Zobacz pełną wersję : Niedroga a przyzwoita lampa do E-330 ?
Lgrzechu!!!
29.08.07, 09:40
Zamierzam kupić jakąś raczej nisko budżetową lampe błyskową do E 330. Nie chcę wydawać dużych pieniędzy ponieważ zdjęcia z uzyciem lampy stanowia u mnie mały procent ( ale zdażają się i wtedy lampa w aparacie nie daje rady ). Czy waszym zdaniem opłaca się kupować "tańsze lampy, jeśli tak to jakie modele mozecie polecić. Zauważyłem Tumaxa 880AFZ z liczbą przewodnią 33 przy 50mm i 386AFZ 42 przy 85mm ( podobno współpracują z Olkiem E330. Ceny 260zł/499zł, co o tym sadzicie? Można też kupić na allegro używaną FL36 za ok 500-600zł ( ale niestety używana ).
Cos mi sie zdaje, ze ktos juz pytal o te lampe w ponizszym temacie
https://forum.olympusclub.pl/topics29/e-system-i-stara-lampa-vt7656.htm
Musisz troche poszperac i moze cos sie znajdzie :razz:
Lgrzechu!!!
29.08.07, 10:19
Zigger gdybyś przeczytał ten wątek który wkleiłeś to byś zuważył, że ktoś zapytał o Tumaxa ale nie dostał odpowiedzi bo dyskusję prowadzili "praktycy elektronicy" (do takich ja się nie zaliczam) a temat dotyczył przeróbek .... Tak, że proszę o wypowiedzi innych kolegów, którzy sami używają tańszych lamp do aparatów systemu E ( najlepiej E330 ) i sa z nich zadowoleni/niezadowoleni.
To dobry pomysł, aby ktoś w końcu napisał, co w której lampie działa, a co nie przy podłączeniu do E-systemu.
Rozglądałem się za jakimiś 'tanimi' i Tumax wyglądał prawie przyzwoicie, poza jednym, że kręci się tylko góra-dół.
Z zebranym materiałów wynika mi też, że są spore problemy ze wspomaganiem AF'a. Tylko firmowe lampy Olka robią to dobrze, Metz to chyba tylko ten z górnej półki, Tumax'y tak sobie (Soligory ? Cullman ? O ile są jakieś).
Lgrzechu!!!
29.08.07, 12:45
Czyli Tumax to alternatywa z "wyrzeczeniami". Najbardziej denerwujace jest to, że w Stanach FL36 bez problemu mozna kupić za 500zł. Sam zamówiłem u znajomego Obiektyw 14-54 ( w przeliczeniu za 1020 zł !!! ) o lampę nie miałem sumienia już jęczeć :-) Super byłoby gdyby wypowiedział się jeszcze jakiś świadomy użytkownik Tumaxa.
Zigger gdybyś przeczytał ten wątek który wkleiłeś to byś zuważył, że ktoś zapytał o Tumaxa ale nie dostał odpowiedzi bo dyskusję prowadzili "praktycy elektronicy" (do takich ja się nie zaliczam) a temat dotyczył przeróbek ....
Czytalem go jakis czas temu i dlatego napisalem "zdaje mi sie", bo nie bylem na dzien dzisiejszy pewien ;) Do elektrykow i ja nie naleze, i, choc mam w domu opisywanego tam rowniez Hanimexa, to nie zabieram sie za takie przerowbki. A tanszą lampą tez bylbym zainteresowany. Pozdrawiam!