Zobacz pełną wersję : Samyang - prezentacje - zapraszam
Janko Muzykant
20.04.13, 13:44
Zapraszam na prezentacje obiektywów Samyanga z nowym tilt-shiftem na czele, które odbędą się w wybranych miastach:
http://www.samyang.pl/index.php/en/2013/kwiecie/133-samyangroadshow2013zapisy
Miło mi rzec, iż część zajęć będzie prowadzić moja skromna osoba :)
Dzięki za info. Zarejestrowałem się :) Rozumiem, że w Krakowie będziesz coś tam prowadził? :)
T.
A będzie fiszaj z bagnetem XF?
Janko Muzykant
20.04.13, 14:05
Rozumiem, że w Krakowie będziesz coś tam prowadził? :)
Będę we wszystkich miastach i będę prowadził zajęcia z foto TS.
A będzie fiszaj z bagnetem XF?
Przypuszczam, że będzie cała oferta Samyanga dostępna na maj, do pomacania i wypróbowania, także na plenerach.
No to git, zapisałem się :)
A będzie co na bagnecie 4/3?
T.
Janko Muzykant
20.04.13, 16:42
Spróbuję coś skombinować także dla olków. Są wszystkie podstawowe stałki chyba, tylko na 4/3, ale z racji, że to manualne, nie ma problemu z m4/3.
Czy będziesz prowadził łódzkie warsztaty?
Dzięki za info! Z tego, co piszesz, to 4/3 raczej nie jest przewidziane w oficjalnych planach. Jednak, gdyby coś takiego pojawiło się, to czy będzie w każdym mieście, chodzi mi głównie o Poznań, Łódź i ewentualnie Sopot?
Janko Muzykant
21.04.13, 01:04
Czy będziesz prowadził łódzkie warsztaty?
Takie są plany.
Dzięki za info! Z tego, co piszesz, to 4/3 raczej nie jest przewidziane w oficjalnych planach. Jednak, gdyby coś takiego pojawiło się, to czy będzie w każdym mieście, chodzi mi głównie o Poznań, Łódź i ewentualnie Sopot?
4/3 to system ginący (ale kompatybilny z m4/3, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę brak af) więc nie sądzę, żeby ktoś w to jeszcze inwestował. Co innego m4/3 i z pewnością będzie się można dowiedzieć szczegółów, choć jeśli chodzi o plany to raczej nie ja.
Raczej cały set ''zabawek'' jak i programu będzie z nami w każdym z wymienionych miejsc.
OK, w takim razie i tak warto zobaczyć ofertę. Dzięki :-)
Dziwne. W sobotę wysłałem zgłoszenie na prezentację w Warszawie i do dzisiaj zero odpowiedzi :sad:
Też nie mam odpowiedzi.
do mnie przyszło dziś koło 13:30 - więc myślę że trzeba na spokojnie poczekać a rejestrowałem się w piątek
kluczowe jest pewnie to że trzeba wziąć swój aparat dowód tozsamości a jak się z jakiś przyczyn nie dojedzie to proszą aby poinformować wcześniej
Całość ma trwać około 4 h
zajęcia Prowadzi Janko M. ( dla niepoznaki nazwany inaczej ) i Piotr M - przedstawiciel firmy.
· Krótka prezentacja produktów Samyang
· Teoretyczne wprowadzenie do produktu Samyang Tilt-Shift 24mm
· Zajęcia w plenerze - spacer fotograficzny
· Omówienie prac, konsultacje indywidualne
Tyle przynajmniej jest w informacji dotyczącej 18 maja
Takie są plany.
Fajnie, jest jeden problem. Zajęcia od 15tej, a robota do 16tej :???:.
No chyba że to nie problem wejść na następne z kolei zajęcia?
Fajnie, jest jeden problem. Zajęcia od 15tej, a robota do 16tej :???:.
No chyba że to nie problem wejść na następne z kolei zajęcia?
Napiszemy zwolnienie na firmowym papierze Olympusclubu ;)
No i kupa. Zgłosiłem się zaraz jak Janko podał wiadomość (Kraków) a dziś dostałem info mailem, że.. nie ma juz miejsca i jestem na liście rezerwowej :(
Było wpisac, że mam Nikona D800... to pewnie miejsce by się znalazło, po co wpuszczać kogoś z E-30 z wymierającego systemu :/
T.
Janko Muzykant
23.04.13, 20:27
Oj, przykro mi, ale podobno liczba chętnych przekroczyła pojemności sal, gdzie mają być spotkania.
Ja rejestrowałem się jeszcze w piątek kiedy tylko dowiedziałem się o tej akcji. Dostałem potwierdzenie już w poniedziałek z rana.
PS.
Ciekawe jakie były kryteria przyjmowania zgłoszeń. Czy decydowała kolejność czy inne względy.
No i kupa. Zgłosiłem się zaraz jak Janko podał wiadomość (Kraków) a dziś dostałem info mailem, że.. nie ma juz miejsca i jestem na liście rezerwowej :(
Było wpisac, że mam Nikona D800... to pewnie miejsce by się znalazło, po co wpuszczać kogoś z E-30 z wymierającego systemu :/
T.
Nic nie chcę mówić ale może być coś na rzeczy. Kiedyś zapisałem się na podobną imprezę, kilka minut po jej ogłoszeniu, w rubryce jaki posiadam aparat wpisałem E-3. Nawet nikt się nie odezwał.
Dlatego bardzo mnie ciekawią kryteria wyboru na takich imprezach.
Janko Muzykant
23.04.13, 22:33
Ciekawe jakie były kryteria przyjmowania zgłoszeń. Czy decydowała kolejność czy inne względy.
Kolejność, z całą pewnością.
Nic nie chcę mówić ale może być coś na rzeczy. Kiedyś zapisałem się na podobną imprezę, kilka minut po jej ogłoszeniu, w rubryce jaki posiadam aparat wpisałem E-3. Nawet nikt się nie odezwał.
Zagadnąłem temat 4/3, choćby z racji takiej, że z braku af pracuje równie dobrze (a nawet lepiej) na m4/3, co rynkiem już jest konkretnym. Takoż i będą obiektywy do testowania w tym systemie :)
A tak na marginesie, właśnie obrabiam zdjęcia z 24/1.4 i 85/1.4, które były ze mną dziś w lesie :)
Tak na drugim marginesie, nowy tilt-shift, mimo że ma być pozbawiony mocowania do olków, można będzie stosować za pomocą przejściówki z ef do m4/3 (jest taka w ofercie w znośnej cenie). Co prawda zrobi się z tego standard (odpowiednik 50mm), ale jego jakość (i tu mówię bez kitu) umożliwi pełne wykorzystanie gęstości klatki nowych penów do robienia panoram, korekt geometrii i mniej efekciarskich procesów od dość już wyeksploatowanego efektu miniatur. Ciekawostką, nie znaną powszechnie, jest możliwość robienia ''antyminiatur'', czyli powiększania GO w makro symulującej pracę na przysłonie 45 i mniejszej, oczywiście przy świetle przysłony minimalnej rzeczywistej 22.
Wyslalem zgloszenie do Krakowa zaraz jak pojawiła się informacja na optycznych i wczoraj dostałem potwierdzenie.
Uprzejmie dziękujemy za wypełnienie formularza rejestracyjnego.
Niestety wszystkie miejsca na wybranych warsztatach Tilt-Shift są już zajęte.
:(
Ale...
Tymczasem serdecznie zapraszamy na stoisko firmowe Samyang do samodzielnego testowania obiektywów – stoisko czynne przez cały czas trwania wydarzenia w Państwa mieście.
Może więc się załapię na fiszaja.
Dostałem dziś taką samą wiadomość.
Nie ma już miejsc :sad:
Pierwsze porównania:
http://www.lensrentals.com/blog/2013/05/first-look-at-the-rokibowyang-24mm-f3-5-tilt-shift-lens-part-1
i pierwsze testy
http://www.ephotozine.com/article/samyang-t-s-24mm-f-3-5-ed-as-umc-lens-review-21853
Optycznych test TS-S 24
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=294
Kraków, samyang roadshow, kto chce iść a się nie załapał?
Ze względu na nieplanowany wyjazd za granicę nie dam rady iść na prezentację TS24mm w Krakowie 26 maja o jedenastej.
Kto się pierwszy zgłosi pod moim postem z deklaracją, że chce sie wybrać temu (tej) oddam swoje miejsce.
Później wieczorem wyślę namiar na siebie na pw.
Sprawa już nie zakończona. Znalazł się chętny.
Samyang 16/2DX w sprzedaży już w lipcu, cena $450. Ztcw to T/S jest tańszy w USA, ciekawe co z polską ceną i *&^%$ kiedy będzie 10/2.8DX.
Ten Samyang 16/2 ma być drugim obiektywem tego producenta z mocowaniem mikro 4/3.
Zdaje się, że jest całkiem duży. Ciekawe jak jakość optyczna.
Ten Samyang 16/2 ma być drugim obiektywem tego producenta z mocowaniem mikro 4/3.
Pod m43 to zupełnie bez sensu, co innego na D5100 pod filmiki w domu np.
Co jest *zupełnie bez sensu* w tym obiektywie?
Z oceną poczekam na cenę i zdjęcia.
Jakby nie patrzeć to głównie konkuruje z 17 od Olympusa.
Samyang 16/2DX w sprzedaży już w lipcu, cena $450. Ztcw to T/S jest tańszy w USA, ciekawe co z polską ceną i *&^%$ kiedy będzie 10/2.8DX.
Ja się zastanawiam co ten obiektyw ma takiego wspaniałego, że się na niego czeka. Może coś do filmowania?
Ogniskowa taka sobie. Szczególnie w m4/3 gdzie mamy 17 1.8.
Co jest *zupełnie bez sensu* w tym obiektywie?
1. Ogniskowa, szkieł systemowych od groma i to lepszych bo mniejszych, super optycznych lub tańszych. Wszystkie z AF. Zostaje więc...
2. Cena, jeśli jest super skorygowane: dystorsja, ac, koma i ktoś ma lustro i lubi uwa wtedy OK, można zapłacić. Inaczej fajnie byłoby mieć rabat $100.
Ja się zastanawiam co ten obiektyw ma takiego wspaniałego, że się na niego czeka. Może coś do filmowania?
To proste, zamyka (z dołu) zestaw stałek pod DX. Filmowanie oczywiście, szczególnie na superanckim D5100, który nie ma AF podczas filmowania.
Ogniskowa taka sobie. Szczególnie w m4/3 gdzie mamy 17 1.8.
Dokładnie.
Janko Muzykant
6.06.13, 21:40
Trzecim :)
Filmowanie oczywiście, szczególnie na superanckim D5100, który nie ma AF podczas filmowania.
Generalnie af nie używa się do filmowania w ogóle (jeśli filmowanie traktuje się nieco poważniej). Drugie generalnie - większość Samyangów to obiektywy przede wszystkim do filmowania zawodowego, z racji współpracy z follow focus, wyposażenia w bezstopniową przysłonę oraz pierścień, który umożliwia precyzyjne ostrzenie. Jasność i jakość pracy otwartych (a właściwie równość pracy niezależna od przysłony) także niejako opowiada się za filmem. Być może taka polityka firmy bierze się z tego, że swego czasu produkowała głównie optykę do kamer.
Trzecim :)
Jaki jest ten drugi, obok 7,5mm?
Janko Muzykant
6.06.13, 21:50
Jaki jest ten drugi, obok 7,5mm?
Długi :)
Za chwilkę powinna być premiera.
Długi :)
Za chwilkę powinna być premiera.
W takim razie czekam z niecierpliwością :)
Porównanie z Canonem
http://www.ronmartblog.com/2013/06/comparison-rokinon-vs-canon-24mm-tilt.html
i *&^%$ kiedy będzie 10/2.8DX.
Dziesiątka jest już na ibeju - $530 a tu wykres w style warto było czekać!
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.syopt.co.kr/kr/asset/image/camera/pl24/samyang%20opitcs-10mm-F2.8-camera%20lenses-photo%20lenses-graph_01.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/67b3920f72654518bcd7cce2974b83cc-2.jpg
źródło (http://4.static.img-dpreview.com/files/p/E~forums/53482267/67b3920f72654518bcd7cce2974b83cc)
Podobno bardzo mało zniekształca, ja tu widzę bardzo ładnie kontrolowaną ac. Janko czekamy na jakieś cegły (dystorsja).
http://www.dpreview.com/forums/post/53482267
Wygląda dobrze. Ciekawe jaka będzie cena u nas.
To chyba szkło pod lustrzanki przerobione na bezlusterkowe.
Wygląda dobrze. Ciekawe jaka będzie cena u nas.
Na stronie samyang.pl pisze 1599 zł.
---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post był o 18:52 ----------
To chyba szkło pod lustrzanki przerobione na bezlusterkowe.
To oczywiste, jednak to szkło po pierwszych występach wróciło na deski projektantów i po roku? powraca ulepszone. Poza tym podejrzewam, że pomijając rozmiar i af to będzie lepsze od nadchodzącego uwa od Oly i na pewno tańsze. Przy mnożniku 2.25 w GH4 też się zrobi ciekawie.
Janko Muzykant
13.04.14, 19:53
To oczywiste, jednak to szkło po pierwszych występach wróciło na deski projektantów i po roku? powraca ulepszone. Poza tym podejrzewam, że pomijając rozmiar i af to będzie lepsze od nadchodzącego uwa od Oly i na pewno tańsze. Przy mnożniku 2.25 w GH4 też się zrobi ciekawie.
Ulepszone, ulepszone :) Przede wszystkim świetny kontrast i zero flar. Może jutro uda się coś wystawić oficjalnie.
Chyba wezmę zamiast fisha
Chyba wezmę zamiast fisha
7.5mm, a 10mm to spora różnica w kącie widzenia, ja 7.5 uwielbiam i w życiu go nie oddam (no chyba że Samyang wypuści prostoliniowe 7mm pod m43) :)
No ale wiadomo, wszystko zależy od potrzeb, 7.5 to w końcu fish.
Janko i Sami (patrz niebieski 0:34 ;)) szaleją w Czechach. Janko wrzuć do ściągnięcia, bo kompresja masakruje.
http://vimeo.com/102729593
Janko Muzykant
11.08.14, 15:45
Orawa, ale na części polskiej. Też ładna :)
A tu w lepszej jakości:
http://as.elte-s.com/temp/samyang_10mm_blackmagic_pcc_orawa.zip
Janko, jeśli najnowsza plotka dotyczy 50/1.2 to ja grzecznie proszę jo jeden kadr na iso 6400+, f/1.2 i 1/50.
Może być z gór :mrgreen:
Janko Muzykant
21.08.14, 20:39
Będę działał w poniedziałek :)
A jutro zapraszam na roadshow w Warszawie, natomiast pojutrze w Rzeszowie.
Już jestem przygotowany na więcej. Jestem więc czekam :mrgreen:
Już jestem przygotowany na więcej. Jestem więc czekam :mrgreen:
Już wiemy, że chodzi o nowy szeroki kąt bez dopisku V-DSLR na początku.
Może 9 mm do m4/3? Byłoby miło...
Może 9 mm do m4/3? Byłoby miło...
Eee tam, nie wierzę (patrz ostatnie posty Janka o N/C). Pewnie nowa, mniej falująca Czternastka, z powłokami A.D. 2014.
Jednak nie miałbym pytań gdyby puścili coś pod m43, tak szerokiego i w miarę jasnego.
Janko Muzykant
3.09.14, 15:42
Mam go, mam! Będzie czarny koń :) Ale nie mogę pisnąć więcej, bo mi już nic nie dadzą ;)
Mam go, mam! Będzie czarny koń :) Ale nie mogę pisnąć więcej, bo mi już nic nie dadzą ;)
Spoko, pstryknij tylko pare kolorowych listków bo powoli idzie twoja pora roku. Pamiętaj by za mocno nie skręcić f/
:mrgreen:
Janko Muzykant
3.09.14, 16:08
Będą, będą, może jutro gdzieś wypadnę w świat.
Janko Muzykant
10.09.14, 10:38
No i jest premiera:
http://www.samyang.pl/nowosci-produktowe/136-nowy-samyang-12-mm-f2-8-ed-as-ncs-fish-eye
Na dole kilka sampli. Uwzględniając, że to fish - rewelacja.
No i jest premiera:
http://www.samyang.pl/nowosci-produktowe/136-nowy-samyang-12-mm-f2-8-ed-as-ncs-fish-eye
Na dole kilka sampli. Uwzględniając, że to fish - rewelacja.
Sory za monoton, ale przy takich samplach powinień być też link do Adobe defish profile kropka źp. O ile większe byłoby jeb... yyy wrażenie.
Czasu życzę i pozdrawiam :)
ps. biorę sobie ;) 5_56.jpg na pulpit.
pps. patrząc na premiery tej firmy z ostatnich kilku lat mam wrażenie, że jest to jedyna firma, która patrzy jakby tu pomóc wideo/fotografom i jeszcze na tym zarobić. Brawo Samyang!
taaa, fish, obiektyw do zrobienia 10 zdjęć w roku.
istny czarny kuń.
Janko Muzykant
10.09.14, 10:51
istny czarny kuń.
Są ludzie, którzy z fisza żyją. To jest mały rynek, ale istotny i zwiększa się, bo są takie zamówienia (interaktywne panoramy). Ten obiektyw świetnie się do tego nadaje, bo ma równy obraz i wysoką ostrość. Natomiast rynek tych, którzy zrobią 10 zdjęć fiszem w roku (pierwszym, bo w następnym w ogóle nim nic nie zrobią) jest dużo większy. Fisha kupuje się podobnie jak lustro - żeby pstryknąć nim kilka zdjęć i mieć. Dla mnie ważne, że się go kupuje :)
Nie mogę dać ci plusa za szczerość.
Rozumiem, że taki rynek istnieje i wiem że przychód firmy, którą reprezentujesz, z takiego szkła to więcej niż z 10 "kitów".
Jakie jest zadanie sprzedażowe na PL? 100 sztuk /rok?
istny czarny kuń.
Dokładnie, swojego fisha Samyanga niedawno opchnąłem. Co z tego, że szkło perfekcyjne, skoro podpiąłem je może ze dwa razy w ciągu roku.
Janko - jakie mocowania są w planie?
Janko Muzykant
10.09.14, 11:13
Pewnie wszystkie ff. Na razie jest ten jeden jedyny do canona.
---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post był o 11:06 ----------
Rozumiem, że taki rynek istnieje i wiem że przychód firmy, którą reprezentujesz, z takiego szkła to więcej niż z 10 "kitów".
Jakie jest zadanie sprzedażowe na PL? 100 sztuk /rok?
Nie wiem jak wyglądają struktury sprzedażowe, ale raczej nie ma tu sytuacji, że jedno szkło dopłaca do innego. Większość kosztuje podobnie, waży podobnie i podobnie dużo wymaga nakładów - zatem i podobny zysk generuje. Kitów nie robimy, szkieł wyraźnie tańszych, jedno droższe - T/S jest dużo bardziej skomplikowane.
Rynek to Europa Zachodnia, w Polsce rynek uprawia się z sentymentu głównie, niestety. Zresztą widać po sile wszystkich firm foto (a raczej oddziałów) u nas: zatrudnianiu, płacach, organizowaniu różnych akcji itp; to jest cieniutki rynek w porównaniu np. z rynkiem parówek.
Można gdzieś zobaczyć jak on wygląda przy 7.5/3.5? Chyba z AC nie jest już tak różowo, tfu fajnie (konar na 5_56.jpg)? Fajne sample, przy czym mało upakowana matryca fufu, a "piszczy" przy ciągnięciu cieni.
Janko Muzykant
10.09.14, 11:59
Piszczy, piszczy, Canony tak mają :) Ale sprawiedliwie trzeba dodać, że to bardzo duża dynamika, taka pogoda się trafiła, a w Kościele znowu 400 iso.
AC jest, nie jakaś duża, ale istnieje. Wyciąłem, uważam, że skoro da się to zrobić tak, że nie ma degradacji, to problem nie istnieje. Zasada generalna jest taka: im mniejsza AC, tym gdzieś jest gorzej. AC obecnie ustala się tak, żeby bez strat dało się ją usunąć w postprocesie. Ze spadkiem ostrości np. nie byłoby takiej możliwości.
---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post był o 11:41 ----------
A co do wielkości, to jest podobny do do fiszów 8 mm. Fisz 7,5 mm jest dużo mniejszy, ale on jest tylko do cropów x2.