Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panasonic GX7 - plotki o nowym korpusie

lookee
10.07.13, 09:55
W sieci pojawiły się plotki nt. wyglądu nowego korpusu Panasonica. Będzie posiadał wizjer, 18MP stabilizowaną matrycę. Szczegóły mają być ogłoszone ponoć pod koniec sierpnia.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/gx2_1_0_zps43b578fe-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/gx2_1_0_zps43b578fe.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/GX1VSGX2_zpse8073cd2-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/GX1VSGX2_zpse8073cd2.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/gx2_2_0_zps0c277a76-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/gx2_2_0_zps0c277a76.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/gx2_4_0_zpsb733bca1-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/gx2_4_0_zpsb733bca1.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/gx2_5_0_zpsace368d1-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/gx2_5_0_zpsace368d1.jpg)
źródło: http://www.43rumors.com/possible-gx7-design-patent-spotted/

grzyboo
10.07.13, 10:09
Jakby tak GX7 miał faktycznie wyglądać to zapowiada się bardzo ciekawie.
Wygląda na to, że będzie obracany ekran i wychylny wizjer. Dotyk i wifi Panas ma już opanowane więc wygląda na to, że będą wszystkie nowoczesne bajery.
Pytanie tylko jak Panas poradził sobie z nową matrycą. Jak dalej będzie kulała pod względem DR, to pokusy nie będę miał żadnej.

Ziootek1971
10.07.13, 10:31
I to jest coś, co bardzo chętnie widziałbym w PEN'ie. Jest niby wizjer dołączany, ale to już nie to samo - aparat z nim na wierzchu traci sporo ze swojej "kieszonkowatości", niestety.

szafir51
10.07.13, 10:43
PEN z wizjerem to OM-D :) Panas ma wizjery w linii aparatów G i GH. Jeżeli do kompaktowego body lekko w stylu retro doda wizjer i stabilizację to ewidentnie chce stworzyć u siebie konkurenta dla E-M5.

dzarro
10.07.13, 11:16
Ja tam zachowam sceptycyzm - bo ten aparat ma mieć wszystko co powinien poza uszczelnieniami, nawet grip może być wygodniejszy niż w OM-D. Za dobrze to wygląda. Jeśli to nie jest fikcja i taka specyfikacja się potwierdzi to cena z 20/1.7 może być na poziomie X-100s albo wyższym.

Koriolan
10.07.13, 11:38
Wizjer do lewego oka... nooo to juz jestem zainteresowany.

koronax
10.07.13, 11:50
Wizjer do lewego oka... nooo to juz jestem zainteresowany.

No to tak jak i ja:wink:

epicure
10.07.13, 11:50
I tak powinien wyglądać porządny bezlusterkowiec. Sony już jakiś czas temu skumało, o co chodzi. Fuji kumało to od samego początku. Wygląda na to, że Panas też już poszedł po rozum do głowy. A reszta śpi...

W stabilizowaną matrycę nie wierzę, ale szkice wyglądają wiarygodnie, więc aparat w takiej formie pewnie się pojawi.

szafir51
10.07.13, 11:59
dzarro

w pełni się zgadzam, nie robi się wszystkomającego aparatu, bo po co inne? Ew. jego cena będzie po prostu odzwierciedlała funkcjonalność - strzelam > 5000 zł na "dzień dobry" :) Jeżeli zagości w nim dobra matryca z poprawioną dynamiką to aparat znajdzie swoje miejsce na rynku. Jeżeli zaś będą forsować znane rozwiązania Panasonica z delikatnymi poprawkami to nie wróżę mu świetlanej przyszłości.
Fajnie, że czasami można wyjąć sobie kryształową kulę i powróżyć, hehe

epicure
10.07.13, 12:02
NEX-6 kosztuje 3.000 zł, X-E1 3.700 zł. Mam nadzieję, że Panas nie pójdzie śladami E-P5 i cenę ustali na poziomie adekwatnym do konkurencji.

grzyboo
10.07.13, 12:10
Cena pewnie będzie wyższa na starcie. Bajerów więcej, towar nowszy ;)

szafir51
10.07.13, 12:18
dokładnie, NEX-6 czy X-E1 są już dobrą chwilę po premierze

epicure
10.07.13, 12:43
Od czasu premiery cena X-E1 spadła tylko nieznacznie.

lookee
10.07.13, 13:08
Pozostaje też pytanie dot. samej matrycy. Czy dynamika oraz poziom zaszumienia się poprawi w stosunku do tego, co Panas zwykł wstawiać do swoich puszek? Jeśli nie, to zaś będzie puszka pełna bajerów i prawie idealna: idealnie wyglądająca, a zdjęcia tylko prawie... :mrgreen:

nightelf
10.07.13, 14:14
Może matryca będzie ta sama co w GH3?
Któryś inny aparat miał odchylany wbudowany wizjer? Bo w tej chwili nie kojarzę takiej konstrukcji.
Będzie to spełnienie próśb wielu ludzi, którzy chcieli konstrukcję z wizjerem z boku.

Jako lewo oczny pewnie nie kupię.

adambieg
10.07.13, 15:00
Matryca ma być nowa, 18 Mpix :?: Na razie mi się podoba, bardziej niż E-P5.

epicure
10.07.13, 16:31
Może w końcu będzie godny następca Panasa L1 :)

zix
10.07.13, 16:31
zobaczymy co z tych założeń będzie :)

-----

Na rumorsach jest kolorowa grafika apratu - można wrzucić na pierwszą stronę

Mcarto
10.07.13, 17:27
A gdzie się podziały GX2/GX3....?

Ciekawy jestemtej matrycy - Panas pracował nad czymś w stylu Foveona.

zix
10.07.13, 17:47
A gdzie się podziały GX2/GX3....?

Może to ma świadczyć o "gigantycznym" skoku?
Jeżeli faktycznie stabilizacja będzie w body to faktycznie mieli prawo ;)

Maciek_WM
10.07.13, 18:39
Serie GF i G mają już cyferkę 6. GX2 nikt by nie kupił uznając że to jakaś stara puszka... A przynajmniej taka może być logika marketingowców :D

Mcarto
10.07.13, 19:02
Serie GF i G mają już cyferkę 6. GX2 nikt by nie kupił uznając że to jakaś stara puszka... A przynajmniej taka może być logika marketingowców :D
Też tak mi się wydaje.

Ten szkic wygląda dość wiarygodnie - GX1 jest fajny ale małe body jest dość napakowane i czasem niewygodnie się je obsługuje.

lookee
16.07.13, 09:48
W sieci pojawiły się kolejne plotki. Tym razem dotyczą one ceny. Będzie się prawdopodobnie kształtować na poziomie 1000$ lub 1000 Euro. Z naleśnikiem 20mm będzie jeszcze drożej.

http://www.43rumors.com/ft4-price-of-the-gx7-a-little-bit-above-1000/

Z wcześniejszych doniesień wynika, że premiera jest przewidziana na sierpień tego roku.

Iwo
16.07.13, 13:36
W sieci pojawiły się kolejne plotki. Tym razem dotyczą one ceny. Będzie się prawdopodobnie kształtować na poziomie 1000$ lub 1000 Euro. Z naleśnikiem 20mm będzie jeszcze drożej.
http://www.43rumors.com/ft4-price-of-the-gx7-a-little-bit-above-1000/
Z wcześniejszych doniesień wynika, że premiera jest przewidziana na sierpień tego roku.
Hm, niedługo w Paincie będą rysować Ci "szpiedzy" podrzucający informacje na fotograficzne pudelki.
Niemniej jeśli ta rysowanka się sprawdzi i nie będzie odbiegać bebechami od E-P5, to może okazać się fajniejsza niż OM-D :)
Model GX7 zamiast GX2 pewnie nie dlatego by dorównać cyferkami z innych linii modeli, ale by podkreślić "oryginalność" względem NEX-7.

banc
16.07.13, 15:05
Hm, niedługo w Paincie będą rysować Ci "szpiedzy" podrzucający informacje na fotograficzne pudelki.
Niemniej jeśli ta rysowanka się sprawdzi i nie będzie odbiegać bebechami od E-P5, to może okazać się fajniejsza niż OM-D :)
Model GX7 zamiast GX2 pewnie nie dlatego by dorównać cyferkami z innych linii modeli, ale by podkreślić "oryginalność" względem NEX-7.

Tak to jest jak się rysuje portret pamięciowy :wink:.
Za chwilę wyjdzie, że to jest kopia NEX-a (z wyglądu na pewno). Plotki głoszą, że matryca ma mieć 18Mpix więc nie wiadomo co to za cudak, i czy będzie lepsza/porównywalna/gorsza niż ta z OM-D.
Nie wiadomo też jaka będzie stabilizacja (podobno ma być).

gietrzy
26.07.13, 06:36
Krótko i nt.: jest multi aspect ratio sensor Panas ma sprzedaż, nie, to dalej katuję GH2 i 12/2 i 12/1.6.

epicure
26.07.13, 08:03
Halo, gietrzy, pobudka! Już nie ma czegoś takiego, jak multi aspect sensor. Skoro Panas nie dał go nawet do GH3, to znaczy, że w ogóle zarzucił stosowanie takiego rozwiązania.

grzyboo
26.07.13, 08:53
Niekoniecznie. GH3 ma obcą matrycę więc i MA nie ma. Po prostu się spieszyli i musieli dać coś nie gorszego od Olka.
GX7 ponoć ma mieć matrycę 18MPix, a sklepy podają 16Mpix więc to może sugerować multi aspect. Pytanie tylko, czy matryca będzie na dzisiejszym poziomie, czy też dalej będzie to odgrzewany kotlet?
Tak niby ma GX7 wyglądać:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/07/panasonic_gx7_zpsac50249c-1.gif
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors017/panasonic_gx7_zpsac50249c.gif)

epicure
26.07.13, 08:55
Sony może być z siebie dumne :)

adambieg
26.07.13, 11:05
Ooo, fajny :-) Ciekawe, jaką matrycę tam wsadzili?

TomekH
26.07.13, 11:30
Stabilizacja w korpusie Lumixa to jest coś. Z obiektywem 20/1.7 będzie super. No i wydaje się być ładny i funkcjonalny. Będzie za co chwycić.

epicure
26.07.13, 11:48
Ludzie, nie będzie żadnej stabilizacji w korpusie. Co Panas powie? Że się pomylił, promując od lat stabilizację optyczną w obiektywach? Stabilizacja w korpusie to nie jest rzecz, na którą wszyscy rzucają się jak Reksio na salceson (mimo, że jest pożądana z praktycznego punktu widzenia), więc Panas nie wykona tak ryzykownego ruchu.

TomekH
26.07.13, 11:52
Też mi się to wydaje nieprawdopodobne, ale wielu podaje to już jak niemal pewniak, na czele z 43rumors.com

Iwo
26.07.13, 15:48
Też mi się to wydaje nieprawdopodobne, ale wielu podaje to już jak niemal pewniak, na czele z 43rumors.com
Nie traktuj 43rumors jako wyroczni. Ja bym się ciężko zdziwił, gdybym zobaczył stabilizację w Panasach, ale kto wie... -
może wyliczyli, że bardziej opłaca im się podebrać klientów takich jak ja Olympusowi, którzy wolą takie rozwiązanie niż dalej promować OIS.

TomekH
26.07.13, 15:50
Nie traktuję. Może ktoś puścił taką plotkę i wszyscy pochwylici, kto wie.

grzyboo
26.07.13, 15:50
Sony też ma pokazać stabilizację w NEXach więc nie byłbym taki pewny, że GX7 nie będzie jej miał.

Vindex
26.07.13, 19:21
Sony też ma pokazać stabilizację w NEXach więc nie byłbym taki pewny, że GX7 nie będzie jej miał.

W wypadku Sony przynajmniej wiadomo skad beda ja miec :)

nightelf
27.07.13, 14:05
Panasonic stabilizację stosuje w kamerach, czy kompaktach. Tak więc też wiadomo, skąd by ją wziął.
Korpus ładny, ale strasznie mi się kojarzy z Fuji.

Fisher7811
27.07.13, 14:16
Poza tym obiektyw bez stabilizacji można sprzedać w tej samej cenie co stabilizowany, a stabilizacja matrycy to dodatkowa wartość korpusu, więc i finansowo może to być korzystniejsze dla firmy, zwłaszcza że dla niektórych (np. dla mnie) będzie to argument odciągający ich od Olka. Kluczowa będzie tu jakość matrycy, bo jak wsadzą to co zawsze to czarno to widzę...

epicure
27.07.13, 18:06

Jak ładny, to musi się kojarzyć z Fuji ;-)

Vindex
28.07.13, 19:38
Panasonic stabilizację stosuje w kamerach, czy kompaktach. Tak więc też wiadomo, skąd by ją wziął.

AFAIR stabilizacja w kompaktach Panasia jest albo optyczna albo przez pływająca matryce a raczej żadna z nich w body m43 się nie sprawdzi

Fisher7811
30.07.13, 11:43
Nowe foty i trochę danych...http://www.43rumors.com/ft5-new-images-and-specs-of-the-panasonic-gx7/

petreq
30.07.13, 11:49
Nie zwracałem wcześniej uwagi na ten korpus, ale zapowiada się naprawdę ciekawie. I co najważniejsze - będzie dużą konkurencją dla e-p5, co dla nas, użytkowników, jest bardzo dobrą informacją :).

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk 2

epicure
30.07.13, 15:29
Odchylany wizjer? Wygląda na to, że Panas poszedł na całość i próbuje (z powodzeniem) ośmieszyć Olka (vide E-P5).

Darekw1967
30.07.13, 16:05
Witam !

Migawka 1/8000 s jest ok.
Ciekawe jakie DR i jak wypadnie wysokie ISO.

Jaka bedzie faktyczna jakosc obrazu z tego aparatu.

Jak wypadnie filmowanie i jak szybko bedzie pracowal AF.

W sumie bajery i wodotryski mnie nie interesuja ale to co jest
najbardziej potrzebne aby zdjecie zrobic i sie przy tym nie narobic ;)

Co do ceny jak wywala to kwotowo w kosmos to zacheca ludzi do kupowania u konkurencji.

Pozdrawiam

grzyboo
30.07.13, 16:19
AF już od dawna nie jest problemem, więc w GX7 pewnie gorzej niż w GH3 lub G6 nie będzie.
Cena (999 Euro) chyba taka sama jak GX1 na starcie więc za rok będzie za 500 Euro ;)
Oby tylko matryca była na poziomie GH3 to będzie dobrze.
Wygląda na to, że faktycznie będzie stabilizacja. Do 20/1.7 i 45/1.8 jak znalazł.
Ale to dopiero jak ceny polecą w dół, jak to u Panasonica bywa ;)
Szkoda tylko, że ekran nie jest obracany, a tylko wychylany, ale za to jest wi-fi to sobie można pomóc telefonem jak aparat jest w pionie na statywie.

viruuss
30.07.13, 16:33
wygląda jak Sony NEX6 :)

Mcarto
30.07.13, 19:48
ŁADNY:)
Wygląda na to, że wzorem Fuji ktoś w Panasoniku poczytał opinie o GX1 i poprawił następcę.
Dodali wizjer, odchylany ekranik o sporej rozdzielczości, szybszą migawkę, tryb cichy, focus peaking dla manuali bo na GX1 ciężko się ostrzy. Chyba jest też większy - miarki w oku nie mam ale chwyt wydaje się głębszy i przyciski funkcyjne z tyłu są chyba szersze i wystające.
Ciekawa sprawa z tą stabilizacją? informacja wydaje się wiarygodna...

Jd
30.07.13, 19:57
Na początku wątku jest porównanie i jest znacznie dłuższy i trochę wyższy niż GX1. Nie ma odniesienia do grubości obu puszek. Jednak generalnie po przygodzie z GF2 nie mam jakoś przekonania do Panasa.
A czy ładny to kwestia gustu. Dla mnie na przykład ładny jest OM-D i to srebrny mimo , że dla wielu jest strasznie brzydki :)

Mcarto
30.07.13, 20:26
Na początku wątku jest porównanie i jest znacznie dłuższy i trochę wyższy niż GX1. Nie ma odniesienia do grubości obu puszek. Jednak generalnie po przygodzie z GF2 nie mam jakoś przekonania do Panasa.
A czy ładny to kwestia gustu. Dla mnie na przykład ładny jest OM-D i to srebrny mimo , że dla wielu jest strasznie brzydki :)
A mnie przyjemnie zaskoczył GX1 - dałem szansę Panasowi bo chciałem coś małego i taniego na próbę. Matryca jest lepsza niż w moim starym Pentaxie K-7, AF b.celny, kolorystyka dobra a bałem się, że zabawkę kupuję:wink:

Moominek
30.07.13, 20:48
Bardzo mi się podoba NEX-6 tylko szkieł jak na lekarstwo a tu proszę... W takim razie Nikon na sprzedaż, E-PL5 na razie a na przyszłą gwiazdkę (po znormalnieniu cen) GX7. Oczywiście jak matryca nie będzie gorsza.

erol
31.07.13, 14:22
Do Fuji bym go nie porównywał.To jak piękny i bestia. Ten nowy Panas to potworek, podobnie jak cała rodzina Nexów. Ten sterczący wizjer to koszmar. W Fuji jest pięknie zlany z obudową przez co bardziej przypomina dalmierz. Oczywiście kwestia gustu. Mam nadzieję, że Oly wypuści następnego Pena z wizjerem i będzie podobny do Fuji

odys
31.07.13, 14:40
Mam podobne doświadczenia, ale jak obejrzałem nexa6 to jakoś przeszło. Gdyby było co do niego zapiąć, może i bym się skusił a tak.. niech sobie sami robią zdjęcia korpusem.

grzyboo
31.07.13, 14:46
Wygląd wyglądem, ale jak widać stwierdzili, że duża muszla wizjera ma sens i się tego trzymają.
Na razie wygląda na to, że będzie miał to czego brakuje Fuji czyli odchylany ekran i stabilizację. Do tego normalną, bayerowską matrycę, co jest na dzień dzisiejszy zaletą, bo nigdzie nie widziałem przykładu wyższości matryc Fuji na bayerowskimi.
Pytanie tylko jaka będzie jakość tej matrycy w realnych zastosowaniach (DR)? Jak gorsza niż GH3 to słabo to widzę.

lookee
31.07.13, 20:23
Pytanie tylko jaka będzie jakość tej matrycy w realnych zastosowaniach (DR)? Jak gorsza niż GH3 to słabo to widzę.
Ja mam nadzieję, że matryca będzie przynajmniej tak dobra jak w EM-5. I jeśli tak będzie, to Olek będzie miał mocną konkurencję.

epicure
31.07.13, 22:56
Do tego normalną, bayerowską matrycę, co jest na dzień dzisiejszy zaletą, bo nigdzie nie widziałem przykładu wyższości matryc Fuji na bayerowskimi.

Szukajcie, a znajdziecie...

grzyboo
1.08.13, 08:45
GX7 oficjalnie zaprezentowany, stabilizacja jest, zapowiada się dobry wizjer. Jak tylko matryca będzie wyraźnie lepsza (DR) niż GH2 to wygląda całkiem jak mój następny aparat (za rok, jak już ceny polecą w dół).

---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:33 ----------

Szukajcie, a znajdziecie...
Szukałem i nie znalazłem. Na co dzień używam Rawtherapee i tam można naprawdę sporo wyciągnąć z bayerowskich matryc.

epicure
1.08.13, 08:58
No to czapki z głów! Panas tym razem dał z siebie więcej, niż musiał i niż się po nim spodziewano, a to bardzo rzadkie. No i jednak jest ta stabilizacja - cholera, dobrze, że się nie zakładałem :-) Wygląda na świetną puszkę, chyba najbliższą ideału jak do tej pory. Będzie schodzić jak świeże bułeczki...

A Olek może już trząść portkami.