Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy mój Olek wyciągnął kopyta? Przepalone zdjęcia...

cissic
4.06.13, 20:40
Cześć

Wczoraj na kajakach w dużym słońcu po godzinie pracy moje E-3 pokazało mi cztery litery. Sprawdzałem wszystkie chyba możliwe ustawienia, resetowałem ustrojstwo i ciągle jest lipa. Poniżej ostatnie dobre i pierwsze złe zdjęcie:

cissic
4.06.13, 20:41
Troszkę lepiej jest na manualu, ale problem jest.

cissic
4.06.13, 20:44
pierwsze wszystko ustawione z palca, drugie A i AF.
czy jestem jakimś kompletnym gamoniem, czy może pozostał mi tylko serwis?

poniżej exif z ostatniego zdjęcia

slaszysz
4.06.13, 20:51
Trudno powiedzieć, bo nie widać EXIFa. Wrzuć gdzieś na jakąś stronę, a nie bezpośrednio na forum.

cissic
4.06.13, 20:58
Trudno powiedzieć, bo nie widać EXIFa. Wrzuć gdzieś na jakąś stronę, a nie bezpośrednio na forum.

link do jpg z puszki: www.believe.pl/P6030501.JPG

cissic
4.06.13, 22:00
Jeszcze jedna fota, które bardzo dobrze pokazuje problem. Zdjęcie zrobiłem na pełnym manualu ostrząc na krawędź lampki, która zwyczajnie się wypaliła...

nyny
4.06.13, 22:04
To ostatnie to jakims manualem robiles starym bo jesli nie to wyglada, ze cos z przyslona masz, jakby nie domykal.

pozdro

Bodzip
4.06.13, 22:21
Na moje oko:
ta przepalona ścieżka - obiektyw na full otwarty
ostatnie, lampka - brak parametrów obiektywu. Ogniskowa 0, przesłona 0. Tak jakby był manualny.

Przeczyść styki w aparacie i obiektywie. Sprawdź z innym obiektywem systemowym

cissic
4.06.13, 22:27
Na moje oko:
ta przepalona ścieżka - obiektyw na full otwarty
ostatnie, lampka - brak parametrów obiektywu. Ogniskowa 0, przesłona 0. Tak jakby był manualny.
Przeczyść styki w aparacie i obiektywie. Sprawdź z innym obiektywem systemowym

Problem występuje zarówno na obiektywach ZD jak i na manualnych (ostatnie zdjęcie z lampką). Styki przeczyszczę, ale mam złe przeczucie...

Bodzip
4.06.13, 22:30
Zobacz jeszcze, czy Ci się pomiar światła nie przestawił.

cissic
4.06.13, 22:54
Ustawienia są i były ok - to pierwsze sprawdziłem jeszcze na wodzie. Przeczyściłem styki i chyba jest lepiej, choć sam już nie wiem bo jest środek nocy a pstrykanie żarówek i lampek nie jest miarodajne. Jutro strzelę kilka kontrolnych zdjęć w ciągu dnia i dam znać

tropic
4.06.13, 23:27
Ciekawa sprawa.....mam tak samo !! żeby zrobić prawidłowo naświetlone zdjęcie to muszę korygować ekspozycję nawet na -4 !! Ale zauważyłem że ak się dzieje przy mniejszej przysłonie...tak od ok. f/7.1

hades
5.06.13, 00:00
Na ile jest ustawiona kompensacja ekspozycji w trybie A?

Dodane:
Spróbuj ustawić pomiar matrycowy. Napisz czy dzieje się tak samo, w tym trybie pomiaru.

---------- Post dodany 05-06-13 o 00:00 ---------- Poprzedni post był 04-06-13 o 23:55 ----------

Jeśli w trybie M udaje się ustawić wszystko jak trzeba, to pomiar w A jest do bani. Mi to wygląda jakbyś miał ustawiony pomiar spot, w dodatku celujesz na jasne elementy, i masz kompensacje +2 EV (której nie zauważyłeś).

cissic
5.06.13, 00:57
Na ile jest ustawiona kompensacja ekspozycji w trybie A?
Problem występuje w każdym wypadku i w każdym trybie. Na dodatniej i ujemnej kompensacji jest zawsze przepał.

Spróbuj ustawić pomiar matrycowy. Napisz czy dzieje się tak samo, w tym trybie pomiaru.
Problem dotyczy każdego pomiaru, punktowy, centralnie ważony, matrycowy itd.

Jeśli w trybie M udaje się ustawić wszystko jak trzeba, to pomiar w A jest do bani. Mi to wygląda jakbyś miał ustawiony pomiar spot, w dodatku celujesz na jasne elementy, i masz kompensacje +2 EV (której nie zauważyłeś).
Na M czasem zdjęcie wyjdzie a czasem nie. Celuję na jasne, ciemne, szare elementy, na wszystkim jest źle. Aktualnie jestem po czyszczeniu styków i wreszcie udało mi się zrobić normalne zdjęcie. Jutro cyknę fotkę w ciągu dnia

hades
5.06.13, 01:57
Skoro problem występuje w każdym trybie to jak udało się zrobić dwie klatki (poprawną i przepaloną) tej samej sceny? Ta udana została wykonana przez dobieranie parametrów na podstawie wskazań pomiaru czy na "czuja", skracając czas i robiąc kolejne zdjęcia testowe?

cissic
5.06.13, 11:20
Skoro problem występuje w każdym trybie to jak udało się zrobić dwie klatki (poprawną i przepaloną) tej samej sceny? Ta udana została wykonana przez dobieranie parametrów na podstawie wskazań pomiaru czy na "czuja", skracając czas i robiąc kolejne zdjęcia testowe?

Na czuja. Pstryknę zaraz kilka fotek i zobaczymy jak to wygląda po przeczyszczeniu styków. Mam jednak złe przeczucia

hades
5.06.13, 11:45
Na czuja.

Po takiej odpowiedzi, też mam złe przeczucia. Ale problemu szukałbym w wadliwym pomiarze światła, a nie matrycy.

Mignęła mi przez myśl jeszcze jedna możliwość. Przypadkiem włączyłeś bracketing. W E-3 to raptem dwa przyciski na korpusie i przypadkowe pokręcenie kółkiem lub naciśnięcie kursora.

Pi0trazy
5.06.13, 11:45
A co z trybem totalnego auto?

cissic
5.06.13, 11:56
Wygląda to na problem lustra a właściwie mechanizmu który je podnosi. Mocno martwi mnie ta smuga na drugim zdjęciu

cissic
5.06.13, 12:02
Mignęła mi przez myśl jeszcze jedna możliwość. Przypadkiem włączyłeś bracketing. W E-3 to raptem dwa przyciski na korpusie i przypadkowe pokręcenie kółkiem lub naciśnięcie kursora.

Bracketing jest wyłączony...

A co z trybem totalnego auto?

Niestety problem dotyczy wszystkich ustawień

luc4s
5.06.13, 12:10
Nie chcę Cię martwić, ale mi się coś takiego robiło, jak migawkę trafiło. Choć wyglądało to jeszcze gorzej. Robiłem zdjęcia i od któregoś po prostu wychodziły prześwietlone i z cieniami.

cissic
5.06.13, 12:14
Nie chcę Cię martwić, ale mi się coś takiego robiło, jak migawkę trafiło. Choć wyglądało to jeszcze gorzej. Robiłem zdjęcia i od któregoś po prostu wychodziły prześwietlone i z cieniami.

Pamiętasz jaki był koszt naprawy?

Maciek_WM
5.06.13, 12:24
Jak patrzę na foty i exify to chyba rzeczywiście wygląda jakby migawka nie trzymała czasów tak jak trzeba. To ostatnie zdjęcie f/22, 1/6400s a zdjęcie i tak jest bardzo jasne, nie sądzę aby w tym kadrze było aż tyle światła... Na tym straszliwie prześwietlonym ustawienia wyglądają sensownie, ale najwyraźniej te 1/800s to tak naprawdę o wiele dłuższy czas.

cissic
5.06.13, 12:37
znalazłem taki post: https://forum.olympusclub.pl/threads/79584-E3-pytanie-o-koszt-wymiany-migawki

hades
5.06.13, 12:45
Hmmm, w tym dobrym jest cień na górze. Wygląda podobnie jak przy braku synchronizacji z lampą na krótszych czasach. Czyżby jednak migawka?

luc4s
5.06.13, 12:50
Wymieniłem jeszcze na gwarancji. Obawiam się, że koszt naprawy może być nieopłacalny. Pytaj w OK Serwis w Gdańsku.

cissic
5.06.13, 13:29
Wymieniłem jeszcze na gwarancji. Obawiam się, że koszt naprawy może być nieopłacalny. Pytaj w OK Serwis w Gdańsku.
W OK serwisie koszt migawki + naprawa = 500zł

cissic
25.06.13, 17:18
Mam już aparat w łapskach i grzeję się jak nastolatek przed pierwszą randką. Teraz muszę tylko dotrzeć do domu, wsadzić baterię i podpiąć szkiełko. Koszt naprawy to 850 zł a wysiadł "system regulacji"...

W kilku punktach muszę pochwalić serwis Olka

1. Bardzo uprzejmi i cierpliwi ludzie pracują w Olympusie
2. Aparat dotarł do mnie całkiem szybko bo po 16 dniach. Spodziewałem się raczej miesiąca
3. W ramach naprawy wymieniono mi również grip, muszlę oczną i rozwarstwiający się ekran

Oczywiście nie odbyło się bez nieporozumień, ale to detal bo nikt nie mógł przewidzieć, że popsuję się w Olympusie serwer pocztowy i nie będę mógł potwierdzić zlecenia naprawy. Jedyny mankament to fakt, że nikt nie dał mi znaku, że już aparat do mnie jedzie i mam przygotować forsę. Trudno pobiegałem sobie za kurierem.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony i jeśli wszystko będzie działało poprawnie to śmiało mogę stwierdzić, że nigdy nie byłem tak poważnie i sumiennie potraktowany jako klient

Maciek_WM
25.06.13, 20:20
Oby działało jak trzeba.

bubu69
25.06.13, 21:30
Współczuje awarii .

Mój e30 trzy tygodnie temu też wyzionął ducha - bez żadnych objawów siadła migawka(17.5 tyś.).
W brytyjskim serwisie wycenili naprawe na 187f, zapłaciłem (lubie mojego e30) i też teraz czekam na kuriera.
Serwis olka jest ok. - żadnych komplikacji.

cissic
25.06.13, 22:21
Wygląda na to, że wszystko jest ok. Niestety zaktualizowano system mojego olka do najnowszej wersji a to może oznaczać przestrzelone zdjęcia. Jutro czeka mnie troszkę testów z ZD 14-54

ahutta
25.06.13, 22:30
To jest chyba przypadłość wszystkich serwisów. Kiedyś zajmowałem się w firmie komórkami i każda odsyłana do serwisu wracała z adnotacją "aktualizacja firmware", niezależnie od tego jaka usterka była zgłaszana.

cissic
25.06.13, 22:46
To jest chyba przypadłość wszystkich serwisów. Kiedyś zajmowałem się w firmie komórkami i każda odsyłana do serwisu wracała z adnotacją "aktualizacja firmware", niezależnie od tego jaka usterka była zgłaszana.

No tak, ale prosiłem by tego nie robić i obiecano mi, że serwisant to uwzględni. Trudno co robić. Jutro zobaczę czy są przestrzeliny

Antyk
8.07.13, 22:35
I stało się. Mój E-3 po 5 latach nienagannej (nie ukrywam bardzo ciężkiej służby) odmówił wykonania rozkazu. Objawy: zawiesza się podczas zapisywania zdjęcia. Aparat jest cały czas "busy". Trzeba go wyłączyć i koniec. Po włączeniu i wciśnięciu migawki problem od nowa. Zmieniałem optykę, dzwoniłem serwisu gdzie miła Pani przeszła ze mną procedurę reset'u i nic. Ponieważ awaria trafiła mnie w oczekiwaniu (permanentnym) na kasę, pytanie brzmi który serwis pogwarancyjny moglibyście mi polecić w Warszawie? Operacja wysyłki na własny koszt do Olka, aby usłyszeć, że muszę zapłacić ponad 50% wartości puszki nie uśmiecha mi się wcale, dlatego szukam tańszych rozwiązań. Pozostaje jeszcze pytanie, czy po otwarciu body mój Olek nie utraci szczelności, dzięki której tyle lat ze mną wytrzymał. Znam taką historię od fotografa z Holandii - puszka wróciła rozhermetyzowana z autoryzowanego serwisu Olka. Może ma koleżeństwo jakieś doświadczenia w tej materii?

romek1967
8.07.13, 22:40
I stało się. Mój E-3 po 5 latach nienagannej (nie ukrywam bardzo ciężkiej służby) odmówił wykonania rozkazu. Objawy: zawiesza się podczas zapisywania zdjęcia. Aparat jest cały czas "busy". Trzeba go wyłączyć i koniec. Po włączeniu i wciśnięciu migawki problem od nowa. Zmieniałem optykę, dzwoniłem serwisu gdzie miła Pani przeszła ze mną procedurę reset'u i nic. Ponieważ awaria trafiła mnie w oczekiwaniu (permanentnym) na kasę, pytanie brzmi który serwis pogwarancyjny moglibyście mi polecić w Warszawie? Operacja wysyłki na własny koszt do Olka, aby usłyszeć, że muszę zapłacić ponad 50% wartości puszki nie uśmiecha mi się wcale, dlatego szukam tańszych rozwiązań. Pozostaje jeszcze pytanie, czy po otwarciu body mój Olek nie utraci szczelności, dzięki której tyle lat ze mną wytrzymał. Znam taką historię od fotografa z Holandii - puszka wróciła rozhermetyzowana z autoryzowanego serwisu Olka. Może ma koleżeństwo jakieś doświadczenia w tej materii?
1. Wyjmij kartę CF i zajrzyj w slot czy aby przypadkiem się jakiś pin nie wygiął i nie przywiera.
2. Twój Olek traci szczelność za każdym razem gdy odpinasz obiektyw lub wyciągasz kartę CF albo baterię i to przeżywa, wyloozuj poślady ;)
3. "OK serwis" w Gdańsku był polecany nie raz na forum

Mirek54
8.07.13, 22:45
puszka wróciła rozhermetyzowana z autoryzowanego serwisu Olka.

O ja pierdziele.Co palil ten fotograf? Holenderski fotograf.

Antyk
13.08.13, 11:50
Dzięki za podpowiedz. Sprawa wyjaśniona - migawka powiedziała dość. Teraz będą schody z serwisem, albo szukanie nowego aparatu.

eFiX
13.08.13, 11:53
Jeśli trzy lata i puszka używana zawodowo, to powinna już na siebie zarobić (?) wiec wymieniaj na E-5 i po problemie :)

Antyk
19.08.13, 11:39
Kwestia się powoli wyjaśnia. Serwis nie chce mi podać kosztów naprawy bez przesłania do nich aparatu. Pomimo, że swego czasu pozycjonowali ten aparat jako semi-profi nie rozumieją teraz, że 2-3 tyg. to sporo czasu w przypadku sprzętu, który pracuje. Polityka firmy jest konsekwentną, bo nie mogę oddać aparatu do naprawy pogwarancyjnej mechanikowi, do którego mam zaufanie, bo nie ma możliwości zakupu potrzebnego podzespołu. I tak serwis mnie przymusza do poniesienia kosztów wysyłki ( w obie strony jeśli nie zgodzę się z wyceną) oraz czekania nie wiadomo ile na powrót sprzętu. Znam przypadek oczekiwania prawie 5 tyg. Może ktoś z Was wymieniał w migawkę E 3 w serwisie i zna orientacyjną cenę tej usługi. Do kol. eFIX-a: Puszka używana pomocniczo w pewnych konkretnych warunkach wymagających szczelności, więc sam przebieg nie jest zbyt duży. Polityka serwisu właśnie mnie "leczy" z zakupu kolejnego Olka.

cissic
28.08.13, 17:40
Kwestia się powoli wyjaśnia. Serwis nie chce mi podać kosztów naprawy bez przesłania do nich aparatu. Pomimo, że swego czasu pozycjonowali ten aparat jako semi-profi nie rozumieją teraz, że 2-3 tyg. to sporo czasu w przypadku sprzętu, który pracuje. Polityka firmy jest konsekwentną, bo nie mogę oddać aparatu do naprawy pogwarancyjnej mechanikowi, do którego mam zaufanie, bo nie ma możliwości zakupu potrzebnego podzespołu. I tak serwis mnie przymusza do poniesienia kosztów wysyłki ( w obie strony jeśli nie zgodzę się z wyceną) oraz czekania nie wiadomo ile na powrót sprzętu. Znam przypadek oczekiwania prawie 5 tyg. Może ktoś z Was wymieniał w migawkę E 3 w serwisie i zna orientacyjną cenę tej usługi. Do kol. eFIX-a: Puszka używana pomocniczo w pewnych konkretnych warunkach wymagających szczelności, więc sam przebieg nie jest zbyt duży. Polityka serwisu właśnie mnie "leczy" z zakupu kolejnego Olka.

W moim przypadku koszt całej zabawy wraz z kurierem to jakieś 850 zł. Wklejono mi jednak nowego gripa, dostałem nową obudowę na ekran i nową muszlę. Na wszystko czekałem 2 tygodnie.

eFiX
28.08.13, 18:55
Nieważne, E-3 nie jest naprawiana ryczałtowo. nvm

-----------------------------------------------------
ale czy E-3 nie jest naprawiana za stałą cenę, tzw. ryczałt? chyba ze olympus juz sie z tego wycofał. kiedys bylo tak, ze np (przykladowo) naprawa E-3 niezaleznie od tego co padło wynosila X pln. czy to wgnieciony przycisk za 15 pln czy wybuch bomby termojadrowej w srodku za wartosc puszki.