Zobacz pełną wersję : Dobra cena na GX1 i 7-14/4...
Jakby ktos szukal, to w Arkadii w Saturnie w W-wie jest GX1 w kicie za 1399 zl i 7-14/4 za 2600 zl. Ceny wydaja sie wyjatkowo dobre aktualnie, wiec jesli ktos sie juz czail wczesniej na te sprzety a byly za drogie dla niego to... ;-)
ho ho ho, ten 7-14 to cena kiler. Pewnie egzemplarz "powystawowy" ale znając Saturna to pewnie taki niemacany - z gablotki...
Ech, kusi, bo już ze 3 razy do kupna tego obiektywu podchodzilem i zawsze coś na przeszkodzie stawało... tyle że do Warszawy daleko
ho ho ho, ten 7-14 to cena kiler. Pewnie egzemplarz "powystawowy" ale znając Saturna to pewnie taki niemacany - z gablotki...
Ech, kusi, bo już ze 3 razy do kupna tego obiektywu podchodzilem i zawsze coś na przeszkodzie stawało... tyle że do Warszawy daleko
Idz na calosc idz na calosc.
Badz twardy nie mietki :)
Zachowaj sie jak prawdziwy mezczyzna i daj sie skusic;)
Wracajac do tematu, jakby to nowka sztuka niesmigana tego 7-14 to cena zaiste mocno kuszaca.
pozdro
Janku, w którym Saturnie w W-wie? Mogę podjechać i obejrzeć jak chcesz?
A sorry, nie zauważyłem wyżej, że w Arkadii.. ;)
Rzut beretem mam jakby co..
a czy ktoś był ostatnio w Saturnie w Krakowie? na Pawiej? wiem że tam też kiedyś mieli na ekspozycji trochę szkieł od Panasonica... Może, jeśli wyprzedaż dotyczy całego systemu, i w Krakowie dałoby się taką cenę wyrwać?
---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post był o 13:55 ----------
ok, próbowałem dzwonić na infolinię ale kicha - tam widzą tylko to co jest normalnej ofercie tzn. 7-14 za 4 koła...
pamaru (https://forum.olympusclub.pl/members/5482-pamaru) - gdybyś więc mógł rzucić okiem o co z ta ceną chodzi byłbym zobowiązany - resztę piszę na PW
Jan_S - i cos wyszlo z zakupem 7-14 ostatecznie? :-)
Jan_S - i cos wyszlo z zakupem 7-14 ostatecznie? :-)
Tak, przy pomocy przesympatycznego pamaru (https://forum.olympusclub.pl/members/5482-pamaru) obiektyw jest już u mnie i powiem szczerze - warto było.
W tym miejscu - podziękawaniu dla pamaru (https://forum.olympusclub.pl/members/5482-pamaru) no i dla Ciebie za podpowiedź o dobrej cenie :)
Mam nadzieję, że jak się oswoisz to podzielisz się z nami doświadczeniem z tym szkłem. Mnie osobiście zależy na opinii o tych magicznych flarach na nowych matrycach.
Mam nadzieję, że jak się oswoisz to podzielisz się z nami doświadczeniem z tym szkłem. Mnie osobiście zależy na opinii o tych magicznych flarach na nowych matrycach.
hahaha - w sobotę do DITLa zamierzam wstawić fotkę z tego obiektywu :)
co do flar, to tak na szybko - jak wsadziłem słońce do prawego górnego rogu to jakieś flary się pojawiły, rybka Samyanga jest pod tym względem dużo lepsza ale moim zdaniem tragedi nie ma
Super, ciesze sie, ze ktos z Klubu skorzystal na tym :-)
hahaha - w sobotę do DITLa zamierzam wstawić fotkę z tego obiektywu :)
co do flar, to tak na szybko - jak wsadziłem słońce do prawego górnego rogu to jakieś flary się pojawiły, rybka Samyanga jest pod tym względem dużo lepsza ale moim zdaniem tragedi nie ma
zrobiłem rano parę zdjęć - i faktycznie - z odblaskami są problemy ale występują one i na OMD i na E-P1. Czyli że przypuszczenia że 7-14 działa gorzej z nowymi matrycami raczej nie znajdują potwierdzenia. No może tyle, że skoro są lepsze, lepiej przenoszą kolory to i flary widać lepiej.
Powłoki ontyodblaskowe chyba Japończykom nie wyszły. Do tego, mam wrażenie że tulipan jest o pół centymetra za płytki - tyle wystarczy by mocno stłumić odblaski gdy źródło światła jest poza kadrem
Jest też pewien problem z kontrastowym AF - szkło silnie "pomniejsza". Jeśli główny motyw jest ustawiony na tle np. drzewa, a ramka AF jest większa od głównego motywu (częsty przypadek bo podstawowa ramka AF w Olympusach jest duża) to wyższy kontrast zostanie zdiagnozowany na liściach drzewa a nie na motywie głównym.
Z zalet - to szeroki kąt, naprawdę szeroki. Wprawdzie rybce nie dorówna ale co rybka to rybka a co rektalinearne to proste
Nie widać śladów bandingu na OMD - sprawdzałem specjalnie, bo od czasu zamieszania z 20/1,7 nie mam pełnego zaufania do współpracy starszych obiektywów Panasonica z OMD. Tu nie widać żadnych problemów
Będę chciał przygotować wkrótce jakiś test tylko muszę trochę materiału zdjęciowego zebrać... no i muszę jeszcze wcześniej zakończyć mój wątek o Pradze :)
Gratuluję zakupu. Pomimo tego, iż uważam m.zd 9-18 za bardziej praktyczny (rozmiar, filtry, cena) obiektyw, to zazdroszczę Ci tego szkiełka. Jako sprzęt do zdjęć "wyczynowych" super sprawa, na co dzień 9-18, pięknie by było:wink:
Niech się dobrze spisuje i będzie przydatne przy wielu udanych kadrach.
zrobiłem rano parę zdjęć - i faktycznie - z odblaskami są problemy ale występują one i na OMD i na E-P1. Czyli że przypuszczenia że 7-14 działa gorzej z nowymi matrycami raczej nie znajdują potwierdzenia. No może tyle, że skoro są lepsze, lepiej przenoszą kolory to i flary widać lepiej.
Powłoki ontyodblaskowe chyba Japończykom nie wyszły. Do tego, mam wrażenie że tulipan jest o pół centymetra za płytki - tyle wystarczy by mocno stłumić odblaski gdy źródło światła jest poza kadrem
...
duży ZD7-14 też podatny na flary. Można je gasić wyciągając rękę.
W sumie szkoda, że nie da się założyć filtru. Tylko Panasonic 8mm FE ma kieszonkę na filtr.
W micro postawiłem na MZD 9-18 ale jeśli trafię na dobra cenę to pewnie kupię Panasonic 7-14. Dla mnie głównym problem z tym szkłem do moich zastosowań to wymagana przesłona minimum f/8.
adambieg (https://forum.olympusclub.pl/members/14358-adambieg) - pewnie pamiętasz, że moja obecność na OC wzięła się z chęci kupienia 9-18. Jakoś wtedy nie wyszło, potem też ciągle coś stawało na przeszkodzie... skończyło się na Panasonicu... cóż, oferta cenowa była niezła, a te dwa milimetry kusiły :)
mam nadzieję że uda mi się opanować ten obiektyw - pierwsze próby pokazują że jest trochę narowisty...
easy_rider
17.05.13, 10:47
Również gratuluję zakupu - tym bardziej że to mój ulubiony obiektyw :mrgreen: