Zobacz pełną wersję : tablet jako ramka cyfrowa (nexus7)
nie wiem czy to dobry dział, ale zapytam tutaj... :-)
Mam zamiar nabyć używanego nexusa7 w przystępnej cenie. Znam jego wady i zalety (zaletą jest cena po której mogę go nabyć), jednakże ów tablet mam zamiar wykorzystywać nie tylko do surfowania po sieci, tudzież nawigacji, ale również (a wg kategorii czasu, przede wszystkim) jako ramki cyfrowej (32GB to niewiele, ale są jeszcze chmury i picasa).
Pytanie1: czy taki nexus7 działający codziennie przez 15godzin nie zagotuje się przypadkiem? Czy ma ktoś z Was doświadczenia z tabletami pernametnie włączonymi?
Pytanie2: czy na androidzie da się odpalić filmiki mjpeg (olympusa)?
z góry dzięki.
32gb to mało?
Tablety ze swej natury są cały czas włączone. Podobnie jak telefony. Nie ma się czego bać
Filmy, oidp śmigją. Nie mam teraz pod ręką sprzętu, więc tylko z pamięci uwaga.
a jak z ciepłotą? jednak to komputer... a przez komórkę nie gada się 15godzin nonstop ;-)
czy mi się tablet nie stopi jak go będę w wolnej chwili jako ramkę cyfrową użytkował?
Nic się nie powinni dziać złego.
Nic się nie powinni dziać złego.
Grizz a mógłbyś poratować linkiem do takiego softu na Android?
Zwróć tylko uwagę, że pomimo wielu zalet ekranu Nexusa, średnio się nadaje do wyświetlania kolorowych zdjęć. Nasycenie kolorów jest naprawdę słabe.
Ja skończyłem tak, że na potrzeby Nexusa przygotowałem skrypt generujący miniatury z podbitym nasyceniem. Poprawia to sytuację, ale nie do końca.
Jakiś dziwny ten ekran jest.
a jak z ciepłotą? jednak to komputer... a przez komórkę nie gada się 15godzin nonstop ;-)
czy mi się tablet nie stopi jak go będę w wolnej chwili jako ramkę cyfrową użytkował?
Prędzej bateria padnie. Kiedy będzie pracował jako ramka cyfrowa zapewne będziesz go podłączał do ładowania. Wyświetlanie zdjeć nie powoduje nadmiaru ciepła. Choć są takie tablety (przedział cenowy 150-300 zł, szczególnie dostępne w promocjach), które potrafią się zagrzać od samego wyświetlania kalendarza ;). Mam takiego GoClever.
Jakiś dziwny ten ekran jest.
Trzeba go skalibrować ;). A poważnie, nie da się zmienić parametrów obrazu?
Android 4.1 ma 3 czy 4 tryby wyświetlania . W trybie "dynamicznym" nasycenie i kolory są moim zdaniem wystarczające.
Nie wiem jak w NEXUSie 7, ale w 10-tce odwzorowanie kolorów jest bardzo naturalne, przynajmniej na oko. Chcesz mieć nasycone kolory, to zrób nasycone zdjęcie :)
Nexus 7 ma specyficzny wyświetlacz i to widać na jakimkolwiek porównaniu w youtube.
Tryby wyświetlania są w Galaxy a nie ma tego w czystym androidzie.
Syn ma taniego tableta 8", też na matrycy IPS i tam kolory są znacznie bardziej nasycone.
Tak właśnie działają chińscy marketingowcy.... A właściwie to może nie tylko chińscy, a wszyscy?
Matryce IPS w istocie mają ładne i nasycone barwy, ale sama kalibracja matrycy może przybierać bardzo rozmaite formy. Te mocno nasycone zapewne sprzedają się lepiej, ale nie jestem pewien, czy autorowi wątku o to chodzi...
To nie jest tak, że są przesycone, ale po prostu w porównaniu z Nexusem 7 wypadają wyraźnie lepiej.
Można byłoby trochę posiedzieć i przygotować sobie jakiś profil pod N7, bo sama matryca zła nie jest, tylko jest dziwacznie obsługiwana.
no cóż....
w tak zwanym międzyczasie ewoluowałem do tabletu 10' (a dokładnie do galaxy note 10.1), aby następnie zajrzeć na własne konto w banku i zejść na ziemię....
Zagłębiłem się w odmętach Hadesu, a dokładnie zszedłem do pozycji ramek cyfrowych 6'-7' za około 150-250pln, aby jednak dojść do wniosku, że lepiej kupić jakiś no-name 7' tablet (który daje nieco więcej możliwości, a jest w podobnej cenie). Jednakże po przeczytaniu parunastu recenzji tanich tabletów 7' załamałem się całkowicie (sprzęt w tej cenie podobno rozpada się w rękach, a ekraniki wyświetlają obraz jakby były wysmarowane masłem) i aktualnie kupuję kupony totolotka w nadziei na trafienie przynajmniej 5 cyferek.
wasz outsider....
Kup shiru samurai 10' Power. Na portalu aukcyjnym był po 599zl z 2 kejsami w tym 1 z klawiaturą. Specyfikacja całkiem dobra i cena super.
Mam nexusa 7 - obrazek na nim jest ładny - nie czytam testów, nie znam się - mąż mi kupił, zabrał mnie do sklepu i porównywałam sobie z galaxy, pomacałam też różne w madia markcie w tym lenovo ale średnio się podobały.
Moje zdjęcia wyglądają na nim ładnie :)
Podczas całodziennej jazdy samochodem (kilkanaście godzin)i z włączoną nawigacją (google) przyklejony do szyby w dość upalny dzień trochę się nagrzał od słońca ale
śmigał( jednak wymagał podładowywania) Tablet jest bardzo fajny i porządny, nic nie trzeszczy i nie odpada, na czuwaniu i odbieraniu poczty, przeglądaniu netu spokojnie chodzi cały dzień.
Moim zdaniem jednak jeśli chcesz mieć ramkę cyfrową - kup ramkę cyfrową :) Lepsza fajna ramka niż tablet no-name imitujący ramkę.... tak na babską logikę :)