Zobacz pełną wersję : Olympus Camedia C 4000 Zoom problem.
Od kilku dni pojawił się dziwny problem w moim aparacie, a mianowicie:
zrobiłem cztery zdjęcia, następnie za pomocą kabla USB podłączyłem aparat do laptopa i zgrałem zdjęcia.
Odłączyłem aparat od laptopa i wykasowałem zdjęcia w aparacie ( KARTA Smart Media).
Znowu zrobiłem cztery zdjęcia, podłączyłam aparat do laptopa i za zdziwieniem zobaczyłem miniaturki poprzednio wykasowanych zdjęć.
Po powiększeniu były pokazywane już te właściwe zdjęcia.
Sformatowałem kartę pamięci w aparacie, lecz to nic nie daje, bo ciągle widać miniaturki wykasowanych zdjęć.
Po powiększeniu ty miniaturek ( otwarcie w Przeglądarce fotografii systemy Windows) pokazywane są już właściwe zdjęcia.
Czy to błąd aparatu czy karty pamięci ?
miałem tak kiedyś w Camedia WZ 5060. Zrobiłem format karty z kompa i więcej tego problemu nie napotkałem. Dawno temu to było
miałem tak kiedyś w Camedia WZ 5060. Zrobiłem format karty z kompa i więcej tego problemu nie napotkałem. Dawno temu to było
Niestety przy próbie formatu z kompa wyświetla się komunikat, że karta zabezpieczona jest przed zapisem.
Niestety przy próbie formatu z kompa wyświetla się komunikat, że karta zabezpieczona jest przed zapisem.
Spróbuj sformatować w Zarządzaniu dyskami lub jakimś programem, który zrobi low format. Mi się udało przywrócić kartę do stanu używalności formatując ją pierwszym sposobem. Ustaw tylko formatowanie na FAT16 - z tego co pamiętam. Tak jak mówiłem dawno to było. Powodzenia
Spróbuj sformatować w Zarządzaniu dyskami lub jakimś programem, który zrobi low format. Mi się udało przywrócić kartę do stanu używalności formatując ją pierwszym sposobem. Ustaw tylko formatowanie na FAT16 - z tego co pamiętam. Tak jak mówiłem dawno to było. PowodzeniaTego nie rób, zniszczysz kartę (z punktu widzenia aparatu). Te bardziej historyczne modele (cecha charakterystyczna - karty SM) bazują na takim swoistym systemie plików DCF i kompletnie nie kumają FAT. Karty SmartMedia można formatować na potrzeby aparatu, albo w samym aparacie, albo specjalnym programem SM Prepare.
Kolega Jack ma rację. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale tak jak napsałem dawno temu miałem ten problem. Mam nadzieję, że karty ciągle nie udało się sformatować narzędziami spod windy...
Spróbuję SM PrepareNie wiem, czy znajdziesz. Kiedyś dawno temu smprep.exe dołączany był standardowo do czytników kart SM. Ostatnia znana mi wersja smprep.exe napisana jest na Windows 98 i obsługuje karty do 32 MB. Można ją znaleźć w sieci, gdyż był to popularny program, który po "podrasowaniu" edytorem, podczas formatowania karty nadawał jej możliwość (niezależnie, kto ją wyprodukował) obsługi panoramy w aparatach Olka. Taką podrasowaną wersję masz szansę znaleźć, gorzej będzie ze znalezieniem kompa, który jeszcze chodzi na Win98.
Powinno zadzialac:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://stare.e-gry.net/images/art/virtualny win98.jpg)
"Jak stworzyć emulator Windows 98?"
http://stare.e-gry.net/artykuly/emulator-windows-98
Od kilku dni pojawił się dziwny problem w moim aparacie, a mianowicie:
zrobiłem cztery zdjęcia, następnie za pomocą kabla USB podłączyłem aparat do laptopa i zgrałem zdjęcia.
Odłączyłem aparat od laptopa i wykasowałem zdjęcia w aparacie ( KARTA Smart Media).
Znowu zrobiłem cztery zdjęcia, podłączyłam aparat do laptopa i za zdziwieniem zobaczyłem miniaturki poprzednio wykasowanych zdjęć.
Po powiększeniu były pokazywane już te właściwe zdjęcia.
Sformatowałem kartę pamięci w aparacie, lecz to nic nie daje, bo ciągle widać miniaturki wykasowanych zdjęć.
Po powiększeniu ty miniaturek ( otwarcie w Przeglądarce fotografii systemy Windows) pokazywane są już właściwe zdjęcia.
Czy to błąd aparatu czy karty pamięci ?
Chyba szukasz dziury w całym.
Jak na mój gust to wina Windowsa, który buforuje miniaturki
a nie aparatu czy karty SM.