PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-510 czy Fuji S5700?

zefka
3.09.07, 19:14
Witam!
Mam prośbę - potrzebuję pomocy w wyborze aparatu...
Głowę mam już pełną wszelkich informacji o aparatach... i ciągle nie mogę wybrać.
Z analizy posiadanych środków i porównań aparatów wyszło mi, że mogę sobie pozwolić na Olympusa SP 510 lub Fuji S5700.
Potrzebuję aparatu z funkcjami manualnymi (dla mnie), ale też z funkcją auto (dla członków rodzinki niezorientowanych w manualu:) - więc 2 w 1.
Z tego, co słyszałam, wiele lepszym rozwiązaniem byłby Canon PowerShot S3 IS, ale chyba mnie na niego nie stać.... Wyżej wymienione aparaty są w przystępniejszej cenie.
Z góry dzięki za pomoc! (do jutra muszę podjąć decyzję, co zrobić....)

zibi1303
4.09.07, 11:38
NIe Canon , broń boże, akurat fuja wybrałeś najgorszego. Polecam z kompaktów tylko
Fuji 6500fd i tylko jego. Robi słabe zdjęcia tylko w trybie AUTO. Zakładam że umiesz albo się nauczysz. Nie ma stabilizacji dlatego w auto podbija ISO tak jak SP-510, a to daje słaba jakość fotek. Jeszcze mi podziękujesz :)

Ania_
4.09.07, 17:13
Moja siostra kupiłam sobie kilka dni temu tego Olka. Póki co jest zadowolona, całkiem niezłe barwy zdjęć wychodzą (jak zresztą chyba w każdym Olku), nie jest łatwo rozmazać fotę (to tak z poziomu laika, siostra testowała ten aparat w ZOO, to jej pierwsza cyfrówka ;) ). Powiem szczerze, że jak za tę cenę (800zł) to sama byłam miło zaskoczona. :)

Co do Fuji się nie wypowiem, bo się nie znam. ;)

zefka
4.09.07, 20:23
dziękuję bardzo za informacje!
pozdrawiam!
Miłego wieczoru...

Olymp
4.09.07, 20:56
Ja osobiście kupiłem fuji f31fd to jest mały aparacik ale ma najlepszą matrycę jaką fuji wyprodukowało (bierz tylko te fuji z matrycami super ccd 6,3Mpix ) pozostałe o większej ilości pixeli szumią i ograniczono w nich iso do 2000.
Fuji nie stosuje stabilizacji cyfrowej i optycznej z tego powodu że ma tak dobre matryce które nawet po podbiciu iso i skróceniu czasu expozycji robi wspaniałę zdjęcia.
Jeśli stać ciebie na fuji6500 to go bierz w ciemno ( bardzo dobra optyka, najlepsza matryca, mnóstwo ustwaień manualnych i auto, 10X zoom optyczny, i iso użyteczne 3200, duży wurażny kontrastowy wyświetlacz)
Jest to najlepszy jakościowo kompakt na rynku.

Tu są fotki przykładowe ze zwykłego malutkiego kompakcika FUJI F31fd.
I śmiem twierdzić że wychodzą lepiej jak z mojego E-500, bierz F6500 bo ma dużo lepszą optykę a matryca identyczna 6,3 Mpix i żadna inna.

Sam oceń:

zibi1303
5.09.07, 10:37
Fuji S6500fd, ma dokładnie tę samą matrycę super CCD, niskoszumowa, ale ma optykę x10 i niezły obiektyw

Artur32
6.10.07, 21:45
Witam,
z tych dwoch wlasnie wybralem Olympusa 510. Mam nadzieje, ze to bedzie dobry wybor

Oleryk
7.10.07, 03:09
Ja osobiście kupiłem fuji f31fd to jest mały aparacik ale ma najlepszą matrycę jaką fuji wyprodukowało (bierz tylko te fuji z matrycami super ccd 6,3Mpix ) pozostałe o większej ilości pixeli szumią i ograniczono w nich iso do 2000.

Oj to szkoda, najbardziej lubię korzystać z ISO 4000 :mrgreen:
Sorki za OT.

zefka
7.10.07, 12:58
Zdecydowałam się na Olympusa SP510 UZ, zdążyłam zrobić nim już około 700 zdjęć, a baterie jeszcze działają:) z zakupu jestem zadowolona, ciągle uczę się robić nim zdjęcia na manualu, natomiast programy (np. krajobraz, portret, nocne...) są super...

pozdrawiam