Zobacz pełną wersję : E400 vs E410 i szkiełka
Witam wszystkich serdecznie...
stoję przed wyborem lustrzanki, zapoznałem się już z tematami na tym forum i w zasiegu mojej kieszeni są dwa olympusy tak jak w tytule 400 i 410 ale...powstaje jeszcze jedno pytanie...w tej chwili za cenę poniżej 2300zł można dostać E400 w dual kit-cie oraz E410 ale z jedym kitowym obiektywem...i w tym kiejscu chciałbym abyście mi doradzili czy lepiej wziaść dwa kitowe szkiełka i starszy model czy nowszy model ale jedno szkiełko??
Aparat potrzebny jest do typowo amatorkich zastosowań...ale muszę zaznaczyć że lubię czasami podjechać na Okęcie i cykać fotki samolotom i tutaj przydałoby się dłuższe szkiełko...co o tym wszystkim myślicie?? niestety jestem poza zasięgiem E410 w dualu a tym bardziej E510... :cry:
E-410 od E-400 rozni sie tylko tym, ze ma LV. Jesli nie jest Ci to potrzebne, a raczej potrzebujesz dluzszego obiektywu, to chyba wybor prosty. E-400 w dual kicie. Przemysl, Ci na pewno LV nie potrzebujesz i czy wolisz zamiast tego dluzszy obiektyw. Jesli rzeczywiscie tak, to MZ bierz E-400 z dwoma szklami.
Pzdr
dog_master
27.08.07, 23:38
Nie tylko bo E410 ma lepsza, nowa [mniej szumiaca] matryce niz E400. :)
Ja bym wybrala w takim razie E400 + 2., bo to szkla sa najwazniejsze i samoloty lepiej Ci wyjda z E400+40-150 niz E410+14-42 :)
Ale... tak sobie mysle... 150mm bedzie na lotniska troche krotko i tak ;)
Z tych dwoch E410. Jesli zas chodzi o samoloty to zapomnij o 40-150. On jest dużo za krótki. Nadaje sie do focenia bawiących sie dzieciaków, czy tez obiektów oddalonych od aparatu w granicach 10 metrów, no góra 20 (w zaleznosci od tego jakie chcesz foty pstrykac). Na samoloty bardziej nadaje sie juz nowy ZD70-300, tyle ze komfort robienia nim fot w polaczeniu z takim maluchem jak E410 moze byc wątpliwy.
E-400 to była przejściówka, zrobiona po to, żeby pokazać cokolwiek. USB 1.1 nie poprawia stanu rzeczy a chłopaki trochę narzekają na problemy z matrycami.
kisi dobrze gada, 40-150 to taki rekreacyjny tele - nawet nad morzem nie można nim zbytnio poszaleć, bo wszystko co się rusza jest za daleko... 15-20m to max na efektowne zdjęcie, potem masz już tylko kropkę w kadrze...
kup single kit i zbieraj do skarpety na 70-300...
Różnica w cenie wynosi dokładnie 300 zł
Olympus E 410 kit 14-42 + 40-150+TORBA GRATIS cena 2499 zł
w fotobasi (http://fotobasia.pl/produkt.php?id=1788)
Olympus E-400 + 14-42 mm + 40-150 mm cena 2199 zł
w euromega (http://www.euromega.pl/shopping/product_enlarge.php?ref22=sk&id=1413)
300 zł za LV, nowszą matrycę i jakąś torbę to nie dużo ;)
Hm....
Oj ten ból głowy...i portfela.... :cry:
To jednak bardziej polecacie opcje E410...
powoli głupieje już...w takim razie jeszcze jedno pytanie...czy 40-150 nie wystarczy na pocżątek amatorowi, dla którego to będzie pierwsza cyfrowa lustrzanka??
Z tego co oglądałem dział "Zdjęcia lotnicze" który znalazłem w międzyczasie to ludzie całkiem dobrze sobie radzą E500 plus 40-150...a podobno to starsze technologicznie lustro od E400??
Mętlik już mam...ale z tego co czytałem to nie ja jeden tak mam przed zakupem :mrgreen: ...
Hm....
Oj ten ból głowy...i portfela.... :cry:
To jednak bardziej polecacie opcje E410...
powoli głupieje już...w takim razie jeszcze jedno pytanie...czy 40-150 nie wystarczy na pocżątek amatorowi, dla którego to będzie pierwsza cyfrowa lustrzanka??
Z tego co oglądałem dział "Zdjęcia lotnicze" który znalazłem w międzyczasie to ludzie całkiem dobrze sobie radzą E500 plus 40-150...a podobno to starsze technologicznie lustro od E400??
Mętlik już mam...ale z tego co czytałem to nie ja jeden tak mam przed zakupem :mrgreen: ...
40-150 daje radę, ale czasem trzeba uruchomić zoom nożny :-) Robiąc zdjęcia kaczek i innych ustrojstw musiałem czasem nieźle biegać zamiast siedzieć jak snajper i czekać :-) Ten obiektyw możesz spokojnie kupić - jest na tyle dobry, że jak będziesz potrzebował dłuższej ogniskowej, to go odsprzedasz z niewielką stratą i kupisz sobie 70-300 :-) A jak dostaniesz gdzieś jego starszą wersję za niewielkie pieniądze, to możesz go sprzedać nawet z zyskiem :-)
OK, więc w takim razie zostaje przy dualu...ale tu pojawia się jeszcze jedno pytanie czy warto dołożyć średnio ca.400zł do E410?? Czyli generalnie do lepszej matrycy bo na LV to mi średnio zależy...
dog_master
28.08.07, 13:36
Dokladnie :) Dla lepszej matrycy, dla mniejszego szumu.
Aaa, na pewno bedzie Ci aparat dobrze lezal w dloniach? On nie ma gripa. Najlepiej by bylo, gdybys potrzymal go w sklepie, kupowac nie muisz, taki MediaMarkt powinien miec E4x0. [nie wiem, moze to sprawdzales, aczkolwiek imho lepiej zaznaczyc to niz nie :)]
Właśnie za chwilę się wybieram pooglądać na żywca i poobmacywać ;) ...
Wiem że 400 i 410 nie mają gripa ale niestety 510 to już naprawdę za drogi interes...
Patrzyłem na inne zestewy gripowe, ale są już na wykończeniu i ceny są przewrtościowane...
Właśnie za chwilę się wybieram pooglądać na żywca i poobmacywać ;) ...
Wiem że 400 i 410 nie mają gripa ale niestety 510 to już naprawdę za drogi interes...
Patrzyłem na inne zestewy gripowe, ale są już na wykończeniu i ceny są przewrtościowane...
Z tego jak piszesz to wnioskuje ze w twoim przypadku body wazniejsze jest od szklarni (a limituje cena) ale jednak zastanow sie nad E510 - jest lepszy i wygodniejszy. Lepiej poczekac dluzej na tele anizeli miec je wczesniej podlaczone do E410 (pchełki). E410 to rekreacyjny aparat i do niego wrecz pasuja nowe kitowce (14-42 oraz nowy 40-150). To wrecz super duet. Ale podlaczenie 70-300 (a tak naprawde to jest on tym prawdziwym tele) wydaje mi sie ze bedzie nieporozumieniem do tego body. Owszem mozna, ale jesli chcesz czerpac jakakolwiek radosc z fotografowania to do tego 70-300 minimum E510.
Chyba lepiej wziasc brakujaca kwote na raty ale jednak radze E510.
Co zas sie tyczy 40-150 kwestii ze ludziska sobie radza, jasne ze radza bo do tej pory nie bylo prawdziwego tele (zwlaszcza tak taniego). Nogi pomagaly, ale nie do wszystkiego mozesz podejsc blisko zeby nie sploszyc.
Byłem macałem obydwa, kręciłem i generalnie do mojej ręki pasują obydwa...ale chyba rzeczywiście E510 będzie lepszy do większego szkła...takze problem leży głownie w gotówce
Czyli dual kit 510 na kredyt...bo chyba lepiej mieć narazie 40-150 a za jakiś rok jak już raty się skończą dokupić 70-300?? Tak myśle, ale wypowiedzcie się...
I jeszcze jak myślicie jakie są szanse na potanienie E510 w najbliższym czasie, jak byłem w MM dziś to cena zestawu E510 w dualu to 4300zł czyli tam mają z czego schodzić, natomiast w necie to 3600zł...
De fakto, E-510 to najlepszy wybór z rozważanej przez ciebie "trójcy" ze względu na Image Stabilizer na pokładzie.
Jak tylko cię stać, to bierz - nawet na raty. Na pewno nie będziesz żałował.
I jak najbardziej w dual kicie. Na początek starcza i sporo frajdy daje nawet 40-150.
Ja nie żałuję swego wyboru.
W momencie promocyjnego zakupu mojego E-400, to E-410 za mało wnosił za zbyt duże pieniądze.
Natomiast E-510 kusi mnie ze względu na IS, ale wtedy był (i nadal jest) dla mnie za drogi. Może za rok - czas pokaże, co Olek pokaże ;) .
Co do wymiarów to, są to prawie identyczne puszki gabarytowo a złudzenie większego daje zastosowanie gripa.
Ot wymiary:
- E-510 - 136 xs 91.5 xs 56 mm
- E-410 - 129,5 xs 91 xs 53 mm
Nieźle się :lol: jak słyszę wywody o tym, jaki to "większy" jest E-510 od E-410 od ludzi którzy ich w rękach nie trzymali, i wydaje im się że 510 to jest taka pucha jak 500-ka :lol: :lol: :lol:
Pozdrówka!
Byłem macałem obydwa, kręciłem i generalnie do mojej ręki pasują obydwa...ale chyba rzeczywiście E510 będzie lepszy do większego szkła...takze problem leży głownie w gotówce
Czyli dual kit 510 na kredyt...bo chyba lepiej mieć narazie 40-150 a za jakiś rok jak już raty się skończą dokupić 70-300?? Tak myśle, ale wypowiedzcie się...
I jeszcze jak myślicie jakie są szanse na potanienie E510 w najbliższym czasie, jak byłem w MM dziś to cena zestawu E510 w dualu to 4300zł czyli tam mają z czego schodzić, natomiast w necie to 3600zł...
w fotobasi nawet E510 dual kosztuje 2999 zł z torbą gratis
Kuba zapominasz, że body z obiektywem czy dwoma, to nie koniec wydatków....
a gdzie karta, a gdzie zapasowy akumulator itd.... 3.5 koła trzeba mieć pod ręką nawet jeśli dual będzie kosztował 3 tyś
Witam na forum :).
Podstawowe różnice pomiędzy E400 i E410 są tutaj http://www.dpreview.com/reviews/olympuse410/
O ile LV ma dokładnie tę wadę, że redukuje "czas reakcji" aparatu do poziomu kompaktu - zaraz wywołam flejma- to pozostałe ficzery są warte rozważenia.
Choć na podforum Olka na dpreview są ludzie - posiadający szkła na widok których można się tylko ślinić - dla których matryca 400 jest lepsza niż 410. Ponoć ma większą rozpiętość tonalną i coś tam jeszcze.
Cena E410 w fotobasi powala.. ja dałem przedwczoraj 2700 w cyfrowe pl. A za 3000 E510 z DK brałbym od razu.
E510 jest jednak wyraźnie cięższy(435 gram dla E410 vs . 490 g. dla E510) Natomiast chyba uszczelnienia niestety w obu są te same.
Temat zakupu lustrzanek "entry level" przewertowałem ostatnio dokładnie. I twierdze, że jeżeli ktoś ma na to max 3 kPLN - i nie zamierza w perspektywie kupować sprzętu wartości samochodu- to najbardziej kompletny zestaw kupi w Olympusie.
Pozdrawiam
Ot wymiary:
- E-510 - 136 xs 91.5 xs 56 mm
- E-410 - 129,5 xs 91 xs 53 mm
Nieźle się :lol: jak słyszę wywody o tym, jaki to "większy" jest E-510 od E-410 od ludzi którzy ich w rękach nie trzymali, i wydaje im się że 510 to jest taka pucha jak 500-ka :lol: :lol: :lol:
Oj trzymali trzymali. W tym przypadku kazdy ci powie ze duzo lepiej trzyma sie E510 anizeli E410 pomimo ze wilkosciowo rzeczywiscie sie roznia ciut-ciut. Liczy sie też waga body ktora ze wzgledu na srodek ciezkosci body-obiektyw bezposredni wplyw na komfrt focenia.
Lgrzechu!!!
30.08.07, 14:25
Tak mi się zdaje, że kolega tak naprawdę te samoloty cyka okazjonalnie a aparat będzie mu w większości przypadków służyć do bardziej standardowych ujęć. Tak czy inaczej wybór jest prosty: jak Cię stać Olek 510 lub Samsung GX jak nie 410. Pozdrawiam
Heh..do tej pory samoloty to okazjonalnie bo zasięg kompaktu jest niewielki...ale często sobie jeżdże samoloty po prostu pooglądać, na okęcie blisko mam :mrgreen: ...
Wciągajaca sprawa te samoloty...więc czuje jak się to skończy ;)
Teraz już pozostało mi się poważnie zastanowić...o kredyt mały już się dowiedziałem :razz: ...i niedługo zapadnie decyzja...skłaniam się ku E510
Oj trzymali trzymali. W tym przypadku kazdy ci powie ze duzo lepiej trzyma sie E510 anizeli E410 pomimo ze wilkosciowo rzeczywiscie sie roznia ciut-ciut. Liczy sie też waga body ktora ze wzgledu na srodek ciezkosci body-obiektyw bezposredni wplyw na komfrt focenia.
Oj, kisi,kisi - pliiiizzz, czytać ze zrozumieniem.
...i wydaje im się że 510 to jest taka pucha jak 500-ka :lol: :lol: :lol:
Wiadomo że jak coś ma gripa to jest bardziej ergonomiczne i lepiej się trzyma.
Nie piję tu do tego jak się trzyma, tylko do tego że gro ludzików uważa 510-kę za aparat sporo większy od 410, a tak nie jest.
Pozdrówka.
Gdyby ktoś był zainteresowny to właśnie pojawiła się nowa promocja w necie w dobrym sklepie...E410 w dualu za 2399...nie napisze gdzie bo nie chce tu nic reklamować..odsyłam do skapca...
No a skoro już są takie obniżki to nie wiem czy nie warto poczekać aż 510 trochę stanieje...ta oferta 410 mnie trochę zaszokowała...
Im blizej premiery E1-next i body innych firm tym cena E510/E410 bedzie niższa. Wszytsko zalezy od tego jak bardzo ci sie spieszy. Kupowac aparat w zimie tez nie ma za bardzo sensu bo jednak w leci wiecej jest tematow na zewnatrz do focenie anbizeli zima gdzie poza tym ze krotki dzien to jeszcze paluchy marzną.
Jakoś nie do końca wierzę w znaczący spadek cen E410 i E510 np na wiosnę. Oly będzie trzymał ceny gdzieś poniżej Canona. Puszki "entry-level" Nikona są tak poobcinane (nie chodzi mi o konieczność stosowania obiektywów z silniczkiem) , że naprawdę są dla zagorzałych fanatyków.
Sony i Panasonic oczywiście zawalczą.
Leki off topic
Z przyczyn dla mnie zrozumiałych aczkolwiek niesłusznych- testy nawet podstawowych puszek najczęściej odbywają się z użyciem bardzo wypasionej optyki. Żeby nie byc gołosłownym: na dprewiev E410 testują bezpośrednio vs C i N z użyciem szkła "Olympus 50 mm F2.0 Macro lens". Cena w Polsce to jakieś 1800 PLN.
Rozumiem, że chodzi o to, by "wady" szkieł nie ograniczały możliwości testowanej puszki. O szkłach dołączanych w kicie zwykle jest krótka wzmianka w podsumowaniu - w stylu "kiepskie", "lepsze niż u konkurencji" itp.
Brakuje mi natomiast rzetelnych stwierdzeń na temat porównania efektów sprzętem "wyjętym z pudełka". Bo stwierdzenie że puszka X robi lepsze (bardziej szczegółowe, pozbawione zniekształceń itd ) zdjęcia od puszki Y jest byc może prawdziwe. Brakuje tylko "szczegółu" : badano z uzyciem optyki w cenie lub droższej niż sama puszka.
A ja idę o zakład o kratę piwa, że gdzieś 80% kupujących lustro z półki podstawowej oprócz (zwykle krótkiego) kita dokupi podstawowe szkło "długie". I to bedzie na tyle.
Rezultat jest taki, że stwierdzenie że kit Canona do 400D jest jakości " słoika"- bo tak należy tłumaczyć "Kit lens disappointing, better to buy body only and spend more on a good lens"- ucieka w gronie (słusznych zresztą) komplementów nt samej puszki. A że z załaczonym w kicie szkłem wiele z tych zalet może nie występowac- ooo to zupełnie inna sprawa.
Gdyby ktoś był zainteresowny to właśnie pojawiła się nowa promocja w necie w dobrym sklepie...E410 w dualu za 2399...nie napisze gdzie bo nie chce tu nic reklamować..odsyłam do skapca...
No a skoro już są takie obniżki to nie wiem czy nie warto poczekać aż 510 trochę stanieje...ta oferta 410 mnie trochę zaszokowała...
Bo E-410 był sporo za drogi jak na to co wnosił nowego.
E-510 to inna liga - jeszcze trochę spadnie jego cena, lecz wydaje mi się że niewiele.
Ja mogę czekać i obserwować, bo mam czym focić :twisted: .
Poza tym tu gdzie jestem, w Dublinie, sklepy często robią promocje i wtedy ceny są naprawdę atrakcyjne.
Tak też kupiłem swego czasu mojego E-400, wtedy "nowych" modeli jeszcze nie było na rynku.
Jak masz czas to poczekaj, jak nie to bierz teraz.
...Kupowac aparat w zimie tez nie ma za bardzo sensu bo jednak w leci wiecej jest tematow na zewnatrz do focenie anbizeli zima gdzie poza tym ze krotki dzien to jeszcze paluchy marzną.
Buuuhahahahah!
Nooo tak, to jest argument... :lol:
Co do E410 i dużych obiektywów, fociłem nim z podpiętymi ZD 300, ZD 90-250, ZD 35-100, dać się da :)
Co do E410 i dużych obiektywów, fociłem nim z podpiętymi ZD 300, ZD 90-250, ZD 35-100, dać się da :)
Tylko jak to wygląda :?: :!: :!: :lol:
Tylko jak to wygląda :?: :!: :!: :lol:
A to to ma wyglądać, tak??? To po to kupujecie aparaty i te wszystkie słoiki??? Żeby wyglądać...??? Jak co lub kto?
A ja głupi myśałem że to ma zdjęcia robić :twisted:
LOL ten wątek zaczyna się robić humorystyczny :lol: .
No jak ja założe wątek to misi być humorystyczny ;)
A tak na poważnie, to jestem trochę rozdarty...pomiędzy E410 a E510
Różnica na daną chwile to 1100zł...za które dostaje stabilizacje, która jest kusząca i gripa...
Chyba że coś przeoczyłem?? :?
No jak ja założe wątek to misi być humorystyczny ;)
A tak na poważnie, to jestem trochę rozdarty...pomiędzy E410 a E510
Różnica na daną chwile to 1100zł...za które dostaje stabilizacje, która jest kusząca i gripa...
Chyba że coś przeoczyłem?? :?
IS, BLM-1 (większa, pojemniejsza bateria), grip, i miejsce na półce półprofi - oto różnice.
Po więcej szczegółów zajrzyj TUTAJ-klik (http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Korpusy)
Jeśli cię stać już teraz, to nie myśl (ponoć szkodzi ;) ) tylko bierz 510-kę.
No, jak dla mnie to E-410 odpada w przedbiegach (ale ja już mam...),
za mało wnosi - tak jak pisałem wcześniej.
Ja bym się nie wachał na twoim miejscu pomiędzy E410 a E510,
a raczej pomiędzy E-510 dual kit a E-400 dual kit a za różnicę sprawić sobie ZD ED 14-54??? ;) ,
a potem, za jakiś czas...
Taki dylemat miałbym JA, będąc w twojej sytuacji i nie posiadając E-400.
400-ka to fajna i dobra puszka, wbrew temu co niektórzy piszą.
Nie żebym próbował namawiać...
Zachwalam bo mam, i jestem zadowolony spokojnie robiąc fotki.
W czasie gdy kupowałem swego E-400 zerkałem też w stronę 500-ki i trochę duże to było,
a E-400 zachwycił mnie właśnie swymi rozmiarami.
Jest tak poręczny że aż się go chce brać ze sobą przy każdej okazji,
co też czynię z nieukrywaną przyjemnością :mrgreen: .
No a poza tym 500-ka to starszy model itd., itp.
Teraz nie mam dylematu bo 510-ka ma te same wymiary co 410 + grip no i IS oczywiście.
Ale teraz sobie poczekam... ;) aż ceny się ustabilizują.
Pozdrówka!