Zobacz pełną wersję : Z deszczu wyżęte moje miasto
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
VonGregorius
2.09.07, 21:48
Ale Pojechałaś...... To drugie to czysta samotnośc i oczekiwanie na jakiekolwiek zainteresowanie ze strony kogokolwiek..... Dla mnie 5 z dużym +.
Pozdrawiam
Grzesiek
zgadzam sie z VonGregorius ... te samo odczucie mam ... I-wsza fotka też super :P taka nutka tajemniczosci :) ogólnie, super :) 5+ minimum :)
Rafał Czarny
2.09.07, 22:19
Druga fota - mjut.
Dzięki za wsparcie. Mam jeszcze jedno pasujące. Nie do końca jestem zadowolona technicznie...
W tych zdjęciach przeważnie jest trochę kreacji, większość dzieci znam. Musiałam to napisać aby nie być posądzoną o żerowanie na emocjach i krzywdzie dzieci. ;) (miałam już takie klimaty ongiś)
VonGregorius
4.09.07, 19:00
Aga. DAWAJ kolejne!!!!
Pozdrawiam
Grzesiek
Dzięki Greg, na pewno coś dorzucę wkrótce :)
VonGregorius
4.09.07, 20:36
Co wkrótce!? CO? Są, przynajmniej dla mnie, naprawdę inspirujące. Więc? KIEDY?? ;-)
Pozdrawiam
Grzesiek
Czyżykowska
rewelacyjna :shock: Ta ostatnia z dzieciakami też niczego sobie, ale kurczę tamta jest po prostu niesamowita.
VonGregorius
13.09.07, 20:14
Aga! Czekam i czekam :(
ciekawe zdjęcie w ciekawej kolorystyce :D ... dziewczynkę z nużkami masz?
Chodzi Ci o to, czy mam szerszy kadr? Z nóżkami jest ten problem, że stoją na nie-niebieskiej ziemii i psują mi niebieskość ujęcia ;)
VonGregorius
14.09.07, 14:33
Smalec RULEZ! Tylko po czemu lizak bialy? Zainwestować w duży, niebieski i pełne blue.
Bardzo miłe zdjęcie.
Pozdrawiam
Grzesiek
aga, ostatnia taka se...
ale pierwsze to klasa klas!!!Druga jest niesamowita.
No właśnie Lessie... miałam nadzieję że kolorem odwrócę uwagę od tego że takie se... Nie udało się, spostrzegawcze bestie ;)
Gregor, dzięki za wsparcie :D A lizak ma niebieską obwódkę, chyba wystarczy, nie? Cały niebieski - fuuuj chyba dwuchromian potasu musiałby mieć albo inny polichlorek.
Jakoś wcześniej przeoczyłem...
Pierwsza trójka bardzo mi sie podoba, ze wskazaniem na nr 2.
Trojka też jest świetna, sprawia, ze boję się o tę dziewczynkę...
Nie spadła?
Dzięki Woytek, dziewczynka wchodziła na ten dach więc spoko :) dała radę
Popełniłam takie coś... w sumie miejskie. Mam dylemat lekki. Wersja B&W wydaje mi się lepsza, mentalnie zaś - kolor. Co robić... co robić...? A może całość do kosza?
Kolor.
Dzieci i ich zabawa to temat, który aż prosi się o taką feerię barw.
Świetnie.
Tez uwazam, ze kolor. Dobra fotka, mniej wiecej tak wciaga jak portret Ojca Dyrektora ;) Fajnie byloby gdyby byl tez troche szerszy kadr, w poziomie. Tak, jako drugie zdjecie.
Pzdr
chyba było już mocno późno bo kolory jakoś takie nie-Olkowe... m.z. BW sie pobaw i troche kontrasty podjedź i będzie git... ;) pozdrawiam
Smerf Maruda
22.09.07, 18:15
No, zaniebieściło się oczko temu rekinu :-)
Zgadza się, w późniejszej wersji zdjęłam trochę niebieskiego.
Chyba już się nie będę bawić, odchodzi do lamusa. Zrypali mnie w pewnym miejscu jak burą sukę, powietrze więc uszło :) Przyda się czasem kubeł zimnej wody. Olykoledzy coś za mało rypią ;)
OT
Właśnie dostałem ocenę (nienajlepszego zdjęcia, to fakt), której autor napisał szczerze, że to rewanż.
Może dlatego nie rypią?
Ale to już temat na inny wątek...
EOT
autochton- jak dla mnie bardo wymowne odnosnie dzisiejszej młodzieży z malutkich miasteczek, czyzyko1- z kadru emanuje wielki smutek, czyzyko3- dzieci potrafią wnieść radość i zabawę w każdym miejscu, zlizakiem- ładny kolor ale jakiś niedopowiedziany kadr który ująłbym szerzej lub wręcz sportretował bo twarz dziewczynki z tym zapatrzeniem w lizak jest interesujaca, qlkikolor- podoba się dynamika, pełnia koloru. W wersji bw nie przekonuje. Pozdrawiam.
VonGregorius
24.09.07, 10:20
Aga. Coś się ci z aparatom zepsunęło? To niebieskie to ....... siakieś takie smalcowate?
W obu wersjach nic, niestety, nie przyciąga mojej uwagi.
Pozdrawiam
Grzesiek
Dzieki Wiejo za wnikliwą analizę :)
Gregor, WB źle ustawiłam (albo raczej nie poprawiłam). Mi kolor zupełnie nie pasi w tym zdjęciu. Ono w ogóle dziwne reakcje wywołuje :)
Chciałam tylko się pożalić, że coraz większy bajzel w naszym kraju...
Rafał Czarny
30.09.07, 23:59
Podoba mię się trzecie zdjęcie. Obciąłbym sporo dołu, co by takie bardziej panoramiczne było. Ale wery najs. Ostatniego nie kumam. Łots rong?
Z kulkowych wolę wersję BW. Ta fota w tej tonacji podobie mię się mocno.
ps. Aga, numeruj zdjęcia.
Rafał, nie numerowałam bo... to miała być jednorazowa akcja, może faktycznie zacznę.
A to ostatnie to taka kaszubska atrakcja turystyczna - dom postawiony do góry nogami... :D
Dzięki za wizytę.
ogladając domek obudziłem sie zupełnie, odjechana budowla. Pozdrawiam.
Hahah.. byłem tam. Odjazd zaczyna się dopiero w środku :)
Wieczorem, jak wrócę, wrzucę swoją fotę tego domu :)
Pozdr
A foty.. mjut. Te początkowe - az do niebieskiego. A szczególnie 2.
Wczoraj tam byłam (Szymbark, Kaszuby) i widziałam gościa z Olkiem, nie wiem jaki model, jakiś z dużych plus wielka lufa doczepiona. Ciekawe czy forumowicz :) Wstydziłam się zagadać.
A do środka nie dotarłam bo gigantyczna kolejka, innym razem spróbuję.
Wczoraj tam byłam (Szymbark, Kaszuby) i widziałam gościa z Olkiem, nie wiem jaki model, jakiś z dużych plus wielka lufa doczepiona. Ciekawe czy forumowicz :) Wstydziłam się zagadać.
Można zamówić smycze Oly Clubu i wtedy wiadomo że możesz podejść i zagadać :) (gość bez smyczy - nie podchodź :D )
A wcale że nie, bo niedawno podeszłam w Tczewie do gościa bez smyczy i zagadałam :D Jest forumowiczem :)
Nie numeruję ale tytułuję, może być?
Miejski niebieski
Nie podoba mi się. Wygląda na poruszoną.
poruszona mówisz... możliwe że lekko tak...
A to następna: Obrazek miejski deszczowy
Miejski3 jest swietne! Juz bez powiekszenia wiedzialem, ze bedzie mi sie podobac. Powiekszylem i jestem zachywcony! Ta gra kontrastow i podobienstw, B&W i dwu-kolorowy parasol, odrapane sciany i zadbana dziewczynka no i ta mina... Brawo!
miejski3 kapitalne... zlikwidowałbym tylko znaczek na skrzynce.
Miejski3 jest cudo, naprawdę bomba,
co do sugestii grizza, to rzeczywiście, można spróbować to "upiększyć" ale nic nie jest idealne a by było ;)
gratki, zazdroszcze kadru.
VonGregorius
13.10.07, 21:28
NO! Miejski 3 znakomity, przedstawienie w dwóch kolorach z szarością w roli głównej. Tabliczki nie wymazuj. Dodaje smaku tej fotce.
Jeszcze raz - bardzo dobra fotka.
Pozdrawiam
Grzesiek
Ostatnie naprawdę świetne.
Trójkąt ze skrzynki komponuje się z trójkątami na parasolce dziewczynki.
Nic bym nie zmieniał, jest OK.
Aga, bardzo udane zdjecie, mnie sie przynajmniej bardzo podoba. Dla mnie najlepsze uliczne jakie widzialem na tym forum (z tych co widzialem).
Dzięki za dobre słowa, cieszę się, że podpasowało :)
Obrazek miejski deszczowy świetne :). Ty chyba mieszkasz w "krainie deszczowców" ;)
Pozdrawiam
Rafał Czarny
14.10.07, 10:14
Miejski 3 - świetne zdjęcie. Pozostałe miejskie wolałbym BW.
Aga,
Miejski 3 - doskonala fotka, kazdy komentarz zbedny. To wlasnie jej doskonalosc i moc - prostota, ktora krzyczy historia, krzyczy tym, czego na fotce nie widac.
Aga, moje uznanie.
pozdrawiam,
excel
Aga, zgodzę się z poprzednikami zdjęcie "miejskie3" jest bardzo ciekawe, troszkę mniej podoba mi się fotka "miejskie5" (chodzi mi o rozmytą postać). Miejskie3 miało swój klimat w 5-teczce tego brakuje.
Pozdrawiam
Pawcio
VonGregorius
16.10.07, 11:00
Za diabelsem - ta piątka jakaś taka..... nie podoba mi się. Oczy-wiście w opozycji do 3, jak pisałem wcześniej mioduśnej. Masz może 5 z nierozmytym dziecięciem i naprawionym parasolem ;)
Pozdrawiam
Grzesiek
'miejski 3' ma fajny klimat,podoba mi się.Co do podchodzenia do ludzi z Olkiem , to trzeba przełamać wstyd.Później się okazuje , że to Forumowicz i jest fajnie. :D
miejski 3 spowodował, że zatrzymałem się dłużej na tym zdjęciem bo zapada w pamięć a peany już były tak więc przychylam się do gratulacji, miejski5 ma jakby większy potencjał przez zarejestrowany ruch lecz pozostaje porządnym zdjęciem. Pozdrawiam.
Dzięki za peany ;) Gregorius, oczywiście mam kilka różnych ujęć tego na schodach ale wybrałam moim zdaniem najlepsze, zresztą... może jeszcze w wolnej chwili dokładnie przejrzę, czasem to "gorsze" okazuje się lepsze.
To był i tak udany wypad, bilans na plus. Byłam na strasznym głodzie "twórczym" (nawał pracy i choroba uniemożliwiały fotografowanie) i niemal w amoku popełniłam tę ostatnią sesję. Dzięki za wsparcie, widzę, że się opłaciło :D
niezależnie od okoliczności... ;)
laleczka świetne miejsce, pomysł i moment!
Laleczka -bomba.Masz dobre oko.Takie fotki wywołują u mnie usmiech....oczywiście radosci.Nie sztuka walnąć fotkę w Paryżu :D
VonGregorius
8.11.07, 19:17
Cześć Aga.
Laleczka wywołała uśmiech. Lecz odrobine szerzej (nazwa zmieściła by się w kadrze). Ale tak, poza tym OK. 3-maj tak dalej.
Pozdrawiam
Grzesiek
Mam mieszane uczucia co do tego kadru.
Scena mi się podoba, ale...
Rzeczywiscie mogłoby byc szerzej, z calym napisem. Scena ma duże kontrasty i gdy zrobilabyś szerzej byłoby chyba za ciemno po lewej. Z powodu kontrastów też, dziewczynka na pierwszym planie wydaje mi się ciut za ciemna. Gdyby rozjaśnić to w światłach będą przepaly.
Sam nie wiem, podoba mi się a sie czepiam... :?
Mam również szerszy kadr, może później wrzucę, ale jest tak jak mówi Wojtek - duże cienie po bokach, tak se to wygląda...
Eee tam, ważne że uśmiech wywołuje, co do kadru - sama nie do końca jestem zadowolona. :)
EDIT: Trochę inny kadr, a co za tym idzie - można sobie dopowiedzieć inne treści ;)
szkoda, ze nie dało się złapać całego napisu laleczka ale widzę, że był tam jakiś przeszkadzający budynek dający cień. Zdjęcie bardzo miłe w wymowie i wnoszące radość. Pozdrawiam. Teraz trzeba dopisać bo jednocześnie z komentem zaszły zmiany i odnosnie nich poczekałbym aż dziewczynka znajdzie sie trzy kroki dalej tak pod rysunkiem na ścianie
wartość zdjęcia pozostaje w wymowie taka sama. Pozdrawiam. Ale dałem, nie zauważyłem, że jest strona dalej z komentem Wojtka i Twoja poprawką. Takie są skutki niedobudzenia.
Może trochę inne oblicze mego miasta, bardzo kolejowego ;)
Aga, mam wrażenie, że ta praca jest smutna.
Trudno okreslić, w którą jedzie strone ale ten pociąg sprawia na mnie wrażenie, jakby odjeżdzał i zabierał ze sobą, kogoś mi bliskiego.
Może to ta mgła i nostalgia bijąca z kadru?
Podoba mi się.
Śladami bohaterów E. Niziurskiego
Rafał Czarny
4.12.07, 15:00
Pociąg podoba mi się, choć uciąłbym górę i krzaczora. Mam świra na punkcie ciasnych kadrów. Na swoich fotach rzezam wszystko, co uznaję za zbędne.
Na ostatnim słyszę: "Krzyk drobiu Więckowskiej nieświeży". :D Niziurski to był mój ulubiony pisarz w szczenięcych latach.
Miejski3 - bardzo porządne zdjęcie
qlki - doradzali Ci że zabawa, że dzieci, ze winny być kolorki a głowa to najlepiej jakby podzielić kadr na dzieeeeeeeeeeewieeeeeeeeeeć..............:-) To takie banalne.
qlki czarno-białe rewelka
Rafał Czarny
12.12.07, 15:48
Prawdę powiedziawszy nie przekonuje mnie to zdjęcie. Nie wiem co chciałaś pokazać. Jeśli chciałaś pokazać postać, to dzieciak jest za mały w kadrze. Sama kompozycja też nie jest ciekawa IMHO.
Pozdrawiam
R.
"Śladami bohaterów Edmunda Niziurskiego" jest bardzo fajne, podoba mi się :) Również ja go uwielbiałem w dzieciństwie i czytałem wszystko jego co się dało. Czasem tęsknie za tym czasem, bo było wtedy tyle radości. Teraz już pewnie nie umiałbym tak odebrać jego książek, jak kiedyś. Choć, kto wie? Może trzeba spróbować?... :)
Na ostatnim niestety nie za bardzo widzę tę drugą budę i rzeczywiście coś z kompozycją jest nie tak. Fajne miejsce, z potencjałem, wykorzystaj go tak, jak na innych zdjęciach z drzwiami :)
Pzdr
Dzięki za komentarze. Co do kompozycji, założenie było ale chyba nie do końca wyszło - pasowało mi, że tak wszystko ładnie po ukosie się ułożyło. Miał być kolejny obrazek miejski, może faktycznie trochę za mało kreacji. :)
Rafał Czarny
12.12.07, 22:13
Teraz już pewnie nie umiałbym tak odebrać jego książek, jak kiedyś. Choć, kto wie? Może trzeba spróbować?... :)
Łykaj, łykaj. Ja stary koń jestem i nie wstydzę się, że raz na kilka lat odświeżam sobie najważniejsze książki Niziurskiego. Klub Włóczykijów czytałem pewnie z 10 razy. :D
Teraz już pewnie nie umiałbym tak odebrać jego książek, jak kiedyś. Choć, kto wie? Może trzeba spróbować?... :)
Łykaj, łykaj. Ja stary koń jestem i nie wstydzę się, że raz na kilka lat odświeżam sobie najważniejsze książki Niziurskiego. Klub Włóczykijów czytałem pewnie z 10 razy. :D
Chyba rzeczywiście trzeba :) Ostatnio po przerwie znów czytam Pratchetta, więc może nadszedł czas powrotów :) Ja tam jestem fanem Marka Piegusa... ;)
aga, sorki za OT, ale to wszystko przez Twoją fotkę :) Trzymaj dalej z tymi fotkami miejskimi, motywem drzwi i małych dzieci z tornistrami, bo niektóre Twoje zdjęcia mają naprawdę naprawdę wyjątkowy klimat!
Pzdr
Suchar, Niziurski się nie przeterminowuje (no... może poza tymi najpierwszymi - Księgi Urwisów nie zdzierżyłam - socrealistyczne nudy) - dzieci dziś też chętnie czytają, przynajmniej moje. Dla mnie też Marek Piegus rulez :D
Tym razem obrazek miejski różowo-szary
Marysia...?! Niemożliwe...
VonGregorius
29.12.07, 15:54
Dawno mnie tutaj nie było....
"obrazek miejski różowo-szary" - cudo - Twój styl. Jak dla mnie 5. Coś o samotności, mieście, dzieciństwie. Porusza mimo bezruchu modelki...
"marysią..." - jakoś takie nijakie
pozdrawiam
grzesiek
"obrazek miejski różowo-szary"...
Bardzo ładna kompozycja ale ...smutna.
Więcej to szarości niż różu a dzieciak wygląda na smutnego (smutną?) i zagubionego.
Stre, dotknięte zębem czasu drzwi, surowe, betonowe schody i zniszczona elewacja potęgują tylko wrazenie biedy, smutku i nijakości.
To zdjęcie ma duszę, mimo, ze to smutma dusza to nie można jej odmówić siły przekazu.
"Marysia...?! Niemożliwe..."
Również smutny temat jak na tę, świąteczno-noworoczną porę.
Jednak brakuje mu siły oddziaływania, ostrości, kontrastu, czy ja wiem...
Bardzo ładna kompozycja ale ...smutna.
Więcej to szarości niż różu
Wojtek, jak tylko znajdę różowe drzwi, zrobię zdjęcie z dedykacją dla Ciebie :D
Odnośnie drugiego zdjęcia (z nekrologami)... Przyznam się Wam w tajemnicy, że jakiś kryzys mam ostatnio, techniczny, robię sesję, wracam na skrzydłach do domu, po czym okazuje się, że 3/4 zdjęć jest technicznie do doopy :( Miałam fajny kadr złapany (może ciekawym kiedyś pokażę), oczywiście nieostry... :( Wrzuciłam ten w zastępstwie, może bez sensu, niepotrzebnie na siłę. Ta "nasiłość" chyba sie mści ;)
Dzięki za odwiedziny.
różowo- szary - rewelka :) jedyne co mi nie pasi to ucięta framuga od góry , ale i tak zdjątko jak dla mnie na piąteczkę - każdy ma j :D akiś regresik , pzdr :D
Rafał Czarny
29.12.07, 20:28
Z Marysią? Daje do myślenia. Niewesołe, ale mocne i prawdziwe. Trochę BW nieteges (pobaw się suwaczkami). Przedostatnie fajoskie.
Tadeusz Jankowski
29.12.07, 21:53
Agapiet,
Ogólnie mam dokładnie takie samo zdanie, jak Rafał.
Pierwsze podoba mi się bardzo. Smutek przedstawiony z koncepcją, cienie na oczkach, zrezygnowano-kontemplująca postawa, zapatrzenie w niewiadomo gdzie, stopki skręcone do wewnątrz, drobność postaci, nieoptymistyczna dekoracja sceny - wszystko to buduje w sposób intensywny klimat.
Wydźwięk drugiego też jest niezły, tylko pewne drobne mankamenty - nieostrość (chyba?) oraz niedoeksponowanie sceny stepiają ostrość wymowy zdjęcia. Pomysł baaaardzo dobry.
Pzdr, TJ
Dziękuję raz jeszcze za komentarze. Zachęciliście mnie do poprawki z ostatniego tematu :D
Agapiet,
Twoje fotki najczęściej niosą coś ze sobą. Większość z nich się zapamiętuje. Na pewno szkoda braku ostrości, jednak mimo to, na pewno zapamiętam dziewczyneczkę w ponurej rzeczywistości.
Odnośnie drugiego zdjęcia (z nekrologami)... Przyznam się Wam w tajemnicy, że jakiś kryzys mam ostatnio, techniczny, robię sesję, wracam na skrzydłach do domu, po czym okazuje się, że 3/4 zdjęć jest technicznie do doopy :( Miałam fajny kadr złapany (może ciekawym kiedyś pokażę), oczywiście nieostry... :( Wrzuciłam ten w zastępstwie, może bez sensu, niepotrzebnie na siłę. Ta "nasiłość" chyba sie mści ;)
Dzięki za odwiedziny.
Myślałem, ze tylko mnie nawiedziła fala fotograficznych niepowodzen. To nie wina aparatu. Chyba coś miedzy uszkami mi się poprzestawiało przez co zniechęciło, odebrało to coś bez czego nie da się niczego wyrzeźbić.
pozdrawiam,
excel
Tą razą bez sztafażu, ot... taki zwykły widok z okna. Ale po prostu tak bardzo lubię ten widok, że należy mu się miejsce w wątku o mieście :)
O tej porze roku to bardzo szary widok.
Jestem ciekaw, jak zagrałyby na nim kolory, tynki, dachy?
Kolory, tynki, dachy grają ładnie, pod warunkiem, że jest ładne niebo i światło :) Wczoraj niebo było takie jak w B&W.
Czyli smutne.
Nie wiem, czy się z tym zgodzisz, ale ja większość Twoich prac odbieram jako smutne.
Moze to tylko takie wrażenie?
Niemniej masz piękny widok z okna i z przyjemnoscia zobaczylbym go w pełnej krasie słońca i koloru :)
Ten widok to taki...............trochę nzabyt zwykły :cry:
zwykła fota powiadasz - a jednak ma coś w sobie. Budynki narastają na siebie, klimat może i smutny- nie oznacza to, że nie fajny - magiczny trochę. Skoro ludziska domagają się innych warunków oświetleniowych, pokusił bym się o serię zdjęć przy różnym świetle z tego samego miejsca - dptyk, tryptyk albo inny .... ptyk ;) podoba się wątek
VonGregorius
9.01.08, 20:47
Aga - co to? Jakieś takie smalcowate.Ani smutne ani fajne. Nie rusza.
pozdrawiam]
grzesiek
:lol: smalcowate...
No dobra... widzę że nijakich nie lubicie, no ok, ok trza się brać do roboty... ;)
:lol: smalcowate...
No dobra... widzę że nijakich nie lubicie, no ok, ok trza się brać do roboty... ;)
No tutaj wymagania są ogromne :mrgreen: ale to przyda się na przyszłość, wyczulenie na własne błędy.
Co do Twojej ostatniej foty to nie wiem jak ją określić i ocenić, całkiem jak dla mnie przyzwoita.
Pozdrawiam ;)
Moim zdaniem na zdjęciu jest zbyt wiele przedstawionych punktów nie wiadomo, na czym skupić wzrok, brakuje wyrazistości.
Jak dla mnie - widok z okna i tyle, to ostatnie... Nie ma na czym wzroku zawiesić.
Myślałem, że narysowane, po powiększeniu okazało się, że pęknięta ściana. A osóbka na zdjęciu rozmawia przez telefon? ;)
Rafał Czarny
12.01.08, 14:41
Fajne te Twoje ulubione schody. Przyciąłbym prawą stronę, tak by zostawić tylko jedną (frontową) ścianę.
Może i racja z tym przycięciem ale kwadrat mi tu nie pasuje a inaczej walnęłaby się cała kompozycja. Chyba że kwadrat...
Dzięki
Podobają mi się obie fotografie. Lubię Twoje spojrzenie na miasto, jest bardzo delikatne. Wyszukujesz motywy, tematy, które fotografujesz. Pamiętam, że kiedyś były drzwi, potem dzieci z tornistrami, a teraz schody. Bardzo interesujące streephoto, zupełnie inne od tego, które pokazuje nam Rafał Czarny, czy też ja od czasu do czasu uprawiam (nie porównuję tych stylów, tylko zauważam, że w obrębie jednego pojęcia, niby wąskiego, można robić zaskakująco różnie zdjęcia). Ty w większości wyszukujesz sceny, Twoje zdjęcia są poniekąd bliższe pejzażom. Czekam na następne ze schodami :)
Pzdr
Może i racja z tym przycięciem ale kwadrat mi tu nie pasuje a inaczej walnęłaby się cała kompozycja. Chyba że kwadrat...
Dzięki
Wlaśnie kwadrat.
Tak jak jest też mi się bardzo podoba, jedno z fajniejszych ostatnio :)
Drugie też niezłe, ciekawe drzwi tam, na górze.
Moze i z nich coś by się dało zrobić?
Zdjęcia super. Większość miejsc które fotografujesz znam z widzenia :D często w Tczewie bywam, bo to kilka kilometrów ;) Wiele ciekawych tematów w tym mieście można znaleźć.
Pozdrawiam
Ileż ciepłych słów... :oops: dzięki serdeczne.
Suchar... teoretycznie jest to street, w sensie "ulica" :D Ale na tym się kończy. To co funkcjonuje jako "street foto" to bardziej reporterka, ciekawe strzały sytuacji zastanych. Te moje to takie bardziej uliczne impresje.
Asfoto - hej ziom :D (a co to za "okolice"?)
Podobają mi się "schody" te w wersji B&W.Dobrze wypatrzone.Osobiście kadru bym nie zmieniał.
Brzuśce... taka mała wioska w stronę Pelplina. ;)
Schody BW - trafiasz w moje gusta :mrgreen: - rewelacja. Pasuje mi kompozycja, ale kwadrat - to już by było mistrzostwo świata ;) podkreśliło by statyczność jak i klimat zdjęcia.
No i podkreśliło by Czesia... :razz:
Ekhem... zdaję sobie sprawę, że popadam czasem w swego rodzaju powtarzalność. Traktuję jedank ten wątek jako tester, chetnie dowiem się, które zdjęcie przypadło Wam bardziej do gustu. Mówiąc szczerze mam jeszcze kilka ale nie będę przeginać ;)
P.S. Kwadraty ze specjalną dedykacja dla radlakosa ;)
Na drugim podoba mi sie kontrast jaki daje ten wiatraczek co do całego tła. A na pierwszym za to ciekawie ujęty ruch.
Podobają mi się. ;)
HE HE :razz:
fajniutkie kaderki nam tu serwujesz. Chyba drugi bardziej mi leży, ale zdjęcia te są na tyle równe, że wrócę tu jeszcze z ostateczną decyzją ;)
na pierwszym ciekawy kontrast kolorków nam rysujesz, no i ten kręcący się wiatraczek jes również atutem tej foty. W drugim natomiast - kapitalny kontrast dziewczynki z industrialnymi klimatami, no i wiatraczek szkoda że się nie kręci. Wydaje mi się również , że przeostrzyłaś to drugie - chyba , że to kwestia mojego monitora. NO I TEN KWADRATT..... :razz:
Oo, Aga :)
Piękniutki ten pierwszy kadr, wiatraczek sie kręci, dzieciak uśmiechnięty(a) a sfatygowane drzwi i porysowana ściana stanowią świetne tło. Trosze usta poruszone od dmuchania ale to tylko dodaje scenie spontaniczności.
Ode mnie czwóreczka z plusem.
Drugi troszkę mniej mi się podoba, dziewczynka jakoś posmutniała, wiatraczek nieruchomy a ta paskudna krata, ze zbrojeniowego drutu, pasuje do dziecka jak pięść do nosa.
Może miał tu byc kontrast pomiędzy dzieckiem z wiatraczkiem a szarą i ponurą scenerią tego miejsca, pewnie tak ale mi nie leży.
Wojtek, bo Ty zawsze jakoś dosłownie ten smutek odbierasz, aż mam czasami wyrzuty ;)
Hehe, właśnie mi wymoderowali to z kratami na Obiektywnych :) Trochę mi się przez Was czujność uśpiła...
Asfoto, Brzuśce oczywiście znam z przejazdów
Aga jednak bardziej podeszła mi pierwsza fota- więcej w niej naturalności, spontaniczności, więcej się dzieje, kolory ładnie się dopełniają. Uważam jednak , że kompozycja jest gorsza niż w drugiej - niestety nie potrafię na chwilę obecną stwierdzić co to - poposu coś mi w niej nie leży.
druga- poprawna kompozycja, ładny kontrast, nie tylko kolorystyczny. Jednakże jest coś w tym zdjęciu sztucznego , lekko na siłę pozowanego - i właśnie to je pogrąża w cieniu pierwszego. Oczywiści moim zdaniem ;)
"Wiatraczki nie zawsze są kolorowe"
A szkoda.
Moim skromnym zdaniem Aga, udało Ci się popsuć fajne zdjęcie.
Zupełnie mi się nie podoba BW i ziarno na tej fotce.
Rafał Czarny
22.01.08, 08:31
Za mało kontrastowe. Takie szaro-bure. Mogłaś zrobić dwie warstwy - na jednej zostawić okno tak jak jest, na drugiej podciągnąć mocno kontrast. Motyw fajny.
Oleryk, w tym wypadku B&W będę bronić, zostało użyte w pełni świadomie. Może faktycznie źle obrobione, może poprawię, ale koloru nie dam ;) :P
Fajna seria, klimatyczna.
i mnie się wydaje że bw pasuje do tej foty. To , że jest szaro bure też mi się podoba. Co do podkręcania kontrastów - zostawić w szaro burym klimacie, minimalnie ruszając pierwszy plan i dziewczynkę
Oleryk, w tym wypadku B&W będę bronić, zostało użyte w pełni świadomie. Może faktycznie źle obrobione, może poprawię, ale koloru nie dam ;) :P
Właśnie o to chodzi, że nie pasi obróbka BW.
Pewnie nieprecyzyjnie się wyraziłem :oops:
Obróbka może nie pasić, w pełni to rozumiem.
Dziękuję za komentarze :)
Dwa kadry. Ten pionowy - wiem że przegięłam z szerokością kadru ale ma to swoje uzasadnienie.
Dla równowagi drugie zdjęcie ciaśniej skadrowane... Sama nie wiem... help... :roll:
Od razu widać, że to Twoje :)
Miejski klimat, brudna, pomazana i zniszczona elewacja bloku z wielkiej płyty, ktorej kontury widac poprzez tynk, na ścianie "pobożne życzenie" administracji osiedla, nijak mające się do rzeczywistości. Na tym tle dziecko o trudnej do zidentyfikowania płci, po prostu dziecko, raz biegnące dokądś jakby chciało uciec od tej rzeczywistości, to znów stojące, tak bezradnie i smutno, ze spuszczoną głową, jakby już wiedzialo, że nie ma stąd ucieczki.
Jak większośc Twoich prac tak i tę odbieram "na smutno", oprócz tematyki wielki wplyw na mnie, jako widza, ma obrobka, zdominowana szarością, bez kontrastów i weselszych akcentów.
Taka, miejsko-blokowa, beznadzieja.
Ostatnia fotka - kompozycyjnie fajnie, ale jakoś mi nie leży...
Natomiast dwie poprzednie, zwłaszcza pierwsza z nich świetne moim zdaniem.
Napis bardzo pasuje do rozbrykanego dziecka pod nim, a zarazem monochromatyczność
i graffiti na murze sugerują, że wyrażone nim życzenie respektowane nie jest.
A druga z fotek też dobra - szeroki kadr sprawia, że dziecko jest w nim trochę zagubione. Nieco inna wymowa, i jak to piszę, zaczynam się zastanawiać, czy to zdjęcie nie jest lepsze - konsekwentnie pesymistyczne. Słowem - oba dobre :)
amigos - ładne skadrowane, pokusił bym się o minimalne podciągnięcie kontrastu na postaciach, IMHO tracą troczę na czytelności.
Jeśli chodzi o przedostatnią serię- bardziej podoba mi się drugi. Aż się prosi żeby powyciągać te okręgi na ścianach wraz z podrapaną fakturą - mogło by wyjść niesamowicie monumentalnie z tą małą postacią na dole
Czyli potwierdzasz Radlakosie, że ten okrag na ścianie może mieć sens. Straszny miałam wówczas dylemat między oszczędnym kadrem a tym właśnie muralesem, którego szkoda mi było wywalić, wszak on był inspiracją :)
Czyli potwierdzasz Radlakosie, że ten okrag na ścianie może mieć sens. Straszny miałam wówczas dylemat między oszczędnym kadrem a tym właśnie muralesem, którego szkoda mi było wywalić, wszak on był inspiracją :)
potwierdzam, ładny kadr ;)
za radlakos - fota ma potencjał
AA wiem gdzie to jest :razz: gdzieś na przeciwko jest zoologiczny :mrgreen: ul. 1 Maja czy jakoś tak.
ostatnie za ciemne jak dla mnie i nie wiem o co chozi.
pzdr i czekam na więcej
ostatnie za ciemne jak dla mnie i nie wiem o co chodzi
Taka moja wielkopostna refleksja, migawka (trochę może przekombinowana ;))
Asfoto - to jest Wyszyńskiego ale wszyscy na nią mówią 1Maja (która jest prostopadła i równoległa :) Ale zoologiczny oczywiście jest :D
Taka moja wielkopostna refleksja, migawka (trochę może przekombinowana ;))
jest to chyba , jak dotąd, jedyna twoja fota, która do mnie zupełnie nie trafia :roll:
Rafał Czarny
12.02.08, 14:57
Nie wyszło Ci ziarenko. Szkoda, że ludzie nie są sfotografowani od przodu.
VonGregorius
13.02.08, 00:10
Ja, tylko w kwestii formalnej. Smalcowate. Weź dzieciorka i smignij na miasto to i usmiech wywołasz i pozytywny odbiór.
pozdrawiam
vG
Rafał - nawet nie próbowałam z ziarenkiem, to po prostu chamski szum, skopane technicznie, przyznaję :oops:
Gregorius - niby tak, ale to moje dziecię już trochę opatrzone, za bardzo się powtarzam ostatnio... :|
Tym razem obrazek bardziej parkowy niż miejski - "Tam zakopiemy"
VonGregorius
19.02.08, 20:45
I git. Tak ma być! Walizka rulez! Mnie się podoba. A kolorek jakby wyglądał?
pozdrawiam
vG
eee - fota stworzona pod BW, ale niestety mz BW niedomaga - okrutnie płaskie i nieczytelne choć kadr fajoski. Aga popracuj nad nim jeszcze ;)
Z budy do budy- kadr o refleksyjnym brzmieniu ilustrujący szarą dziecięcą codzienność na drodze obowiązkowa szkoła w której panuje przekonanie aby uczeń był cicho i się nauczył zadanego tematu a pytanie dlaczego jest niestosowne i dom być może też pomimo starań rodziców pogrążony w marazmie codzienności.
Gru03 – obrazek miejski różowo – szary klimatyczny kadr z dobrze dobraną miną dziecka. W tym zdjęciu pozostawiłbym troszkę więcej obrazu po prawej stronie gdyż ta kamienica swoją elewacją nie odbiega od panującego na nim nastroju.
Nekro- moim zdaniem na zdjęciu jest bardziej uwydatniona scena jak kobieta w stosownym berecie czyta plakat może też stosownego radia, to bardziej do mnie mówi ponieważ nekrologi znajdują się po lewej.
Sniegovo- ponury obraz miasteczka gdzie nawet nie wszystkie kominy dymią jakby życie w nim zamarło. Podoba się i kadr i tonacja która to podkreśla.
Slonko01- zaduma przed schodami do nikąd a może przed bólem po zderzeniu się za ścianą na ich szczycie. Niby nie ciekawe miejsce a jak pomysłowo podane.
Wdol- z ponurego miejsca do jeszcze gorszego? Tak bym to zinterpretował ale to IMHO dolno średni kadr. Na razie starczy bo się rozpisałem a czuję się zobowiązany gdyż już wiele razy oglądałem Twój wątek i pamiętam zdjęcia więc jest w nich jakiś przekaz który skromnie przez powyższe staram się uhonorować. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo, szczególnie Wiejo za wnikliwą analizę :)
Radlakos, to z walizką - trochę poprawiłam kontrast ale już tu nie wstawiam, jest u mnie na blogu.
Rafał Czarny
21.02.08, 18:23
Aga, musisz popracować nad robieniem BW. IMHO Twoje zdjęcia są za mało kontrastowe.
Wiem, coś mi się ostatnio kaszani... i chyba wiem w czym problem - B&W robię w RSE i tam się wydaje ok, a potem po przeniesieniu do innego programu robi się taka mamałyga... Popracuję, dzięki.
Ciekawe klimaty na Twoich zdjęciach. Przypominają mi peryferia miast znane z filmów Jarmuscha. Lubię oglądać takie kadry, bardziej lub mniej statyczne, reportażowe ale z fotograficznym wdziękiem. Faktycznie, więcej kontrastu pomogłoby w odbiorze.
Czas wrócić do koloru. Drogeria:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-13470)
Kolorki świetne! No i sytuacja też :)
wszystkie kolory rzeczywiste?
bardzo sympatyczne zdjęcie.
Ziemio, kolory rzeczywiste.
Jak już jesteśmy przy kolorze, to dodam "Przegląd prasy"
chyba jeszcze fajniejsze od poprzedniego :)
Piotr Grześ
24.02.08, 18:15
Obydwie fotki bardzo mi się podobają. Gratuluję spostrzegawczości i wykorzystania naturalnych kolorów. Modelka świetnie "gra" kolorem spodni. Gdzie takie klimaty?
Bombastyczne ;) Naprawdę dobre, w Twoim stylu. Pozowane?
Pzdr
Piotrze Grzesiu, klimaty w Tczewie.
Sucharze - pozowane ale otoczenie prawdziwe, kolorki też :)
Dzięki za opinie.
Aga, to nic złego, że pozowane, szczególnie, kiedy osiąga się taki efekt ;)
"Sucharze", jak to dziwnie brzmi... :? Czyżby przestał mi pasować mój własny nick?!?! :|
Pzdr
A "Sucharku"? :)
Oj, śliski grunt ;) Mój nick się brzydko odmienia i tyle ;) Dobra, koniec tego OT-u ;)
Pzdr
przegląd prasy - extra ;)
powrót do formy zaobserwowałem ;)
Zwiatraczkiem1- w odrapanym świecie minionej świetności pojawił się promyk nadziei w postaci uroczej dziewczynki z wiatraczkiem co udało się zatrzymać w postaci świetnego kadru, na drugim jak w koszmarnym śnie za kratami jakiegoś getta to nawet wiatraczek się nie kręci napawający przejmującym smutkiem kadr. Samboa2 osobiście mnie ten kadr nie rajcuje jednak wyziera z niego jakiś lęk może przed wejściem lub inaczej jakaś cisza oczekiwania. Zielence01- w kadrze widać paniczną ucieczkę przed polecaną opieką a na drugim szara rzeczywistość zawierająca się w symbolu koła które w końcu omotało i uczyniło opiekę rzeczywistością. Amigos kadr jako taki nie porywa a brakuje mi pustych butelek i sterty niedopałków aby zdjęcie ożyło. Gorzkiezale2- patetycznie smutny klimat lecz po powiększeniu widać, że ziarno wyżarło obraz a przy tym pozbawiło je przekazu. Kadr walizką bardzo mi się spodobał zawartym tematem, sposobem przekazu. Drogeria na pewno ładny dla oka kadr a zamyślona na progu modelka trochę go ożywia. Prasowka- dałem wyraz w galerii i bardzo podoba mi się ten kadr. Pozdrawiam.
Dziękuję za kolejną wnikliwą analizę :)
Poniżej prezentuję jeszcze jeden murales z mojego pięknego miasta ;)
o bosze tysz mój tyle ideologii na biedne dziecko aż wypadła mu zabawka z ręki, a z drugiej strony może mysli, że do takiego samochodziku to by pasował, fajny zakamarek w mieście jak widać może wyzwolić emocje. Wreszcie na bieżąco tylko nie wiem jak długo. Pozdrawiam.
Rafał Czarny
2.03.08, 21:04
Bardzo fajne. Wyharatałbym te cegiełki z prawej.
Ściana bez dziecka byłaby niczym, a tak jak ją podałaś poprostu strasznie (w pozytywnym sensie) mi się spodobała. Model rozumiem umówiony i przyprowadzony?
Naprawdę fajny przekaz.
Tak, model podstawiony :) Dałam trochę ciała, bo zupełnie nie widać, że ma drewniany wózek, eh...
Tak, model podstawiony :) Dałam trochę ciała, bo zupełnie nie widać, że ma drewniany wózek, eh...
tega akurat nie zauważyłem :)
naprawdę fajne
woooow,, re-we-la-cja. ten wegiel z prawej tez-nic nie zmieniac, nic nie wycinac :) chcialem wymyslec jakis zarcik, ale fota jest za dobra, zeby z niej poigrywac :) juz pal licho malucha, ale dziecko robi klimat. super.
Fotka przednia, to fakt, jednak myślę, że w swoim opisie, słowo "pięknego" powinnaś umieścić w cudzysłowie.
Z godną podziwu wnikliwością wyławiasz z miasta takie zaułki, którymi zapewne nie chciałoby się (miasto) pochwalić ;)
wyławiasz z miasta takie zaułki, którymi zapewne nie chciałoby się (miasto) pochwalić ;)
Celowo nie użyłam cudzysłowu, bo dla mnie te zułki są piękne. Fakt, że nie każdy podziela moją opinię i mam nawet w planach parę sesji pokazujących tę ładność bardziej... hm... estetyczną ;) Kiepsko mi to idzie na razie, może powinnam poprosić o pomoc kolegów specjalizujących się w architekturze? Jest sporo takich miejsc, wszak miasto za 2 lata obchodzi 750. urodziny.
he he Tczew miastem muralesów. Przyznaję rację Rafałowi - wyharatać cegły
Martwa natura z płaszczem
kompozycyjnie dopracowane, powiewa z kadru lekką wonią wilgoci zmieszanej z naftaliną. Pozdrawiam.
to jak dawne kawały :) czarne na czerwonym jedzie po białym :)
Rafał Czarny
19.03.08, 15:03
Fajowe. Mała ramka by się przydała. Bo wypalony śnieg zlewa się z tłem. Przepały IMHO nie przeszkadzają. Wyjątkowo trudy motyw dla matrycy - kominiarze na śniegu. :D
Ten Pan bez kapelusza czasem do mnie zagląda. :mrgreen:
Ten Pan bez kapelusza czasem do mnie zagląda.
Jeej, aż taki zasięg mają? :)
Rafał, wyzwanie dla matrycy na pewno, tu jednak muszę się przyznać że przepały spowodowałam sama mocnym podciągnięciem kontrastu. Strasznie szare było.
Ten Pan bez kapelusza czasem do mnie zagląda.
Jeej, aż taki zasięg mają? :)
No baa ;)
fajnie ustrzelone - MZ Rafał ma rację co do ramki - domknęła by kompozycję
przyjemny widoczek i budujący. Jak masz takie niespodzianki to wyślij lotka może sie spełni a sądząc z fotki szansa jest większa. Pozdrawiam.
Z guziczek sie złapałaś? ;)
Fajny kadr, panowie kominiarze poczuli już wiosnę, rowerki wyciagnęli a tu niespodzianka.
Jak widac zima zaskakuje nie tylko drogowców ;)
Ze specjalną dedykacją dla Gregoriusa, tak lubiącego dzieci z walizkami ;)
A tytuł... nie mam pomysłu... może "Brook" :roll:
A ja mogę? Mnie się podoba!
Dobrze, prosta i bardzo poprawna kompozycja, pięknie nasycone deszczem kolory, zwłaszcza bruk, a dziewczynka z czerwoną walizeczką jest świetnym głównym motywem, tej fotografii.
Podoba się. Bardzo :)
Ciut mi ta plastikowa flaszka nie pasuje do calości ale nie będę sie czepiał :)
Dzięki Wojtek.
Hehe, prawdę mówiąc flaszki wcześniej nie zauważyłam, ale w Galerii ktoś pisał o plastiku, może to o tę flaszkę chodziło? :D Bo przez chwilę poczułam się jak Willow :lol:
ładne foto, ech fajnie w tym Tczewie ;)
HrabiaMiod
25.03.08, 12:55
Bardzo mi się podoba.
"Zabawy na moście"
Nie popieram głupich zabaw. Przyznaję że wykorzystałam fotogeniczność sytuacji.
szkoda ze nie numerujesz byłoby się łatwiej odwoływać do fotek
ale ostatnia wyszła ciekawie... fajnie że tam kogoś zauważyłaś
Brook też mi się podoba... ciekawa fota - ma w sobie coś
nabruk- niby przygnębiający tytuł a w sumie bardzo miły obraz gdzie dziewczynka dziarskim krokiem wymachując walizeczką idzie po drodze jakby dla niej dla osłody wyłożoną m&m ku swojej przygodzie.
namoscie- raz, że most jakby wyjęty z bajki i sam w sobie jest ciekawym obiektem to jeszcze poczucie lekkiej grozy wywołuje idący po nim człowiek. Bardzo interesujący i ciekawy w odbiorze kadr. Pozdrawiam.
Rafał Czarny
31.03.08, 20:02
Ostatnie superos. Może trzeba było wyprostować wieże?
Fajne to ostatnie :)
Prawie sylwetkowe ale z widocznymi szczegółami w cieniach, ciekawa kompozycja i dobrze wypatrzone formy i kształty.
Podoba się.
Kaz de Wro
31.03.08, 21:49
Przedostatnia fotka ma w sobie jakiśi metaforę życia, te wielgachne kamulce drogi i niewinny spacer dziecka zaferowanego bardziej zabawą niż... .
Ostatnia fotka ciekawa, miałaś farta będąc w odpowiednim czasie z odpowiednim sprzętem. Przez moment pomyślałem, że to we Wroc się dzieje na Świebodzkiej ( :mrgreen: )
ps. pisze powtórny post bo poprzedni mi gdzieś wcieło i na razie ani śladu
Dorzucam jeszcze jedno ze starszej sesji, ostatni gwizdek, zmieniamy stroje :)
"Biuro podróży"
Czekanie na last minute? ;)
Fajny kadr :)
Ładnie, ładnie uchwycone :)
"Szczudlarka"
Nie do końca miasto ale czy to ma aż takie znaczenie...? ;)
na moście - przez chwilę myślałem , że zawitałaś do Wrocławia - te baszty wyglądają jak gmach naszego sądu i więzienia, a gość jakby z niego uciekał ;)
przedostatnie - typowe twoje - słynna już walizka ;)
szczudlarka - hehe fjne, szkoda rozmytej twarzy tochę
Rafał Czarny
5.04.08, 23:41
Biuro usług turystycznych skojarzyło mi się z filmem "300 mil do nieba". Ostatnie fajne, mimo że nieostre. Nie zawsze musi być kawior...
Szczudlarka szalenie mi się podoba, również ubolewam nad rozmytą twarzą :(
Mnie też sie podoba i też ubolewam. Byłoby świetnie...
PS
Aga, nowa fryzura, nowy image? ;)
kadr emanuje uroczym dzicięcym optymizmem zanim otworzą biuro trzeba tylko namówić kolegę aby udał się w podróż bo ja jestem gotowa. Wszystkie elementy kadru pięknie zlewają się w całość. Szczudlarka - fakt nieostra ale bardzo przyjemnie nastraja i wieje optymizmem. Pozdrawiam.
Zdjęcie sprzed biura podroży po prostu świetne. bardzo fajny klimat.
Poniżej prezentuję kolorowe deszczaki.
Kolorki kapitalne, ale rozmazania paskudne - szkoda!
Fajne masz te Fotki. Biorąc pod uwagę, że robisz je w swoim najbliższym otoczeniu + dzieciaki, efekt jest nadzwyczaj interesujący. Z fotek wydziera ciekawy klimat, małego miasta i zaściankowego (bez urazy:grin:), który żyje swoim życiem. Potwierdza się tutaj zasada dobrego oka i wizji ujęć.
I jeszcze jedno, świetnie oddany klimat, klimat i klimat otoczenia!
ps. new avatar ,coś ala Szósty Zmysł?
przemiły tytuł zdjęć a także ich treść. Pierwsze zwiastuje świetną zabawę na którą pogoda nie ma wpływu a wręcz przeciwnie jakby ich nakręcała. Drugie sugestywnie oddaje emocje widoczne na rozbawionych twarzach nawet pomimo ich nieostrości. Pozdrawiam.
Bit, avatar zainspirowany Twoim :D Tak ładnie wyglądają obok siebie...
A takie miasto lubię, wręcz uwielbiam i jeśli to widać - miło mi.
VonGregorius
8.04.08, 21:20
Dawno mnie Tu nie być :/ Dzięki Ci Aga za brook. Nie dość że dziecię z walizką, nie dość że kolory mniamuśne, nie dość że podobasię to jeszcze w rocznicę urodzin mych taka dydykacja specjalnie dla mnie od Ciebie :) Reszta w Twoim stylu ale bez rewelacji.
Pozdrawiam
vG
Pode drzwiami (jak to mówią w Tczewie)
Kolorystycznie kapitalne. :)
Tiaaa... Kolorki rewelka! I ta firaneczka w okienku...
To co przedmówcy, dodam tylko, że masz bardzo wdzięczną modelkę, skąd ją zdobyłaś :)
Pięknie :)
Dobrze, że nie próbowałaś rezygnować z koloru, tu gra on kapitalnie.
I ten mech na schodach...
Piotr Grześ
20.04.08, 00:20
Znakomita kompozycja. Korolystycznie super. Daj mi Boże takich modelek, bądź sytuacji!
masz bardzo wdzięczną modelkę, skąd ją zdobyłaś
Dzięki. Jest to moja prywatna, bardzo zaufana modelka, zdobyta trudem i znojem :)
Kaz de Wro
20.04.08, 11:47
Tego klimatu czar:)
Ajjj ten Tczew, nieraz 4 razy w tygodniu tam jestem. Ale ty wyłapujesz najlepsze kadry i magiczne miejsca.
pozdrawiam
Piotr Grześ
20.04.08, 20:58
Kolejna naprawdę dobra fota. To tak, siadasz sobie na stołeczku w jakimś wcześniej upatrzonym, kompozycyjnie pięknym miejscu, i czatujesz. Jedzie rowerzysta -cyk, siedzi dziewczę, cyk.Żartuję wiem jak niełatwo zrobić tak fajne zdjęcia. Jest pomysł, są okoliczności, modela brakuje, czasu nie ma, światło nie takie itp. itd. Tym bardziej gratuluję udanych zdjęć.
Wyłapujesz kolory niesamowicie...
Smerf Maruda
20.04.08, 21:01
Aj, aj, fajne ostatnie. Fajnie uchwycony kontrast kolorów.
wiem jak niełatwo zrobić tak fajne zdjęcia. Jest pomysł, są okoliczności, modela brakuje, czasu nie ma, światło nie takie itp. itd.
Hehe Piotr :) Z wymienionych rzeczy u mnie jest największy problem z okolicznościami.
Trzymasz poziom, kadry, kolory, sytuacje. Zauważyłem też prawidłowość na Twoich ostatnich zdjęciach: na prawie wszystkich są różnego rodzaju drzwi. I ciekawie to wygląda, dodaje równowagi, buduje kadr.
Rafał Czarny
22.04.08, 21:25
Moje dziecko określiło to zdjęcie: "takie staroczesne".
Podoba mi się.
Kapturzaki. Na szczęście nie cały majowy weekend był deszczowy.
Kolejne, które mi sie podoba.
Swietnie widzisz i pokazujesz kolor, rob takich więcej.
Rafał Czarny
4.05.08, 19:03
Aga, to Twoje dzieciaki?
Rocco, od razu pomyślałam o Tobie z tym zdjęciem :)
Rafał, na tym zdjęciu moja tylko pomarańczowa.
podedrzwiami- to jak dobra gospodyni potrafi zrobić coś z niczego tak ten kadr ożywił zapomniane miejsce przywrócił mu blask a dzięki małej modelce tchnął nadzieją,
czyzyk110- podoba mi się kompozycja zawarta w zdjęciu jego kolory i oczekiwanie chłopca czy wyjdzie,
kapturzaki- świetna gra kolorem i optymistyczne przesłanie dzięki uśmiechniętej czerwonokapturzakowej
Podoba mi się to zdjęcie, takie inne, ciekawe, niecodzienne. Gratuluję
Kolejne moje brudnomiejskie migawki. Tą razą:
"Pizza" (w Galerii inne ujęcie)
a gdzie kolorki uciekły :( zawsze takie ładne
Część jest robiona pod kątem kolorków, a do niektórych kadrów lepiej pasuje B&W. Tu kolorki po prostu "nie grały" :)
Fanom kolorów obiecuję wkrótce "coś".
uchwyciłaś rzadką rzecz a raczej gest dziewczynki który bym nazwał dyganie przed poznaniem i to najbardziej podoba się w tym kadrze.
Poza świetną kompozycją i dobrze uchyconym gestem wydaje mi się, że inaczej obrobiłaś BW.
Jest więcej kontrastu niż na ogoł w Twoich wcześniejszych pracach i fotka tylko na tym zyskała.
Brawo, podoba się.
Znane ścieżki :) tam w prawo się chyba idzie do fotolabu;)
Tworzysz swój genialny styl.
pzdr
Fotka na swój sposób intrygująca, choć na ten moment nie potrafię tego opisać słowy. Na pewno ujęty jest ów charakterystyczny klimat Twoich fotek.
Ta fotka uświadomiła mi siłę i prawie nieograniczone możliwości opisu intencji, przekazu mając do dyspozycji zainteresowanych i "posłusznych" uczestników sesji:)
A teraz zdjęcie, które dedykuję wszystkim, którzy sympatycznie kibicują moim kolorowym poczynaniom. Bardzo Wam dziękuję za doping i dobre słowo :)
Dziewczę z pomarańczami (w Galerii oszczędniejsza wersja, moim zdaniem ciekawsza ale do końca nie jestem pewna...)
Kolory jak zawsze bardzo wyraźne i dynamiczne, a do tego te podskakujące pomarańcze... brawo
Rafał Czarny
13.05.08, 19:07
W przedostatnim wyczuwam jakieś napięcie, niepokój. Fajne.
A teraz zdjęcie, które dedykuję wszystkim, którzy sympatycznie kibicują moim kolorowym poczynaniom...
Oo! To dla mnie :mrgreen:
Ja jestem zauroczony Twoimi kolorowymi pracami.
Tej też niczego zarzucic nie mogę, kolorki kontrastują ale i dopełniają się wzajemnie: Pomarańcze-spodnie, drzwi-żartobliwy, wywołuje uśmiech na ustach patrzącego :)
PS
Pozowane? :cool:
Kaz de Wro
13.05.08, 21:19
Ostatnia fotka podoba mi się jest ruch i dynamika. Jest lepsze niż w galerii, choć gdyby to przyciąć to miałoby większy wyraż niż tamto, za przyczyną odbijających się pomarańczy.
Kapitalna ostatnia fota! Prawie jak reklama pewnej marki telewizorów - tylko lepsza, prawdziwa ;)
Pzdr
Superowe i jakie dopracowane nawet sznurówki :) Brawo :)
Pomarańcze - otwieram zdjęcie w pełnym wymiarze i... banan na twarzy.
Niesamowicie sympatyczne :)
Dzięki za komentarze.
Poniżej jeszcze jeden kadr z wyludnionego miasta ;) Pomału kończą mi się miejsca (myślę tak już od dłuższego czasu ale wciąż znajduję nowe ;))
Szybki wózek:
Ostatnie mi się podoba, nawet chyba odważyłem się ocenić w galerii.
A to z pomarańczami jest moim zdaniem genialne. Już dawno żadne zdjęcie tak mi nie przypadło do gustu. Dynamiczne, z poczuciem humoru, jestem pod wrażeniem. Gratuluję i zazdroszczę (bez zawiści).
Kaz de Wro
21.05.08, 06:22
...dziewczynka musiała zatroszczyć się o lalkę w tym wózku bo płakało, i nie spostrzegła się jak jej grupa wypędzonych, w pośpiechu już się znacznie oddaliła. Musi nadrobić ten czas i przyspieszyć... .
ps. ciekawe czy BW dodałoby więcej dramaturgii?