Zobacz pełną wersję : System obalony - Sigmy z wymiennymi bagnetami :)
Usługa zmiany mocowania obiektywu u Sigmy. Podlegają wszystkie obiektywy z trzech nowych linii:
Art
Contemporary,
Sports.
Fajna sprawa - Zakup np. takiej Sigmy 18-35mm 1,8 za ponad 3000 zł pod jakiś używany aparat nie wiąże mocno z danym systemem.
Można przy zmianie systemu, zaoszczędzić trochę $ i czasu, choć sama usługa kosztuje od 300zł (+ wysyłka do 400 a nawet 1000).
Dla tańszych budżetowych szkiełek usługa wychodzi raczej za drogo w stosunku do ceny danego obiektywu, ale fajnie że jest.
Więcej informacji na polskiej stronie Sigmy: link (http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/)
Ciekawa i radosna nowina ! Mam jedną Sigmę, ale niestety pogniewali się na Olka wiec takie rozwiązanie cieszy :-)
Usługa zmiany mocowania obiektywu u Sigmy. Podlegają wszystkie obiektywy z trzech nowych linii:
Art
Contemporary,
Sports.
Zapowiada się fajna sprawa - Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem np. takiej Sigmy 18-35mm 1,8 pod jakiś używany aparat,
a jak będzie mi się chciało zmienić system, to nie będzie tragedii finansowej i stresów, bo usługa kosztuje 400zł.
Więcej informacji na polskiej stronie Sigmy: link (http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/)
te 400 zł to cena przesyłki szkła do Japonii i z powrotem, droższe szkiełka mają koszt wysyłki w kwocie 1000zł. Koszy zmiany mocowania to kwoty:
Poziom
Opis
Cena brutto
Poziom 1
Obiektywy serii DN
299zł
Poziom 2
Obiektywy standardowe
599zł
Poziom 3
Super telezoomy (np. 120-300/2.8 DG OS HSM Sport)
999zł
Poziom ustala serwis Sigmy po zgłoszeniu przez klienta.
Rozwiązanie dobre dla obiektywów, które ciężko pogonić w drugim obiegu, zwłaszcza tych bardzo drogich. W większości wypadków taniej wychodzi sprzedać i kupić nowy.
Faktem jest, że jest to jakaś nowość i alternatywa.
Przydałyby się testy 2/3 obiektywów by sprawdzić jak wygląda współpraca po zmianie mocowania.
Koszta może i duże jednak opcja dla osób, które zmieniają sytem (ew. chcą pobawić się 18-35 ze światłem 1,8 ) idealna.
Przydałyby się testy 2/3 obiektywów by sprawdzić jak wygląda współpraca po zmianie mocowania.
Koszta może i duże jednak opcja dla osób, które zmieniają sytem (ew. chcą pobawić się 18-35 ze światłem 1,8 ) idealna.
Jak ktoś chce się pobawić obiektywem to kupuje z takim mocowaniem jakie potrzebuje.
Wyraźnie jest napisane. Jak jakiegoś mocowania nie ma na rynku to i w podmiankach nie ma.
Ja to widzę raczej jako opcja dla przesiadających się i posiadających drogie (rzadkie) szkła. Ciężko sprzedać i ciężko kupić.
Mi to sie podoba.
Majac dobre drogie szklo, jest jakas alternatywa by nie byc w plecy na odsprzedazy i potem ponownym szukaniu i wybieraniu z kilku tego jedynego.
Ceny sa moim zdaniem calkiem sensownie dobrane wiec zobaczymy jak to w praktyce sie bedzie sprawdzac.
pozdro
Pomarudzę sobie: ja bym wolał nowoczesny T-mount, czy jakoś tak. Czyli osobno szkło i osobno dupka z bagnetem i elektroniką. To by miało faktycznie sens. W obecnej postaci, to jak dla mnie 80% marketingu, 20% sensu.
Pytanie jak sobie miszczowie z fotoserwisu poradza, osobiscie, to nawet nie dalbym im pomacac sprzetu.
Rewolucja Panie, rewolucja.
pozdrowionka
Pytanie jak sobie miszczowie z fotoserwisu poradza, osobiscie, to nawet nie dalbym im pomacac sprzetu.
pozdrowionka
Wyraźnie napisane jest, że to nie serwis dokonuje wymiany, a fabryka w Japoni, więc jakość będzie taka, jak nowego obiektywu, czyli nadal Made in Japan.
pozdrowionka
Czytales dokladnie?
Chyba nie...
... miszczowie z fotoserwisu beda posrednikiem miedzy klyentem, a fabryka u azjatow, i to u nich bedzie sie proces odbywal :)
pozdro
Pomarudzę sobie: ja bym wolał nowoczesny T-mount, czy jakoś tak. Czyli osobno szkło i osobno dupka z bagnetem i elektroniką. To by miało faktycznie sens. W obecnej postaci, to jak dla mnie 80% marketingu, 20% sensu.
Masz rację w 100% bo ta rewolucja jest taka genialna jak nasza rewolucyjna "gruba kreska" czyli kasa się nadal kręci ale lepsza :)
A ciekawe co z ludźmi co maja przykładowo 2 systemy? Będą co kilka tygodni odsyłać oczko do fabryki celem przeprawienia dupki hehe :). Chyba bardziej ekonomicznie będzie mieć dwa takie same z rożnymi mocowaniami :D
Podoba mi się taka opcja.
Brawo za chęci i inicjatywę.
Pozdrawiam.
Masz rację w 100% bo ta rewolucja jest taka genialna jak nasza rewolucyjna "gruba kreska" czyli kasa się nadal kręci ale lepsza :)
A ciekawe co z ludźmi co maja przykładowo 2 systemy? Będą co kilka tygodni odsyłać oczko do fabryki celem przeprawienia dupki hehe :). Chyba bardziej ekonomicznie będzie mieć dwa takie same z rożnymi mocowaniami :D
Bo to taka rewolucja marketingowa. Są przypadki gdzie się sprawdzi, ale nie jest to ciekawy wybór dla masowego klienta.
Co będę zmieniał mocowanie obiektywu za 700zł z m4/3 na Sony E?
A jeszcze jedno. Z dzisiejszej rozmowy w sigma pro centrum dowiedziałem się, że te zamianki dotyczą na prawdę tylko najnowszych produktów.
Niestety również nie jest to tylko zmiana bagnetu (elektroniki). W niektórych przypadkach przerabiają również konstrukcję optyczną.
Niby niewiele, ale może coś zmienić.
Potrzymałem sobie też w ręku to bydle (120-300 2.8). Jeśli mi kiedyś odbije na takie szkło to już wiem, że potrzebna siłownia. 2min i ręce odpadają.
A jeszcze jedno. Z dzisiejszej rozmowy w sigma pro centrum dowiedziałem się, że te zamianki dotyczą na prawdę tylko najnowszych produktów.
Niestety również nie jest to tylko zmiana bagnetu (elektroniki). W niektórych przypadkach przerabiają również konstrukcję optyczną.
Niby niewiele, ale może coś zmienić.
Potrzymałem sobie też w ręku to bydle (120-300 2.8). Jeśli mi kiedyś odbije na takie szkło to już wiem, że potrzebna siłownia. 2min i ręce odpadają.
A co, nie dają do tego jakiejś podpórki gratis ??? :-)
A co, nie dają do tego jakiejś podpórki gratis ??? :-)
W tej cenie dobry statyw jest dodatkiem. Ale z podpórką to będzie już 5kg do noszenia + puszka. Za to dekielek może spokojnie robić za talerz turystyczny.
Za to dekielek może spokojnie robić za talerz turystyczny.
Powinni jeszcze w gratisie dorzucić plastikowy nóż i widelec gdzieś z boku do obiektywu doczepiane - taka słoikowa odmiana szwajcarskiego scyzoryka ;) :D
A jeszcze jedno. Z dzisiejszej rozmowy w sigma pro centrum dowiedziałem się, że te zamianki dotyczą na prawdę tylko najnowszych produktów.[...]
Przecież to jest napisane na stronie podlinkowanej w pierwszym poście :)))
Rozumiem, że mogę zakupić dowolny obiektyw z ich oferty, poprosić na wstępie o zmianę obiektywu i otrzymam pasujące do mojego OM-D szkiełko? Brzmi ciekawie, ale koszty nie są małe.
Rozumiem, że mogę zakupić dowolny obiektyw z ich oferty, poprosić na wstępie o zmianę obiektywu i otrzymam pasujące do mojego OM-D szkiełko? Brzmi ciekawie, ale koszty nie są małe.
Az tak fajnie, to chyba nie jest :)
Nie. Jeśli szkło nie jest produkowane pod dane mocowanie, to nie ma też tego mocowania w opcjach wymiany.
Warto przeczytać ze zrozumieniem link (http://www.rewolucja.sigma-foto.pl/) z pierwszego postu.
Wymienne obiektywy do aparatów bezlusterkowych (obiektywy DN) kwalifikują się do konwersji na następujące systemy mocowania:
MICRO FOUR THIRDS,
SONY E-mount.
O ile się nie mylę, dostępne są raptem dwa obiektywy i wymiana bagnetu kosztuje prawie tyle co nowy obiektyw jeśli doliczy się koszt wysyłki i sama Sigma twierdzi, że szkła dla MILC nie są jej priorytetem.
I słusznie !!!
To mają zaprzestać produkcji szkieł i poprzestać tylko na wymianie typu mocowania?
Toż to totalna bzdura.
Pozdrawiam.
Przecież to jest napisane na stronie podlinkowanej w pierwszym poście :)))
No wiesz. Wiele osób się łudziło, że takie 50-500 aktualnie sprzedawane też będzie w tym systemie.
W tej chwili wychodzi, że to obalanie systemu dotyczy tylko jednego droższego szkła. Właśnie 120-300. 18-35 czy 35 1.4 nie warto przerabiać.