PDA

Zobacz pełną wersję : mju 700 - "record mode changed" - proszę o pomoc

blind
5.09.07, 14:46
Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post. Od maja posiadam aparat olympus mju 700 i niestety stało się coś, co nie bardzo mogę zrozumieć. Mianowicie ok. miesiąc temu podczas normalnego użytkowania aparatu, gdy ustawiłam tryb Scene na wyświetlaczu przy kilku sceneriach pojawił się czerwony komunikat "record mode changed". Nie wiem o co chodzi, bo nigdy nic nie zmieniłam przy poszczególnych sceneriach, najwyżej wyłączałam lampę błyskową :roll:
Ten Komunikat pojawia się przy scenerii "Candle", "Self Portrait", "Available Light", "Sunset" (której jeszcze nigdy nie użyłam :roll: ), "Auction", "Shoot & Select 1" i "Shoot& Select 2".

Przeczytałam instrukcję dokładnie i nie ma tam ani słowa o takim komunikacie :| Na stronie olympusa też nie ma żadnej informacji na ten temat. Bardzo proszę Was o pomoc, bo nie wiem co z tym zrobić.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów serdecznie
:smile:

grizz
5.09.07, 14:51
Informacja, ze tryb został zmieniony?

Zmieniło sie coś w funkcjonowaniu aparatu?

Jak nie, to po co szukac dziury w całym?

anuszka
5.09.07, 14:57
po przestawieniu trybu aparat informuje Cie, ze przyjal do wiadomosci, wszystko jest ok :)

blind
5.09.07, 17:44
Nie szukam dziury w całym, bo przy innym trybach scenerii takiej informacji nie ma.
Poza tym napisałam, że to zaczęło się pokazywać nagle jakiś czas temu - wcześniej nic takiego przy wskazanych wyżej sceneriach się nie wyświetlało.

Pytam, bo może ktoś miał taką sytuację i będzie potrafił mi obiektywnie doradzić?

Jeśli nie, to skontaktuję sie z doradcą technicznym.

anuszka
6.09.07, 10:47
Ta informacja pojawia sie dlatego, ze w tych trybach zmieniaja sie ustawienia takie jak lampa, rozdzielczosc, tryb (zdjecie pojedyncze / seryjne); w pozostalych zmienia Ci sie tylko czas i przeslona. Na pewno mialas to wczesniej, tylko nie zauwazylas.

blind
6.09.07, 12:56
ok, dziękuję Anuszko - punkt dla Ciebie :)

być może rzeczywiście to było wcześniej, choć jestem przekonana, że tego nie było.
wczoraj przy scenerii "sunset" zmieniłam rozmiar zdjęcia i ten komunikat znikł, natomiast inne tryby sprawdziłam wg tabelki zamieszczonej w instrukcji i tam sie wszystko zgadza a komunikat jest dalej ;) pokombinuje jeszcze z ustawieniami, ale dziękuję za uspokojenie :)

pozdrawiam:)

anuszka
7.09.07, 11:47
dziekuje za punkt ale jeszcze powierce Ci dziure w brzuchu ;)

co masz na mysli, ze "wszystko sie zgadza a komunikat jest dalej"?
Mi chodzilo o to, ze samo przelaczenie na ktoras z wymienionych przez Ciebie scen powoduje zmiane tych ustawien (np. wylaczenie lampy w "candle", wlaczenie zdjec seryjnych w "auction" czy "shoot and select" itd.)