PDA

Zobacz pełną wersję : Metz mecablitz 58 AF-1?

lcf
1.09.07, 10:57
Witam. Jakiś czas temu na forum dpreview.com się zapytałem, czy w lampach dostępnych dla E-Systemu jest dostępna opcja błysków stroboskopowych (w celu uzyskania np. takich (http://www.rit.edu/~andpph/photofile-misc/strobe-motion-ta-08.jpg) efektów - przydatna rzecz przy tworzeniu animacji postaci) i jako odpowiedź dostałem mecablitz 58 AF-1 (http://www.metz.de/en/photo_electronics/mecablitz_58_AF-1.647.html). Oprócz tej opcji lampa ta jest również dosyć mocna i szybciej się ładuje, niż FL-50 - a cenowo stoi między FL-36 i FL-50. Sprzęt ten dostał nagrodę EISA i podobno w pełni Olympusy supportuje, ale - jak wiadomo - najlepiej mieć informację od kogoś, kto sprzętu trochę używał. Wszelkie opinie mile widziane :).

The z00m
1.09.07, 23:32
Witam. Jakiś czas temu na forum dpreview.com się zapytałem, czy w lampach dostępnych dla E-Systemu jest dostępna opcja błysków stroboskopowych (w celu uzyskania np. takich (http://www.rit.edu/~andpph/photofile-misc/strobe-motion-ta-08.jpg) efektów - przydatna rzecz przy tworzeniu animacji postaci) i jako odpowiedź dostałem mecablitz 58 AF-1 (http://www.metz.de/en/photo_electronics/mecablitz_58_AF-1.647.html). Oprócz tej opcji lampa ta jest również dosyć mocna i szybciej się ładuje, niż FL-50 - a cenowo stoi między FL-36 i FL-50. Sprzęt ten dostał nagrodę EISA i podobno w pełni Olympusy supportuje, ale - jak wiadomo - najlepiej mieć informację od kogoś, kto sprzętu trochę używał. Wszelkie opinie mile widziane :).

Nikogo kto ma tego Metza nie znajdziesz. 99,9% kupuje systemową ;-)

lcf
2.09.07, 00:09
Jakieś niedobitki z tego 0.1% wyhaczyłem jeszcze tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=24169009&changemode=1) i póki co widzę tylko jeden mały minus - stopka z plastiku, zamiast metalowej. Poza tym all wydaje się być na miejscu - moc i czasy ładowania rewelacyjne, jest i wspomaganie AF, i FP-TTL. No nic, najwyżej będę szlaki przecierał - ale to za jakiś czas, bo póki co E-510 nieco tegorocznym budżetem foto już szarpnął :).

borowik23
2.09.07, 00:32
Jakieś niedobitki z tego 0.1% wyhaczyłem jeszcze tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=24169009&changemode=1) i póki co widzę tylko jeden mały minus - stopka z plastiku, zamiast metalowej. Poza tym all wydaje się być na miejscu - moc i czasy ładowania rewelacyjne, jest i wspomaganie AF, i FP-TTL. No nic, najwyżej będę szlaki przecierał - ale to za jakiś czas, bo póki co E-510 nieco tegorocznym budżetem foto już szarpnął :).

być moze ja koło października sie targne na ten sprzęt ... o ile moj efundusze osiagną 5,5 tys zł potrzebne na zakup kompletu sprzętu ...

dorjan
2.09.07, 01:01
Jakieś niedobitki z tego 0.1% wyhaczyłem jeszcze tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=24169009&changemode=1) i póki co widzę tylko jeden mały minus - stopka z plastiku, zamiast metalowej.

Jakie współczesne lampy mają metalową stopkę? Ja takiej nie widziałem.

Nic dziwnego, że tej lampy nikt jeszcze nie posiada. Od premiery modelu dla Olka upłynęło zaledwie ok. 2 m-ce i na dodatek jeszcze kilka tygodni temu nie oferował jej żaden sklep w Polsce.

sławekb
2.09.07, 08:59
Jakie współczesne lampy mają metalową stopkę? Ja takiej nie widziałem.

SB800

P
2.09.07, 16:22
... lampa ta jest również dosyć mocna i szybciej się ładuje, niż FL-50 - a cenowo stoi między FL-36 i FL-50.
Bardzo ciekawe. A jaki mianowicie czas ładowania posiada owa lampa?

dorjan
2.09.07, 16:29
SB800 ma metalową stopkę. Teraz już wiem, że są takie wyjątki. Dziękuję.

Pomimo plastikowej stopki Metz 58AF-1O ma wiele zalet niedostępnych w lampach systemowych. Pokuszę się o wymianę tych najważniejszych.

Podstawowy wyróżnik to wbudowany palnik pomocniczy rozświetlający pierwszy plan przy skierowaniu głównego do góry. W tym modelu zastosowano możliwość regulacji błysku z palnika pomocniczego w zakresie 1/1, 1/2, 1/4 i wyłączony. Dotychczas takie rozwiązanie posiadały jedynie dwa profesjonalne modele 70MZ-5 i 76MZ-5 digital. Obydwa palniki działają również w trybie TTL.

Funkcja stroboskopu dostępna była już w starszych modelach kompaktowych Metz'a jak i sztandarowych modelach C i N i tylko Olympus nie oferuje stroboskopu w swoich modelach. Przy stroboskopie w Metz'u mamy możliwość ustawienia ilości błysków od 2 do 50 z częstotliwością od 1/s do 50/s. W zależności od ustawionych parametrów moc błysku jest dobierana automatycznie dla realizacji ustawień, ale możemy ją zmniejszyć do 1/256 pełnej mocy.

Wbudowany sterownik wyzwalania bezprzewodowego to również funkcja dotychczas dostępna w najsilniejszych modelach Metz'a. Ta lampa może pracować w trybie Master (steruje pozostałymi), jal i trybie Slave (jest sterowana inną lampą systemu Metz).

Możliwość samodzielnego aktualizowania softu w lampie przez wbudowany USB. Dotychczas nie było takiej możliwości, a inne lampy serii MZ miały wymienne stopki dedykacyjne.

Nie wiem jak jest z ładowaniem kondensatorów w nowym modelu, ale na pewno nie powinien być gorszy niż w 54MZ-3, 54MZ-4, a te modele ładują się bardzo szybko (pełne naładowanie 2,5-3s). Zależy to w dużej mierze od posiadanych aku i ich wydajności. Lampy Metz nie mają ograniczeń prądowych i są przystosowane do wysokonapięciowych pakietów ładujących do pełna w czasie 1s. Nawet starszy model 54MZ4 potrafi dać serię błysków w przeciętnym pomieszczeniu zapełniającą bufor w E-1.

dog_master
2.09.07, 16:40
A czy w tym Metzie dziala HSS z Olkiem? To tej pory chyba w zadnym nieOlku nie dzialal, a sie czasem przydaje.

P
2.09.07, 16:42
Nawet starszy model 54MZ4 potrafi dać serię błysków w przeciętnym pomieszczeniu zapełniającą bufor w E-1.
O! To bardzo ciekawe! Jedyna rzecz, która mnie naprawdę wq..., denerwuje, w Fl-36, to właśnie czas ładowania...

A czy w tym Metzie dziala HSS z Olkiem? To tej pory chyba w zadnym nieOlku nie dzialal, a sie czasem przydaje.
W podlinkowanym wątku na dpreview była informacja, że działa. Gość sprawdził organoleptycznie. Jedyne "ale", to to, że nie wyświetla się FP na puszce E510 jak to ma w zwyczaju z lampami systemowymi

ziemia01
3.09.07, 14:27
Ja mam Metz, ale chyba się nie liczę bo nie jestem w E systemie tylko w C systemie :) C-8080. Mam starszą wersję, bo 54 MZ3. Z moim kompaktem wszystko działa fajnie również synchronizacja z krótszymi czasami. Ze strobo nie bawiłem się niestety ale może kiedyś spróbuję :) Trudno mi porównywać z FL-kami bo nie miałem :( Wiem tylko, że gybym się teraz przesiadł na lustro to niestety ani TTL ani HSS nie będzie działać :(

KaarooL
3.09.07, 14:40
FL-50 również dotrzyma kroku pełnej serii E-1, o ile błysk jest w okolicach GN 7 - 10, nie mocniejszy.

RobertW3D
3.09.07, 14:42
58ka jest bardzo fajną lampą, ale póki co jeszcze nie dostępną w PL. Przez dłuższy czas o niej myślałem, ale ostatecznie za niewiele większą cenę kupiłem FL50 :-)
To co mi się najbardziej podobało w Metzu, to dodatkowy reflektor. To co maxymalnie zniechęcało, to obsługa za pomocą przycisków - poruszanie się niczym po ustawieniach aparatu kompaktowego ... W FLce masz wszystko pięknie wyprowadzone na zewnątrz i nie musisz niczego szukać w menu. W ferworze walki ta lampa sprawdza się naprawdę niesamowicie - błyskawicznie się ładuje i ma taki zapas mocy, ze można go b.dobrze spożytkować :-) Brak błysków stroboskopowych akurat dla mnie nie jest wadą, bo nie robię tego typu efektów ... Ale zawsze można ustawić aparat na statywie, dać długi czas naświetlania, a lampę odpalać manualnie ... ;-)

Kris_1
3.09.07, 15:59
lcf: do uzyskania takich efektów jak chcesz wystarczy chyba zwykły stroboskop (na Allegro od 50zł): albo na 230V albo "przenośny" na 12V z akumulatorem żelowym w torbie :)

dorjan
3.09.07, 20:10
Ja mam Metz, ale chyba się nie liczę bo nie jestem w E systemie tylko w C systemie :) C-8080. Mam starszą wersję, bo 54 MZ3. Z moim kompaktem wszystko działa fajnie również synchronizacja z krótszymi czasami. Ze strobo nie bawiłem się niestety ale może kiedyś spróbuję :) Trudno mi porównywać z FL-kami bo nie miałem :( Wiem tylko, że gybym się teraz przesiadł na lustro to niestety ani TTL ani HSS nie będzie działać :(

Wszystko zależy od systemu. W przypadku posiadania lustrzanki Canona lampa Metz 54MZ-3 ze stopką SCA 3102 M3 będzie w pełni dedykowaną lampą i będzie działać HSS i TTL, oraz wszystkie parametry z korpusu będą przenoszone automatycznie do lampy.

Z lustrzankami Olympusa jest już trochę gorzej. W modelu Metz 54MZ-3 ze stopką SCA 3202 M5 nie będzie działał tryb TTL i FP (szybka synchronizacja), ale pozostałe funkcje będą działały doskonale. Jest dostępny wówczas tryb Auto i Manual. Wszystkie parametry są przenoszone automatycznie z korpusu do lampy.
Pozdrawiam.

lcf
3.09.07, 20:17
@Kris_1: chyba jednak bym wolał przenośność w wersji mecablitza :). Przy zdjęciach indoor może to być jakieś rozwiązanie, ale że skoro i tak lampę będę (za czas jakiś) kupował, to nie będę kombinował :). Opcja strobo nie jest koniecznie niezbędna, ale jako bonus - tak jak i szybsze ładowanie, większa moc lub niższa cena - po prostu mile widziana :).

@RobertW3D: Co do obsługi, to przed zakupem jeszcze sobie poprzeglądam manuale do FL i 58 i zobaczę jak to dokładnie wygląda w jednym i drugim przypadku.

Thx za all opinie :).

scuner
3.09.07, 21:56
a tak na marginesie dyskusji... czy może kto podać orientacyjny czas ładowania lampy FL-36 po pełnym błysku?

pozdrowienia
s.

Wiejo
4.09.07, 06:39
na jeszcze dobrych accu ok. 7 s.

scuner
4.09.07, 08:04
7 s. - no nie brzmi to dobrze...
:/

kisi
4.09.07, 08:20
Cenowo 58-ósemka wypada posrodku FL36 a FL50. Jesli taka pozostanie to pewnie ja kupie. Do FL50 mam za daleko finansowo, zas FL36 ma dołujący dluuugi czas ladowania oraz obawa przed przegrzaniem lampki.
Dodakoto 58-ósemka ma drugi palnik na wprost - uwazam ze to swietne rozwiązanie. Do tej pory wadą wszytskich Metzów byl brak trybu FP.

RobertW3D
4.09.07, 09:11
Zależy gdzie szukasz FL50 ... są za 2000 ale i są za mniej niż 1400 :-) Ja wolałem mieć lampę systemową, tym bardziej, że jest to sprawdzona, solidna konstrukcja i nie ma chyba żadnych wad :-)

Co do kompatybilności 54+SCA3, to bym dyskutował - z tego co się dowiedziałem od dystrybutorowego serwisanta, w serwisie można zaktualizować jej oprogramowanie przez co zwiększa się jej kompatybilność (nie wiem o ile - może tylko poprawia się TTL, a może uruchamia się FP?)

dorjan
4.09.07, 11:47
To co mi się najbardziej podobało w Metzu, to dodatkowy reflektor. To co maxymalnie zniechęcało, to obsługa za pomocą przycisków - poruszanie się niczym po ustawieniach aparatu kompaktowego ...

Co do obsługi, to przed zakupem jeszcze sobie poprzeglądam manuale do FL i 58 i zobaczę jak to dokładnie wygląda w jednym i drugim przypadku.

Nie ma nic skomplikowanego w obsłudze menu nowych lamp Metz'a. Starsze modele posiadały jedynie dwa aktywne przyciski i pokrętło nastawcze z funkcją zatwierdzania. Tylko tyle wystarczało do szybkiej i precyzyjnej obsługi lampy.
Obecnie zmieniono ten system na 4-przyciskowy. Dwa dodatkowo aktywne klawisze zastępują stosowane poprzednio pokrętło i pełnią postawową funkcję informującą o gotowości lampy i prawidłowym naświetleniu. Jest to system niesamowicie prosty w obsłudze.

Na wyświetlaczu mamy pełną informację o trybie i parametrach lampy. Jednocześnie mamy informację o trybie pracy, zasięgu skutecznego błysku, zastosowanej przysłonie i ISO, aktualnym zoomie palnika, korekcie EV, a po podniesieniu lub obróceniu palnika głównego, o ewentualnym włączeniu palnika doświetlającego. Na dole wyświetlacza znajdują się oznaczenia aktualnej funkcji każdego przycisku.

Obecnie mamy do dyspozycji 6 trybów pracy lampy. TTL, TTL-HSS, A (auto), M (manual), M-HSS i stroboskop.

Praktycznie w 3 pierwszych trybach nie musimy nic zmieniać, gdyż parametry pobierane są automatycznie z korpusu aparatu. Możemy dokonać korekty EV, zmiany sposobu zoomowania palnika w lampie, a także uaktywnić FB (braketing błysku) z zadanymi wartościami na plus jak i minus. Wyciągnięcie wbudowanego dyfuzora rozpraszającego powoduje ustawienie palnika na ekwiwalent 24mm zoomu obiektywu i zapewnia kąt rozsyłu światła dla ekwiwalentu 18mm.

W trybie M (manual) i stroboskop również parametry ustawień korpusu są przekazywane do lampy, ale dowolnie możemy ustawić potrzebne nam parametry, a zmian dokonujemy na jednym ekranie. Mamy do dyspozycji M-Zoom w zakresie 24-105mm, P (moc błysku) 1/1 - 1/256, ISO od 6 do 6400 i F (przysłonę) od 1,0 do 45.
W trybie stroboskop ustawiamy dodatkowo N (ilość błysków) 2-50 i f (częstotliwość) 1-50Hz.

Mamy również ekran z funkcjami specjalnymi, jak wymieniony wyżej FB (bracketing), ML (światło modelujące), Remote (bezprzewodowe wyzwalenie innych lamp z systemu Metz), ZoomExt (ustawienie zomowania palnika o podziałkę szerzej niż wynika to z zoomu obiektywu) i ciekawostka "ZoomSize" - to wybór pomiędzy formatem matrycy 4/3 i 24x36mm.

Po pobieżnym zerknięciu do instrukcji lampy Metz 58AF-1 nie widzę większych różnic w menu pomiędzy starszymi modelami.
Na papierze wygląda to dość skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest łatwe i bardzo czytelne. Po kilku minutach zabawy ten system ustawień nie powinen mieć żadnych tajemnic nawet dla początkującego amatora Metz'a.

P
4.09.07, 19:42
Potwierdzam. Ok. 7-8s :-|

EDIT: A może ktoś zmierzyć dla FL-50?

salvadhor
4.09.07, 19:49
Jeżeli możliwości tego Metz'a 58 w pełnie się potwierdzą w użyciu z E-systemem, to brzmi to jak całkiem rozsądna propozycja lampy. A już byłem krok od fl36 ...

RobertW3D
4.09.07, 21:54
Potwierdzam. Ok. 7-8s :-|

EDIT: A może ktoś zmierzyć dla FL-50?

FL-50 przy GN32 (1/2) i akku Sanyo 2700 ładuje się poniżej 1s :-) Przy współczynnikach 1/4 i niższych można śmiało robić seriami :-) Po ustawieniu na max moc czas ładowania to ok 4s :-)

salvadhor
26.09.07, 19:43
Lampka jest już po sklepach w opcji dla Olympusa. Czy ktoś może jednoznacznie stwierdzić, że jest ona fajna ?
Czyli innymi słowy, czy ktoś to zapinał do e-aparatów i próbował co toto potrafi.

kisi
27.09.07, 07:58
Ja sobie ostrze ząbki na nią, ale najpierw musze odzyskac plynnosc finansową :)

KaarooL
27.09.07, 09:05
czas jest nieubłagany... nie wyobrażam sobie żeby kilkukrotne naciskanie batona mogło dorównać przekręceniu rolki odpowiedzialnej za moc.

idąc dalej, FL-50 ma dwie rolki: pod jedną można mieć siłę błysku, pod drugą jej korektę w obie strony. może jestem w błędzie, ale chyba nie istnieje na tym świecie inna lampa, która dorównuje FL-50 ergonomią obsługi... to plus optyka = magia 4/3, od 3 lat brakuje tylko odpowiedniego aparatu o współczesnej jakości obrazu i ergonomii która pozwoli pracować bez nerwów.

p.s. dodatkowy palnik na wprost w Metz'ach to fajny bajer, ale można bez tego żyć...

mariush
27.09.07, 09:12
Kaarool, twoim zdaniem rolka jest warta więcej niż dodatkowy palnik??? :D
To nie ma o czym dyskutować...

KaarooL
27.09.07, 09:17
mariush:

do pracy w pełnym manualu - tak... ze stofena powoli wyrastam i stosuję inne patenty na rozpraszanie.

chętnie jednak pomacam takiego Metza jak gdzieś spotkam - w końcu dostrzegli lukę w ofercie i zrobili pełnoprawną lampkę dla OLKA.

mariush
27.09.07, 09:21
do pracy w pełnym manualu Chyba ze tak... poki co, nikt jednak nie sprawdzil jeszcze na wlasnej skorze jak obsluguje sie guziczki :D

RobertW3D
27.09.07, 09:22
Kaarool, twoim zdaniem rolka jest warta więcej niż dodatkowy palnik??? :D
To nie ma o czym dyskutować...

Dodatkowy palnik w 58ce, to co by nie mówić fajna rzecz, ale mając FL50 wcale nie czuję potrzeby jego posiadania. Poza tym wydaje mi się, że sama lampa ma mimo wszystko zbyt mało mocy, żeby jednocześnie odbić światło od sufitu i ładnie doświetlić pierwszy plan (bez ostrych cieni). Poza tym jak zmiękczyć ten mały palnik? Zakleić "bezbarwną" taśmą samoprzylepną? ;-) O ile w przypadku martwej natury może być to jeszcze ok, to w przypadku ludzi i zwierząt zacząłbym się martwić o czerwone oczy (w końcu nie da się go skierować chociażby w bok). Roli kółek W FLce bym nie przeceniał, szczególnie jeżeli robi się w TTL/AUTO (wtedy tylko stosuje się korekcje +/-), aczkolwiek, poza tym przyciskiem odblokowującym ruch głowicy, obsługa samej lampy jest naprawdę bajecznie prosta. W Metzu najbardziej zniechęciły mnie te przyciski - kojarzą się bardziej z obsługą kompaktu. Poczytałem kiedyś nieco opinii użytkowników tej lampy do systemów N i C i wszyscy wypowiadali się dość zgodnie - moc tak, obsługa nie. Jestem ciekaw czy ktoś z tego forum zafunduje ją sobie :-)

KaarooL
27.09.07, 10:39
Zakleić "bezbarwną" taśmą samoprzylepną
widziałem u ludzi efekty takich eksperymentów. zwykle taka taśma zostaje "przyspawana" do palnika i całość robi się brązowa...

RobertW3D
27.09.07, 10:47
Zakleić "bezbarwną" taśmą samoprzylepną
widziałem u ludzi efekty takich eksperymentów. zwykle taka taśma zostaje "przyspawana" do palnika i całość robi się brązowa...

Dlatego właśnie szkoda, że ten drugi palnik jest "wprasowany" w lampę ... Poza tym strasznie głupio musi wyglądać lampa z dwoma rozpraszaczami ;-) Niby nie o urodę tutaj chodzi, ale jednak wrażenie też jest ważne - podczas mojego chrztu (bojowego), tuż przed mszą podszedł do mnie jakiś starszy jegomość i spytał się gdzie można "takie coś" dostać (wskazał na Lumiquesta) :-) Prawda jest taka, że domowe sposoby są dobre na imprezach z przyjaciółmi czy rodzinnych (tam też miałem sporo pytań o mój rozpraszacz do wbudowanej lampy ;-) ) ale jak się idzie na poważne zlecenie, to trzeba się też odpowiednio prezentować.

mariush
27.09.07, 11:26
Nie wydaje wam się, że siłę dodatkowego palnika można regulować (aby był odpowiedni słabszy od głównego), z wyłączeniem go włącznie :-)

RobertW3D
27.09.07, 11:32
Nie wydaje wam się, że siłę dodatkowego palnika można regulować (aby był odpowiedni słabszy od głównego), z wyłączeniem go włącznie :-)

Wiem, że się da, ale chodzi mi o to, że skoro już się go ma, to można by go odpowiednio wykorzystać :-) A z tego co widzę, to centralnie skierowanie światła bez rozproszenia dobrego efektu nie daje ...

mariush
27.09.07, 11:49

Wiem, że się da, ale chodzi mi o to, że skoro już się go ma, to można by go odpowiednio wykorzystać :-) A z tego co widzę, to centralnie skierowanie światła bez rozproszenia dobrego efektu nie daje ...Ale to światło ma na celu tylko doświetlać cienie, np. "wory pod oczami" przy błysku z palinka głównego odbitym od sufitu (w przypadku aparatów z wbudowaną lampą, właśnie tę lampę wykorzystuje się do tego celu).

RobertW3D
27.09.07, 11:53
Ale to światło ma na celu tylko doświetlać cienie, np. "wory pod oczami" przy błysku z palinka głównego odbitym od sufitu (w przypadku aparatów z wbudowaną lampą, właśnie tę lampę wykorzystuje się do tego celu).

Rozumiem doskonale o co chodzi, ale mam tylko jedną zasadniczą obawę - czy taki centralny błysk nie powoduje efektu czerwonych oczu? :-)

ziemia01
27.09.07, 12:39
przy 54 MZ 3 nie jest ona aż tak silna, żeby powodować czerwone oczy. w tym modelu można go też przytłumić poprzez zastosowanie filtru szarego. Podział mocy przy błysku jest zadaje się, że 85% (góra) 15% (dół).

Jamsborg
27.09.07, 20:05
Tak przy okazji toczącej się tutaj dyskusji, RobercieW3D którego patentu Lumiquesta używasz i z jakim skutkiem ? Zgodzę się co do tego, że pomimo wszystko prezencja na imprezie jest ważna i wówczas nie ma czasu na eksperymentowanie z własnymi wynalazkami. W nadchodzącą sobotę mam zamiar potrenować na weselu kuzynki tyle, że pokpiłem trochę sprawę zamawiając FL-50 na ostatnią chwilę i będę zmuszony eksperymentować z wynalazkami typu "betterbigbouncer" ;) Nie mówiąc już o zapanowaniu nad bestią (FL-50) a na kościół raczej się nie odważę wyskoczyć z prowizorkami :) Z tego co oferuje Lumiquesta optymalny wydał mi się wynalazek typu Ultrasoft, zawsze można zdjąć plastikowy rozpraszacz i użyć jako PocketBouncer. Ale to tylko czysto teoretyczne rozważanie więc chętnie posłucham praktyka.

RobertW3D
27.09.07, 20:52
Używam PocketBouncera i generalnie jestem zadowolony acz niezachwycony ... Kupiłem go przede wszystkim z myślą dużych kościołach, gdzie nawet moc FL50 jest niewystarczająca do odbicia od sufitu - on robi mi swego rodzaju sztuczny sufit i generalnie nie jest źle, ale:
- jest mało poręczny
- trzeba do niego dorobić patent zmiękczający - jakąś kurtynkę albo coś
Skoro chcesz robić zdjęcia bez przygotowania (testów) to pozostaje mi tylko życzyć Tobie powodzenia ... ja przesiedziałem dobrych parę godzin w bazylijce w niepokalanowie i mimo wszystko nie czułem się zbyt pewnie podczas chrztu. Poza tym właśnie - Pocket Bouncer jest dobry do doświetlenia dużej powierzchni - do pierwszego planu znacznie lepszym patentem jest głowica 45 stopni do góry + stofen.

Jak chcesz trochę rad, to przejrzyj założone przeze mnie następujące wątki:
Jak się zachować ... (https://forum.olympusclub.pl/topics7/jak-sie-zachowac-podczas-chrztu-w-kosciele-vt11586.htm)
Wrażenia po ... (https://forum.olympusclub.pl/topics7/pierwsze-zlecenie-chrzest-prawie-bojowy-vt11838.htm)
... i efekty (https://forum.olympusclub.pl/topics19/pierwszy-chrzest-bojowy-vt11840.htm)
Poza tym przejrzyj jeszcze ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/topics7/fill-flash-czyli-dopalanie-flka-vt11539.htm) dog_master :-)
I niech moc będzie z Tobą :-)

P
28.09.07, 11:02
(...)
... i efekty (https://forum.olympusclub.pl/topics19/pierwszy-chrzest-bojowy-vt11840.htm)

Robert, zdjęcia się nie ładują, a chętnie bym je obejrzał.

RobertW3D
28.09.07, 11:05
(...)

Robert, zdjęcia się nie ładują, a chętnie bym je obejrzał.

Nie wiem co się dzieje :-(
Wejdź na stronę - http://www.pbase.com/eventphotographer/chrzciny

salvadhor
2.10.07, 19:24
W temacie Metz'a 58 AF1 - pojawiła się na ich stronie instrukcja obsługi lampy w wersji olkowej (i pewnie z opisem jakie tryby jak i czy pracują).

O ile ktoś rozmawia w tym barbarzyńskim niemieckim języku :)

http://2007.metz.de/de/foto-elektronik/bedienungsanleitungen.html

mariush
3.10.07, 07:23
W temacie Metz'a 58 AF1 - pojawiła się na ich stronie instrukcja obsługi lampy w wersji olkowej (i pewnie z opisem jakie tryby jak i czy pracują).

O ile ktoś rozmawia w tym barbarzyńskim niemieckim języku :)

http://2007.metz.de/de/foto-elektronik/bedienungsanleitungen.htmlInstrukcja jest we wszystkich barbarzyńskich językach Europy Zachodniej, również po angielsku :-)

dorjan
4.10.07, 00:31

Wiem, że się da, ale chodzi mi o to, że skoro już się go ma, to można by go odpowiednio wykorzystać :-) A z tego co widzę, to centralnie skierowanie światła bez rozproszenia dobrego efektu nie daje ...

Dyskredytowanie drugiego palnika tylko dlatego, że go nie posiadamy nic nie da. Przydaje się on w różnych sytuacjach. Spróbuję to pokazać. Nie miałem nic pod ręką do sfotografowania, więc wykorzystałem kawałek półki głębokości 30cm z zawartością silnie odbijającą światło i białym tłem w głębi półki. Jak to wykonać normalną lampą bez przepaleń i uzyskaniem szczegółów w cieniach?
Światło odbite nie oświetli półek wewnątrz, a skierowanie palnika na wprost powoduje przepalenia i refleksy.

Wykorzystana do testu lampa Metz 70MZ-5 posiada dokładnie te same możliwości jak najnowszy 58AF-1 i potrafi podzielić ilość światła z drugiego palnika do wartości 1/4, 1/2, 1/1, z 15% przeznaczonych na reflektor dopełniający.

Światło odbite, drugi palnik wyłączony

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Światło odbite, drugi palnik na wartości 1/4.

Światło odbite, drugi palnik na wartości 1/2.

Swiatło odbite, drugi palnik na wartości 1/1.

Palnik główny skierowany na wprost, drugi palnik wyłączony.

Pozdrawiam.

kisi
4.10.07, 07:22
Bravo dorjan takich fotek wlasnie trzeba zeby pokazać niezdecydowanym (a chetnym) na zakup lampy ze Metz'owe rozwiązanie z dwoma palnikami sprawdza sie.

dziobolek
4.10.07, 12:06
Dobra robota dorjan.
Ja już wcześniej na mej liście zakupów podmieniłem FL-50 na Metz'a.
Nezdecydowanym może pomóc, a malkontenci i tak będą pisać swoje ;)

Pozdrówka.

andytown
4.10.07, 12:15
Pieknie wygląda twoja kolekcja Olympusów:)

suchar
4.10.07, 20:19

Dokladnie :) Pewnie kolejne dwie szafki zajmuja obiektywy :D

dorjan
5.10.07, 00:09

Dokladnie :) Pewnie kolejne dwie szafki zajmuja obiektywy :D

Bez przesady. Olympusy to znikoma część kolekcji, ale fajnie że Wam się podobają. Następne wolne szafki wyglądają tak.

Na obiektywy brak miejsca i muszą się zadowolić mniej eksponowanym pomieszczeniem. :mrgreen:

Szkoda, że nie ma na OC działu o starych analogowych lustrzankach Olympusa i ciekawe ilu z nas ma pasje kolekcjonerskie.
Pozdrawiam.

emer86
5.10.07, 02:10
Witam.Kurier przywiózł mi dziś to cudo...jak na razie chyba wszystko ok-pudełko fajne,futerał fajny,kolor fajny:) instrukcja polska tylko do nikon i canon...ale chyba większej różnicy nie ma...nie czytałem jeszcze:) a tak serio...zamiast tych guziczków rzeczywiście mogłyby być rolki.poza tym to jak na moją chyba amatorską jeszcze gałke oczną działa poprawnie-latałem na razie tylko z włączonym trybem S i ładnie wszystko ustawiało, rowno oświetlało, prawie zawsze bez przepaleń-pewnie wynikających z mojej winy, czasem(pewnie wynikło to z braku całkowitego opanowania)nie piszczało to coś co sygnalizuje ze ostrość ustawiona:) dolny palnik rzeczywiście pomaga-też robiłem na przykładzie szafki z białym tyłem.Jak znajde jakieś wady to dam znać...jutro poćwiczyć do kościoła i w niedziele chrzest...wrzuce kilka przed większą obróbką żebyście sami ocenili lampe a nie mnie, chociaż posłucham bardzo chętnie co robie źle(1-szy reportaż). sorki ze sie tak rozpisałem.pozdrawiam

kisi
5.10.07, 07:04
W nawiązaniu do kolekcji dorjana hjak bylem w czeskim cieszynie odebrac kupionego od czecha Pentacona to jak wszedlem do sklepu to kopara mi opadła. Wewnatrz calego sklepu w gablotach miał same stare aparaty. Miniaturowe/szpiegowskie, jejku bylem w szoku. Na dodatek gostep powiedzial ze chce sie tego pozbyc !!

Wlasnie zacząłem czytać instrukcje do tego Metza i zastanowił mnie zaraz na poczatku jeden text:
"When taking a series of flash shots at full light output and with the rapid
recycling times possible with NiCad/NiMH battery operation, make sure to
wait for at least 10 minutes after 15 flashes. Otherwise, the flash unit will be
overloaded."

Czy to samo jest w przypadku FL50 ? Trzeba robic przerwe po serii blyskow przy pelnej mocy ? Jak to jest ? Sadziłem ze taka lampa (ten przedział cenowy) juz raczej nie powinien miec takich ograniczeń czy obostrzeń. A moze sie myle i tak naprawde taka sytuacja NIGDY nie nastąpi a ja tylko bije piane. Boje sie tylko ze w ferworze focenia mozna o tym waurnku zapomniec i.....

KaarooL
5.10.07, 07:57
kisi:

czysta fizyka i to dotyczy każdej lampy, ale przecież nie ma sytuacji kiedy raz za razem walisz pełną mocą (28 lub więcej) i tak do upadu.

właśnie przez brak umiaru kilku gości z forum sfajczyło przewody wysokiego napięcia w FL-36, ktoś tam nawet szybkę osmalił. nie słyszałem o tym żeby jakiś zawodnik przytopił FL-40 albo FL-50, bo te lampy wytrzymują więcej.

z dużymi lampami błyski o mocy 14-20 można stosować bez wymuszonych przestojów a powyżej trzeba z umiarem, bo żaden sprzęt tego nie wytrzyma.

lech2
5.10.07, 08:07
z dużymi lampami błyski o mocy 14-20 można stosować bez wymuszonych przestojów a powyżej trzeba z umiarem, bo żaden sprzęt tego nie wytrzyma.

Metz 70 MZ 5 ... ma własne chłodzenie, które włącza wentylator
gdy uzna, iż temperatura lampy jest zbyt wysoka.

KaarooL
5.10.07, 08:17
lech:

no teraz to pojechałeś... pisałem o lampach dla ludzi a nie o sprzęcie dla morderców...
podsumowując: FL-36 po 1000 błysków na jednej imprezie może nadawać się do serwisu, FL-50 przeżyje wiele takich imprez a wspomniany przez lecha Metz nawet się nie spoci...

dzemski
5.10.07, 08:54
E300 i E330 dają możliwość użycia lampy wbudowanej i założonej na sanki. Korzystam z tego często i sprawdza się idealnie. Przy szerokim kadrze, kiedy sufit znajduje się na wys ok. 2.5-3m, a ludzie jakieś 2-3m ode mnie, lampę zewnętrzną odbijam pod kątem 75-90 stopni, a lampę wbudowaną ustawiam na 1/16 błysku. Zdjęcie wychodzi bez cieni :)

Pionowy kadr nie wychodzi już tak ładnie ponieważ moja lampa zewnętrzna nie ma regulacji palnika w poziomie.

Lgrzechu!!!
16.10.07, 09:08
Jak znajde jakieś wady to dam znać...jutro poćwiczyć do kościoła i w niedziele chrzest...wrzuce kilka przed większą obróbką żebyście sami ocenili lampe a nie mnie, chociaż posłucham bardzo chętnie co robie źle(1-szy reportaż). sorki ze sie tak rozpisałem.pozdrawiam

Emer86 napisz więcej jak spisuje sie lampka z Twoim E330. Zaczynam zastanawiać się nad odpuszczeniem sobie Fl 36.

marecki
16.10.07, 11:40
Ja już wiem że biorę Metz'a. Poczytałbym jeszcze nieco tylko coś od użytkownika e-330.

Oleryk
16.10.07, 12:11
Niebawem będą Olki FL-36R i FL-50R!
Może warto trochę poczekać i chociaz zobaczyć, co to będzie i za ile?

marecki
16.10.07, 13:03
Ale są jakieś przecieki o co chodzi? Jakie zmiany? Ja nie zamierzam zarabiać na fotografowaniu. Jest to dla mnie wyłącznie hobby ale jednak czasem biorąc aparat na ślub lub inną tego typu imprezkę to szybkość ładowania i moc lampy odgrywa duże znaczenie dlatego nie myślę o FL-36 a FL-50 jest nieco za droga.

marecki
21.11.07, 20:13
Witam.
Odgrzeję nieco temat. Uzbierałem odpowiednią kwotę na lampę. Pytanie Metz 58 czy FL-50. Proszę o w miarę obiektywne rady. Chodzi mi głównie o info czy ktoś wie że ten Metz nie ma czegoś co ma Flka.

grizz
21.11.07, 22:49
Witam.
Odgrzeję nieco temat. Uzbierałem odpowiednią kwotę na lampę. Pytanie Metz 58 czy FL-50. Proszę o w miarę obiektywne rady. Chodzi mi głównie o info czy ktoś wie że ten Metz nie ma czegoś co ma Flka.

wałkowane kilka razy było.

Poszukaj o stopce metza do olka - bo już nie pamietam czy ma, czy nie ma trybu FP

lcf
21.11.07, 23:03
Tak przy okazji odgrzewania tematu, to Metz po wakacjach jeszcze jedną interesującą lampę wypuścił, tj. 48 AF-1 (http://www.metz.de/en/unternehmen/presse_center.89-207.html) - i to w całkiem kuszącej cenie (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/240783).

marecki
22.11.07, 01:03

Poszukaj o stopce metza do olka - bo już nie pamietam czy ma, czy nie ma trybu FP
Fajnie tylko co to tryb FP bo wszędzie tylko podają że jest tryb FP ale co to.

przemur
22.11.07, 09:27

"Super FP" to synchronizacja z krotkimi czasami otwarcia migawki (co potrafią tylko lampy dedykowane). Czyli w przypadku Olympusa z czasami krótszymi od bodajże 1/180 (i 1/250 w E-3).

Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi. :)

KaarooL
22.11.07, 09:45
marecki:

nie wierzę że chcesz wydać 1,5 klocka a nie wiesz co to FP...

Rafał Czarny
22.11.07, 09:55

"Super FP" to synchronizacja z krotkimi czasami otwarcia migawki (co potrafią tylko lampy dedykowane). Czyli w przypadku Olympusa z czasami krótszymi od bodajże 1/180 (i 1/250 w E-3).

Jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi. :)

Jeszcze tylko dodam, że przydaje się to to do rozświetlania cieni w słoneczny dzień.

ziemia01
22.11.07, 11:55
Mam E-500 i Metza 54 MZ3 i mam FP które działa.

MicSzu
22.11.07, 18:11
Lampka zapowiada sie bardzo ciekawie i konkurencyjnie cenowo. A super - FP powinno śmigac jak w większym bracie.Ciekawe tylko jak z wykonaniem i funkcjonalnością.

marecki
22.11.07, 20:16
Sorki że nie wiedziałem co skrót FP oznacza :oops: to że jest coś takiego jak synchro z szybkimi czasami to wiedzialem ale nie rozumiem takich skrótów jak FP TTL czy inne. Wogóle nie wiem co one oznaczają rozumiem tylko że przy wyborze powiniem się kierować nimi. Z opisu Metza wynika że to wszystko co FL-50 ma to 58 AF-1 też ma i jest tańsza.

kisi
22.11.07, 20:25
Lampka zapowiada sie bardzo ciekawie i konkurencyjnie cenowo. A super - FP powinno śmigac jak w większym bracie.Ciekawe tylko jak z wykonaniem i funkcjonalnością.

Z tego co wczesniej chlopaki pisali to ze FL50 dzieki dwom kółeczkom lepiej sie obsluguje, zas tego Metza 58 gorzej.

marecki
22.11.07, 20:37
O widzisz to jest konkretna informacja. ;)

MicSzu
22.11.07, 21:04
Jesli nie zamierzasz focic za pieniądze a tylko hobbystycznie, chcesz więcej niz FL 36 a nie chcesz wydac zadużo, to weż tego Metza 48 AF - 1 . Napewno mocniejszy od FL, szybsze ładowanie, a mniejszą funkconalnośc możesz odłożyc w tym przypadku na boczek, napewno nie będzie żle a zostanie Ci pare $ w kieszeni. Wiem, że zabrzmiało jak ''reklama'' ale to chyba w tej chwili nalepszy ''półśrodek'' pomiędzy FL 36 a FL 50 :-)

...Pozdrawiam...

marecki
23.11.07, 09:15
Nie zamierzam zarabiać na tym ale zdarza mi się robić fotki na imprezkach przedszkolnych i weselnych. Czy na dużej sali ten Metz 48 wystarczy ? Chyba dołożę i wezmę jedkan 58 AF-1. Przyznam że mam dylemat bo kaska już czeka na koncie a ja ciągle nie zdeycydowany :(

kisi
23.11.07, 10:37
Nie zamierzam zarabiać na tym ale zdarza mi się robić fotki na imprezkach przedszkolnych i weselnych. Czy na dużej sali ten Metz 48 wystarczy ? Chyba dołożę i wezmę jedkan 58 AF-1. Przyznam że mam dylemat bo kaska już czeka na koncie a ja ciągle nie zdeycydowany :(

Na duzej sali to nawet FL50 ( i ów Metz 58) nie starczy. Wsyztsko zalezy od tego jaka to sala (wysokość, czy jasna/ciemna). Bierz taką lampę na ktorą cie będzie stać, mocy nigdy za dużo.
Ja sam zastanawiam sie nad kupnem Metza 58 (strasznie kręcą mnie dwa palniki w nim) ale ostatnio FL50 uzywaną można wyrwać za 1k PLN wiec dylemat jest. Ktora bys nie wybral sadze ze bedziesz zadowolony.

marecki
23.11.07, 10:43
Dzięki za rady. Zamawiam Metz'a 58 AF-1.

cellarium
29.11.07, 11:41

Hej! Możesz napisać jak sprawuje się ta lampa jeżeli ją jednak zakupiłeś?
Mam taż pytanie dotyczące mocy Metz 58 i Fl 50
Dane techniczne:
Metz:
zoom 24-105 mm
liczba przewodnia 42-58
FL 50
zoom 28-110
liczba przewodnia 28-50

Zastanawia mnie sporo mniejsza moc na szerokim kącie.
Jak bardzo spada odległość przy takiej różnicy w liczbie przewodniej?
Jak wygląda sprawa z krótkimi czasami synchronizacji w Metz'u?
Czy jesteś zadowolony z ww lampy?
No i już tak na koniec, co ma takiego FL czego nie ma Metz?:)

kisi
29.11.07, 14:53

Czekamy na testy....

marecki
29.11.07, 15:43
Sorki ale czekam na lampę cały czas bo sklepy jej nie mają dostępnej i czekają na dystrybutora pomimo opisów że dostępne. Będzie za kilka dni.

marecki
1.12.07, 09:34
Witam.
Czy ktoś ma instrukcję w PL do tego sprzęta ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.

kisi
1.12.07, 12:26
Witam.
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.

http://www.metz.de/en/service_support/service/bedienungsanleitungen/download.193.pdf

Jak szybko sie ładuje ? Ile fotek w serii potrafi zrobic ? Jak obsluga menu ?

marecki
1.12.07, 12:39
1. Wskazana instrukcja nie jest w języku polskim jaką bym chciał.
2. Ładuje się bardzo szybko wydaje mi się. Ładuje się szybciej niż mi się plik zapisuje na karcie CF (lampka gotowości praktycznie od razu się zapala po wyzwoleniu)
3. Zrobiłem teraz na szybkiego bez zagłębiania się w ustawienia serię i odpalił mi 9 fotek przy 10 nic
4. Bardzo proste menu, intuicyjnie się wszystko przegląda z tym że nie mam doświadczenia w takich lampach i wogole nie czaje co oznaczają pewne skróty.
5. Po założeniu na e330 pierwsze spostrzeżenie - ależ to jest ciężkie razem :)
6. obracanie głowicy jak się chce i drugi palnik świetna sprawa.
7. wspomaganie af na czym mi bardzo zależało rewelacja. W zupełnej ciemności aparat ostrzy w 1-2 sek.
Jak zdobędę PL instrukcję i bardziej rozkminię o co w tym wszystkich chodzi to jeszcze coś dopiszę i wrzucę jakieś fotki.

Kris_1
1.12.07, 13:48
...7. wspomaganie af na czym mi bardzo zależało rewelacja. W zupełnej ciemności aparat ostrzy w 1-2 sek.
Jak wygląda to wspomaganie? chyba nie "spawalniczo" jak z wbudowaną?

marecki
1.12.07, 14:46
Nie nie spawalniczo :) świeci takimi czerwonymi paskami (podobnie jak mają aparaty Sony)

marecki
2.12.07, 12:35
Na podstawie instrukcji do FL-50 mniemam że Olkowa lampka jest łatwiejsza w użyciu z uwagi na dwa pokrętła ustawień. Jeżeli chodzi o samą budowę Metz'a to faktycznie plastik z którego wykonana jest obudowa nie wydaje się być najwyższej jakości ale to mi akurat praktycznie nie przeszkadza. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie jak ustawiam korekcję błysku na np. +2 to zakres wskazywany na LCD się zmniejsza ??? Nie kumam tego zupełnie bo powinno być wydaje mi się odwrotnie. Jak zmniejszam siłę błysku to dystans rośnie. Poza tym fotki z błyskiem na Mode TTL są jakby niedoświetlone, natomiast na Mode AUTO jest już OK. W instrukcji jest napisane że na TTL lampa wykonuje jakieś przedbłyski ale ja żadnych nie widzę. Po prostu błysk przy fotce i tyle.

Oleryk
2.12.07, 13:32
Jest prawidlowo.
Pomyśl chwilkę, jeśli żądasz od lampy dwa lub cztery razy więcej światła (bo to jest korekcja na plus) to jest ona w stanie oświetlić prawidłowo mniejszy dystans :)

marecki
2.12.07, 15:56
Przyznam że nie rozumiem :oops: Skoro zmieniam np. wartość f z 8 na 5,6 w body i dystans na lampie mi się powiększa (więcej światła idzie na sensor) to dlaczego zwiększając moc lampy dystans się zmniejsza. Wydaje mi się że zwiększając moc lampy zasięg błysku jest większy (bo fizycznie tak jest ale dlaczego na lampie pokazuje mniej).

przemur
2.12.07, 17:36
Przyznam że nie rozumiem :oops: Skoro zmieniam np. wartość f z 8 na 5,6 w body i dystans na lampie mi się powiększa (więcej światła idzie na sensor) to dlaczego zwiększając moc lampy dystans się zmniejsza. Wydaje mi się że zwiększając moc lampy zasięg błysku jest większy (bo fizycznie tak jest ale dlaczego na lampie pokazuje mniej).

Lampa wyswietla dystans maksymalny. Wic jak zwiekszasz wartosc korekcji (a nie moc lampy) to lampa zeby oswietlic ten sam obiekt musi dac relatywnie wiecej swiatla. Wiec dystans maksymalny sie zmniejszy.

Oleryk
2.12.07, 17:56
Bo lampa ma określoną moc i więcej z niej nie wyciśniesz.
Dokonując korekcji na +2 nie zwiększasz mocy lampy tylko żądasz od niej, żeby dany punkt oświetlila 4X silniej. Przez to spada dystans.
Mini wykład:
Moc lampy określamy tak zwaną liczbą przewodnią (guide number, leitzahl).
Jest ona ilorazem odlagłości, na jaką może naświetlić przedmiot prawidłowo lampa przez odleglosć od przedmiotu, podawane j zwyczjowo dla ISO 100.
Lampa o liczbie przewodniej 50 przy przyslonie f/2 naświetli prawidłowo do 25 metrów ale przy przysłonie f/8 już tylko 6 metrow z kawałkiem.
Jeśli więc wprowadzisz korekcję +2 to przy przysłonie f/2 lampa musi naświetlać tak, jakby ustawiona byla przyslona f/4 czyli użyteczny zakres spadnie do około 12,5 metra.
Rzozumiesz teraz, krajanie? :)
Proponuję poczytac o liczbie przewodniej, znajdziesz lepiej napisane wyjaśnienia, niż moje :)
PS
Jeżeli Ci pomogłem, to wiesz, co zrobić ;)

marecki
2.12.07, 19:48
...
PS

Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcie :) Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł" :?

cellarium
2.12.07, 19:54
...7. wspomaganie af na czym mi bardzo zależało rewelacja. W zupełnej ciemności aparat ostrzy w 1-2 sek.
Jak wygląda to wspomaganie? chyba nie "spawalniczo" jak z wbudowaną?

A jak wspomaganie AF realizuje FL50?

cellarium
2.12.07, 20:00
Czy widzisz już jakieś istotne różnice pomiedzy Metz 58 a Fl50?
Gdybyś miał do wyboru te lampy w identycznej cenie to co byś wybrał, i dlaczego?
Pytam bo sam sie wacham wiec jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to podzielcie się.

Oleryk
2.12.07, 21:36
...
PS

Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcie :) Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł" :?
Cieszę się:
Ikonki nie ma bo dać "Pomógł" możesz tylko we własnych wątkach.
Najwyżej piwko kiedyś wypiemy, jak będę w Kielcach ;)

dorjan
2.12.07, 21:58
Witam.

Powinieneś otrzymać polską papierową wersję instrukcji przy zakupie lampy. Jeżeli jej nie dostałeś to mogę przesłać. Ksero w PDF'ie zajmuje 10MB, więc sprawdź jakiej wielkości pliki przyjmuje Twoja skrzynka. Podaj adres na PW.

Pozdrawiam.

marecki
2.12.07, 23:50
Gdybyś miał do wyboru te lampy w identycznej cenie to co byś wybrał, i dlaczego?
Pytam bo sam sie wacham wiec jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to podzielcie się.

Myślę że wybrałbym Metza z uwagi na fajne rozwiązanie drugiego palnika. Mam dopiero lampkę parę dni a już z tego korzystam. Poza tym cena, akurat różnicę przeznaczyłem na dwa kmpl aku i jeszcze zostało :) Gorszy plastik niż Olympusa FL nie robi mi problemu. Szkoda nieco tych pokrętełek bo wydaje mi się to bardzo pomocne.

cellarium
3.12.07, 00:34

Myślę że wybrałbym Metza z uwagi na fajne rozwiązanie drugiego palnika. Mam dopiero lampkę parę dni a już z tego korzystam. Poza tym cena, akurat różnicę przeznaczyłem na dwa kmpl aku i jeszcze zostało :) Gorszy plastik niż Olympusa FL nie robi mi problemu. Szkoda nieco tych pokrętełek bo wydaje mi się to bardzo pomocne.

Jeżeli miałeś okazje testować FL-50 to napisz prosze jak wygląda sprawa mocy na krótkim końcu. Z dokumenacji wynika ze Metz jest sporo mocniejszy:
kąt ->liczba przewodnia
Mtez 24 -> 42
OL 28 -> 28
Czy w praktyce jest to bardzo odczuwalne?

marecki
3.12.07, 00:48
Nie miałem w ręku tej lampy, jedynie Metza. FL znam tylko i wyłącznie z opisów i z instrukcji

dorjan
3.12.07, 03:03
Jeżeli miałeś okazje testować FL-50 to napisz prosze jak wygląda sprawa mocy na krótkim końcu. Z dokumenacji wynika ze Metz jest sporo mocniejszy:
kąt ->liczba przewodnia
Mtez 24 -> 42
OL 28 -> 28
Czy w praktyce jest to bardzo odczuwalne?

Obydwie lampy są porównywalnej mocy. Różnica wynika z innego zoomowania palnika i innej konstrukcji dyfuzora, co w przypadku Metz'a daje lepsze wyniki, szczególnie z ogniskowymi powyżej 100mm. Podane wyżej dane są błędne.

Nie miałem w ręku nowego Metz'a 58AF-1, ale poprzednia wersja 54MZ4 nie różni się jakością wykonania od lamp Olympusa. Obydwie są plastikowe, a jakość materiałów jest bardzo dobra.

FL-50 ustawia palnik w zakresie 24-85mm (dla ekwiwalentu filmu 135), a przy wyciągniętym dyfuzorze kąt rozsyłu światła jest rozszerzany dla pokrycia pola odpowiadającego obiektywom 16mm.

Metz 58AF-1 zoomuje w zakresie 24-105mm, a po wyjęciu dyfuzora daje krycie dla 18mm.

Liczba przewodnia dla poszczególnych ustawień palnika w FL-50 wygląda następująco.
16mm- 18, 24mm-28, 28mm-30, 35mm-36, 50mm-40, 70mm-45, 85mm-50.

W przypadku lampy Metz 58-AF-1 wygląda to podobnie.
18mm-25, 24mm-29, 28mm-31, 35mm-35, 50mm-42, 70mm-46, 85mm-52, 105mm-58

Pozdrawiam.

cellarium
3.12.07, 09:38
Obydwie lampy są porównywalnej mocy. Różnica wynika z innego zoomowania palnika i innej konstrukcji dyfuzora, co w przypadku Metz'a daje lepsze wyniki, szczególnie z ogniskowymi powyżej 100mm. Podane wyżej dane są błędne.

Metz 58AF-1 zoomuje w zakresie 24-105mm, a po wyjęciu dyfuzora daje krycie dla 18mm.

Liczba przewodnia dla poszczególnych ustawień palnika w FL-50 wygląda następująco.
16mm- 18, 24mm-28, 28mm-30, 35mm-36, 50mm-40, 70mm-45, 85mm-50.

W przypadku lampy Metz 58-AF-1 wygląda to podobnie.
18mm-25, 24mm-29, 28mm-31, 35mm-35, 50mm-42, 70mm-46, 85mm-52, 105mm-58

Pozdrawiam.

Dzięki serdeczne za szczegółowe wyjaśnienia.
Śledząc wątki dotyczące obu lamp można zaryzykować twierdzenie, że jedyna istotna różnica to dodatkowy palnik w Metz'u.
Zastanawia mnie jeszcze precyzja pomiarów, a wzasadzie czy FL-50 nie jest bardziej precyzyjna ze względu na to, że to produkt Olympus'a? Może się czepiam, ale wydać 1,3 tysiąca to powód do szczegółowych analiz:)

marecki
3.12.07, 09:42
Bardzo słusznie myślisz ale dla mnie te 2-3 stówki więcej to kolejny miesiąc oczekiwań a bale przedszkolne mikołajki właśnie się zaczynają.
Faktycznie praktycznie jedynym plusem na metza jest ten palnik. Metz jeszcze pisze o możliwości udate firmware przez USB ale nie wiem czy to takie ważńe.
Co do precyzji ustawień na trybie auto wydaje się być bardzo dobrze. Co prawda to nie obietywna opinia z uwagi na to że nie używałem FL.

grizz
3.12.07, 09:49
Bardziej precyzyjna...

hmm
obie działają w takich samych trybach, więc via TTL powinno byc to samo.

Rożnice precyzyjności mogą byc w trybie automatyki lampy... ale tu Metz ma większe doświadczenie ;)

Metz jeszcze pisze o możliwości udate firmware przez USB

FL updatuje się przez podłączenie do aparatu ;)

cellarium
3.12.07, 16:02
Bardziej precyzyjna...

hmm
obie działają w takich samych trybach, więc via TTL powinno byc to samo.

Rożnice precyzyjności mogą byc w trybie automatyki lampy... ale tu Metz ma większe doświadczenie ;)

Metz jeszcze pisze o możliwości udate firmware przez USB

FL updatuje się przez podłączenie do aparatu ;)

No to jestem trochę w kropce, nie wiem co wybrać:)
Na korzyść Metza przemawia drugi palnik.
Innych istotnych różnic nie widzę, no może poza ww pokrętłami.
Jak często w praktyce i przy jakich warunkach wykorzystuje się drugi palnik.
Wyżej pisaliście, że likwiduje się w ten sposób cenie pod oczami, czy jakieś inne zastosowania widzicie dla drugiego palnika?

marecki
3.12.07, 17:00
Ja z tego korzystam w taki oto sposób:
główny palnik np. w górę (światło odbite) albo na jakiś skos (to zależy od tego jakie mamy powierzchnie do odbicia światła) a drugi na wprost. Efekt tego jest taki że wszystko jest super naświetlone bo jak ładujesz palnik tylko np. w górę to może się okazać że to nie do końca wystarcza żeby obiekt był prawidłowo naświetlony.
Ja np. mam taką sytuację że mogę odpalić dodatkowo lampę wbudowaną. Także w efekcie mam 3 palniki :)
Ja nie wiem nad czy m się tu zastanawiać. Metz ma wszystko co potrzeba i jest tańszy. Synchro z krótkimi czasami działa jak należy.

cellarium
3.12.07, 18:35
Ja nie wiem nad czy m się tu zastanawiać. Metz ma wszystko co potrzeba i jest tańszy. Synchro z krótkimi czasami działa jak należy.

Właśnie jak to jest z tymi krótkimi czasami.
W jakich trybach lampy można ją synchronizować z czasami poniżej 1/180s?
Do jakiej wartości możemy zejść maksymalnie?

Ps.
Czy jak używasz drugiego palnika to pierwszy plan nie jest przepalony?
Czy to działa z automatu czy też można ręcznie określić jego moc?

marecki
3.12.07, 19:53
Właśnie jak to jest z tymi krótkimi czasami.
W jakich trybach lampy można ją synchronizować z czasami poniżej 1/180s?
Do jakiej wartości możemy zejść maksymalnie?

Ps.
Czy jak używasz drugiego palnika to pierwszy plan nie jest przepalony?
Czy to działa z automatu czy też można ręcznie określić jego moc?

Szybka synchronizacja (HSS) działa w trybie ttl i manual.
W instrukcji jest napisane że jak włączasz drugi palnik to on zabiera ok 15 % mocy a więc niewiele a reszta idzie na główny. W związku z tym pierwszy plan jest ok lekko doświetlony, przepałów nie ma. Można jest moc zmniejszyć w 4 stopniowej skali także dość precyzyjnie myślę.

dorian
4.12.07, 13:44
Czy ta lampa też współpracuje podobnie z olympusami? Cena bardzo dobra.
http://www.fotoplanet.pl/metz-lampa-blyskowa-mz4i-standard-p-1816.html
Znalazłem wersja standart ale mają wersję do olka za 1200pln czy jest jakaś różnica i czy wersję można zmienić softem.

grizz
4.12.07, 15:17
Znalazłem wersja standart ale mają wersję do olka za 1200pln czy jest jakaś różnica i czy wersję można zmienić softem.

Jak pasuje do stopki, która współpracuje z olkami, to działać będzie.

marecki
4.12.07, 15:43
Mój brat jest na etapie kupowania nowej Metz 44 czyli to co 54 tylko słabsza i chyba bez drugiego palnika. Jak coś będę wiedział o niej to opisze.

dorjan
4.12.07, 23:15

Ta lampa należy do serii z wymiennymi stopkami dedykacyjnymi (MZ). W wersji standardowej jest wyposażona w uniwersalną stopkę SCA-301 z pojedyńczym stykiem wyzwalającym jedynie błysk. Nie będzie więc realizowała żadnych dodatkowych funkcji, nie mówiąc już o bardziej zaawansowanych. Kupno adaptera dedykacyjnego do cyfrowych Olympusów (SCA-3202 M5) to wydatek ok. 250zł i wówczas będą działały wszystkie funkcje za wyjątkiem szybkiej synchronizacji (FP). Ten model lampy nie pozwala na samodzielną aktualizację softu. Jedynym programowalnym elementem są adaptery SCA (dla Olympusa od wersji M-2) i można taką stopkę uaktualnić w serwisie do najnowszej wersji M-5. W lampie 54MZ4i jest trochę inny system nawigacji. Te lampy mają zamiast dwóch przycisków kierunkowych, jedno pokrętło do szybkiego wyboru parametrów, ale nie uważam by nowszy system lamp serii AF z dwoma przyciskami był gorszy. To tylko kwestia przyzwyczajenia się do takiego systemu nawigacji.

Natomiast serie lamp oznaczone jako AF są sprzedawane w wersjach z dedykacją do danego systemu i nie mają wymiennej stopki. Są mniej uniwersalne, ale realizują wszystkie funkcje, tak jak dedykowana lampa systemowa FL-50. Oprócz podwójnego palnika, Metz 58AF-1-O ma dodatkowo funkcję błysków stroboskopowych, oraz posiada wbudowany system bezprzewodowego wyzwalania błysku, który jest kompatybilny z innymi lampami Metz pracującymi w tym systemie.

Pozdrawiam.

pafcio
5.12.07, 00:21
...Metz 58AF-1-O ma dodatkowo funkcję błysków stroboskopowych...A czy FL50 też ma tą funkcję?

dziobolek
5.12.07, 00:24
...Metz 58AF-1-O ma dodatkowo funkcję błysków stroboskopowych...A czy FL50 też ma tą funkcję?

Nie, nie posiada takowej.

marecki
5.12.07, 09:46
Ta funkcja pozwala na uzyskanie bardzo fajnych efektów.

ziemia01
5.12.07, 10:51
Kupno adaptera dedykacyjnego do cyfrowych Olympusów (SCA-3202 M5) to wydatek ok. 250zł i wówczas będą działały wszystkie funkcje za wyjątkiem szybkiej synchronizacji (FP).
u mnie E-500 +Metz 54 MZ3 ze stopką SCA 3202 bodajże M5 działa funkcja FP.

przemur
5.12.07, 11:07
Mój brat jest na etapie kupowania nowej Metz 44 czyli to co 54 tylko słabsza i chyba bez drugiego palnika. Jak coś będę wiedział o niej to opisze.

Metz 44 AF-4 (w przeciwienstwie do 54) ma palnik ustawiany tylko gora-dol. Tzn. nie mozna go obrocic na boki... Ja bym zdecydowanie poczekal jeszcze miesiac (kiedy ma ponoc wejsc do dystrybucji) i kupil Metza 48 AF-1 (za chyba ok. 200 PLN wiecej).

salvadhor
3.01.08, 22:02
Czy ktoś posiada może instrukcję PL do lampy Metz 58 af-1?

Mam po angielsku, ale tak profilaktycznie wolę uzgodnić wszystko w ojczystym języku. Jakby ktoś miał w .pdf'ie, byłbym zobowiązany.

marecki
4.01.08, 13:03
Czy ktoś posiada może instrukcję PL do lampy Metz 58 af-1?

Mam po angielsku, ale tak profilaktycznie wolę uzgodnić wszystko w ojczystym języku. Jakby ktoś miał w .pdf'ie, byłbym zobowiązany.
podaj adres

salvadhor
8.01.08, 20:42
Skorym do pomocy rodakom z forum już prywatnie podziękowałem za manual do Metza, a teraz kolejny pytanie z natury podchwytliwych:

Wysuwany z Metza dyfuzor jest bo jest. Przydałbym się zatem nakładanych stofen i mam taki na oku, za 49 złociszy:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=60_67&products_id=552

Nie piszą tam, że pasuje on na lampkę Metz 58, ale pasuje na FL50. A na aukcji na allegro widzę ludzi sprzedających dwa razy droższy stofen, gdzie podają, że pasuje na FL50 i Metz 58. Wychodzi zatem na to, że rozmiar głowic w tych lampach jest podobny.

Czy aby na pewno? Zmierzyłem ekierką głowice i wychodzi mi 64x45, wymiar kompletnie inny niż podają w foto-tipie.

I bo ja wiem, jaki stofen teraz kupić... Tylko nie polecajcie denonków i skarpetek, ja chcę ładny stofen :)

Oleryk
8.01.08, 21:19
Chyba masz rację, że to nie będzie pasować.
Tu jest aukcja Stofena do FL-50
http://www.allegro.pl/item292045130_dyfuzor_stofen_om_c_olympus_fl_50_fl _40_metz_58_54.html
ale Metaz 58 AF-1 nie ma na liście.
Są starsze modele, 40 i 54.
PS
Jest co prawda 58 w tytule aukcji ale to moze być bug.

lucas_g
31.05.08, 14:36
Odświeżam wątek, bo jestem na etapie zmiany mojej FL-36 (już sprzedana) na coś mocniejszego. Byłem już zdecydowany na Metz'a 58 AF-1, ale znowu zastanawiam się nad FL-50R.

Prośba więc do użytkowników Metz'a o parę opinii po dłuższym okresie użytkowania.

Może Salvadhor lub Marecki coś napiszą?? ;-)

Piotr_0602
31.05.08, 17:36
czy taki Metz 58 realizuje funkcję "R" taką jak mają FL-36R i FL-50R ???

grizz
31.05.08, 17:41
Tak jakby...

Metz ma swój wynalazek... ale z e-3 nim nie posterujesz.

Piotr_0602
1.06.08, 10:18
no to nic mi z tego... co mi z wynalazku który nie współpracuje z Olkami?
Czy nie można go jakoś przystosować do Olków przez owe reklamowane gniazdo USB w tym Metzu?

wido
2.06.08, 09:47
Niby w tym miesiącu ma być firmware do Metza, który umożliwi sterowanie bezprzewodowe z E-3, E-420 i E-520.

raven66
6.06.08, 09:21
Pytanko, zaznaczam, że kompletnego laika w temacie lamp błyskowych, więc proszę o wyrozumiałość.

Co mogę kupić do Metz'a 58-ki, aby mieć możliwość odpalania lampy nie z sanek aparatu, tylko gdzieś obok? Rozumiem, że jakiś kabel (PC?) i pewnie kostkę, ale konkretnie to co możecie polecić? Znaczy chodzi mi o nazwy, symbole?

Z góry dzięki za pomoc.

Bodzip
6.06.08, 09:24
Metz 58 ma fotocelę, więc teoretycznie wbudowana lampa powinna Ci ją odpalić. Co do innych opcji to jeszcze nie doczytałem :oops:

raven66
6.06.08, 09:31
Metz 58 ma fotocelę, którą można wyzwolić jedynie innym Metzem. Np. 58 jako Master na sankach a 48 jako Slave wolnostojący.

Ja pytam o wyzwalanie za pomocą kabla.
Mniemam, że potrzebuję dwóch kostek i kabla synchro, rajt?
Ale konkretnie to jakich? Modeli? Symboli?

viruuss
6.06.08, 10:12
http://www.allegro.pl/item374031302_kabel_synchronizacyjny_ettl_do_olymp us_e510_e410.html

ostatnio taki kupiłem do swojej FL-36 , działa poprawnie , jest ok, wykonanie dobre
pozdrawiam

raven66
6.06.08, 11:50
http://www.allegro.pl/item374031302_kabel_synchronizacyjny_ettl_do_olymp us_e510_e410.html

ostatnio taki kupiłem do swojej FL-36 , działa poprawnie , jest ok, wykonanie dobre
pozdrawiam
I po kupnie takiego kabla wszystko będzie działało poprawnie?
Będzie działać E-510 z Metzem?
Wszystkie informacje będą przekazywane z aparatu?
Nic się nie spali? (może głupie pytanie, ale wolę upewnić)

grizz
6.06.08, 11:57
Co się ma spalić :P to tylko kabelek... bedzie działac.

marecki
6.06.08, 12:33
Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiem :) Po pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.

lucas_g
8.06.08, 17:03
Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiem :) Po pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.

Skoro jest tak jak piszesz to klamka zapadła... będzie Metz. Thx Marecki.

Kayu
16.06.08, 16:24
Niby w tym miesiącu ma być firmware do Metza, który umożliwi sterowanie bezprzewodowe z E-3, E-420 i E-520.

Firmware pojawił się dzisiaj
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital.html

Do 48-AF1 nie ma, ciekawe czy będzie ?

salvadhor
16.06.08, 19:15
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital.html

Extra, tylko zaś jakieś windowsowe pliki .exe :(

przemur
16.06.08, 19:56
Extra, tylko zaś jakieś windowsowe pliki .exe :(

Na szczęście jest VMWare. :)

Dzieki za czuwanie! Właśnie sprawdziłem update na 58-AF1 i rzeczywiście, tryb RC zaczyna się zachowywać tak jak można tego oczekiwać. Warto było czekać.

EDIT: Właśnie zauważyłem że do 48-AF1 też już jest.

Dar-i-jush
16.06.08, 20:19
Teraz znowu nie wiem, którą kupić. Ta mydelniczka, którą dodają do FL-50R jest jakości tych stofenów z allegro? Bo jak do Metza dokupię taką mydelniczkę, to mi się zrobi 100zł różnicy za lepszą obsługę FL, lepszy materiał FL i rok gwarancji więcej na FL.
Ma ktoś link do testów drugiego palnika? Mam na myśli, że po to odbijam od sufitu i/lub zakładam dyfuzor, żeby miękkie cienie były, a jak dopalę taką lampką, to może brzydkie cienie pod oczami znikną, ale czy nie rzuci twardego cienia gdzie indziej? W praktyce się tego używa?

przemur
16.06.08, 20:30
Teraz znowu nie wiem, którą kupić. Ta mydelniczka, którą dodają do FL-50R jest jakości tych stofenów z allegro? Bo jak do Metza dokupię taką mydelniczkę, to mi się zrobi 100zł różnicy za lepszą obsługę FL, lepszy materiał FL i rok gwarancji więcej na FL.
Ma ktoś link do testów drugiego palnika? Mam na myśli, że po to odbijam od sufitu i/lub zakładam dyfuzor, żeby miękkie cienie były, a jak dopalę taką lampką, to może brzydkie cienie pod oczami znikną, ale czy nie rzuci twardego cienia gdzie indziej? W praktyce się tego używa?

Pewno zależy to przede wszystkim od stylu fotografa... Ja osobiście nie używam drugiej lampki. Co do wpływu różnych ustawień lampy i Stofena/innych prostych modyfikatorów, to kiedyś natknąłem się na taki fajny test:

http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/ (trzeba kliknąć na zdjęciu z ustawieniem lampy żeby zobaczyć efekt)

Jeszcze co do FL-50R vs Metz 58 AF-1. Moim zdaniem Metz ma jedna dużą zaletę, którą osobiście często wykorzystuje. Mianowicie w Metzu palnik odchyla się w jedną stronę 180 stopni (tak samo jak FL-50R), ale już w drugą o 120 stopni. W FL-50R tylko o 90 stopni. Różnica jest znaczna, bo z Metzem mogę z uchwytem portretowym odbijać światło od ściany za mną. 48 AF-1 ma podobnie (120 stopni).

lucas_g
16.06.08, 23:02

Co rozumiesz pod pojęciem lepszej obsługi FL?? Porównywałeś obsługę tych lamp?? Ja miałem FL-36 a teraz Metz'a 58 AF-1 i jeśli 36tka obsługuje się tak jak 50tka, to ja nie cierpię z powodu zakupu Metz'a.

Co do testu drugiego palnika, to mógłbym zrobić w wolnej chwili testy, ale z czasem u mnie krucho... jak mi się uda, to zamieszczę.

raven66
21.07.08, 15:14
Ja chciałbym wyskoczyć z pytaniem tak skądinąd z innej puszki. Deal jest taki - mam ja niby tego Metza 58, ale tak jakby... jestem totalnym, totalnym, totalnym laikiem w kwestii jej obsługi w połączeniu z aparatem i obiektywem ;)

No i pytanie jest następujące: czy ktoś z Krakowa (ew. z bardzo bliskich okolic) posiadający 58-kę lub 48-kę (lub nawet FL-50) był w stanie (i miał chęci) wygospodarować wieczór na spotkanie w celach naukowych plus w celach spożywczych (od 4,5 do 38% ;))

Naukowych, czyli tłumacząc na nasze - abym mógł sobie obskoczyć takiego biedaka i zadać mu kilka(naście) pytań dot. lampy i pracy z nią :-P
Na forum to dość sporo pisania i mi się nie chce, poza tym niespecjalnie nawet wiem jak sformułować to, co mi się tłoczy pod kopułą. A na żywo zawsze lepiej i przyjemniej.

Gdyby się ktoś tak zaofiarował, to pliss jeśli by można liczyć na wiadomość na PW.

Piotr_0602
25.07.08, 23:50
Mam tego Metza do Canona 5D. Niezgorsza lampka.
Nie wiem jak w FL-50, ale w FL-36 miałem dwa przyciski zwalniajace głowicę. W Metzu jest to lepiej rozwiązane, jest jeden do ruchów w obu płaszczyznach.
Lampka mocniejsza, ale do FL-50 nie miałem szans porównywać.
Mam wrażenie (na razie lampy ani nowego body jeszcze całkiem nie poznałem) że Fl-36 lepiej pomagała autofocusowi E500 tymi dodatkowymi czerwonymi światełkami niż to robi Metz dla 5D. Może jeszcze czegoś nie umiem, ale tak jak 5D ma lepszy AF od E500 (i szybsze obiektywy), tak w ciemnościach z przypiętą lampą jakby E500 lepiej sobie radził niż 5D z Metzem.

Dodatkowy palnik to fajna sprawa, pomaga. Ale nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie do lampy (jakiejkolwiek) Promax System Lumiquestu....

dog_master
26.07.08, 00:53
Mam tego Metza do Canona 5D. Niezgorsza lampka.
Nie wiem jak w FL-50, ale w FL-36 miałem dwa przyciski zwalniajace głowicę. W Metzu jest to lepiej rozwiązane, jest jeden do ruchów w obu płaszczyznach.
FL-50 ma 1 przycisk. Te 2 w FL-36 to porazka... :/

Lumiquesta mozna samemu zrobic :) Gdyby nie byl taki drogi, nie bawilabym sie w to ;p, imho warto, widac roznice, gdy nie mozna odbic od czegos.

panco
11.08.08, 08:59
prosze o skomentowanie i odpowiedź

moje pytanie:
"Czy E-510 może w jakis sposób zdalnie (bezprzewodowo) sterować lampą Metz 58 AF-1?
Mam na myśli jakąś kostkę z wyzwalaniem lub cos podobnego. Wiem ze nowsze E420 E520 E-3 maja taka mozliwosc z poziomu korpusu"

odpowiedź z serwisu Oly:
"ten aparat nie ma możliwości zdalnego wyzwalania lamp w taki sposób jak E-420, E-520 czy E-3 (w tych modelach błysk wyzwalany jest drogą radiową). Możliwe jest natomiast ustawienie E-510 w trybie "slave" (1/4, 1/16, 1/64). Jeśli lampa, o której Pan pisze, współpracuje z trybem slave, będzie ona w ten sposób wyzwalana"

czy w/w Metz może działać w ten sposób z E510?

raven66
11.08.08, 09:12
Z tego, co się orientuję, Metza można wyzwolić jedynie innym Metzem, z których jeden ma być na sankach jako Master, a drugi wolnostojący jako Slave.

Nie ma możliwości wyzwolenia przez błysk wbudowanej lampy czy też w jakiś inny sposób "bezprzewodowo" - nie posiadając dodatkowych ficzerów typu kostki z fotocelą czy wyzwalacz radiowy.

panco
11.08.08, 09:51
..nie posiadając dodatkowych ficzerów typu kostki z fotocelą czy wyzwalacz radiowy.

raven66
jestem troche zielony w tamacie ficzerów, kostek itp wyzwalaczy
byłbym wdzięczny gdybyś zaproponował cos w temacie e-510 + metz 58.
Niedawno ktoś proponował przewód synchronizacyjny ale nie wiem co o tym sądzić i czy warto się "wiązać" czy lepiej szukac czegoś bezprzewodowego?

Kayu
14.08.08, 12:45
Czy Olympus napisał gdzieś wprost, że sterowanie lampami R jest rozwiązane sprzętowo, co wykluczałoby uruchomienie tej funkcjonalności np. w 410 i 510 poprzez aktualizację firmware'u? Czy sterowanie jest faktycznie "radiowe", czy jednak poprzez błyski lampy wbudowanej w aparat?

epicure
14.08.08, 13:19
Czy sterowanie jest faktycznie "radiowe", czy jednak poprzez błyski lampy wbudowanej w aparat?

Z falami radiowymi to ono chyba nie ma nic wspólnego, więc wygląda na to, że lampy są sterowane błyskiem.

kisi
14.08.08, 13:55
Jak wspolpracuje lampa z E3 po upgradzie softu ??

panco
14.08.08, 14:34
Z falami radiowymi to ono chyba nie ma nic wspólnego, więc wygląda na to, że lampy są sterowane błyskiem.

Doradcy techniczni twierdza inaczej- cytuję:
"..E-420, E-520 czy E-3 ..w tych modelach błysk wyzwalany jest drogą radiową..
Pozdrawiam, Anna H*****ek, OLYMPUS /Technical Care Specialist "

ps. nie omieszkam o to zapytać przy nastepnym kontakcie z doradcą Olympusa :)

salvadhor
14.08.08, 14:51
Jak piszą, że radiem, to radiem. Błyskiem można sterować już z poziomu E-500/E-510 - od biedy. Inaczej też nie wprowadzano by serii FL-xxR.

Do Metza 58 AF-1 jest potrzeby upgrade firmware'u, żeby dogadał się z modułami radiowymi w Olympusach.

przemur
15.08.08, 10:37
Jak piszą, że radiem, to radiem. Błyskiem można sterować już z poziomu E-500/E-510 - od biedy. Inaczej też nie wprowadzano by serii FL-xxR.

Używam Metza (i FL-36R) z E-3 i wyzwalaniem bezprzewodowym. Zapewniam cię że nie jest on wyzwalany radiowo, tylko na podczerwień.

Zauważyłem przy tym, że Metz wymaga bardzo dziwnych, czasami niedogodnych kątów padania błysku sterującego z lampy wbudowanej w aparat. FL-36R jest pod tym względem znacznie lepsza. Z 58-AF1 mam w plenerze 50% hit or miss. :-(

salvadhor
15.08.08, 10:58
Używam Metza (i FL-36R) z E-3 i wyzwalaniem bezprzewodowym. Zapewniam cię że nie jest on wyzwalany radiowo, tylko na podczerwień.

Masz rację, zapędziłem się. Zmyliło mnie stwierdzenie z serwisu o radiowym połączeniu. Po dokładniejszej inwestygacji okazało się, że faktycznie, nowe lampy Olympus FL-xxR
'features a newly-developed RC Data Transfer System that transmits data optically'. Co tłumaczy istnienie diody IR na obudowie lampy.

Zauważyłem przy tym, że Metz wymaga bardzo dziwnych, czasami niedogodnych kątów padania błysku sterującego z lampy wbudowanej w aparat. FL-36R jest pod tym względem znacznie lepsza. Z 58-AF1 mam w plenerze 50% hit or miss.

Oglądając Metz, widać, że dioda nie jest umieszczona na froncie obudowy, a zaraz pod głowicą. To może powodować nietrafianie wiązki - jak IR działa, wszak wiadomo.

cellarium
17.08.08, 12:47
Witajcie,

Na wczorajszym weselu pojawił się problem z moim Mtez'em 58.
Czasy ładowania lampy stały się nieznośnie długie (kilkanaście sekund) i do tego na wyświetlaczu lampy pojawia się czasem napis "Zoom Error". Wymieniłem rano komplet akumulatorów i niestety problem nie zniknął.

Czy słyszeliście może o podobnych przypadkach?

marecki
17.08.08, 13:44
Witam.
U mnie w Metz'u zoom error i długie ładowanie to wynik tylko i wyłącznie słabych baterii. Może nie były dobrze naładowane?

cellarium
17.08.08, 15:13
Ładowarka wskazywała full, wsadziłem komplet nowych baterii i to samo.
Z tym, że te baterie trochę leżały.
Może problem z akumulatorami lub łądowarką?
No nic, skoczę po zupełnie nowy komplet i zobaczę czy coś to da, jak nie to serwis pozostaje.

Piotr_0602
17.08.08, 17:40
Masz rację, zapędziłem się. Zmyliło mnie stwierdzenie z serwisu o radiowym połączeniu. Po dokładniejszej inwestygacji okazało się, że faktycznie, nowe lampy Olympus FL-xxR
'features a newly-developed RC Data Transfer System that transmits data optically'. Co tłumaczy istnienie diody IR na obudowie lampy.

Oglądając Metz, widać, że dioda nie jest umieszczona na froncie obudowy, a zaraz pod głowicą. To może powodować nietrafianie wiązki - jak IR działa, wszak wiadomo.

Mam podobne wrażnie że nie działa to za dobrze.
Canon 5D w dzień (bez lampy) łapie ostrość dużo lepiej niż Olek E500.
Z podpiętymi lampami (E500 + FL36 oraz 5D + Metz) w ciemnościach sytuacja się odwraca. E500 z FL-36 zgrabnie łapie ostrość, 5D z Metzem gorzej. Dziwne, bo i 5D i Metz niby to wyższy poziom od E500 i FL-36.

Daniyal9
17.08.08, 19:53
Witam.
U mnie w Metz'u zoom error i długie ładowanie to wynik tylko i wyłącznie słabych baterii. Może nie były dobrze naładowane?

U mnie także ten napis(zoom error) pojawia się przy słabych bateriach...po wymianie napis znika...
...polecam zmianę baterii i zobaczyć czy działa...

Pozdrawiam.

panco
23.10.08, 10:07
czy ktos z Was ma jakies przykre doświadczenia w czasie pracy z Metzem 58 AF ?
spotkalem sie z opinią ze metz jest awaryjny a gwarancja nie obejmuje uszkodzen palnikow, bezpieczników itp.
Ktos nawet pisal ze lampa mu poprostu "wybuchła"!

http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/109388_komentarze/

Bodzip
23.10.08, 10:41
Moja nie wybuchła :lol: Służy od kwietnia i jestem z niej bardzo, bardzo zadowolony. Metz to jest znana światowa marka. I ważna zasada jak koledzy tu na forum piszą - najpierw instrukcja, potem użytkowanie

panco
23.10.08, 11:20
pod koniec roku planuje zakup Metz 58 - a poki co z chęcią zapoznałbym sie z instrukcją do lampy, czy ktoś moze posiada pdf?

herbie_mp
23.10.08, 12:05
pod koniec roku planuje zakup Metz 58 - a poki co z chęcią zapoznałbym sie z instrukcją do lampy, czy ktoś moze posiada pdf?
Jakby co, to ja też bym poczytał... :grin:

Kayu
23.10.08, 12:10
Instrukcje do wyboru - do koloru:

http://www.metz.de/en/service-support/instruction-manuals/photo-electronics.html

Bodzip
23.10.08, 18:22
posiada po polsku, jak co to na PW proszę
ps. 48 i 58

Daniyal9
23.10.08, 18:25
Moja nie wybuchła :lol: Służy od kwietnia i jestem z niej bardzo, bardzo zadowolony. Metz to jest znana światowa marka. I ważna zasada jak koledzy tu na forum piszą - najpierw instrukcja, potem użytkowanie

Popieram,popieram...Przecież nagród EISA Adward Best Product 2007-2008-Photo Accessory nie dostaje się za free...

http://www.letsgodigital.org/en/20231/metz-mecablitz-58/

pawelt
23.10.08, 23:02
I ważna zasada jak koledzy tu na forum piszą - najpierw instrukcja, potem użytkowanieOgólnie instrukcja jest raczej beznadziejna w polskim tłumaczeniu w oryginalne nie wiele lepsza. Opisane są tylko wersje z dedykacją dla Nikona i Canona, w sumie nie ma chyba aż takiej różnicy między wersjami, ale faktem jest, że wersja dla Olka została tam pominięta.

grizz
24.10.08, 08:27
Popieram,popieram...Przecież nagród EISA Adward Best Product 2007-2008-Photo Accessory nie dostaje się za free...

http://www.letsgodigital.org/en/20231/metz-mecablitz-58/

Za darmo na pewno nie... ale czy za zasługi i osiągnięcia technologiczne, to może już byc wątpliwe ;)

sickside
1.01.09, 13:24
powiedzcie jak zaktualizować w tej lampie oprogramowanie? wczoraj kupiłem a w instrukcji nic o tym nie ma, wolę najpierw zapytać zanim zacznę kombinować.

Mirek54
1.01.09, 13:44
powiedzcie jak zaktualizować w tej lampie oprogramowanie? wczoraj kupiłem a w instrukcji nic o tym nie ma, wolę najpierw zapytać zanim zacznę kombinować.

Pewnie przez USB .poczytaj tu: http://www.metz.de/de/foto-elektronik/firmware-download-blitzgeraete/mecablitz-48-af-1-digital.html

tank_driver
1.01.09, 13:47
Ściągasz plik z nowym oprogramowaniem, podłączasz lampę kabelkiem USB do komputera (akumulatory / baterie muszą być w pełni naładowane), uruchamiasz program aktualizujący i postępujesz w/g instrukcji które Ci poda. Sprawa jest prosta, oczywiście jak przy każdej aktualizacji firmware w czymkolwiek, powinno zadbać się o nieprzerywalne źródło zasilania dla komputera z którego aktualizujemy, a w trakcie samej czynności najlepiej nie dotykać klawiatury czy myszki. Pozdrawiam !
EDIT: Z tego co pamiętam kabla METZ nie dodaje, ale ten rodzaj wtyku MINI USB jest tak popularny, że nie powinno być problemu z jego znalezieniem. Pasuje od innych urządzeń, byle wszedł do gniazdka lampy z jednej i komputera z drugiej strony.

sickside
1.01.09, 13:56
no dzięki ale i tak kupa z tego, wspanialy system gates`a oczywiscie nie rozpoznaje uządzenia nawet po zainstalowaniu sterowników.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
lucca znaczy sie mam erganznąć drahtlosena a potem dabei koenen drei mehrera? dobrze rozumiem:D ok juz sie za to biore.

tank_driver
1.01.09, 14:13
Nie będzie - dopiero program aktualizujący to rozpozna. Lampa ma protokół komunikacji stworzony jedynie na potrzeby aktualizacji FW, nie na potrzeby współpracy z komputerem, stąd brak jej "wykrywalności". U mnie było podobnie.

Mirek54
1.01.09, 14:23
Sciagnij Uaktualnienie i poprzez usb wgraj do lampy.Ono jest od polowy roku,byc moze jak kupiles teraz lampe to ona juz jest z tym nowym i wcale nie musisz wgrywac.

Sciagnelem i wstawilem tu: http://www.megaupload.com/pl/?d=O1Q6CN06

Moze komus jeszcze sie przyda

sickside
1.01.09, 14:23
poszło, już mam 2.0 dzięki.
hmm... a powiedzcie mi dlaczego lampa ignoruje ustawienia przyslony? tryb ttl, im bardziej przymykam dziure tym bardziej niedoswietlone zdjecia, tylko przy najwiekszej jest poprawnie. co mam z tym fantem zrobić?
no bez jaj, nikt nie mial takiego problemu czy problem jest tak prosty ze nie warto odpowiadac?:)

tank_driver
17.01.09, 15:31
Warto - co poprzez scalenie postów informacja stała się mało widoczna.
Przeczyść spirytusem styki w aparacie i lampie (wszystkie, dokładnie).
Czy jak zoomujesz to lampa również to robi (palnik musi być na prosto, przed zmianą firmware było inaczej).
Spróbuj czy prześwietla w trybie lampy "A".

ootbak
13.05.09, 13:42
Przepraszam za laickie pytanie... Mam Panasonica G1 i planuję zakup tej lampy, przeczytałem wątek, ale wciąż nie rozwiały mi się wątpliwości - czy będę w stanie wyzwolić błysk w tej lampie błyskiem z wbudowanej lampy G1?

marecki
13.05.09, 13:55
Błyskiem lampy nie. Jeśli już to czy G1 ma wyzwalanie radiowe tak jak np. E-3? Jeśli ma to Metz'a powinien wyzwolić ale błysk nie bo nie ma fotoceli.

ziemia01
13.05.09, 14:08
Musiałbyś podpiąć fotocelę jako ososnie urządzenie do lampy.

ootbak
13.05.09, 14:48
Niestety G1 nie ma wyzwalania radiowego. Sposób z podłączeniem fotoceli wygląda dobrze. Dzięki za odpowiedzi.

Rozumiem że dałoby się dokupić zewnętrzny nadajnik radiowy, podłączany do G1, którym mógłbym wyzwolić Metza?

ootbak
21.06.09, 21:26
Kupilem ta lampe i ogolnie jestem zadowolony, ale mam pewien problem. W momencie kiedy podpinam lampe jako zewnetrzna w G1 i probuje sterowac przeslona to minimalny czas jaki udaje mi sie uzyskac to 1/160. Interesuje mnie taka sytuacja - jestem w plenerze, niebo ma czas 1/400 zalozmy, a ja chcialbym lampa doswietlic najblizsze otoczenie. Nie jestem w stanie uzyc czasu ponizej 1/160, sprawdzalem wszystkie ustawienia zarowno lampy jak i aparatu. To samo jest kiedy probuje uzyc lampy wbudowanej, tez nie schodzi czas ponizej 1/160. Czy to co chce zrobic nie ma sensu?Czy moze to jest ograniczenie G1. Jesli chodzi o uzywanie lampy, jestem totalnym amatorem, prosze o porade co robie zle.

epicure
21.06.09, 21:29
G1 ma taki właśnie czas synchronizacji z błyskiem lampy. To nie jest wina metza.

marecki
21.06.09, 21:42
Ale przecież Metz 58 ma ttl hss i powinno dać się szybciej. Włączałeś ten tryb?

ootbak
21.06.09, 22:26
Tak, sprawdzalem wszystkie tryby. Niezaleznie od tego czy otworze lampe wbudowana, czy zaloze metza, czy nadajnik, zawsze czas min jest 1/160. Czasami jednak, nie do konca wiem zaleznie od czego, udawalo mi sie osiagnac nizsze czasy, tylko ze wtedy lampa nie mryga. W tej sytuacji jestem troche w kropce. Pozostaje mi zabawa w manualne ustawianie lampy w odpowiedniej odleglosci od celu i czas min 160. Ewentualnie cokiny na niebo,ale to psuje jakosc zdjecia i troche za duzo zabawy z tym. Czy ktos wie jaki czas synchronizacji ma E3? Nie chce mowic jeszcze ze w tej sytuacji puszka mnie ogranicza, ale na pewno jestem mocno zawiedziony ze nie osiagam celow, ktore sobie zalozylem.

epicure
21.06.09, 22:51
Czy ktos wie jaki czas synchronizacji ma E3?

Chyba 1/250 s.

ootbak
21.06.09, 23:01
Tak, 1/250. Znalazlem kilka informacji na temat mojego problemu. http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/72085-czas-synchronizacji-lampy-jak-go-pokonac.htm . Piszą że Olki z Fl50 maja czasy nawet 1/4000. Czy z tym metzem też jest to możliwe? Wcześniej czytałem że G1 wspiera wszystko co ma Metz 58, cóż... Poeksperymentuję więcej z hssem, ale to dopiero w weekend. Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.

andre77
21.06.09, 23:09
Tak, 1/250. Znalazlem kilka informacji na temat mojego problemu. http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/72085-czas-synchronizacji-lampy-jak-go-pokonac.htm . Piszą że Olki z Fl50 maja czasy nawet 1/4000. Czy z tym metzem też jest to możliwe? Wcześniej czytałem że G1 wspiera wszystko co ma Metz 58, cóż... Poeksperymentuję więcej z hssem, ale to dopiero w weekend. Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.

A w jakim trybie robisz zdjęcia tzn. priorytet przysłony czy manual?
W priorytecie przysłony ustawia Ci synchronizację z lampą a w manualu sam dobierasz czas i jeśli jest krótszy niż 1/250s (z E-3) wtedy w lampie ustawiasz TTL HSS i masz krótsze czasy w lampie :wink:

Jerry_R
22.06.09, 00:07
Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.
Tez rozwazam zakup Metza 58 AF-1 do G(H)1, zamiast FL-50, gdyz zalezy mi wlasnie na kukulce.
I zanim to zrobie - musze byc PEWNY, ze zagra do doswietlania w sloneczny dzien, inaczej zakup nie ma sensu.

Znalazlem przed chwila cos takiego:

"In the datasheet (http://www.metz.de/en/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/datenblatt.html (http://www.metz.de/en/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/datenblatt.html)) it says ut has; "High speed synchronisation (HSS res. FP)".

The question is if it works better than the Olympus FP-mode? I can't get the FL-50R provide a fill flash properly when the camera is in aperture priority mode."

http://forum.fourthirdsphoto.com/archive/index.php/t-39809.html

oraz

"Is the "High speed time synchronisation HSS" function exactly the same as FP TTL?
- You must also use Shutter-priority mode to get full control of the shutter/flash speed. In Aperture mode, it depends on the metering and if the main reflector of the flash is tilted or not."

"Had confirmation from Intro 2020, who distribute Metz in the UK:
"The Metz HSS mode is the same as FP Sync as this is just Olympus's name for it. Please see the 58 AF 1 O manual, page 101 section 15.4." "

http://fourthirds-user.com/forum/showthread.php?t=335

PS: Wczesniej uzywalem Canon'a i szczerze mowiac - z podpieta lampa - zawsze korzystalem z trybu M, nigdy A.
Mamy nadal zatem kilka znakow zapytania a propo G1 + HSS.

ootbak
23.06.09, 09:46
Mamy pytania, na ktore postaram sie odpowiedziec wkrótce. Jade na urlop w sobote na tydzien, wiec bede mial troche czasu zeby dokladnie przetestowac każda opcje w lampie. W istocie najczesciej uzywalem priorytetu przyslony. Aparat i lampe mam w innym miescie, najwczesniej w piatek sprawdze hssa.

Daniyal9
28.06.09, 00:15
Jest nowy Firmware - V.2.1 do 48 i 58...

...pozdrowionka...

Meister
28.06.09, 11:50
A co on tak dokładnie daje??

Jerry_R
28.06.09, 12:24
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/Firmware_GB/Dokumente_GB/Firmware_History_mecablitz_58_AF_1_digital_GB.pdf

http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/Firmware_GB/Dokumente_GB/mecablitz_58_AF_1_digital_Olympus_Supplement_01.pd f

Tommy_G
28.06.09, 23:27
hmm wygląda na to że poprawiono współpracę w trybie master (radiowy)
instalował już ktoś?

Jerry_R
5.07.09, 21:50
Mamy pytania, na ktore postaram sie odpowiedziec wkrótce [..] urlop [...] tydzien [...] bede mial troche czasu zeby dokladnie przetestowac każda opcje w lampie [...] najwczesniej w piatek sprawdze hssa.

Hej Ootbak! I jak?

rodia
5.07.09, 23:25
Chciałbym aby ktoś jednoznacznie wyjaśnił sprawę tego wyzwalania lamp "R" (fl'ki i metza). To co udało mi się wyczytać to, że sterowanie jest radiowe (z podejrzeniem na podczerwień) i że do samego wyzwolenia potrzebny jest błysk palnika wbudowanego lub zapiętego na stopkę body. Dodatkowo ktoś pisał, że wyzwolił lampę bedąc w drugim pokoju - wiec kłóci się to z wyzwalaniem błyskiem. Jestem zainteresowany kupnem "R" lampy więc chciałbym najpierw wiedzieć jak to działa.

Przede wszystkim interesuje mnie ten błysk wyzwalający. Czy jest możliwość takiego wyzwolenia R'ki żeby na body nic nie błyskało? A jeśli już body musi błysnąć to czy rzeczywiscie ten błysk wyzwala R'kę czy można go zupełnie zasłonić (czarna kartka itp).

ootbak
6.07.09, 09:06
Witam, po urlopie. Moge potwierdzic ze z zamontowana na G1 lampa i ustawionym na niej trybie TTL HSS albo M HSS jestesmy w stanie wyzwalac blysk i zejsc z czasem ponizej 1/160. Wiec generalnie wszystko gra, jest pelna wspolpraca.
Niestety stosowalem zestaw nadajnik-odbiornik tetra, i w momencie kiedy lampa jest zamontowana na odbiorniku, nie mozna wybrac trybu HSS i wtedy pozostaje tylko 1/160. Mozna to obejsc z kablem synchro najpewniej, ale nie sprawdzalem, bo do moich zastosowan raczej wystarczy to co jest.

Jerry_R
6.07.09, 11:26
Moge potwierdzic ze z zamontowana na G1 lampa i ustawionym na niej trybie TTL HSS albo M HSS jestesmy w stanie wyzwalac blysk i zejsc z czasem ponizej 1/160. Wiec generalnie wszystko gra, jest pelna wspolpraca.
Dzieki za info!

andre77
6.07.09, 12:05
Chciałbym aby ktoś jednoznacznie wyjaśnił sprawę tego wyzwalania lamp "R" (fl'ki i metza). To co udało mi się wyczytać to, że sterowanie jest radiowe (z podejrzeniem na podczerwień) i że do samego wyzwolenia potrzebny jest błysk palnika wbudowanego lub zapiętego na stopkę body. Dodatkowo ktoś pisał, że wyzwolił lampę bedąc w drugim pokoju - wiec kłóci się to z wyzwalaniem błyskiem. Jestem zainteresowany kupnem "R" lampy więc chciałbym najpierw wiedzieć jak to działa.

Przede wszystkim interesuje mnie ten błysk wyzwalający. Czy jest możliwość takiego wyzwolenia R'ki żeby na body nic nie błyskało? A jeśli już body musi błysnąć to czy rzeczywiscie ten błysk wyzwala R'kę czy można go zupełnie zasłonić (czarna kartka itp).

Nie wiem jak z FL-ką ale z metzem jak zasłoniłem dłonią lampę w body to metz nie błyskał :wink:

rodia
6.07.09, 12:08
Nie wiem jak z FL-ką ale z metzem jak zasłoniłem dłonią lampę w body to metz nie błyskał :wink:

Dzieki za info. Mam nadzieję, że jakiś właściciel FL-R'ki też sie wypowie ;)

Sebu$
6.07.09, 12:39
jak całkowicie zasłonisz lampę w body to FL`ka nie załapie.

..... temat przerabiałem bo chodziło mi o to, aby nie był widoczny błysk lampy z body na odbijajacym sie "modelu". Fotografowałem coś z szybą :D
i mi pomogli ... poczytaj TU (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12299&page=3) od postu # 22

Bodzip
6.07.09, 12:42

dlatego się zastanawiam jak to możliwe - przecież Metz - ani 48, ani 58 nie mają fotoceli. Zasłonięcie dłonią wbudowanej odcina tylko fotony. To jak działa ta w Metzu ? radiowo, czy optycznie

andre77
6.07.09, 13:00
dlatego się zastanawiam jak to możliwe - przecież Metz - ani 48, ani 58 nie mają fotoceli. Zasłonięcie dłonią wbudowanej odcina tylko fotony. To jak działa ta w Metzu ? radiowo, czy optycznie
aż taki specjalista od lamp to nie jestem żeby wiedzieć a jedynie napisałem to co sprawdziłem, 58 ma z boku taki sensor zdalnego wyzwalania ale jak to działa to nie wiem :wink:

romek1967
6.07.09, 13:16

Metz 58 ma foto-costam (zdjecie ponizej) wyzwalający błysk w trybie SLAVE, musi dostać błysk wyzwalający z lampy MASTER. Radiowo przekazywane są parametry. Tak gdzies wyczytałem - nie podeprę się linkiem bo nie pamietam gdzie :]

Tommy_G
6.07.09, 18:51
ja mam metza 58AF-1 i działa to tak że: w E3 (lub dowolnym innym mającym opcję zdalnej pracy z lampą) ustawia się parametry (kanał, tryb itp) następnie lampę trzeba ustawić w trybie slave + parametry zgodne z body. Aby lampa błysnęła zdalnie trzeba ją wyzwolić błyskiem lampy master (czyli lampą wbudowaną lub innym metzem)

ot tak to funkcjonuje...

ootbak
21.01.10, 14:03
Witam,
Zastanawia mnie jedna rzecz, jako posiadacza tej lampy. Kupilem niedawno body od Canona, czy istnieje mozliwosc zakupienia adaptera ktory umozliwilby uzywanie tej lampy na canonie? Wie ktos moze? Oczywiscie moja wersja jest dedykowana pod Olka.

majkelx
5.02.10, 18:19
Fajną przystawką do Twojej lampy jest body od Olympusa. Znajdziesz na tym forum kupę materiałów o tych przystawkach.

ziemia01
25.06.10, 13:56
Niestety. Odczułem na własnej skórze, że plotki o wybuchających palnikach w Metz 58 to prawda :( lekcja ta kosztowała mnie 250 zł gdyż serwis twierdzi, że palnik nie podlega gwarancji zgodnie z zapisami gwarancyjnymi.
Lampa mało używana a tu proszę.

neomisiek
25.06.10, 14:24
Co do wybuchających palników zgadzam się ale nie zgodzę się z serwisem. Na przełomie roku przed samym sylwestrem strzelił mi palnik, lampę spakowałem i wysłałem do serwisu w 3-mieście. Lama wróciła niestety po nowym roku ale została naprawiona w ramach gwarancji. (teraz niestety nie mam już gwarancji i nie chciałbym przerabiać tego ponownie)

ziemia01
25.06.10, 17:58
W takim razie mnie Foto - Technika potraktowała inaczej bo otrzymałem wiadomość
"Naprawa ta nie podlega gwarancji (pkt 6 karty gwarancyjnej) " Gwarancją nie objęte elementy tj.: żarówki, palniki, baterie, akumulatory, bezpieczniki"
oraz
"informuje o kosztach naprawy:
- Demontaż i montaż lampy - 80zł netto
- Wymiana palnika - 58,38 zł netto
- Kalibracja lampy - 50zł netto
Razem 188,38zł netto
229,82 zł brutto + koszty transportu 20zł = 249,82 zł brutto"
Także co do serwisu nie zmieniam zdania.

panco
25.06.10, 20:20
potwierdzam, fototechnika kasuje za wymiane palnika nawet w okresie gwarancji,
mnie to kosztowalo 120zł - po wielu bojach z szefem serwisu wzieli czesc kosztow "na siebie".
Moj Metz 58 pracowal przez 11mcy bardzo niewiele, na szczescie nie doszło do wybuchu palnika ale zaczał śmierdzieć po błyskaniu! W serwisie stwierdzono mikropęknięcia szklanej osłony palnika, więc konieczna była wymiana. Metz jak widac stosuje bardzo nietrwałe palniki a dodatkowo nie gwarantuje poprawności pracy i odmawia bezplatnej wymiany w okresie 1 roku. To jest moj ostatni metz w życiu.

Bodzip
26.06.10, 20:15
Żarówki, baterie, bezpieczniki - to podzespoły zazwyczaj tanie, łatwo dostępne i wymienialne przez użytkownika. W większości gwarancji jakiegokolwiek sprzętu są oznaczone jako nie podlegające wymianie gwarancyjnej.
W tym przypadku ktoś umiejętnie dodał słowo palnik (rozszerzając zakres żarówek) i stał się problem. Problem który w głupi sposób uderza w Metza i jego serwis. Przypuszczam, że jeden telefon do UOKiK wyjaśniłby sprawę niefortunnego zapisu w karcie gwarancyjnej.
Teraz ad'rem - mam Metza 58. Ponad dwa lata sprawuje się świetnie. Używany na ślubach, w kopalniach, jaskiniach - tudzież do doświetlania w makro. Dla mnie lampka jest rewelacyjna, a może mam dobry egzemplarz... tfu, tfu odpukać :-P
Pozdrawiam :)

neomisiek
28.06.10, 13:05
To ja naprawdę musiałem mieć duże szczęście że, 2 miesiące przed końcem gwarancji naprawili mi lampę w ramach gwarancji, jedyny koszt to koszt kuriera w jedną stronę bo z powrotem odesłali mi już na swój.
Nawet wysyłając obawiałem się co do samej karty gwarancyjne bo kupiłem lampę na agito i nie miałem pieczątek i podpisów a oni tam tak rygorystycznie podchodzą do karty gwarancyjne.

Do lampy dołączyłem krótki opis usterki:

Reklamowany produkt:
Lampa błyskowa Metz 58 AF-1 for Olympus numer seryjny XXXXX.

Lampa został zakupiona 10-03.2009 roku w sklepie internetowym Agito.

Powód reklamacji:
Brak błysku dużego palnika – poszedł dym, trzask, supersilny błysk, prawdopodobnie szkło z palnika rozsypało się po całej lampie, podejrzewana awaria układu podającego napięcie na żarnik.

Zawartość przesyłki:

Lampa Metz 58 AF -1 O (s/n: xxxxxx)
Pokrowiec
Karta gwarancyjna o nr. xxxxxx
Instrukcja obsługi (wersja obco języczka)
Instrukcja w języku polskim
Oryginał faktury zakupu 2009/FA/KAT/xxxxx
Wszystko w oryginalnym opakowaniu producenta.

ziemia01
26.07.10, 14:24
tylko półtora miesiąca i lampa jest znowu u mnie. Czemu tak długo? Bo serwis przysłał mi zepsutą lampę i jeszcze kazał za to zapłacić :) szyba przesyłka w tył zwrot i po poprawce naprawili. Ciekawe na jak długo.

kasiulap
2.11.10, 12:40
witam, jak sprawdza sie ilość błyśnięć w metz 58? w metz 48 jest to dłuższe przytrzymanie przycisków SELECT, a w 58?

andrzejs
7.05.16, 11:33
Kto przeprowadzał aktualizację?

Na stronie METZ jest aktualizacja firmware lampy dla Olympusa do wersji 5.0.
Chciałem wykonać aktualizację z wersji 2.0
Niestety nie udało się.

Szukam przyczyny.
Może macie jakieś doświadczenie.

viruuss
10.05.16, 07:51
Kto przeprowadzał aktualizację?

Na stronie METZ jest aktualizacja firmware lampy dla Olympusa do wersji 5.0.
Chciałem wykonać aktualizację z wersji 2.0
Niestety nie udało się.

Szukam przyczyny.
Może macie jakieś doświadczenie.

właśnie przed chwilą zrobiłem aktualizację- bez problemu (4.0 ->5.0)
może pobierz wcześniejsze aktualizacje i rób kolejno ?
zainstalowałeś sterowniki ? lampa bez bat? kabelek USB bezpośrednio do płyty bez rozgałęźników itp ?
wyskoczył jakiś komunikat ?

prorafalko
12.05.16, 01:22
A czy dany, konkretny model lampy różni się czymkolwiek w zależności od roku produkcji, poza, jak mniemam, zaktualizowanym firmware? Przykładowo, czy Metz 58 AF-2 z 2011r. ma cokolwiek innego od tego z 2015r.?

Bodzip
12.05.16, 07:13
A czy dany, konkretny model lampy różni się czymkolwiek w zależności od roku produkcji, poza, jak mniemam, zaktualizowanym firmware? Przykładowo, czy Metz 58 AF-2 z 2011r. ma cokolwiek innego od tego z 2015r.?
Oj tam, dzielisz włos na czworo.
Kiedyś jak kupiłem Metz'a 58 AF-1 to na sankach aparatu działał perfekcyjnie. Ale trzeba mi było jeszcze opcji "R" czyli sterowania lampą przy pomocy popierdółki w aparacie.
Zrobiłem jedną aktualizację która to umożliwiała - będzie jakieś 6 lat temu i zapomniałem. Wszystko działa perfekcyjnie.

andrzejs
19.05.16, 17:25
Tak, właśnie problem wynikł z powodu sterowników USB.
Konieczna jest aktywacja usługi Windows Update.
Póżniej instalacja sterowników i aktualizacja firmware lampy przebiegła poprawnie.