Zobacz pełną wersję : Jak ocenić sprawność używanego korpusy, obiektywu?
Hej,
Na forum bardo wiele piszecie o zakupie używanego sprzętu (głównie szkieł, choć dział "giełda" pokazuje, że zainteresowanie jest wszystkim ;) i tu pojawia się moje pytanie...
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie z 2/3 ręki? Przebieg korpusu ma duży wpływ? Jak z obiektywami?
Pomyślałem, że warto zebrać troszkę informacji, które na pewno przydadzą się nie jednej osobie :)
Przebieg ma wplyw na cene.Dla mnie osobiscie to uzywka ,nawet jesli kupiona wczoraj to polowa ceny.Oczywiscie nadal sprawna.Kupowac zawsze z pewnego zrodla i z gwarancja,jak rowniez z mozliwoscia pozniejszego odstapienia jak cos bedzie nie tak(tydzien,dwa).
1) czy są kwity pudełka papiery - masz większe szanse że sprzęt nie jest kradziony - unikać okazji typu aparat bez pudełka ładowarki itp itd
2) przebieg - masz jakieś info czy aparat uzywany sporadycznie czy używany do ciężkiej orki
3) wszelkie oznaki upadku, walnięcia, uderzenia - powinny dac do myślenia
4) czy jeszcze na gwarancji. Jesli sprzęt ma 24 mce gwarancji a kupiony rok temu - to takie aukcje są najlepsze
szkła - czy czyste, czy bez rys, czy płynnie chodzi pierścień, czy się nic nie zacina. czy nie było oznak uderzenia upadku -
i czas na sprawdzenie - kilka dni na przestrzelanie sprzętu
Sprzet jak to sprzet zwlaszcza uzywany, zawsze jest ryzyko, ze sie moze spsuc.
Jednak rady powyzsze powinny zweryfikowac juz na poczatku z czym mamy do czynienia.
Dodalbym jeszcze, ze czasami warto nieco dolozyc i kupic drozszy mniej zajechany, niz na sile szukac najtanszego egzemplarza.
O tym by kupowac od zaufanych osob, czy takich ktore nie sa anonimowe, chyba nie musze pisac ;)
pozdro
OK..
Wszystko jasne - ale czym jest duży przebieg?
Pewnie to zależy od korpusu, jednak może da się jakoś ustalić "widełki"?
OK..
Wszystko jasne - ale czym jest duży przebieg?
Pewnie to zależy od korpusu, jednak może da się jakoś ustalić "widełki"?
To zalezy, od konkretnego modelu, ale mysle ze powyzej 80 to juz duzy przebieg.
Wszystko co ponizej 30 tys to maly.
pozdro