Zobacz pełną wersję : Adapter na m42?
przemek1259
2.06.13, 00:15
Witam, jako że jestem zupełnie początkujący, mam pytanie, jaki trzeba kupić adapter do olka E-420 chcący podpiąć takie obiektywy:
http://allegro.pl/obiektyw-soligor-moc-olympus-o-om-85-805-f-3-8-i3258320720.html
(http://allegro.pl/obiektyw-soligor-moc-olympus-o-om-85-805-f-3-8-i3258320720.html)http://allegro.pl/obiektyw-helios-mc-44m-6-2-58-do-makro-i3282926776.html
(http://allegro.pl/obiektyw-helios-mc-44m-6-2-58-do-makro-i3282926776.html)? :) Z góry dzięki :)
P.S - co to znaczy że obiektyw ma mocowanie OM ?
P.S - co to znaczy że obiektyw ma mocowanie OM ?
Znaczy to dokladnie tyle co jest napisane:)
Do szkla z pierwszego linka musisz miec adapter (szklo)OM-4/3(body)
Do drugiego (szklo)M42-4/3(body)
pozdro
Jeżeli chcesz się bawić w manualne szkła, proponuję Ci kupno na początek zwykłej przejsciowki bez dandeliona pod m-42 ze zwróceniem uwagi, czy zapewniaja ostrzenie do nieskończoności. Koszt ok 30zł, szkła tez w miarę tanie (helios ok 50zl) i jeżeli Ci nie podpasuje ta zabawa, to strata niewielka. Obiektywy z mocowaniem OM, sa to bardzo dobre optycznie obiektywy (nie wszystkie oczywiscie) z analogowych korpusow olympusa, z tym ,że droższe, a na początku i tak tego nie wykorzystasz. I raczej staraj się nie kupować obiektywów manualnych typu zoom.
przemek1259
2.06.13, 11:09
czyli chcący żebym miał obiektyw bez przejściówek to tylko Zuiko ?
A co do adaptera to taki może być?
http://allegro.pl/adapter-m42-olympus-4-3-nieskonczonosc-i3280753188.html
(http://allegro.pl/adapter-m42-olympus-4-3-nieskonczonosc-i3280753188.html)Jeszcze jedno pytanie, tutaj na tej aukcji: http://allegro.pl/helios-44m-4-2-58-swietny-stan-adapter-sample-i3279127819.html
pisze, że obiektyw ma zablokowany bolec przysłony, więc jeśli nie będzie on zablokowany to nie da się robić zdjęć czy jak? Bo są tańsze na allegro ale nic nie pisze o blokadzie...
Jeśli bolec nie jest zablokowany to przesłona jest maksymalnie otwarta i nie zmienisz jej pierścieniem. Zablokować możesz np. klejem :grin:. Można też domknąć przyciskiem na obiektywie, ale nie wiem czy wszystkie obiektywy takowy mają, nie jest to jednak zbyt wygodne. Jeżeli nie piszą na aukcji czy ma blokadę to pytaj sprzedawcy, ze zdjęcia niewiele widać.
Helios musi mieć zablokowany ten bolec, bo inaczej nie będziesz mógł manualnie ustawić żądanej przysłony. Możesz kupić z już zablokowanym bolcem, albo bez i samemu zablokujesz. Nie jest to trudne, ale jak nie masz zdolności manualnych to wybierz tą pierwszą opcję.
przemek1259
2.06.13, 11:30
Jeśli bolec nie jest zablokowany to przesłona jest maksymalnie otwarta i nie zmienisz jej pierścieniem. Zablokować możesz np. klejem :grin:. Można też domknąć przyciskiem na obiektywie, ale nie wiem czy wszystkie obiektywy takowy mają, nie jest to jednak zbyt wygodne. Jeżeli nie piszą na aukcji czy ma blokadę to pytaj sprzedawcy, ze zdjęcia niewiele widać.
Czyli bolec powinien być zablokowany tak? :)
....pisze, że obiektyw ma zablokowany bolec przysłony, więc jeśli nie będzie on zablokowany to nie da się robić zdjęć czy jak?...
Jeżeli obiektyw (z mocowaniem M42) nie ma przełącznika auto/manual to nie będziesz miał możliwości regulacji przysłony. Będzie zawsze w pełni otwarta dlatego musi być zablokowany bolec przysłony. Przełącznik w położeniu manual właśnie to robi. Zablokować samemu ten bolec to żadna filozofia.
Czyli bolec powinien być zablokowany tak? https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Tak !!!
przemek1259
2.06.13, 11:35
aha, okej. Czyli jak kupię tanio obiektyw to zgłoszę się tutaj i powiecie mi jak go zablokować :)
aha, okej. Czyli jak kupię tanio obiektyw to zgłoszę się tutaj i powiecie mi jak go zablokować :)
Może to Ci trochę rozjaśni :
http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-23.html
http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
Google Ci podpowie:) Wystarczy wpisać "blokada bolca przysłony"" czy cuś podobnego.. Nie wybieraj najtaniej. Patrz na opis i zdjęcia w jakim wizualnie jest obiektyw (także opinie o sprzedającym). Warto czasem parę zł. dołożyć.
przemek1259
2.06.13, 11:46
Ja kupię z licytacji ;). A jak gościu pisze że ma jakieś mikroryski na obiektywie to przeszkadza to w czyms?
Ja kupię z licytacji ;). A jak gościu pisze że ma jakieś mikroryski na obiektywie to przeszkadza to w czyms?
Osobiście bym nie kupił. Jeżeli jeszcze są na tylnej soczewce to tym bardziej.
przemek1259
2.06.13, 13:02
Sory za te pytania ale próbuje się dowiedzieć wszystkiego itp ;). Który obiektyw polecacie bardziej Zuiko 14-42 czy Zuiko 40-150 ? :) Chodzi mi o obiektyw do tak naprawdę wszystkiego, od krajobrazu do makro ;)
Mam obydwa . Żaden nich nie jest do makro. No może na 40-150 założyć konwerter i próbować zdjęć makro.
Do makro to możesz jakiś manualny tani kupić na Allegro. A obiektyw do wszystkiego ? Hmmm. Nie wiem czy jest taki. Może masz na myśli taki spacerowy np. No to na początek ten który masz 14-42 może wystarczy. A jak zaczniesz robic zdjęcia to zobaczysz czego ci brakuje.
przemek1259
2.06.13, 13:15
Bo chodzi o to, że mój kuzyn ma też 40-150. I chce się ze mną wymienić, ja mu daje ten 14-42 a on mi 40-150. I nie wiem czy warto. Jade na wakację, i właśnie potrzeba mi obiektyw do krajobrazu, zrobienia zdjęcia rodzinie, jakiś krzaków itp ;).
Bo chodzi o to, że mój kuzyn ma też 40-150. I chce się ze mną wymienić, ja mu daje ten 14-42 a on mi 40-150. I nie wiem czy warto. Jade na wakację, i właśnie potrzeba mi obiektyw do krajobrazu, zrobienia zdjęcia rodzinie, jakiś krzaków itp ;).
Zdecydowanie nie warto (w kontekście tych zastosowań co wymieniłeś, cenowo może i by się opłacało). 40-150 to już można powiedzieć taki mały teleobiektyw. Będziesz rodzinę oddalał o np. 15m aby im zrobić zdjęcie? Najlepiej posiadać obydwa te obiektywy.
Na wakacje to bierz ten który masz 14-42. Ten obiektyw bardziej ci się przyda na wycieczce. Niech twój kuzyn nie kombinuje :-P.
A jak tak bardzo mu zależy na wymianie to to mu powiedz że chcesz wypróbować ten jego obiektyw i zeby ci go pożyczył .:mrgreen:
przemek1259
2.06.13, 13:23
no ok. A ten obiektyw co kupiłem w zestawie z olkiem 17.5-45 czy jakoś tak? Do czego można go porównać? Do 14-42 czy do 40-150? Bo wezmę ten 17.5 i ten 14-42 i okaże się że są praktycznie takie same? :) Najlepiej aby jeden miał mniej zoomu a drugi już był z większym zoomem ;).
Haha ok powiem mu żeby mi pożyczył na próbę na pół wakacji :D
Weź 14-42 . A jak ci kuzyn pożyczy swój 40-150 to też weź. One ci wystarczą do tych potrzeb które napisałeś.
Tego 17.5-45 może zostaw sobie w domciu.
przemek1259
2.06.13, 13:40
haha, to ten 17.5 aż taki tragiczny ? :D A powiedzcie mi jeszcze, ten 14-42 ma zoom dość dobry? Nie chodzi mi o zoom nie wiadomo jaki, ale żeby coś sobie przybliżyć :) bo czytałem opinie to piszą że wogóle zoomu nie ma...
haha, to ten 17.5 aż taki tragiczny ? :D A powiedzcie mi jeszcze, ten 14-42 ma zoom dość dobry? Nie chodzi mi o zoom nie wiadomo jaki, ale żeby coś sobie przybliżyć :) bo czytałem opinie to piszą że wogóle zoomu nie ma...
Spoko . Możesz sobie przybliżyć coś. Ja miałem ten obiektyw na wycieczkach . :)
Ten 17.5-45 nie wiem czy jest tragiczny. Nie mam go. No ale masz 14-42 . To tego sobie zabierz na wycieczkę.
przemek1259
2.06.13, 13:48
okej ;) dzięki koronax ;)
Jeśli dobrze zrozumiałem to posiadasz ten obiektyw. Czy tak trudno samemu to sprawdzić? Kręcąc pierścieniem zooma zobaczyć w wizjerze jak się przybliża dany motyw. Zrób zdjęcie przy ogniskowej 14mm, następnie z tego samego miejsca przy ogniskowej 42mm i porównaj, sprawdź jakie są możliwości.
przemek1259
2.06.13, 14:03
Aparat przyjdzie mi dopiero we wtorek z obiektywem 17.5 ;) dlatego się pytam jak się sprawuje ten obiektyw i czy warto wymieniać 14-42 na 40-150 ;)
Aparat przyjdzie mi dopiero we wtorek z obiektywem 17.5 ;) dlatego się pytam jak się sprawuje ten obiektyw i czy warto wymieniać 14-42 na 40-150 ;)
Aha, to trochę zmienia postać rzeczy. Nie można tak stawiać tezy czy warto wymieniać 14-42 na 40-150. Jak choćby sam widzisz to są dwa różne obiektywy. Ogniskowe się nie pokrywają. Robiąc z bliska zdjęcie osobie tym pierwszym (przy ogniskowej 14mm) w kadrze będziesz miał całą postać, przy ogniskowej 40mm (taką ma najmniejszą ten drugi) będzie to głowa i ramiona. Na początek to ten 14-42, jak stwierdzisz, że potrzebujesz większego przybliżenia dokupisz 40-150, a może coś jeszcze innego o dłuższej ogniskowej:)
Edit.
Już się pomału gubię z tymi obiektywami:) Kupujesz z 17,5-45, a ten 14-42 to już miałeś, zamówiłeś, czy jak...:) Może nie dość uważnie śledziłem poprzednie Twoje wypowiedzi
To ja przy tej okazji powtórze to co już gdzieś tu chyba pisałem :)
Jeśli czekając na aparat chcesz "na sucho" potrenować zumowanie, to zrób tak:
Weź jakąś tekturkę i wytnij w niej prostokątny otwór o wymiarach takich jak matryca aparatu, czyli około 17mm na 13mm. Jak ustawisz ten otwór w odległości 17,5mm od soczewki oka, zobaczysz taki sam kadr, jak w wizjerze aparatu z podpiętym obiektywem o ogniskowej 17,5mm. Jak będziesz zmieniał odległość tej tekturki od oka w zakresie 14-42mm, będziesz widział to samo, co przy zumowaniu obiektywem 14-42. Analogicznie, symulując kadr z obiektywu 40-150, trzeba tę tekturkę umieszczać w odległościach 40mm-150mm. Zobaczysz zapewne, że kąty widzenia będą zupełnie inne. Te dwa obiektywy dobrze się uzupełniają i raczej trudno mówić o zastępowaniu jednego drugim. Tylko sobie oka nie wybij jakąś linijką czy czymś dla najkrótszych ogniskowych :)
Wracajac do blokady bolca przyslony, to poszukaj adaptera , który ma wewnętrzny rancik o który blokuje się bolec przyslony. Albo szukaj obiektywów z przełacznikiem a/m. Blokada bolca w obiektywie jest w sumie prosta, z tym małym "ale", że nie we wszystkich obiektywach!
A co do obiektywów które wymieniasz i zastanawiasz się co lepsze, to najpierw porób zdjęcia tym co masz ( tak z 500 np.:wink:) i potem sobie zadaj pytanie czego Ci brakuje (światła, ogniskowej, bokeh, szybszy af,.....) i wtedy dopiero myśl o m-42 lub wymianach czy zamianach.
Nie wiem jakie masz doswiadczenie foto, wnioskuję po pytaniach, że niewielkie, i robienie zdjęc na manualnym obiektywie na początek może Cię "troszkę" zestresować.
przemek1259
2.06.13, 16:50
andtor2 - kupiłem aparat w którym jest obiektyw 17.5 ;) mam w domu obiektyw 14-42 ;) a mogę z kuzynem się wymienić tak że ja mu dam 14-42 a on mi 40-150 ;). Wiesz już?:P
ajt - haha okej ;) spróbuje i postaram sie nie zrobić sobie krzywdy :D
W takim można zablokować ten bolec? :
http://allegro.pl/obiektyw-helios-44-4-m42-58-mm-i3287428152.html
Ok, już wiem:) Z zamianą na Twoim miejscu bym się nie śpieszył. Są to podobne jeśli chodzi o zakres ogniskowych obiektywy i będziesz zapewne używał tylko jednego z nich. O ile górny zakres 42mm vs. 45mm praktycznie nie ma znaczenia to dolny zakres 14mm vs. 17,5mm to duża różnica. Przy 14mm obejmiesz szerszy kąt, ale to sobie już sam przetestujesz:)
Nie oddawaj tego 14-42. Oddaj mu 17.5-45 i niech Ci w zamian sfinansuje zestaw: adapter + helios + pierścienie pośrednie :) Będziesz miał zestaw budżetowy do makro... Nie jest to łatwy i prosty w obsłudze zestaw, ale jeśli będziesz miał czas i ochotę nauczyć się z niego korzystać, to możesz mieć sporo frajdy. Z góry mówię że z szybkimi robaczkami będzie najwięcej problemów, ale z kwiatkami i przedmiotami powinno być ok.
Na wyjazdy wakacyjne zakres ogniskowych 14-42 jest w sam raz. Skoro nie masz jeszcze aparatu pooglądaj w internecie zdjęcia robione na różnych ogniskowych. Pozornie sprowadza się to do tego, że krótkie ogniskowe pozwalają objąć więcej w kadrze a drugie dają lepsze "przybliżenie" bez potrzeby podchodzenia do fotografowanego obiektu, ale tak naprawdę to mało istotne. O wiele ważniejsze jest to że szeroki obiektyw "zachęca" żeby podejść bliżej do fotografowanego obiektu. Taka sytuacja uwydatnia temat, sprawiając że tło staje się .. no właśnie tłem. Z tego powodu obiektyw o krótkiej ogniskowej kiepsko nada się do fotografowania twarzy bo na pierwszym planie wyjdzie nienaturalnie duży nos, a tłem będą nienaturalnie małe uszy. Tu jest potrzebna dłuższa ogniskowa, ona zachęca do tego by oddalić się od fotografowanego obiektu na odległość z której wszystko w kadrze zajmie podobną ilość miejsca. W portretach dzięki temu można zachować w miarę naturalne proporcje.
Do zrobienia typowo wakacyjnej fotki rodzina/znajomi + gigantyczna katedra w tle, przyda się krótka ogniskowa - właśnie takie 14 mm pozwoli Ci na objęcie całej katedry przy jednoczesnym uwydatnieniu rodziny na zdjęciu.
Z dłuższych ogniskowych będziesz korzystał gdy zechcesz by wszystko w kadrze było równie "ważne".
Oczywiście temat jest bardzo szeroki, póki nie masz aparatu być może warto coś o tym poczytać. Jak już będziesz miał aparat to poeksperymentuj, bo sama wiedza teoretyczna nie da tyle, co odrobina doświadczenia.
przemek1259
2.06.13, 20:29
Maciek_WM - wielkie dzięki za tak pomocną odpowiedź ;) Myślę, że jednak nie sprzedam narazie 17.5, będę miał 14-42 i 17.5 ;) a może potem sprzedam tą 17.5 i kupię 40-150 :). A heliosa już licytuje do makro ;)
kolega jak rozumiem dopiero uczy się o fotografii i aparatach cyfrowych, ale przed zadaniem pytania może warto najpierw wykazać minimum chęci i poczytać cokolwiek w internecie.
Przeczytaj o takich pojęciach jak: ekspozycja, przysłona, migawka, ogniskowa. Dowiedz się co to za tajemnicze oznaczenia są na obiektywie, co znaczą te cyferki i literki 14-42 F3.5-5.6.
Odpowiadając na pytanie: Obiektywy 14-42 i 17.5-45 mają podobną ogniskową, czyli "kąt widzenia". Najkrótsza ogniskowa (czyli 14 w jednym i 17.5 w drugim obiektywie) to najszerszy kąt i tu będzie różnica, bo te 3.5 mm różnicy będzie widać. Najdłuższa ogniskowa (czyli maksymalne zbliżenie) już takiej różnicy nie robi.
Obiektyw 40-150 to już taki teleobiektyw, 40 mm to trochę za długa ogniskowa jako najkrótsza w systemie. Mając taki obiektyw na aparacie nie zrobisz np. zdjęcia całej sylwetki w małym pomieszczeniu, bo będziesz musiał oddalić się od fotografowanej postaci na dobrych kilka metrów.
Jeżeli masz oba te obiektywy to najlepiej byłoby wymienić 17.5-45 na 40-150 mm i zostać z 14-42 i 40-150. Wymiana 14-42 na 40-150 też jest moim zdaniem opłacalna, chociaż ten "krótszy" obiektyw będzie raczej Twoim podstawowym i warto zatrzymać z posiadanej dwójki ten lepszy :)
Najlepiej jednak pożyczyć i zobaczyć, z czym to się je. Czy Ci pasuje taki zakres ogniskowych, czy raczej nie będziesz ich używał.
przemek1259
2.06.13, 21:16
tak, wiem, mogę patrzyc na googlach, ale wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki ;)
tak, wiem, mogę patrzyc na googlach, ale wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki ;)
No to też jest sposób na naukę.
Ps. A możesz napisać gdzie wybierasz się na tę wycieczkę o której pisałeś wcześniej. Tak z ciekawości pytam. :mrgreen:
Nie trzeba w google na dobrą sprawę. Mam podejrzenia że pytania na które Ci tu odpowiedzieliśmy pojawiały się na tym forum dziesiątki razy :) Może nawet wystarczy przejrzeć dział "Co kupić?"... :D
1) Na wakacje sprzedać w cholerę 17,5-45 (szkoda trzymać) i skołować 14-42
2) 40-150 to dodatek jak chcesz w terminologii "kompaktowej" mieć duży zoom w sensie przybliżenie - w miarę tanim kosztem
3) Bolec w Heliosie "profesjonalnie" blokuje się przyciętą rurką z wkładu do długopisu ;)
4) Jak masz wiedzę bliską zeru to nauka lustrzanki i fajne fotki z wakacji mogą się wykluczać (co nie znaczy że muszą) - sprawdzone na własnej skórze
.....wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki ;)
Nie liczyłbym na to, że zawsze tak będzie:) Regułki, podstawowe pojęcia, co znaczą, też ważna rzecz i warto je poznać. Tu już musisz trochę własnej inicjatywy wykazać.
3) Bolec w Heliosie "profesjonalnie" blokuje się przyciętą rurką z wkładu do długopisu ;)Mozna tez kupic Heliosa 44-2, ktory nie posiada owego bolca. Ot, rozwiazanie amatorskie :wink:
przemek1259
2.06.13, 22:58
No to też jest sposób na naukę.
Ps. A możesz napisać gdzie wybierasz się na tę wycieczkę o której pisałeś wcześniej. Tak z ciekawości pytam. :mrgreen:
Na wycieczkę jadę na Chorwację ;) a potem może Szwecja ;).
No właśnie a jak kupię heliosa 44-2 który nie ma bolca to jak to zablokować? Czy nie trzeba?
Wezmę ze sobą kompakt i lustrzankę która przyjdzie. Więc zawsze jakieś zdjęcia wyjdą ;) Jak nie z lustra to z kompaktu ;)
Jak bolca nie ma to co chcesz blokować ?
przemek1259
2.06.13, 23:03
Jak bolca nie ma to co chcesz blokować ?
Nie wiem, jak bym wiedział to bym nie pytał. Czyli mam rozumieć że wtedy nic się nie robi ?
przemek1259
2.06.13, 23:16
okej, dzięki ;) to lepiej kupić taki bez bolca niż kombinować ;P
Odpowiedz mi na jedno pytanie, a mianowicie, dlaczego uparłes się na Heliosa? Bo tani, a wyczytaleś czy uslyszaleśże super, hiper itd czy jest to wybor swiadomy i wiesz do czego go będziesz używał? Mam Heliosa i jest super, z tym, że zanim wybrałem tego który mam, przez moją szufladę z m-42 przewinęło się ich 17, zanim trafiłem na faktycznie dobry egzemplarz. Są to już leciwe konstrukcje, dość mocno eksploatowane, głównie w Zenitach, i trafienie na dobry wcale nie jest takie łatwe. Np smar po latach staje się bardziej "płynny" i lubi zalać listki przyslony, a to juz może być problemem, druga sprawa paproszki w środku, że o grzybku, ktorym nikt nie lubi się chwalić, nie wspomnę, no i oczywiście zapędy domorosłych optyków, próbujących usunąć w/w problemy we własnym zakresie.
Przemku, kilka słów ode mnie.
Jedziesz do Chorwacji. Tak szczerze, to nie widzę Cię za bardzo latającego z Heliosem za motylkami i robalami. Będziesz miał tak cudowne widoki, że lepiej kup sobie kilka dodatkowych kart pamięci, a Heliosa odpuść do powrotu. ZD 14-42 wystarczy Ci do wszystkiego. Po to robi się obiektywy kitowe, aby były jak najbardziej uniwersalne.
Jeśli będziesz miał możliwość zabrać również 40-150, to bierz i się nie zastanawiaj. Najważniejsze, aby aparat który jak piszesz dopiero przyjdzie był sprawny.
A jak wrócisz, możesz wtedy na spokojnie myśleć o makro, o nowych zakupach, lub wymianie sprzętu.
Bodzip mądrze i rozsądnie prawi !!!. Posłuchaj Go, a będziesz zadowolony.
Jedziesz do Chorwacji. Tak szczerze, to nie widzę Cię za bardzo latającego z Heliosem za motylkami i robalami. Będziesz miał tak cudowne widoki, że lepiej kup sobie kilka dodatkowych kart pamięci, a Heliosa odpuść do powrotu. ZD 14-42 wystarczy Ci do wszystkiego. Po to robi się obiektywy kitowe, aby były jak najbardziej uniwersalne.
Jeśli będziesz miał możliwość zabrać również 40-150, to bierz i się nie zastanawiaj. Najważniejsze, aby aparat który jak piszesz dopiero przyjdzie był sprawny.
A jak wrócisz, możesz wtedy na spokojnie myśleć o makro, o nowych zakupach, lub wymianie sprzętu.
Swiete slowa.Ja zamiast tego Heliosa zakrecil bym na 40-150 achromata Marumi +3,albo +5 i nic przez kilka lat wiecej nie potrzeba.
Mnie jak narazie takie szkla wystarczaja.
przemek1259
3.06.13, 11:48
Jeśli tak myślicie to ok, nie będę kupował tego heliosa ;) a ten obiektyw 17.5 warto brać ze sobą czy nie ? :) bo być może będę miał tylko ten 17.5 i 14-42. Chyba że kupię z licytacji bo narazie jest 50 zł 40-150 ;)
No cóż, napytanie co zabrać odpowiem niezbyt ładnie bo pytaniem: a dużą masz walizkę? Jak tak, to biez wszystko, nawet od znajomych i sąsiadów, tylko czy starczy Ci wtedy czasu na coś innego?
Bierz aparat + ładowarkę + 14-42 i kart pamięci ile wlezie (albo lapsa do zgrywania RAWów). Udanych zdjęć. Wrócisz, założysz swój wątek, pokażesz te najlepsze i dowiesz się, dlaczego są złe :P
Dzięki temu te z następnych wakacji będą lepsze.
przemek1259
3.06.13, 18:46
Bierz aparat + ładowarkę + 14-42 i kart pamięci ile wlezie (albo lapsa do zgrywania RAWów). Udanych zdjęć. Wrócisz, założysz swój wątek, pokażesz te najlepsze i dowiesz się, dlaczego są złe :P
Dzięki temu te z następnych wakacji będą lepsze.
Dobry pomysł :D Więc zrobię tak jak piszesz ;) A co do kart pamięci to wole wziąść lapa ;). I wątek na pewno założę lub dodam na flickr.com ;)
To czekamy na wakacyjne fotki !!! ;)
Zwróć uwagę na jeszcze jeden niuans. E-420 ma wizjer tunel. Na 14 mm obraz będzie wyglądał jak baaardzo daleki. Nic bardziej mylnego - piszę z autopsji (miałem E-400). Dobrze, że bierzesz lapka, będziesz widział różnicę.
Rób RAW + jpg
przemek1259
3.06.13, 19:06
Zwróć uwagę na jeszcze jeden niuans. E-420 ma wizjer tunel. Na 14 mm obraz będzie wyglądał jak baaardzo daleki. Nic bardziej mylnego - piszę z autopsji (miałem E-400). Dobrze, że bierzesz lapka, będziesz widział różnicę.
Rób RAW + jpg
Może głupie pytanie, ale po co mam robić RaW'Y ?
Po to, żeby w przyszłości, jak troszkę ogarniesz temat, miał z czego obrabiać zdjęcia. Ale to później :wink:
przemek1259
3.06.13, 19:19
ok już wiem :D poczytałem na necie :D
ok już wiem :D poczytałem na necie :D
Aby Ci uwydatnić różnicę między RAW a jpg popatrz w poniższe zdjęcia. Obraz więcej powie niż 1000 słów.
Pierwszy jpg, drugi raw
9017990178
przemek1259
3.06.13, 20:03
o kurde, dość różnica duża... Wszystko już jasne ;) Znów głupie pytanie... Tak jest jak się dopiero zaczyna, sory wszystkim za te pytania dla was oczywiste ;). Można robić zdjęcia w 2 formatach jednocześnie?
przemek1259
3.06.13, 20:12
Oczywiście :)
Krótka, wyczerpująca odpowiedź ;) dzięki :D
Oczywiście, ustaw tylko w menu :wink:
przemek1259
3.06.13, 20:21
Oczywiście, ustaw tylko w menu :wink:
Ustawię, jak przyjdzie mi aparat ;)
Strona 63 [raw+jpeg]:
http://www.partner.olympus.pl/pro/100/E-420/E-420_instrukcja_obslugi.pdf