Zobacz pełną wersję : Kociak słodki niesłychanie ...
Wszystkie zdjęcia wywołane bezpośrednio z RAWów w OM 2.0 bez jakichkolwiek korekcji :-)
Szkoda, że nie można zamieszczać na forum większych wersji ;-)
Zapraszam do komentowania :-)
..cdn... :-)
ciemno wszędzie, co to będzie, co to będzie.
Dlaczego nie jestem zaskoczony .... nie wiem co macie z monitorami. Sprawdzałem na 3 LCDkach i wszędzie bylo ok ... poza tym zdjęcia są jako LOW-kEY.
Rafał Czarny
5.09.07, 09:37
U mnie też ciemno. Rozumiem zamysł, ale trzeba było podciągnąć prawą stronę histogramu, tak by pozostawić cienie jak są, ale rozjaśnić światła.
u mnie też ciemno i prawiają wrażenie niedoświetlonych. Kociak z takim pozowaniem zasługuje na więcej.
Ehh ... dobra .. wrzucę je jeszcze raz korekcją ok 0.5 EV ...
Rafał Czarny
5.09.07, 09:49
Ehh ... dobra .. wrzucę je jeszcze raz korekcją ok 0.5 EV ...
Robert, jeśli Twoim zamysłem jest by było ciemno, to spoko. Ale mocno rozjaśnij światła (cienie zostaw). Foty będą dużo lepiej wyglądały. Samo podciągnięcie o 0,5 rozjaśni całą fotę, a IMHO potrzebny jest znacznie większy kontrast.
W Low-keyu chodzi głównie o subtelną grę światła, moim zdaniem światła tu mało... Bohaterem jest kociak słodki niesłychanie, chyba jednak za mało pokazany, wszystko ginie w cieniu.
Edit: w międzyczasie dopisał się Rafał, zgadzam się z uwagami odnosnie rozjaśnienia ŚWIATEŁ.
No to jeszcze raz :-)
Same zdjęcia były wykonywane w domu przy zwykłym oświetleniu i jedynie delikatnie doświetlone FLką - światło było odbite bouncem od białej bluzki osoby trzymającej kotka (w tej sytuacji mojej Żoneczki ... :-) )
Czy teraz jest ok? :-)
Rafał Czarny
5.09.07, 10:51
Zdecydowanie lepiej.
Szczerze mówiąc to wygląda jak zdjęcia kota w trumnie. Małego kota trzeba pokazać weselej i na pewno nie w mroku.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/09/684477-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia/684477.jpg)
Szczerze mówiąc to wygląda jak zdjęcia kota w trumnie. Małego kota trzeba pokazać weselej i na pewno nie w mroku.
Hehe, ciekawa opinia :-)
Mam też sporo ujęć zrobionych w ciągu dnia :-) Te mi się szczególnie spodobały, bo są takie inne :-) Postaram się jutro wrzucić coś bardziej optymistycznego :-)