PDA

Zobacz pełną wersję : Kręcenie filmów - eskapizm czy inna alternatywa?

ayk
30.06.13, 12:29
Chcę kręcić filmy. Dzieci rosną trzeba coś uwieczniać nie tylko na fotografii a tu d..pa. Zmieniłbym body (e510) na coś co kręci, bo mi szkoda rozstawać się z super obiektywem 12-60, ale jedyne body kręcące u Olka kosztuje prawie 6k :(. Pozostaje albo zainwestować w kamerę (kolejny "klamor" w plecaku), albo zmienić system i cieszyć się kręceniem filmów na gorszej jakości obiektywie :(. Macie jakieś rady?
pozdrawiam

zulka
30.06.13, 12:33
Wszędziezabieralny, filmy nakręcalny pen :) przypasujesz doń obecnie posiadane akcesoria, a i obiektyw da się przez protezę przyczepić. Niekoniecznie najnowszy P5

Ja mam akurat pm1 :) do kompletu z E-30 i czasem w plecaku są oba, bo mały się zawsze zmieści :)

Moominek
30.06.13, 12:42
Filmy "ładne" z małą GO i aspiracjami na manuala? PEN a lepiej Panas. Lub N5200 co najmniej, ale to już zmiana szkieł.

Dokumentacja dzieciaków po prostu? To już lepiej kompakt z dobrymi filmami (np. taki Sony HX10) lub kamera. Serio.

ayk
30.06.13, 12:57
Wszędziezabieralny, filmy nakręcalny pen :) przypasujesz doń obecnie posiadane akcesoria, a i obiektyw da się przez protezę przyczepić. Niekoniecznie najnowszy P5

Ja mam akurat pm1 :) do kompletu z E-30 i czasem w plecaku są oba, bo mały się zawsze zmieści :)
też nad tym rozmyślałem :) mam też 70-300 i na warsztatach w Krakowie dokręcałem to do Pena - widok raczej komiczny :). zdjęcia jakie wtedy zrobiłem nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia, może to kwestia obycia się z takim sprzętem.
Częściej używasz małego czy dużego? Przy tej samej optyce robiłaś porównania zdjęć tych samych obiektów?

---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post był o 10:44 ----------

Filmy "ładne" z małą GO i aspiracjami na manuala? PEN a lepiej Panas. Lub N5200 co najmniej, ale to już zmiana szkieł.

Dokumentacja dzieciaków po prostu? To już lepiej kompakt z dobrymi filmami (np. taki Sony HX10) lub kamera. Serio.

Jeśli chodzi o filmy to głównie dokumentacja dzieciaków - zawody sportowe, występy w teatrze itp. Co do zdjęć to już nie tylko :)

Do Panasa 12-60 i 70-300 wejdą bez problemu i pełnofunkcjonalne (z przejściówką jak mniemam)?
Dlaczego lepszy od Pena?

zulka
30.06.13, 13:04
70-300 po aktualizacji zadziwił mnie swoją żwawością z penem - serio :D

do pena (EPL3 i PM1) podpinałam wszystko co mam łącznie z lampą FL36R (35,50,14-54I,70-300) nie należę do osób oglądających
zdjęcia w powiększeniu 1:1 i analizujących różnicę ;) ale oprócz wolniejszego af (ale czego chcieć od ZD50) co przy dzieciach może stanowić problem :)
nie mam zastrzeżeń, obrazki bardzo ładne.
W moim odczuciu kitowy 14-42 do pena to straszny badziew i jeśli ktoś nie ma okazji przykręcić czegoś innego, to może źle ocenić aparacik.

Krakman
30.06.13, 17:00
Współczesne kamerki zbierają minimum miejsca..
Ja mam JVC z jakością HD... koszt ok 2000zł a jakość jak w HD TV

ayk
30.06.13, 19:38
rozdarty jestem ...Pytanko jest: czy mikrofon z Pena radzi sobie tak dobrze jak mikrofon z kamery?

Mirek54
30.06.13, 20:04
rozdarty jestem ...Pytanko jest: czy mikrofon z Pena radzi sobie tak dobrze jak mikrofon z kamery?

Dobrze se radzi tylko osobny i w mantelu .
Kup se to, daj dzieciakom i niech sie nagrywaja,czy to na wodzie czy pod woda,czy na plazy abo na sniegu.Abo przyczep se do okularow i obserwuj czy grzeczne.
http://www.amazon.de/JVC-GC-XA1BEU-HD-Videoaufnahme-wasserdicht-Schnittstelle/dp/B008HRA7ZQ/ref=sr_1_14?s=photo&ie=UTF8&qid=1372614973&sr=1-14&keywords=camera+hd+video

moose
2.08.13, 15:12
Z penka ( ep3 się zdaje , albo podobnie)+ kitowy 40-150, bez dźwięku jednakowoż.

http://youtu.be/yZfJEu58qNk

eFiX
2.08.13, 15:26
Współczesne kamerki zbierają minimum miejsca..
Ja mam JVC z jakością HD... koszt ok 2000zł a jakość jak w HD TV
szkoda tylko ze obrazek daja jak.. no niewazne....

Krakman
2.08.13, 17:27
szkoda tylko ze obrazek daja jak.. no niewazne....
Dla mnie ważne.... jaki obrazek?

Jack
2.08.13, 21:09
rozdarty jestem ...Pytanko jest: czy mikrofon z Pena radzi sobie tak dobrze jak mikrofon z kamery?Mikrofon PENa nie radzi sobie (mam doświadczenia z koncertami rockowymi, można zapomnieć o basach i czystości dźwięku przy wysokim ich natężeniu), ale wtedy jest do dyspozycji gniazdo mikrofonu SEMA-1, a to już sobie radzi całkiem przyzwoicie.

eFiX
2.08.13, 21:41
Dla mnie ważne.... jaki obrazek?
no, jak z handycam'a. Jak z VHS'a. Słabo mi się robi jak widzę takie coś. 30 fps, głębia taka ze wszytko ostre, zero plastyki.

Ja bym rozważył Nikona 1 V1 na przykład. ładne hd, super auofocus, tryb robienia zdjęc w czasie krecenia filmu... do dokumentacji zycia super, a i mozna pobawic sie w ładne filmy z małą GO...