Zobacz pełną wersję : Olympus SP-510 czy Fuji S5700?
Witam!
Mam prośbę - potrzebuję pomocy w wyborze aparatu...
Głowę mam już pełną wszelkich informacji o aparatach... i ciągle nie mogę wybrać.
Z analizy posiadanych środków i porównań aparatów wyszło mi, że mogę sobie pozwolić na Olympusa SP 510 lub Fuji S5700.
Potrzebuję aparatu z funkcjami manualnymi (dla mnie), ale też z funkcją auto (dla członków rodzinki niezorientowanych w manualu:) - więc 2 w 1.
Z tego, co słyszałam, wiele lepszym rozwiązaniem byłby Canon PowerShot S3 IS, ale chyba mnie na niego nie stać.... Wyżej wymienione aparaty są w przystępniejszej cenie.
Z góry dzięki za pomoc! (do jutra muszę podjąć decyzję, co zrobić....)
NIe Canon , broń boże, akurat fuja wybrałeś najgorszego. Polecam z kompaktów tylko
Fuji 6500fd i tylko jego. Robi słabe zdjęcia tylko w trybie AUTO. Zakładam że umiesz albo się nauczysz. Nie ma stabilizacji dlatego w auto podbija ISO tak jak SP-510, a to daje słaba jakość fotek. Jeszcze mi podziękujesz :)
Moja siostra kupiłam sobie kilka dni temu tego Olka. Póki co jest zadowolona, całkiem niezłe barwy zdjęć wychodzą (jak zresztą chyba w każdym Olku), nie jest łatwo rozmazać fotę (to tak z poziomu laika, siostra testowała ten aparat w ZOO, to jej pierwsza cyfrówka ;) ). Powiem szczerze, że jak za tę cenę (800zł) to sama byłam miło zaskoczona. :)
Co do Fuji się nie wypowiem, bo się nie znam. ;)
dziękuję bardzo za informacje!
pozdrawiam!
Miłego wieczoru...
Ja osobiście kupiłem fuji f31fd to jest mały aparacik ale ma najlepszą matrycę jaką fuji wyprodukowało (bierz tylko te fuji z matrycami super ccd 6,3Mpix ) pozostałe o większej ilości pixeli szumią i ograniczono w nich iso do 2000.
Fuji nie stosuje stabilizacji cyfrowej i optycznej z tego powodu że ma tak dobre matryce które nawet po podbiciu iso i skróceniu czasu expozycji robi wspaniałę zdjęcia.
Jeśli stać ciebie na fuji6500 to go bierz w ciemno ( bardzo dobra optyka, najlepsza matryca, mnóstwo ustwaień manualnych i auto, 10X zoom optyczny, i iso użyteczne 3200, duży wurażny kontrastowy wyświetlacz)
Jest to najlepszy jakościowo kompakt na rynku.
Tu są fotki przykładowe ze zwykłego malutkiego kompakcika FUJI F31fd.
I śmiem twierdzić że wychodzą lepiej jak z mojego E-500, bierz F6500 bo ma dużo lepszą optykę a matryca identyczna 6,3 Mpix i żadna inna.
Sam oceń:
Fuji S6500fd, ma dokładnie tę samą matrycę super CCD, niskoszumowa, ale ma optykę x10 i niezły obiektyw
Witam,
z tych dwoch wlasnie wybralem Olympusa 510. Mam nadzieje, ze to bedzie dobry wybor
Ja osobiście kupiłem fuji f31fd to jest mały aparacik ale ma najlepszą matrycę jaką fuji wyprodukowało (bierz tylko te fuji z matrycami super ccd 6,3Mpix ) pozostałe o większej ilości pixeli szumią i ograniczono w nich iso do 2000.
Oj to szkoda, najbardziej lubię korzystać z ISO 4000 :mrgreen:
Sorki za OT.
Zdecydowałam się na Olympusa SP510 UZ, zdążyłam zrobić nim już około 700 zdjęć, a baterie jeszcze działają:) z zakupu jestem zadowolona, ciągle uczę się robić nim zdjęcia na manualu, natomiast programy (np. krajobraz, portret, nocne...) są super...
pozdrawiam