Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pentacon 50 1.8 w EPL-3

wino132
6.05.13, 17:13
Witam
jestem tu nowy i mam problem. Wylicytowalem pentacona 50mm 1.8 bez czytania opini na jego temat jak sie ma w systemach w micro 4/3
chcialbym wiedziec o ile mi sie zwiekszy ten zoom w micro 4/3 i czy jest jakas wieksza roznica w tym jaki wezme adapter? a jak jest to jaka i czy bardzo utrudni mi zycie z tym obiektywem? prosze o szybka odp bo nie wiem czy mam probowac go odmowic czy za niego placic.
dzieki z gory

And.N
6.05.13, 17:40
Pentacon 50 1.8 ma się dobrze w systemach micro 4/3. Mam i używam z Panasonikiem G1. Jeśli chodzi o zoom to będzie odpowiednik 100mm dla pełnej klatki. Większej różnicy w adapterze nie będzie. Może tylko nie brać najtańszego... Jedyna "dolegliwość" przy gorszym (mniej dokładnie wykonanym) mogłaby być taka, że mógłby nie ostrzyć na nieskończoność. Choć raczej mało prawdopodobne... Ogólnie to przy swojej cenie to dobry obiektyw. Całkiem dobrze sprawuje się pod światło. Tu masz przykładowe zdjęcia nim wykonane (kwiatki): https://forum.olympusclub.pl/threads/83825-Foto-Różności

wino132
6.05.13, 18:10
A co z adapterem moge wziasc najtanszy czy jakis specjalny? a i czy nada se do portretow ten obiektyw?

Michel
6.05.13, 18:45
Ale zdajesz sobie sprawę, że to obiektyw manualny (bez AF)?
Do portretu się nada.
A skoro już wylicytowałeś, to wykręcać się nie wypada...

wino132
6.05.13, 18:51
wiem ze nie wypada :) a co z adapterem?

And.N
6.05.13, 18:59
Ale co ma być z adapterem? Przecież do m 4/3 nie potrzebujesz jakiegoś specjalnego np. z potwierdzeniem ostrości (nawet nie wiem czy są takie) czy z soczewką (jak w Nikonie).
Ostrość będziesz musiał ustawiać ręcznie i tu wydaje mi się aparat z wizjerem byłby lepszy. Szczególnie robiąc zdjęcia przy mocnym świetle. W wizjerze łatwiej wtedy ocenić ostrość.
Tak do portretu jak najbardziej się nada.

wino132
6.05.13, 19:18
k dziekuje za odp zabieram sie do kupna adaptera i zaplaty za obiektyw. super forum :)