PDA

Zobacz pełną wersję : purpurowa dominata w RAWach

epicure
3.09.07, 23:39
mam pewien problem z wystepowaniem purpurowej dominaty na zdjeciach, kiedy wyciagam cienie w rawach. sprawa ta byla wiele razy poruszana na forum dpreview, ale tam watki ciagna sie kilometrami, a konkretow jak zwykle malo. znalazlem tylko cos takiego: klik (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=23660570&q=magenta&qf=s), ale rozwiazanie problemu jest przedstawione tylko dla olympus studio. ja korzystam z olympus mastera i ciekaw jestem, jak z nim sobie poradzic. sprawa dotyczy tylko rawow z e-410/e-510, z tego co sie dowiedzialem. czy ktos potrafi mi pomoc? ewentualnie polecic jakis inny darmowy program, w ktorym ten problem nie wystepuje?

dziobolek
3.09.07, 23:48
W moim przypadku się z tym nie spotkałem, ale ja mam 400-kę.
Może to problem seri X10???

Wypróbuj RawTherpee 2xx.
Dosyć ciekawa darmowa alternatywa, sporo opcji.

Poza tym sporo "zamienników" znajdziesz TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/topics10/raw-vt7071.htm) .

mathu
4.09.07, 00:13
E-410 i E-510 mają poza tym inny problem - "labiryntowe" artefakty. Po wywołaniu w RT doskonale widać to na błękitnym niebie.

Jeronimo
4.09.07, 00:16
a ja sie zastanawiałem dlaczego od jakiegos czasu mam takie dziwnie niebieskawe jeziora i morza.... hmmm...

epicure
4.09.07, 00:51
E-410 i E-510 mają poza tym inny problem - "labiryntowe" artefakty. Po wywołaniu w RT doskonale widać to na błękitnym niebie.

po wywolaniu w OM niczego takiego nie zauwazylem. wszystko jest ok, tylko ta purpurowa dominata... mozna sie jej pozbyc, ladujac zdjecie do innego programu i bawiac sie zielonym kanalem, ale czy naprawde nie mozna tego zrobic w OM?

mathu
4.09.07, 01:27

po wywolaniu w OM niczego takiego nie zauwazylem.
OM mocno rozmywa zdjęcia, stąd tego nie widać.

epicure
4.09.07, 08:23
rozmywania tez nie zauwazylem. moze te artefakty powstaja poprzez nadmierne wyostrzenie, ktorego OM nie stosuje domyslnie? mniejsza o to...

skow
4.09.07, 08:37
rozmywania tez nie zauwazylem. moze te artefakty powstaja poprzez nadmierne wyostrzenie, ktorego OM nie stosuje domyslnie? mniejsza o to...

RAW z swojej natury są rozmyte a na powstawanie artefaktów główny wpływ ma algorytm interpolacji z matrycy bayerowskiej (wyostrzanie może najwyżej to zjawisko wzmocnić).
Są programy, które umożliwiają wybranie algorytmu interpolowania i wtedy można porównać wyniki.

Dempsey
4.09.07, 10:21
Z tego co mi wiadomo problem różowej dominanty w E410 i 510 wynika z wcześniejszego odcięcia (wysycenia) kanału zielonego w stosunku do pozostałych dwóch. Zazwyczaj jednak dotyczył ratowania prześwietleń, podejrzewam jednak, że wraz z mniejszą długością przedziału wartości dla kanału zielonego może się też on przydarzyć również w ratowanych cieniach. Na dprewiev spotkałem się z rozwiązaniem dla wszystkich aplikacji pracujących na dcraw dotyczyło ono podania prawidłowej wartości odcięcia (wysycenia) dla kanału zielonego. Zazwyczaj kanał zielony kończy się wcześniej dla większości lustrzanek, lecz dcraw zna prawidłowe wartości odcięć - nie znał ich jednak dla E-410 i E-510 i to wymagało poprawki. Przypuszczam, że kolejne wersje i/lub aktualizacje dla OS i OM również rozwiążą problem (skoro znana jest już jego przyczyna).

epicure
4.09.07, 11:00
dzieki, Dempsey. wlasnie tak to zrozumialem, czytajac dpreview. ciekawe czy mozna to zmienic samemu w OM, podajac gdzies prawidlowe wartosci wysycenia?