PDA

Zobacz pełną wersję : Profie obiektywów m4/3 Lightroom

Mcarto
21.04.13, 13:20
Mam pytanie:
Wczoraj postanowiłem ściągnąć profile obiektywów (Panasy 14-45,14-42 i nowy Olek 17mm) do Lightrooma i spotkała mnie niespodzianka.
Mogę sam wykonać odpowiednie profile za pomocą programu Adobe ale znalazłem informacje, że korpusy m4/3 automatycznie usuwają dystorsje obiektywów na poziomie puszki - szukałem funkcji w menu aparatu ale nic podobnego nie znalazłem??

Czy jest tam korekta? i działa zarówno w RAW jak i JPG? Co będzie jeśli do korpusu GX1 z 2011r. ze starszym firmware (nie ma nowego) podczepię nową 17-tkę Olka? oprogramowanie obiektywu załatwi sprawę?

epicure
21.04.13, 13:38
Adobe wprowadza korekcję obiektywów m4/3 bez potrzeby instalowania profili. Ładujesz zdjęcie i już masz skorygowane.

A puszki też korygują dystorsję, tylko że w jpegach, a nie w rawach. Opcji tej nie ma w menu, bo i tak nie nie można jej wyłączyć, więc po co miałaby być? :)

Mcarto
21.04.13, 14:06
Adobe wprowadza korekcję obiektywów m4/3 bez potrzeby instalowania profili. Ładujesz zdjęcie i już masz skorygowane.

A puszki też korygują dystorsję, tylko że w jpegach, a nie w rawach. Opcji tej nie ma w menu, bo i tak nie nie można jej wyłączyć, więc po co miałaby być? :)

Dzięki:)
Wczoraj starałem się coś wygooglować ale informacje były często sprzeczne. Swoją drogą ciekawe, że Adobe traktuje mikrusy z automatu a w przypadku innych producentów trzeba zaznaczać korekcję obiektywów.

epicure
21.04.13, 14:25
Chyba wszystkie bezlusterkowce i kompakty są z automatu korygowane przez Adobe. Lustrzanki nie, bo w czasach, gdy powstawały ich bagnety nikomu się nawet nie śniło o czymś takim, jak korekcja programowa.

Mcarto
21.04.13, 14:44
Chyba wszystkie bezlusterkowce i kompakty są z automatu korygowane przez Adobe. Lustrzanki nie, bo w czasach, gdy powstawały ich bagnety nikomu się nawet nie śniło o czymś takim, jak korekcja programowa.
W przypadku Canona s100 też muszę włączyć korekcję.

epicure
21.04.13, 14:53
Widocznie wszystko zależy od tego, jak się dogadali z poszczególnymi producentami.

nightelf
21.04.13, 19:45
Ciekawe w takim razie jak działa korekcja z Canonem EOS M.

skow
22.04.13, 12:06

Oczywiście ww uwaga nie dotyczy E-systemu.
Tam od początku były zapisywane meta informacje dot. zniekształceń obiektywów.