PDA

Zobacz pełną wersję : Enchanted... by aenye :)

aenye
11.05.13, 22:05
No to drżę, ale właściwie od dawna pokazuję fotki światu - wrzucam na fb, bloga itp, więc powiedzcie, proszę, co myślicie.
Jestem amatorką, laikiem, nigdy się nie uczyłam robić zdjęć 'technicznie', ale od lat 5 zgłębiam możliwości mojego e-420, którego wdzięczną miłością darzę i mam nadzieję - z wzajemnością.
Co źle, co poprawić, co dobre, a co budzi wątpliwości wasze..?

Przede wszystkim, co myślicie o obrabianiu zdjęć w programach takich jak photoscape, filtrami, nasyceniem, odbarwianiem itp itd? Takie 'lamerskie' umiejętności posiadam, nieraz chciałam się bawić Photoshopem, ale przerasta mnie, a może, przy trójce dzieci, nie chciało mi się po prostu.
Rzeczone foty są albo naturalnie takie cudne (:D) albo poprawiłam je właście w photoscape.

Ale najpierw ja, żebyśmy się poznali conieco, foto ustawiłam i obrobiłam ofc ja, pstryknął mąż. I seria fot poprawionych:

OK, to czekam na opinie Wasze :)

PS Muszę się zapoznać z regulaminem, jak wrzucać "duże" rozmiarowo fotki, bo coś intuicyjnie mi nie wyszło, następnym razem będzie lepiej.

Mirek54
11.05.13, 22:13
Wstaw jakis bez tego komicznego napisu.Zastanawiam sie, dlaczego psujesz zdjecia tymi mazaniami ?????

aenye
11.05.13, 22:37
Aj, no pisałam w innym wątku, zapomniałam dodać i tu.
Z lenistwa wrzuciłam te, które wcześniej wrzucałam na bloga, poprawione i zmniejszone po prostu opatrywałam znakiem wodnym i nie mam kopii zmniejszonych fot bez tych napisów.
Następne będę wrzucać au naturel.

Maciek_WM
11.05.13, 23:17
Bardzo ułatwisz forumowiczom oglądanie i ew. krytykę zdjęć, gdy będziesz je numerować, bo w tej chwili trudno jest odnieść się do pojedynczych pstryków. W kwestii wstawiania zdjęć polecam filmik Saboora:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nJUiZfDotcA

Tłumaczysz się z tego znaku wodnego, ale nie możemy zrobić nic innego niż mówić o zdjęciach dokładnie takich jak je wstawiłaś. Mirek ma rację - gdy otwieram Twoje zdjęcia wzrok w pierwszej chwili leci na ten ogromny napis, dopiero później szuka, co jest tam pod nim. Ja osobiście w ogóle mam awersję do znaków wodnych, ale w ostateczności mógłby być nieco bardziej dyskretny ;)

Co do filtrów na forum usłyszysz podzielone opinie. Rada jest taka że trzeba być ostrożnym, najlepiej żeby oglądający nie myślał ... "dziwna kolorystyka, pewnie jakiś filtr". Taka jest moja reakcja na Twoje zdjęcia domków - małych i dużych. Podoba mi się natomiast guzik. I choć tak teraz sobie myślę, że być może i tam jest filtr, to nie było to moje pierwsze skojarzenie... Poza tym lubię guziki :)

aenye
12.05.13, 11:37
Dzięki za opinię. Pewnie macie rację z tym znakiem wodnym, dla mnie on jest już przezroczysty, tzn przyzwyczaiłam się i go nie widzę już. Ale rozumiem, że może przeszkadzać.

Tylko raz jeszcze o filtrach. Podobają mi się zdjęcia jakby zażółcone, albo rozjaśnione mocno; właśnie z 'efektem kliszy'. Czy to jest jakieś, powiedzmy głupio "wieśniackie"? Tak odbierane przez rzesze fotografów i amatorów? Bo w swojej nieświadomości zrzucam takich masę ;) Może niech mi ktoś powie to prosto w twarz, jeśli to jest okropne? A może to kwestia subiektywnej oceny?

To wstawię inne, z wczorajszej wycieczki do zoo :) i bez klisz. ;)

Kurczę, nie ogarnęłam tego tematu wrzucania większych fot. Nie da się wrzucić bezpośrednio z dysku? Trzeba najpierw przez jakiś serwer?

Mirek54
12.05.13, 12:04
Tylko raz jeszcze o filtrach. Podobają mi się zdjęcia jakby zażółcone, albo rozjaśnione mocno; właśnie z 'efektem kliszy'. Czy to jest jakieś, powiedzmy głupio "wieśniackie"? Tak odbierane przez rzesze fotografów i amatorów? Bo w swojej nieświadomości zrzucam takich masę ;) Może niech mi ktoś powie to prosto w twarz, jeśli to jest okropne? A może to kwestia subiektywnej oceny?

Zdjecia zazolcone nie maja tzw efektu kliszy tylko sa po prostu z zoltym zafarbem.Efekt kliszy polega na zupelnie czyms innym.To inne ziarno,to gleboka czern te inne calkiem kolory.Natomiast efekt typu dawnej kolorowej fotografi to tez nie jest zolc tylko bardziej taki roz.
Moze najpierw pokaz fotki takie normalne,prawidlowo wykonane,bez "nalecialosci artystycznych"wtedy bedzie wiadomo czy to swiadome postepowanie czy brak umiejetnosci:-P
A jesli juz fotografujesz w takim kacie do slonca to powyciagaj moze tak wiecej z kadru.Tak zeby to swiatlo bardziel malowalo a nie tak od niechcenia.88252Tak bardziej analogowo.

aenye
12.05.13, 15:56
O rany.. wstyd się przyznać, ale nie wiem, czy zrozumiałam.
A propos naleciałości artystycznych, to o co chodzi? :D To znaczy jakie foty mam wstawić? Nie mam się za artystkę z aparatem, w żadnym wypadku, tzn może artystkę przy maszynie do szycia, to prędzej ;)
Te ostatnie to są fotki praktycznie w ogóle nie obrabiane, takie cykam na codzień. Nie robię zdjęć z fleszem, bo nie podobają mi się w sumie i po prostu wykorzystuję warunki zastane. To samo a propos ogarniania kadru i modeli małych, no nie da się, bo muszę "łapać chwilę", bo oni na sekundę nie staną nawet w miejscu. Dosłownie biegam za nimi i co mi się uda cyknąć, to moje i cieszę się jak oni na widok słonia.

A propos kliszy, no wiem, że te stare fotki to inaczej były robione, a te filtry tylko stylizują moje foty na takie. Pytanie tylko, czy to coś złego? Czy nałożenie filtra na fotografię sprawia, że staje się ona kiepska, brzydka, wiejska czy lamerska? Totalnie poważnie pytam, nie dyskutuję, pytam tylko Was, bo wiem, że macie dużo większe pojęcie ode mnie o fotografii.

Jeszcze foto kotków moich podświetlonych z anielska :)))

helmuth
12.05.13, 16:30
A propos kliszy, no wiem, że te stare fotki to inaczej były robione, a te filtry tylko stylizują moje foty na takie. Pytanie tylko, czy to coś złego?Odwrócę pytanie: a czy Tobie podobają się kolorowe zdjęcia, wyprane z kolorów?
Jeszcze jedna sprawa.
Na wielu zdjęciach masz przepały. Powinnaś, szczególnie w ostrym słońcu, wprowadzać korektę ekspozycji. Zdjęcie niedoświetlone, b. często można uratować a zdjęcie prześwietlone, raczej nie.

apz
12.05.13, 17:43
Odwrócę pytanie: a czy Tobie podobają się kolorowe zdjęcia, wyprane z kolorów?
Jeszcze jedna sprawa.
Na wielu zdjęciach masz przepały. Powinnaś, szczególnie w ostrym słońcu, wprowadzać korektę ekspozycji. Zdjęcie niedoświetlone, b. często można uratować a zdjęcie prześwietlone, raczej nie.

Trudno powiedzieć , mnie takie nie podobają sie. Niestety. Poza wartością sentymentalną (osobistą) , która mnie nie dotyczy. Widać czasami jakiś pomysł, ale nie wiadomo czy efrkt jest porzemyślany czy przypadkowy....

Conchitta
12.05.13, 18:08
a propos ogarniania kadru i modeli małych, no nie da się, bo muszę "łapać chwilę", bo oni na sekundę nie staną nawet w miejscu. Dosłownie biegam za nimi i co mi się uda cyknąć, to moje
W tym wypadku rozwiązaniem mogą być trochę szersze kadry i przycinanie na komputerze..

aenye
12.05.13, 18:54
Ok, czyli za jasne (fakt, raczej podkręcam ekspozycję niż ją redukuję).
Dzięki za opinie :)

helmuth, apz, rozumiem, że w takim pojęciu fota wyprana z kolorów to każda czarno biała fota i fota w sepii itd. Kwestia gustu. W ogóle nie podoba mi się sepia, za b&w nie przepadam, czasem tak, jak to wybitnie dobrze się komponuje z treścią zdjęcia. Ale mam wrażenie, że np b&w są totalnie nadużywane, tak jak i sepia. Pewnie ta sama historia z 'moimi' filtrami.

Generalnie lubię kolory, szczególnie właśnie takie rozjaśnione jak na moich prześwietlonych fotach ;-) I nie zawsze wrzucam filtry, ale czasem to, mam wrażenie, buduje trochę nastrój zdjęcia. Po prostu obudowuję treść foty jakimś kolorem, który z nią współgra. Np foty z Kazimierza, wg mnie, fajnie komponowały się z tym postarzającym filtrem, może właśnie sentymentalny zabieg. Nie jestem hipsterską fanką instagramu, ale czasem mi się to po prostu podoba.

Ale mówię, nie chcę dyskutować, właściwie kwestia gustu, mi się foty z filtrami podobają. Pytam tylko z punktu widzenia laika, jak takie zabiegi dostępne darmowymi programami widzą zaawansowani w temacie użytkownicy.

apz, pewnie przypadkowy ;) ale powiem ci, jak powiesz, w którym zdjęciu widzisz ten pomysł. Muszę zacząć je numerować, wiem, przepraszam.

Conchitta, masz rację, powinnam popróbować, w tym celu muszę mieć inny obiektyw, bo z tym co mam (40-150) muszę za daleko od nich odchodzić.

Maciek_WM
12.05.13, 20:24
Po pierwsze, w pewnym sensie każde zdjęcie jest z jakimś filtrem. Matryca rejestruje liczby, które mogą zostać zinterpretowane na różne sposoby. Jak w aparacie ustawisz pstrykanie w jpeg to tam są różne tryby. Natural, Vivid itp. i to też są filtry. Tak wiele osób używa trybu RAW żeby mieć większą kontrolę nad tym co się dzieje ze zdjęciem. Automatyka aparatu może wyprodukować ładny obrazek, ale jest to trochę przypadkowe.
Jak tego RAWa wrzuci się do photoshopa czy jakiegoś innego konwertera to tam też nakłada się na niego różne "filtry", z tym, że ma się kontrolę nad wieloma parametrami. Tak naprawdę każde zdjęcie wymaga nieco innej obróbki, a automat w aparacie czy filtry z hipstagramu robią wszystko zawsze tak samo.

Nie można powiedzieć że wszystkie zdjęcia BW, sepii, czy z jakimś konkretnym filtrem są be. Taka opinia nie ma kompletnie sensu. Jeśli do zrobienia zdjęcia nakłoniła nas żywa kolorystyka usunięcie jej będzie błędem. Są jednak sytuacje kiedy kolor odciąga uwagę od tematu. Architektura w mocnym kontrastowym oświetleniu potrafi dać wyjątkową grę świateł i cieni. Jeśli chcemy zwrócić uwagę na kształt słuszne może okazać się wyrzucenie kolorów i podbicie kontrastu ... ale to nie reguła. A BW to nie do końca wypranie kolorów. Tu trzeba odczytać metaforę, mamy kolorowe ubranie i patrzymy jak się zmienia po 30 praniach :D Może okazać się, że choć na początku było ładne, na końcu tego procesu robi się mało zachęcające.

Nie mówię że musisz od razu nauczyć się PS'a i obróbki RAWów. Zresztą, to tak naprawdę niekończąca się przygoda... Osobiście nie osądziłbym jednoznacznie że automatyczne filtry są złem. Trzeba tylko je stosować z głową. Mieć orientację jak działają. Ustalasz co chcesz w danym zdjęciu podkreślić, cofasz się w myślach do momentu w którym nacisnęłaś spust migawki i zastanawiasz się, co przyciągnęło Twoją uwagę, a potem się zastanawiasz czy możesz to pokazać lepiej. Niektóre filtry są bardzo agresywne, np. usuwają szczegóły w światłach i cieniach, czy zależy Ci na tym, bo te szczegóły odciągają uwagę od tematu? A może bez nich zdjęcie staje się sztuczne, bo temat nie obroni się sam? Przejrzyj też uważnie to forum, osobiście zauważyłem, że na wiele moich pytań ktoś już gdzieś kiedyś odpowiedział. Bardzo cenne są wątki ze zdjęciami forumowiczów. Cała masa osób próbuje tu się czegoś nauczyć.

helmuth
12.05.13, 20:26
... rozumiem, że w takim pojęciu fota wyprana z kolorów to każda czarno biała fota i fota w sepii itd.Fota wyprana z kolorów, to fota przypominająca kolorową bluzkę po kilkudziesięciu praniach. Niby kolorowa a jednak kolory nie takie jak były, jakieś blade itd.

aenye
12.05.13, 20:50
helmuth, wiem, wiem, o co chodzi :) tylko może przyczepiłam się do nazwania filtrowania praniem z kolorów, bo to samo możnaby powiedzieć właściwie o każdym zdjęciu w sepii czy bw :) a przecież czasem po prostu TRZEBA je odbarwić właśnie.

Maciek, fajna, bardzo wyczerpująca odpowiedź, dziękuję. Zgadzam się z każdym słowem. Po to tu też przyszłam, żeby się doradzić, nauczyć. Nie znam wielu możliwości mojego aparatu, ale go uwielbiam i testuję każdą nowoodkrytą opcję, metodą prób i błędów. Ile razy fotografowałam ten sam obiekt, żeby dowiedzieć się, co za co odpowiada. Żałuję, że nie poszłam na kurs fotografowania, bo jakbym załapała podstawy pewnie lepiej by mi wychodziły, a tak to intuicyjnie działam i tylko na moim własnym, osobistym, wrodzonym guście polegam w temacie robienia fot.
Oglądam różne zdjęcia i wątki i już się wielu rzeczy dowiedziałam, ale przyznam, że dotąd nie natknęłam się na fotki podobne do tych, które sama robię (jasne takie ;) ), i dlatego też się zastanawiam, czy może ze mną jest coś nie tak. Ale tak po prawdzie, po raz kolejny powiem, każdy ma swój gust i dopóki nie robi z siebie wyroczni to może i powinien robić to, co lubi.

Ale coś mało komentujecie same moje foty ;) aż tak słabe? :D

Mirek54
12.05.13, 21:06
Oglądam różne zdjęcia i wątki i już się wielu rzeczy dowiedziałam, ale przyznam, że dotąd nie natknęłam się na fotki podobne do tych, które sama robię (jasne takie ;) ), i dlatego też się zastanawiam, czy może ze mną jest coś nie tak. Ale tak po prawdzie, po raz kolejny powiem, każdy ma swój gust i dopóki nie robi z siebie wyroczni to może i powinien robić to, co lubi.

Nie wiem czy moze Ci chodzi o technike wykonywania zdjec z nienasyconymi jasnymi kolorami.To taka technika analogowa .Ma tez swoje nasladownictwo w cyfrowym wydaniu.Nazywaja ten rodzaj fotografii fotografia wysokiej tonacji.Jednak pamietaj,ze nie kazdy obiekt sie do tego nadaje.Moze ,jesli Ci tak to odpowiada to pogogluj poczytaj,moze znajdziesz Swoj kierunek,Swoje tematy.Ale pamietaj,ze nacisniecie spustu to dopiero poczatek pozniejszej skomplikowanej obrobki,chcac zachowac szczegoly w jasnych partiach obrazu,i utrzymac jego delikatnosc naprawde bardzo zmudnej i trudnej.Oczywiscie na poczatku.Pozniej to pare klikow o masz gotowy obraz.

Conchitta
12.05.13, 21:35

Nie jest tak źle :wink:
W pierwszej serii chęć oglądania zabija napis,
pierwsze trochę chaotyczne, w drugim i trzecim też nie wiem na czym się skupić,
kolory na nie..
Z drugiego rzutu wyłowiłbym 5 i 7 ale znowu kolory - zwróć uwagę na blado-zielonkawy odcień skóry,
2-gie z drugiej serii też ciekawe, poza tym jak dla mnie wszystkie są odrobinę "za miękkie"..

helmuth
12.05.13, 21:54
... przyznam, że dotąd nie natknęłam się na fotki podobne do tych, które sama robię (jasne takie ;) ) ...Pewnie dlatego, że dzisiaj, w dobie świetnych matryc, oddających kolory o niebo lepiej niż stare filmy ORWO, powracanie do tamtej kolorystyki ma niewielki sens. Owszem, czasami teka obróbka pasuje do tematu zdjęcia ale tylko czasami.
Jeśli już, ktoś chce pozbyć się kolorów, robi to radykalnie- konwertuje do BW.
Dlatego, drugie co rzuca się w oczy (pierwszy był znak wodny :-P), to kolory i może już nie starcza uwagi, na analizowanie samych kadrów.

aenye
12.05.13, 22:12
Helmuth, ok :) Rozumiem taki punkt widzenia.

Conchitta, tak, zdecydowanie zielony Felek mi wyszedł, widziałam to od razu, niestety!! poniewczasie, pstrykając zawzięcie, zauważyłam, że kolory były ustawione na 'natural', a u mnie to właśnie takie zimne kolory robi. na vivid wychodzą lepiej w słońcu zazwyczaj.
a za miękkie? znaczy, nieostre? ;)

Mirek, super, dzięki, na pewno poczytam :) muszę koniecznie, bo podobają mi się bardzo jasne fotki, faktycznie.

A jak uzyskać taki efekt? http://lenaikuba.pl/pozegnanie-zimy/ (pierwsze foto)

i tutaj, takie coś, pierwsze zdjęcie (wygrane) i potem w tej galerii 10 zdjęć wyróżnionych - pierwszy rząd po prawej stronie?

http://lenaikuba.pl/sila-rodzenstwa-wyniki/

taki lekko poróżowiony efekt?

And.N
12.05.13, 22:24
Szczerze to są słabe ale się nie przejmuj. Każdy kiedyś zaczynał. Fotografia ludzi, portrety dzieci do łatwych nie należą. Dlatego ja kwiatki, robaczki i widoczki focę:)
Twoje zdjęcia ten drugi wrzut większość to jak napisał APZ : "Poza wartością sentymentalną (osobistą) , która mnie nie dotyczy. Widać czasami jakiś pomysł, ale nie wiadomo czy efekt jest przemyślany czy przypadkowy...." Użyłbym tylko określenia "która nas nie dotyczy" (w sensie szerokiego kręgu odbiorców). Drugi wrzut tylko 6 i 7 do pokazania reszta do albumu rodzinnego moim zdaniem. Wzoruj się na lepszych w tej tematyce, czytaj poradniki, a efekty z czasem będą.

Conchitta
12.05.13, 22:28
a za miękkie? znaczy, nieostre? ;)
Bardziej kontrastu mi brakuje niż wyostrzania..

Mirek54
12.05.13, 22:33

i tutaj, takie coś, pierwsze zdjęcie (wygrane) i potem w tej galerii 10 zdjęć wyróżnionych - pierwszy rząd po prawej stronie?

Ja widze fotke dwojki dzieci,ponizej jakis filmik,zadnych wygranych,zadnych wyroznionych,po prawej stronie jest pusto.

And.N
12.05.13, 22:44

http://lenaikuba.pl/sila-rodzenstwa-wyniki/

W pierwszych dwu nie widzę jakiegoś specjalnego efektu. Zauważ w pierwszym jest naturalny kolor skóry i śnieg jest biały. Także nie ma zmian kolorystyki całego zdjęcia. Być może selektywnie kolor niebieski jest bardziej nasycony. Podobnie w drugim zdjęciu. Jedynie w tym trzecim jest widoczny wpływ na kolorystykę całości.

aenye
12.05.13, 23:00
Andtor, dzięki za opinię :) Po to tu przyszłam, żeby nie wpaść w samozachwyt, a poprawić błędy.

Conchitta, hmm.. popróbuję zatem z tym kontrastem :)

A tak? W dobrą stronę z kontrastem?

edit: Mirek, poprawiłam link, nie wrzuciłam. Chodzi mi o takie zaróżowione lekko tło. Mam wrażenie ,że tam gdzie chłopiec trzyma maleństwo na poduszce to też jest jakieś poróżowione?

Mirek54
12.05.13, 23:09
edit: Mirek, poprawiłam link, nie wrzuciłam. Chodzi mi o takie zaróżowione lekko tło. Mam wrażenie ,że tam gdzie chłopiec trzyma maleństwo na poduszce to też jest jakieś poróżowione?

Aaaa.No to nasze monitory inaczej pokazuja kolory.Ja tam na tym zdjeciu widze zabawe na kanalach i krzywych.Pogogluj o crossowaniu zdjec. .Tam ono jest bardzo delikatne i sie akurat sprawdza.

And.N
12.05.13, 23:19
Z kontrastem w dobrą stronę:) Jest OK

Mam wrażenie ,że tam gdzie chłopiec trzyma maleństwo na poduszce to też jest jakieś poróżowione?
Przyznam wytężam wzrok i tego poróżowienia tła za bardzo nie widzę. Poduszka w każdym razie można powiedzieć jest idealnie biała. Może ktos z dobrze skalibrowanym monitorem się jeszcze wypowie:)

Mirek54
12.05.13, 23:32
Z kontrastem w dobrą stronę:) Jest OK

Przyznam wytężam wzrok i tego poróżowienia tła za bardzo nie widzę. Poduszka w każdym razie można powiedzieć jest idealnie biała. Może ktos z dobrze skalibrowanym monitorem się jeszcze wypowie:)

Zarozowienia nie ma.Probnik z poduszki bez nalotu zadnego.Ale tak jak pisalem,lekka pawia,sina poswiata we wszystkim z pominieciem jasnych tonow.Taki lekki crossik aby podciagnac efekt

And.N
12.05.13, 23:50
Zarozowienia nie ma.Probnik z poduszki bez nalotu zadnego.Ale tak jak pisalem,lekka pawia,sina poswiata we wszystkim z pominieciem jasnych tonow.Taki lekki crossik aby podciagnac efekt
Hmm, no nie wiem... Kolor skóry (w ciemniejszych tonach też) według mnie jest bardzo naturalny bez żadnej sinej poświaty czy nawet lekkiego krosowania. Może jeżeli już był jakiś kros zrobiono to na warstwie i zastosowano tylko do tła z pominięcie modeli i poduchy, choć mało prawdopodobne to mi się wydaje...

Mirek54
12.05.13, 23:57
Hmm, no nie wiem... Kolor skóry (w ciemniejszych tonach też) według mnie jest bardzo naturalny bez żadnej sinej poświaty czy nawet lekkiego krosowania. Może jeżeli już był jakiś kros zrobiono to na warstwie i zastosowano tylko do tła z pominięcie modeli i poduchy, choć mało prawdopodobne to mi się wydaje...

No to zrobmy tak.Pobralem te fotke.Wrzucilem sobie do programu(nazwe pominmy,bo nieistotna)Monitor to Quato,zaakceptowany przez Forga.a programik ustawil mi tak opcje koloru bez nalotow.
Porownaj.Widac delikatna roznice.Bialy z poduszki znalazl sie w gornym rogu,jest nawet deczko jasniejszy jak w orginale mimo glebszej czerni,moze troche kontrast podskoczyl,ale to juz na kolor wplywi nie ma..8836888369

And.N
13.05.13, 00:14
Dalej mam wątpliwości:) Nie chciałbym już zaśmiecać wątku. Ten program co Ci ustawił opcję kolorów bez nalotu to prawdę mówiąc widzę tylko zwiększony kontrast. (no minimalna zmiana kolorystyki jest) Mi program ustawił tak: http://img708.imageshack.us/img708/8058/orginalpoprawka.jpg (http://img708.imageshack.us/img708/8058/orginalpoprawka.jpg) (później usunę) Zwróć uwagę na deseczki (np. koło lewego kolana chłopca), one są pewnie w rzeczywistosci białe.
I tak najbardziej odpowiada mi wersja oryginalna:)

aenye
13.05.13, 08:47
Ale zagwostkę wymyśliłam :D Dzięki. Ja tylko widzę, że "coś" tam jest zrobione, kolor skóry wydał mi się zaróżowiony, ale w sumie macie rację, że na pozostałych elementach tego nie widać. To tylko pokazuje, jak kuleje moja obróbka. Może tu się czegoś nauczę.

A to drugie zdjęcie, o którym mówiłam ? W wyróżnionych, tam gdzie jest 10 mniejszych zdjęć, po prawej stronie, na polu? Co to za zabieg?

aga_piet
13.05.13, 09:24
Dokumentacyjno-albumowe zdjęcia dzieci rzadko przykuwają moją uwagę. W technikaliach jestem cienki bolek więc się nie wypowiem. Zatrzymałam się tu jednak, bo pierwsza wrzutka (tak, ta z okropnym napisem ;)) zainteresowała mnie. 2, 3 i 4 - relacja z jakiegoś miejsca, pewnie urlopu. Może te skały najmniej. Obróbka wcale mnie nie razi, dobrze się komponuje z klimatem miejsca. Podoba mi się również to przedostatnie zdjęcie dziecięcia po ukosie podane.
Chyba rozumiem o co Ci chodzi z obróbką i filtrami. Mirek pisał Ci o crossie - poczytaj, może to to co Cię zadowoli :D
Patrzę niefachowo, albo coś mnie zatrzyma, albo nie. Myślę że masz oko do klimatów. W sprawach technicznych słuchaj rad chłopaków, wiedzą co piszą.
Powodzenia i witaj na Forum.

And.N
13.05.13, 19:31
A to drugie zdjęcie, o którym mówiłam ? W wyróżnionych, tam gdzie jest 10 mniejszych zdjęć, po prawej stronie, na polu? Co to za zabieg?
W tym drugim obróbka siakaś tam była:) Patrząc na to zdjęcie przerobiłem Twoje nie wiem czy podobnie.88431
To było zrobione w Lightroom4. W PhotoScape możesz spróbować na krzywych. Tam gdzie masz Jasność Kolor wybierz (klikając na ten trójkącik) Wykres koloru. To są tzw. krzywe.
Masz trzy (RGB) czerwony, zielony, niebieski. Na dole zaznaczasz którą chcesz operować. Dolny zakres krzywej to cienie, środkowy tony średnie, górny zakres to światła. Klikając na krzywej stawiasz punkt np. na środku i przeciągając krzywą (do góry) w dolnej części uwydatniasz dany kolor w dół osłabiasz. Podobnie z rozjaśnieniem (zakładka u góry luminancja) możesz rozjaśnić tylko cienie lub przyciemnić światła.
Poczytaj o krzywych i krosowaniu. Gotowe ustawienia krzywych możesz zapisać i później zastosować na innym zdjęciu. Po użyciu filtrów także możesz jeszcze na krzywych lekko sobie coś tam skorygować.
Dość zbliżony efekt do mojego można w tym zdjęciu uzyskać programem PhotoScape przy mniej więcej takich ustawieniach krzywych: 88432
W oknie krzywych strzałkami prawo lewo możesz cofnąć lub ponowić daną zmianę. Klikając prawym myszy na punkcie znajdującym się na krzywej usuwasz go.

aenye
13.05.13, 23:11
bufetowa - oj, dziękuję za miłe słowa!! bardzo miło przyjmujecie nowych na forum, fajne to. nie wszędzie tak jest :)

andtor - bardzo dziękuję!!! w wolnej chwili stestuję twoje instrukcje :) choć wydaje mi się to na razie czarną magią, to Twoja obróbka faktycznie trochę przypomina efekt tamtej foty. coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu :D po powrocie na pewno was zasypię fotami :D

helmuth
13.05.13, 23:31
... coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu :D Czy to ważne, że paryskie? Gdyby były z innego miejsca, to byłyby nic nie warte?

aenye
14.05.13, 09:15
Chyba się czepiasz :) Jakaś zerojedynkowa logika. Dla mnie to świetna okazja zmiany scenerii i w ogóle treści zdjęć. Dla mnie to ważne, że zdjęcia będą przedstawiały co innego niż na codzień łapię. Ale pewnie dla Ciebie, który, być może, będziesz je oceniał (będzie mi bardzo miło) nie będzie to miało znaczenia żadnego. Chociaż mam nadzieję zrobić takie, które będziesz oglądał z zainteresowaniem. Po prostu :)

Mirek54
14.05.13, 09:29
A gdzie tam sie czepia.Z drugiej strony to zawsze zaleci wielkim swiatem.Sama przyznasz,ze inaczej brzmi jak madam Cristine robi photografy w Londynie jak Kryska fotografuje w Sokolowie podlaskim.Wielki swiat to wielki swiat. Albo taki Jozek 23.Jochny 23 to zawsze lepiej brzmi:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

aga_piet
14.05.13, 09:44
Mirek, niekoniecznie. Kiedyś np. coś ruskiego było synonimem wiochy, teraz zaś w świecie foto - ruskie i bułgarskie portale są bardzo trędi. Może więc zamiast "photography" coraz częściej będziemy oglądać "фотография" :D Zresztą dużo lepiej brzmi, jak napiszemy: modelka Nadieżda, Marija, Tamara.
Musisz iść z duchem czasu.

aenye
14.05.13, 09:46
Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu ;)

Mirek54
14.05.13, 17:58
Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu ;)

No,chyba,ze wyczaruje cos:mrgreen:

---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post był o 16:56 ----------

Musisz iść z duchem czasu.

Toz ide,juz nawet za kumplami tesknie.

Krakman
14.05.13, 18:30
zawsze możesz wpaść na piwo......

aenye
11.06.13, 00:02
Hej, dawno wróciłam, ale przytłoczyły mnie sprawy rodzinne i zawodowe, to dopiero teraz się pokażę. Szałowo bogaty w zdjęcia to ten wyjazd nie był, ciągle lało, szaro, buro, ponuro + beznadziejny obiektyw (40-150), z okropnie wąskim kątem i ostrzący niemożliwie długo.. no ale nic.
Znowu wrzucam na szybko i już obrobione ze znakiem wodnym, ale idąc za Waszą sugestią mocno pomniejszyłam napis ;)

Krzesła w resto ;)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/8462/1017529f.jpg)

Paris St Germain

źródło (http://imageshack.us/a/img547/6156/1018549.jpg)

Jakoś bardzo francuski klimacik..

źródło (http://imageshack.us/a/img19/8868/1018588.jpg)

Trochę przyrody:

źródło (http://imageshack.us/a/img705/7540/1017963s.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img198/5201/1018055.jpg)

świeczka w dobrej intencji..

źródło (http://imageshack.us/a/img600/4149/1018003.jpg)

Niebieski słoń

źródło (http://imageshack.us/a/img94/5368/1017627.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img842/1520/1018220.jpg)

Velo

źródło (http://imageshack.us/a/img706/9067/1017465.jpg)

Tu również, chyba moje ulubione foto z wyjazdu, chociaż nieostre, robione z samochodu itp. Kwintesencja Francji :) Mieszkałam tam trochę i po prostu jak patrzę na to zdjęcie, to jakbym patrzyła z okna.

źródło (http://imageshack.us/a/img823/9628/1017936.jpg)

Wzajemne potrzeby..

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/2060/1018312.jpg)

Ok, tyle na początek ;)

Mirek54
11.06.13, 07:22
+ beznadziejny obiektyw (40-150), z okropnie wąskim kątem i ostrzący niemożliwie długo.. no ale nic.

Od razu przypomnialo mi sie o rombku przy spodnicy i o baletnicy.:mrgreen::mrgreen:

Bodzip
11.06.13, 07:41
Ten napis nadal razi. Jest paskudnie duży i odciąga od zdjęcia. Tak szczerze to po co Ci on ?
Na zdjęciu ze świecami wyszła pikseloza - to zdjęcie ma TYLKO 49 kB.
Drugie i trzecie przepalone. Dlaczego tulipany na ISO = 1600 ?? :shock: