PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix DMC-GX7

Strony : 1 [2] 3

epicure
12.10.13, 13:29
Nie Live BULB, tylko BULB.

grzeSiuu
12.10.13, 13:39
tzn. funkcja BULB jest. jest ona ograniczona do 120 sekund.
chodzi mi o wyświetlanie efektu na żywo podczas długiego czasu naświetlania.
olympus E-P5 / E-M5 ma i nazywa sie to Live BULB natomiast GX7 nie ma możliwości podglądu... a przynajmniej tego nie znalazłem w instrukcji obsługi.
o to mi dokładnie chodziło.

epicure
12.10.13, 13:42
Żaden aparat oprócz kilku nowszych Olympusów tego nie ma.

grzeSiuu
12.10.13, 13:46
ja tylko zwróciłem na to uwagę porównując do "rówieśników".
natomiast nie uznałem brak tej funkcji za oczywiste, tzn. za oczywiste, że żaden tej funkcji nie ma i nie będzie miał oprócz kilku olympusów.
mało tego skoro wychodzi nowość... uznałem, że można się doszukiwać funkcji nam potrzebnych z innych aparatów.

adambieg
12.10.13, 13:51
Potrzebnych? Od roku używam OM-D i nie użyłem tej funkcji ani razu. Posiada jakieś ograniczenia (nie pamiętam jakie) i w sytuacji gdy chciałem jej użyć dałem sobie spokój. Nie jest to funkcja która powinna decydować o wyborze aparatu.

epicure
12.10.13, 13:54
W E-M5 zdjęcia wykonane przy użyciu tej funkcji były bardzo zaszumione.

grzeSiuu
12.10.13, 13:56
nie zrozumiałeś mnie.
dla osób którym to potrzebne.
jednym tak, innym mniej a jeszcze innym w ogóle... ale może zainteresuje to osoby, którym to jest potrzebne!
nie czepiajcie się ;) niepotrzebnie.
napisałem, że tej funkcji nie ma. nie napisałem, że dyskwalifikuje przy wyborze.
natomiast już zbiór wspólnych lub rozbieżnych funkcji od innych modeli pozwoli łatwiej podjąć decyzję.

---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------

W E-M5 zdjęcia wykonane przy użyciu tej funkcji były bardzo zaszumione.

o i to jest dobra uwaga.

gietrzy
12.10.13, 14:52
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ru_zhAPC78E

grzeSiuu
14.10.13, 15:55
w euro jest tydzień fotografii i z kuponem rabatowym GX7 + KIT wychodzi 3990 zł.
ceny powolutku zaczynają faktycznie spadać ;)

grzeSiuu
14.10.13, 19:51
kolejny test:
http://www.dkamera.de/testbericht/panasonic-lumix-dmc-gx7/

gietrzy
15.10.13, 21:24
Wg DXO Mark korpus daje radę - od 0.1 do 0.2 EV za EM5 w dynamice.

adambieg
15.10.13, 21:50
Pięknie. To teraz poproszę o G7 z taką matrycą.

nyny
15.10.13, 21:55
To czego tradycyjnie, zes nie zalinkowal.
Opuszczasz sie :p

Ostatni raz robie to za Ciebie:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/901|0/(brand)/Panasonic/(appareil2)/865|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/793|0/(brand3)/Olympus

pozdro

Jan_S
15.10.13, 21:59

miło popatrzeć na takie wyniki :) wreszcie Panasonic dogonił Olympusa... na jak długo? trudno powiedzieć ale... trzeba przyznać że E-P5 ma godnego rywala. Wprawdzie nie jest tak piękny ale jest nieco tańszy i ma wbudowany wizjer... maleńki podobno i niewygodny takoż... ale jest...

zestaw z 20/1,7 bardzo kuszący się robi :)

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------

nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) - dam Ci minusa do reputacji... chcesz?? wszędzie musisz tego D7100 wsadzić? :) :) :) :) :) :) :) :) :)

---
może trzeba było do nikona 1 porównać? a może tak jak to dxoMark zrobiło do NEX 6 - korpus prawie o jedną trzecią tańszy a lepszy...

nyny
15.10.13, 22:04
Mozesz wszystko wsadzac, ale poki co M1 nie stestowali...

....a i tak krol jest zawsze jeden....

...D800 :)

pozdro

tomtomek
15.10.13, 22:21
Koledzy, zwariowałem.
Mimo zamówionego w zakonie E-M1, tak zupełnie znienacka kupiłem dziś GX7, a jutro przyjedzie 20/1,7. I będę miał fajny zestaw streetowy.
Niewiele dziś potrzymałem go w ręku, bo dopiero godzinę temu naładowała się bateria.
Jak na razie numerem jeden jest dla mnie ustawianie punktu AF palcem na wyświetlaczu, podczas patrzenia w wizjer. Super sprawa.
Poza tym moje wrażenia są prawie wyłącznie pozytywne. A co do wizjera, jeśli on jest malutki, to tego w E-M5 trzeba szukać przez lupę.
Na razie widzę jeden minus - głośną migawkę, ale pod jednym z przycisków ustawiłem sobie absolutnie bezgłośny "tryb cichy", w którym migawka jest elektroniczna.

Pozdrawiam
Tomek

nyny
15.10.13, 22:24
Gratuluje odwagi :)
Mi jej nie starczylo i kupilem bezpiecznie olka :)

pozdro

Jan_S
15.10.13, 22:28
... A co do wizjera, jeśli on jest malutki, to tego w E-M5 trzeba szukać przez lupę....

Ale punkt oczny bardzo bliski... czy patrząc przez okulary będzie widać rogi kadru?

tomtomek
15.10.13, 22:32
Gratuluje odwagi :)
Mi jej nie starczylo i kupilem bezpiecznie olka :)

pozdro

E tam, odwaga to jest potrzebna, żeby wskoczyć za tonącym do rwącej rzeki...
A u mnie to po prostu szaleństwo/bezmyślność/zakupoholizm (niepotrzebne skreślić).

Ale punkt oczny bardzo bliski... czy patrząc przez okulary będzie widać rogi kadru?

Też się tego obawiałem, bo jestem okularnikiem.
Powiem tak - przy obrazie 16:9 rogów nie widzę do końca, ale przy 3:2 (a tak robię zdjęcia) i 4:3 cały obraz obejmuję jednym spojrzeniem oka, ale oczywiście pod warunkiem, że okularami dotykam wizjera. Generalnie jest praktycznie tak samo jak w E-M5, gdzie punkt oczny był podobny.

A ten nowy 14-42 nie jest taki zły...

Pozdrawiam
Tomek

P.S. Gdyby ktoś chciał linka do instrukcji PL w pdfie to pisać na priv, zawiesiłem na dropboxie. Bo na stronach Panasonica jeszcze w naszym języku nie ma

gietrzy
15.10.13, 22:34
Koledzy, zwariowałem.
Mimo zamówionego w zakonie E-M1, tak zupełnie znienacka kupiłem dziś GX7, a jutro przyjedzie 20/1,7. I będę miał fajny zestaw streetowy.

Takie Geronimo, ja zwariuje jak Panas puści w Lajce 12/1.4 albo GH5 w rawie :mrgreen:

FuRiOn
15.10.13, 23:07
miło popatrzeć na takie wyniki :) wreszcie Panasonic dogonił Olympusa... na jak długo? trudno powiedzieć ale... trzeba przyznać że E-P5 ma godnego rywala. Wprawdzie nie jest tak piękny ale jest nieco tańszy i ma wbudowany wizjer... maleńki podobno i niewygodny takoż... ale jest...

zestaw z 20/1,7 bardzo kuszący się robi :)

Dogania tak, dogonił... jeszcze nie. Wiem, że tak być nie powinno, że bez podania linku się o czymś mówi, ale gdzieś w zakamarkach forum było właśnie porównianie cropów e-m5 i GX7 i że dogonił to trochę za dużo powiedziane :twisted:
A stablizację też ma równie dobrą ?

Jak widać umożliwia ona wydłużenie ekspozycji o niewiele ponad 1 EV co nie jest wybitnym rezultatem w przypadku systemu Mikro Cztery Trzecie. Wystarczy wspomnieć, że lider pod tym względem -Olympus OM-D E-M5 - potrafił wydłużyć czas ekspozycji o około 3,5 EV.

fotopolis.pl

So pliz stop talking bullshits :D

Jest to naprawdę dobry aparat, ale moim zdaniem oczko niżej niż e-m5 a gdzie tam do e-m1 :twisted::twisted::twisted:

gietrzy
15.10.13, 23:15
gdzieś w zakamarkach forum było właśnie porównianie cropów e-m5 i GX7 i że dogonił to trochę za dużo powiedziane :twisted:

Epi linkował porównywarkę dp review, w żarowym M5 dostał baty. IBIS to inna sprawa. Równie dobrze można odbić piłeczkę i pokusić się o porównanie wideo. Fotopolo? Reklama reklama, pranie mózgu już od rana...

epicure
16.10.13, 00:21
Wiem, że tak być nie powinno, że bez podania linku się o czymś mówi, ale gdzieś w zakamarkach forum było właśnie porównianie cropów e-m5 i GX7 i że dogonił to trochę za dużo powiedziane :twisted:

Było niejedno porównanie cropów i Panas nie tylko dogonił E-M5, ale go przegonił, włącznie z E-P5. Jakość obrazu w GX7 jest bliższa E-M1, niż tych dwóch modeli.

FuRiOn
16.10.13, 02:44
Było niejedno porównanie cropów i Panas nie tylko dogonił E-M5, ale go przegonił, włącznie z E-P5. Jakość obrazu w GX7 jest bliższa E-M1, niż tych dwóch modeli.

A to zapraszam w takim razie na http://cameralabs.com/reviews/Olympus_OMD_EM1/outdoor_resolution.shtml. Tam jest czarno na białym, a nawet w kolorze pokazane, że co jak co, ale matryca w GX7 jest blisko E-M 5, a nie dogoniła.

Skoro mowa o IBIS w E-M1, to wszyscy wiedzą, że jest ona taka świetna że niektórzy niedowierzali że z takimi czasami można robić nieporuszone foty. Nie można powiedzieć, że równie dobrze można sobie porówna osobno wideo. Jakość stabilizacji to przecież jedna z kluczowych spraw, żeby otrzymać ostry, nieporuszony obrazek. Na pewno jest to ogromny krok w porównaniu z poprzednią generacją Panasa, ale Olek E-M1(5) rządzą póki co ]8)

Natomiast jeśli miałbym wybierać między E-P5 a GX 7 to jasne, że będzie to Panas. Za podobną cenę dostajemy aparat dający nieznacznie gorszy obrazek, plus to czego E-P5 nie posiada. Gdyby jeszcze tak uszczelnili GX7........

Jestem na kupnie E-PL 5 w najbliższym czasie i jestem bardzo ciekawy, czy do końca roku pojawiłoby się takie cudo jak G7 z tą samą matrycą co w GX7? Brałbym bez zastanowienia. Teraz od G6 na rzecz E-PL 5 odwiodła mnie świetna matryca w Olku.

epicure
16.10.13, 07:37
A to zapraszam w takim razie na http://cameralabs.com/reviews/Olympus_OMD_EM1/outdoor_resolution.shtml. Tam jest czarno na białym, a nawet w kolorze pokazane, że co jak co, ale matryca w GX7 jest blisko E-M 5, a nie dogoniła.

Bądźmy poważni, ta strona to parodia serwisu testującego aparaty. Fotki zostały zrobione na szybko w czasie konferencji w Irlandii, wywołane nie wiadomo czym. Kompletna amatorszczyzna. Zajrzyj sobie na dpreview, tam mają testy z prawdziwego zdarzenia.

gietrzy
16.10.13, 07:57

1. To jest portal dość mocno oblepiony reklamami, bez Adblock Plus nie podchodź.
2. Nawet w kolorze zielonym, fajnie. Szkoda, że nie robili testów h-iso w słoneczny dzień, wygrałby je mój PL1.
3. Różnica w ostrości (raw quality, nie linkowany przez ciebie jpg) może wynikać z braku filtru aa w Oly M1.

Patrząc tylko na obrazki z tego linku (raw quality, raw noise) wiem, że GX7, w USA jest mega okazją! Generalnie patrząc na aparat jest przynajmniej remis, w zależności na czym, komu zależy. Jeśli tylko na obrazowaniu jest lepszy od M5.

Jestem na kupnie E-PL 5 w najbliższym czasie i jestem bardzo ciekawy, czy do końca roku pojawiłoby się takie cudo jak G7 z tą samą matrycą co w GX7? Brałbym bez zastanowienia. Teraz od G6 na rzecz E-PL 5 odwiodła mnie świetna matryca w Olku.

Panas jeszcze nie dojrzał, że można sprzedawać trzewia GH3 w opakowaniu GX7. Tak samo jak Oly, któremu do miana idealnego aparatu dla Jasia Stasia w M1 brakuje tak z 15 mbps w wideo. I proszę, nie przesadzaj z tą matrycą w PL5 jest OK i tyle. Jak dojdą do poziomu D5100 to będzie dla mnie znak. Póki co jest OK.
Nie chcesz zaczekać na GM1?

O! Mam, największą wadą tego GX7 jest fakt, że nie jest to sensor multi aspect, pomimo tego, że to konstrukcja autorska Panasa. Wstawiłbym tu stop klatkę z filmiku zrobionego hakowanym GH2, by pokazać jak taki rodzaj sensora wpływa na skalowanie (w dół) filmików, ale moja reputacja na tym forum by tego nie przeżyła.

Darekw1967
16.10.13, 08:48
Bądźmy poważni, ta strona to parodia serwisu testującego aparaty. Fotki zostały zrobione na szybko w czasie konferencji w Irlandii, wywołane nie wiadomo czym. Kompletna amatorszczyzna. Zajrzyj sobie na dpreview, tam mają testy z prawdziwego zdarzenia.

Witam !

Wlasnie ustawilem sobie porownanie GX-7 vs EPL-5 i wychodza praktycznie takie same jakosciowo foty ;)
Porownywalem na 12800 ISO i 25600 ISO ;)
Wiec jak to sie dzieje, ze EPL-5 jest tak samo dobry ?

Na niskim ISO wychodzi ze GX-7 jest lepszy ;)

Wychodzi tam jeszcze kolejna sprawa, ze EPL-5 jest lepszy na wysokim ISO od... OM-D E-M5.

PEN E-P5 wypadl tam na wysokim ISO lepiej od GX-7 (12800 ISO)
Ale dla 25600 ISO wychodzi odwotnie ;)

W porownywaniu chodzi o pliki RAW ktore oni tam wywolywali.

Tak jak widze, nie ma jednoznacznej przewagi GX-7 nad innymi ;)

Ostatecznie zycie zweryfikuje jak ludzie zaczna GX-7 na co dzien uzywac i umieszczac foty w internecie.

Pozdrawiam

Janeczek
16.10.13, 08:58

Nie ma tam iso 100tys? kurcze potrzebowalbym...

Chyba wreszcie Panas zrobil nastepce starutkiego G1, juz niedlugo potestuje..

pozdrowionka

gietrzy
16.10.13, 09:05

Takie czasy panie, co poradzisz. Alternatywnie możesz myśleć tak 25600 = stare 6400.

epicure
16.10.13, 09:12
Wlasnie ustawilem sobie porownanie GX-7 vs EPL-5 i wychodza praktycznie takie same jakosciowo foty ;)

Faktycznie, wszędzie widać sam szum i zero obrazu, więc jakościowo zdjęcia są takie same :D Gdzie Ty to porównywałeś? Wejdź na dpreview, zajrzyj do nowej sceny testowej, przełącz się na rawy i światło żarowe, użyj jakiś nieco bardziej realnych czułości i wytęż wzrok.

Darekw1967
16.10.13, 09:26

Chyba wreszcie Panas zrobil nastepce starutkiego G1, juz niedlugo potestuje..

pozdrowionka

Witaj !

Pewnie za jakis czas okaze sie ze bedzie potrzebne jeszcze wieksze ISO i w koncu zaczna wstawiac
do aparatow noktowizory ;)

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post był o 09:15 ----------

Faktycznie, wszędzie widać sam szum i zero obrazu, więc jakościowo zdjęcia są takie same :D Gdzie Ty to porównywałeś? Wejdź na dpreview, zajrzyj do nowej sceny testowej, przełącz się na rawy i światło żarowe, użyj jakiś nieco bardziej realnych czułości i wytęż wzrok.

Witam !

No wlasnie tam bylem na dpreview i jak ustawie tak jak proponujesz wychodzi lepiej GX7 ale jak ustawie inaczej wychodzi juz
roznie i wcale nie jest jednoznaczne to, ze GX-7 wypada zawsze lepiej.

Jestem zaskoczony ze PEN E-P5 tak dobrze wypadl w stosunku do GX-7.

Pozdrawiam

epicure
16.10.13, 09:48
Jestem zaskoczony ze PEN E-P5 tak dobrze wypadl w stosunku do GX-7.

Czemu jesteś zaskoczony? Oba te aparaty wypadają lepiej, niż E-M5 i gorzej, niż E-M1, więc siłą rzeczy muszą być blisko siebie. Dużego pola do manewru to tam nie ma.

Janeczek
16.10.13, 10:01
Witaj !

Pewnie za jakis czas okaze sie ze bedzie potrzebne jeszcze wieksze ISO i w koncu zaczna wstawiac
do aparatow noktowizory ;)
-

Mam nadzieje, ze do tego czasu fotografia jako taka umrze, a klatki bedziemy wycinac z materialu video

pozdrowionka

szafir51
16.10.13, 10:19
hehe, już to widzę jak producenci sprzętu foto i wideo podcinają gałąź, na której siedzą. Zamiast jednego produktu zawsze lepiej jest mieć (i sprzedawać) dwa, mimo tego, że mogłoby to być jedno urządzenie.
Już marketingowcy wymyślą, dlaczego nie można kupić jednego pudełka tylko koniecznie TRZEBA mieć dwa :)

Jan_S
16.10.13, 11:41
czytam te dywagacje - który lepszy GX7, E-M1, E-M5 czy E-P5... i trochę się dziwię. W pomiarach testowych różnice są tak niewielkie że podejrzewam że mieszczą się w granicach błędu pomiaru (to dobra kwestia - bo serwisy foto podają wynik a nie podają z jakim błędem jest zmierzony) . Ponadto, mam dziwne wrażenie że niekiedy sygnał z matryc jest obrabiany nie pod kątem wiernego oddania rzeczywistości ale pod kątem jak najlepszego wyniku w testach... Uważam, że procedury testowe są na tyle ułomne że daje się je oszukać... może nie na grube eV ale napewno na jakieś ułamki które pozwolą przesunąć się o 3 miejsca w górę w rankingu wobec porównywalnych rywali...

No i ciekawe są czasami różnice pomiędzy wynikami pomiarów z różnych portali - wg optycznych DR X100s jest wyższy od E-P5 a wg dpreview jest na odwrót :) dxoMark matryc X-Trans konsekwentnie nie testuje :(

---

Obrazek i wynikowe fotki - tak to powinien być prawdziwy test... a tutaj GX7 nie wygląda źle... Bardzo ciekawy jestem testu u Optycznych bo oni mają zwyczaj zamieszczać zdjęcia z wnętrza kościoła - ciemno, wysokie ISO... to warunki w jakich czasami przychodzi mi zdjęcia robić i to chciałbym zobaczyć... Scenki testowe - to też niezły poligon... tylko trzeba umieć na nie patrzeć...

Janeczek
16.10.13, 12:32
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Jan_S.

Jeden rozsadny, daj ktos plusa

pozdrowionka

Jd
16.10.13, 12:43
Dałem + ale Twój był by bardziej bogaty :)

Jan_S
16.10.13, 14:49
za plusiki dziękuję :)

--
mam pytanie do obeznanych z tematem - czy lampy błyskowe z systemu E Olympusa, np FL-36R, które działają bez problemów w systemie m4/3 będą też dobrze działały w m4/3 made by Panasonic? konkretnie interesuje mnie czy działać będzie TTL i ew. zdalne sterowanie błyskiem.

epicure
16.10.13, 14:54
Na sankach będą działać, 100% TTL. A czy będą sterowane błyskiem, to już zależy od tego, czy dana puszka Panasa posiada taką funkcję.

Koriolan
16.10.13, 14:55
Ja miałem jakiś problem z Fl-36 +G2.
Już nie pamiętam o co chodziło,

Janeczek
16.10.13, 15:15
Generalnie stare Panasy dzialaly troche jak chcialy z blyskiem Olkowym, nie wiem jak w nowszych puszkach.
Kiedys w temat zaglebial sie jerry, trzeba by odkopac

pozdrowionka

tomtomek
16.10.13, 15:16
GX7 w pełni współpracuje z lampą Olympus FL600R.
W pełni to znaczy i w sankach i bezprzewodowo.

Pozdrawiam
Tomek

FuRiOn
17.10.13, 01:08
....Nie chcesz zaczekać na GM1?

Nie. Musi być stabilizacja w korpusie i wiele wiele innych rzeczy które wątpie że trafią do budżetowego aparatu.

Wie ktoś jak sie ma stabilizacja w e-pl 5 do tej w GX 7. Bo może warto uzbierać te pare stówek wiecej i kupić GX-7. Aparat co jak co kompletny.

http://www.m43.eu/inne-testy/panasonic-gx7-kontra-olympus-pen-e-p5-pojedynek-na-matryce/

Jan_S
17.10.13, 02:51
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure), Koriolan (https://forum.olympusclub.pl/members/5212-Koriolan), Janeczek (https://forum.olympusclub.pl/members/13730-Janeczek), tomtomek (https://forum.olympusclub.pl/members/12998-tomtomek) - dzięki za informacje :)

grzeSiuu
17.10.13, 19:23
chyba nie było:
http://www.whatdigitalcamera.com/equipment/galleries/sample-images/panasonic/35116/1/0/panasonic-lumix-gx7-review-sample-image-gallery.html#slideshow

grzeSiuu
17.10.13, 23:51
ciekawostka:
http://tysonrobichaudphotography.wordpress.com/2013/10/17/the-gx7-vs-the-om-d-e-m5-battle-for-my-affection-round-1-ibis-evfs-lcds/

Jan_S
22.10.13, 09:58
.... cięcie....

Na razie widzę jeden minus - głośną migawkę, ale pod jednym z przycisków ustawiłem sobie absolutnie bezgłośny "tryb cichy", w którym migawka jest elektroniczna.
...

jakie są wady migawki elektronicznej? dlaczego nie można stosować jej permanentnie?

gietrzy
22.10.13, 10:19
jakie są wady migawki elektronicznej? dlaczego nie można stosować jej permanentnie?
http://m43photo.blogspot.com/2012/12/gh3-electronic-shutter.html

Jan_S
22.10.13, 10:43
ok, obrazki zrozumiałem... angielskiego się kiedyś nauczę :)

nightelf
22.10.13, 12:59
Przy elektronicznej migawce występował też efekt Bloomingu przy mocnym świetle w kadrze.
Np przy zachodzie słońca, słońce wylewało się na okoliczne piksele.

grzeSiuu
23.10.13, 13:36
mini morównanie:
http://www.ephotozine.com/article/panasonic-lumix-gx7-vs-olympus-om-d-e-m5-comparison-review-22646

nightelf
23.10.13, 16:22
Dopiero teraz zauważyłem, że GH7 nie ma oddzielnego slotu na kartę pamięci. Tylko używa jednych drzwiczek na baterię i kartę.
To dla mnie minus, bo lubię mieć przymocowaną szybkozłączkę od statywu.

grzeSiuu
23.10.13, 19:51
Dopiero teraz zauważyłem, że GH7 nie ma oddzielnego slotu na kartę pamięci. Tylko używa jednych drzwiczek na baterię i kartę.
To dla mnie minus, bo lubię mieć przymocowaną szybkozłączkę od statywu.

ponoć właśnie nie zasłania szybkozłączka klapki od baterii i karty pamięci.
stąd też przesunięcie gwintu w oś obiektywu i matrycy.
wyczytałem to z internetu i nie potwierdziłem w praktyce.

nightelf
23.10.13, 20:46
Wszystko kwestia wielkości szybkozłączki, są pewnie takie, które nie będą przesłaniać.

grzeSiuu
23.10.13, 21:57
myślę, że to pytanie do Tomtomek'a.
jest już w posiadaniu tegoż modelu.

tomtomek
23.10.13, 22:00
Jak odszukam statyw, to sprawdzę. Ale to raczej jutro.

grzeSiuu
23.10.13, 22:03
ok. będzie miło ;)

tomtomek
24.10.13, 08:34
Wygląda na to, że przesunięcie matrycy bardzo pomogło.
Dla poniższych płytek nie ma problemów z otwarciem klapki:
- Benro
- Velbon
- Manfrotto 200PL

Pozdrawiam
Tomek

grzeSiuu
24.10.13, 13:17
no niestety nie mogę dać rep'ka :(
ale będę miał w pamięci!

Jan_S
24.10.13, 13:34
dałem za Ciebie...

tomtomek
24.10.13, 14:02
Dzięki koledzy, pomagam jak tylko mogę…

nightelf
24.10.13, 14:46
Wygląda na to, że przesunięcie matrycy bardzo pomogło.
Dla poniższych płytek nie ma problemów z otwarciem klapki:
- Benro
- Velbon
- Manfrotto 200PL

Jak ta Manfrotto pasuje, to naprawdę jest dobrze :)
Dzięki!

easy_rider
24.10.13, 20:23
Jak ta Manfrotto pasuje, to naprawdę jest dobrze :)No bez przesady, ta Manfrotto to nawet do OMD pasuje - tzn. można akumulator wymienić bez jej odkręcania...

tomtomek
24.10.13, 20:26
Manfrotto ma różne złączki, 200PL-14 jest najmniejsza, ale też najczęściej spotykana.

easy_rider
24.10.13, 21:14
No i właśnie o tej 200-PL od kilku postów piszemy...

Wieprz
25.10.13, 12:26
http://fotoblogia.pl/107,panasonic-lumix-gx7-test

(eh, nie wiem jaka jest wartość merytoryczna testu ale polszczyzna leży i kwiczy. Lojalnie ostrzegam.)
(http://fotoblogia.pl/107,panasonic-lumix-gx7-test)

grzeSiuu
25.10.13, 13:59
ja osobiście nie lubię takich artykułów.. odważnie napiszę nienawidzę!
a już testem tego nie można nazwać!
dla mnie jest to spisana tabelka specyfikacji ze strony producenta (które można poznać samemu wchodząc na stronę) obrana w dłuższe zdania.
taka beletrystyczna specyfikacja :D

mało kto ostatnio sie przykłada i chce coś odktyc i na ten temat napisać.
nawet autor sam potwierdza moją tezę w z daniu. cyt:
"Jedynie odwzorowanie szczegółów w Panasonicu GX7 jest nieco lepsze niż w nowym OM-D, natomiast wynika to raczej z lepszego obiektywu niż lepszej matrycy."
można było użyć w różnych aparatach tegoż samego obiektywu. nic dodać, nic ująć.
gdzie informacja, że stabilizacja matrycy nie działa podczas video? wg. mnie autor nawet tego nigdzie nie wyczytał, nie mówiąc o tym, że nie sprawdził :P
brak jest oczywiście więcej ważnych informacji... ale szkoda pisać na ten temat.

mi się jedna informacja rzuciła w oczy kim jestem i dla kogo pracuję / z kim współpracuję.
tylko to zapamiętałem.... przykre.
nasuwa mi się tylko pytanie. po co pisać nic nie pisząc?

... ja rozumiem, że w dzisiejszych czasach, to wszystko się robi "na kolanie" byle cyferki na koncie się powiększały.

MARSCooL
25.10.13, 18:00
No i mamy test optycznych:

http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=239

Moominek
25.10.13, 18:35
E-M5 i E-M1 pany ;) Niestety jak się okazuje, nadal można zapomnieć o ciągnięciu cieni i długiej ekspozycji. Mała ewolucja w obrazku, za to fajny użytkowo korpus. Szczególnie jak ktoś kręci filmy (tylko jeszcze żeby stabilizacja działała ciągle). W każdym razie - raczej pobije sprzedażowo E-P5. OM-D nie zakasował jak dla mnie, a cena ze "zwykłym" kitem na razie identyczna.

opiotr
25.10.13, 21:15
Skok w obrazie do poprzedników jest ale nie taki jak u Oly'ego. Miałem chęć kupić tego GM1 plus fajny obiektywik teraz się zastanawiam, że może lepiej brać PM-2 lub PL-5. Fajne efekty wyszły na fotkach HDR z ludźmi na każdym zdjęciu można się doszukać jakiś duszków.

Mcarto
26.10.13, 01:57
W Dxomarku tak źle nie wypadł
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/901|0/%28brand%29/Panasonic/%28appareil2%29/793|0/%28brand2%29/Olympus/%28appareil3%29/754|0/%28brand3%29/Panasonic
Szkoda tylko, że stabilizacja jest taka sobie.

Jan_S
26.10.13, 08:49
u Optycznych też źle nie wypadł skoro dostał tytuł "wybór Redakcji Optyczne.pl"

grzeSiuu
26.10.13, 09:07
ja się obawiam, że nikt nie ma odwagi jasno napisać:
jest źle lub jest bardzo dobrze.
do mnie docierają informacje... dla przykładu:
wizjer dobry ale za mały, stabilizacja jest ale, ekran taki ale siaki.. wysokie iso bardzo dobre ale szumi :D
to w końcu jak jest? ja się nadpytuję, jak jest?

tomtomek
26.10.13, 09:37
Ja zdecydowanie potwierdzam słabą stabilizację w body. Ale z zoomami Panasa to nie będzie problem, bo stabilizacje w nie wbudowane są dużo lepsze.
Wizjer w GX7 jest WIĘKSZY niż E-M5. Ma też zdecydowanie lepszą rozdzielczość. Nie ma niestety trybu szybszego odświeżania, jak E-M5, więc w kiepskich warunkach oświetleniowych schodkuje. Ale co najważniejsze nie ma takiego koszmarnego opóźnienia jak miał Fuji X-E1.

A co jest nie tak z ekranem, moim zdaniem jest nie gorszy niż w E-M5, a dodatkowo nie ma żadnego zafarbu, gdy patrzy się na niego pod dużym kątem?

Pozdrawiam
Tomek

P.S. Jak chcesz wiedzieć na 100% to wsiadaj w samochód, masz do mnie 120 km. Posprawdzasz sobie wszystko sam...

grzeSiuu
26.10.13, 12:24
ja do tego aparatu nic nie mam :)
mnie tylko irytują wpisy, które muszą mieć na końcu ale...
mnie sam aparat bardzo interesuje i walczę z decyzją. on mój, czy e-p5 ???
zależy mi najbardziej (oprócz dobrej jakości obrazka) na:
- tryb panoramy z ręki. lubię takie zdjęcia przywozić z podróży, czy wakacji. nie musi być nic artystycznego i nie mam zamiaru składać tego w kompie.
- hdr (mają oba)
- stabilizacja. czasami daję w ręce aparat żonie. ona niestety potrafi wciskając spust migawki poruszyć wszystko... całe ciało włącznie z butami :D

MARSCooL
26.10.13, 12:52
Korpus jest kompletny i niewielki na to co posiada - to wymusza jednak sporo kompromisów. Oczekujemy lepszej jakości obrazka w każdym kolejnym korpusie który wychodzi a tutaj jest tak samo dobrze jak w e-m5 albo gorzej :). Bawiłem się nim chwilę w Saturnie mimo że bardzo fajny to nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia jak e-m5 przy pierwszym dotknięciu.W przypadku e-m5 było odwrotnie zdjęcia korpusu nie zachęcały mnie do macania ani też do kupna. Dopiero w rękach było czuć różnice.

Mcarto
26.10.13, 15:47
ja do tego aparatu nic nie mam :)
mnie tylko irytują wpisy, które muszą mieć na końcu ale...
mnie sam aparat bardzo interesuje i walczę z decyzją. on mój, czy e-p5 ???
zależy mi najbardziej (oprócz dobrej jakości obrazka) na:
- tryb panoramy z ręki. lubię takie zdjęcia przywozić z podróży, czy wakacji. nie musi być nic artystycznego i nie mam zamiaru składać tego w kompie.
- hdr (mają oba)
- stabilizacja. czasami daję w ręce aparat żonie. ona niestety potrafi wciskając spust migawki poruszyć wszystko... całe ciało włącznie z butami :D
Musisz pobawić się przez kilkanaście minut jednym i drugim i może sam podejmiesz decyzję. Możesz wcale nie zwrócić uwagi na ew. mankamenty.
Stabilizacja jest lepsza w E-P5 i Olki mają jak się nie mylę prefocus wiec w czasie kadrowania obraz jest wstępnie ostrzony na domyślny punkt AF.
Ew. możesz ustawić aparat na AF śledzący i prosić żonę aby kadrowała z wciśniętym do połowy przyciskiem migawki.

Moominek
26.10.13, 18:53
IMHO jeżeli stabilizacja i Olkowe JPG nie są priorytetem, a dodatkowo nie ciągniesz RAWów, to mając E-P5 i GX-7 do wyboru wziąłbym ewidentnie tego drugiego.

tomtomek
26.10.13, 20:49
Dzisiaj próbowałem skorzystać z dobrodziejstw WiFi.
No i połączenie z moim Makiem jest niemożliwe: połączony bezpośrednio nie widzi komputera, a sieć stworzona przez Time Capsule jest dla Panasonica niewykrywalna.
Jedyne co jest możliwe to bezpośrednie połączenie z Ipadem, ale tylko w trybie przesyłania zrobionych już zdjęć.
Pewnie będzie jak w GH3 i dopiero kolejne wersje oprogramowania usuną problem współpracy z produktami Apple...

Pozdrawiam
Tomek

grzeSiuu
27.10.13, 12:54
IMHO jeżeli stabilizacja i Olkowe JPG nie są priorytetem, a dodatkowo nie ciągniesz RAWów, to mając E-P5 i GX-7 do wyboru wziąłbym ewidentnie tego drugiego.

też mnie korci ten drugi.

Mcarto
27.10.13, 14:55
Te aparaty są baardzoo podobne, sam nie wiem którego bym wybrał z oferty OMD, E-P5, GX7 - najbardziej podoba mnie się E-P5 ale ty tylko kwestia stylistyki. Panas ma lampę i wizjer zamknięte w małym body.

themoth
27.10.13, 15:57
niezła zagwozdka
przy utrzymującej się cenie e-m5 i wprowadzeniu stabilizacji w matrycy GX7.

alternatywa e-pl5 - dający podobny obraz za dużo lepsze pieniądze.

grzeSiuu
27.10.13, 16:24
jestem ciekaw jaka jest różnica w stabilizacji między nimi?
tzn. E-PL5 vs GX7.

koronax
27.10.13, 17:10
niezła zagwozdka
przy utrzymującej się cenie e-m5 i wprowadzeniu stabilizacji w matrycy GX7.

alternatywa e-pl5 - dający podobny obraz za dużo lepsze pieniądze.

Od jakiegoś czasu właśnie myślę o czymś małym do kieszeni. Tak żebym miał coś przy sobie jak wyjdę na ulicę. Bardzo podoba mi się GX7, ale epl- 5 mnie kusi właśnie za tę lepszą cenę.
Niezła zagwozdgka
:mrgreen:

Bacio
27.10.13, 18:51
Od jakiegoś czasu właśnie myślę o czymś małym do kieszeni. Tak żebym miał coś przy sobie jak wyjdę na ulicę. Bardzo podoba mi się GX7,

GX7 wcale nie jest taki mały...

Vindex
27.10.13, 19:04
GX7 wcale nie jest taki mały...

Zalezy z jakim obiektywem i do czego sie porownuje :)

koronax
27.10.13, 19:15
Zalezy z jakim obiektywem i do czego sie porownuje :)

No jakbym nie próbował , to mojego e520 do kieszeni nie włożę
:wink:
Sory. taki mały żarcik. Po prostu za jakiś czas planuję coś mniejszego nabyć , może nie koniecznie w kieszeń zmieścić się musi. Coś mniej wpadającego w oczy wystarczy.

tymczasowy_
27.10.13, 19:26
Z zaciekawieniem czytam dyskusję o porównaniach 0,0009 ev lepiej na wysokim ISO, 0,009 ev lepiej w stabilizacji, wizjer, lampa ... itp. A ja powiem tak, jak byłem w ciekawym miejscu, takim, że w każdej minucie można było zrobić ciekawe zdjęcie, to naprawdę obojętni mi było do trzymam w dłoni, E-PM2, E-P5, NEX-3, z obojętnie jakim obiektywem ... liczyło się tylko to, że można robić zdjęcia.

Tak sobie myślę, że brak możliwości robienia fotek wyostrza apetyty na sprzętowe dyskusje :wink: ... jakby co to sam tak mam.

Mcarto
27.10.13, 19:36
GX7 wg mnie nie mógł być mniejszy jeśli miał pomiescić stabilizację, odchylany ekranik, lampę, wizjer i zachowac przy tym dobrą ergonomię.
Poprzednik GX1 jest fajny ale ze względu na wielkość sprawdza się tylko z małymi szkłami - dla mnie to taki budżetowy zamiennik Fuji x100.

Jd
27.10.13, 20:57
GX7 nie jest raczej aparatem "do kieszeni" :)

dzarro
28.10.13, 11:23
Nie wiem czy "nowa matryca" w GX7 to nie było trochę hasło marketingowe bo jej wyniki są dość podobne do matrycy z GH3. W obydwu przypadkach jest programowalne ISO 125(tylko dlaczego jest dostępny RAW w tej czułości?) i w takim przypadku dynamika przekracza 6 EV. W GH3 DR jest niby nieco niższy ale wyniki z cieni są trochę lepsze.

banc
28.10.13, 11:44
Nie wiem czy "nowa matryca" w GX7 to nie było trochę hasło marketingowe bo jej wyniki są dość podobne do matrycy z GH3. W obydwu przypadkach jest programowalne ISO 125(tylko dlaczego jest dostępny RAW w tej czułości?) i w takim przypadku dynamika przekracza 6 EV. W GH3 DR jest niby nieco niższy ale wyniki z cieni są trochę lepsze.

RAW od dawna nie jest czystym zapisem z matrycy. Akurat podbijanie/zbijanie ISO jest prostą operacją i nie niszczy znacząco danych.
W stosunku do GH3 jest odrobinę lepiej (przynajmniej w testach). Napis "nowa matryca" zazwyczaj nie oznacza rewolucji.

tomtomek
28.10.13, 11:59
Srebrny GX7 + 14-42 można już dostać w Mediamarkcie za 3719 zł.

themoth
28.10.13, 12:05
racja i nawet jest dostępny

Jan_S
28.10.13, 12:05
to taka tygodniowa promocja... (ale tak czy siak, jakiś nieśmiały bo nieśmiały ale widać trend zniżkowy)

grzeSiuu
28.10.13, 12:06

ale ni ma we Wro..

a tu małe porównanie GX7 do EP5.
http://www.bestmirrorlesscamerareviews.com/2013/10/06/panasonic-lumix-gx7-vs-olympus-pen-e-p5-how-does-low-light-performance-compare/
jest i stabilizacja porównana.

dzarro
28.10.13, 13:42
Zaczynam dochodzić do wniosku, że najlepszą opcją w tej cenie to jest jednak EM-5. Dla mnie istotne jest dodatkowo, że nie muszę dopłacać za nowego PSE. Nawet z gripem cena jest opłacalna[ciach], tym bardziej, że w takim zestawie jest druga bateria - więc różnice w cenie na korzyść GX-7 się niwelują, a E-M5 ma jednak kilka przewag w konfiguracji z gripem. Jedynym argumentem byłaby obniżona cena za zestaw GX-7 z 20/1.7 - ale to szybko raczej nie nastąpi(jeśli w ogóle). Akurat te nienajlepsze predyspozycje GX-7 do długich czasów też są dla mnie sporą wadą bo ostatnio zaczynam coraz bardziej się wciągać w fotografię nocną. Niby w m4/3, w warunkach miejskich czasy powyżej 120 s. a nawet 60 s. nie powinny się zdarzać zbyt często ale zapas lepiej mieć.

Osobna kwestia to pokusa dopłaty do EM-1 (różnica w cenie w OJ nie jest kosmiczna) - ale tu impulsem dla mnie mógłby być wyłącznie postęp w osiągach matrycy.

szafir51
28.10.13, 15:41
Potrzymałem trochę GX7 w rękach i pierwsze wrażenie było takie, że na pewno nie jest mały. Ani podpięcie 20/1.7 ani nawet 14/2.5 nie zrobią z niego małego aparatu. Fakt, jest niższy od E-M5 o "kominek", ale jeżeli chodzi o szerokość czy grubość body to wydaje się nieco większy niż E-M5.
W zasadzie w kwestii używalności to taki E-PL5 z wbudowanym wizjerem i lampą.

W FJ widziałem cenę ok. 4400 z 14-42. Jak w MM potrafią zrobić 3700 (przy 1100$ na bhphoto) to już wg mnie bardzo dobra cena jak na świeżynkę i konkurencja dla Olympusa.

ngs
29.10.13, 20:49
Czy ktoś wie, bo nie mogę znaleźć, czy przy filmowaniu GX7 używa całej matrycy, czy jak OM-D tylko wybranych komlumn/wierszy z matrycy?

grzeSiuu
30.10.13, 12:10
@Tomtomek
czy jest w GX7 funkcja, tryb podobny do tych w PENach?
chodzi mi o taki przewodnik ustawień na żywo. zmieniam ustawienia a na monitorze lub w wizjerze widzę jak mniej więcej będzie wyglądać fotka po zmianach?
Live guide - chyba się zwie w PENach.

merti
3.11.13, 12:39
"Lewy" Lewandowski reklamuje nową puszkę ;)

http://pudelek.wrzuta.pl/u/1UMuhNbFTQb?autoplay=true
Cholibka, żeby z takich źródeł dowiadywać się, no, ja nie wiem... :D

viruuss
6.11.13, 18:45
dzisiaj przez chwilę bawiłem się GX7 w FJ
wizjer bajeczny, ergonomia zachwyca :)
nie mogłem wyczuć spustu migawki, nie potrafiłem trafić w skok na połowie, czy ten typ tak ma ?

dzarro
6.11.13, 21:46
Pewne AF jest taki błyskawiczny :wink:

tomtomek
6.11.13, 21:48
Ja nie mam z tym żadnych problemów. Może przycisk był uszkodzony?

grzeSiuu
7.11.13, 00:26
też nie miałem w sat'urnie
;)
ale to był bardzo krótki test.

grzeSiuu
7.11.13, 14:10
jest pełny przegląd na:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gx7

Janeczek
8.11.13, 18:50
Pobawilem sie wlasnie, kolega zakupil.
Krotko:
1 pelnoprawny nastepca G1 (nareszcie!)
bdb matryca, swietny feeling (pancerniak ze swietnym gripem), mnostwo pokretel, bdb wizier (choc mi sie zdaje maly), kapitalna funkcja rozjasniania cieni i gaszenia swiatel pod Fn i pokretlami,

swietna puszka - wreszcie!

pozdrowionka

maestro
8.11.13, 22:06
http://www.flickr.com/photos/ralfs-foto-bude/sets/72157636534334455/ porównanie z EM1

grzeSiuu
9.11.13, 00:00
ponoć tylko słabsza stabilizacja :(
na minus... ale mi się wydaje, że tylko w stosunku do om-d e-m5, e-p5 oraz najnowszego e-m1 (gdzie jest najnowszy twór 5cio osiowy.
no jeszcze na minus można podciągnąć ograniczony czas BULB do 120 sec, jak dobrze pamiętam.

koronax
11.11.13, 20:51
Oglądałem GX7 w Saturnie w Krakowie. Świetny aparacik . Bardzo ładnie leżał mi w ręce. Choć szczerze przyznam że myślałem że do kieszeni się zmieści , ale się myliłem :wink:
Naprawdę bardzo się mi spodobał.

Sory za OT, ale...
Będąc właśnie w saturnie oglądałem E PL3 I i jednego PEN-a mini chyba Pm2. Bardzo miły sprzedawca podszedł do mnie i doradził że jeśli szukam aparatów z wymienną optyką to raczej nie Olympus.Doradził mi Nikona 1 i Sony ale nie pamiętam jaki już model. Pan sprzedawca poinformował mnie że jesli szukam sprzetu ktory da obraz podobny do lustrzanek to nie Olympusy bo one mają małą matrycę i jak stwierdzil " bo wie pan , praw fizyki nie mozna oszukać " . I doradził mi właśnie dwa aparaty innej marki. :)

epicure
11.11.13, 20:59
Trafiłeś na promotora, który nie ma prowizji od sprzedaży Olympusów, więc namawia na inne marki.

Janeczek
11.11.13, 21:06
Trafiłeś na promotora, który nie ma prowizji od sprzedaży Olympusów, więc namawia na inne marki.

To co to za promotor, ktory namawia na Nikona i Sony?

Ciekaw jestem co to za hybrydy chodza po sklepach...

pozdrowionka

epicure
11.11.13, 21:36
Dwusystemowiec :-D

MARSCooL
11.11.13, 22:18
E tam obrazu dwusystemowiec ;) kierownik kazał te dwa kosze z sony i cztery z nikonem wyprzedać. Do tego jeszcze pilnuje i tajników nasyła

Matick7
11.11.13, 23:42
Ciekawe od kiedy Nikon 1 ma większą matrycę od Olka :D

sando
12.11.13, 11:46
No, z tym Nikonem 1 to pojechał :lol:

Janeczek
12.11.13, 15:26
Wiedza jest malo istotna, liczy sie umiejetnosc sprzedazy.

pozdrowionka

grzeSiuu
12.11.13, 16:23
umiejętność sprzedaży, to też wiedza :D

strOOs
12.11.13, 20:15
GX7 ma faktycznie trochę za małe powiększenie w wizjerze - wolałem te wizjery z G3/G5/G6.

Poza tym - kosmos w stosunku do poprzedników - no, może poza GH3, ale to już wymiarów dSLR...

Edit: ja w łódzkim MM trafiłem na promotorkę Lumixa (w koszulce firmowej), która nie wiedziała czemu GX7 jest lepszy od G6 (a nie woli Pan tańszego, ten GX7 taki drogi) i czym się różni od G5 i innych modeli...

LentoViolento
12.11.13, 20:20
A jest w łódzkim MM GX7?

Jan_S
12.11.13, 20:30
...
Edit: ja w łódzkim MM trafiłem na promotorkę Lumixa (w koszulce firmowej), która nie wiedziała czemu GX7 jest lepszy od G6 (a nie woli Pan tańszego, ten GX7 taki drogi) i czym się różni od G5 i innych modeli...

Ja to rozumiem tak, GX7 jest super i sprzedaje się sam (już nawet kilka osób na Forum go ma... ) zaś G6 jest taki... nijaki więc jego sprzedaż trzeba wspierać. Nawet kosztem droższego aparatu bo ten się i tak sprzeda...

strOOs
12.11.13, 20:48
A jest w łódzkim MM GX7?

Wiesz co, jak ja oglądałem to Pani mi wskazała, że w Saturnie jest, ale "przecież on taki drogi, a my tu G6 mamy". Ale to było ze 3 tygodnie temu?

Ja to rozumiem tak, GX7 jest super i sprzedaje się sam (już nawet kilka osób na Forum go ma... ) zaś G6 jest taki... nijaki więc jego sprzedaż trzeba wspierać. Nawet kosztem droższego aparatu bo ten się i tak sprzeda...

G6 jest fajny filmowo. Wrócił jack do mikrofonu, tryby manualnej ekspozycji itd - taki niby następca GH2 w wersji budżetowej. Ale do zdjęć to mi to w ogóle w ręce nie leży (G5 leży lepiej).

nightelf
12.11.13, 21:38
Wiesz co, jak ja oglądałem to Pani mi wskazała, że w Saturnie jest, ale "przecież on taki drogi, a my tu G6 mamy". Ale to było ze 3 tygodnie temu?
Rzadko kiedy do takiej pracy zatrudniają hobbystów. Dali krótkie przeszkolenie z produktów, z naciskiem na kluczowe użyteczności i tyle.

epicure
12.11.13, 21:55
Kierownictwo Panasa przekazało promotorom, że jak nie opchną wszystkich G6, których nikt nie chce kupować, to będą wkładać matrycę z tego modelu do nowych aparatów przez jeszcze 5 lat ;)

gietrzy
14.11.13, 16:15
Test na http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gx7/panasonic-gx7A.HTM

grzeSiuu
14.11.13, 23:52
dzisiaj macałem ponownie w S'sklepie GX7.
jedna rzecz która mi się bardzo spodobała! w sumie dwie :D
1. jak ustawiłem autofokus punktowy, to przy ostrzeniu od razu powiększał na ekranie obszar ostrzenia.
2. na ekranie jest boczny pasek z szybkim menu, z szybkim paskiem ustawień i tam można zmienić na dotykowe wyzwolenie migawki oraz dotykowe ustawienie punktu pomiaru światła. po wybraniu punktowego pomiaru światła pojawiają się dwa krzyżyki. jeden żółty od ostrości i drugi niebieski od pomiaru światła. bardzo szybko, bardzo intuicyjnie i łatwo ustawia się niezależnie od siebie dwa pomiary. bardzo mi się to podoba. nie miałem jeszcze do czynienia z aparatem z dotykowym ekranem. zrobiło to na mnie ogromne wrażenie.
3. i jeszcze jedno. jak włączyłem ISO (tzn. możliwość jego przestawienia), to jednym pokrętłem ustawiam sobie wartość iso a drugim jego max pułap. nie trzeba szukac tego w menu. super sprawa. korzystam w LX3 i czasami muszę przestawic maxymalną granicę iso.
co do tego punktu nr 3 jest potwierdzenie w artykule podanym przez Gietrzy:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gx7/panasonic-gx7A.HTM

przyznaję, nie wiem jak jest w innych aparatach tej samej i innych marek?

Jan_S
14.11.13, 23:56
grzeSiuu (https://forum.olympusclub.pl/members/13595-grzeSiuu) - czyli punktowy pomiar światła może być w innym miejscu niż środek kadru?

grzeSiuu
15.11.13, 00:05
tak i to jest piękne i łatwe w ustawieniu!
tzn. pomiar światła może być ustawiony w innym miejscu niż pomiar ostrości i inny niż środek.
tak dla pewności dopisałem ;)

p.s.
akurat w sklepie dobrze to było widać.
pierwszy plan miałem ciemny. same aparaty a drugi w oddali jasny, same gabloty.
było widać jak rozjaśnił mi aparaty.

Jan_S
15.11.13, 00:07
No to w Olku się nie da :( albo ja jestem tępy i nie umiem tego ustawić a zarazem zbyt leniwy by do instrukcji zaglądnąć....

a da się tak ustawić (w GX7 oczywiście) że pole punktowego pomiaru i pole AF będą "zblokowane" ze sobą?

LentoViolento
15.11.13, 00:07
A pamiętasz jaka była cena w S' sklepie?

koronax
15.11.13, 00:12
A pamiętasz jaka była cena w S' sklepie?

W sobotę w Krakowie jak ja byłem to cena była 3999 zł z obiektywem.

LentoViolento
15.11.13, 00:13
Dzięki, czyli bez rewelacji

strOOs
15.11.13, 00:17
Znajomy w Wawie oglądał po 3699 w S chyba.

grzeSiuu
15.11.13, 00:22
3999 zł z kit'em (wrocław magnolia)
nie miałem karty, byłem przypadkiem, tylko macałem :D
nie sprawdzałem czy można razem te punkty ze sobą złączyć i np równocześnie przesuwać.
ale sam fakt, że odkryłem to przypadkowo dotykając ekranu świadczy, że jest to intuicyjne i bardzo proste w obsłudze menu!!!

Jan_S
15.11.13, 00:41
patrząc na porównywarki cen to za 3600 powinno się ten aparat juz wyrwać. I to jest cena nieco niższa niż E-M1 i sporo niższa niż E-P5...

strOOs
15.11.13, 00:48
Ja kupiłem na Amazonie jak była chwilowa obniżka - wyszło 4800 z 20/1.7 w zestawie.

epicure
15.11.13, 00:56
ale sam fakt, że odkryłem to przypadkowo dotykając ekranu świadczy, że jest to intuicyjne i bardzo proste w obsłudze menu!!!

Albo upierdliwe, skoro można je uruchomić przez przypadek ;-)

grzeSiuu
15.11.13, 02:17
;)

traktuje jako żart :p

przez przypadek odkryłem... i nie można tego przez przypadek włączyć i przestawić.
choć mój kolega mawia, że nie można tylko parasola w (_o_) otworzyć.

---------- Post dodany o 01:17 ---------- Poprzedni post był o 01:15 ----------

Ja kupiłem na Amazonie jak była chwilowa obniżka - wyszło 4800 z 20/1.7 w zestawie.

z usa, czy europy?
płaciłeś cło?

Jan_S
15.11.13, 10:00
w tej chwili da się i w Polsce znaleźć oferty na GX7+20/1,7 za 4850.... a pewnie te 50 zł da się utargować :)

koronax
15.11.13, 11:10
Na cyfrowe.pl jest gx7 z 20/1.7 za 4859 zl. A niedawno mieli cenę coś 5200 zl.

Jan_S
15.11.13, 11:22
i to jest fajne u Panasonica że te ceny jednak trochę spadają... do tego fajne zestawy... Olympus mógłby się uczyć :)

ZYSKI
15.11.13, 14:00
Na allegro z kitem są dwie sztuki, 3670 i 3900

strOOs
15.11.13, 14:23
Ja brałem z amazonu w UK - wysyłka gratis, bez cła. Dotarł do mnie w 4 dni robocze bodajże. Tylko, że to było jakieś 3 tygodnie temu, jak u nas zestawy z 20/1.7 kosztowały 5300 i miały terminy dostaw na poziomie 1-2 tygodni...

grzeSiuu
15.11.13, 14:49
no mnie już ta cena 4850 z 20ką kusi.

maestro
16.11.13, 13:45
Bardzo proszę o opinie trybu wideo w GX7. Jest faktycznie zdecydowanie lepiej niż w Olkach ? Czy jakość materiału wideo jest porównywalna od tego co uzyskać można w Canonie 6D/5DmkII czy jednak odstaje ?

Jd
16.11.13, 20:41
Dzisiaj pobawiłem się GX7 w FJ . Ergonomicznie całkiem, całkiem. Obiektyw 14-42 II jednak taki jakis plastikowy , wąski i mały. Szkoda , że w naszym kraju nie sprzedaja samych body. Co oceniam na minus i to duży ? Wizjer . To jest porażka. Obraz w nim mikroskopijny w porównaniu z tym co widzimy w wizjerze w OM-D czy tez np. VF-4 mimo , że ze specyfikacji wynika co innego.

tomtomek
16.11.13, 20:53
Jasand, poczekaj do stycznia, pewnie będę sprzedawał swojego. Dostaniesz prawie nówkę w dobrej cenie :)

ajt
16.11.13, 21:13
Jasand, poczekaj do stycznia, pewnie będę sprzedawał swojego. Dostaniesz prawie nówkę w dobrej cenie :)

A tego 14-42 II też masz i będziesz sprzedawał? Jeśli tak, to daj znać :)

tomtomek
16.11.13, 21:19
Ja myślę, że się dogadamy.
Andrzej weźmie body, Ty obiektyw i po sprawie :)

nyny
16.11.13, 21:24

Ciekawe co w styczniu ma byc za premiera, ze juz gx7 bedziesz sprzedawal ;)

pozdro

tomtomek
16.11.13, 21:33
Nie, mam go na firmę i przed styczniem nie mogę sprzedać, sprawy podatkowe...
A już postanowiłem, że zostaje E-M1.

strOOs
16.11.13, 21:35
To ja też chcę body kupić ;)

tomtomek
16.11.13, 21:38
Dobra, dobra koledzy, tylko się nie pobijcie :)
Andrzej jeszcze nie wyraził chęci zakupu... Ale po starej znajomości ma pierwszeństwo :wink:

Pozdrawiam
Tomek

strOOs
16.11.13, 21:38
Dobra, dobra koledzy, tylko się nie pobijcie :)
Andrzej jeszcze nie wyraził chęci zakupu... Ale po starej znajomości ma pierwszeństwo :wink:

Pozdrawiam
Tomek

To ja się ustawiam w kolejce po nim :)

ZYSKI
16.11.13, 23:57
poleciał przelew na GX7

ZYSKI
17.11.13, 08:59
Doleciało potwierdzenie z PayU, kasa zameldowała się u sprzedającego, mam nadzieję, że we wtorek będą pierwsze wrażenia :)

koronax
17.11.13, 09:00
Możesz napisać gdzie i z jakim obiektywem go zamówiłeś ?

ZYSKI
17.11.13, 09:31
Allegro i na początek z kitowym = 3666 zeta

koronax
17.11.13, 09:51
Dzięki za info. :grin:

rpp
17.11.13, 22:20
No ja miałem już dwie przymiarki do GX7 i E-M5 i .... na razie 2:0 dla Panasonica.
Ten sprzęt idealnie leży w mojej dłoni. Przyciski są dokładnie tam gdzie się ich spodziewam. W E-M5 niestety tak fajnie nie jest. Aparat trzyma się zdecydowanie gorzej.
Może z gripem ten problem znika ale w moim przypadku chcę wymienić dużą lustrzankę na coś niewielkiego z porównywalnym obrazkiem więc wszelkie patenty typu grip do E-M5 nie są dobrym pomysłem.

Jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje przed zakupem to kwestia gorszej stabilizacji obrazu. Muszę to dobrze przemyśleć bo Olek wg wszelkich testów ma rewelacyjną stabilizację. W GX7 owszem jest wbudowana w body ale podobno słabsza.

Jan_S
17.11.13, 22:37
co do stabilizacji - to trzeba by sprawdzić czy działa ona w tylko podczas zdjęć czy też tak jak u Olympusa że aktywuje się już po wciśnięciu do połowy spustu migawki. To jest wyśmienite ułatwienie przy ręcznym ostrzeniu.

tymczasowy_
17.11.13, 23:23
Jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje przed zakupem to kwestia gorszej stabilizacji obrazu. Muszę to dobrze przemyśleć bo Olek wg wszelkich testów ma rewelacyjną stabilizację. W GX7 owszem jest wbudowana w body ale podobno słabsza.A w czym problem? Kupuj też szkła Panasonic i stabilizację będziesz miał cacy.

grzeSiuu
18.11.13, 00:19
no tak ale 20ka panasonica nie ma stabilizacji :p
i co?

tymczasowy_
18.11.13, 11:18
no tak ale 20ka panasonica nie ma stabilizacji :p
i co?Ale stabilizacja nie zamraża ruchu :p

Sprzęt dobierasz do swoich potrzeb, często wykorzystujesz stabilizację - kupujesz ze stabilizacją. Mi stabilizacja przydaje się jedynie do fotek z podróży (i to tylko wieczorową porą na potrzeby tzw. fotek reporterskich). I tu masz dwa wyjścia, jakiś stabilizowany obiektyw np 12-35 lub jasny obiektyw 20 lub 25mm, nawet nie wiem czy opcja - jasny obiektyw nie będzie lepszą opcją.

grzeSiuu
18.11.13, 11:49
body panasonic + 20ka panasonic = kręcenie filmu :(
napisałem przekornie ;)
ale moim skromnym zdaniem, im lepsza w body stabilizacja, tym lepiej!
nawet jak będzie wyłączona przez większość czasu użytkowania.
a argument "kupuj obiektywy stabilizowane" jest słabym argumentem.
można znaleźć kilka bardzo dobrych obiektywów, które nie mają stabilizacji bez względu na producenta.

p.s.
ja osobiście rozumiem problem wyboru Rpp.

tymczasowy_
18.11.13, 12:04
body panasonic + 20ka panasonic = kręcenie filmu :(
napisałem przekornie ;)
ale moim skromnym zdaniem, im lepsza w body stabilizacja, tym lepiej!
nawet jak będzie wyłączona przez większość czasu użytkowania.
a argument "kupuj obiektywy stabilizowane" jest słabym argumentem.
można znaleźć kilka bardzo dobrych obiektywów, które nie mają stabilizacji bez względu na producenta.

p.s.
ja osobiście rozumiem problem wyboru Rpp.Podstawa kręcenia filmów to:
1. Statyw
2. MF

Jak ktoś robi inaczej to albo jest to totalna amatorka lub tzw. "sztuka nowoczesna" :wink: ... albo kotlety u cioci na imieninach.

Mirek54
18.11.13, 12:20
Podstawa kręcenia filmów to:
1. Statyw
2. MF

Jak ktoś robi inaczej to albo jest to totalna amatorka lub tzw. "sztuka nowoczesna" :wink: ... albo kotlety u cioci na imieninach.

3.Ujęcie nie dłuższe niz max 10-20 sek.
4.Dialogi na dwie kamery.
5.Montaż.

tymczasowy_
18.11.13, 12:22
4.Dialogi na dwie kamery.
5.Montaż.0. Pomysł / scenariusz :wink:

6. Podkład muzyczny.

kateb
18.11.13, 12:29
...
...

A nowy film Grawitacja zaczyna się od 17-sto minutowego ujęcia!

szafir51
18.11.13, 12:42
nie widzę problemu. Aparat jaki jest każdy widzi i może zdecydować, kupić go takim jaki jest czy jednak szukać czegoś innego.

Jak stabilizacja w GX7 za słaba, to kupić E-M5 albo lepiej E-M1. I po problemie ze stabilizowanymi szkłami itp.

Tak można w kółko, że stabilizacja słaba, że mały wizjer, że nie uszczelniony, że to, że tamto. Nie było stabilizacji - to narzekania, że by się przydała. Jest stabilizacja - to narzekania, że słaba. Byłaby lepsza to można by było ponarzekać na coś innego.

Dla każdego ważne jest coś innego, co łączy większość wybierających aparat to kryterium cena/jakość. O ile w dniu premiery GX7 wypadał tutaj MZ słabo, to teraz jest już ok.

tymczasowy_
18.11.13, 13:41
A nowy film Grawitacja zaczyna się od 17-sto minutowego ujęcia!Czyli "sztuka nowoczesna", jeden z drugim reżyser musi w jakiś sposób nadrobić swoje braki w stosunku do mistrzów :wink:

dzarro
18.11.13, 14:24
Czyli "sztuka nowoczesna", jeden z drugim reżyser musi w jakiś sposób nadrobić swoje braki w stosunku do mistrzów :wink:

Rozumiem, że filmy Tarkowskiego i słynna koda do "Zawód: reporter" Antonioniego to też są tylko wprawki uczniaków.

rpp
18.11.13, 14:38
nie widzę problemu. Aparat jaki jest każdy widzi i może zdecydować, kupić go takim jaki jest czy jednak szukać czegoś innego.

Ale od tego jest m.in. to forum, żeby móc podpytać, podzielić się swoimi obserwacjami/wątpliwościami, itp.

Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.

Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.

Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer

tymczasowy_
18.11.13, 15:31
Rozumiem, że filmy Tarkowskiego i słynna koda do "Zawód: reporter" Antonioniego to też są tylko wprawki uczniaków.I pewno większość najbardziej kasowych (czytaj przyjemnie oglądających się) filmów jest "robionych" wg. ww, schematu? Ja nie przeczę, można i w ten sposób realizować, ale tłumy na tego rodzaju dzieła chodzić nie będą. Wystarczy zrobić tzw. skrót myślowy i wyobrazić sobie transmisję z meczu piłkarskiego realizowanego jedną kamerą :iwnk: ... czyli jedno pełne ujęcie 90 minut.

Albo mecz tenisa ziemnego z pozycji głównego sędziego :wink: ... głowica statywowa chyba musiałaby mieć wodne chłodzenie.

szafir51
18.11.13, 15:34
polskiej reprezentacji nawet najbardziej dynamiczne ujęcia nie pomogą. Jak już oglądam mecz "naszych" to się ciągle zastanawiam, czy to na żywo czy replay w zwolnionym tempie.

ale fakt, braku stabilizacji podczas filmowania nie jestem w stanie zrozumieć.

tymczasowy_
18.11.13, 15:50
Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi. Jeśli czas ekspozycji (w sekundach) jest dłuższy od odwrotności ogniskowej obiektywu, to stabilizacja się w takich sytuacjach powinna się przydać.

Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna. Wg. opinii krążących w necie to najlepszą ergonomię ma E-M1.

Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjerWizjer? DO E-P5 można podpiąć wizjer. Fakt, nieco zawadza, ale E-P5 z obiektywem typu 17mm/1.8 i tak nie nadaje się do kieszeni, więc powiększenie go o wizjer, tak jakby różnicy nie robi.
Ponoć ktoś tu porównywał i wizjey GX7 vs. VF-4 i doszedł do wniosku, że VF-4 jest większy (w sensie tego co widzimy w środku) niż ten z GX7.

Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:

a.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://i.minus.com/ib0EcbBijwC49v.JPG)

b.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://i.minus.com/ibcQvkulZrEKNo.JPG)

ZYSKI
19.11.13, 16:05
właśnie doleciał GX7, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, mały, zgrabny, lekki, fajny uchwyt, jak na razie wszystko mi pasi. Teraz płytka do kampa i szkolenie z guzikologi. Dwie fotki musiałem z okna zrobić :):)

szafir51
19.11.13, 16:11
Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:

c.

http://youtu.be/IX8sP_JMIC8

gietrzy
21.11.13, 15:38
Aktualizacja oprogramowania sterującego aparatem - wersja 1.2 z dzisiejszą datą.

Zmiany:
- polepszono stabilność pracy (tryb ręcznego ostrzenia) obiektywu 12-32mm
- możliwość wyprowadzenia funkcji sterującej lampą błyskową na klawisz funkcyjny

Win: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/support/en/dsc/fts/win/GX7__V12.exe
Mac: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/support/en/dsc/fts/mac/GX7__V12.zip

ZYSKI
21.11.13, 16:27
Dobra wiadomość, pozdrawiam

viruuss
21.11.13, 18:47
czy ktoś z posiadaczy GX7 testował współprace body ze szkłami dużego 4/3 ?
coraz bardziej mi się ten "aparacik" podoba :)

ZYSKI
21.11.13, 21:15
Od kilku dni jestem posiadaczem tego aparaciku, puki co jestem zakrecony pracą, na dzień dobry jestem zadowolony, trzeba trochę czasu
na rozpracowanie wszystkiego tym bardziej, że wcześniej kilka lat był inny system. Też jestem zainteresowany możliwościami tego aparatu.
Pozdrawiam
,

LentoViolento
22.11.13, 19:37
Myślicie że można do GX7 podłączyć lampę Nikon SB-24 bez obawy że coś się stanie?

nightelf
22.11.13, 21:36
Myślicie że można do GX7 podłączyć lampę Nikon SB-24 bez obawy że coś się stanie?

Możesz spokojnie podłączyć.

LentoViolento
22.11.13, 22:07
Dzięki. Ta lampa z Gx7 jest naprawdę słabiutka. Mam jeszcze pytanie do użytkowników, czy Wam też Gx7 w pomieszczeniu lekko niedoświetla? Poza tym sprzęt rewelacyjny.

ZYSKI
23.11.13, 21:12
Co prawda nie po naszemu ale coś można załapać :):)
http://www.youtube.com/watch?v=md6CKLw_P1E

tymczasowy_
24.11.13, 00:09
czy ktoś z posiadaczy GX7 testował współprace body ze szkłami dużego 4/3 ?
coraz bardziej mi się ten "aparacik" podoba :)Może coś Ci to pomoże
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/connect/gx7.html
Też mi się GX7 podobał, ale po sprawdzeniu jak nowe PENy obsługują szkła ZD zdecydowałem się na E-P5, ostrość w trybie AFS jest ustawiana w czasie 0,5-1sek, działa funkcja FD, ostrzenie AF jest precyzyjne - praktycznie 10/10 ustawia w punkt.
Obawiam, się, że GX7 może nie obsługiwać wszystkich szkieł ZD.

viruuss
24.11.13, 00:37
Może coś Ci to pomoże
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/connect/gx7.html
Też mi się GX7 podobał, ale po sprawdzeniu jak nowe PENy obsługują szkła ZD zdecydowałem się na E-P5, ostrość w trybie AFS jest ustawiana w czasie 0,5-1sek, działa funkcja FD, ostrzenie AF jest precyzyjne - praktycznie 10/10 ustawia w punkt.
Obawiam, się, że GX7 może nie obsługiwać wszystkich szkieł ZD.

juz analizowalem ta tabelke :)
bardziej mnie interesuja odczucia uzytkownika, na YT jest filmik gf6 ze szklami 4/3 i nie wyglada to zle

http://www.youtube.com/watch?v=E7c-45uul3I

pozdr

ZYSKI
24.11.13, 18:55
Od kilku dni mam DX7, dopiero dzisiaj mimo kiepskiej pogody (ponuro, szaro, zamglenie i padająca mżawka) udało się wyskoczyć na kilka fotek. Wszystkie fotki zrobione w trybie M i przepuszczone przez L5 z minimalną ingerencją(obiektyw kitowy 14-42). Nakręciłem też krótki filmik rodzinny (z wnukiem) przy oświetleniu diodowym ( skorzystałem z ustawień WB) i wyszło zupełnie poprawnie. Fotki zrobione na Jamrozowej Polanie (Duszniki). Dodam tylko, że menu aparatu jest dosyć rozbudowane, trzeba troche czasu aby to wszystko w miare rozpracować

105190105187105188105189105191105192105193

tymczasowy_
24.11.13, 20:00
juz analizowalem ta tabelke :)
bardziej mnie interesuja odczucia uzytkownika, na YT jest filmik gf6 ze szklami 4/3 i nie wyglada to zle
Zwróć tylko uwagę, że na filmie testowany jest obiektyw ZD 9-18, który w cytowanej przeze mnie tabelce w pozycji "Quick AF operation" ma wpisane OK. Ciekaw jestem co z obiektywami co mają wpisane NG w tym miejscu.
W przypadku E-P5, w podobny jak na filmie sposób, gada ZD14-54 wer. I, ZD7-14 i ZD35-100 czy Sigma 30mm1.4, które w tabelce Panasonic figurują jako NG.

Dopisane

Znalazłem na YT test 40-150mm3.5-4.0, NG w tabelce, myślę, że jego działanie nie odbiega wiele od działania na korpusie Olka, więc wygląda na to, że korpusy Panasa w bardzo zbliżony sposób, do PENów, obsługują szkła ZD.

viruuss
24.11.13, 22:26
Zwróć tylko uwagę, że na filmie testowany jest obiektyw ZD 9-18, który w cytowanej przeze mnie tabelce w pozycji "Quick AF operation" ma wpisane OK. Ciekaw jestem co z obiektywami co mają wpisane NG w tym miejscu.
W przypadku E-P5, w podobny jak na filmie sposób, gada ZD14-54 wer. I, ZD7-14 i ZD35-100 czy Sigma 30mm1.4, które w tabelce Panasonic figurują jako NG.

Dopisane

Znalazłem na YT test 40-150mm3.5-4.0, NG w tabelce, myślę, że jego działanie nie odbiega wiele od działania na korpusie Olka, więc wygląda na to, że korpusy Panasa w bardzo zbliżony sposób, do PENów, obsługują szkła ZD.

może jutro wezmę ze sobą ZD 50, też ma NG, i w FJ potestuję, jak mi miła Pani pozwoli :)
z drugiej strony na poczatku przyszłego roku ma być podobno "biedne" OMD ? tylko czy bedzie z obsługą szkieł 4/3, oto jest pytanie ?
mam ndzieję, że wstawią matrycę z EM1
jak nie to pozostaje tylko EM1

tymczasowy_
24.11.13, 23:01
może jutro wezmę ze sobą ZD 50, też ma NG, i w FJ potestuję, jak mi miła Pani pozwoli :)
z drugiej strony na poczatku przyszłego roku ma być podobno "biedne" OMD ? tylko czy bedzie z obsługą szkieł 4/3, oto jest pytanie ?
mam ndzieję, że wstawią matrycę z EM1
jak nie to pozostaje tylko EM1Myślę, że sensory dla AF po fazie w PENach czy innych low cost puszkach nie zaszkodziły by Olympusowi, po prostu szkła ZD są jednak duże i kłopotliwe w użyciu. Jeśli ktoś je ma to powinien cieszyć się że mógłby je używać, jednak jak ktoś startuje w m43, to i tak będzie kupował obiektywy m43, tym bardziej, że szkła w m43 są w miarę kompletne.

grzeSiuu
27.11.13, 14:42
mam pytanie do posiadaczy GX7.
czy jest (wyczytałem, że tak) i czy sprawnie działa funkcja [AF czujnika oczu]?
w OLY chyba nazywa się to [Face & Eye Priority].

gietrzy
27.11.13, 15:01
mam pytanie do posiadaczy GX7.
czy jest (wyczytałem, że tak) i czy sprawnie działa funkcja [AF czujnika oczu]?
w OLY chyba nazywa się to [Face & Eye Priority].

Post #64, 07:30

grzeSiuu
27.11.13, 15:52
hmm obejrzałem ponownie ale (jeżeli dobrze zrozumiałem) w okolicach 7ej minuty jest oczywiście o mozliwościach ustawienia ostrości ale nie ma nic o priorytecie oka.
chyba, że coś źle rozumiem i nie dostrzegam istotnrj dla mnie informacji?

anmael
27.11.13, 16:33
hmm obejrzałem ponownie ale (jeżeli dobrze zrozumiałem) w okolicach 7ej minuty jest oczywiście o mozliwościach ustawienia ostrości ale nie ma nic o priorytecie oka.
chyba, że coś źle rozumiem i nie dostrzegam istotnrj dla mnie informacji?

Bo w GX7 nie ma priorytetu oka - jest tylko wykrywanie twarzy. Natomiast jest opcja, która uruchamia AF kiedy zbliży się oko do wizjera, ale to zdecydowanie inna funkcja niż priorytet oka w Olympusie.

tymczasowy_
27.11.13, 16:39
Bo w GX7 nie ma priorytetu oka - jest tylko wykrywanie twarzy. Natomiast jest opcja, która uruchamia AF kiedy zbliży się oko do wizjera, ale to zdecydowanie inna funkcja niż priorytet oka w Olympusie.Dodam, że używam funkcji "priorytet oka" w Olympusie i sobie bardzo chwalę, naprawdę doskonała funkcja przy portretowaniu. Moja żona czasami nosi okulary, a ostrość zawsze jest ustawiona na oku ... jak stwierdziłem, że to norma to byłem w szoku.

grzeSiuu
27.11.13, 16:57
dzięki Tymczasowy_.
o takie informacje mi chodziło ;)
nie mogę dać repa.. muszę rozdać!

dzięki Anmael.
nie rozumiałem za dobrze opisu w instrukcji. teraz jest dla mnie jasne :D

Moominek
27.11.13, 20:03
Myślę, że sensory dla AF po fazie w PENach czy innych low cost puszkach nie zaszkodziły by Olympusowi, po prostu szkła ZD są jednak duże i kłopotliwe w użyciu. Jeśli ktoś je ma to powinien cieszyć się że mógłby je używać, jednak jak ktoś startuje w m43, to i tak będzie kupował obiektywy m43, tym bardziej, że szkła w m43 są w miarę kompletne.

Czujniki te zdaje się przyspieszą wszystko (wiadomy jest kierunek od razu i mniej lub bardziej dokładnie ile), szczególnie C-AF czy śledzenie.

strOOs
28.11.13, 11:33
Są (w końcu) porządne zamienniki do Lumixów - Hahnel zrobił zamiennik BLG10E :)

Na Amazonie po ~150zł (wysyłka gratis): http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00GGME7UK/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B00GGME7UK&linkCode=as2&tag=obiekty-21

Mój przyszedł dzisiaj, działa prawidłowo (ma chip), podaje stan naładowania.

ZYSKI
29.11.13, 13:15
Wyczytałem cos takiego w necie na temat GX7: Smartfon lub tablet może też pełnić funkcję pilota, dodatkowo zwiększając swobodę twórczą fotografa.Coś komuś o tym wiadomo jak to sparować i czy da smartfon może być jako pilot do np pstrykania fotek (sterowanie aparatem)

strOOs
29.11.13, 13:40
Smartfon na Androidzie (nie wiem jak z iOS ale WP8 nie ma) - może być też tablet itd. Masz podgląd LiveView z pełnym sterowaniem - są lekkie opóźnienia, obsługa przysłony itd jest powolna, ale daje radę :)

Link do Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.panasonic.avc.cng.imageapp&hl=pl

Wg Optycznych jest też iOS: http://www.optyczne.pl/5850-nowo%C5%9B%C4%87-Panasonic_Image_App.html

Koriolan
29.11.13, 14:43
Mam taką aplikację do EM1- świetna sprawa.
Taki zaawansowany bezprzewodowy wężyk spustowy :)

tymczasowy_
29.11.13, 15:43
Taki zaawansowany bezprzewodowy wężyk spustowy :)Tyle, że zużywa więcej prądu niż wężyk :wink: Ale z wężykiem, stojąc przed aparatem nijak nie widać jak jest skadrowane :wink:

ZYSKI
29.11.13, 21:19
Smartfon na Androidzie (nie wiem jak z iOS ale WP8 nie ma) - może być też tablet itd. Masz podgląd LiveView z pełnym sterowaniem - są lekkie opóźnienia, obsługa przysłony itd jest powolna, ale daje radę :)

Link do Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.panasonic.avc.cng.imageapp&hl=pl

Wg Optycznych jest też iOS: http://www.optyczne.pl/5850-nowość-Panasonic_Image_App.html

Wykorzystałem link iOS, pierwsze domowe próby wypadły pozytywnie, dzięki za linki

---------- Post dodany o 20:19 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------

Znalazłem coś takiego: http://www.m43.eu/filmy/panasonic-gx7-az-10-filmow-instruktazowych/

banc
29.11.13, 22:31
Taki zaawansowany bezprzewodowy wężyk spustowy :)

Wężyk nie umożliwia zmiany przysłony albo ustawienia AF na konkretny punkt. To jednak coś znacząco więcej.

epicure
29.11.13, 23:02
Odkąd pobawiłem się bezprzewodowym sterowaniem przez Wi-Fi w E-M1, nie chcę już nawet patrzeć na tradycyjny wężyk spustowy.

LentoViolento
29.11.13, 23:46
Sterowanie działa bez problemu, ale nie mogę się połączyć z komputerem aby przesłać zdjęcia po wi-fi. Czy komuś to się udało? Jaki numer użytkownika i hasło trzeba wpisać, po tym jak już połączę się z moja siecią wi-fi? Wypisuje swoje dane z konta użytkownika, ale aparat cały czas wyświetla mi info że wprowadzam błędne dane...

ZYSKI
30.11.13, 07:53
Też bym chciał wiedzieć jak się za to zabrać :):)

luzaczek82
5.12.13, 16:44
Witam.Mam pytanko do użytkowników GX7,czy aparat pracujący w trybie M ma dostępną funkcję auto iso?

anmael
5.12.13, 19:20
Witam.Mam pytanko do użytkowników GX7,czy aparat pracujący w trybie M ma dostępną funkcję auto iso?

Nie ma.

luzaczek82
6.12.13, 10:18
Dzięki bardzo

viruuss
7.12.13, 21:04
witam
jak to jest w końcu ze stabilizacją w body ?
jest aż tak źle jak piszą na optycznych, czy przesadzają ?
decyzja już prawie zapadła z mojej strony - GX7 wygrała z EM1 ze względu na wielkość
mam teraz 620 i EM1 nie jest dla mnie przeskokiem, jeżeli chodzi o wielkość
czytam testy i opinie na temat GX7 i jestem coraz głupszy :)
z dużego systemu zostawiam sobie tylko ZD 9-18, tutaj nie jest wymagany szybki AF więc dam radę
[CIACH] kwestia stabilizacji jest dla mnie dosyć istotna
pozdrawiam

viruuss
8.12.13, 22:52
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie
czy GX7 steruje bezprzewodowo lampami błyskowymi O ?
pozdrawiam

ZYSKI
9.12.13, 07:34
Dzisiaj w domu z ciekawości sprawdze jak to jest z tą stabilizacją, mam go od nie dawna i nie wszystko tak do końca ogarnięte aczkolwiek jestem z tego
aparatu zadowolony. Napewno można sterować z telefonu po sciągnięciu odpowiedniego programiku (u mnie działa sterowanie), natomiast sterowanie lampą domniemywam, że raczej nie możliwe.

millicano
9.12.13, 10:33
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie
czy GX7 steruje bezprzewodowo lampami błyskowymi O ?
pozdrawiam

Sterowanie bezprzewodowe lampą działa u mnie bez problemów z FL-600R.

Pozdrawiam.

viruuss
9.12.13, 16:39
Sterowanie bezprzewodowe lampą działa u mnie bez problemów z FL-600R.

Pozdrawiam.

dzieki wielkie
mam metz 58Af1 to tez powinno
dzisiaj testowałem GX7 z ZD14-54 ver1, jak dla mnie nie jest źle , ostrzenie chwilkę trwa/ułamek sek , u mnie było 100 % w pkt, oświetlenie żarowe ( sklep)
na 100 % z szybkimi ujęciami moze być zonk w momencie podpiecia szkieł 4/3
ten test zadecydował o zamówieniu aparatu :)
teraz zbieram na mZD12-40, albo jak sie uda na panasa 12-35 :)
jak będę miał body zrobię test z ZD9-18, ZD50 i ZD70-300

jeszcze jedno pytanie - czy wejście na mikrofon zewnętrzny to "zwykły" mini jack, czy jakiś patent panasa ?
pozdrawiam

millicano
9.12.13, 17:17
GX7 nie ma wejścia na mikrofon zewnętrzny. To co jest pod klapką to wejście na zdalne sterowanie.

viruuss
9.12.13, 18:15
GX7 nie ma wejścia na mikrofon zewnętrzny. To co jest pod klapką to wejście na zdalne sterowanie.
ok
w takim razie czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do niego , coś w stlu olkowego RM ?

anmael
9.12.13, 18:41
ok
w takim razie czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do niego , coś w stlu olkowego RM ?

Przez WiFi, wystarczy telefon z Androidem lub iOS.

ZYSKI
9.12.13, 19:21
105913105914

Dwie fotki z GX7 1. = 1/13 sek, 2. = 1/15 sek, zrobione tak na biegu
bez zadnej ingerencji, ja jestem zadowolony, kazdy ma własne zdanie
i sam podejmuje decyzje

banc
9.12.13, 19:28
i sam podejmuje decyzje

Na pierwszym wyszła dziwna fioletowa flara. Mógłbyś to zdiagnozować?

ZYSKI
9.12.13, 19:51
Nic innego jak refleksy, odbicia od przeciwnej ściany, małe pomieszczenie (przedpokój), mam następną podobną fotę z tym, że lekko doświetlona lampką biurową, jest OK

viruuss
9.12.13, 21:15
105913105914

i sam podejmuje decyzje

jakim szkłem robione ?

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

Przez WiFi, wystarczy telefon z Androidem lub iOS.

no tak , oczywiste :)
w jakim ja świecie żyję ? :)

ZYSKI
10.12.13, 07:46
Szkło kitowe 14-42, też sie wachałem co kupić i postawłem właśnie na GX7, jestem zadowolony, jeszcze nie do końca rozpracowany :):)

Pozdrawiam

And.N
10.12.13, 10:54
Dwie fotki z GX7 1. = 1/13 sek, 2. = 1/15 sek, zrobione tak na biegu ...
Przy jakiej ogniskowej obiektywu?

ZYSKI
10.12.13, 12:32
Klikne jak bede w chacie :) teraz ciężko opracuje :):)

Pozdrawiam

ZYSKI
10.12.13, 14:50
1. ISO 200, f 4.4, ogniskowa 20. ........2. ISO 3200 f 4.4, ogniskowa 20

viruuss
11.12.13, 23:34
witam
dzisiaj odebrałem swojego GX7 :)
bateria troszkę naładowana, zrobiłem test z ZD9-18 ( porównanie do E-620) jest minimalnie wolniej, jednak jest lepiej niż oczekiwałem, szkło do "widoczków" więc demonem szybkości nie musi być
ZD50 - tutaj raczej klapa, "jeździ" przez dłuższy czas jednak trafia z ostrością na 100 %
ZD70-300, oczekiwałem porażki, a tutaj miłe zaskoczenie, moim zdaniem szybciej łapie AF niż 620, z czego chyba jestem najbardziej zadowolony :)
kitowy Panas 14-42- mega malutki, troszkę jak zabawka :)
tyle na początek z mojej strony - bateria w ładowarce
pozdrawiam

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------

Są (w końcu) porządne zamienniki do Lumixów - Hahnel zrobił zamiennik BLG10E :)

Na Amazonie po ~150zł (wysyłka gratis): http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00GGME7UK/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B00GGME7UK&linkCode=as2&tag=obiekty-21

Mój przyszedł dzisiaj, działa prawidłowo (ma chip), podaje stan naładowania.

ile czekałeś na przesyłkę ?
dzisiaj zamówiłem, ciekawe czy dostanę do świat ?
pozdrawiam

viruuss
13.12.13, 12:44
czy można w GX7 wyciągnąć korektę ekspozycji na któryś guzik ? ja niestety nie wiem jak :(

tomtomek
13.12.13, 12:45
Nic nie trzeba wyciągać, ona cały czas tam jest. :)
Wystarczy wcisnąć na chwilę tylne kółko i przechodzi w tryb korekcji ekspozycji.

Pozdrawiam
Tomek

viruuss
13.12.13, 13:18
Nic nie trzeba wyciągać, ona cały czas tam jest. :)
Wystarczy wcisnąć na chwilę tylne kółko i przechodzi w tryb korekcji ekspozycji.

Pozdrawiam
Tomek

no tak, proste !!
dzięki
mogę po paru dniach powiedzieć, że aparat jak dla mnie jest idealny
jakość zdjęć w porównaniu do E-620 to inna bajka + nagrywanie video
wielkość z przypiętym ZD9-18 to poezja
o dziwo po 2 dniach prawie nie używam wizjera :)

viruuss
13.12.13, 19:40
na szybko test GX7 + ZD9-18
sorki za kiepską jakość filmiku - brak sprzętu :)
pozdrawiam

ZYSKI
14.12.13, 16:48
Pytanko z innej beczki a też dotyczy GX7, konkretnie to chodzi o rawy, Lightroom otwiera bez problemu natomiast
jest problem w Elements 11, coś w tym kierunku wiadomo?????

strOOs
14.12.13, 16:52
Pixel Pawn są w wersji do Oly/Pana i mogą radiowo wyzwalać Panasonici :)

ZYSKI
15.12.13, 08:53
Już doczytałem w innym wątku, jest konwenter więc po sprawie

viruuss
15.12.13, 15:05
na szybko z dzisiejszego spaceru, prosto z aparatu, tylko pomniejszone

ZYSKI
15.12.13, 16:32
Wg mnie jest OK, w wątku TAKIE TAM RÓŻNOŚCI zamieściłem dzisiejsze fotki z GX7

szafir51
18.12.13, 13:25
na popularnym portalu aukcyjnym GX7 z 14-42 za 2799 zł. Coś niska cena.

strOOs
18.12.13, 13:37
na popularnym portalu aukcyjnym GX7 z 14-42 za 2799 zł. Coś niska cena.

Ceny są takie jak ktoś sobie wymyśli -trochę tanio, ale może wygrał w jakimś konkursie? Dzisiaj body poszło na licytacji za 2300zł...

And.N
18.12.13, 13:47
na szybko z dzisiejszego spaceru, prosto z aparatu, tylko pomniejszone
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:)
Rozumiem usuwanie exif w galerii, czy watkach (w sumie exif niepotrzebne) ale w takich dotyczacych sprzętu to już nie za bardzo.

Vindex
18.12.13, 17:22
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:)
Rozumiem usuwanie exif w galerii, czy watkach (w sumie exif niepotrzebne) ale w takich dotyczacych sprzętu to już nie za bardzo.

Niektore programy robia to automatycznie przy zmniejszaniu

And.N
18.12.13, 18:08
Niektore programy robia to automatycznie przy zmniejszaniu
Wiem, tak jak i wie o tym większość (tak sądzę) wstawiający zdjęcia powiedzmy testowe w takich wątkach.

skow
19.12.13, 08:59
plus wycięty EXIF, dlaczego? Mnie by ciekawiło iso naprzykład:smile:

Wiem, tak jak i wie o tym większość (tak sądzę) wstawiający zdjęcia powiedzmy testowe w takich wątkach.

A wiesz, że to robi także nasze forum? :)

Wstawiasz oryginał a ono ciach, ciach.

And.N
19.12.13, 09:08
A wiesz, że to robi także nasze forum? :)

Wstawiasz oryginał a ono ciach, ciach.
Nie wiem, nie sadzę, nie wydaje mi się, nigdy się z takim problemem nie spotkałem aby forum usuwało EXIF z zdjęcia. Jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi i na to zwraca uwagę.

skow
19.12.13, 09:27
Nie wiem, nie sadzę, nie wydaje mi się, nigdy się z takim problemem nie spotkałem aby forum usuwało EXIF z zdjęcia. Jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi i na to zwraca uwagę.

No to wstaw jakieś oryginalne zdjęcie, takie powyżej 1M bajta.

Ponad rok temu była dyskusja "exif - co nam po nim".
Delikatnie zwróciłem uwagę przykładem, że ta dyskusja jest bezowocna.
W ferworze dyskusji wyższości świąt BN nad W nikt na to nie zwrócił uwagi.
Jedynie "H" spytał się po co ludziom zawracam głowę jakimś pstrykiem.

And.N
19.12.13, 09:39
Mogę wstawić. Sam jestem ciekawy. Nie będzie to niestety z GX7. Fotka to jpg prosto z aparatu oryginalna waga 5,5MB rozmiar 4x3tyś pix.
106410

Edit
Zwracam honor:) Rzeczywiście w takim przypadku EXIF jest usuwany. O tym nie wiedziałem. Tak być nie powinno.
Z drugiej strony waga do 1MB jest w zupełności wystarczająca aby wstawić dość duże zdjęcie.

Namor1
19.12.13, 09:44
Mogę wstawić. Sam jestem ciekawy. Nie będzie to niestety z GX7. Fotka to jpg prosto z aparatu oryginalna waga 5,5MB rozmiar 4x3tyś pix.

Ja nie widzę, a wolałbym aby był.

PS. A może tylko niektóre wtyczki go nie widzą?

And.N
19.12.13, 10:01
Ja nie widzę, a wolałbym aby był.

PS. A może tylko niektóre wtyczki go nie widzą?
Nie, nie to nie wina wtyczki:) Edytowałem posta wyżej. Cóz to jeszcze jeden powód aby przy wstawianiu nie przekraczać wagi 1MB. Na to zawsze zwracam uwagę bo nie lubię jak mi forum ingeruje (dodatkowa kompresja) w zdjęcie.

PanMarecq
22.12.13, 19:56
A tymczasem w USA GX7 dostępny już za skromne 728 dolarów ;) http://www.43rumors.com/no-joke-already-the-next-100-drop-on-the-gx7-now-sells-for-728/

C (http://www.43rumors.com/no-joke-already-the-next-100-drop-on-the-gx7-now-sells-for-728/)zemu EM-5 nie tanieje tak szybko? : )