Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Camedia c-725 zawiesza się.

martintro
16.07.13, 08:08
Witam jest jakiś sposób by wrzucić firmware do tego aparatu. Tryb przeglądania zdjęć działa normalnie klawisze działają. Problem pojawia się po przełączeniu w tryb wykonywania zdjęć. Obiektyw się wysuwa, wyświetlacz czarny nie odpowiada na przyciski, nawet wyłaczyć się nie da. Dopiero wyjęcie baterii powoduje schowanie obiektywu i ponowne wysunięcie i historia się powtarza. W trybie przeglądania zdjęć da się wyłączyć aparat normalnie. Firmware nie mogę znaleźć nigdzie. Gdzieś czytałem że firmware wrzuca się na kartę xd i uruchamia się aparat i następuje wgranie softu.
Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

grizz
17.07.13, 17:52
Hmm ma prawo sie zawieszać... staruszek...

A było w ogóle wypuszczane jakieś firmware do tego aparatu?

hades
17.07.13, 19:00
A czy aparat nie jest zwyczajnie uszkodzony?

Jack
17.07.13, 19:10
C-725UZ pochodzi z czasów, kiedy użytkownicy nie mieli dostępu do wymiany firmware, a zmiana oprogramowania możliwa była wyłącznie w serwisie (być może drogą przekopiowania nowych plików z karty pamięci, o czym do tej pory nie słyszałem). Obawaim się, że hades może mieć rację i, po prostu, aparat chce się przenieść do Krainy Wiecznie Udanych Zdjęć.

martintro
17.07.13, 21:06
Panowie dziękuję za odpowiedzi. Problem się rozwiązał. Wszystko wskazywało na firmware. Walczyłem z tym ponad tydzień. Nawet obiektyw rozkręciłem do ostatniej śrubki (przy okazji został delikatnie przesmarowany). Teraz działa super cicho i nadal robi super zdjęcia. Otóż winna była taśma między matrycą a płytą główną (pod lupą widać było rozpłaszczone ścieżki od nierównego wkładania czy coś w każdym razie to nie moja robota) Całe szczęście mam drugi c720 więc taśma poszła na podmiankę. Aparat wygląda jak nowy nawet ryski na obudowie nie ma i optyka działa super. Opłacało się niespać po nocach i wyszło super.
Może macie do sprzedania taki aparacik uszkodzony chętnie odkupię bo muszę drugi złożyć a brakuje mi obiektywu i rzeczonej taśmy.
Pozdrawiam