Zobacz pełną wersję : E-500 ostrzenie - focusfacebook
Witam,
Niewiem czy to jest problem korpusu obiektywów czy z czego wynika - ale aparat długo i wiele razy ostrze element zanim zrobi zdjecie - chodzi o fotografie w przybliżeniu - a jak naostrzy to na środku jest ostro a po bokach nieistotne albo po jednym ostro a po drugim nieostro - jak mozna to ustawić z poziomu aparatu zeby uzyskać ostrość na całym kadrze ?
ОвIektywy to
- macro 35mm
- kitowy 17-54
Witam,
Niewiem czy to jest problem korpusu obiektywów czy z czego wynika - ale aparat długo i wiele razy ostrze element zanim zrobi zdjecie - chodzi o fotografie w przybliżeniu - a jak naostrzy to na środku jest ostro a po bokach nieistotne albo po jednym ostro a po drugim nieostro - jak mozna to ustawić z poziomu aparatu zeby uzyskać ostrość na całym kadrze ?
ОвIektywy to
- macro 35mm
- kitowy 17-54
Dzizas....... czy jest na sali tlumacz...?
Rafał Czarny
30.05.13, 09:24
Dzizas....... czy jest na sali tlumacz...?
Cza się było języków obcych uczyć. Ja prawie wszystko zrozumiałem. To mieszanka narzecza suahili z jidisz.
Rafał Czarny
przetłumacz to proszę, bo sam jestem ciekawy, co autor miał na myśli
Witam,
ОвIektywy to
- macro 35mm
- kitowy 17-54
poczytaj o fotografii, poznaj co to przysłona, jaki ma wpływ na zdjecia i jak jej zmiana wpływa na inne parametry.
Tylko problem występuje w związku z focusem - juz w momencie gdy patrzę przez wizjer - ostrzenie jest na danym elemencie a na innym tak jakby porozmywane - to zjawisko występuje i przy jednym i przy drugim obiektywie. Tak w trybie ustawień manualnych z ustawieniem wielkości przyslony wszystko jest w porządku ale mi chodzi o sytuacje gdy robię zdjecie bez statyvu i z programowyj ustawieniem - moze byc to winą ustawień focusa w samym aparacie ?
Mamy takie ustawienia:
- przycisk na aparacie AF frazę selection,
- i konieczno AF mode, ale to w ustawieniach aparatu - za czym z tego mozna ustawiać S-AF / C-AF / MF / S-AF+MF / C-AF+MF
Znalazłem w internecie instrukcje do swojego aparatu, co ciekawe za darmo w pliku PDF - myśle, że lektura bedzie najbardziej owocna ale mimo wszystko proszę o jakieś wskazówki.
Dziekuje!
..... lektura bedzie najbardziej owocna ale mimo wszystko proszę o jakieś wskazówki.
Dziekuje!
Wskazowka: przeczytaj instrukcje koniecznie ze 3 razy.....
PS
O ustawieniach maturalnych jeszcze sie nie uczylem, to nie pomoge......ale moze byc, ze aparat jest popsuty.....
Cholera a ja od mojego E-30 jeszcze nie przeczytałem i... robię czasem zdjęcia.. Nie umiem , ale nie wiem o tym i .....robię....
To tak jak z tym bąkiem co za dużo waży w stosunku (co za słowo) do powierzchni nośnej skrzydełek i nie ma prawa latać... Ale on o tym nie wie i... lata.
Witam k@czy...
---------- Post dodany o 00:00 ---------- Poprzedni post był o 00:00 ----------
O kurde północ już.....
Chodziło mi o ustawienia manulane oczywiscie - zle mi sie napisało, ale juz poprawione.
Zobaczymy co z tego wyniknie, dzięki za pomoc ))
Od dawna masz ten Aparat?
Ja??????
---------- Post dodany o 00:15 ---------- Poprzedni post był o 00:13 ----------
Jesli ja to ze dwa lata...
Ja??????
:mrgreen:
Cholera a ja od mojego E-30 jeszcze nie przeczytałem i... robię czasem zdjęcia.. Nie umiem , ale nie wiem o tym i .....robię....
To tak jak z tym bąkiem co za dużo waży w stosunku (co za słowo) do powierzchni nośnej skrzydełek i nie ma prawa latać... Ale on o tym nie wie i... lata.
Ale kolega pytal o to takie cos porozmywane i o inne ustawienia z menu :mrgreen:
Ja??????
Nie martw sie - jak przeczyta, to ci pewnie pozyczy i bedziesz mogl sie przekonac, czy naprawde umiesz latac :mrgreen: