PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w nocy...



przemek1259
30.06.13, 13:13
Witam, mam pytanie do Was, co zrobić, jak ustawić żeby w nocy zdjęcia wychodziły dość jasne? Bo wczoraj robiłem w nocy zdjęcia i za każdym razem wychodziły strasznie ciemne... Za ciemne...
I takie może głupie pytanie... Dlaczego jak przy szarówce robię zdjęcie bez lampy błyskowej to jest rozmazane?

grizz
30.06.13, 13:17
1. Zwiększyć czas, zmniejszyć przesłonę, zwiększyć ISO
2. Bo czas naświetlania jest na tyle długi, że następuje zarejestrowanie poruszenia aparatu.

przemek1259
30.06.13, 13:28
na ile zwiększyć czas i zmniejszyć przesłonę?
Czyli trzeba zmienić czas naświetlania?

grizz
30.06.13, 13:40
Na tyle ile trzeba... Może warto poświęcić niedzielne popołudnie na lekturę jakiś podstaw? Szybciej będzie niż metodą pytań i odpowiedzi.

helmuth
30.06.13, 14:37
Witam, mam pytanie do Was, co zrobić, jak ustawić żeby w nocy zdjęcia wychodziły dość jasne?Spróbuj pomiar matrycowy.
Zawsze sprawdzaj po wykonaniu zdjęcia i ew. dodaj korekcje EV.

ahutta
30.06.13, 14:47
na ile zwiększyć czas i zmniejszyć przesłonę?
Czyli trzeba zmienić czas naświetlania?

Zależy od warunków. Raczej nie dostaniesz gotowca "jak jest ciemno i świecą dwie latarnie z żarówkami metalohalogenkowymi, a nad budynkiem widać księżyc, to czas ustaw na X, przysłonę na Y, a ISO na Z". Może spróbuj na początek skorzystać z wbudowanego programu do zdjęć nocnych (przyda się statyw) i przeanalizuj uzyskane zdjęcie i parametry, które ustawił sobie automat. Będziesz miał jakiś punkt odniesienia.

przemek1259
30.06.13, 19:40
Zależy od warunków. Raczej nie dostaniesz gotowca "jak jest ciemno i świecą dwie latarnie z żarówkami metalohalogenkowymi, a nad budynkiem widać księżyc, to czas ustaw na X, przysłonę na Y, a ISO na Z". Może spróbuj na początek skorzystać z wbudowanego programu do zdjęć nocnych (przyda się statyw) i przeanalizuj uzyskane zdjęcie i parametry, które ustawił sobie automat. Będziesz miał jakiś punkt odniesienia.

Właśnie tak robiłem, z trybem nocnym próbowałem, ale niestety zdjęcia wychodzą zamazane... A nie mam statywu.

romek1967
30.06.13, 19:42
Właśnie tak robiłem, z trybem nocnym próbowałem, ale niestety zdjęcia wychodzą zamazane... A nie mam statywu.
Zastąp słowo "zamazane" słowem "poruszone" i idź tym tropem ;) może czas na zakup statywu? lub patenty na jego zastąpienie?

przemek1259
30.06.13, 20:04
ok ok ;) zakupię statyw ;).

ahutta
30.06.13, 22:50
Nie zawsze statyw jest pod ręką. Czasem warto się posiłkować drobiazgami jak ławka, murek, płot itd. Generalnie wszystko co pozwala Ci na dłużej ustabilizować pozycję aparatu. Ja mam jakiś dziadowski statyw, a i tak jestem zadowolony, że w ogóle go mam, bo większości zdjęć jakie robimy łażąc wieczorami (https://forum.olympusclub.pl/threads/85112-Mglisty-%C5%9Al%C4%85sk-mini-spotkanie..) nigdy bym nie zrobił.