PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 i USB.

Peterek
23.04.13, 12:39
Witajcie. Mam dziwne zachowanie mojego Olka i nie potrafię sobie poradzić.
Gdzieś od roku, po podłączeniu kabla USB , na wyświetlaczu Olka pojawia się czerwony napis BRAK POŁĄCZENIA. Żeby było ciekawiej, to komp widzi aparat, w trybie "urządzenie przenośne" (dysk) i zdjęcia mogę w tym trybie spokojnie zrzucić. Natomiast nie działa tryb rozpoznawania w oprogramowaniu "Olympus Master 2" a chciałem zrobić upgrade firmware'u. Jako uzupełnienie dodam, że mój Olek, zawsze był leniwie rozpoznawany przez WIN 7. Trzeba było robić 2-3 on/off aparatu, żeby się wreszcie pojawił jako rozpoznane urządzenie USB. Czy jest to może jakieś ustawienie MENU aparatu, które JA przestawiłem ?

ahutta
23.04.13, 22:00
Zerknij do instrukcji na sronę 72 i 80
http://www.olympus.hu/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2007_/E-510_MANUAL_PL.pdf

Peterek
23.04.13, 23:45
Wielkie dzięki. Pomogłeś. Problem polegał na tym, że w pierwszym podmenu TRYBU USB wyświetlały się tylko pola PROSTY i WŁASNE. Dopiero wybór WŁASNE , otwiera podmenu AUTO, ZAPIS, MTP, STERUJ. Dzięki za manuala. Nie masz przypadkiem Service Manual ? :lol::lol::lol:

ahutta
23.04.13, 23:58
No nie mów, że tak poprzestawiałeś, że przestał się aparat uruchamiać :mrgreen:

Peterek
24.04.13, 10:48
No nie :grin: Ale w menu aparatu jest jednak haczyk. W ustawianiu USB jak się zapomni o NIŻSZYCH podmenu (albo się nie wie) to można szukać do us... śmierci. :lol:
Jak to jest np. że mam w aparacie firware v. 1.0 a w "Olympus Master 2", upgrade odpowiada : "masz najnowszą wersję"? Na japońskiej stronie Olka widziałem wzmiankę o wersji 1.3 dla E-510/E-3.
Czy można jakoś wymusić reinstalację firmware, pomimo posiadania "najnowszej" wersji ?