Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : żywotność migawki w korpusach e-systemu

Legal
3.09.07, 12:25
Ponieważ nie znalazłem na forum jednoznacznej odpowiedzi na ważną kwestię dotyczącą ilości cykli wyzwolenia migawki w poszczególnych korpusach e-systemu, a w instrukcji obsługi nic się na ten temat nie pisze - zwróciłem się z mailowym zapytaniem do doradcy technicznego Olympus Polska w tej sprawie.

Otrzymałem odpowiedź, którą pozwolę sobie zacytować:

[...]
Dzień Dobry

Dziękujemy za Pani/Pana email,

Nie ma jednoznacznie określonej ilości zykli migawki. Dla wszystkich aparatów E-systemu bedzie to około 100 tys.

Pozdrawiam

Daniel

Olympus Pomoc Techniczna
TEL: 00 800 659 678 71
TEL: 00 800 OLYMPUS1
[...]

Myslę, że jest to ciekawa i pocieszająca dla nas informacja warta umieszczenia w kompedium wiedzy o korpusach e-systemu, aczkolwiek jej jednoznaczność jest pod znakiem zapytania.

Pozdrawiam!

zibi1303
3.09.07, 12:35
Trzymaj tego maila i opraw w ramki. Teraz jak E510 czy E500, padnie migawka poniżej tej liczby może będzie można reklamować :)

dog_master
3.09.07, 12:57
Taaa, juz widze, jak moj aparat wytrzyma te 100k ;) Ja mam tylko wieeelka nadzieje, ze jak juz bedzie padac, to nie w czasie waznych zdjec :P

KaarooL
3.09.07, 13:01
Legal:

nie wnikaj tylko fotki rób... rozsądek podpowiada, że powyżej 40k to już różnie może być.

Tadeusz Jankowski
3.09.07, 13:28
Legal,

Bardzo ważna wiadomość. Podał ja bądź co bądź ekspert, który oficjalnie jest związany z firmą. Jest to odważna odpowiedź. Zwykle przedstawiciele firm na wszelkich targach i pokazach mówią - "dużo" lub informują "prywatnie" i proszą o nie martwienie się.

Tutaj padła odpowiedź liczbowa. Jest bardzo trudno określić dokładnie żywotność jakiegokolwiek podzespołu nie posługujac sie językiem techniki oraz pojęciami czysto matematycznymi zaczerpnietymi z teorii prawdopodobieństwa (liczność próby, warunki techniczne testu - np. temperatura otoczenia, czy migawka jest prototypem, czy pobrana z ciągu produkcyjnego losowo, prawdopodobieństwo wystąpienia uszkodzenia w określonym przedziale czasu, przedział ufności, itd.).

Podanie gwarancji na określoną ilość cykli wiąże się z dodatkowymi duzymi kosztami, które należy poświecić na testy migawki oraz na opracowanie kompromisu konstrukcyjnego i technologicznego pomiędzy jakością, a przewidywaną ilością reklamacji. Wysoka jakość, to wysokie koszty produkcyjne i niższe serwisowe, a niższa jakość, to niższe koszty produkcujne, ale wyższe serwisowe. To jest bardzo trudne do oszacowania i można się na tym bardzo przejechać zarówno w jedna stronę - kosztowna produkcja i niewystarczajacy popyt nie dający zysku, jak i w drugą - kosztowny serwis zmniejszający zysk, a w skrajnych przypadkach naprawa całych serii wyrobu za darmo. Dlatego firmy wolą nie podawac konkretnych liczb.

Pzdr, TJ

luc4s
3.09.07, 13:46
To ja was pocieszę, że w moim padła po 40 k :)

Ale dzięki temu rozkoszuję się teraz praktycznie jak nowym E1, nowa migawka, nowa guma na gripie, wygląda jak nówka.

anuszka
3.09.07, 13:46
Warto chyba zwrocic uwage na to, ze podano liczbe "okolo", co producenta nie zobowiazuje do niczego ani nie daje zadnej dodatkowej gwarancji oprocz 2-letniej europejskiej czy rocznej swiatowej ;)

KaarooL
3.09.07, 15:23
sprzęt używany zarobkowo może spokojnie wykręcić te 40.000 przez rok albo i szybciej.

Maxim
3.09.07, 16:12
Z tego, co czytałem - dla E-1 podają żywotność migawki na poziomie 150tys klapnięć. Oznacza to tyle, że w jednym padnie po 140k, w innym po 160k, w kolejnym po 35k itp itd. Liczba podana przez doradcę technicznego wydaje mi się całkiem sensowną "średnią żywotnością migawki". W moim E-300 przebieg to ~8400 zdjęć, więc jeszcze powinien pochodzić. Grunt, to się nie martwić - tylko szanować sprzęt i focić z namysłem :)

luc4s
3.09.07, 19:11
Ja zrobiłem te 40 k (nawet nie całe, dokładnie nie wiem, bo juz kilka razy wyresetowało mi się menu serwisowe) w półtora roku. Trochę fociłem za pieniążki, ale nie moge powiedzieć, że używam go zawodowo.

HrabiaMiod
3.09.07, 19:17
Hm.. więc będę miał e1 i padnie mi migawka po 50 000 i mogę go oddać za darmo do serwisu? I naprawia? : ) Ale z reszta rzeczy (elektronika czy coś) już tak nie jest..

A jeszcze nawiasem - koszt naprawy e1 to jakaś cena zryczłtowana, znaczy stała, czy wyceniają za każdym razem?

Pozdrawiam
przemek

historikus
3.09.07, 19:26
Proponuję małą ankietkę. Chwalcie się ile macie na swoich licznikach. Kto zrobił migawką więcej strzałów od 40 tyś lucas4a?. Przekonamy się, jak to naprawdę jest z tymi migawkami w E-systemie.
Pzdr
H.

Jeronimo
3.09.07, 19:29
Proponuję małą ankietkę. Chwalcie się ile macie na swoich licznikach. Kto zrobił migawką więcej strzałów od 40 tyś lucas4a?. Przekonamy się, jak to naprawdę jest z tymi migawkami w E-systemie.
Pzdr
H. taka ankiete zrob sobie w Hydeparku - zreszta o ile sie nie myle juz cos takiego bylo

anuszka
5.09.07, 15:05
PrzemQ_09
za darmo to Ci naprawia na gwarancji.
E-1 jest za kazdym razem wyceniane, nie ma ryczaltu dla tego aparatu.[/quote]

Ania_
5.09.07, 15:09
Podstawa to chyba nie martwić się na zapas. ;)

anuszka
5.09.07, 15:26
zawsze myslalam, ze to my kobiety sie w tym specjalizujemy, ale koledzy z forum udowadniaja rzecz przeciwna...ale to watek na inne forum, wiem wiem panie Mod. ;)

rafrog
5.03.09, 12:37
Czy ktoś ma informację jaka jest żywotność migawki w E-30 ?

ksb
5.03.09, 17:38
Ja mam kilka aparatów i na E-330 zrobiłem w 1 rok około 15 000.
Robiłem nim zdjęcia okazjonalnie:)))
Więcej trzaskałem E- i od lipca 2008 Canonem 40D

qbic
5.03.09, 17:41
IMO wszystko co wytrzyma ponad 50k klatek jest ok. Po 3 latach każdy sprzęt to szrot który prosi się o wymianę.

PiterS
6.03.09, 07:12
100 tyś kłapnięć to ja nie będę czekał 20 lat :grin: (5tyś/rok) a nawet 10-ciu czy 5-ciu. Ruch w puszkach musi być!

format
6.03.09, 21:13
Swoją drogą - ile mamy tu osób, którym w czymkolwiek z E-xxx/E-xx/E-x padła migawka?

Karol
6.03.09, 21:43
Prawda jest taka, że współczesne aparaty szybciej się technologicznie zestarzeją niż zajedzie się im migawkę normalnym fotografowaniem. Nie zmienia to faktu, że w specyficznych zastosowaniach można pewnie szybko zajechać migawkę - niektórzy np. kręcą filmy metodą zdjęć seryjnych ;-)
Jedynym obecnie produkowanym aparatem gdzie Olympus deklaruje "żywotność migawki zapewniająca 150,000 operacji" jest E-3. E-30 chyba jest bliższe mechaniką aparatom z niższych półek, inaczej producent pewnie by się pochwalił i tego dotyczyło pytanie Rafroga...

mateuss
6.03.09, 22:13
Moja obecna e1 a była luc4s`a ma 41106 i żyje.

luc4s
7.03.09, 00:33
Moja obecna e1 a była luc4s`a ma 41106 i żyje.

Cieszę się, dla wyjaśnienia, to nie ta w której poszła migawka ma mateuss , tą do dzisiaj używam w zadaniach ekstremalnych, ale ostatnio nie robię więcej jak 400-500 zdjęć na pół roku.

Przygoda z awarią migawki zdarzyła mi się gdy jednego dnia robilem ok. 700-1000 zdjęć (całodniowy fotoreportaż) i tak kilka dni, więć może zmęczenie materiału?

butrus
31.10.09, 19:06
Mój E-300 ma prawie 40 tyś. i ma się świetnie. Kupiłem go na allegro z przebiegiem 39 tyś. i mam nadzieję, trochę jeszcze pociągnie :)

RadioErewan
31.10.09, 19:07
W zeszłym tygodniu moja małżonka sprzedała w dobre ręce Nikona d70 z 160k zdjęć. Dziwne, że w ogóle żywego. Od tygodnia nie mamy już w domu żadnego Nikosia :-(.

AiN
3.04.10, 19:49
Witam, jesteśmy nowym użytkownikiem, zarówno forum, jak i lustrzanki. Przerażony wiadomością o żywotności migawki zastanawiam się w jakich okolicznościach zużywa się ona. Co zalicza się do cyklu migawki? Czy prócz wykonanego zdjęcia nie liczy się przejście do trybu LV i z powrotem, użycie przycisku AEL/AFL w trybie LV do ostrzenia, wejście w podgląd zdjęć i wszytko to, co powoduje zmianę drogi światła w aparacie? To WAŻNE pytanie, więc prosimy o dokładną odpowiedź.:|

furmun
3.04.10, 20:16
koledze w e-500 około 15 tyś :cry:w dodatku po gwarancji

sam mówi chyba źle trafiłem

pozdrawiam świątecznie

AiN
3.04.10, 20:54
Dalej proszę o dokładną odpowiedź.

niwi
3.04.10, 21:15
Dalej proszę o dokładną odpowiedź.

a jaki posiadasz aparat?

AiN
3.04.10, 21:26
Kupiliśmy używaną E-410 z przebiegiem niecałe dwa i pół tysiąca, ale to nie ma nic do rzeczy. :) Proszę tylko o odpowiedź.

niwi
3.04.10, 21:43
to wasz aparat dopiero się dotarł 4o tys 50 tys to norma którą na pewno zrobicie

Eddie
3.04.10, 21:43
Kupiliśmy używaną E-410 z przebiegiem niecałe dwa i pół tysiąca, ale to nie ma nic do rzeczy. :) Proszę tylko o odpowiedź.

Śpij spokojnie i rób zdjęcia. Przebieg migawki, mówiąc prostym językiem, to nic innego jak ilość faktycznie wykonanych zdjęć. Każde zdjęcie to zamknięcie i otwarcie migawki, liczone jako jedno "klapnięcie" ;)
Kupując aparat z przebiegiem 2,5K możesz spać spokojnie, to praktycznie nówka sztuka i pojeździsz na nim kilka lat.

AiN
3.04.10, 21:57
Ale na pewno liczą się tylko wykonane zdjęcia? Bo jak coś, to będę głównie się starał z wizjera korzystać.

niwi
3.04.10, 22:05
rób zdjęcia tak jak ci się podoba nie myśl ile wytrzyma migawka

Karol
3.04.10, 22:16
Ale na pewno liczą się tylko wykonane zdjęcia? Bo jak coś, to będę głównie się starał z wizjera korzystać.

Wytrzymałość migawki to wartość bardzo szacunkowa, dużo zależy od konkretnego egzemplarza, sposobu używania itd. Mechanika lustra też się zużywa, ale nie przejmuj się tym, kadruj jak Ci wygodniej. Przypuszczam, że wcześniej będziesz chciał zmienić aparat bo Ci się znudzi, niż go zajeździsz przy normalnym używaniu. Równie dobrze mógłbyś ograniczać zmiany obiektywów w obawie o zużycie bagnetu, albo używać pilota, żeby spust migawki się nie wyrobił ;-), ale to zakrawa o absurd ;-)
Przesadne oszczędzanie sprzętu nie ma sensu, z drugiej strony jak ktoś ma pecha to i nowy się mu zepsuje.

AiN
3.04.10, 22:18
Eee, żadna pomoc. Jeśli będę robił jak mi się podoba, to roku nie potrzyma...:???:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To już jakaś odpowiedź, dzięki, ale w czasie tych operacji, o których mówiłem, to się w końcu tylko lustro zużywa? Migawka nie?

Mirek54
3.04.10, 22:33
Eee, żadna pomoc. Jeśli będę robił jak mi się podoba, to roku nie potrzyma...:???:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To już jakaś odpowiedź, dzięki, ale w czasie tych operacji, o których mówiłem, to się w końcu tylko lustro zużywa? Migawka nie?

Nie martw sie ,aparatu nie dobijesz.Ales skoro tak mocno napalony na naciskanie to zrob tak jak ja wnukowi zrobilem.Za kazdy zrobiony kadr na karcie 10 centow do skarbonki.Po tygodniu zaczal myslec przed nacisnieciem.
A jak w padniesz w nawyk placenia sobie za kadr to w rok odlozysz na nastepny.

Amigo!
5.04.10, 13:02
Tak niejako à propos zużycia migawki - interesujące slow motion shuttera w :

http://www.youtube.com/watch?v=MvYVS9T_qtM&feature=related

Piterek
4.09.11, 23:58
Czy objawem zużycia migawki jest jej skrzeczący dźwięk? Mam na e-510 ponad 40 tys. zdjęć. Ostatnio robiłem fotki na plaży. To było tydzień temu. Nie było objawów uszkodzenia. Dzis po tygodniu wziąłem aparat na fotki i usłyszałem dziwne dźwięki migawki. To może być piasek czy już raczej zużycie?

k@czy
5.09.11, 00:38
Raczej piasek. Jak migawka zdechnie, to to zobaczysz, a nie uslyszysz :)

Piterek
5.09.11, 10:23
Czyli raczej oddac do serwisu do czyszczenia? Jaki serwis polecacie w Poznaniu lub okolicach, bo u mnie w Pile nic nie ma?

henry1
5.09.11, 10:27
Czyli raczej oddac do serwisu do czyszczenia? Jaki serwis polecacie w Poznaniu lub okolicach, bo u mnie w Pile nic nie ma?

W Poznaniu popytaj na oś. Kopernika.
Jest tam serwis foto.
Słyszałem, ze mają dobrą opinię.
Albo Serwis OK w Gdańsku.

tymczasowy_
5.09.11, 11:25
Czyli raczej oddac do serwisu do czyszczenia? Jaki serwis polecacie w Poznaniu lub okolicach, bo u mnie w Pile nic nie ma?W Bydgoszczy jest też serwis - chyba bliżej niż do Poznania.

Amigo!
5.09.11, 19:46
W Bydgoszczy jest też serwis - chyba bliżej niż do Poznania.
Gdzie jest ten bydgoski serwis?
Mam obiektyw do serwisowania.

nyny
5.09.11, 20:08
Gdzie jest ten bydgoski serwis?
Mam obiektyw do serwisowania.

Pewnie chodzi o tego czlowieka:
Tadeusz Cytulski
Bydgoszcz
ul. Ugory 23 (taki jakby pasaz handlowy nieduzy) wejscie jest od tylu i drzwi z biala klamka (nie ma zadnego szyldu itd).

Sam mialem okazje skorzystac z uslug i jestem bardzo zadowolony:)
Wiele osob bylo u niego z problemami roznej masci i bylo OK (wiecej mozna na nikoniarzach poczytac, albo na grupie fotograficznej wloclawka).

pozdro

Amigo!
5.09.11, 20:45
:) Dzięki, dzięki :)
Muszę się wybrać tam.

nyny
5.09.11, 21:19
:) Dzięki, dzięki :)
Muszę się wybrać tam.

Najlepiej wczesniej maila napisac;)
Na gygy wyslalem namiary
pozdro

Piterek
5.09.11, 23:31
Dzięki. Ja raczej do Poznania, bo tam jestm częściej. Ile może kosztowac takie czyszczenie?