Zobacz pełną wersję : Gdzie trzymacie kopie plików?
Chodzi o bazę zdjęć, ale nie tylko. Co trochę okazuje sie, że potrzebuję zdjęć, których już nie mam.
W zasadzie to nie robię żadnych backupów plików - wiem, głupoty, ale tak jest kiedy na wszystko brakuje czasu.
Macie jakieś tanie i sprawdzone rozwiązanie?
Skoro backup to glupoty, moze sobie je drukuj.... w sumie inne pliki tez....
Zewnętrzny dysk albo dwa ;-)
Kupuj nowe dyski zewnętrzne o umiarkowanej pojemności. Np. teraz kup 1T, jak go zapełnisz, to kup 2T, zgraj na niego zawartość pierwszego i dopełnij do 2T, wtedy kup 4T, zgraj na niego zawartość 2T, zapomnij o 1T i dopełniaj do 4T... :)
Zewnętrzny dysk twardy jest najwygodniejszym rozwiązaniem.
Tak więc popieram kolegów powyżej.
Ja chyba nie bede orginalny, i bekapy domowe trzymam na dwoch zewnetrznych dyskach, a jak cos potrzebuje i wiem ze bede czesto korzystal to mam wywalone w chmure :)
pozdro
ja takie kiedyś poczyniłem w ramach odpowiedzi na Twe pytanie
http://dobas.blogspot.com/2012/11/backup-czyli-archiwizowanie-fotografii.html
@ (http://dobas.blogspot.com/2012/11/backup-czyli-archiwizowanie-fotografii.html)nyny - wywalone w chmure w sensie że jakiś google drive ?? - czy o co chodzi bo ta nomenklatura mnie wyprzedza ;)
Tyle, że chmura w sensowne cenie nie ma takiej pojemności by pomieścić 1TB.
Dobre są też płyty BluRraybo DVD niestety za małe.
Tyle, że chmura w sensowne cenie nie ma takiej pojemności by pomieścić 1TB.
Dobre są też płyty BluRraybo DVD niestety za małe.
jesli przez pojęcie chmura - rozumiemy dokładnie to samo czyli taką jakąś wirtualną przestrzeń dyskową - to nie trzymasz tam 1 TB materiału chyba że masz na prawdę zajebiste portfolio albo robisz zdjęcia na 4''x5'' a potem skanujesz..
W takim miejscu ma sens trzymanie zdjęć zacnych wywołanych do których potrzebujesz mieć dostęp jak będziesz w jakiejś Kambodży i odezwie się ktoś kto chce to nagle kupić.
jesli przez pojęcie chmura - rozumiemy dokładnie to samo czyli taką jakąś wirtualną przestrzeń dyskową - to nie trzymasz tam 1 TB materiału ...
Na razie tak..... za 3 lata... kto wie.
@ (http://dobas.blogspot.com/2012/11/backup-czyli-archiwizowanie-fotografii.html)nyny - wywalone w chmure w sensie że jakiś google drive ?? - czy o co chodzi bo ta nomenklatura mnie wyprzedza ;)
Akurat nie googlowy, ale dokladnie o ta usluge chodzi :)
pozdro
Powiedzmy dysk 500GB i tak jak piszą koledzy, chmura-u mnie SkyDrive i mam za free 25GB + dodatkowe chyba 20GB
Raz w roku drukuję najlepsze w/g mnie fotki, max do 40-50 szt, resztę zdjęć (te wydrukowane, te dobe, te do ktorych może wrocę, te co może jeszcze poprawię, ect) zgrywam na karty pamięci (1,2,4 G, co mi wpadnie tanio w ręce) i wkładam do kopertki którą wklejam w album. Dodatkowo dysk zewnętrzny, na ktorym jest wiecznie panujący bajzel :oops:.
Raz w roku drukuję najlepsze w/g mnie fotki, max do 40-50 szt, resztę zdjęć (te wydrukowane, te dobe, te do ktorych może wrocę, te co może jeszcze poprawię, ect) zgrywam na karty pamięci (1,2,4 G, co mi wpadnie tanio w ręce) i wkładam do kopertki którą wklejam w album. Dodatkowo dysk zewnętrzny, na ktorym jest wiecznie panujący bajzel :oops:.
No to jesteś z tych bezstresowych:grin: kozak jesteś:wink:oczywiście w dobrym słowa tego znaczeniu:-P
Wracając do chmury, to 1 TB kosztuje aktualnie 50 $/m-c
Nie pamiętam za bardzo, ale...wklejka z faktury, mam 25GB + dodatkowo
Pozycje
SkyDrive +50
- SkyDrive +50
czyli razem 75GB za
Cena: 57,30 zł
Ilość: 1
to chyba całkiem dobra cena?
Inna ciekawa opcja - stary komp przerabiamy na serwerek NAS. Warunek - potrzebna sieć na kablu [szybkość] ale po WiFi też pójdzie [jedynie zdalne wybudzanie nie zadziała]. Po sieci gigabitowej hula jak dysk lokalny. Można go wybudzać zdalnie i mamy w zasadzie dostęp z całego świata do naszych danych.
No i jest za free, w przeciwieństwie do dropboxów, skydriwów a i same dane są cały czasu u nas.
Koszta: stary komp [nowy też da radę ;) ], dysk [lepiej dwa do raidu], pendrive 4gb i trochę czasu.
Oprogramowanie - Freenas, Nas4free, Openfiler... Oczywiście są to darmowe sprawy.
W sieci jest dużo tutoriali.
A może być [i to naraz] serwerem: nas, ftp, dlna, itunes, torrent, time machine...
No i Win7 potrafi robić kopie zapasowe po sieci.
Box.com 50gb za darmo. Ceny bardzo ok.
Możliwość działania jako webdav co jest genialne - nie trzeba niczego instalować.
Crashplan.com dedykowany do kopii. Automatycznie wykonuje kopie na inne nasze komputery, a za opłatą online.
grizz na box.com 5gb jest za free, 50gb adrive.com
na box.com 50gb jest za darmo - co chwila są jakieś promocje, a to za rejestrację przez telefon z androidem, a to za polecenie.
Hmmm, czy w tym wątku mówimy o backupie czy dostępnej online bazie zdjęć?
Moim zdaniem na domowy backup wystarczą dwa dyski (dla zdublowanego zapisu) w kieszeniach, podłączane okazjonalnie po USB. W tej chwili myślę, że 2x 1TB to aż nadto dla uporządkowanego archiwum (nie tylko zdjęć), ale ostateczny wybór zależy od indywidualnych potrzeb.
Z kolei na bazę zdjęć online (która zapewne będzie co jakiś czas odświeżana) wystarczy chmurowe, darmowe 5 GB, które jak się okazuje stosują prawie wszyscy (chyba tylko Microsoft i adrive ma więcej) dostawcy tej usługi.
Dysk w chmurze czy fizycznie na biurku będzie miał zawsze za małą pojemność, więc nie pozostaje nic innego jak rozsądnie nią gospodarować.
---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
Raz w roku drukuję najlepsze w/g mnie fotki, max do 40-50 szt, resztę zdjęć (te wydrukowane, te dobe, te do ktorych może wrocę, te co może jeszcze poprawię, ect) zgrywam na karty pamięci (1,2,4 G, co mi wpadnie tanio w ręce) i wkładam do kopertki którą wklejam w album.
Z ciekawości, wróciłeś kiedyś do kopi zapisanej na karcie?
Ludzie, co wy w chumrach chcecie trzymac, ze tyle tych terabajtow potrzeba?
No chyba, ze nie rozrozniacie czym jest bekap, a czym mozliwosc skladowania podrecznych rzeczy dostepnych wszedzie i o kazdej porze.
Domowy NAS to tez takie mydlenie, zadnych gwarancji nie macie, ani pewnosci dostepnosci 24/h, do tego aby to mialo rece i nogi powinien sie na innego replikowac.
Wiec imho, przerost formy nad trescia jesli chodzi o domowe zastosowania:)
pozdro
Z ciekawości sprawdzam jak wygląda zdalne działanie mojej domowej Story.
Wisi na UPC 25/1,5 Mb, tutaj mam DSL 10/1
do amatorskiego uzytku jest jak najbardziej OK
---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
Z ciekawości, wróciłeś kiedyś do kopi zapisanej na karcie?[/QUOTE]
Tak, nawet dość często, przy np rodzinnym przeglądaniu albumu , często jest : "o, tego zdjecia nie mam", wtedy karta w czytnik.
k@czy (https://forum.olympusclub.pl/members/4142-k-czy) - ze zrozumieniem proszę. Fakt, że nie robię backupów nazwałem głupotą.
Zastanawiam się czy normalny dysk zewnątrzny jest dobrym pomysłem. Rozwiązania w chmurach już bardziej mi podchodzą, bo rozumiem, że wtedy, ktoś konkretny bierze odpowiedzialność za moje pliki, czy tak?
k@czy (https://forum.olympusclub.pl/members/4142-k-czy) - ze zrozumieniem proszę. Fakt, że nie robię backupów nazwałem głupotą.
Zastanawiam się czy normalny dysk zewnątrzny jest dobrym pomysłem. Rozwiązania w chmurach już bardziej mi podchodzą, bo rozumiem, że wtedy, ktoś konkretny bierze odpowiedzialność za moje pliki, czy tak?
Jak? Co mu zrobisz jak pliki stracisz?
No to najwyrazniej zrozumialem, to co napisales - wydawalo mi sie, ze backupy nazywasz glupota :)
Reasumujac - surowe pliki, archiwa, kopie bezpieczenstwa - dysk zewnetrzny+lokalny jesli rozmiar pozwala.
Gotowe zdjecia, pliki wielokrotnego uzytku, czesto uzywane rzeczy - chmurka+lokalny oczywiscie.
Odpowiedzialnosci nie ponosi nikt inny oprocz ciebie :) No bo niby jak? :)
fret (https://forum.olympusclub.pl/members/12903-fret) - nie wiem co mu zrobię, zakładam że żadnych plików nie stracę. Pytam po prostu czy właściciele usług do których przesyła się pliki biorą za nie odpowiedzialność. Oczywiście tutaj chodzi o płatne usługi, ale jak najtańsze.
fret (https://forum.olympusclub.pl/members/12903-fret) - nie wiem co mu zrobię, zakładam że żadnych plików nie stracę. Pytam po prostu czy właściciele usług do których przesyła się pliki biorą za nie odpowiedzialność. Oczywiście tutaj chodzi o płatne usługi, ale jak najtańsze.
Toz wszystko masz w umowie ktora z uslugodawca zawierasz.
pozdro
Ciężko mieć zaufanie do usługi, która jest w fizycznie oddalonej od nas lokalizacji, nawet jeśli jest płatna. Sama usługa może wiecznie przechowywać pliki, ale po drodze jest tyle możliwości by utracić do nich dostęp (awarie sieci energetycznej, telekomunikacyjnej, przejęcie przez niepowołane osoby kontroli nad kontem w chmurze), że o usłudze chmurowej warto myśleć w kategoriach wsparcia, a nie jedynego miejsca dla naszych plików.
Zresztą wystarczy spojrzeć na działanie większości usług przechowywania danych w chmurach. Mamy wydzielony folder na dysku (kopia lokalna), którego obraz przenoszony jest do chmury i funkcjonuje tam w skali 1:1. Przede wszystkim dzięki temu mamy ułatwione udostępnianie plików, a ponadto możemy na bieżąco korzystać z zasobów w wielu miejscach (komputerach) bez fizycznego targania tego ze sobą w postaci pendrive-ów czy innych dysków małych pojemności.
Właściwie to podsumował Nyny. Backup, czyli swojsko rozumiana kopia plików, kopia bezpieczeństwa to lokalnie przez nas przechowywane, dodatkowe nośniki, którą są okazyjnie synchronizowane, i mogą być uruchomione w razie awarii. Przenoszenie odpowiedzialności za nasze pliki na dostawce usługi chmurowej, nawet przy niezwykłym zaufaniu i obwarowaniu tego umowami jest ryzykowne.
Kopie plików (zdjęć) trzymam na zewnętrznym dysku 1TB a kopie tych kopii w skoroszytach na negatywy i pudełkach na slajdy.
Ja myślałem, aby kupić np. 3 pendrivy po 32 gb, resztę trzymać na dwóch dyskach w kompie. W sumie nie jestem jeszcze zdecydowany, może lepszy będzie dysk 320 gb.... Spodobały mi sie dwa modele:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.okazje.info.pl/km/komputery/transcend-320-gb-ts320gsj25m2.html)Transcend 320 GB TS320GSJ25M2 (http://www.okazje.info.pl/km/komputery/transcend-320-gb-ts320gsj25m2.html)
lub 500 gb
HDD PLATINUM MY DRIVE 500GB 2,5\"USB (http://sklep.wolnet.pl/hdd-platinum-my-drive-500gb-2-5-usb-2-0-zew-czarny.html)
Rozumiecie coś z tego - http://www.tanibackup.pl/oferta/bezpieczna-przystan-porownanie-cen/
Próbuję coś znaleźć bez przepłacania, coś zewnętrznego, z szyfrowaniem, kilkoma kopiami danych, ale rozsądnie, bez przepłacania, a rozbicie cenowe jest delikatnie mówiąc dziwne. Skąd aż taka różnica?
Ja myślałem, aby kupić np. 3 pendrivy po 32 gb, resztę trzymać na dwóch dyskach w kompie. W sumie nie jestem jeszcze zdecydowany, może lepszy będzie dysk 320 gb.... Spodobały mi sie dwa modele:
(http://sklep.wolnet.pl/hdd-platinum-my-drive-500gb-2-5-usb-2-0-zew-czarny.html)
Jak kupować dysk, to najlepiej od renomowanego producenta. Mam tutaj na myśli Western Digital, Seagate, Samsung (ten już zaprzestał produkcji dysków twardych).
Można też kupić zwykły dysk 2,5 cala + obudowę USB do niego.
Jak kupować dysk, to najlepiej od renomowanego producenta. Mam tutaj na myśli Western Digital, Seagate, Samsung (ten już zaprzestał produkcji dysków twardych).
Można też kupić zwykły dysk 2,5 cala + obudowę USB do niego.
Mama taką obudowę,ale nie dość, że to duże pudełko, to na dodatek dodatkowy koszt. A co do firmy to zawsze byłem za Seagate i to chyba jednak dobry pomysł, aby pozostać przy renomowanej firmie...
Tak, że tak segate... I zwłaszcza przy pewnej serii dysków z 11 na końcu ;)
BTW obudowa na dysk 2.5 jest niewielka...
Tak, że tak segate... I zwłaszcza przy pewnej serii dysków z 11 na końcu ;)
BTW obudowa na dysk 2.5 jest niewielka...
Co masz konkretnie na myśli przy tej serii?
Parę lat temu sypała się niezawodnie...
No to moze doradź coś dobrego i nie drogiego :)
Ja nie odradzam segate, zwracam tylko uwagę, że i solidnym firmom zdarzają się ostre wpadki.
Ok. A więc tą serię będę mieć na uwadze :)
Od 2 lat zdjęcia archiwizuję na domowym serwerku podłączonym do domowej sieci przez router z wifi.
Serwerek to czarne małe pudełeczko (firmy nie pamiętam) z kontrolerem raid. Wewnątrz 2 dyski połączone w "lustrzany raid". Czyli dane dublują się na dyskach. Jak jeden z dysków padnie dane są na drugim.
Przy pomocy programów ftp praktycznie dostępnych na kaźdej platformie sprzętowej ( Windows,linux,iOS,) archiwiuję zdjęcia i inne pliki z PieCa, laptopów, smartfonów, tabletów.
Wcześniej archiwum miałem na PieCu w którym płyta główna miała obsługę "raidu lustrzanego".
Będę wdzięczny za odpowiedzi na pytania, które postawiłem na poprzedniej stronie tego tematu ;-)
Chodzi o ten ranking firm backupowych.
Ja nie odradzam segate, zwracam tylko uwagę, że i solidnym firmom zdarzają się ostre wpadki.
A to chyba nic nowego, nie myli sie ten co nic nie robi;)
pozdro
Będę wdzięczny za odpowiedzi na pytania, które postawiłem na poprzedniej stronie tego tematu ;-)
Chodzi o ten ranking firm backupowych.
Rzuc okiem tu:
http://www.pcworld.pl/news/356636/Backup.plikow.online.ktore.wybrac.html
Dzięki, ale ten artykuł ma 3 lata i chyba nie są to rozwiązania dla firm, prawda?
Jestem w stanie płacić, tylko za jakościową usługę. Poważnie nikt z czegoś takiego nie korzysta? Z żadnej pozycji z tego rankingu?
Dzięki, ale ten artykuł ma 3 lata i chyba nie są to rozwiązania dla firm, prawda?
Jestem w stanie płacić, tylko za jakościową usługę. Poważnie nikt z czegoś takiego nie korzysta? Z żadnej pozycji z tego rankingu?
A czyms sie roznia rozwiazania dla firm od rozwiazan dla nie-firm...?
Wiesz co?
Na stronie znalazlem 11 nazw i adresow firm, ktore zajmuja sie backupem online - jak rozumiem sprawdziles je wszystkie i zaden ci nie pasuje.
Oczekujesz super jakosci i odpowiedzialnosci za mozliwie najnizsza cene - zmartwie cie - te dwie rzeczy nie ida w parze.
Sa sobie poszukaj, mnie sie nie chce. Zreszta jak widze tobie tez nie.
kamil_andrzej
10.05.13, 16:58
Od prawie pół roku używam Dropboxa w wersji free, ostatnio dodatkowo dostałem prawie 50 GB - wystarczy na backup i nie tylko
Syd Barrett
12.05.13, 16:41
Od prawie pół roku używam Dropboxa w wersji free, ostatnio dodatkowo dostałem prawie 50 GB - wystarczy na backup i nie tylko
Z ciekawości - w jaki sposób dostać 50GB? Na oficjalnej stronie jest napisane, że za polecanie można rozszerzyć konto o 16GB. Kiedyś były podobno sprzedawane za kilka/kilkanaście zł dodatkowe pojemności na Allegro, które później sukcesywnie były wyłączane przez Dropbox z racji przekrętu.
Żeby było w temacie - kupiłem rok temu przenośny dysk 750GB, na którym trzymałem kopię zapasową wszystkich zdjęć, razem z wersjami roboczymi i rawami a miejsca starczyło również na filmy, teledyski, koncerty i różne tutoriale oraz muzykę. Oczywiście dysk jest ukryty, nie w szufladzie przy komputerze.
ps. Czy istnieje możliwość przywrócenia wyglądu Forum na takie, co było - z podglądem ostatnich postów w kolumnie po prawej? -co kilka dni klikając "ostatnie" posty oglądam to samo.
kamil_andrzej
12.05.13, 17:29
[QUOTE=Syd Barrett;951416]Z ciekawości - w jaki sposób dostać 50GB? Na oficjalnej stronie jest napisane, że za polecanie można rozszerzyć konto o 16GB. Kiedyś były podobno sprzedawane za kilka/kilkanaście zł dodatkowe pojemności na Allegro, które później sukcesywnie były wyłączane przez Dropbox z racji przekrętu.
Sam byłem zdziwiony dodatkową ilością. Dokładnie to dodatkowe 48GB na 12 miesięcy.
kaczy - czytaj cały wątek, a nie wybrane posty. Prosiłem o odniesienie się do aktualnego porównania - http://www.tanibackup.pl/oferta/bezpieczna-przystan-porownanie-cen/ Wiarygodności, cen i możliwości. Co do dropboxa... http://niebezpiecznik.pl/post/dropbox-mozna-sie-bylo-zalogowac-bez-hasla/
kamil_andrzej
13.05.13, 19:22
kaczy - czytaj cały wątek, a nie wybrane posty. Prosiłem o odniesienie się do aktualnego porównania - http://www.tanibackup.pl/oferta/bezpieczna-przystan-porownanie-cen/ Wiarygodności, cen i możliwości. Co do dropboxa... http://niebezpiecznik.pl/post/dropbox-mozna-sie-bylo-zalogowac-bez-hasla/.
Cóż nie ma nic doskonałego, nawet największym zdarzają się wpadki i niebezpieczne niespodzianki, może stąd ta promocja na dodatkową przestrzeń...
Co do backupu - dwa 1 terabajtowe dyski zewnętrzne (bez połączenia z Dropboxem :wink:), do tego najważniejsze zdjęcia dodatkowo na płytach BD i na razie wystarczy. Producentów jest wielu, nie polecam WD, miałem dwa dyski, niestety obydwa padły i nie dało się nic z nich wyciągnąć :cry:.
No i właśnie dlatego uważam, że rozwiązanie dla firmy powinno być płatne, bo przy darmówce różne rzeczy się zdarzają.
Kiedy chodzi o dane firmowe i rzeczy do których nikt nie powinien mieć dostępu to nie ma jaj, rozwiązanie powinno być pewne i sprawdzone, ale każdy sam decyduje o swoich plikach.
[QUOTE=Syd Barrett;951416]Z ciekawości - w jaki sposób dostać 50GB? Na oficjalnej stronie jest napisane, że za polecanie można rozszerzyć konto o 16GB. Kiedyś były podobno sprzedawane za kilka/kilkanaście zł dodatkowe pojemności na Allegro, które później sukcesywnie były wyłączane przez Dropbox z racji przekrętu.
Sam byłem zdziwiony dodatkową ilością. Dokładnie to dodatkowe 48GB na 12 miesięcy.
Te dodatkowe 48 GB to za dodatkowe urządzenie. Przykładowo: miałeś zainstalowanego DBxa na kompie, a dołożyłeś sobie tę samą aplikację na telefonie lub tablecie.
Ja dostałem za telefon z Androidem.
Powinieneś dostać maila z informacją. Zresztą od miesiąca DropBox jest już w języku polskim. Też powinieneś dostać maila z informację i linkiem do aktywacji polskiej wersji językowej.
[QUOTE=kamil_andrzej;951428]
Te dodatkowe 48 GB to za dodatkowe urządzenie. Przykładowo: miałeś zainstalowanego DBxa na kompie, a dołożyłeś sobie tę samą aplikację na telefonie lub tablecie.
Mi dali chyba tylko z 2 GB za instalację dropboxa na Androidzie.
Wiem, że były jakieś promocje na dodatkową przestrzeń do telefonów Samsunga.
Nawet znalazłem to info w ich regulaminie
Czy mój telefon lub tablet marki Samsung uprawnia mnie do uzyskania bezpłatnego miejsca w ramach promocji?
Jeśli posiadasz nowy telefon lub tablet marki Samsung z zainstalowaną aplikacją Dropbox, możesz uzyskać 48 GB bezpłatnego miejsca nawet na dwa lata. Warunki, które musisz spełnić, aby móc skorzystać z promocji:
Aplikacja Dropbox musi być fabrycznie zainstalowana na Twoim urządzeniu.
Musisz ukończyć przynajmniej pięć kroków z naszego przewodnika Wprowadzenie.
Twój operator musi uczestniczyć w promocji.
Ja też rozszerzyłem w zimę konto DropBoxa do 50GB bo mam telefon na androidzie.
Ale najlepszy backup wg mnie zaproponował Marcin Dobas - SyncToy + zewnętrzny dysk i 2-3 razy w miesiącu robie kopię swoich plików. Mnie takie rozwiązanie odpowiada.
+500M za instalkę na Androidzie - dzisiaj.
kamil_andrzej
15.05.13, 18:45
[QUOTE=kamil_andrzej;951428]
Powinieneś dostać maila z informacją. Zresztą od miesiąca DropBox jest już w języku polskim. Też powinieneś dostać maila z informację i linkiem do aktywacji polskiej wersji językowej.
Mam zainstalowanego dropboxa na kilku urządzeniach (tablecie też) dodatkowo współdzielę przestrzeń dyskową z innymi osobami. Mail informacyjny niestety nie był jeszcze po polsku ale wyraźnie w nim zaznaczono, że z racji zainstalowania dropboxa na tablecie. Wszystko się zgadza, tajemnic żadnych nie ma. A przestrzeń dyskowa zawsze się przyda.
A co powiecie o takim modelu ?: http://sklep.wolnet.pl/hdd-seagate-backup-plus-500-gb-2-5-stbu500202-zew.html
I nie mieliście problemów z dropboxem? Czy po prostu akurat nie korzystaliście z tego, kiedy rzeczywiście te problemy były?
kamil_andrzej
16.05.13, 16:42
I nie mieliście problemów z dropboxem? Czy po prostu akurat nie korzystaliście z tego, kiedy rzeczywiście te problemy były?
Absolutnie żadnych problemów, używam dropboxa od mniej więcej pół roku, jak do tej pory nie było żadnych niespodzianek.
No już nie zdziwiaj, zainstaluj i używaj. Najpierw byle co, a po roku ważniejsze
Syd Barrett
16.05.13, 19:37
(na 48GB)
[QUOTE=Bodzip;952490]
Aplikacja Dropbox musi być fabrycznie zainstalowana na Twoim urządzeniu.
Musisz ukończyć przynajmniej pięć kroków z naszego przewodnika Wprowadzenie.
Twój operator musi uczestniczyć w promocji.
No, nieźle. Sam sobie wrzucałem Androida i dostałem 500MB.
No ale nic, dziękuję za wyjaśnienie.
Ostatecznie można wrzucać pliki np. na chomika, tylko ani nie jest łatwo to później ściągnąć, ani prędkość wysyłania nie jest rewelacyjna. Zresztą Dropbox też nie jest najszybszy, jak to ktoś zaznaczył, za to gdybym chciał trzymać dane w sieci (i miał te 48GB, których nie mam) to właśnie on jest moim bezpłatnym faworytem.
Darekw1967
17.05.13, 12:17
Powiedzmy dysk 500GB i tak jak piszą koledzy, chmura-u mnie SkyDrive i mam za free 25GB + dodatkowe chyba 20GB
Witam !
Zainstalowalem sobie testowo SkyDrive i cos tutaj jest nie tak z udostepnianiem plikow.
Udostepnilem 1 katalog a mozna z tego linku wchodzic do innych podkatalogow.
Pozdrawiam
Bodzip - widziałeś to co pokazywałem kilka stron temu? O to - http://niebezpiecznik.pl/post/dropbox-klamie/
To o niczym nie świadczy, ale... przetestuję sobie bezpieczną przystań z taniego backupu. Po tym ocenię czy jest sens płacić.
Jeśli faktycznie chodzi o bardzo ważne dane, to logiczne że całość powinna leżeć zaszyfrowana na kilku bezpiecznych serwerach. Swego czasu straciliśmy w firmie wszystkie dane.
Mieliśmy oczywiście kopie zapasowe na dyskach twardych, ale zlodzieja nie interesowało co jest na dysku - dla niego był to kolejny fant. Zatem radzę kopie plików trzymać poza firmą.
W przypadku firmy można zainwestować choćby w ognioodporny sejf gdzie będą trzymane między innymi dyski z backupem.
Dane w chmurze nie wydają mi się dość bezpiecznym rozwiązaniem.
Zakupiłem sobie jednak taki dysk :Backup Plus USB 3.0
O to zdarty tekst, który przybliższy nieco informacji:
"zewnętrzny dysk podłączany za pomocą interfejsu USB 3.0. Pojemność nośnika wynosi 500 GB. Rozmiar dysku wynosi 2.5 cali. Maksymalny transfer jest na poziomie 4.8 Gb/s. W zestawie znajduje się przewód USB 3.0 oraz płyta CD ze sterownikami i oprogramowaniem.
Backup Plus to rodzina zewnętrznych dysków firmy Seagate, które pozwalają robić więcej zdjęć i filmów, chronić wszystkie Twoje cyfrowe zasoby i zarządzać tym wszystkim za pomocą jednego, intuicyjnego pulpitu nawigacyjnego.
Wybierz tworzenie kopii zapasowych w trybie zaplanowanym lub ciągłym bezpośrednio na pulpicie nawigacyjnym i zapomnij.
Automatycznie zapisuj pliki udostępniane udostępniane online
Udostępniaj wiele plików multimedialnych na portalach społecznościowych takich jak Facebook i Flickr
W mgnieniu oka uaktualnij połączenie za pomocą opcjonalnych adapterów aktualizujących"
Ponoć dają do tego jeszcze 4 gb gratis w chmurze.
Dla mnie gicio.
Sejf? ;-) To chyba przesada - wkrótce będę miał w miarę konkretnie przetestowaną usługę backupową to wam napiszę nieco więcej na ten temat.
Ekhm Flickr daje 1 TB miejsca za darmo... - jakby ktoś jeszcze nie zauważył.
Na G+ nie ma ograniczeń.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Tylko pytanie czy darmowe rozwiązanie jest bezpieczne, bo nikt się nie będzie zajmował usługą, która jest darmowa. Chyba że te systemy zarabiają w jakiś inny sposób. Po testach płatnego rozwiązania przemyślę czy jest również sens testować rozwiązanie darmowe.
Tak, tak... w komputerowym świadku, w ogóle nie ma przykładów darmowych usług, które jakością nie ustępują płatnej braci.
Biorąc pod uwagę opłaty roczne, można kupić zewnętrzny twardy dysk i wyjdzie na to samo, akurat gwarancję dają na 2 lata. Właśnie padł mi dysk WD 250G i też mam ,mały problem. Od Dropboxa udało się wycisnąć raptem 4.2 Giga i 50% mam już wykorzystane. Windows Live na SkyDrive dał mi 25G, ale to wszystko mało.
Biorąc pod uwagę opłaty roczne, można kupić zewnętrzny twardy dysk i wyjdzie na to samo, akurat gwarancję dają na 2 lata. Właśnie padł mi dysk WD 250G i też mam ,mały problem. Od Dropboxa udało się wycisnąć raptem 4.2 Giga i 50% mam już wykorzystane. Windows Live na SkyDrive dał mi 25G, ale to wszystko mało.
1. nie wyjdzie na to samo - dysk to nie alternatywa dla backupu online. Rozwiązania wzajemnie się uzupełniają
2. box.com - 50gb za darmo, flickr 1TB za darmo...
1. nie wyjdzie na to samo - dysk to nie alternatywa dla backupu online. Rozwiązania wzajemnie się uzupełniają
2. box.com - 50gb za darmo, flickr 1TB za darmo...
Ale box.com startujesz od 5Giga? Czytałem coś ostatnio, że nie dostajesz 50 od ręki.
5G - free
25G - 8,5€
50G - 17€
takie wartości podają przy rejestracji konta.
Bardzo łatwo dostać 50gb - co chwila pojawiają sie jakieś promocje.
Tak, tak... w komputerowym świadku, w ogóle nie ma przykładów darmowych usług, które jakością nie ustępują płatnej braci.
Wątpisz w to co piszesz? Bo jakoś średnio sobie wyobrażam żeby jakakolwiek usługa darmowa miała jakość tej płatnej, zaczynając choćby od samego supportu.
Google i google aps... Evernote, asana, flickr, box, cała reszta usług freemium
Bardzo łatwo dostać 50gb - co chwila pojawiają sie jakieś promocje.
Aby otrzymać 50G należy zainstalować aplikację w telefonie lub tablecie a następnie napisać do admina. Faktycznie jest to chwila.
Przy okazji GG oferuje 5G w usłudze "Dysk".
...tak z 40 kont i mamy prawie dysk twardy...
Wrzucam pliki na tani backup, śmiga na górnych parametrach łącza, w sumie to nie kojarzę kiedy ostatnio miałem taki upload, ale akurat w tym temacie są bardziej istotne kwestie. Wkrótce napiszę coś więcej.
Mój martwy WD ożył, właśnie kopiuję na dysk wewnętrzny pliki. Chciałem odzysk wrzucić w chmurę Flikr'a. Niestety, ale chyba nie ma możliwości wrzucać całych katalogów jak w "Box'ie".