PDA

Zobacz pełną wersję : Mały kompakt - dobry i tani

airline
10.07.13, 10:58
Witam,
Potrzebuję małego i taniego kompaktu do zdjęć i filmów.

Moje wymagania:
1. Filmy HD lub Full HD
2. Przyzwoita jakość dźwięku. Nie musi być stereo ale żeby nagrywany dźwięk na filmikach był przyzwoitej jakości.
3. Szybki autofokus
4. Zdjęcia głównie plenerowe oraz fotografowanie dzieciaków

Zależy mi żeby zdjęcia były ostre (w miarę) do odbitek w formacie pocztówka. I żeby tą ostrość dało się uchwycić w normalnych warunkach oświetlenia dziennego czy normalnie oświetlonych pomieszczeniach.

Wybiorę coś z poniższych ?
1. Nikon COOLPIX S01;
2. Sony Cyber-shot DSC-W730;
3. Olympus VR-340

A może macie ciekawsze propozycje do max 500 zł ?

grizz
10.07.13, 19:10
Każdy powinien być ok jak na kompakt za taką cenę. Polecam udać się do sklepu foto i pobawić się. Zabrać sweoją kartę i zobaczyć zdjecia w domu. Warunki jakie panują w sklepach powinny być właśnie tym minimum, które oświetleniowo CIę interesuje.

airline
15.07.13, 13:13
Byłem w pewnym markecie, niestety można tylko oglądać i macać sprzęt bez możliwości włączenia i wsadzenia własnej karty :(
Na placu boju są obecnie:

1. Sony Cyber-shot DSC-W730 cena ok. 430 zł - zoom x8 (3,3 - 6,3)
2. Sony Cyber-shot DSC-HX20V cena ok. 1050 zł - zoom x20 (3,2 - 5,8 )

W obu aparatach jest ten sam rozmiar matrycy 1/2,3" chociaż W730 16,1MP a w HX20V 18,9MP

Czy warto zapłacić 2,5 razy więcej za HX20V ? Jakieś większej różnicy w jakości zdjęć czy filmów chyba nie będzie. Dodam jeszcze, że zoom x8 czy x20 mie ma dla mnie specjalnego znaczenia.

And.N
15.07.13, 14:17
Byłem w pewnym markecie, niestety można tylko oglądać i macać sprzęt bez możliwości włączenia i wsadzenia własnej karty :(
Na placu boju są obecnie:

1. Sony Cyber-shot DSC-W730 cena ok. 430 zł - zoom x8 (3,3 - 6,3)
2. Sony Cyber-shot DSC-HX20V cena ok. 1050 zł - zoom x20 (3,2 - 5,8 )

W obu aparatach jest ten sam rozmiar matrycy 1/2,3" chociaż W730 16,1MP a w HX20V 18,9MP

Czy warto zapłacić 2,5 razy więcej za HX20V ? Jakieś większej różnicy w jakości zdjęć czy filmów chyba nie będzie. Dodam jeszcze, że zoom x8 czy x20 mie ma dla mnie specjalnego znaczenia.

Większej różnicy w jakości zdjęć pewnie nie będzie. W jakości filmów może być większa różnica. Ten droższy ma full HD i jakiś tam dźwięk stereo. Matryce wielkościowo te same z tym, ze HX20V ma typu CMOS, ten drugi matryca typu CCD. Z większych róznic to zakres ogniskowych obiektywu i nawet nie chodzi o tę górną tylko dolną. HX20V obejmiesz sporo szerszy kąt. Przydatne np. w małych pomieszczeniach. Ogniskowa zaczyna się od 25mm (ekwiwalent dla pełnej klatki) w tym tańszym jest od 28mm. Duża róznica jest w wyświetlaczu. HX20V ma trochę większy (3 cale) i znacznie większej rozdzielczości. Tańszy model (W730) to można powiedzieć pełen automat, ten drugi ma tryb manualny (M) co prawda nie ma trybów preselekcji przysłony i czasu. Osobiście właśnie z tego względu rozglądałbym się za takim kompaktem który ma pokrętło z trybami P,A,S,M np. DMC-TZ35 ;36 ; 40. To taki przykładowy w "ciemno" wybrany. Równie dobrze (czy lepiej) może być coś z Canona. Najlepiej znajdź przykładowe zdjęcia w internecie z interesującego Cię modelu i poczytaj opinie użytkowników lub jakieś recenzje czy testy. Decyzję musisz sam podjąć:)
PS. Jeśli fotografowania nie będziesz traktował jako hobby, a wyłącznie aby robić zdjęcia pamiątkowe do albumu rodzinnego to nie warto dopłacać i te tryby manualne też nie będą Ci potrzebne.

airline
16.07.13, 12:38
OK, decyzja zapadła.

Dzięki za powyższe odpowiedzi. Jeszcze trochę poczytałem na necie i stwierdziłem, że zakup kompakta w okolicy 1000 zł nie jest dla mnie docelowym rozwiązaniem.
Efekt który chcę uzyskać (foto + video) da mi matryca APS-C. Wybór docelowy to będzie prawdopodobnie Sony NEX-3N, ale się wstrzymam aż będzie do wyrwania w okolicy 1500 zł.

Ponieważ taki nex już nie mieści się swobodnie w kieszeni to teraz wezmę Sony Cyber-shot DSC-W730, który to będzie właśnie podręczną małpką zawsze pod ręką.

He he myślałem o olympusie a tu wyszło sony :P
Dzięki, pozdrawiam

grizz
17.07.13, 17:45
Ponieważ taki nex już nie mieści się swobodnie w kieszeni to teraz wezmę Sony Cyber-shot DSC-W730, który to będzie właśnie podręczną małpką zawsze pod ręką.
m

Weź lepiej dorzuć do lepszego smartfona...

ahutta
17.07.13, 18:00

Jak pisze grizz, chyba że po prostu ma być aparat i koniec. Parę lat temu kupiłem dzieciakowi taką małpkę i jak w zeszłym roku dostał (tzn. wybłagał) telefon, to jeszcze go nie widziałem, żeby en stary aparat wziął do ręki. Mimo że aparat ma i lampę błyskową i lepszą matrycę i większą rozdzielczość. Ot, wygoda.
Nie będziesz go nosił cały czas. Telefon weźmiesz odruchowo, a na aparat machniesz ręką, bo to druga skrzynka do noszenia.

airline
18.07.13, 08:12
Smartfon, niby dobry gadżet. Tylko, jakoś nie pasuje do mnie. Akurat jeśli chodzi o komórki to jestem tradycjonalistą czyli telefon na być poręczny, niewielki i ze stałą ktawiaturą. Tak bym swobodnie mógł go obsługiwać jedną ręką.

Obecnie używam Sony Ericsson Elm j10i - zdjęcia robi słabe, filmiki też raczej słabe. Natomiast jako telefon do gadania i esów jest dla mnie super.

Macie jakieś ciekawe propozycje komórek o gabarytach tego Elma (z klawiaturą) co dadzą fajne fotki i filmiki ?