PDA

Zobacz pełną wersję : Awaria Olympus 5050

VTI
5.09.07, 14:38
Krótko i na temat:
1. Strasznie prześwietla zdjęcia
2. Od czasu do czasu pojawiają sie poziome paski na zdjęciu widoczne w jasnych obszarach (załączone zdjęcie)

3. Samoczynne włączanie się i wyłączanie aparatu. Co ciekawe najczęściej na programieP (akumulatory nowe, sprawne)

Prosiłbym o zdiagnozowanie i czy w Krakowie ktoś takie usterki naprawia. Aparat kupiony w 2003r w Niemczech (nie mam dowodu zakpu.

Jaki jest koszt ewentualnej naprawy /
Z góry dziękuje za pomoc!

anuszka
5.09.07, 14:55
te paski to pewnie matryca; skontaktuj sie z serwisem Olka, matryce w tym modelu wymieniane sa bezplatnie

skow
5.09.07, 15:09
Krótko i na temat:
1. Strasznie prześwietla zdjęcia

Sprawdź czy prześwietla zawsze czy tylko na krótkich czasach. Zobacz jak zachowuje sie np w mieszkaniu przy świetle dziennym.

Mój C960 zaliczył wyprawę łodzią podwodną po Drawie.
Po rozebraniu, wysuszeniu, wyczyszczeniu działał dobrze tylko prześwietlał na krótki czasach.
Po zrobieniu kilkudziesięciu/kilkuset zdjęć (m. in. zdjęcia seryjne) części mechaniczne dotarły się i aparat już nie prześwietla.

VTI
5.09.07, 15:28
Mój aparat nie miał ani upadków ani zalań.
Zadam może banalne pytanie: Czy w Krakowie jest serwis Olka i czy aby na pewno mi wymienią matrycę bo aparat nie był kupiony w Polsce.

anuszka
5.09.07, 15:32
Olek ma serwis tylko w W-wie:

Olympus Polska Sp. z o.o.
Serwis - Dział Systemów Obrazowania
ul. Suwak 3
02-676 Warszawa

Proponowalabym zadzwonic: 0 22 366 00 66

irek50
12.09.07, 21:40
miałem identyczne paski na jasnych polach w moim c-5050. Naprawa była bezpłatna i szybka mimo iż gwarancja dawno upłynęła i nie miałem dowodu zakupu:)---pozdrawiam

CASKP
10.10.07, 14:53
Mój c 5050 jest juz 2 latka po gwarancji - jednak matrycę ostatnio wymieniono mi na nową - zupełnie bezpłatnie. To już zresztą 3 raz .... Jak się okazuje matryce w tych modelach produkowało SONY - i po rozmowie z serwisantem - okazało się że po pewnym czasie - po prostu padają ....