Zobacz pełną wersję : Camedia c-725 zawiesza się.
Witam jest jakiś sposób by wrzucić firmware do tego aparatu. Tryb przeglądania zdjęć działa normalnie klawisze działają. Problem pojawia się po przełączeniu w tryb wykonywania zdjęć. Obiektyw się wysuwa, wyświetlacz czarny nie odpowiada na przyciski, nawet wyłaczyć się nie da. Dopiero wyjęcie baterii powoduje schowanie obiektywu i ponowne wysunięcie i historia się powtarza. W trybie przeglądania zdjęć da się wyłączyć aparat normalnie. Firmware nie mogę znaleźć nigdzie. Gdzieś czytałem że firmware wrzuca się na kartę xd i uruchamia się aparat i następuje wgranie softu.
Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Hmm ma prawo sie zawieszać... staruszek...
A było w ogóle wypuszczane jakieś firmware do tego aparatu?
A czy aparat nie jest zwyczajnie uszkodzony?
C-725UZ pochodzi z czasów, kiedy użytkownicy nie mieli dostępu do wymiany firmware, a zmiana oprogramowania możliwa była wyłącznie w serwisie (być może drogą przekopiowania nowych plików z karty pamięci, o czym do tej pory nie słyszałem). Obawaim się, że hades może mieć rację i, po prostu, aparat chce się przenieść do Krainy Wiecznie Udanych Zdjęć.
Panowie dziękuję za odpowiedzi. Problem się rozwiązał. Wszystko wskazywało na firmware. Walczyłem z tym ponad tydzień. Nawet obiektyw rozkręciłem do ostatniej śrubki (przy okazji został delikatnie przesmarowany). Teraz działa super cicho i nadal robi super zdjęcia. Otóż winna była taśma między matrycą a płytą główną (pod lupą widać było rozpłaszczone ścieżki od nierównego wkładania czy coś w każdym razie to nie moja robota) Całe szczęście mam drugi c720 więc taśma poszła na podmiankę. Aparat wygląda jak nowy nawet ryski na obudowie nie ma i optyka działa super. Opłacało się niespać po nocach i wyszło super.
Może macie do sprzedania taki aparacik uszkodzony chętnie odkupię bo muszę drugi złożyć a brakuje mi obiektywu i rzeczonej taśmy.
Pozdrawiam