Zobacz pełną wersję : Co wybrać na następcę E-520 Olympus E-P3 czy E-PL5
Witam wszystkich :)
Jestem posiadaczem aparatu E-520 z 3 kitowymi obiektywami. Jestem z niego zadowolony jednak naszła mnie chęć zmiany na nowszy i lepszy aparat. Początkowo marzył mi się OMD EM5 ale niestety cena ostudziła moje marzenia :( Zastanawiałem się też nad E-30 bo mógłbym wykorzystać obiektywy do niego od E-520 ale chyba jednak nie.
Głównie robię zdjęcia na imprezach rodzinnych (tak dla siebie) ale też zabieram aparat na wyjazdy na urlop lub po prostu na spacer.
Teraz zastanawiam się nad Penami E-P3 lub E-PL5.
Prosił bym szanownych kolegów i koleżanki o doradzenie który aparat byłby lepszy dla amatora takiego jak ja. Byłbym w stanie wydać do 3500zł.
Czy może zdecydować się może na Lumixa G3 plus obiektyw M.Zuiko Digital 45mm 1:1,8?
A jakie to kitowe obiektywy? Pytam bo napisane, że 3. Druga rzecz - jak ważny jest wizjer i czy używasz ciągłego AF?
Pisząc 3 kitowe obiektywy miałem na myśli 14-42mm, 40-150mm, 70-300mm. Wizjer byłby ważny ale myślę że mógłbym się przyzwyczaić do jego braku.
pamiętaj że mały korpus to zupełnie inna ergonomia niżeli lustrzanka - ale zarazem mniej rzeczy do targania ; ) Zastrzyk szeroko pojętej jakości dostaniesz dopiero po zakupie wszystkiego co wyszło po OMD czyli by być na czasie pozostaje Ci E-PL5 ; )
Kup jakiegoś XZ'ta albo LX'a od pasikonika i będziesz więcej jak zadowolony, a jak pchniesz obecny szpej na allegro to i się sporo siana zwróci.
Z przez Ciebie wymienionych najwyższą jakość zdjęć da E-PL5, ale warto przymierzyć się też do G5. Teraz po zapowiedzianym G6 jego ceny powinny spaść.
Najlepiej przymierz się do tych aparatów w sklepie, jak leżą w ręku i jak podoba się guzikologia.
Jeśli fotografujesz imprezy w pomieszczeniach warto będzie nabyć też lampę błyskową.
Zgadzam się z tym co napisał nightelf (https://forum.olympusclub.pl/members/11734-nightelf)ze wskazaniem na E-PL5:wink: ze względu na dobre fotki przy wyższych czułościach
Dzięki za rady. Olympusa E-520 i obiektywów nie chcę sprzedawać. Wiem że te obiektywy mogę podłączyć za pomocą adaptera do E-PL5. Nie będą jakieś rewelacyjne ale zawsze :)
Nad tym Lumixem G5 jeszcze też się zastanowię.
Z dual-kitem dużego E do mikrusa daj sobie spokój, szczególnie jeśli korpus będzie to niestabilizowany Panas. Jeżeli zostawiasz sobie E-520 to ok, zostaw kity, wtedy celowałbym w E-PL5 z 45 lub 17/1.8 - zależy co bardziej potrzebne - a do tego FL300R - fajny mały zestaw. Niby mam 16-85 do N, ale praktycznie zawsze używam N35 lub T60, czasem 70-300 jak potrzeba. Jeżeli 520 zacznie się kurzyć, sprzedasz ją z kitami a do 70-300 dokupisz adapter i po problemie.
O jednym zapomniałem - w porównaniu do E-520 (czy lustrzanek jako takich) niemiłym zaskoczeniem będzie zapewne szybki spadek poziomu akumulatora ;) Radzę się zaopatrzyć w jakieś dwa dodatkowe.
E-P3 według mnie nie warto. Po pierwsze stara matryca, po drugie lada moment będzie E-P5 więc "trójka" sporo straci na wartości. Jeśli chcesz zyskać na jakości obrazu to albo e-pl5 albo om-d, albo czekać na e-p5.
Sam kupiłem e-pl5 z kitem i 45mm 1.8. Póki co jestem zadowolony :-)
tymczasowy_
4.05.13, 20:07
Witam wszystkich :)
Jestem posiadaczem aparatu E-520 z 3 kitowymi obiektywami. Jestem z niego zadowolony jednak naszła mnie chęć zmiany na nowszy i lepszy aparat. Początkowo marzył mi się OMD EM5 ale niestety cena ostudziła moje marzenia :( Zastanawiałem się też nad E-30 bo mógłbym wykorzystać obiektywy do niego od E-520 ale chyba jednak nie.
Głównie robię zdjęcia na imprezach rodzinnych (tak dla siebie) ale też zabieram aparat na wyjazdy na urlop lub po prostu na spacer.
Teraz zastanawiam się nad Penami E-P3 lub E-PL5.
Prosił bym szanownych kolegów i koleżanki o doradzenie który aparat byłby lepszy dla amatora takiego jak ja. Byłbym w stanie wydać do 3500zł.
Czy może zdecydować się może na Lumixa G3 plus obiektyw M.Zuiko Digital 45mm 1:1,8?"Hulaj dusza, diabła nie ma". Masz totalną swobodę wyboru. Piszesz, że chcesz zostawić sobie E520 i obiektywy, więc musisz się zastanowić na czym najbardziej Ci zależy i to dokupić. Masz wybór od zaawansowanego kompaktu aż po jakiś nowy lusterkowy system.
Jeśli nie zależy Ci na gabarycie, to każdy bezlustrowiec z kitem zaspokoi Twoje wymagania.
Ostatnio Smasung NX300 z kitem ma fajną cenę (około 2200zł) i do tego LR4 w pakiecie.
Zastanawiam się ponownie nad omd ale musiałbym poczekać może z 3 lub 4 miesiące aż uzbieram resztę pieniędzy.
Zastanawiam się ponownie nad omd ale musiałbym poczekać może z 3 lub 4 miesiące aż uzbieram resztę pieniędzy.
W sumie to tak jak napisał tymczasowy_ to masz pełną swobodę wyboru.
Może napisz co chcesz dokupić do aparatu? Tylko kit, czy planujesz jeszcze jakieś obiektywy? Jeśli tak to jakie? Systemowe tylko, czy stare manualne też? Planujesz zakup lampy?
OM-D jest bardzo fajny, ale obrazek tej samej jakości da Ci też e-pl5. Natomiast stabilizacja i ergonomia zdecydowanie na plus om-d.
Ja zdecydowałem się na e-pl5 i najpierw dozbieranie optyki i akcesoriów, potem ewentualnie kupię wizjer do e-pl5, lub zmienię na om-d.
W międzyczasie dostępny będzie już na pewno e-p5, więc może się okaże że kupię właśnie jego. Ale w tej chwili wymiana korpusu jest na końcu.
Jeśli jednak podoba Ci się om-d i jesteś na niego zdecydowany to zbieraj na niego spokojnie, masz e-520, więc zdjęcia masz czym robić.
Chyba tak postąpię że na razie będę focił E-520 a dozbieram sobie do OMD. Najgorsze jest to że w moim mieście nie ma sklepu w którym mógłbym się przymierzyć do Olympusa OMD bo nigdzie go na sklepach nie mają. Najbliższe miasta to Poznań lub Wrocław. Także przymierzam się na sucho :)
Poczekam jeszcze z 3-4 miesiące i może z aparatem bym kupił obiektyw 45mm 1.8. A później lampę FL 600R :)