Zobacz pełną wersję : Mała jasna stałka
Szukam do E400 czegoś możliwie krótkiego, w okolicach ogniskowej 30-50mm. Czy możecie coś polecić pod M42, ewentualnie OM? Mam Heliosa 58mm/2.0 i nie jest zły, natomiast jest to wielkie i ciężkie bydlę.
Cenowo - do 150 zł, ewentualnie 200 za jakąś perełkę.
I jak się mają obiektywy JCPenney do Zuiko i ruskich M42?
A jest już w sprzedaży to nowe ZD 25mm F1.8? Za $150 :mrgreen:
Michu (Pentax)
31.08.07, 19:45
Pod M42 szukaj Takumarów. To legendarnej jakości szkła Pentaksa sprzed ery bagnetu K.
Niestety też grubaśne. Natomiast podoba mi się Tessar 50/2.8
Smerf Maruda
31.08.07, 22:48
Niestety też grubaśne. Natomiast podoba mi się Tessar 50/2.8
Zupełnie przypadkiem mam takowego na sprzedaż :-) Chętnie się nim podzielę.
Tutaj jakaś próbna fota:
http://grabun.com/tmp/tessar/
Tessar - wg mnie bardzo rozsądna stałka :) Zenitar 50/1.7 też jest chwalony, no a Takumary to klasa sama w sobie. Jest z czego wybierać. BTW gdy podpinam pod E-300 Heliosa 44M-6 po wcześniejszej zabawie z Tair'em, mam wrażenie, że Helios (rozmiarowo i wagowo) to tylko zatyczka na body :P
Rafał Czarny
1.09.07, 00:46
Kup Pancolara 50/1.8. Wybitne szkiełko. Jedyna wada - pod światło nie jest mistrzem. ZD 50/2 niech się schowa.
A jak się mają te lepsze M42 do OM Zuiko?
Smerf Maruda
1.09.07, 10:31
Do których Zuiko?
50/1.8 jest bardzo dobrym obiektywem. W ogóle optyka Zuiko jest bardzo dobra, w szczególności jeśli stosować ją z filmem - w dobie aparatów cyfrowych jej - tej optyki, znaczy się - walory nieco tracą na wartości. Z dobrych i w miarę tanich obiektywów można wymienić 135/3.5, 200/4, 35/2 (lub 35/2.8).
Z 50-tek wybrałbym jednak Pancolara, mimo wszystko, a potem pewno SMC Takumara 55/1.8 (ten ostatni jest naprawdę świetnym obiektywem, moim ulubionym zresztą).
Jeszcze można przyjrzeć się Zenitarowi 1,7/50.
Też niezłe szklo a niedrogie.
Ostatecznie wziąłem Revuenona 50/1.8
Jeżeli mi nie wystarczy to pójdzie do ludzi, a ja sobie sprawię Pancolara :>
mathu - ciekaw jestem, jak się spisze ten Revuenon. Widziałem, że z Heliosa niezłe obrazki wyciągałeś :) BTW interesuje mnie jeszcze Revuenon 55/1.4 i Porst 50/1.4 - cenowo bardzo kuszące, ale jak to jest z ich jakością? Hmmm...
Mam Pancolara i ... jestem mocno zawiedziony. Oczywiscie z drugiej reki, udalo mi sie kupic za niska cene 105zl (chociaz tyle). Niby OK, zadnych rys czy paprochow, a jednak jakosc na tyle rozczarowuje (slaba ostrosc), ze podejzewam ze ktos w nim grzebal. Fatalny pod swiatlo mimo ladnie wygladajacych powlok MC. Juz czesciej uzywam heliosa. Z 50tek szczerze polecam 2 obiektywy. Pierwszy to Industara 50/2.8 - ciekawe i ladne rozmycie w portrecie, rewelka przy makro - przyslona 8 + pierscienie = tanio i ostro. Drugi to zuiko 50/1,4 (z przejsciowka kupiony za 280) - ladne rozmycie na pelnej dziurze, mydlo znika juz przy 2, a 2.8 calkie ostro. Piekna plastyka i zero problemow pod swiatlo. Super do portretow, bardzo go lubie.
A wracajac do pancolara, chetnie bym sprawdzil inny egzemplarz. Moze warto by tego mojego dac do wyregulowania. Jezeli ma ktos i mieszka w okolicach Rzeszowa to chetnie wymienilbym spostrzezenia.
Hm, moj Pancolar jest superostry, a pod swiatlo nie jest az taki zly, przynajmniej w moim mniemaniu :) Moze gdzies spadl komus i po prostu cos sie leciutko przestawilo... Toz to stare obiektywy ;)
Prawda taka ze starych obiektywow blask polega na tym ze sa jasne oraz tanie. Na tym walory sie kończą. Jakkolwiek mozna opanowac MF w stopniu dobrym to jednak sa okolicznosci w ktorych jest naprawde trudno zrobic ostrą fotke (niezaleznie od modelu obiektywu) z tego powodu ze przy jasnosci rzędu 1.8 jest problem zlapac ostrosc tam gdzie sie chce. Im obiekt bardziej flegmatyczny tym lepiej bo latwiej to zrobic.
mathu, jeśli sprawa nadal aktualna, to widzę do wzięcia na alledrogo Zuiko (OM) 50/1.8
http://www.allegro.pl/item267511495_zuiko_om_50mm_1_8_mc_gwarancja_zobac z_.html
Zorientowanych w temacie wypada jedynie zapytać, czy warto?
JCPenney to dobra firma, mam 135mm 2.8 i 28mm 2.8 ale zuiko jest o niebo lepsza, kup Zuiko 50mm 1.8 a nie pozalujesz ewentualnie poszukaj tego ze swiatlem 1.4....Wiem co mowie :mrgreen:
mathu, jeśli sprawa nadal aktualna, to widzę do wzięcia na alledrogo Zuiko (OM) 50/1.8
Od założenia tego tematu uzbierała mi się już flotylla stałek ;>
Zorientowanych w temacie wypada jedynie zapytać, czy warto?
Warto, zdecydowanie najostrzejsza 50/1.8 jaką miałem w rękach.