Zobacz pełną wersję : zamiennik aku do OMD - ładowarka nie ładuje
Kupilem akumulator newell i niestety nie da się go naładować oryginalną ładowarką, macie pomysł co z tym zrobić
Kupilem akumulator newell i niestety nie da się go naładować oryginalną ładowarką, macie pomysł co z tym zrobić
Ja bym reklamował jako towar niezgodny z umową. Skoro sprzedawca twierdził, że da się ładować, to tak powinno być.
Może uszkodzony ten aku? Mam Newell kupiony ze 3 tyg temu i oryginalna ładowarka ładuje go bez problemu.
Na aledrogo znalazłem 9 ofert.
W pierwszej z brzegu w ofercie pisze :
Model: BLN-1
Technologia: Li-ion
Pojemność: 1220 mAh
Napięcie: 7,4 V
100% zgodności z oryginalnym akumulatorem Olympus (pokazuje stan naładowania)
Kompatybilny z oryginalnymi ładowarkami oraz zamiennikami
Gwarancja: 24 miesiące !!!
Ja bym napisał co jest grane do sprzedającego - niech się ustosunkuje. Jeszcze lepiej (jeżeli nie minęło 10 dni od zakupu) odesłać i zrezygnować z umowy.
PS Wiem , że kusi cena 2,5 raza niższa niż u wujka Olka. Ja kupiłem oryginał i nie mam problemów.
PPS do X-E1 kupiłem zamiennik Fotoenergii. Niby to samo ale..... Szybciej się ładuje i szybciej się wyładowuje. Coś za coś.
ja bym odesłał bo miało działać a nie działa
albo dokupił drugą ładowarkę z trzema aku w komplecie :)
http://www.ebay.com/itm/3PCS-1450mAh-BLN-1-BLN1-Battery-Wall-Car-Charger-for-Olympus-OM-D-E-M5-EM5-/181124398926?pt=Batteries_Chargers&hash=item2a2bdaff4e
l (http://www.ebay.com/itm/3PCS-1450mAh-BLN-1-BLN1-Battery-Wall-Car-Charger-for-Olympus-OM-D-E-M5-EM5-/181124398926?pt=Batteries_Chargers&hash=item2a2bdaff4e)ub dwoma aku w komplecei
http://www.ebay.com/itm/2PCS-1450mAh-BLN-1-BLN1-Battery-Wall-Car-Charger-for-Olympus-OM-D-E-M5-EM5-/200833978868?pt=Batteries_Chargers&hash=item2ec2a351f4
P (http://www.ebay.com/itm/2PCS-1450mAh-BLN-1-BLN1-Battery-Wall-Car-Charger-for-Olympus-OM-D-E-M5-EM5-/200833978868?pt=Batteries_Chargers&hash=item2ec2a351f4)lusem tej drugiej ładowary jest to, że DODATKOWO masz kabel na 12 V - a więc z powodzeniem możesz sobie ładować gdzie chcesz
w samochodzie, z ogniwa słonecznego czy z ogniwa LiPo alibo żelowego
A i baterie źle się nie sprawują :)
Ja - nie wiem czy słusznie staram się jak mogę ładować oryginały oryginalną ładowarką a nieoryginały nie oryginalną.
Przy 6 bateriach użycie dwóch ładowarek i tak jest nie uniknione ;)
Mam 3 oryginały i 3 zamienniki - ale ładowarka na 12 V jest przeze mnie strasznie często używana
wydzieliłem nowy temat :)
Jak napisałem wyżej u mnie newell działa bezproblemowo, praktycznie identycznie jak oryginał.
Przyszedł mi do głowy pomysł. Otóż przy głęboko rozładowanym aku start ładowania może nastąpić z opóźnieniem - zauważyłem cos takiego przy telefonach długo leżących na półce. Nie sądzę żeby Olek coś zmienił ostatnio w ładowarce dlatego może wystarczy włożyć aku do ładowarki i poczekać kilka minut?
A tak apropos zgodności zamienników - kolega zaktualizował soft w kompakcie panasa i aparat przestał widzieć nieoryginalny aku.
Odesłałem aku do sprzedawcy, czekam na nowy
Daj znać, czy nowy będzie działał jak trzeba.
Daj znać, czy nowy będzie działał jak trzeba.
To pewnie chwilkę zajmie, ale na pewno napiszę
Przyszedł drugi akumulator po reklamacji, sytuacja ta sama nie daje się naładować :-(
Współczuję.
Albo masz niesamowitego pecha i trafiłeś dwa razy na wadliwą sztukę, albo one jednak nie są kompatybilne.
Żądałbym teraz albo zwrotu pieniędzy, albo prosiłbym o wymianę jeśli jeszcze chcesz się w to bawić.
Sam już nie wiem co zrobić :(
Kupić zestaw 2 szt. aku i ładowarka na aliexpress za cenę jednego Newella (też chińczyka zresztą). Te skośnookie zamienniki mają jakieś 80% pojemności oryginału, używam od ponad pół roku.
musisz kupić nieoryginalną ładowarkę, i wszystko będzie ok. W Olympusowej nie da się ładować zamienników, takie ma zabezpieczenie jakieś.
musisz kupić nieoryginalną ładowarkę, i wszystko będzie ok. W Olympusowej nie da się ładować zamienników, takie ma zabezpieczenie jakieś.
Da się. Przynajmniej Newela. Mój kupiony w Euro jakoś w kwietniu ładuję oryginalną ładowarką. Po kilku ładowaniach pojemność porównywalna z oryginałem. Ładowarka kupiona z OMD w tym roku w marcu.
Proponuję sprawdzić na innym egz. ładowarki. Jakby potrzeba jestem do dyspozycji w Poznaniu.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Chyba, że to podróbka Newella (tak, różne rzeczy się dzisiaj podrabia...) albo po prostu uszkodzona partia. Oddać i zmienić "dealera" ;)
Co do ceny oryginału a zamiennika - do aparatu za 3-4tys złotych można wydać raz te 5% wartości aparatu i kupić oryginał. Zwykły user nie potrzebuje więcej niż 2szt akku.
Chyba, że to podróbka Newella (tak, różne rzeczy się dzisiaj podrabia...) albo po prostu uszkodzona partia. Oddać i zmienić "dealera" ;)
Ano.Newell sie reklamuje,ze z najlepszych Japońskich ogniw Akku składa do Olympusa podpisując się made in china:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Potwierdzam, ze oryginalna ladowalka laduje ten zamienik.
Mam go od pól roku i współpracuje bez problemu. W porównaniu do oryginału oceniam, ze pojemność to ok 75-80%. W zupełności mi to wystarcza gdyż najczęściej chodzi o to aby mieć czym zastąpić oryginał na pare godzin.
Krzysztof
Jarek 76 od którego sprzedawcy kupiłeś, podaj mi na prv b właśnie chciałbym kupić
Kupiłem w końcu nieoryginalna ładowarkę z aku, już nie miałem siły odsyłać tego do sprzedawcy, teraz działa
Tez mialem zamiennik ktory sie nie ladowal na oryginalnej ladowarce - najlepsze rozwiazanie - dokupic nieoryginalna ladowarke ktora mozna podpiac takze do zapalniczki.