PDA

Zobacz pełną wersję : Co można z E-510 + ED 90-250 f/2.8

zibi1303
30.08.07, 10:34
Ciekawa stronę znalazłem i ciekawy komentarz.
Zdjęcia fantastyczne, ale czy rzeczywiście E510 jest tak boleśnie" wolny jak pisze autor ? A może jest kapryśny po prostu i rozpuszczony :)

Cyt:

Musings and photos of birds and other critters, and my wild bird store, Backyard Boutique, in Gainesville, VA. Made with Olympus E510 and (usually) Zuiko 90 - 250mm 2.8. Love this lens - anxiously awaiting the new pro camera...Olympus is painfully slow getting this out.

PS przynajmniej nie ma zastrzeżeń do obiektywu :mrgreen:
Stronka www (http://www.wingsnthings07.blogspot.com/)

The z00m
30.08.07, 10:42
Ciekawa stronę znalazłem i ciekawy komentarz.
Zdjęcia fantastyczne, ale czy rzeczywiście E510 jest tak boleśnie" wolny jak pisze autor ? A może jest kapryśny po prostu i rozpuszczony :)

Cyt:

Musings and photos of birds and other critters, and my wild bird store, Backyard Boutique, in Gainesville, VA. Made with Olympus E510 and (usually) Zuiko 90 - 250mm 2.8. Love this lens - anxiously awaiting the new pro camera...Olympus is painfully slow getting this out.

PS przynajmniej nie ma zastrzeżeń do obiektywu :mrgreen:
Stronka www (http://www.wingsnthings07.blogspot.com/)

Fantastyczne!!! IMO te zdjęcia są bardzo przeciętne ;-) Co do szybkości E-510 to mimo, że jej puszki nie miałem możliwości testować jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że AF w niej jest demonem szybkości przy tym z E-1.

zibi1303
30.08.07, 10:53
Mamy widać inny odbiór. Mnie się one bardzo podobają. IMO nie widziałem lepszych w Twojej galerii.
Istotne jest tutaj chyba to, że mimo tego można i E510 zrobić fotki niezłe (jak dla mnie). Oczywiście bardziej wybrednych zadowoli być może dopiero E3, ale ja taki nie jestem

lech2
30.08.07, 10:59
Co do szybkości E-510 to mimo, że jej puszki nie miałem możliwości testować jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że AF w niej jest demonem szybkości przy tym z E-1.

Nie jesteś w błędzie - E-510 ma
wyraźnie sprawniejszy AF od E-1,
mam oba zatem i możliwość oceny !

The z00m
30.08.07, 11:16
Mamy widać inny odbiór. Mnie się one bardzo podobają. IMO nie widziałem lepszych w Twojej galerii.
Istotne jest tutaj chyba to, że mimo tego można i E510 zrobić fotki niezłe (jak dla mnie). Oczywiście bardziej wybrednych zadowoli być może dopiero E3, ale ja taki nie jestem

To, że w swojej ocenie nie znalazłeś lepszych zdjęć w mojej galerii nie uczyni tych z Twojego LINKu lepszymi ;-) Wiele z nich to zwyczajne gnioty. Kilka ładnych, ale "normalnych" kadrów, kilka łapanych gdzieś na "parapecie" ;-)

Nikt nie twierdził, że za pośrednictwem E-510 nie można robić zdjęć ;-) To mimo wszystko jest aparat :mrgreen: W mojej ocenie chorym jest konieczność podpinania pod takie szkło jak 90-250/2,8 tak przeciętnego amatorskiego korpusu jak E-510 :roll: Mam nadzieję, że chwycisz o co mi chodzi. Na chwilę obecną mamy kilka zajefajnych ZAWODOWYCH obiektywów oraz lepsze lub gorsze stricte amatorskie body.

zibi1303
30.08.07, 11:24
Stary nie mówiłem że wszystkie tam są dobre. Jest kilka bardzo dobrych i ciekawych. Chodziło mi o to, że można nim pstryknąć ptaka w ruchu. Małego ptaszka, który jest jednym z najtrudniejszych obiektów do złapania. Widzisz dla ciebie chorym jest przypinanie takiego obiektywu do tego aparatu, a dla mnie nie. Po to to jest aby korzystać. Jeśli ktoś ma albo może pożyczyć, to czemu nie... Jak widać amerykanie się nie certolą tylko robią fotki. Jak będzie nowe body to pewnie sobie kupi E3,

salvadhor
30.08.07, 12:06
Nie rozumiem co jest zdrożnego w podpinaniu szkieł z serii pro do e-510, czy e-500, czy e-300, czyli puszek nie oznaczonych jako 'pro' w katalogu. Przecież na szkłach nie pisze, że współpracują tylko z korpusami pro i trzeba czekać na E-3. Ktoś kupuje body, bo mu się podobają funkcje, zbiera do tego szklarnie, wychodzą inne, nowsze modele aparatów, to zmienia sobie body, a szkła mu zostają. Bo wg. powyższego rozumowania, mając E-500 powinienem używać tylko obiektywów do, góra, tysiąca złotych.

Błędne rozumowanie.

olifant
30.08.07, 12:34
zibi: jak dla mnie to jemu chodzi o to, że olek strasznie długo nie może wypuścić następcy E-1 a nie o to, że E-510 jest żółwiem

dzemski
30.08.07, 12:42
dokładnie, czytajcie ze zrozumieniem :)

kisi
30.08.07, 12:49
Jak dla mnie to podpiecie takiego szkla nawet do body E500/E510 to troszke dziwne ze wzgleduna srodek ciezkosci. Po kilku godzinach pstrykania stwierdzisz to czas kupic jednak E1-next.

Dar-i-jush
30.08.07, 12:53
A cóż to za zaskoczenie, że e-510 nadaje się do dobrych zdjęć? Jak się komuś podoba i sobie radzi, to i zupełnie profesjonalnie może z nim pracować. Ba, nawet powiem, że świetne zdjęcie można kompaktem zrobić (jedynie możliwości dużo węższe). A i podpięcie szkła z wyższej półki do aparatu z półki niższej profanacją nie jest. Przeszkadzać może jedynie fakt, że obiektyw uszczelniony, a body nie. Poza tym wszystko gra (o ile forsa jest). W końcu nie każdy potrzebuje metalowej i szczelnej puszki. Nie każdemu nawet szybkość potrzebna. Za to większe światło w szkle owszem przydać się może.

Tak na marginesie, to, że ktoś krytykuje czyjeś zdjęcia nie oznacza, że sam musi robić lepsze. Czy krytyk filmowy musi być reżyserem, aktorem, scenarzystą i dźwiękowcem i kręcić arcydzieła? Toż to absurd.

dzemski
30.08.07, 12:53
mnie się fajnie fociło ZD 40-150 3.5-4.5 (dość spore rozmiarem) podpiętym do E400 kumpla. Miałem przynajmniej wreszcie za co trzymać tego mikrusa ;)

The z00m
30.08.07, 12:56
Nie rozumiem co jest zdrożnego w podpinaniu szkieł z serii pro do e-510, czy e-500, czy e-300, czyli puszek nie oznaczonych jako 'pro' w katalogu. Przecież na szkłach nie pisze, że współpracują tylko z korpusami pro i trzeba czekać na E-3. Ktoś kupuje body, bo mu się podobają funkcje, zbiera do tego szklarnie, wychodzą inne, nowsze modele aparatów, to zmienia sobie body, a szkła mu zostają. Bo wg. powyższego rozumowania, mając E-500 powinienem używać tylko obiektywów do, góra, tysiąca złotych.

Błędne rozumowanie.

Ja już dawno przestałem oczekiwać, że to co oczywiste oczywistym jest widziane ;-)

Masz kasę na 90-250/2,8? Nieeeee... acha. Kiedyś dawno, dawno temu został IMO na tamte czasy wypuszczony na rynek bardzo dobry korpus E-1. Wyszedł razem z kilkoma rewelacyjnymi obiektywami, KTÓRE Z ZAŁOŻENIA miały stanowić z tym PROFI korpusem wspaniały zestaw. Ludzie podjęli decyzję o zakupie sprzętu z tego segmentu dostrzegając jego zalety. Z czasem wyszło kilka innych obiektywów stanowiących uzupełnienie zestawu PROFI czyniąc go jeszcze bardziej atrakcyjnym (dla nielicznych, ale jednak). Ludzie uwierzyli, że Olympus tworzy dla nich zawodowy system, a następca wspomnianego E-1 niebawem wyjdzie, więc warto DLA TYCH SZKIEŁ nadal siedzieć w e-systemie i dalej w niego inwestować. Z czasem zaczęli się robić niecierpliwi. Pięć lat... pięć lat płodzi Olympus owego mitycznego E-3 po drodze stwierdzając, że jak już się pojawi będzie aparatem doskonałym :mrgreen: Ci, którzy władowali w szkiełka top pro majątek widząc, że na chwilę obecną nie sprzedadzą tych wspaniałych obiektywów siedzą w systemie podpinając pod te szkiełka coś co stanowi namiastkę obiecywanego mitycznego następcy E-1. Dlaczego nie sprzedadzą obiektywów. Bo dostaną za nie może z 50% ich sklepowej wartości. Dlaczego nie więcej? Nie ma komu... o ile na takiego 35-100/2,0 trafi się jeszcze maniak, który będzie gotowy wyłożyć 5k biorąc kredyt na trzy lata, o tyle na takiego 90-250/2,8 już maniaka ciężko znaleść. Niestyty nikt z zawodowych fotografów nie rzuci się na wspaniałego 90-250/2,8 ponieważ ???!!!!... nie mają w ofercie korpusu o parametrach nadążających za postępem, który swoją wytrzymałością itd, itp sprosta zawodowemu traktowaniu sprzętu. Na e-bay wysiewa czasami 300/2,8, które można kupić nawet za mniej niż 3k baksów i co ciekawe nie znajdują nabywców ;)

Tak więc tłumacząc w najprostrzy sposób jaki można uzasadniłem dlaczego IMO polityka Olympusa zmuszająca ludzi, którzy uwierzyli w ten system do podpinania pod obiektywy za kilkanaście tysiaków puszki amatorskiej, która przy D80 mizernie wypada (tylko bez udowadniania jaki to E-510 jest wypas bo dla zaawansowanego użytkownika pewność i szybkość AF, wizjer, dróga rolka i status LCD jest bardziej przydatne niż LV) jest chora.

skow
30.08.07, 14:37
>> Masz kasę na 90-250/2,8? Nieeeee... acha.
Czy ktoś ma czy nie ma to jakie dla Ciebie ma znaczenie?

>> Kiedyś dawno, dawno temu został IMO na tamte czasy wypuszczony na rynek bardzo dobry korpus E-1.
To chyba jeszcze w ubiegłym milenium :-)

>>Pięć lat... pięć lat płodzi Olympus owego mitycznego E-3
Czyli że zaczeli już konstruować E-3 wcześniej od E-1 (rok przed premierą E-1)?

The z00m
30.08.07, 14:57
>> Masz kasę na 90-250/2,8? Nieeeee... acha.
Czy ktoś ma czy nie ma to jakie dla Ciebie ma znaczenie?

Czasami takie pytanie musi paść by uświadomić ludziom dla kogo były tworzone obiektywy Top Pro. To było niezbędne dla dalszego wywodu ;-)

>> Kiedyś dawno, dawno temu został IMO na tamte czasy wypuszczony na rynek bardzo dobry korpus E-1.
To chyba jeszcze w ubiegłym milenium :-)

Trafiłeś w sedno. To było w poprzednim technologicznym milenium ;-)

>>Pięć lat... pięć lat płodzi Olympus owego mitycznego E-3
Czyli że zaczeli już konstruować E-3 wcześniej od E-1 (rok przed premierą E-1)?

Chyba nie sądzisz, że E-3 zobaczysz na rynku w tym roku :roll: Dla wrażliwych na szczególy poprawię się pisząc (PRAWIE 5 LAT!!!). Za rok mnie złapiesz znowu za słówko kolego ;-) Ty dalej będziesz zapatrzony w kolejną odsłonę wydymuszki e-coś tam, a ja nadal będę narzekał na brak semi-pro aparatu w e-systemie ;-)

Nic skow nie zrozumiałeś z tej troszkę ironicznej przypowiastki :roll: Nic, a nic. Cóż... przytocz pierwsze zdanie z mojego poprzedniego posta ;)

skow
30.08.07, 15:21
Za rok [..] ja nadal będę narzekał

Jakoś nie będę się dziwił :-)

Nic skow nie zrozumiałeś z tej troszkę ironicznej przypowiastki :roll: Nic, a nic. Cóż... przytocz pierwsze zdanie z mojego poprzedniego posta ;)

"Ja już dawno przestałem oczekiwać, że to co oczywiste oczywistym jest widziane"

Gdyby to jeszcze zaczęło sie rymować :-)

The z00m
30.08.07, 15:32
Za rok [..] ja nadal będę narzekał

Jakoś nie będę się dziwił :-)

Ja zaś nadal nie będę się dziwił, że nie pojmujesz tego o czym pisałem. Jak takie szkiełko jak 35-100/2,0 przestaje być tylko marzeniem to nasila się tendencja do narzekania na brak solidnej puszki w e-systemie ;-)

"Ja już dawno przestałem oczekiwać, że to co oczywiste oczywistym jest widziane"

Gdyby to jeszcze zaczęło sie rymować :-)

Czy, gdyby się rymowało stało by się dla Ciebie bardziej czytelne i zrozumiałe? Ja troszkę nie nadążam za blokowiskiem, ale mogę popracować nad rymem ;-)

grizz
30.08.07, 16:53
Jak dla mnie to podpiecie takiego szkla nawet do body E500/E510 to troszke dziwne ze wzgleduna srodek ciezkosci. Po kilku godzinach pstrykania stwierdzisz to czas kupic jednak E1-next.

?? Piszesz z doswiadczenia? Bo ja mam jakos zupełnie inne... oczywiście e510 pasuje do 90-250 bardzo kiepskawo, bo malutki jest, ale prawda jest taka, że e1 z gripem też wiele tu nie poprawia, szkiełko jest po prostu duże i masywne i wręcz powinni sprzedawać je z monopodem.