Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektywy M42

bociolek
2.09.07, 16:01
Witam,
Jak macie wolny czas to chętnie usłyszę od Was opinię co do jakości obiektywów j/n:
Jupiter-9 2/85
Tair 11A 2,8/135
Pentacon 3,5/30

Zostały mi w spadku po starym Zenicie i chciałbym je zastosować przez przejściówkę do E500 ale nie wiem czy warto? tzn. nie wiem czy warto inwestować w przejściówkę z ryzykiem popsucia aparatu :oops:
W E500 mam tylko 1 kitowy Zuiko 14-45.
Pozdrawiam

dog_master
2.09.07, 16:07
Jasne, ze warto :) Przejsciowka nie jest droga, a fajnej zabawy z manualnymi obiektywami - sporo :) Nie dziala AF, pomiar swiatla dziala.

Popsucie aparatu? nic sie nie stanie, jedynie czasem slyszalam, ze opilki wpadaly

suchar
2.09.07, 16:32
Mam taka przejsciowke, kupiona od Pana z Lublina i Heliosa 44M-4. Naprawde warto sie pobawic, szczegolnie majac kilka szkiel. Manuale w duzej czesci pieknie rysuja, maja ladny bokeh. Takie obiektywy jak Pancolar, Takumar, czy Sonnar do dzis sa kultowe i czesto uzywane z cyfrowkami wlasnie ze wzgledu na plastyke, ostrosc, bokeh. Ja nie zauwazylem zadnych opilkow w body od przejsciowki.
Pzdr

Maxim
2.09.07, 18:33
Proponuję przejrzeć temat E-system M42 w dziale "obiektywy" :) Wg mnie warto się bawić w M42! E-500 ma ponoć mniejszy wizjer od E-300, którego używam, ale to nie jest duża różnica (0,92x vs 1,0x) i powinno się w miarę wygodnie ostrzyć. W każdym razie ja nie mam z tym problemów. Jupiter 85/2 jest chwalony jako portretówka. Tair - wielki i ciężki, ale u mnie się sprawdza. Do moich porannych polowań na pajęczyny jest idealny :) Używam też Heliosa MC 44M-6 i jestem w pełni zadowolony, wg mnie jest ostry i daje dobry kontrast oraz ciekawy bokeh. Z nowymi obiektywami Zuiko nie mam bezpośredniego porównania, bo jeszcze się żadnego nie dorobiłem :|