PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 już jest

nightelf
11.06.13, 16:03
Adobe Lightroom 5 jest już dostępny do ściągnięcia w ramach systemu Creative Cloud, jako plik ze strony producenta lub w wersji pudełkowej. Kilka tygodni temu firma Adobe udostępniła wersję beta tej aplikacji i wtedy poznaliśmy najważniejsze nowości:

Advanced Healing Brush - łatwiejsze usuwanie ze zdjęć elementów rozpraszających uwagę
Upright tool - wydajniejsze narzędzie do korygowania efektu perspektywy
Radial Gradient - narzędzie do tworzenia efektów winietowania
Smart Previews - funkcja edytowania plików bez korzystania z oryginalnych RAW-ów
Video slideshow - nowe narzędzie do tworzenia pokazów slajdów łączących zdjęcia, klipy wideo i muzykę
Poznaliśmy ceny programu. Za upgrade z wcześniejszej wersji trzeba będzie zapłacić 79 dolarów, a za pełną wersję 149 dolarów. Oczywiście nadal można pobrać 30-dniową wersję próbną.

źródło: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17092

Coś szybko wypuścili następną wersję.
Może pojawią się teraz ciekawe promocje na wersję 4.

Przesiadacie się na 5?

Mirek54
11.06.13, 16:12
Przesiadacie się na 5?

Nie.Dla mnie za drogo http://www.amazon.de/gp/feature.html/ref=pe_6951_37020111_pe_GreetImg/?docId=1000727003&ie=UTF8&plgroup=3

And.N
11.06.13, 16:52
Coś szybko wypuścili następną wersję.
....Przesiadacie się na 5?
Też się nie spodziewałem, ze tak szybko pokaże się wersja 5 Lightroom. Pewnie bym poczekał z zakupem, tym bardziej, ze można było cały czas używać wersje próbne (4.1 ; 4.2 ; 4.3 ; 4.4 i 5 beta)
Z tych zmian co weszły pewnie używałbym tylko Advanced Healing Brush i Radial Gradient ale nie uważam aby były warte (jak dla mnie) dopłaty za upgrade 250zł więc pozostanę przy wersji LR 4.4

apz
11.06.13, 17:16
Też się nie spodziewałem, ze tak szybko pokaże się wersja 5 Lightroom. Pewnie bym poczekał z zakupem, tym bardziej, ze można było cały czas używać wersje próbne (4.1 ; 4.2 ; 4.3 ; 4.4 i 5 beta)
Z tych zmian co weszły pewnie używałbym tylko Advanced Healing Brush i Radial Gradient ale nie uważam aby były warte (jak dla mnie) dopłaty za upgrade 250zł więc pozostanę przy wersji LR 4.4

Triala na wypróbowanie zawsze ściągnąć można...

And.N
11.06.13, 17:32
Triala na wypróbowanie zawsze ściągnąć można...
Owszem można. Mam już od dłuższego czasu zainstalowana wersję 5 beta (będzie działać zdaje się do końca czerwca) obok tego kupionego LR4. W niczym to nie przeszkadza, programy nie wpływają na siebie.
Dlatego napisałem co by mi się ewentualnie przydało z wersji 5:), jednak nie za tą cenę (upgrade)

jarek_gd
11.06.13, 17:37
Owszem można. Mam już od dłuższego czasu zainstalowana wersję 5 beta (będzie działać zdaje się do końca czerwca) obok tego kupionego LR4. W niczym to nie przeszkadza, programy nie wpływają na siebie.
Dlatego napisałem co by mi się ewentualnie przydało z wersji 5:), jednak nie za tą cenę (upgrade)
Beta będzie działać do 30 czerwca, później można zassać triala.

And.N
11.06.13, 17:50
Beta będzie działać do 30 czerwca, później można zassać triala.
Aha, być może tak zrobię. Głównie jednak z powodu aby porównać czy w wersji trial poprawiono szybkość działania względem tej 5bety i LR4.4, aczkolwiek nie spodziewam się jakiegoś przełomu.
W sumie hurtowo nie obrabiam zdjęć i na moim sprzęcie LR4 działa jak dla mnie całkiem dobrze.

gietrzy
11.06.13, 18:24
Przesiadacie się na 5?

Najnowszy nabytek obsługiwany jest przez 4 = Nie, szkoda kasy, imho. Wolałbym dokupić kolejną baterię do GH2 lub dołożyć trochę do VF-4.

strOOs
12.06.13, 13:22
W UK znowu trochę taniej niż w DE (biorąc pod uwagę kurs złotego) - 500zł: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00CLD7Y4O/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B00CLD7Y4O&linkCode=as2&tag=obiekty-21

Update za około 300zł: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00CLD7Y4Y/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B00CLD7Y4Y&linkCode=as2&tag=obiekty-21

Ceny są ok. Ja zamówię jak przetestuję dobrze triala (z betą miałem duże problemy ze stabilnością), ale pewnie jak zakupię G6 to LR5 będzie wymagany (brak kompatybilności w LR4).

salvadhor
12.06.13, 21:00
Fajny programik, narzędzia prawie takie jak w nadchodzącym Darktable 1.3... Ino DT ciut tańszy przy aktualizacjach :)

strOOs
12.06.13, 22:05
Fajny programik, narzędzia prawie takie jak w nadchodzącym Darktable 1.3... Ino DT ciut tańszy przy aktualizacjach :)

Ale DT jest też inny w obsłudze - masz Capture One, Lightroom, Aperture, DT, Bibble i kilka innych programów i każdy z nich ma swoich zwolenników. Cena tu nie gra roli, bo jak wydajesz 10k na aparat (wystarczy akurat na OMD + 12 + 45 + 75 to 500zł za program nie jest kwotą robiącą różnicę (np. do Samsunga NX300 dostajesz Lightroom4 gratis).

epicure
13.06.13, 00:27
Przesiadacie się na 5?

Nie, szkoda kasy.

dobas
13.06.13, 01:33
poki co nie wprawdzie jeszcze nie wiem czy jakiś przełom jest względem LR4 w jakiś rzeczach inne niż nowe zabawki
4ka jest na prawdę wypaśna więc wiele więcej raczej mi nie trzeba :)

IMHO też szkoda pieniądza :)

Hrr
13.06.13, 09:08
Mam Bete i medzy 3,4 jest naprawdę duża różnica. Wiele lepiej rozgranicza strefy i daje wiele lepsze rezultaty przy agresywnej obróbce gdzie 3,4 potrafi już dać paskudne halo i obwódki . Beta strasznie wolno wywoływałuje i potrafi się na tym sypnąć ale to raczej uroki wersji testowej.

dobas
13.06.13, 12:41
ale zauważalny przeskok jest między v3 a v4. bo rozumiem, ze masz v3.4

strOOs
13.06.13, 13:02
Bardziej widać między 3 a 4 niż 4 a 5, ale nawet 5tka ma dodatki, które dużo dodają. Ja chętnie się zaopatrzę.

Hrr
13.06.13, 14:17
Fakt z 4 nigdy nie miałem kontaktu i może to co mnie tak najbardziej się w oczy rzuciło wprowadzili już poprzednio.

daszek
2.07.13, 07:11
Od mniej więcej 2 tygodni używam 5-tki (upgrade z 4-ki). O ile aktualizacje przebiegła bez problemu, o tyle program co jakiś czas - brak regularności - robi zwisy. 4-ka działała stabilnie i czasami wywalała się na imporcie zdjęć z karty. 5-tka wywala się na imporcie dosyć często, a dodatkowo zwiesza się w czasie edycji i już ze 2 razy przy eksporcie. Liczę na jakąś poprawkę ze strony adobe.

And.N
2.07.13, 08:11
Od mniej więcej 2 tygodni używam 5-tki (upgrade z 4-ki). O ile aktualizacje przebiegła bez problemu, o tyle program co jakiś czas - brak regularności - robi zwisy. 4-ka działała stabilnie i czasami wywalała się na imporcie zdjęć z karty. 5-tka wywala się na imporcie dosyć często, a dodatkowo zwiesza się w czasie edycji i już ze 2 razy przy eksporcie. Liczę na jakąś poprawkę ze strony adobe.
Podobnoż na ten problem trza podmienić plik ui.dll z strony Adobe można pobrać: http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-5-crashes-editing-images.html

yac
6.03.17, 10:20
Cz ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego w LR 5.7.1 nie mogę otworzyć orfa z OMD5m2 ?
Rozumiem że adobe chce wyciągnąć kasę za kolejną wersję programu ale rawy z Fuji X-T2, X-Pro2, X-T20, Canon 80D, Pentax K-3m2 łyka bez zająknięcia. A zgodnie ze stroną obsługiwanych wtyczek (https://helpx.adobe.com/pl/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html) nie powinien ich obsługiwać.

yac
6.03.17, 20:01
Cz ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego w LR 5.7.1 nie mogę otworzyć orfa z OMD5m2 ?
Rozumiem że adobe chce wyciągnąć kasę za kolejną wersję programu ale rawy z Fuji X-T2, X-Pro2, X-T20, Canon 80D, Pentax K-3m2 łyka bez zająknięcia. A zgodnie ze stroną obsługiwanych wtyczek (https://helpx.adobe.com/pl/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html) nie powinien ich obsługiwać.

Nie ma na to mądrych ?:???:

And.N
7.03.17, 01:04
Nie ma na to mądrych ?:???:
yac ,możliwość konwertowania do .dng nie wchodzi w rachubę ?

yac
7.03.17, 11:00
Niby tak, przerabiałem to przy PSE w 2013r po zmianie body.
Niemniej jednak jest to upierdliwe i mało komfortowe. Zastanawia mnie jednakże odczytywanie rawów z nowszych puszek konkurencji.

And.N
7.03.17, 12:14
Cóż, jest to niedogodność nie da się ukryć, jednak myślę sam program Lightroom (jego możliwości, funkcjonalność) to rekompensuje.
Sam posiadam LR 4.4 i nie przewiduje szybkiej zmiany. Próbowałem/próbuje różne wołarki RAW i jeszcze na równie dobrą alternatywę nie trafiłem (moim zdaniem oczywiście).
Samo importowanie plików RAW do LR też trochę trwa, więc ta uprzednia konwersja do .dng trzeba by potraktować jako dodatkowy proces, również zajmujący czas, niestety. Dlaczego z innych nowszych puszek akurat LR5 odczytuje, a M5II nie, to już trudniej powiedzieć. Tu już się nic nie poradzi i trzeba to przyjąć, że tak po prostu jest.
W każdym razie gdybym miał wydać kasę na program, w którym gorzej mi się pracuje z RAW-ami, zdecydowanie wybrałbym konwersję do .dng. Oczywiście to tylko mój pogląd, a Ty zrobisz jak uważasz.

yac
8.03.17, 00:23
Dzięki Andtor, wniosek taki że nie robić zmian jeśli wszystko działa :wink:

nightelf
11.03.17, 14:28
Skoro według Adobe wymaga wersji co najmniej 6.0 to tego nie przeskoczysz :cry:
Zastanawiam się właśnie na jakie oprogramowanie przeskoczyć. Bo wersji w chmurze nie mam najmniejszego zamiaru kupić.

Koriolan
11.03.17, 16:47
W K.. Ku widziałem pudełkową wersję LR6. Cena boli.. 599 chyba

epicure
12.03.17, 11:59
Tyle samo zapłaciłem lata temu za pudełkową wersję LR 4, której używam do dziś. Konwersja do DNG rozwiązuje problem kompatybilności z nowymi puszkami, a przy tym daje czas na zrobienie sobie kawy :-)