Zobacz pełną wersję : Z deszczu wyżęte moje miasto
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Super :D Znów serie, które są u Ciebie najciekawsze - czyli kapitalna gra formy i kolorów.
Do pięknych dzrzwi masz oko. Modelka też fantastyczna.:grin: Leciutko niedocięta fotka po lewej (jak dla mnie). Znając nieco twą stylistykę postawiłabym obok modelki pomarańczową dynię:grin::wink:
Serdecznie pozdrawiam
Za Wanilią :)
Żołnierzyk przy drodze też fajny.
Fajne te Twoje spacery z córą :)
Ostatnie ponownie klimatyczne w stonowanych barwach z przeuroczą modelką. Z tej serii wnoszę, że Twoja modelka ma wrodzonę talenty aktorskie gdyż za nic nie mogę dopatrzyć się pozowania, z kolei naturalizm jest bardzo wyrażny.
Wanilia, grizz, ziemia, Wiejo - dzięki. Modelka tak ma, to chyba kilkuletnie oswojenie z aparatem :)
Poniżej sympatyczna scenka wczoraj napotkana. Ustrzelone w ostatniej chwili, wybaczcie jakość.
"Radość o poranku"
Trochę ciemno w ciemnych partiach, ale scenka fajnie złapana - kapelusz pana Anatola? :)
Witać z samego rana zwiastuna szczęścia to przyjemność. Kominy przeczyści i nie będzie się dymić z pieca. Tak po stroju i kapelusiku myślę, że to kominiarz tym bardziej, że już chyba przewijał się w Twoim wątku.
Ostatnie dwie foty podobają mi się, ciekawe dokąd prowadzą te drzwi :mrgreen: no i ujęcie z kominarzem super. Fajne ma buty i zimowe ogumienie w rowerze :mrgreen:
Pozdrawiam
ciemne, bo kominiarz ciemny, brama ciemna i pewnie ciemne interesy tez :)
fajna scenka
co powiesz na skadrowanie do linii sciany z domofonem i lekkie rozjasnienie cieni?
Ehosonda, myślałam o ciachnięciu ściany po lewej ale uparłam się przy kwadracie. Fota jest po prostu niedoświetlona, nie chciałam już bardziej rozjaśniać :)
przy upieraniu sie najwazniejsza jest konsekwencja:)
Spójrzcie, jak ładnie pani się wpasowała w otoczenie:
"Rytm dnia"
Tak, bardzo ładnie, szkoda tylko że idzie prosto na ścianę ;) - Twoja aranżacja ?
Spójrzcie, jak ładnie pani się wpasowała w otoczenie:
Idealnie się wpasowała.
Co to za wnętrze, łaźnia? Basen?
Rocco, dworzec tczewski :)
Kasprzyk - rzadko się to zdarza - nie aranżacja :)
Ostatnie bardzo mi się podoba. Ciekawy kadr, na dodatek świetnie sfotografowany.
Na ostatnim, widok taszczącej codzienne zakupy kobiety, jest jakby celebrą tej codzienności. Rytm wpadających przez okno świateł i ich odbicia w ścianie dają poziomy wymiar a światła okienne dodają przestrzeni. To jest własnie to, że w takiej trójwymiarowej świetlnej perespektywie przestrzeni osoba urasta do rangi symbolu.
Waham się między pierwszym a drugim zdjęciem. Trzecie jako kolorowy gratis dla miłośników koloru ;)
fajna seria, dobrze dobrane miejsce.
pierwsze, na drugim nie widać zawartości koszyka :)
Trzecie najbardziej mi podeszło ( o dziwo ;)) Najlepiej zebrane w kadrze . Z BW- pierwsze. Z chęcią zobaczył bym 100% kadru.
Tak sobie myślę - fajnie by było zobaczyć te twoje inscenizacje ładnie zebrane w spójną całość.
Radlakos, miło mi Cię widzieć po długim czasie :)
Specjalnie dla Ciebie - 100% kadru z 1. zdjęcia
Radlakos, miło mi Cię widzieć po długim czasie :)
Specjalnie dla Ciebie - 100% kadru z 1. zdjęcia
dzięki dzięki za miłe powitanie - znowu ;)
Niestety czasu brak było, internetu nie miałem, ale do ulubionych wątków sporadycznie zaglądałem ;)trochę się u mnie pozmieniało. Przeprowadzki i inne zawirowania. Obiecuję poprawę ;D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
HA! już wiem co mi nie pasuje w 1 - winieta nachodząca na dziewczynkę w LD. Powoduje , że oko widza idzie nie tam gdzie powinno.
czerwony kapturek zamienila sie w ...czerwony kozaczek :)
podoba sie
ok ośmieliłem się na pokazanie swojej wersji - szkoda obcinać tego szyldu.
Nie wiem czy Ci przypasuje, ale tak to widzę. Jak masz coś przeciwko to usunę.
Radlakos, miałam dylemat z tym szyldem, bardziej niż jego ciachnięcie nie pasowały mi w kadrze samochody. Z kolei zmiana kąta ukazywała dużą reklamę MK Cafe na budynku i bardziej uwidoczniała znaki drogowe.
Jedyna rada, to chyba stempelkowe szaleństwo...
Dałeś swoją wersję, ludzkość ma teraz możliwość wyboru ;)
W żadnym wypadku nie chciałem konkurować z oryginałem.
Słaby jestem w gadaniu, wolę pokazać.... o co mi chodzi ;) :grin:
Pierwsze mleko jak i pełny kadr w kolorze. Zwróciłem jednak uwage, że po mleko chodziło sie z bańką a tutaj koszyk troche zamazuje czytelność. Na ostatnim ta butelka jest po śmietanie.
Kaz de Wro
19.03.09, 22:25
U mnie mleko się rozlało na fot.1, ona ma klimat. Natomiast kolor, jak zazwyczaj dociera do mnie, to nie tym razem, za mało fajnie-konstrastowych zderzeń.
ps. a tak a propos czy gdzieś w kraju można jeszcze kupić taka śmietanę w buteleczce szklanej ?
Kaz, taką śmietanę kupiłam latem w Suchej Beskidzkiej, producentem była jakaś mleczarnia z Wadowic. Cieszę się, że w końcu znalazłam pretekst do sfotografowania tej butelki :)
Wiejo - masz rację z mlekiem. Nie mam bańki, myślałam o tym :( Tytuł jakoś mi się nasunął inspirowany szyldem i... tak zostało mimo ewidentnego braku mleka ;)
Dzięki wszystkim za odwiedziny.
Fajny obrazek :)
Mnie się skojarzył ze skrzyzowaniem dwóch światów, dziewczynka idąca z lewej jakby z początków XX wieku a po prawej, za sprawą parkujących samochodów, juz całkiem współcześnie.
Podoba się. W kolorze!
A teraz - ładny obrazek, bez głębszego przesłania, niepozowany (!) - po prostu lubię bruk, ba kocham! ;)
A teraz - ładny obrazek, bez głębszego przesłania, niepozowany (!) - po prostu lubię bruk, ba kocham! ;)
Jest cos w ty zdjęciu co przykuwa uwagę na dłuzej. Mory bruk i człowiek czekający, jakby chowający sie przy ścianie przed deszczem. Świetne.
Bruk ma swój niepowtarzalny klimat,potrafi nadac niezwykły wyraz w zdjęciu.To prawda.
Podoba mi się w tym zdjęciu,jak starszy pan,fajnie wpasował się w rytm zabytkowych latarni.Naprawdę fajne zdjęcie.Jedyne co mogę zasugerowac,to próbuj inaczej zamykac kadr - tu chodzi o lewą stronę zdjęcia,na pewno wiesz o czym mówię a ja na pewno wiem,że tam było coś,co Ci się nie podobało.;)
bardzo mi się podoba to zdjęcie - mokro i ten jegomość na rogu ulicy, w zawieszeniu jakby . Ładnie ustrzelone !
Też jestem zwolennikiem bruku. Zawarty w zdjęciach jest bardzo przyjemny. W Twojej fotografii dość malowniczo oddałaś szklący sie bruk i pasujące do niego otoczenie z czekającym człowiekiem. Klimat jednak burzy nie domknięta lewa strona.
Mimo plenerowego dnia udało mi się zrobić jak najbardziej miejskie zdjęcie :)
Z pozdrowieniami dla asfoto_p ;)
Fajne.Nie wiem przez co ale kojarzy mi się ze współczesnymi łesternami.;)
di Caprio albo coś w tym stylu...
Witam
Jak tak patrzę na te inscenizowane zdjęcia, to ciekawe jestem, czy koleżanka Bufetowa, nie miała nigdy ochoty stanąć za kamerą i nakręcić jakiegoś filmu?
Pozdrawiam
Kaz de Wro
23.03.09, 22:53
Przepraszam czy ja dobrze trafiłem? Tyle tu ostatnio dobrego BW.
...ale to chyba pomyłka, przepraszam;-)
Pozdrawiam
Kaz;-)
Całkiem fajne. W tej mozaice szyb charakterystyczna postać chłopca dodaje inspirującego motywu.
Rafał Czarny
24.03.09, 08:24
Ostatnie fajne. Coś Cię wzięło na BW widzę.
Fotka swietna chociaz nie w Twoim stylu ;)
ja i tak wolę te kolorowe, miejskie impresje :)
Dzięki za wszystkie komentarze.
Z tym B&W to nie do końca tak, że mnie wzięło, po prostu mniej koloru napotykam, może z wiosną to się zmieni ;)
Niby jest wiosna, więc daję świeżynkę z dzisiejszego poranka, w KOLORZE :P
Wiem, że głupio skadrowane - nie dało rady inaczej ;)
"Wiosenne porządki"
xrebelxsoulx
25.03.09, 11:05
pierwsze MISTRZ ! :shock:
wpruszczu2.JPG - wow! to zdjęcie jest rewelacyjne! nie dość, ze dobre technicznie to jeszcze ma taki fajny klimacik.. no i ten budynek odbijajacy się w szybie.. miodzio :)
wpruszczu - super
babcia niezła;)
Ostatnie to raczej "zimowe porządki" ;)
Mogłoby być zrobione dzisiaj bo w moim rejonie znów zima zaatakowała na całego.
Fajna fotka tylko rynna mi nie pasuje.
Na ostatnim jak babcia odśnieża próg jest bardzo pogodnie i miło. Wszystko naturalnie się zgrało i wzbudza sympatię.
Bardzo fajna ta zamiatająca babcinka.
pzdr
Dziękuję , dziękuję;)
Świetne zdjećie, a chłopak nawet się nie ruszył;)
Oj babcia pięknie Ci wyszła ! Naprawdę lubię to zdjęcie,za temat,klimat,kolor i coś jeszcze.
Niby tak nie wiele a wiele...Bardzo chciałbym zobaczyc więcej takich zdjęc i chyba dotarło do mnie teraz,dlaczego tak podoba mi się to zdjęcie -pewnie dlatego,że jestem tak daleko od mojego kraju...
Co i rusz zaglądam do wątku i bardzo fajne zdjęcia napotykam. Zazdroszczę Ci tej weny twórczej, która mnie wraz z przyjściem zimy zupełnie opuściła i jak dotąd nie powróciła.
Z ostatnich - w pruszczu - po prostu świetne.
Bruk - no też świetne. Jakaś nostalgia ogarnia, gdy się na nie patrzy.
Czy 'wpruszczu2' było robione na dworcu PKP w Pruszczu?
Fajny klimat, jak z westernu, tylko nakrycie głowy kolesia nie pasuje.
Mustafa, jak najbardziej w Pruszczu Gdańskim :) Dworzec jest fajny, oldskulowy.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Jolly, z tą weną tak już jest, że zacytuję klasyka "Zdradliwa wena, raz jest, raz jej nie ma" (Kaliber 44)
http://www.youtube.com/watch?v=2UnpGSRk4hQ
Pod babci miotłą pięknie śnieg zagrał. a mnie rynna tu bardzo pasuje, dodaje wiejskości :)
Piotr Grześ
26.03.09, 00:11
Czy Ty naprawdę nie masz co robić, tylko takie piękne zdjęcia?
Babcia świetnie sfotografowana. Nic tylko pogratulować.
Wanilia, Piotr i Grześ - dzięki za wizytę :)
Mam w mieście kilka osób, na które poluję. Jedną z nich jest ów jegomość:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-19667)
Dziś udało mi się uwiecznić go znów. To była szybka decyzja, nie miałam więc czasu na ustawianki ;)
"W samo południe"
Gośc w samo południe rzeczywiście charakterny.Kadr byłby świetny,gdyby nie ta reklamówka.
Masz bardzo dobre podejście co do polowania.Szacun.
Poluj dalej. ;)
E-510 r- zastanawiałam się nawet nad b&w ale wygrała wersja z kolorową reklamówką, która jest nieodłącznym rekwizytem tego pana :)
E-510 r- zastanawiałam się nawet nad b&w ale wygrała wersja z kolorową reklamówką, która jest nieodłącznym rekwizytem tego pana :)
Jeśli tak,to masz rację ale w wypadku tego ujęcia i generalnie zdjęc w kolorze,unikałbym tak dużej winiety.
Usuń winietę,zobaczysz,że będzie lepiej.Został jeszcze ten kawałek śniegu ale to już drobiazg.
To tylko moje skromne zdanie,Ty jesteś tu królową. ;)
Kaz de Wro
27.03.09, 09:24
Czekam zatem na cykl o panu "laseczka- reklamówka";-)
Tu pasuje kolor.
A fotka "zimowe porządki:" bardzo fajna, też.
Temat na czasie, mocno medialny ;)
"Dopalacz"
Gostkowi już dopalcz niepotrzebny ;)
Aga, coś tak zmężniała? :roll:
Jakiś zabieg?
Postać z reklamówką i laseczką zwraca uwagę swoim charakterystycznym wyglądem, postawą. Zdjęcie fajnie to pokazało. Dopalacze działają co widać po chodzie mężczyzny i tutaj zachowanie i napisami świetnie sie uzupełniają. Dodatkowego smaczku dopalaczy dodaje przekrzywiona korona.
eee, pana ten adres wcale nie jara.... co innego gdyby byly dopijacze.com..... :)
Pan ewidentnie szuka wyzwalaczy dla dopalaczy :)
I jeszcze jedna sympatyczna scenka (żeby nie było, że tylko dopalaczami i dopijaczami ludzie żyją ;))
"Na lody"
"na lody" Genialne ! - Pani liczy grosiki, a pan sięga do skarpety po zaskórniaki.. Swietne !
xrebelxsoulx
2.04.09, 19:47
I jeszcze jedna sympatyczna scenka (żeby nie było, że tylko dopalaczami i dopijaczami ludzie żyją ;))
"Na lody"
no tak :D bez lodów też trudno ;p
Na lody doskonale wpisują się w naszą świecką narodową tradycję - wieczór bez mrożonki wieczorem straconym (a czasem nawet przedpołudnie).
jak w kawale: "pogryźć nie pogryzę ale....":wink: (polizać:-P:lol:)
Miałem nie pisac ale napiszę...co mi tam. ;)
nalody.jpeg - byłoby nawet fajnie,gdyby nie osoba z prawej,która nie nawiązuje do reszty,mz.Nie jest w kolejce,niczego nie szuka - wychodzi z klatki schodowej.Jeśli już kolor w takim ujęciu,pojechałbym po suwakach ile fabryka dała. :) To takie moje czygrosze.
Reflexu jednak Ci nie brak,jak i dobrego poczucia humoru.Lubię tu zagladac,zawsze rzucą jakiś dobry towar. ;)
e-520 - dlaczego miałeś nie pisać? Foch jakiś? ;>
e-520 - dlaczego miałeś nie pisać? Foch jakiś? ;>
O,nie wiedziałem,że mam bliźniaka ! ;)
No tak,dlaczego ? Wiesz,ostatnio jakoś tak się wrażliwie na forum porobiło.Co rusz,ktoś melduje o jakimś minusie albo że się obraził albo że focha w galeryjce strzelił a to że łatwego życia tu nie ma itp.itd.etc...
Ludzie zaczynają tu się czuc,prawie jak na froncie w 44 -tym. ;) :D
A może tak mi się tylko wydaje ?
Ja nie miewam fochów więc hulaj dusza :P
Ja nie miewam fochów więc hulaj dusza :P
No przeca,że nie o Tobie mówię! ;)
Tadeusz Jankowski
6.04.09, 08:48
Bufetowa,
Na lody - dobra fotka reportażowa o wydźwięku społecznym, co bardzo cenię. Dużo się na niej dzieje, rozgrywa mały dramat -pokusa i pragnienie, przyjemność na wyciągnięcie ręki kontra "czy wystarczy dziadźków", jak mówią wilnianie.
Fotka z zamiatającą starszą kobietą najbardziej trafia do mnie, z następujących powodów:
- jest niesamowicie autentyczna;
- padające płatki śniegu tworzą ażurową kurtynę pozwalająca podglądać teatrum codzienności oraz dodają plastycznego smaczku;
- jest to typowa fotka - zatrzymane w kadrze, ale jest niezwykła z tego powodu, że prawie nikt tego nie robi, bo nie umie, bo nie ma szeroko otwartych oczu, bo ma zasklepioną rutynową wyobraźnię fotograficzną i mało osób podejrzewa, że z tak błahej i pospolitej scenki można wyciągnąc tak wiele, jak Ty pokazałaś.
Drobne mankamenciki widzę, pewne trudności kompozycyjne. Ale te występują zawsze, a przy takich fotkach, gdzie liczy się refleks i błysk wyobraźni, są właściwie nieuniknione.
Pzdr, TJ
Na lody- zarejestrowane zachowania ludzi buduja wręcz fabułę na zdjęciu. To jest własnie ten prawdziwy moment który buduje scenę. Świetna fota.
Dziękuję koledzy za dogłębną analizę :)
Poniżej dwie foty.
"Blue&brown" - wrzucam wyłącznie ze względu na formę - ładnie pan się wpasował kolorystycznie. Nie oczekuję ochów, wystarczy ludzkie zrozumienie ;)
"Rejs odwołany" - dokumentacja obecnego stanu królowej naszych rzek.
blue&brown - jakoś mi nie leży,chociaż pan factico ładnie wpisał się w kolor.Ciekawe dokąd tak zmierza szybkim i pewnym krokiem ? ;)
stanwisły - wysoki... i taki trochę kaczy i helmuthowski ? ;) :)
pozdr
stanwisły - wysoki... i taki trochę kaczy i helmuthowski ? ;) :)
Gdyby był mój, to by miał barierki wyprostowane :p, ale symetria świetna :)
Gdyby był mój, to by miał barierki wyprostowane :p, ale symetria świetna :)
tak jak moja wieża:-P. Dalej leci :mrgreen:
A na poważnie to stanwisly1.JPG (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=14930&d=1239214854) jest super. Fajna symetria i podział planu. Uczę sie, uczę i podglądam jak to robią lepsi :cool:
tak jak moja wieża:-P. Dalej leci :mrgreen:
Nie rozsiewaj wrogiej propagandy! :evil::wink:
Blue&brown- spokojne tło, idący z zakupów mężczyzna codzienna sytuacja na którą prawie nikt nie zwraca uwagi bo jest tak oczywista. Na Twoim zdjęciu ładnie pokazałaś tę scenę. Stanwisly- liniami poręczy i stopni schodów ładnie zbudowany kadr.
Trochę się dziś podłamałam, bo zgodnie z przewidywaniami wyszły mi masakryczne zdjęcia z miejskiej Drogi Krzyżowej. No nie wycisnę więcej z tego sprzętu, nie ma bata... :(
Pomyślałam jednak, że szkoda by było aby nie pokazać ich w tym wątku - te same ulice w tak ważnych dla nich chwilach.
Za rok, może dwa się poprawię ;)
Masakryczne....to raczej moja specjalnosc:mrgreen:
Juz ja bym chaciala masakrowac fotki tak jak Ty.....
Chociaz te sa - jakie sa....oddaja klimat okolicznosci w jakich zostaly zrobione.
No Aga, jak to pisze K@czy, nic na siłę.
Fotki do kosza. W kolorze pewnie jeszcze gorzej?
Szkoda, że uroczystośc nie odbyła się za dnia :roll:
nooo... ciemno...
pierwsze jeszcze-jeszcze, ale faktycznie troche na sile.
za to poprzedni 'stanwisly" jest ok :) oryginalne i moim guscie :)
No masz rację, trochę to zła pora na zdjęciowanie była. Choć nie powiem, jakiś klimat bije z tych zdjęć - szczególnie tego okna. A na pozostałych po prostu nie widać aktorów. Faktycznie nic tam w cieniach szczegółów nie zostało?
Rafał Czarny
11.04.09, 07:20
Dawno nie zaglądałem. A tu proszę - fota z lodziarnią rewelka. Na dopalaczach facio za porządnie wygląda. Przydałby się jakiś prawdziwy żul.
diabolique
11.04.09, 08:03
Szkoda, że uroczystośc nie odbyła się za dnia :roll:
Genialne... :grin:
Dla mnie ostatnia seria jest bardzo ciekawa,mogę powiedziec,że wręcz doskonała.Najsłabsze pod względem przekazu i techniki jest okno ale krzyż jest niesamowity.
Krzyż i Lombard.
Mam tu bardzo mocne skojarzenia,na tyle,że nie chce o nich publicznie mówic,nadmienię tylko,że odnoszą się do zdewaluowania wartości symbolu chrześcijaństwa na rzecz wszechpotężnej pogonii i uwielbienia dla mamony.
Wieczorny pochód też ciekawy,tajemniczy - przynosi mi na myśl Bonfire Night,chociaż tam zupełnie o co innego chodzi.
pozdr.
Dzięki za komentarze, dół z powodu problemów sprzętowych minął (mimo nie rozwiązania owych problemów ;))
Z perspektywy czasu nie żałuję wstawienia zdjęcia "krzyż i lombard" - lubię je i mimo jakości uważam za fajne ;)
Poniżej bardzo proste zdjęcie z bardzo prostymi skojarzeniami.
"Gospod. domowe"
Widzę, że towarzystwo woli oglądać inne kobiety... ;)
Za karę - mężczyzna.
"Leniwa niedziela II" (inna wersja w Galerii)
Gospodarstwo domowe fajnie wypatrzone, proszę Pani. :wink:
Natomiast jeśli chodzi o leniwą niedzielę, to z zazdrością patrzę na ten dom, który chyba ma olbrzymi potencjał fotograficzny.
Fajna ta leniwość w niedzielny poranek. Szkoda, że model nie przywdział szlafmycy :)
Chatka też wygląda na świetny model.
"Krzyż i lombard" wg mnie swietne i z klimatem,a nawet z pewnym przesłaniem.
Poniżej typowy, niedzielny pstryk:
"Dzieci z Zamkowej"
Atmosfera jak z pierwszych powojennych filmów. Lubię te klimaty.
Pozdr.
Edit: ostrość Ci chyba ociekła :roll:
swietnie :) zamiast czerni jakbys uzyla szarosci, to faktycznie - PKF zaraz po wojnie. ale najciekawsze jest swiatelko-jak ty je zrobilas?
hmm średniawo... kolor lepiej Ci wychodzi zdecydowanie.
dr_feelgood
27.04.09, 17:00
fajne sytuacyjne foto - gospodynie domowe. bardzo mi sie podoba, chyba najbardziej z ostatnich. Dobry strzał
Dzieci z Zamkowej - wyszło świetnie. Jak już wcześniej napisano rewelacyjne światło. I jak zwykle u Ciebie świetnie wypatrzone ( czy zaaranżowane? :wink: ). Jakie by nie było, podoba się bardzo.
Z procesji trudno było wycisnąć więcej ale krzyż obwiązany linami i widoczny lombard skłaniają do zadumy. Podobnie jak napis zgrał się w gospodyniach i nawet wiekowo pasuje. Leniwa niedziela gdzie przepiękny drewniany dom nie pozwala oderwać od niego wzroku i przenosi co najmniej do skansenu, to jeszcze postać przeciągającego się mężczyzny dodaje sielskości sceny. Zamkowe dzieci tutaj bardzo i to bardzo podoba się gra światła i użyta tonacja. Dzieci w piasku to doskonały ożywczy akcent.
Ale marudzicie z tymi kolorami :-P
To drugie zdjęcie wyszło przypadkowo, podoba mi się ale rozmycie pewnie nie przejdzie ;)
"Oranżada"
"Oranżada II (miasto rzondzi)"
No,'miasto rzondzi' zarąbiste,świetnie to złapałaś.Jeszcze ten napis - SM,jakiś taki znany. ;) :)
Uważam,że takie foty powinny byc B&W,kolor niczego tu nie wnosi.To moja subiektywna opinia jednak.
pozdro.
"Miato_rzondzi" świetne. Jest jak "Jeźdzcy Apokalipsy" Dudy-Gracza.
Dżizas, a skąd taką oranżadę wytrzasnęłaś ?/to był super napój/ Z takimi kapslami to można jeszcze niektóre piwo spotkać .A fotki fajne .
Ostatnie świetne i bardzo prawdziwe.
kowalikster
30.04.09, 07:29
Zdjęcia super. Chyba sobie ściągnę i spr jak to by wyglądało w B&W
Pierwsze odbieram jako ciekawość co jest za tymi drzwiami. Skłania mie do tego ten niesmiały pukajacy gest. Do tego kolor i butelka składają się na elementy które wnoszą treść do zdjęcia. Drugie bardzo prawdziwe i chyba to nie jest reżyseria sceny tylko się zdażyło. Sposób wtulenia się w drzwi dziewczynki przed nie widzącymi i nie słyszącymi nikogo młodzieńcami wyzwala chęć osłonięcia dziecka. Moim zdaniem poruszające.
Sposób wtulenia się w drzwi dziewczynki przed nie widzącymi i nie słyszącymi nikogo młodzieńcami wyzwala chęć osłonięcia dziecka. Moim zdaniem poruszające.
Wiejo,tak jak to opisałeś,tak ja to widzę.Nic dodac,nic ując.
Moim też.
Piotr Grześ
30.04.09, 23:30
Cały czas, nieustająco jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć. Masz swój świetny styl. Miasto -rzondzi, znakomite.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Osobiście wolę zdjęcie bez chłopaków, ciekawe... :D
Poniżej intrygujący obrazek z gościnnych występów w Krynicy Morskiej. Swoją drogą - paskudne miejsce, czas tam się zatrzymał w latach 80-tych, jak nie dawniej... :roll:
"Cosmic"
Rafał Czarny
1.05.09, 23:24
Kolega ma niewąski Rollercaster w głowie. :grin:
kosmic2,zabawna sytuacja jak dla mnie.Wygląda jakby starszy jegomość zastanawiał się bardzo poważnie nad czymś mało ważnym.A może nie ?
pozdro.
Ostatnie dwie foty bardzo dobre - miasto_rzondzi.JPG (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=16156&d=1241033713) super, lepiej z chłopakami a kosmic2.JPG (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=16265&d=1241213424)- za RC...
Kosmic2- nasuwa się jedno, dylemat moralny i możliwości fizycznych czy podążać za strzałką która ciągnie czy zawrócić. Postać, strzałka i obiekt zgrały się w ciekawe zdjęcie.
Ostatnie zdjęcie z rollercoasterem chyba najtrafniej podsumował Wiejo - taka była moja intencja :D
Poniższej sesji pomysł chodził za mną już dawno, przyznaję, że inspiracją były drzwi na ostatnim zdjęciu.
Serię tę dedykuję Morlokowi ;)
"Powroty"
Kaz de Wro
11.05.09, 21:33
Patrzę i ...widzę kolejną serię do cyklu "cricoteka3" + wcześniejsze foty z melonikiem ;-)
Fajna seria dopiero po chwili zauważyłem te 2 kłódki na drzwiach. Podróż z nadziejami a tu takie rozczarowanie.
Powroty2w - rozwałka. Bardzo mi się podoba. Ależ ujęcie, ależ geometria, ależ poczucie głębi...
Rewelacyjny pomysł i wykonanie.
Piękna seria. Może być każde z osobna i jako tryptyk, wyjście-droga-u celu. Jak to u Ciebie wspaniała stylizacja, wybór miejsca i moc przekazu każdego kadru. Pojedynczo zachwycony jestem 2 o której trafnie napisał Salvadhor.
Też podoba mi się 2, świetne miejsce na sesję portretową :)
Pięknie pokazałaś serię 'Powroty',bardzo się podoba.
Coraz lepiej sobie poczynasz. ;)
pozdr.
bez obrazy. modelka troche przypomina wieznia obozu koncentracyjnego...
bez obrazy. modelka troche przypomina wieznia obozu koncetracyjnego...
:shock::shock::roll:
Powroty2w - rozwałka. Bardzo mi się podoba. Ależ ujęcie, ależ geometria, ależ poczucie głębi...
i ależ klimat, fantastyczne zdjęcie, gratuluję.
pzdr
Wprawdzie już po ptokach ale tytułem komentarza do serii "Powroty" pragnę zakomunikować, że to były dość ważne dla mnie zdjęcia. W sensie "z głowy". Niewiele tu w wątku takich jest. Przykro mi, że zostały przez niektórych odebrane tylko w kontekście walizki "która_już_kiedyś_była". Pisałam to już w Galerii ale tutaj też musiałam wylać ten mały żalik ;)
Coby wątek nie zdechł, wrzucam uliczną migawkę. Na blogu szersze, nieco inne ujęcie.
"Sjesta"
Strasznie ponure to zdjęcie, ale poza tym fajne, choć nie wiem czy w BW nie byłoby mocniejsze.
:) Pozdr.
ciaśniej bym widział ale i tak jest spoko!
Seria "Powroty" świetna. Nie wiem, czy dobrze ją odbieram, ale wydaje mi się smutna.
Pamiętam ten Tczewski most!!!:)
Drugie z serii bardzo dobre.
Na razie jedno zdjęcie z sesji "Zaklęte rewiry". Mam jeszcze jedno przeznaczone na B&W ale... walczę ;)
zdecydowanie drugie :)
w pierwsyzm za duzo sie dzieje kolorowo i cos wlazlo w LG. poza tym dziewczynka "dziala" w drugim :)
pzdr
Jak dla mnie to oba :D Sa inne, ale oba dobre.
diabolique
31.05.09, 09:24
Zastanawiam się, czemu nie podchodzisz bliżej i nie robisz szeroką ogniskową.
Zdjęcia zyskałyby na dynamice i były bardziej uporządkowane kadrowo budując wieloplanowość.
Mi podobają sie oba, ale jakby to B&W mocniej przemawiało... Tak - drugie jest zdecydowanie lepsze.
Oba bardzo Twoje w wyrazie.
Pierwsze czaruje pastelową kolorystyką (swoją drogą, jak Ty to robisz, że nawet stare cegły wyglądają jak z Konica Baby Film? ) ) a drugie jest bardziej dynamiczne. Tym bardziej, że dziewczynka ma "z górki" ;)
PS
Diaboligue ma znów rację, jeśli dobrze sie przyjrzeć to pespektywa jest lekko spłaszczona, szerszy kąt dałby bardziej przestrzenny obraz.
Mnie się podoba bo ja lubię obrazki ze spłaszczonymi planami ale np. Rafał miałby tu obiekcje ;)
Oba zdjęcia zrobione są na 14 mm :( Więcej nie mam. Cóż jeszcze mogą zrobić? Podejść bliżej, ok, ale tu akurat chciałam pokazać ten bajzel w tle (dachy i oficyny). Pierwsze zdjęcie trochę cropowałam, może stąd wrażenie płaskości... nie wiem. Nie potrafię obiektywnie tej płaskości ocenić. Na pewno nie wynika z użycia długiej ogniskowej, to by było wręcz niemożliwe na tej ciasne uliczce.
Już prędzej spodziewałam się, że zarzucicie mi walące się ściany (które w realu też się walą :))
Dzięki za przemiłe, poranne wizyty :D
Mi bardziej wersja B&W ale sam nie wiem czemu :)
fajnie że można wyobrazić sobie realną sytuacje, związaną z tym co dzieje się na zdjęciu.
Oba zdjęcia zrobione są na 14 mm :( Więcej nie mam. Cóż jeszcze mogą zrobić? Podejść bliżej, ok, ale tu akurat chciałam pokazać ten bajzel w tle (dachy i oficyny). Pierwsze zdjęcie trochę cropowałam, może stąd wrażenie płaskości... nie wiem. Nie potrafię obiektywnie tej płaskości ocenić. Na pewno nie wynika z użycia długiej ogniskowej, to by było wręcz niemożliwe na tej ciasne uliczce.
Już prędzej spodziewałam się, że zarzucicie mi walące się ściany (które w realu też się walą :))
Napisałem przecie, że mała ma z górki ;)
14mm, powiadasz? :roll:
Pewnie się zasugerowałem postem Diabolika bo dopóki go nie przeczytałem to nie widziałem niczego, co by sugerowało płaskość sceny :|
Wygląda na to, że jestem podatny na sugestię :roll: Serio, akapit o spłaszczonej perspektywie dopisałem po lekturze postu :oops:
Daje do myślenia...
Ale coś w tym musi być, bo już nie po raz pierwszy ktoś mi pisze, że nie podeszłam za blisko, podczas gdy był to w większości przypadków szeroki kąt, i to na szerszym końcu. I Rafał mi to pisał, i diabolik w innym zdjęciu. Nie wiem, skąd to wrażenie... :( Może robię zbyt szerokie kadry, bo przeważnie zależy mi na zmieszczeniu otoczenia? Któż to wie...
Kup 9-18, pofoć nim to zobaczymy ;)
Kup 9-18, pofoć nim to zobaczymy ;)
Poszukuję pracy - skład komputerowy, oferty na PW. ;)
na tym B&W tez moglas wystemplowac te nalepki na skrzynce pradowej.
troche mi do tej stylizacji nie pasujo
:)
Faktycznie,skrzynka energetyczna psuje odbiór fotki.
Fajne te rewiry, szczególnie drugie, b/w. Aż się prosi o patyk w ręce i toczące się koło.
diabolique
31.05.09, 21:48
Oba zdjęcia zrobione są na 14 mm :( Więcej nie mam.
1. To nie wygląda na 14mm
2. Focenie takich scenek ogniskową 14mm na IMHO sens z odległości 1,5-2 metrów.
Tutaj drugi plan zdominował temat. Właśnie z powodu odległości. Pierwszą fotę przycięłaś do kwadratu wiec sama zobacz ile zbędnego materiału miałaś po bokach. Przynajmniej jakieś dwa duże kroki :D
EDIT:
Jeszcze jedna uwaga - dzieci (małe zwierzęta) fotografuje się z ich perspektywy, ty chyba fotografowałaś ze swojej. Zdjęcie z góry wygląda nieefektownie. Trochę jak fotki zrobione przez rodziców z pierwszej komunii :wink:
Ja już mam taki nawyk, że praktycznie do każdego zdjęcia mocno się pochylam - czy to dziecko czy dorosły. Czasami zdarza mi się nawet przyklęknąć lub położyć na ulicy :DTaka perspektywa daje więcej dynamiki. Zwłaszcza do "biegnących" kadrów.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pewnie się zasugerowałem postem Diabolika bo dopóki go nie przeczytałem to nie widziałem niczego, co by sugerowało płaskość sceny :|
Jest, jest płasko, z tego powodu, że nie ma wieloplanowości w opowieści. Temat nie dominuje nad tłem, wszystko jest równie ważne i równie wielkie w tych zdjęciach. Wzrok błądzi, zamiast wędrować od mocnego, zaznaczonego tematu do tła i okoliczności. Tu jest wszystko i nic.
Jeszcze jedna uwaga - dzieci (małe zwierzęta) fotografuje się z ich perspektywy, ty chyba fotografowałaś ze swojej. Zdjęcie z góry wygląda nieefektownie. Trochę jak fotki zrobione przez rodziców z pierwszej komunii :wink:
Ja już mam taki nawyk, że praktycznie do każdego zdjęcia mocno się pochylam - czy to dziecko czy dorosły. Czasami zdarza mi się nawet przyklęknąć lub położyć na ulicy :DTaka perspektywa daje więcej dynamiki. Zwłaszcza do "biegnących" kadrów.
No wiem o tym. Tu (jak już wspomniałam wcześniej) zależało mi na tym całym bajzlu z tyłu. Przykucnąwszy traciłam z tego sporo. Nie chciałam samej dziewczynki na tle bramy, miał być ów bajzel w tle.
Takie było moje zamierzenie w momencie fotografowania.
A że nie wyszło - widocznie jeszcze nie dojrzałam do bardziej plastycznego oddania rzeczywistości. Mam nadzieję, że jestem reformowalna... ;)
Dzięki diabol za cenne uwagi.
Moim zdaniem błędem było zrobienie fotkiw w BW. Przy podobnej tonacji dziewczę ginie w chropowatym murze. Kolor (inny od ściany) mógłby ja wyciągnąć na pierwszy plan.
Pozdrawiam :)
Jest, jest płasko, z tego powodu, że nie ma wieloplanowości w opowieści. Temat nie dominuje nad tłem, wszystko jest równie ważne i równie wielkie w tych zdjęciach. Wzrok błądzi, zamiast wędrować od mocnego, zaznaczonego tematu do tła i okoliczności. Tu jest wszystko i nic.
Jesli już zwróciłeś na to uwagę to faktycznie, coś w tym jest... :roll:
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
Przyznaję się do niedopatrzenia ze skrzynką (znak). Morlok - zależało mi aby jedno ze zdjęć był w B&W, fakt, ten róż (mimo że i tak trochę go wyciągałam z tła) mocno się zlewa. Nic straconego, wersję kolorową też mam, gdybyś o niej marzył, mogę podesłać ;)
Powyższe rzeczy są niedopatrzeniem.
W kwestii "płaskości planów" - tu chyba nic nie poradzę. Może z czasem zmieni się moje spojrzenie, może kiedyś dorobię się bardziej plastycznych szkieł. Nie będę świrować, że potrafię to zrobić lepiej ale cośtamcośtam. Gdybym dziś poszła robić te zdjęcia jeszcze raz, kadry pewnie byłyby podobne. To tak jak z muzyką, mogę zagrać to bardziej klasycznie, z wirtuozerią. Ale jestem na razie w garażu, ot... prosty punkrockowiec, który chce coś powiedzieć za pomocą takich środków wyrazu, na jakie go stać ;)
Nie każdy lubi punkrocka, niektórzy z niego wyrośli, niektórzy dopiero go rozkminiają.
Tadeusz Jankowski
1.06.09, 11:56
Bufetowa,
Pierwsza fotka bardziej do mnie mówi niż druga, ponieważ na drugiej postać dziewczynki zlewa się z tłem.
Na pierwszą fotkę po raz pierwszy popatrzyłem wczoraj i o dziwo naszkicowałem sobie w łepetynie dokładnie taki odbiór, jakie było Twoje zamierzenie wyłuszczone w jednym z postów powyżej. A mianowicie - dziewczynka w eleganckim stroju, złapana przez obiektyw w eleganckiej pozie, idąca do i mimo, gdzie się nie obrócisz, to ciasne podwórka, obdrapane, walące się ściany, drewniane bramy z szyldami, malowniczość, egzotyka wczorajszości, dziedzictwo ubóstwa. Postać pozującej dziewczynki promieniuje beztroską, radością, dziecięctwem, barwnością. Barwność ta jest dobrze zaakcentowana na tle murów.
Jeżli chodzi o głębię, to ją widzę - mnóstwo zbieżnych krawędzi na drugim planie tworzy perspektywę, pomaga także światło - mnóstwo światła. Zamknięta brama odgradza częściowo ten świat od dzisiaj. Zbieżne linie po bokach bruku budują także perspektywę i wskazują drogę do wczorajszego - po kocich łbach.
Dla moich oczu pierwszorzędna fotka, wartości dokumentalne oprawiłaś w estetykę i wzbogaciłaś fabułą.
Pzdr, TJ
O dziwo pierwsza fotka i to w kolorze (jaga) bardziej mi pasuje do tematu np. Tczew 1934, Zakład szewski, ul. Rybacka :lol: Jak by była w BW też raczej nie straciła by tego przekazu. Skrzynkę gazową możnaby usunąć.
Natomiast "zaklęte rewiry" w BW zlało mi się wszystko i mniej czytelny przekaz.
Ul. Rybacka, to jedna z najstarszych ulic Tczewa, ongiś tuż za nią przebiegał mur otaczający miasto, a mieszkali na niej faktycznie rybacy :D
Za rok miasto obchodzi 750-lecie nadania praw miejskich.
Dzięki Kaz za wizytę :)
Tobie Tadeuszu dziękuję za zrozumienie.
EDIT: Kaz... a właściwie skąd wiesz, że to Rybacka? :shock:
Ul. Rybacka, ...
EDIT: Kaz... a właściwie skąd wiesz, że to Rybacka? :shock:
Tak mi jakoś podpasiła;-0
Pozdrawiam
Dziś portrecik uliczny pani Ireny, której na emeryturze by się nudziło:
"Pani Irena"
kowalikster
5.06.09, 23:41
Super.
naturalnie fajna ta pani irena
Ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba. Pozdrowienia dla Pani Ireny:)
Bomba portret. Trochę po bokach za mocno to wszystko ciśnie, ale i tak super. Pozdrów Panią Irenę :)
Ładnie zagrało światło i wyszły kolorki.
ps. chociaż to coś po prawej uznać można za...przyklejone lizaki lub coś innego;-)
Dziękuję wszystkim za miłe przyjęcie pani Ireny, pozdrowienia przekażę, na pewno się ucieszy.
Poniżej człowiek, na którego od jakiegoś czasu polowałam, bo niezwykle sympatycznie wpisuje się w ulicę Kościuszki ;) Dałam jedno zdjęcie w kolorze, może nie pasuje do całości ale w sumie... to nie miała być seria. Jakby co - mam wersję bw.
"Pan z yorkiem"
kowalikster
10.06.09, 14:51
Jedyneczka miód, pozostałe dwie również. Gratuluję
ujecie No1 bardzo fajane (winieta za mocna?)
drugie jakos do mnie nie trafia. nie pasuje mi ten budynek w rogu....gdyby z tej perspektywy zlapac oba profile na tle nieba...sam nie wiem
w trojeczce denerwuje mnie zbyt agresywna winieta. tu juz bez znakow zapytania
W sumie, to może przeginam z tą winietą. Za każdym razem mówię sobie "nie dawaj już tej winiety, przesadzasz!", i za każdym razem odpowiadam sobie "ale tylko zobaczę jak wygląda z winietą, na chwilkę tylko". I zostaje ta winieta, bo bez niej łyso :(
W związku z tym poniżej wrzucam wersje bez (może łatwiej będzie naocznie porównać):
"Pan z yorkiem nieowinięty winietą"
Dwie pierwsze z serii świetne! ostatnie za ciemne, ale też ok.
pzdr
Kaz de Wro
10.06.09, 22:36
Z tym winietowaniem to też mam czasami takie same dylematy.
Widać, że znasz tego pana z yorkiem, może jakaś historia, bo same fotki do mnie nie mówią.
Pozdrawiam
Kaz, co do pana z jorkiem, raczej nie ma historii. Wzięło mnie ostatnio na szeroko pojętych Sąsiadów. Tyle interesujących twarzy mijam codziennie... Możliwe, że nie potrafię obiektywnie ocenić - "gadają, czy też nie?". Tym bardziej dziękuję Wam za komentarze. I obiecuję, że będę się starać :D
Tymczasem pokazuję dwa radosne zdjęcia mojej ulubionej modelki:
"Portret z AC/DC"
Mała fanka prądu i pioruna :)
diabolique
10.06.09, 23:24
Winietowanie winietowaniem, ale konwersja do czarnobieli nie jest najlepsza.
ac piorun dc :) Przywracasz wiarę w młodych :D
Miło wiedzieć, że nie tylko mi AC/DC zawsze poprawia humor :D
Winietowanie winietowaniem, ale konwersja do czarnobieli nie jest najlepsza.
Diabol, ale że co? Za mocno rozjaśnione cienie? Staram się tego nie robić. W tym ostatnim czegoś mi brakuje, może kontrastu większego. Bo szczegóły w czerniach widać, przepałów brak...
Może to brak śmiałości do większego szaleństwa spowodowany słabą znajomością tajników programu.
diabolique
10.06.09, 23:42
http://www.petlaczasu.pl/c/b/5030/9788360006900.jpg
Polecam. Są opisane sposoby konwersji fotografii cyfrowej, w zależności od tematu, charakteru zdjęcia itp. inaczej konwertuje się krajobrazy, inaczej ludzi (inny sposób mieszania kanałów, inny ich udział procentowy).
Naprawdę warto, ja nauczyłem się wiele.
Twoje zdjęcia nie są czarno-białe, są szaro-szare.
PS. Świetnie omówiona technika "naświetlania do prawej", dzięki której otrzymuje się piękne fotografie czarno-białe.
Bufetowo :grin:
Ostatnie zdjęcia Jagi są... z pazurem :wink: Widać , ze mała dorasta.
Na ostatnim zdjęciu na policzku zrobiła się biała plama od światła- sama miałam z tym kłopot, nawet dziś w wątku wystawiłam zdjęcie na którym pojawił się taki niechciany efekt. U mnie w większej skali bo zbliżenie było. Nawet bałabym się diabolika o zdanie pytać :shock::wink:
A do książki zajrzę ak ją zdobędę. Pozdrawiam Agnieszko :grin:
Hehe, wanilio, ale tę książkę diabolik polecił dla mnie, może dla Ciebie ma inną propozycję? :D
Ta plama od światła, o której wspominasz... próbowałam ją okiełznać bo razi, ale przepału nima jakby co. Ale i tak razi, wiem ;)
Kaz de Wro
11.06.09, 01:14
Ostatnie fajne, z pazurkiem;-)....te mała daj szluga!
drugie acedece na okladke "back in black" ;)
Tymczasem pokazuję dwa radosne zdjęcia mojej ulubionej modelki:
"Portret z AC/DC"
Hej, fajne są :)
Raczej nie oceniam fotek dzieciaków bo to bardzo subiektywna sprawa ale te są bardzo udane.
A AC/DC? Rulez :)
Dziś Boże Ciało, nie może więc zabraknąć zdjęć z moich ulic.
Najpierw jedno, typowe dla tego wątku:
"Procesja"
No, procesja ;)
I jeszcze backstage:
To w środku pasuje jak ulał ;)
Obskurny, zaniedbany balkon ale flaga papieska jak Panbóg przykazał ;)
Co do procesji, wczoraj także brałem udział i słyszę za plecami:
"Dzisiaj jest szczególny dzień, możesz chodzić po ulicy, dzisiaj tatuś ci pozwala"
;) taki morał dla dziecka z tego święta
fotka z pieskiem rządzi ;)
Ooo moja nauczycielka od religii:) to ta Pani na zdjęciu "Procesja" ( na pierwszym planie )
pozdrawiam
Sjesta- jak na odpoczynek sprawia dość przygnębiające wrażenie przekazując wyobcowany świat i ludzi w których nie mozna dopatrzyć się jakiejkolwiek więzi. Jaga- ubrana w bardzo dziewczęcy strój dziewczynka swoim tanecznym krokiem rozświetla i jednoczy w ciepło zimny bruk, granicę płotu oraz stare mury. Piękny, pełen uczucia kadr. Zaklęterewiry- chcac się z nich wyrwać biegnaca dziewczynka podąża w kierunku patrzących po przekątnej w dal gołębi. Może tam jest lepszy świat. Portret Pani Ireny wspaniale wydobyty światłem z szarej rzeczywistości. Pan z Yorkiem najbardzie wpada w oko na zdjęciu 1 i 3 gdzie czuś wież tych dwojga istot darzących się ogromnym zaufaniem i uczuciem. Twoja modelka w koszulce ACDC za załączonych dwóch kadrach jest urocza i pełna dzieciecego wdzieku tak, że nawet mocne uderzenie tego nie zatuszuje. Z procesji najbardziej zwróciłem uwagę na zdjęcie 2 gdzie bose stopy dziecka i przemoczona sukienka wyznaczają cenę, za posypaną płatkami kwiatów ulicę oraz zdjęcie 3 z nie ciekawym i zaniedbanym balkonem udekorowanym papieską flagą.
...Tymczasem pokazuję dwa radosne zdjęcia mojej ulubionej modelki:
"Portret z AC/DC"
Drugie bardzo fajnie wyszło, a modelka zagrała/zapozowała na szóstkę.
Pozdrawiam.
Kaz de Wro
14.06.09, 23:37
.....Obskurny, zaniedbany balkon ale flaga papieska jak Panbóg przykazał ;)
Rocco- to chyba naprawdę obsurnych i zaniedbanych balkonów nie widziełeś:-P
Ciekawe jaki byłby odbiór gdyby tam była polska flaga lub UE... .
Rocco- to chyba naprawdę obsurnych i zaniedbanych balkonów nie widziełeś:-P
Ciekawe jaki byłby odbiór gdyby tam była polska flaga lub UE... .
W moim przypadku identyczny, za innych nie odpowiadam.
Wywieszenie flagi, czy to państwowej czy związanej z inną organizacją której dzień chcemy uczcić w ten sposób powoduje, że patrzy sie również na miejsce, w którym ją wystawiono.
Ten balkon wystarczyłoby pomalować, postawić jakieś kwiaty i pozytywnie wyróżniałby się z pozostałych w zaniedbanym budynku.
A tak?
Ktoś wieszając tę flagę mógłby się zastanowić, czy taki balkon to odpowiednie dla niej miejsce :roll:
Co by nie mówić, to bardzo typowe dla polskiej rzeczywistości.
Na co dzień brud i zaniedbane podwórka, obejścia, balkony a od święta wystarczy powiesić na tym brudzie flagę i już jest ładnie i uroczyście?
PS
Sorki Aga za OT, wywołano mnie do tablicy.
Dziękuję za odwiedziny (asfoto, śmieszne z tą katechetką :D)
Mam słabość do panów obsługujących wesołe miasteczka. ;)
"Diabolique"*
*zbieżność imion zupełnie przypadkowa ;)
a to ci sie gosciu udal :) znaczy diabolique (oczywsice, ze przypadkowa;) )
wyrazista twarz na wyrazistym tle. podoba mi sie kolor i to, ze sie "zerwal" z lancucha. uwolnilas bestie :)
dobra robota. dalbym do galerii.
K@czy, dziękuję za nadanie memu dziełu nowej treści, gdyż łańcucha wcześniej nie zauważyłam :oops: :D
Poniżej jeszcze jedno wesołomiasteczkowe.
"Lunaparque"
Dziękuję za odwiedziny (asfoto, śmieszne z tą katechetką :D)
Mam słabość do panów obsługujących wesołe miasteczka. ;)
"Diabolique"*
*zbieżność imion zupełnie przypadkowa ;)
Masz oko :)
Poważna mina i surowe rysy faceta całkiem nieźle przystają do tła.
Łańcuch jeszcze wzmaga to wrażenie.
K@czy ma rację, do galerii :)
PS
Ostatnie całkiem odlotowe ;)
Odnośnie zdjęcia diabolique ma mieszane uczucia. Bardziej widzę w nim zmartwionego o przyszłość faceta, lekko zmęczonego życiem niż kogoś kogo rozsadza energia. Malunki w tle pogłębiają ten kontrast. Ja tak widzę te fotografię pomimo któregoś z kolei razu jej oglądania. Zdjęcie lunaparque bardzo i to bardzo mi sie podoba. Niesamowicie kipią w nim wesołe emocje. Patrząc na nie słyszę pełen radości śmiech którego odgłos momentalnie wprowadza mnie w lepszy świat.
Kaz de Wro
21.06.09, 19:38
dJABOLique + komentarz "kaczego" dopełnia całości.
Świetnie uchwycone i w odpowiednim miejscu i momencie+ kolorki
ps.
rocco- Twoją argumentację popieram w całej rozciągłości, ale...
Pozdrawiam
Wiejo, rocco, Kaz - dzięki za odwiedziny i słów kilka.
Poniżej dwa pierwsze zdjęcia eksploatujące mój kolejny ulubiony rekwizyt - klatkę. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przez te 6 miesięcy ;)
Z tego w bramie nie do końca jestem zadowolona. To kolorowe w pełni odzwierciedla "co artysta chciał powiedzieć" ;)
Faktycznie, pierwsze takie sobie. A na drugim brakuje kanarka ;)
Za to kolorystyka udana wielce a i pomysł na kompozycję ciekawy.
PS
Co artyst(k)a chciał(a) powiedzieć? :roll:
K_Puchatek
26.06.09, 20:02
Ostatnie zdjęcie bardzo fajne, nastrojowe, miła kolorystyka i świetny kadr...
Ocena w galerii...
Pozdrawiam
A ja będę odmieńcem i napiszę, że bardziej podoba mi się fotka klatka4. Taki zagubiony człowieczek co ma tylko kanarka. W kolorowym podoba mi sie kolorystyka. Lubie taką. Treść jakoś nie przemawia do mnie, ale to już chyba kwestia upodobań.
Kaz de Wro
26.06.09, 22:42
Tajemnicze te ostatnie klimaty, Scenarzystka stopniuje napięcie jak w dobrym krminale? bo nie widać ani twarzy ani kanara. Oj będzie... :) Czekam na ciąg dalszy.
Rafał Czarny
26.06.09, 22:55
Podoba mi się przedostatnie. Dobrze, że nie przejmujesz się złotymi podziałami i innym punktami G.
2 ostatnie bardzo mi siedzą, czekam na więcej klatek ;)
kowalikster
26.06.09, 23:04
Brama ciekawie i ładnie skadrowana, ale rzeczywiście czegoś w nim brakuje.
Na kolorowym wszystko ładnie tylko mój rozumek nie ogarnia przekazu.
Oj tam... :D Z tym przekazem żartowałam. Daję wszystkim kartblansz do dopisania własnych treści (mogą być nawet świńskie) ;)
Piotr Grześ
26.06.09, 23:26
Klatka fajna, szukaj więcej pomysłów. Walizka do wypożyczenia?
Rafał Czarny
26.06.09, 23:29
(mogą być nawet świńskie) ;)
Mię siem to zdjęcie skojarzyło z Pudzianowkim Mariuszem. Wielka klatka, mały ptaszek.
Mię siem to zdjęcie skojarzyło z Pudzianowkim Mariuszem. Wielka klatka, mały ptaszek.
nie wypowiem się bo Pudziana widziałam tylko ubranego ale... może zdradzisz coś więcej? :D
Haa, skąd ta pewność ornitologa ?
Rafał Czarny
26.06.09, 23:43
nie wypowiem się bo Pudziana widziałam tylko ubranego ale... może zdradzisz coś więcej? :D
Słyszałem od chłopaka Jolanty Rutowicz. :cool:
Witaj.
Podoba mi się Twój pomysł na cykl z klatką,myślę że jeszcze sporo ciekawych fot nam pokażesz,czego oczywiście Ci życzę.
Pozdrawiam.
Dzięki wszystkim za miłe przyjęcie "nowego fetysza" (jak to ładnie określił Wujek) :mrgreen:
Poniżej dwa zdjęcia, niestety, trudno mi podjąć decyzję które lepsze. Mam typa ale ciekawam Waszego zdania. Pomożecie? ;)
"W poszukiwaniu Panienki M."
Jak dla mnie drugie, zdecydowanie. Strach na wróble zapraszjący ptaki do towarzystwa i wspólnej samotności.
Bardzo symboliczna fotka. Można by esej napisać.
MBSZ to jedna z twoich najlepszych fotek, a napewno najbardziej wielowątkowa.
Gratki Aga :)
Oba są fajne,makowy3 jednak bardziej dynamiczny i na niego stawiam.Tam,rozjaśniłbym tylko nieco górną partię zielonego pola w PG.
pozdr.
K_Puchatek
27.06.09, 22:34
Nie będę oryginalny - drugie z ostatnich MSZ lepsiejsze...
Z uwagami za e-510...:wink:
Pozdrawiam
makowy3 - wiem, powtarzam się za poprzednikami, ale zdjęcie tak mi się spodobało, że nie mogłem sobie odmówić komenta. dla mnie bomba.
Dzięki wszystkim za miłe przyjęcie "nowego fetysza" (jak to ładnie określił Wujek) :mrgreen:
Poniżej dwa zdjęcia, niestety, trudno mi podjąć decyzję które lepsze. Mam typa ale ciekawam Waszego zdania. Pomożecie? ;)
Drugie lepsze, fajnie gra w nim światłocień.
Ocena w galerii :)
Makowy3 świetny. :)
Bardzo ciekawa fotka.
Rafał Czarny
29.06.09, 19:29
A nie są przypadkiem dwie ostatnie foty odrobinę nieostre? Albo mi się coś na oczy rzuciło na stare lata.
A muszą być ostre?
IMHO mocno wyostrzone straciły by klimacik
Rafał, wydaje mi się, że są ostre :roll: Przynajmniej na tyle, co reszta moich zdjęć... Nie wiem na ile mogę więcej wycisnąć ze sprzęciora. Czy to mydło wynika z jego kitowatości, czy powstaje podczas nieumiejętnej obróbki i kompresji.
Cieszę się, że mimo wszystko łapiecie te ostatnie klimaty, bardzo się cieszę :D
Dzięki.
Dla odmiany coś normalnego:
"W"
Makowa 3 świetna. Wpadaj do Bydgoszczy ja dwie klateczki mam, chętnie użyczę. Możnaby zrobić zdjęcia z serią klatek :grin: np. pod tajemniczym tytułem łowca dusz albo cuś podobnego :grin:
Fajne makowe :) Pozdrawiam :)
Ostatnie dla mnie za bardzo abstrakcyjne. Ja raczej z trudnością widzę pieska na ławeczce, gościa i coś co mi przeszkadza na pierwszym planie;-)
Kaz, bo to w sumie taka forma bez treści, właściwie układ linii i wpisanymi między nie elementami, takie lekkie potraktowanie tematu ;)
Kaz, bo to w sumie taka forma bez treści, właściwie układ linii i wpisanymi między nie elementami, takie lekkie potraktowanie tematu ;)
..aha... :roll:
Kilka migawek z tegorocznego Jarmarku Dominikańskiego.
"Kolorowe Jarmarki"
Wszystkie 3 bardzo mi się podobają. Miś dlatego ,że sam w sobie uroczy- mógłby byc w całości, pani w tym stroju na jarmarku świetnie się komponuje, a ostatnie- świetna kolorystyka wyszła. Z przyjemnością obejrzałam! :grin:
Niektóre Twoje prace są bajkowe, ale nie słodkie. Jest w nich jakiś smutek, tajemniczość, co nadaje im tylko uroku. Makowy, którym wszyscy się zachwycają i ja również się dołączam do tego chórku, ma jakiś taki burtonowski klimat, jak z Alicji w krainie czarów...
Co do jarmarku to zazdroszczę, bo wiem że można tam wsiąknąć na całe godziny, a kopalnia świetnych ujęć to jest przeogromna. Mam nadzieję, że będą następne. Niestety mi się w tym roku nie udało tam pojechać.
pozdrawiam
Wanilia, rafakk - dzięki.
Poniżej ciąg dalszy, refleksje czarno-białe, gdzieniegdzie lekko głupkowate ;)
Ha ha! Alkomaty osobiste - super! :D
Też bym takiego alkomata chciał.
Piotr Grześ
6.08.09, 22:45
Kolorowe bardziej mi do gustu przypadły. Poza tym podziwiam Twoją obróbkę zdjęć - fantastyczna!
Piotr, nie przesadzaj z tą obróbką ;) Zdjęcie z "dużą owcą" jest trochę skopane technicznie ale publikuję ze względu na ujmującą mnie treść :)
Fajnie tajczi nad tą wodą. ;)
Kaz de Wro
11.08.09, 22:41
Nie wiem czemu ale mnie się też uśmiecha fotka "jarmark-5" ;-)
Tai-Chi- klimatyczne.
Widzę cosik wzięło Cię na winietowanie, jednak u "Dużej owcy" winieta przyciemniła za bardzo obraz
e-510 i Kaz - dzięki za słowa. Kaz, z tym winietowaniem walczę, akurat na owym zdjęciu były mocne kontrasty i chciałam je zatuszować, wiem że nie do końca efekt powala ;)
Poniżej seria "Powolne powroty".
Jako seria całkiem całkiem... choc brakuje jakiegoś wyraźnego akcentu na tych zdjeciach.
Krzysiek.T
23.08.09, 09:11
Pierwsze z "Powolnych Powrotów" bardzo fajne.
Ciekawa jest ta seria,najlepsze foto z krową na spacerku. :)
Resztę powiedział już grizz.
Pozdrawiam.
Makowy 1 jest jakby nieco czytelniejsze lecz 2 z uchwyconą pozą jest znacznie ciekawsza. Relacja z Jarmarku Dominikańskiego interesująca a ciekawe kadry to 4, 6, 1, 2. Cykl powroty rzetelnie przedstawia wolno płynący rytm życia w małej miejscowości gdzie na wszystko jest czas. Podzielony pomiędzy codziennymi obowiązkami oraz tak ważnymi sąsiedzkimi pogaduchami.
ciekawy tytuł i trafiona seria, pierwsza fotka z najfajniejszym klimatem.
pzdr
Dziękuję za komentarze. Rozumiem Wasze uwagi na temat braku wyrazistych akcentów w powyższej serii, pewnie podobne uwagi bym miała jako widz. Ale takie scenki mnie zauroczają za każdym razem, chciałam je upamiętnić ot tak, nie siląc się na szukanie wyrazistego pretekstu. Może faktycznie lepiej traktować to jako całość.
Poniżej kilka kadrów z pielgrzymki na świętą górę prawosławnych - Grabarkę (byłam nieśmiałym obserwatorem). Będzie więcej zdjęć.