Zobacz pełną wersję : alnico - szwarc, mydło i powidło
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
576 jest obłędnie cudowny :)
dobrze mi się zdaje że to kwadrat ??
prawie 970x960 :), jeszcze jeden w galerii, tak bardziej klasycznie
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/07/thumb_Lacanobiaolek3JPG-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-80792)
jakby :grin:
No to jeszcze jeden żelkopodobny. Jakaś piętnówka (Lacanobia):
576.
577.
Pierwsza fajniejsza (ale obydwie ładne) :) . Ja przebuszowałem wczoraj z ar kapusty i upa, gąsienic nie znalazłem:shock::lol:
Pierwsza fajniejsza (ale obydwie ładne) :) . Ja przebuszowałem wczoraj z ar kapusty i upa, gąsienic nie znalazłem:shock::lol:
Bo alnico ma swoją hodowlę żelków i innych gąsieniców (Byrcynów). Ja też wczoraj krzaki przekopałem i tylko ślimaki były.
Makromaniak
30.07.15, 10:07
Nie wiem czy zauważyłeś że na 576 gąsienica ma przylepione koło głowy jaja pasożytniczej muchówki. Długo nie pożyje.....
Nie wiem czy zauważyłeś że na 576 gąsienica ma przylepione koło głowy jaja pasożytniczej muchówki. Długo nie pożyje.....
Zauważyłem, ale nie byłem pewny co to jest, dzięki :grin:
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
Bo alnico ma swoją hodowlę żelków i innych gąsieniców (Byrcynów). Ja też wczoraj krzaki przekopałem i tylko ślimaki były.
Hodowla tylko bielinków na kalarepie, wcześniej były jeszcze na agreście :lol:
Ładne fotki, widzę że 60-tka robi świetną robotę. Podziwiam znajomość gatunków tych robali.
576 i galeryjne świetne. te żelki fotogeniczne są:grin:
Fajne foty. Możesz zdradzić swoje arkana: czy doświetlasz jakoś robale a jeżeli tak to czym?
Fajne foty. Możesz zdradzić swoje arkana: czy doświetlasz jakoś robale a jeżeli tak to czym?
Zasadniczo niczym nie doświetlam, czasem, ale to bardzo rzadko używam lampy LED.
No to musze odkurzyć moją sześćdziesiątkę i też ruszyć na łowy :D
No to musze odkurzyć moją sześćdziesiątkę i też ruszyć na łowy :D
No to powodzenia i dobrego światła. Sam muszę też ruszyć bo ostatnio robale zaniedbałem.
576 bardzo fajna poza,przydał by się jakiś wspólny plener macro:grin:
576 bardzo fajna poza,przydał by się jakiś wspólny plener macro:grin:
Czemu nie? W końcu nie mamy do siebie daleko, więc jak czas pozwoli :grin:. Niedługo dużo motyli powinno się pojawić :grin:
Tak gorąco, że nawet oblechów na forum zaczyna brakować!
Uznaję to jako powód do radości ;P Jakkolwiek zielony żelek przyjemnie podany. Brawo.
pozdrawiam,
Tak gorąco, że nawet oblechów na forum zaczyna brakować!
Uznaję to jako powód do radości ;P Jakkolwiek zielony żelek przyjemnie podany. Brawo.
pozdrawiam,
Dzięki :grin:
Jakoś czasu brak na oblechy, co wolne to zabierają góry. Kilku forumowiczów dba aby jednak oblechy na forum stale gościły w mniejszej czy większej ilości więc mając takich następców czuję się usprawiedliwiony :lol:
Kurde u mnie tak gorąco że nawet rano komarom się już jeść nie chce. Chyba powysychały :D
Ja spróbuje jutro wstać, dziś deszcz spadł to jutro będzie dużo robali :D
a u mnie przez ponad godzinę grzmiało, chmury naszły i ani kropelka deszczu nie spadła, do tego łąkę w parku mi skosili, masakra, :(
a u mnie przez ponad godzinę grzmiało, chmury naszły i ani kropelka deszczu nie spadła, do tego łąkę w parku mi skosili, masakra, :(
Skosili to pół biedy, coś przyleci, przyskoczy i przypełza.
Mi zaorali całe nabrzeże kanału (niby czyścili dno i dla kajakarzy poprawiali warunki) ale wybrali z dna muł rozrzucili na brzegu potem wielką ładowarką wszystko zrównali z ziemią.
Wygląda jak plac podczas budowy autostrady. No i ważek nie ma w tym sezonie nic tam nie urośnie.
nie narzekaj, ja rosy nie widziałem od tygodni, trawa skoszona w tym upale będzie wypalona i nie urośnie, na dalsze wypady nie mam czasu o 7 :30 muszę być w domu i do roboty na 8:00. No i tylu różnuch ciekawych gatunków to u mnie nie ma.
Czyli dokładnie jak u mnie :|
Czyli dokładnie jak u mnie :|
Może mieszkacie przy tej samej łące? :-)
Tego lata kompletnie zaniedbałem oblechy.
Przynajmniej dzisiaj coś tam się udało ustrzelić (w 2 pierwsze klikać):
578.
159309
579.
159310
580. Niestety poruszone i nietrafione
159311
lisiajamka1
19.10.15, 21:07
Tego lata kompletnie zaniedbałem oblechy.
Przynajmniej dzisiaj coś tam się udało ustrzelić (w 2 pierwsze klikać):
578.
159309
579.
159310
580. Niestety poruszone i nietrafione
159311
Lepiej późno niż wcale, a polowanie udane :)
Lepiej późno niż wcale, a polowanie udane :)
Udane, udane:)
Myślałem, że po ostatnim śniegu ciężko już będzie coś znaleźć, ale połów całkiem udany :)
Ale okazy, bałbym się nawet kijem dotknąć... Ze wskazaniem na 580 :)
Ale okazy, bałbym się nawet kijem dotknąć... Ze wskazaniem na 580 :)
spoko, do ręki złapałem :mrgreen:
spoko, do ręki złapałem :mrgreen:
... i napastowałeś ;):lol:
Chyba ten 580 najlepiej wyszedł
cd. (po kliknięciu większe)
581.
159363
582.
159364
583.
159365
584.
159366
Bardzo fajne. Te 4 ostatnie to nowości, czy z zapasów?
Bardzo fajne. Te 4 ostatnie to nowości, czy z zapasów?
Dzięki, wszystko wczorajsze :)
585 Fajny bydlak, u mnie tylko biedronki - zaraza :)
Dzięki, wszystko wczorajsze :)
Czyli ...... nieświeże. :roll:
580 dla mnie też najlepsze :)
zaszalałeś :) i dobrze, ja dwa razy wylazłem i nic nie mam, nawet muchy... 580 kadr świetny szkoda że leciutko ruszone . Ostatnie świetne. :)
Alnico, czy zdjęcia robisz obiektywem mzd 60/2.8 Macro?
tak pokazuje exif,
pięknie pomalowany ten wielonóg :wink:
Dzięki.
zaszalałeś :smile: i dobrze, ja dwa razy wylazłem i nic nie mam, nawet muchy... 580 kadr świetny szkoda że leciutko ruszone . Ostatnie świetne. :smile:
Ogólnie słabo, początkowo prawie nic nie znalazłem, tylko biedronki i te latające z pierwszej foty. Poszedłem w miejsce gdzie w zeszłym roku o podobnej porze roku i pogodzie spotkałem tego kolorowego oblecha (karmik/brzęczak wierzbowy) i tam dopiero znalazłem kilka gąsienic.
Te ostatnie z tego właśnie obiektywu jak już yac zauważył. Stosuję także mZD75-300 z pierścieniami do większych, uciekających robali (ważki, motyle)
ależ mi brakowało tych oblechów. Piękne zdjęcia tych latających i chodzących :) też zaniedbałem ten sezon na robale ale przyszły bedzie lepszy :) pozdrawiam
Świetne foto.
Pozdrawiam.
Jak zauważyłem niektórzy stęsknili się za zimą :lol: więc niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Ślązacy nie gęsi, iż swój ... :wink: Beskid mają :).
Dzisiejsze Skrzyczne, najwyższy szczyt Beskidu Śląskiego:
586.
162320
587.
162321
588.
162322
589.
162323
590.
162324
591.
162325
592.
162326
lisiajamka1
24.11.15, 21:55
Jak pięknie :)
Jak zauważyłem niektórzy stęsknili się za zimą :lol: więc niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Ślązacy nie gęsi, iż swój ... :wink: Beskid mają :).
no i piknie :!:
aż dziw że owi Ślązacy tak rzadko ów Beskid pokazują :-P
pogoda jak zwykle u Ciebie idealna ;)
postaram się to naprawić :)
postaram się to naprawić :)
Naprawiaj, naprawiaj. :mrgreen:
A tegoroczna zima piękna. :mrgreen:
Zdjecia nie klamia-zasypalo wszystko na bialo.
no i piknie :!:
pogoda jak zwykle u Ciebie idealna ;)
O, tu się podpisuję wszystkimi czułkami [emoji1]
Pięknie. Musiałam do exifa zajrzeć, czy to naprawdę dzisiaj. U nas nie ma ani grama śniegu. Nie wiem czy to jest sprawiedliwe.
Zimno mi się zrobiło po ostatniej serii ...brr ale taaaaka zima może być :wink:.
U nas " dalekiej " północy będzie pewnie ciapa a nie śnieg.
No nie wiedziałem.... Zawłaszczyliście Beskid Małopolski.
Przecież wiadomo od Bogdana, który zeżarł uzębienie na Beskidach, że Beskid jest nasz... I tu się wychodzi na pole.!!!
no taaaaaaaaaką zimę to ja lubię, ale tylko na takich obrazkach. Poproszę więcej na ekranie a mniej w realu :lol:
Śniegu narazie mało, ale zaczyna to wszystko fajnie wyglądać :)
Dobrze, że wrzuciłeś te zdjęcia. Zawiozłem narty do ostrzenia. Dzięki :-)
Czy mógłbyś jeszcze wrzucać takie piękne zdjęcia przed każdym weekendem w styczniu? Bo oczy bym nacieszył a przy okazji sprawdził warunki narciarskie :-P ;-) :-P
Przecież wiadomo od Bogdana, który zeżarł uzębienie na Beskidach, że Beskid jest nasz... I tu się wychodzi na pole.!!!
Spokajnie, Wisła od pradziejów przynależała do Cieszyna, a zatem do Śląska od piastowskiego podziału dzielnicowego...
Przecież wiadomo od Bogdana, który zeżarł uzębienie na Beskidach, że Beskid jest nasz... I tu się wychodzi na pole.!!!Spokajnie, Wisła od pradziejów przynależała do Cieszyna, a zatem do Śląska od piastowskiego podziału dzielnicowego...
Dokładnie tak i o ile wiem tam też wychodzi się na pole :mrgreen:
---------- Post dodany o 07:51 ---------- Poprzedni post był o 07:50 ----------
Dobrze, że wrzuciłeś te zdjęcia. Zawiozłem narty do ostrzenia.
Po stoku chodził facet i usuwał większe kamienie przygotowując trasę narciarską :lol:
[QUOTE=alnico;1230554]Dokładnie tak i o ile wiem tam też wychodzi się na pole :mrgreen:
---------- Post dodany o 07:51 ---------- Poprzedni post był o 07:50 ----------
Mocie recht, jeżech stela, i cosi o tym wiym i tak: wychodzym na pole, a zamiast mówić, czy godać jak Hanysy, to rzondzym.
Śniegu narazie mało, ale zaczyna to wszystko fajnie wyglądać :)
Czekam niecierpliwie aż napada, byle tylko w górach :lol:
Maksymalnie było po kolana tam gdzie nawiało, trzeba było przecierać szlak między Małym Skrzycznem a Malinowską Skałą:
593.
162511
594.
162510
595. Malinowska Skała po prawej
162512
596.
162513
597. Po lewej Babia, po prawej Pilsko a pomiędzy Taterki
162514
598.
162515
599.
162516
cd. gdy znowu wybiorę się w Beskid:)
Pięknie, Panie, pięknie. :shock::mrgreen:
lisiajamka1
28.11.15, 18:13
Pięknie, śnieżnie, a 599 super :)
To zaczyna wyglądać na zimę.
Super fotki :)
Aura piekna czyli nic mi juz nie brakuje.
Piękne te ostatnie fotki :). Już nie mogę się doczekać zimowego wyjazdu :)
Jaki widac pieknie nasypalo w naszym Beskidzie :-)
Fajne zimowe foty.
Piękne widoczki, trafiłeś na bardzo dobrą widoczność.
Maksymalnie było po kolana tam gdzie nawiało, trzeba było przecierać szlak między Małym Skrzycznem a Malinowską Skałą:
Jak jest normalna zima to w tym miejscu już kilka razy zawracałem, jak zaspy były do pasa, wtedy tylko rakiety, albo czekać aż skuterkiem przejadą:grin:, a jeszcze niedawno był tutaj w miarę gęsty las i zasp nie było.
Lubię ten szlak i w stronę Białego Krzyża i Baraniej, ale jest to bardzo popularne miejsce i wiadomo co się tam dzieje w sezonie.
Pozdrawiam
Farensbach
29.11.15, 00:37
Ale pięknie. Zazdroszczę tego śniegu :-)
Fajna ta ptaszyna na tym chojaku :)
cud miód malina. ja o takim spacerze mogę pomarzyć, więc chociaż popatrzę na fotki :) pozdr
widzę że kolega też cieszył oczy pięknym początkiem zimy :)
piękne widoki - mięciutkie 596 chyba najbardziej mi się podoba :)
zimę zawsze omijam bokiem, gdziekolwiek się pojawi, ale w bezpiecznym miejscu na obrazkach lubię sobie obejrzeć, żeby nie zapomnieć, jak wygląda. Fotki super!
zimę zawsze omijam bokiem, gdziekolwiek się pojawi, ale w bezpiecznym miejscu na obrazkach lubię sobie obejrzeć, żeby nie zapomnieć, jak wygląda. Fotki super!
Nie omijaj, zima jest piękna :!: :)
Tak jest, raki/rakiety na nogi i w drogę :lol:
piękny jest Beskid zimową aurą. Dobre zdjęcia.
jasne, jasne.... raki (pseudo) to ja mam po to, żeby móc wyjść z chałupy jak jest ślisko. Inaczej lotem kosząco - pełzającym mogłabym niejednego sąsiada rozjechać :-P
Ja już o zimie do końca życia nie zapomnę bo całą zimę stulecia z dawnych cudnych czasów przechodziłam w cienkich welurkach więc pamiątka co roku mi się odzywa na nogach. Tym sposobem ciągle o zimie pamiętam a nawet czuję ją na sobie :mrgreen:
Narty!!! :grin:
j...
Ja już o zimie do końca życia nie zapomnę bo całą zimę stulecia z dawnych cudnych czasów przechodziłam w cienkich welurkach ...
Moda..., a było się w porządne "walonki" zaopatrzyć ;):)
Moda..., a było się w porządne "walonki" zaopatrzyć ;):)
moda to była na buty na kartki, ale kartki tylko dla wybrańców :-P dobrze że w ogóle było w czym chodzić
moda to była na buty na kartki, ale kartki tylko dla wybrańców :-P dobrze że w ogóle było w czym chodzić
To były czasy...:mrgreen: , pamiętam... Ale przynajmniej na szlakach w górach nie było ścisku i kijków :)
To były czasy...
Kartka na buty niewykorzystana mi zostala.
Kartka na buty niewykorzystana mi zostala.
poważnie? co za marnotrawstwo :-P w takim razie biorę, ale wraz z wehikułem czasu tylko :mrgreen:
---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
pamiętam... Ale przynajmniej na szlakach w górach nie było ścisku i kijków :)
pamiętasz? niemożliwe, przecież tylko ja tak długo żyję :mrgreen: a co ścisku to nie do mnie te pretensje, ja się do dzisiaj do ścisku nie dokładam, a kije trzymam za szafą :-P
To były czasy...:mrgreen: , pamiętam... Ale przynajmniej na szlakach w górach nie było kijków :)
Ooo, to to! :mrgreen:
Zimowe scenerie fajne, ale zdecydowanie wole te foty z "robalami" ;)
pozdro
Ooo, to to! :mrgreen:
kurde.... nie poznałam i wystraszyłam się.... nie czytam, wystarczy, że widzę..., ta laska z foty mnie powaliła.... myślałam że to ta sama lala która wczoraj próbowałam rozruszać :-P Chyba mi ktoś coś dosypał do kawy :mrgreen:
dobry przytup przed prawdziwą zimą. bbrrrr
co za marnotrawstwo
Kartka jest w cenie.
Kartka jest w cenie.
hmm.... hmmmm.... hmmmm..... a czy cena do negocjacji?
rabaty dla "szczególnych" klientów przewidziane?
promocje przedświąteczne obowiązują?:roll: :mrgreen:
Zimowe scenerie fajne, ale zdecydowanie wole te foty z "robalami" ;)
pozdro
ochhh jak bardzo się różnimy w tym względzie ;)
i dobrze !! :)
ochhh jak bardzo się różnimy w tym względzie ;)
i dobrze !! :)
Slusznie prawisz :)
Zawsze mozna przy jakims zacnym trunku polemike przeprowadzic i naklonic do swoich racji jak juz % w zylach krew zastapia ;)
pozdro
hmm.... hmmmm.... hmmmm.....
Lezy w archiwum.
Rozwalamy Darkowi wątek, ale cooo tam :mrgreen:
Stare czasy były genialne: buty ślubne na kartki, wóda na kartki, obrączki na talony. Ślub w stanie wojennym, odwożenie gości w czasie godziny milicyjnej.
Tak, ja Bodzip to przeżyłem i nikt mi tego nie odbierze :mrgreen:
Spoko, u mnie można a nawet mile widziane :lol:
Przynajmniej sobie powspominam, dobrze że już dawno minęło choć wtedy piękni i młodzi byliśmy :roll: a co do gór to do MOka i na Giewont to chyba zawsze taki tłum walił przynajmniej tak daleko jak moja pamięć sięga. A kijków to faktycznie nie było :mrgreen:.
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post był o 22:59 ----------
Zawsze mozna przy jakims zacnym trunku polemike przeprowadzic i naklonic do swoich racji jak juz % w zylach krew zastapia ;)
pozdro
i tego się trzymajmy :grin:
---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post był o 23:01 ----------
dobry przytup przed prawdziwą zimą. bbrrrr
potupiesz sobie w czatowni jak przypiździ :mrgreen:
Slusznie prawisz :)
pozdro
i tego się trzymajmy :grin:
to organizuj zlota - może nyny przyfrunie ze swoimi robalami
kurde naprawdę czuję brak tego jesiennego zlotu który zawsze był a w tym roku niet :(
Stare czasy były genialne: buty ślubne na kartki, wóda na kartki, obrączki na talony. Ślub w stanie wojennym, odwożenie gości w czasie godziny milicyjnej.
Tak, ja Bodzip to przeżyłem i nikt mi tego nie odbierze :mrgreen:
I jeszcze lala w sukni ślubnej przed motorniczym (nie każdy miał lymuzynę) A buty jak nie było kartki zawsze można było wypożyczyć w zakładzie pogrzebowym (rano wcześnie trza było oddać bo chowają) No i impra weselna na działkach w świetlicy i wszystkie ciotki i inne piekły ciasta, wódka pod kluczem u starosty, czyli teścia....
Ech....I komu to przeszkadzało......:roll:
Lezy w archiwum.
znaczy, że mam się włamać i ukraść? :roll:
znaczy, że mam się włamać i ukraść?
....Mikolaj juz byl.
Wczoraj 25-kilometrowa pętla Kubalonka-Barania Góra-Wisła Czarne-Kubalonka aby zobaczyć co tam w Beskidzie słychać po ociepleniu.
Jako że zamglone było wiele nie zobaczyłem choć nie żałuję. Mgła też ma swój urok choć mało fotogeniczna była a i trochę urozmaicenia po całorocznej lampie. 3 foty z wieży widokowej na Baraniej.
600.
163158
601.
163160
602.
163159
bardzo mi się podobają Twoje górskie, zimowe obrazki :) zazdroszczę widoków :)
pierwsze z ostatniej wrzuty bardzo mi się podoba.
A mnie oba-trzy się podobają. :mrgreen:
Zima nie odpuszcza.Trasa zacna.
Zima nie odpuszcza.Trasa zacna.
Niżej topniało, jeszcze niżej już stopniało, bliżej szczytu panowała strefa zmarzliny :)
Znowu pięknie..., pogoda...przynajmniej na zdjęciach bajka:grin:
Niżej topniało, jeszcze niżej już stopniało, bliżej szczytu panowała strefa zmarzliny :)
Trzymam sie zdjec.
25 kilosów... kawałeczek, więcej z górki czy pod górkę ;):mrgreen:
Jakaś słoneczna choinka Ci się po drodze trafiła. Takie mgiełki są fajne, byle coś widać było od czasu do czasu :)
25 kilosów... kawałeczek, więcej z górki czy pod górkę ;):mrgreen:
Z GPSa wyszło, że trochę więcej pod górkę - widać górki urosły w czasie drogi :shock:
:mrgreen:
Na Baraniej nigdy nie byłam, raz gdy nadarzyła się okazja świeżo pouszkadzałam więzadła - więc siłą rzeczy się nie udało tam wybrać
pierwsze z wrzuconych - ciekawie te chmury grają - ciekawa jestem dalszych kadrów
Na Baraniej nigdy nie byłam, raz gdy nadarzyła się okazja świeżo pouszkadzałam więzadła - więc siłą rzeczy się nie udało tam wybrać
pierwsze z wrzuconych - ciekawie te chmury grają - ciekawa jestem dalszych kadrów
Dalej to był las, a wcześniej mgła zaś dalsze kadry po następnej wycieczce :roll:
Dalej to był las, a wcześniej mgła zaś dalsze kadry po następnej wycieczce :roll:
spoko - cierpliwie poczekam ;)
Piękna zima. Wrażenie na mnie zrobiła szczególnie ostatnia fota - jakby ten turysta zwiewał przed chmurą lawinową :wink:..
Pierwsze z ostatnich trzech najlepsze.
Świetne te 'zimówki'! Aż poszedłem po puchową kurtkę.
Pierwsze i trzecie są super. Środkowe mniej mi się widzi.
A te chmury to czekają jakby na pozwolenie, żeby przejść dalej. Czuć nastrój. Ale żeby tak 25 km jednego dnia?
Tym razem pogoda pokrzyżowała plany i zamiast śniegu z gór będzie oblech z szuflady.
603. karmik/brzęczak wierzbowy
163620
604.
163621
605.
163622
606.
163623
Na 605 ma fajną czapeczkę :)
luzaczek82
13.12.15, 17:12
Narobileś smaka na robaka:wink:
ten Twój oblech z szuflady też uroczy. ma pieknie ubarwione ubranko :)
... ma pieknie ubarwione ubranko :)
Nie wiadomo jaki piękniś z niego wylezie... ;):mrgreen:
Nie wiadomo jaki piękniś z niego wylezie... ;):mrgreen:
jak u dobrego ogrodnika to ma małe szanse cokolwiek wyleźć. popsikają i ma będą czekać aż zniknie...
to jakaś błonkówka ponoć, ale nie udało mi się znaleźć obrazka z widokiem osobnika dorosłego, no a nie sadzę żeby ten robal w tej postaci robił dzieci i składał jaja :-P
to chyba coś podobnego do stonki się wykluję, albo do tej wrednej latawicy co Ci Dell-a okupuje :mrgreen:
ale konkretnego obrazka nadal nie znalazłam, jakichś jego kuzynów tylko, a teraz mnie to gryzie od środka, żeby się dowiedzieć :|
ale konkretnego obrazka nadal nie znalazłam, jakichś jego kuzynów tylko, a teraz mnie to gryzie od środka, żeby się dowiedzieć :|
Po tej nazwie znajdziesz zdjecia doroslych i larw: Nematus salicis ;)
I czekam na wiecej oblechow w tym watku bo fajne :)
pozdro
Tym razem pogoda pokrzyżowała plany i zamiast śniegu z gór będzie oblech z szuflady...
Kapitalna ta ostatnia seria, 604. 605. i 606. bardzo udane.
Kapitalna ta ostatnia seria, 604. 605. i 606. bardzo udane.
I czekam na wiecej oblechow w tym watku bo fajne :smile:
pozdro
Dzięki, to jeszcze jeden:
607.
164264
Dla odmiany ptaszek (po kliknięciu trochę większy) spotkany dzisiaj koło domu:
608.
164288
609.
164287
Był dosyć daleko więc mocno kropowany z mZD75-300 @ 300.
luzaczek82
27.12.15, 21:05
Ostatni oblech fajny:grin:
607 i dzięciołki - świetne.
Pozdrawiam.
Po tej nazwie znajdziesz zdjecia doroslych i larw: Nematus salicis ;)
no i dzięki temu znalazłam faktycznie. Dzięki za info :)
przestało mnie gryźć od środka ;)
---------- Post dodany o 02:39 ---------- Poprzedni post był o 02:36 ----------
Dla odmiany ptaszek (po kliknięciu trochę większy) spotkany dzisiaj koło domu:
608.
robal cudny a z dzięciołków, mimo, że drugi kadr mniej zabałaganiony i ptaszek większy to pierwsze ujęcie śpiącego dzięciołka jest dla mnie lepsze.
Bo dzięcioł, dzięciołem, ale sfocić go w takim stanie to już wielka gratka!
Szufladowy oblech fajny. Dzięcioł też niczego sobie.
Był dosyć daleko więc mocno kropowany z mZD75-300 @ 300.
Jak dodasz jeszcze że bez statywu zrobione to szacun. U mnie na 300mm nieostre się robi.
Jak dodasz jeszcze że bez statywu zrobione to szacun. U mnie na 300mm nieostre się robi.
1/250s więc spokojnie bez statywu, wyszło by jeszcze przy dłuższych czasach. Większym problemem było trafienie AFem, ruch ptaka.
Jeśli światło jest dobre to i z 300mm da się dużo wyciągnąć, jak złe to jak to mówią z g... bicza nie ukręcisz, na ogół jest złe niestety :|.
608-zapil i zasnal..
Faktycznie, wygląda jakby kimał. Albo nasłuchuje, czy robale łażą w środku... :grin:
Następnym razem zapytam go, ale na pewno nie kimał :mrgreen:
Pluszak... tuli się do drzewa ;) :)
bardzo fajne te Twoje szufladkowe klimaty. trochę lata w ... wiosnę ? no u mnie już zima prawie :) pozdr
Teraz inny, wczorajszy ptaszek.
Nadeszły mrozy a wraz z nimi gile. Na razie przylatują na wierzchołek drzewa, są daleko i trzeba mocno kadrować. Gdy wszystko wyjedzą na wierzchołku, powinny pojawić się niżej :)
mZD75-300 @ 300
610.
164547
611. W tego można kliknąć będzie troszkę większy.
164546
Wraz z Nowym Rokiem Wszystkim życzę pięknych ptaszków :)
Cudny gil. Też życzę i ptaszków i gór :)
bardzo ładny Gil. oby jak najwięcej takich , lepszych i najlepszych kadrów :) pozdr
611 ciekawy kadr, przydało by się jakieś śmigło... :)
Szkoda ze tak wysoko, czekamy na inna perspektywe :)
pozdro
Dzięki :)
Szkoda ze tak wysoko, czekamy na inna perspektywe :)
pozdro
Jak mrozy dłużej potrzymają to jest szansa.
Dzięki :)
Jak mrozy dłużej potrzymają to jest szansa.
Mówią, że do tygodnia.
Gil od podwozia? Wolę poczekć aż niżej się opuści skubaniutki. Ladne są te łobuzy.
Mówią, że do tygodnia.
Tak szybko to raczej drzewa nie objedzą, może jeszcze mróz wróci. Gile niestety są płochliwe, objadają drzewo z nasion (chyba jesion) zaczynając od czubka. Drzewo jest niestety koło drogi, którą raz za czas ktoś przechodzi, przejeżdża samochód - wtedy odlatują.
Gil to bardzo fotogeniczny ptak, widać nasionka jesionu mu smakują.
Ja również czekam na troszkę inną perspektywę, bo zdjęcia technicznie bardzo dobre. Gratulacje
oba fajne, ale ten z koralami z suszków na brzuchu oryginalniejszy ;)
1/250s więc spokojnie bez statywu, wyszło by jeszcze przy dłuższych czasach. Większym problemem było trafienie AFem, ruch ptaka.
Jeśli światło jest dobre to i z 300mm da się dużo wyciągnąć, jak złe to jak to mówią z g... bicza nie ukręcisz, na ogół jest złe niestety :|.
Co do AF. Z tzw. lupki nie korzystasz?
Co do AF. Z tzw. lupki nie korzystasz?
Czasem korzystam tylko wtedy ptaka trudno znaleźć, problem natomiast w tym, że AF lubi ustawiać się na gałęzie jeśli ptak w gąszczu siedzi.
Lubię gile,ale poczekam na lepszą perspektywę :grin:
Mam nadzieję, że się doczekasz :roll:
Cierpliwi będą nagrodzeni. :mrgreen: Też sobie poczekam. :mrgreen:
Narobileś smaka na robaka:wink:
Wypluj! :mrgreen: 605. cudo.
---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:44 ----------
Cierpliwi będą nagrodzeni. :mrgreen:
A starzy w...nerwieni. :mrgreen:
Wypluj! :mrgreen: 605. cudo.
:mrgreen:. Mam jeszcze takiego:
612.
164736
Fuj! Ohyda!
Świetna ohyda :D
:mrgreen:. Mam jeszcze takiego:
612.
Łysy i bez kapelutka, a w dodatku: przepasiony.
Oblech-glut z nadwagą... Noo dobra: ładnie strzelony.
Długa, cienka gutaperka, ładnego motylka nie miał ??? :mrgreen:
Ale fota przednia. :mrgreen:
... ładnego motylka nie miał ??? :mrgreen:
miał :lol::
613.
164750
miał :lol::
613.
164750
Ooo, śliczny, nie taki gumowaty jak oblech gutaperkowy. :mrgreen:
Dzięki za doznania estetyczne. :mrgreen:
i ten motylek i wcześniejsza "zielona rolada" super!
Troche gasienica wcisnieta w rog za mocno, ale reszta cymes :)
Karlatek tez niczego sobie :)
pozdro
gąsienica super, karłątek zresztą też :) pozdr
Gile ładniejsze :)
Pozdrawiam.
lisiajamka1
4.01.16, 20:13
Gile, robale i motylki, choć nie nakręcane to i tak pięknie się prezentują :grin:
Tym razem jakiś włochaty:
614.
164832
Zdjęcie świetne, kolorystyka też, oblech włochaty ohydny. :mrgreen:
Nie wiem co powiedziec-ale sie boje.
lisiajamka1
5.01.16, 23:55
Włochate jest piękne :grin:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: się zgadzam :)
Zboczeńcy. to skrzydlate jest piękne. :mrgreen:
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post był o 23:00 ----------
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: się zgadzam :)
I ty też Robtorze ??? :shock::mrgreen:
Troszkę chyba mało ostre :roll:
To jeszcze motylek - dostojka malinowiec:<br>
615.
164866
616.
164867
617.
164868
Śliczny, niema w nim nic z gąbczastego, owłosionego oblecha. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
... niema w nim nic z gąbczastego, owłosionego oblecha. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Szkoda... ;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
lisiajamka1
6.01.16, 18:13
niema w nim nic z gąbczastego, owłosionego oblecha. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
jaki biedny motylek :wink::mrgreen:
Śliczny, niema w nim nic z gąbczastego, owłosionego oblecha. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Teraz już nie ma ale wcześniej nim był :lol:
W końcu styczeń w Beskidach powoli zaczyna zimę przypominać
Z dziś :smile:, gdzieś na Czantorii:
618.
165638
619.
165639
620.
165640
621.
165641
Niebo niestety nie dopisało :|
Pal licho niebo, śnieżny las super. :shock::mrgreen:
Z dziś :smile:, gdzieś na Czantorii ...Chcesz, żebym Cię na zimę dodał do ignorowanych? :evil:
Piękna zima. Bardzo dobra wrzuta. 619 i 620 naj .
Takie ośnieżone szlaki to jest to!
Piękna zimowa sceneria, 619. podoba mi się najbardziej.
Takie ośnieżone szlaki to jest to!
Piękna zimowa sceneria, 619. podoba mi się najbardziej.
tak jak i mi :) 619 the best
i to jest prawdziwa zima, a nie to co za oknem we Wrocławiu widzę.
W końcu styczeń w Beskidach powoli zaczyna zimę przypominać
Z dziś :smile:, gdzieś na Czantorii:
618.
619.
620.
621.
Niebo niestety nie dopisało :|
O, widzisz... piknie. Jeszcze by się jakieś mgiełki do kompletu przydały...:mrgreen:
A u mnie jak w sobotę pokazałem ciut śniegu w DITL-u, to więcej nic nie spadło. Nędza.
Tak patrzę na Twoje foty i mi się smutno robi, że klimat się zmienia, i prawdziwe zimy przechodzą do historii .
Chcesz, żebym Cię na zimę dodał do ignorowanych? :evil:
Chyba będziesz musiał, jeszcze kilka razy mam zamiar wybrać się tej zimy w góry, chyba że śnieg stopnieje :lol:
O, widzisz... piknie. Jeszcze by się jakieś mgiełki do kompletu przydały...:mrgreen:
Zapomniałem wytwornicy :mrgreen:. Pod koniec się pojawiły ale bynajmniej nie takie o jakich marzyłem :neutral:
A u mnie jak w sobotę pokazałem ciut śniegu w DITL-u, to więcej nic nie spadło. Nędza.
Tak patrzę na Twoje foty i mi się smutno robi, że klimat się zmienia, i prawdziwe zimy przechodzą do historii .
Niestety, śnieg pojawił się późno i to jeszcze w malutkich ilościach a najgorsze, że z roku na rok jest gorzej :neutral:
Tymczasem idziemy dalej w kierunku Soszowa:
622.
165665
623.
165666
624. Docieramy do Soszowa - widok na trasę narciarską.
165667
625. Jeszcze kawałeczek i będziemy na szczycie
165668
Na szczęście zgodnie z prognozami pogoda zaczęła się poprawiać, przynajmniej na chwilę :)
kto by przypuszczał, że będziemy cieszyć się że zimą spadł śnieg. kiedyś to było normalne, że jak "jest zima to jest zimno" i śnieżnie
tak 619 wciąga w ten szlak
lisiajamka1
20.01.16, 09:22
Piękne śnieżne tunele.
kto by przypuszczał, że będziemy cieszyć się że zimą spadł śnieg. kiedyś to było normalne, że jak "jest zima to jest zimno" i śnieżnie
kiedyś to było kiedyś. w mieście 20 cm skrzypiącego śniegu pod butem przez 2 miesiące w roku. Dzisiaj dni, w których śnieg leży na ulicach można policzyć na palcach. Jednej ręki :(
Chyba będziesz musiał, jeszcze kilka razy mam zamiar wybrać się tej zimy w góryTo Ci "po złości", porzeźbię w śniegu:
oryginał165675 rzeźbione165676
To Ci "po złości", porzeźbię w śniegu:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Prawie jak po mojej stronie...
To Ci "po złości", porzeźbię w śniegu:
Rzeźbcie, rzeźbcie, może jaki Michał Anioł się objawi :lol:
Rzeźbiarze tutaj mile widziani :), muszę przyznać, że mi się podoba ta rzeźba, wezmę pod uwagę gdy sam będę rzeźbić :).
Cały dzień pada śnieg, więc jest szansa, na kolejną porcję zdjęć jeśli czas i pogoda dopiszą :)
620 mi się widzi najbardziej. Pozazdrościłem Ci tej zimy i obrobiłem swoją sprzed 7 lat :mrgreen:
...Cały dzień pada śnieg...
Ale Ci dobrze... :mrgreen:
Cały dzień pada śnieg, więc jest szansa, na kolejną porcję zdjęć jeśli czas i pogoda dopiszą :)
Ale Ci dobrze... :mrgreen:
ano dobrze - korzystaj póki możesz :mrgreen:
Tymczasem dochodzimy na szczyt Soszowa:
626.
165727
gdzie pijemy herbatę :lol:
627.
165728
Rozważany tez był Stożek, zostaje na kolejny raz
628.
165729
Z Czantorii przyszliśmy i na Czantorię trzeba wracać :|
629.
165730
Po takim termosiku tez by sie nie chcialo isc.
Odrobina słońca i od razu inaczej te góry wyglądają, pięknie tam jest.
...Rozważany tez był Stożek, zostaje na kolejny raz...
Jak Stożek to kawałek dalej, po czeskiej stronie fajnie się idzie na Filipkę, po drodze jest polana widokowa na czeską stronę, lubię tamtędy chodzić. Za Filipką jest malutkie schronisko z piwem i knedlikami, można płacić oczywiście złotówkami:mrgreen:.
Pozdrawiam
Jak Stożek to kawałek dalej, po czeskiej stronie fajnie się idzie na Filipkę, po drodze jest polana widokowa na czeską stronę, lubię tamtędy chodzić. Za Filipką jest malutkie schronisko z piwem i knedlikami, można płacić oczywiście złotówkami:mrgreen:.
Pozdrawiam
za to uwielbiam te wątki - zawsze znajdzie się ktoś, kto poleci fajne miejscówki przy okazji oglądania równie fajnych fot ;)
w tamtych rejonach nie byłam a Miśka którą zabieram na zloty z tamtych stron jest - więc może kiedyś uda się tam wyskoczyć
Pozdrawiam
Chodziłem tam kiedyś od czeskiej strony (z Nydku), podobnie jak i na Soszów czy Czantorię :)
Chodziłem tam kiedyś od czeskiej strony (z Nydku), podobnie jak i na Soszów czy Czantorię :)
W takim razie więcej nie zanudzam:-P, dodam tylko, że w sezonie letnim mają świetną ofertę owczych serów własnej produkcji:).
Po czeskiej stronie jeszcze Łomna, Połom, Jaworowy, Ostry, Radhoszcz, wszędzie gdzie by się nie wyszło dobre, zimne piwko z piękną pianką :lol:
Trzeba będzie znowu odwiedzić i przypomnieć sobie dobre stare czasy :)
---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post był o 23:46 ----------
W takim razie więcej nie zanudzam:-P, dodam tylko, że w sezonie letnim mają świetną ofertę owczych serów własnej produkcji:).
Tak, tak, widziałem jak doili te owce :mrgreen:
Na razie opady śniegu, w góry się nie wybieram więc jeszcze 4 (ostatnie) foty z Soszowa:
630.
165901
631.
165903
632.
165904
633.
165902
lisiajamka1
22.01.16, 20:40
Bajecznie wygląda zima na Twoich zdjęciach, wszystkie cztery mi się podobają :)
631 bosko wygląda - taki dziewiczy niczym nie zmącony śnieg :)
pięknie
Na razie opady śniegu, w góry się nie wybieram więc jeszcze 4 (ostatnie) foty z Soszowa:
630.
165901
631.
165903
632.
165904
633.
165902
Dzięki dobry człowieku, dawno zimy nie widziałem, przyjemnie popatrzeć jak wygląda zima, bo pamięć często jest zawodna. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bajecznie wygląda zima na Twoich zdjęciach, wszystkie cztery mi się podobają :)
A 631 w szczególności. Fantastycznie oddana faktura śniegu.
631 bosko wygląda - taki dziewiczy niczym nie zmącony śnieg :)
pięknie
A 631 w szczególności. Fantastycznie oddana faktura śniegu.
o tak chciałem napisać jak te profesjonalisty:grin:
630.
631.
632.
633.
Piękna seryjka!, widzę że 12-32 daje nieźle radę :)
Piękna seryjka!, widzę że 12-32 daje nieźle radę :)
Spoko, jestem zadowolony, z E-M5 fajny zestaw kieszonkowy :)
Z ditlowego polowania (do Ditla trafił większy zwierz, też latający :mrgreen:)
634. Kowalik, niestety mocno kadrowany
165963
Dobra zima nie jest zla ;)
Kowalik promieni slonca wypatruje :)
pozdro
Jeszcze kilka gili, ciągle ktoś były straszone przez przejeżdżające samochody więc niestety z daleka (mocno kadrowane)
635.
165972
636.
165973
637.
165974
Piękności te zimowe fotolasy.
Pozdrawiam.
Świetne ujęcia zimy. Ptaszki tez ładnie pokazane :-)
Gile przy posiłku bardzo fajnie zapozowały, 636. najbardziej mi podchodzi, napuszony kowalik świetny.
piękne te ostatnie kulki :)
zarówno w postaci gili jak i kowalika ;)
Zimowe zdjęcia piękne ale gile je przebiły.
ps. mam taki sam termos.
cześć,
te śnieżne widokówki z Soszowa - bardzo miłe w odbiorze, fajne światło, 633 to nawet nakleiłbym znaczek i wysłał.
pozdrawiam,
Z braku laku trochę koniny i motylek z szuflady.
638.
167109
639.
167110
640.
167111
641.
167112
Fajna szuflandia, ostatni coś niewyraźny... :mrgreen:
dwa środkowe najlepsze ;)
Z braku laku
..to bedzie jeszcze: i rak i ryba.
Gratuluję porządku w szufladach... w moich panuje notoryczny burdel. :grin:
Gratuluję porządku w szufladach... w moich panuje notoryczny burdel. :grin: A ja zasobów do porzadkowania...
A ja zasobów do porzadkowania...
Nawet nie wiem czy wartościowe one są...
Ładną masz szufladę.
Żeby konie w szufladzie trzymać ? :shock:
:mrgreen: :mrgreen:
Ładną masz szufladę.
i prawie już pustą, najwięcej jakiejś podłej jakości koniny :roll:
Zrób salami :-P
Zrób salami :-P
Gdybym miał osła to zrobiłbym salame di asino, moja konina może być niestrawna :roll:
luzaczek82
10.02.16, 13:12
Spoczko szuflada...skoro dawno nie zaglądałeś do niej to może jakieś pajączki się znajdą:wink:
lisiajamka1
10.02.16, 13:22
Pierwszy i "niewyraźny" podobają mi się najbardziej :)
Pierwszy i "niewyraźny" podobają mi się najbardziej :)
Mimo wszystko są te robale piękne, ale z bliska lekko obrzydliwe. przypominają mi jako żywo zakutych średniowiecznych rycerzy....
sadysta :roll:
Konik, motyle inne... swietne.
Spoczko szuflada...skoro dawno nie zaglądałeś do niej to może jakieś pajączki się znajdą:wink:
Te najfajniejsze już powrzucałem, jakieś marnoty może jeszcze się znajdą, tym nie mniej widać już dno szuflady :roll:
widać już dno szuflady :roll:
A drugie..
A drugie..
a to muszę spojrzeć... :shock:
Wyziera z szuflady dno, ale jeszcze jakieś pajączki wygrzebałem (i trochę koniny):
642.
167220
643.
167221
644.
167222
645.
167223
643 jakoś głupio na mnie spogląda. :shock::mrgreen:
Delikwent na 643. nieźle zdziwiony, żeś go wygrzebał z czeluści. ;)