Zobacz pełną wersję : Czy opłaca się kupić SD class 10 do E-PL1?
Witam,
Zakupiłam E-PL1, zauważyłam, że dość wolno zapisuje na kartę -jakieś 2 s (RAW+JPG, Sandisk 4GB class 2). W wątku dużo poniżej przeczytałam, że chyba E-PL1 tak ma.
Mam więc pytanie, czy opłaca się kupić class 10, czy szkoda zachodu?
Z innej beczki: czy mamy gdzieś dział pt: głupie pytania początkujących? Nie mogłam znaleźć, a mam kilka :)
Witam,
Zakupiłam E-PL1, zauważyłam, że dość wolno zapisuje na kartę -jakieś 2 s (RAW+JPG, Sandisk 4GB class 2). W wątku dużo poniżej przeczytałam, że chyba E-PL1 tak ma.
Z innej beczki: czy mamy gdzieś dział pt: głupie pytania początkujących? Nie mogłam znaleźć, a mam kilka :)
Witaj,
nie warto kupować wolniejszych niż class 10. Zresztą to są również różnej prędkości karty, u Sandiska masz class 10: 30MB/s, 45MB/s, 95 MB/s.
45 są chyba najkorzystniejsze cenowo. Mam takie w OM-D i jest ok. Do filmów warto wziąć nawet szybsze.
Brałbym właśnie class 10, 45 MB/s. Aparat zmienisz karta zostanie.
Oczywiście szybkości kart (prędkość) są podane w MB a nie jak napisałem w Mb:wink: Poprawione. Sandisk jako przykład, ich karty mają podane deklarowane prędkości. Niektóre firmy stosują tylko opisy w stylu SUPER HIPER FULL HD :mrgreen:
Nie ma glupich pytan poczatkujacych.Czesto ciezko tylko odpowiadac na nie tym co troche bywaja w temacie.
Witam,
Nawet jeśli nie odczujesz znaczącej różnicy przy zapisie w aparacie to możesz poczuć różnicę w czasie przerzucania zdjęć na komputer. Oczywiście należy pamiętać, że class10 definiuje tylko minimalne parametry. Tak więc kary różnych producentów mogą drastycznie różnić się osiągami.
Chodziło mi oczywiście o Sandiska :)
Chodziło mi oczywiście o Sandiska :)
Przetestowałem przed chwilą Sandiska Extreme Pro 95 MB/s i Adata C10 niebieska. Obie 32 GB, raw+jpg i nie jest krócej. Dla mnie szkoda kasy a podejrzewam, że filmiki pójdą i na C4.
Sandisk Ultra albo Extreme (30-40MBs) najbardziej się opłacają. W zakupie różnicą główna jest gratisowe oprogramowanie do odzyskiwania skasowanych zdjęć (dodawane do kart Extreme).
Moim zdaniem jeśli korzystasz z czytnika kart to warto dopłacić do karty Class 10.
Tym bardziej, że prawdopodobnie tych samych kart będziesz używać z kolejnym aparatem.
Przetestowałem przed chwilą Sandiska Extreme Pro 95 MB/s i Adata C10 niebieska. Obie 32 GB, raw+jpg i nie jest krócej. Dla mnie szkoda kasy a podejrzewam, że filmiki pójdą i na C4.
A nie wpadles w przyplywie emocji testowych, ze ograniczenie moze nie byc zwiazane z karta?
Sproboj tez puscic zdjecie w serii do zawalenia bufora na tych Twoich sprzetach, i popatrz co sie wtedy bedzie dzialo, czy rowniez nie zauwazysz roznicy.
Tyle zawsze smieci linkujesz, a nie znalazles porzadnych testow karcioch? ...ROTLF...
pozdro
A przetestowałeś trwałość i jakość wykonania także?
Darekw1967
16.06.13, 14:37
Witam,
Witam !
Jak masz kase to bierz te szybsza karte o wiekszym transferze.
1. Nowsza konstrukcja
2. Bardziej uniwersalne zastosowanie (kamery HD )
Co do EPL1 i zapisu zdjec odczujesz szybszy zapis i wieksza wygode ale nie bedzie to porazajaca roznica.
Ograniczeniem bedzie sam EPL-1 i zastosowana w nim elektronika gdzie nie wycisniesz wiecej niz moze wydolic... puszka.
Wazne jest jeszcze jakie buforowanie ma dany aparat i ile fot robionych w serii jest w stanie zapisac w swojej pamieci i
jak szybko jest w stanie zrzucic to na karte... i czy w tym momencie mozesz dalej fotografowac.
Pozdrawiam
Rozszerzenie tego co napisał Darek znajdziesz w opisie pod adresem http://www.imaging-resource.com/PRODS/EPL1/EPL1A6.HTM
Szybkość mierzona dla karty SanDisk Extreme III 30MB/sec 8GB SDHC.
Warto zmienić.
W moim E-PL1, jak miałem wolniejszą kartę to po ok 90 sek nagrywania filmu aparat się wyłączał. Po zmianie na szybsza kartę problemy takowe ustały. Niestety EPL1 nie jest demonem prędkości.
transporter
2.07.13, 15:56
Witam,
Obecnie karty CL10 nie są drogie, więc to wybór na przyszłość, jednak w kwestii E-PL1 raczej nie odczujesz różnicy - ograniczeniem jest interface aparatu a nie karta. Szybsza karta to zwykle dobry wybór, chociażby podczas przerzucania zdjęć do komputera, jeśli zaś chcesz zmienić kartę na szybszą tylko ze wzglądu na szybkość zapisu przez aparat, to - moim zdaniem - nie warto. Dla zapisu RAW + JPEG 4GB to nie za wiele, jeśli będziesz kupować nową kartę - pomyśl o czymś większym (16GB)