Zobacz pełną wersję : zdjecia z mojego pierwszego pena
witam
po wielu latach używania kompaktowego aparatu postanowiłem spróbować fotografii z " wyższej półki ". szybko przekonałem sie , że nie jest to proste i właściwie nic o tym nie wiem. oczywiście posiadanie pl3 i obiektywu kitowego nie jest szczytem marzeń , ale od czegoś trzeba zacząć...
Na razie trochę chaotycznie - jeśli wrzucasz serię zdjęć, to niech one mają jakiś temat przewodni. Na trzecim gdzieś uciekła ostrość - zdjęcie raczej do kosza. Na czwartym wypalone niebo, a taki jasny obszar odciąga uwagę od głównego obiektu. Najlepiej zapowiada się numer 5 - wybrałeś dobry moment, jest wieczór, ale niebo jeszcze nie jest czarne. Tylko, że przydałoby się lepsze kadrowanie - ucięte witryny nie wyglądają ciekawie. Spróbuj np. kadru pionowego z żabiej perspektywy, tak żeby uchwycić nawet chodnik oraz niebo - przyda się szeroki kąt.
dziękuje za ocenę , jak pisałem wcześniej jeszcze długa droga do fotografii....
dość fajne to 2gie z mgiełką i szeroko pojętym klimatem - tyle że kadr nierówny - brakuje nieba jest kilka niepotrzebnych detali (lewy dolny róg) i balans bieli tak jakby nie do końca trafiony.
faktycznie po przeczytaniu opinii o zdjęciu z mgła zobaczyłem ten dolny lewy róg. nie mam jeszcze wyrobionego takiego spojrzenia na zdjecie...
jeszcze parę zdjęć ze spaceru po Starym Krakowie
pierwsze zdjęcia wieczorne
moje okno na "świat "
Po pierwsze - temat. Skup na nim uwagę poprzez umieszczenie go gdzieś blisko środka (nie koniecznie w samym centrum) kadru. Poczytaj o złotym podziale czy mocnych punktach obrazu. To się przydaje nawet kiedy będziesz chciał zrobić zdjęcie choćby przez okno swojego mieszkania. Np. chcesz uchwycić kościół (tak jak na ostatnim zdjęciu z tamtej serii). Niech kościół będzie w centrum, a budowana wieża niech będzie nieco z prawej strony centrum kadru. Ulica (z prawej) jest zbędna. Ale jeśli jest ważna dla zdjęcia to poszerz kadrowanie tak by kościół nie uciekał na prawo ale by w kadrze znajdował się bliżej środka.
To samo tyczy się balonów. Są trochę rozstrzelone. Z racji tego, że były daleko warto skupić się na jednym, góra dwóch blisko siebie i jeszcze bardziej przybliżyć, o ile to możliwe. Druga opcja to poszerzyć lekko kadr by zmieścić więcej osiedla i budynku szpitala. Zdjęcie nabierze przestrzeni. Panorama osiedla z balonami unoszącymi nad nim. Przy takich okazjach warto zrobić dwa zdjęcia: na jednym pokazać te balony, że wisiały nad osiedlem, a na drugim jak największe zbliżenie.
Gdy robisz zdjęcia, zwracaj uwagę na linie horyzontu. Czasami pomagają w tym pionowe linie obiektów blisko środka kadru. Lekki przechył kadru (1-3 stopnie) jest powodem nieprzychylnych komentarzy ;), ale w gruncie rzeczy jest irytujący dla percepcji oglądającego (może być tego nawet nieświadom).
witam
chciałbym troche " posprzątać na moim wątku , nieświadomie założyłem kilka osobnych - dzieki za podpowiedz admina.
witam
sprobuje poukładac zdjecia według tematów , poddałem je obróbce - czy udanej prosze o info.
186659
286658
386661
486662
586660
ciężko zrobić zdjecie młodemu maltańczykowi , wiec prosze o porady
186663
286664
386665
to ostatnie nawet fajne, dwa poprzednie psiaki - bardzo płaskie
postaraj się nie używać lampy, pokombinuj bez niej, trochę wyższa czułość i i dłuższy w miarę możliwości czas naświetlania (zależy oczywiście od sceny, czy jest ruch), testuj. lampa wbudowana w wielu przypadkach używana nieumiejętnie psuje kadry tak jak w przypadku maltańczyka. mocno doświetlony pierwszy plan i ciemna cała reszta, bez wyrazu.
patrzac na moje miasto mam nieraz nieodparta ochote zrobienia fotki - co też czynię ( pewnie z różnym skutkiem )
186649
286650
386652
486653
586654
686655
786649
886650
986656
1086652
moja rada co do wrzucania zdjęć. za dużo wrzucasz na raz. ostatni upload powinien zawierać 3 fotki, a tak dużo podobnych, nic nie wnoszących. najlepsze z całej wrzuty 9 i 10.
ponownie pare zdjec ze spaceru
186667
286666
386668
486669
586670
mam nadzieje ze poprawiłem tych pare zdjec z poprzednich wpisów
186672
286673
386671
kolejne zdjęcia, zastanawiam się czy zdjecia w pełnym słońcu sa ok czy raczej unikac takich ...
186674
286675
386676
486677
586678
dziekuje za info choć myślałem że kazde zdjęcie jest jednak troszke inne :wink:
witam
mam to szczescie ze za moim blokiem jest juz koniec Krakowa.
186745
286746
386747
spacer wieczorny , mysle ze było juz troszke ciemno , a szans na statyw czy unieruchomienie " modela " żadne.. prosze o porade , co mozna zmienic dla lepszego efektu.
186748
286749
witam
oczywiście posiadanie pl3 i obiektywu kitowego nie jest szczytem marzeń , ale od czegoś trzeba zacząć...
Takim zestawem można robić zdjęcia, że kopara opada. Twoje określenie "moje miasto" jest mocno na wyrost - skoro robisz zdjęcia wyłącznie z okna albo na starówce. Starówka krakowska nie jest Twoja - jest wszystkich i nikogo, dlatego zdjęcia z takich miejsc, nawet technicznie lepsze od Twoich, są niczyje i dla nikogo. Zdjęcia z okna to robią starzy mistrzowie, którzy już zrobili wszystkie możliwe zdjęcia - a teraz ich stare nogi bolą. Jak ktoś jest nowy to powinien ruszyć cztery litery i spenetrować "swoje" miasto z buta. Zdjęcia pieska mają przynajmniej wymiar osobisty(bo to rzeczywiście Twój piesek).
Generalnie na razie zdjęcia są przypadkowe i pełne wad. Mi spodobało się jedno zdjęcie z pieskiem i jedno z okna, ale nie mogę powiedzieć - które. W każdym poście wprowadzasz od nowa tę samą numerację co utrudnia identyfikacje zdjęć.
mysle że określenie moje miasto ma wymiar ogólny - w końcu każdy gdzieś mieszka. po 38 latach w krakowie musze tak stwierdzic .... ok poprawie numeracje zdjeć . prawie wszystkie zdjęcia z okna powstały w zimie lub wczesna wiosną , stad ich ilość.oprócz tego nie ukrywam ,ze jestem bardzo zadowolony z takiej przestrzenii zza oknem - po 28 latach wpatrywania sie w mur bloku naprzeciw. oczywiście przyjmuje wszystkie argumenty bardziej doświadczonego kolegi.kolegi
witam
przejrzałem twoją galerię , piekne zdjecia choc rozumiem że twoje ukazanie miasta polega na znalezieniu miejsc mało znanych. spróbuje poszukac i u mnie takich miejsc. odnośnie kolorów czy sa mocno poprawiane zdjęcia, czy raczej jest to kwestia jakiś specjalnych ustawień aparatu - o których może nawet nie wiem...
Mnie zastanawia ile razy masz zamiar nam pokazać to samo zdjęcie z Bramą Floriańską?
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=86669&d=1366747140&thumb=1
wrzucam pare fotek z pierwszego wieczornego spaceru po Krakowie. prosze o uwagi co moge jeszcze zrobic w tych " ciezkich " warukach dla lepszego zdjecia.
865828658386578865798658086581
jeszcze parę zdjęć ze spaceru po Starym Krakowie
pierwsze zdjęcia wieczorne
ponownie pare zdjec ze spaceru
186667
286666
386668
486669
586670
witam
tak jak pisałem wcześniej admin poprosił mnie o umieszczenie wszystkich zdjec w jednym watku .poprzednio było w osobnym watku . czestotliwosc pojawienia sie kilku zdjec nie wynika wiec z mojego wrazenia ze jest to zdjecie " super " , ktore chce wyeksponowac wszedzie. to juz sie nie powtórzy , sorki za zamieszanie...
witam ponieważ zbliża sie lato ( a lubie wtedy gdzieś polecieć )chciałbym skorzytać z rad bardziej doświadczonych fotografow. zdjęcia z tamtego roku pochodzą z turcji , gdzie byłem zmuszony _ po kradzieży starego aparatu _ do zakupu olympusa vg 110. przesyłam wiec fotki z gorszego aparatu , ale bardziej chodzi mi o opinie co moge poprawic , aby w tym roku zdjecia z pena były ok.
p.s. zgodnie z obietnica numeruje kolejno zdjęcia
386917
486918
586919
686920
786921
.. Twoje określenie "moje miasto" jest mocno na wyrost - skoro robisz zdjęcia wyłącznie z okna albo na starówce. Starówka krakowska nie jest Twoja ...
dzarro (https://forum.olympusclub.pl/members/9963-dzarro) - ja Ciebie proszę nie "Starówka"! Starówka jest jedna jedyna ta warszawska i Ty jako Warszawiak powinieneś o tym wiedzieć... W innych miastach jest po prostu "stare miasto" i takie określenie funkcjonuje w Krakowie.
ok, koniec off-topica
dotarłem dopiero na metę ...
886959
986960
1086958
1186957
myślę ze to fajna reklama ..
1286962
witam
ciekawe drzewko... tylko nie wiem jak ujęcie ?
1386965
witam
1386965
Przyjrzyj się zdjęciom zanim je wrzucisz - zdjęcie jest dość mocno poruszone. Czemu nie zwiększyłeś ISO do 400 czy 800?
Czas oscylujący poniżej 1/30 s bez statywu daje duże prawdopodobieństwo poruszenia ujęcia. Nawet jeśli masz stabilizację matrycy.
Sprawdzaj co pokazuje wyświetlacz i jeśli czas wychodzi za długi, to zwiększaj ISO (albo zmień przysłonę).
witam
po pierwsze nie mogłem podejść bliżej i musiałem dać duże zbliżenie. dzieki za porade z iso.
Dokonuj selekcji zdjęć jeśli widzisz że zdjęcie jest poruszone - nie ma co go dawać do oceny.
Najprostszym sposobem na takie poruszenie jak na tym zdjęciu był by statyw albo oparcie aparatu o coś stabilnego
Zwiększenie czułości też zwalcza poruszenie - jednak musisz pamiętać o tym że im wyższe ISO tym brzydszy obrazek bo będzie na nim szum
witam
i to nazywam pomocą dla amatora. pozdrawiam
Pobaw się tutaj :
http://dobas.blogspot.com/2013/04/symulator-aparatu-fotograficznego.html
M (http://dobas.blogspot.com/2013/04/symulator-aparatu-fotograficznego.html)asz w fotografii trzy ściśle połączone rzeczy. Świętą trójcę fotograficzną Czas przysłonę i czułość.
skoro miałeś przy drzewie mało światła mogłeś
1) dać dłuższy czas - to wybrałeś - ale zdjęcie wyszło poruszone bo czas był zbyt długi
2) otworzyć bardziej przysłone - tego czasem nie da się zrobić bo głębia będzie zbyt mała albo po prostu obiektyw na to nie pozwala
3) zwiększyć ISO - teoretycznie najprościej ale im większe ISO tym brzydszy obrazek
cała zabawa polega na tym aby nad tymi trzema rzeczami panować w sposób świadomy. Wiedzieć co się zmieni jak dasz dłuższy czas kiedy możesz a kiedy nie powinieneś sobie na to pozwolić.
Zainwestuj w jakąs książkę o podstawach fotografii i rób zdjęcia. Dużo świadomie i obserwując co się pozmienia jak Ty coś pozmieniasz :)
bardzo fajny symulator . zastanawiam sie jaka jest maksymalna górna granica iso w pl3 , żeby jeszcze było coś widać ? chodzi o zwykłe ogladanie na monitorze + ewentualnie wydruk 10x15cm.
bardzo fajny symulator . zastanawiam sie jaka jest maksymalna górna granica iso w pl3 , żeby jeszcze było coś widać ? chodzi o zwykłe ogladanie na monitorze + ewentualnie wydruk 10x15cm.
Górna granica zależy od fotografa. Dla jednego będzie to 200 dla innego 400 a dla innego 1000.
To nawet może być kwestia programu w którym wywołujesz zdjęcie bo może się okazać że po zredukowaniu kolorowego szumu możesz pozwolić sobie na więcej :)
Najlepiej zrób sobie samemu kilka zdjęć i sam oceń. Ważne żeby poznać swój aparat na tyle żeby nie mieć tego typu dylematów naciskając na spust.
Kilka odbitek 10x15 to żaden pieniądz a przynajmniej sam będziesz pewien jakiej czułości nie chcesz przekraczać
walka natury o przetrwanie
1487583
1587582
czerń i biel
1687584
1787585
jak myslicie czy zdjęcie z wodą lepsze jest z rozmyta woda czy rozmytym tłem?
parę fotek górskiego lasu
1887586
1987587
2087588
2187589
i pare ogólnych widoków Podhala - niestety pogoda jak na załaczonych obrazkach....
2287591
2387592
2487593
pare fotek z domowego akwarium
2587670
2687669
witam
13...
ja też nie wiem jak ujęcie, ale...
zdjęcie - dno,
WB - dno,
ostrość - dno
tak juz wiem od dobasa ,ale dziekuję za info - myslę że o to chodzi na poczatku przygody z fotografią
witam
czy uzyskam jakieś informacje co do zdjęć umieszczonych na forum? oczywiście też krytyczne..
Ale jakie informacje chcesz uzyskac...?
witam
czy uzyskam jakieś informacje co do zdjęć umieszczonych na forum? oczywiście też krytyczne..
AF error code
witam
jako że jest to wątek ze zdjęciami początkujących myślałem że uzyskam tu jakies porady od bardziej doświadczonych w tym temacie. a tak to nawet nie wiem jakie błedy popełniam. oczywiście za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi i krytykę dziekuję - szczególnie dobasowi .
witam
jako że jest to wątek ze zdjęciami początkujących myślałem że uzyskam tu jakies porady od bardziej doświadczonych w tym temacie. a tak to nawet nie wiem jakie błedy popełniam. oczywiście za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi i krytykę dziekuję - szczególnie dobasowi .
Ano uzyskasz, żadne zdjęcie nie jest "trafione" albo Twoja wina, albo sprzętu. Napisałem: błąd AF bo są rozmyte i nie wyraźne.
Prócz tego:
Rybki w rosole(woda jest brudna, albo szyba)
Bajzel w lesie(tyle w kadrze, że nie wiadomo o co chodzi)
konie mają smutne miny(rozmazane)
Kadr ma być czysty i klarowny, a przede wszystkim ma być wieloplanowy: pierwszy plan, drugi i tło.
Zanim naciśniesz spust, pomyśl chwilkę co byś chciał tym zdjęciem pokazać.
Pozdrawiam
Powiedz szczerze - podobaja ci sie te ostatnie dwa zdjecia z rybka?
Albo ta droga w lesie?
Co chciales pokazac?
Czy cos bys w nich zmienil?
Czy pokazuja to, co w tamtej chwili widziales, czy moze jednak odbiegaja tamtego widoku?
Nie mozesz sie pytac, co bedzie lepsze - woda rozmyta, czy tez rozmyte tlo. Czy to zdjecie jest ciekawe, czy tez nie. Czy ten malunek na scianie jest fajny, czy tez paskudny.
Chcesz sie czegos nauczyc, to zacznij od ksiazek o fotografii a forum traktuj jako uzupelnienie wiedzy i kopalnie podpowiedzi - swojego stylu tytaj nie znajdziesz - co najwyzej sugestie w ktorym kierunku isc, jesli jeszcze sam nie wiesz.
Jesli ci Dobas powie, ze rybka jest super, a od Saboora uslyszysz, ze be, to co zrobisz? Moze lepiej bedzie zrobic zdjecie tak, zeby tobie sie podobalo a Dobasa zapytac jaka obudowe podwodna kupic nastepnym razem a Saboora jak podkrecic kolory?
no i właśnie o to mi chodziło . dzieki
Nareszcie zdjęcia, na których coś się dzieje :) Szkoda, że 10 nietrafione z ostrością.
odnośnie mojego wpisu o dobasie - nie chodzi o to , że ważne sa dla mnie tylko jego porady czy opinie . chodziło mi o to ,że do tej pory udzielił mi najbardziej pożyteczne i kompleksowe odpowiedzi. ale widze że to sie zmienia. co do rybek znajomym sie bardzo podobaja , dzieki waszym opiniom wiem ze cos jeszcze trzeba poprawic. jak chodzi o zdjecia lasu chce sie przygotowac do wakacji i zrobic jakies fajne fotki - robie je jako ćwiczenie.
Bardzo trudno jest zrobić ciekawe zdjęcie lasu. Wg mnie poszukaj najpierw innych obiektów do zdjęć.
nie łam się i nie irytuj... mnie też ciągle krytykują... ale dają też mnóstwo dobrych rad. Mi ciągle sugerują lekturę bo tak naprawdę sama intuicja nie wystarczy, przekonasz się o tym czytając kolejne artykuły książki itp.
witam
tylko dwa zdjecia .
2787895
2887896
nie mogłem się powstrzymać...
2987903
nie mogłem się powstrzymać...
29
Nie mozesz sie powstrzymac przed wstawieniem nastepnego zdjecia, ale cos cie wstrzymuje przed odpowiedzia na moje pytania?
Ty nie szukasz rad, tylko kogos, kto cie poklepie po plecach :)
Popros moderatora o przeniesie watku do dzialu "ocena zdjec" i zacznij wstawiac je galerii - tobie zadne rady sa niepotrzebne :)
Twoje określenie "moje miasto" jest mocno na wyrost - skoro robisz zdjęcia wyłącznie z okna albo na starówce. Starówka krakowska nie jest Twoja - jest wszystkich i nikogo,
Dzarro , ja w kwestii formalnej, nie mogłem się powstrzymać.... Zapamiętaj na zawsze : W Krakowie nie ma STARÓWKI, jest Stare Miasto, ew. Śródmieście...... Czasem używa się określenia Stary Kraków, Centrum..(rzadziej) No! :grin:
witam
tylko dwa zdjecia .
27
28
29
Poczytaj trochę o kompozycji, o kadrze. Po prostu poszerz horyzonty.
27 co chciałeś pokazać i jaka była myśl kiedy powstawało to zdjęcie? Nie jest do bani, wystarczy prze kadrować i coś zagra.
zakładam że góry to główny motyw, ale ten podest w PD rozwala zdjęcie. Jest specjalna technika wzbogacenia kadru, przez
dodawanie elementu ale na to za wcześnie.
28 weź tego konia na tło spokojniejsze, bez pstrokacizny i też zupełnie inaczej zagra.
29 za owcami stoi drewniana stodoła i jest fajnie, po co? Kontra dla wełny(staje się widoczna)
Panowie i Panie...delikatniej...bo się zniechęci i odpadnie świeży Olymaniak:wink:
Panowie i Panie...delikatniej...bo się zniechęci i odpadnie świeży Olymaniak:wink:
kris2345..etc prosił o konkrety i tak napisałem, marek7001 nie przesadzajmy, zobacz jak dziewczyny zbierają wpisy w wątkach
i... poprawiają foty. ;-)
Przecież nie gryzę... czasem.
Dzarro , ja w kwestii formalnej, nie mogłem się powstrzymać.... Zapamiętaj na zawsze : W Krakowie nie ma STARÓWKI, jest Stare Miasto, ew. Śródmieście...... Czasem używa się określenia Stary Kraków, Centrum..(rzadziej) No! :grin:
Tak się teraz mówi??!
serio, serio??
Ja zawsze mówiłam, że idę do Rynku - i wiadomo było gdzie szłam:) i o jaki rynek i okolice chodziło:)
Teraz jak jestem w Kraku, to też tak mówię i chyba nadal mnie wszyscy rozumieją..., tak myślę.
Nie wiem, może ludność z dalszych osiedli nazywa to Starym Miastem? Choć i to mnie dziwi.
A żeby było w temacie foto - najtrudniej zrobić dobre/ciekawe zdjęcia swojego miasta, okolicy itp
Spojrzenie jest mocno zaburzone, a brak dystansu powoduje, że trudno dostrzec ciekawe kadry. Samo miejsce ma w tym wypadku marginalne znaczenie.
Srednio mnie interesuje, czy on jest Olymaniakiem, Nikonomaniakiem, czy tez Canomaniakem - traktuje go jak fotografa.
A jak sie zniecheci, to znaczy, ze ma ciekawsze rzeczy do roboty - nikt nie zaklada, ze ze kupujac aparat trzeba go uzywac cale zycie i za nic sie nie da zmienic hobby.
Myslisz, ze jak mu powiem, ze mnie powalilo na kolana, to zostanie tu na zawsze....?
witam
bedac na wspomnianym weekendzie majowym pierwszy raz próbowałem robić zdjęcia jak to mówią wszystkiemu co sie rusza. w mojej ocenie te widoczki lasu lub zwierząt bardzo mi się podobały i postanowiłem je uwiecznić. oczywiście bardzo sobie cenię każdą odpowiedz bo jest to dla mnie wskazówka do robienia jeszcze lepszych zdjęć . przeczytałem jak na razie książkę tomka kulasa o penie i staram sie przegladac różne strony o fotografii. czy uda sie znależć swoja droge - zobaczymy...
Tak się teraz mówi??!
serio, serio??
Ja zawsze mówiłam, że idę do Rynku - i wiadomo było gdzie szłam:) i o jaki rynek i okolice chodziło:)
Teraz jak jestem w Kraku, to też tak mówię i chyba nadal mnie wszyscy rozumieją..., tak myślę.
Nie wiem, może ludność z dalszych osiedli nazywa to Starym Miastem? Choć i to mnie dziwi.
A żeby było w temacie foto - najtrudniej zrobić dobre/ciekawe zdjęcia swojego miasta, okolicy itp
Spojrzenie jest mocno zaburzone, a brak dystansu powoduje, że trudno dostrzec ciekawe kadry. Samo miejsce ma w tym wypadku marginalne znaczenie.
Oczywiście powiedziałem ogólnie, a tyczyło to przede wszystkim tego, że nie ma w Krakowie (nie Kraku) STARÓWKI.... Natomiast z Rynkiem oczywiście masz rację....
Oczywiście powiedziałem ogólnie, a tyczyło to przede wszystkim tego, że nie ma w Krakowie (nie Kraku) STARÓWKI.... Natomiast z Rynkiem oczywiście masz rację....
uff, to mnie uspokoiłeś:)
Dobra - nie w Kraku, w Krakówku;)
Dobra - nie w Kraku, w Krakówku;)
Zaszczele......Weź coś na uspokojenie, dobrze, że nie w Krakau :|
Czasem, myślę sobie, że ludzie którzy nie lubią danego miasta, albo przekręcają jego nazwę albo używają nazwy obcojęzycznej.
Każdemu wolno czasem myśleć..., sobie.
witam
widzę że watęk nazwy Starego Miasta jest popularny . ośmielę sie zauważyć ( jako że jestem z Nowej Huty ) że ja jeżdze do Krakowa i tak to w moich stronach nazywany...
witam
mam nadzieje ze na tym zdjeciu juz widac jakas róznice w stosunku do pierwszych ujec mojego psa
3087954
witam
mam nadzieje ze na tym zdjeciu juz widac jakas róznice w stosunku do pierwszych ujec mojego psa
30
Sam piesek fajny, tylko ciągle ostrość gdzieś w kosmos idzie. A i przysłonę 5.6 daj.
witam
Witam. Niestety nie jest dobrze. Przede wszystkim światło. Masz miejsca przepalone i słabo doświetlone. Słaba ostrość. Brzydkie tło. ISO 1600 nie wpłynęło korzystnie na jakość. Podobnie jak i kompresja (duży rozmiar zdjęcia i mała waga w KB). Zabierz pieska w plener. Wybierz odpowiednią porę co by światło nie było za ostre. Powtórz zdjęcia bo fotogenicznego modela masz.
zastanawiam sie czy to nie za blisko ?
faktycznie coś mam nie tak z af , musze sie przyjrzec czy czegos nie przestawiłem
3187955
i jeszcze coś ze starych zbiorów - z kompakta Panasonica.
3287956
O kadrach. 30 - ustawiłeś po lewej stronie kadru mordkę psa patrzącego w lewo (kadru). Prawa strona kadru jest kompletnie bez sensu, nic nie wnosi oprócz zaśmieconego brzydkiego tła oczywiście. 31 - trochę fajniej ale ewidentnie brakuje mi przestrzeni po prawej stronie kadru. Przy 32 można spokojnie ogłosić konkurs "co jest tematem zdjęcia". Ciekawe ilu zgadnie ;)
zastanawiam sie czy to nie za blisko ?
faktycznie coś mam nie tak z af , musze sie przyjrzec czy czegos nie przestawiłem
31
Dużo za blisko, przy przysłonie f8.0 cały psiak powinien być w GO przy 5.6 też, zła odległość i ogniskowa(150mm).
Powinien być puchaty, bo ma fajną sierść a wygląda jak wata cukrowa.
dziekuje teraz to widze. co do 32 myslalem ze pojazd w postaci osiolka jest dosc specyficzny , rozumiem ze chodzi o inne wykadrowanie
Gdybyś w 32 był po drugiej stronie osiołka, byłoby bez porównania lepiej.
Wtedy Twoja interpretacja tematu tego zdjęcia miałaby sens.
no tak , zdjecie mogłem nazwac powrót z zakupów:wink:
witam
chcąc przygotować sie do robienia zdjęć w nocy posłużyłem sie - znowu - moim oknem. prosze o porady , opinie co moge zmienic w ustawieniach ( nie w fotografowanym obiekcie ) . na marginesie ktoś zna odpowiedź czemu na zdjęciu 35 są inne kolory ?
3388159
3488157
3588158
Dlaczego robisz zdjęcia z okna ?
Może wybierz się na miasto , pospaceruj , zobaczysz może coś wartego zrobienia zdjęcia . Zrobisz zdjęcie. Wrzucisz wtedy na forum .
witam
pomysł na nocne ujęcie wyszedł już późno , a chodzenie po nocy z aparatem przy trwających juwenaliach ... tak jak napisałem nie chodzi mi o zdjęcie a raczej jakie parametry można zmienic dla lepszego efektu ? chyba że pozostaje juz tylko photoshop... już widzę że można dużo zmienic w elements 9 .
witam
pomysł na nocne ujęcie wyszedł już późno, a chodzenie po nocy z aparatem przy trwających juwenaliach ... tak jak napisałem nie chodzi mi o zdjęcie a raczej jakie parametry można zmienic dla lepszego efektu ? chyba że pozostaje juz tylko photoshop... już widzę że można dużo zmienic w elements 9 .
Musisz zmienić podejście do fotografowania a później zastanowić się nad ustawieniami. Z tego co piszesz to masz fajną imprezę w Twoim mieście ale wolisz z okna...
Nie znam pena ale przy nocnych ujęciach ważne jest jaki obiektyw masz do dyspozycji (im jaśniej tym lepiej) oraz jakie użyteczne lub inaczej akceptowalne ISO w aparacie. Dodatkowo ideałem byłoby użycie statywu. Wyjdź na miasto i poćwicz - ustaw ISO na 1600, następnie 3200 i jeszcze wyżej i zobacz co jest akceptowalne. Przy zdjęciach panoramicznych staraj robić je zaraz po zachodzie słońca gdy niebo ma jeszcze taki fajny niebieski odcień - wtedy takie zdjęcia wychodzą najlepiej.
Generalnie to Kris ma nawet fajny widok z tego okna na nocne kadry. Na pewno lepszy niż ja z pierwszego piętra :)
dalsze próby fotografowania zwierząt...
3688229
3788230
to był jeden z ważniejszych argumentów do zakupu tego mieszkania, co do widoku na zdjeciu nr 5 widać - niewyrażnie - zarys Tatr. jak beda dobre warunki postaram sie o lepsze zdjęcie.
36 - kadr może ciekawy ale jakość masakryczna... mocno wycinane?
37 - klasyczny kadr ale trudny do złapania by było ostro i nieporuszone... tu chyba też się nie do końca udało
jak beda dobre warunki postaram sie o lepsze zdjęcie.
W kazdych warunkach mozna cos tam pstryknac.To,ze dobre warunki dla nas to nie znaczy,ze sa one dobre dla danego zdjecia.88240:-P:-P
super zdjęcie . odnośnie dobrych warunków milaem na mysli moment kiedy z okna widze Tatry a to już musza być określone - dobre - warunki
---------- Post dodany o 10:22 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------
nie wiem czy zły wpływ na 36 ma iso1600 ? spróbuje jeszcze pobawić sie pse .
Widzę, że mocno jesteś zafascynowany tym widokiem z Twojego okna :-) Powinieneś jednak spojrzeć na to z dystansem - dla postronnego obserwatora to jest widok na szare blokowiska i nawet gdy gdzieś tam w oddali pojawi się zarys Tatr niewiele to zmieni. Takie sypialnie można spotkać wszędzie i wszędzie są podobne.
Mieszkasz w pięknym miejscu i aż prosi się aby pochodzić uliczkami starego miasta (niekoniecznie Rynek) i poszukać ciekawych tematów. Możesz poszukać jakiś fajnych podświetlonych obiektów i popróbować różnych ustawień wieczorową porą. Jeżeli fascynuję Cię temat blokowisk to też lepiej wyjść i popatrzyć na nie z innej perspektywy.
obiecuje że były to ostatnie ujęcia z okna...:oops:
obiecuje że były to ostatnie ujęcia z okna...:oops:
Czyli można rozumieć że wybierzesz się na miasto, na jakiś spacerek ? I wtedy zrobisz jakieś fotki?:mrgreen:
jak tylko będzie wolna chwila , a o to niełatwo....
udało sie wyjść na chwilkę i zrobić fotki z okolicy.
3888480
3988481
4088482
4188483
4288484
4388485
zdjecie 36 - przez pomyłkę włączyłem zoom cyfrowy i to jest pewnie powodem tak złej jakości
jedna z atrakcji w parku Jordana
4489002
4589003
4689004
W kazdych warunkach mozna cos tam pstryknac.To,ze dobre warunki dla nas to nie znaczy,ze sa one dobre dla danego zdjecia.88240:-P:-P
witam czy można poznać rąbek tajemnicy odnośnie ustawień i samego aparatu ? ściągnąlem zdjęcie na pulpit i nie mogę sie napatrzeć...
---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:40 ----------
Powiedz szczerze - podobaja ci sie te ostatnie dwa zdjecia z rybka?
Albo ta droga w lesie?
Co chciales pokazac?
Czy cos bys w nich zmienil?
Czy pokazuja to, co w tamtej chwili widziales, czy moze jednak odbiegaja tamtego widoku?
Nie mozesz sie pytac, co bedzie lepsze - woda rozmyta, czy tez rozmyte tlo. Czy to zdjecie jest ciekawe, czy tez nie. Czy ten malunek na scianie jest fajny, czy tez paskudny.
Chcesz sie czegos nauczyc, to zacznij od ksiazek o fotografii a forum traktuj jako uzupelnienie wiedzy i kopalnie podpowiedzi - swojego stylu tytaj nie znajdziesz - co najwyzej sugestie w ktorym kierunku isc, jesli jeszcze sam nie wiesz.
Jesli ci Dobas powie, ze rybka jest super, a od Saboora uslyszysz, ze be, to co zrobisz? Moze lepiej bedzie zrobic zdjecie tak, zeby tobie sie podobalo a Dobasa zapytac jaka obudowe podwodna kupic nastepnym razem a Saboora jak podkrecic kolory?
witam jeśli chodziło o wątek zdjęc to dla laika wydaje sie ze robi zdjecie podobne do jakiegos znanego - a potem wychodzi ze sie nie udało... sam sie zastanawiam czy mój aparat juz jest brudny - obiektyw- widze duzo opini o nieostrych zdjeciach ( chyba ze to ustawienie af ) .
Ja również borykam się z ostrością, co przyprawia mnie o zawrót głowy. Ech trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć...
wycieczka na Rynek - jak zwykle trudno mi znależć tam jeden temat - wszystko mnie interesuje
47 89594
4889595
4989596 ten widok przeraził mojego osmiolatka
5089597 wspomnień czar
5189598 kolejna impreza sportowa
5289599
kolejna wycieczka po okolicy
5389789
5489790
5589791
5689792
znalazłem mój AF :lol:
5789794
kolejna wycieczka po okolicy
53 54 55 56
Jest postęp, ale... 55 hmm... taka fajna, geometryczna fota nie może być krzywa.
Wyprostuj.
Jest postęp, ale... 55 hmm... taka fajna, geometryczna fota nie może być krzywa.
Wyprostuj.
najgorsze ze to juz jest po prostowaniu. strasznie skrzywione wyszło , jak wyprostuje jeden bok to drugi sie krzywi. chyba w picassie tego nie wyciagne. sprobuje jeszcze raz.
mi by się bardzo podobało zdjęcie nr 49 gdyby właśnie nie było krzywe :(
najgorsze ze to juz jest po prostowaniu. strasznie skrzywione wyszło , jak wyprostuje jeden bok to drugi sie krzywi. chyba w picassie tego nie wyciagne. sprobuje jeszcze raz.
Spróbuj tego: ShiftN (http://www.marcus-hebel.de/)
mi by się bardzo podobało zdjęcie nr 49 gdyby właśnie nie było krzywe :(
niestety zdjęcie było zrobione z poziomu ulicy a okno było na 3 piętrze - swoja drogą cały czas sie zastanawiamy po co ktoś to wystawił do okna...
ostatnia próba prostowania
58
ostatnia próba prostowania
58
Z czasem będzie lepiej:
89811
nad każdą fotą trzeba posiedzieć, życzę sukcesów!
Z czasem będzie lepiej:
89811
nad każdą fotą trzeba posiedzieć, życzę sukcesów!
prostowane było programem podanym wczesniej czy photoshopem?
prostowane było programem podanym wczesniej czy photoshopem?
To już photoshop, ale shiftN daje radę.
Szopa nie polecam, ze względu na cenę.
to jest shiftN
89824
trzy kliknięcia z "zapisz"
Spróbuj tego: ShiftN (http://www.marcus-hebel.de/)
dziekuje za podpowiedz , faktycznie fajnie prostuje natomiast widze ze nadaje sie tylko do budynków - próba wyprostowania płaskiego obiektu zakończyła się fiaskiem.
dziekuje za podpowiedz , faktycznie fajnie prostuje natomiast widze ze nadaje sie tylko do budynków - próba wyprostowania płaskiego obiektu zakończyła się fiaskiem.
Bardzo proszę, nie bój się softu, pogrzeb w ustawieniach, on ma duży potencjał.
Jest sporo aplikacji do perspektywy, za free, tylko trzeba poszukać.
Generalnie super jest Gimp, jako kombajn i jego wtyczki czy skrypty.
Ja korzystam z PS'a, Gimpa i kilkunastu "satelitów" każdy do czego innego, ot gwarancja, że jak coś nie tak, to moja wina. :-D
udało sie zrobic jeszcze jedno zdjecie tej dziwnej parze ...
5989841
prosze o poradę
6089924
czy raczej
6189925
fotografia kropli - co moge poprawić lub jak fotografowac ?
6289926
na marginesie pogoda w Boże Ciało w Krakowie...
foto ze spaceru - skrajnie różnych obiektów wolnego i szybkiego - niestety moja strzała ze smyczą...
6389928
6489927
6589929
co w ujęciu psa mogę zmienić?
A co chciałeś pokazać? Na obu zdjęciach niby to samo, ale ostrość skupiona w różnych punktach. Oba są ok. Może 61. trochę ciasne przez to, że kominy stanowiące temat są blisko krawędzi kadru. Warto dać im trochę miejsca by "miały gdzie wypuścić dym". Wystarczy zrobić to na wyczucie, ale można też posiłkować się np. stałą wartością 1/5 wysokości lub szerokości kadru.
nie wiem dlaczego ale brakuje Ci ostrości - proponuje zmienić program do zmniejszania rozdzielczości na np. infranviewer - ma bardzo dobre algorytmy do szeroko pojętej edycji zdjęć. Krople Ci wyszły ale ja je widzę tak ; ):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img838/8020/p5304040.jpg)
Co zrobiłem (za pomocą Gimpa):
- delikatnie wyostrzyłem,
- wykadrowałem by (w miarę możliwości bez klonowania) duże krople zachowały się w całości plus znalazłem równowagę między jasnymi a ciemnymi partiami dla całości,
- podbiłem kontrast o 10 jednostek,
- całości nadałem barwę zimowo deszczową.
nie wiem dlaczego ale brakuje Ci ostrości - proponuje zmienić program do zmniejszania rozdzielczości na np. infranviewer - ma bardzo dobre algorytmy do szeroko pojętej edycji zdjęć. Krople Ci wyszły ale ja je widzę tak ; ):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img838/8020/p5304040.jpg)
Co zrobiłem (za pomocą Gimpa):
- delikatnie wyostrzyłem,
- wykadrowałem by (w miarę możliwości bez klonowania) duże krople zachowały się w całości plus znalazłem równowagę między jasnymi a ciemnymi partiami dla całości,
- podbiłem kontrast o 10 jednostek,
- całości nadałem barwę zimowo deszczową.
bardzo dziekuje za rzeczowa porade
pierwsze zdjęcia ogni sztucznych w myślę ciężkich warunkach ciągły deszcz i krople na obiektywie...:roll:
oczywiście brak statywu:oops:
6690129
6790130
6890131
6990132
Na ogniach sztucznych się nie znam - pewnie najlepsze efekty byłyby właśnie ze statywem... Natomiast 69. jest całkiem ok, jestem zaskoczony, że wyszło tak dobrze bez statywu. 68 już niestety poruszone.
pierwsze zdjęcia ptaków , akurat podczas spaceru okazało się że jest ich dużo na Zalewie Nowohuckim.
7090929
7190930
7290931
7390932
kilka zdjęć figur, które spotykam podczas pracy na Podhalu.
w jaki sposób mogłem zmienić ujęcia dla lepszego efektu?
7490933
7590934
7690935
a tymczasem na mieście...
7791042 teraz mamy faceta z zapałkami
78 91041zapomniałem kluczy
Gość z zapałkami jest rewelacyjny :-) Przy zdjęciach figur/posągów możesz pobawić się trochę GO i zobaczyć co z tego wyjdzie. Możesz też dodatkowo skoncentrować się na jakimś elemencie a nie na całej figurze.
Gość z zapałkami jest rewelacyjny :-) Przy zdjęciach figur/posągów możesz pobawić się trochę GO i zobaczyć co z tego wyjdzie. Możesz też dodatkowo skoncentrować się na jakimś elemencie a nie na całej figurze.
dziekuję za porady ,spróbuję skorzystac ze wskazówek.
Faktycznie gość z zapałkami jest super...:)
---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
70 super
72 chyba lepiej by było, gdyby jednak Go zwiększyć...
Faktycznie gość z zapałkami jest super...:)
---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
70 super
72 chyba lepiej by było, gdyby jednak Go zwiększyć...
dzieki za opinię .ale jak to na początku robienia zdjęć czymś więcej niż kompaktem człowieka cieszy to rozmycie tła ...:grin:
dzieki za opinię .ale jak to na początku robienia zdjęć czymś więcej niż kompaktem człowieka cieszy to rozmycie tła ...:grin:
Jasne... baw się tym:) Ja również zaczynam...
Jasne... baw się tym:) Ja również zaczynam...
gratuluję postępów, jesteś na forum wzorem dobrze wykorzystującej porady początkującej. też się staram...:mrgreen:
kolejne próby z różnymi ptaszkami..
7991088
8091089
jeśli ktoś rozróżnia proszę o nazwę ptaszka z 79
gratuluję postępów, jesteś na forum wzorem dobrze wykorzystującej porady początkującej. też się staram...:mrgreen:
To kwestia chęci...:)
proszę o opinie paru zdjęć rzeźb jakie miałem ostatnio możliwość zobaczyć - co można zrobić lepiej lub jakie ujęcia sa lepsze ? ułożyłem je seriami . z jednej strony wydaje się to łatwe bo rzeźby nie uciekają z planu ale czekam na wasze opinie...
819200582920068392007
849200885920098692010
87920118892012
899201490920139192015
Wbrew pozorom trudne tematy sobie wybierasz :-) Mnie zaintrygował posąg ze zdjęcia nr 85 - trochę przeszkadza mi jednak wyraźne tło. Nie wiem jak tam było ale pewnie można by się pobawić ujęciami z różnej perspektywy i z różnym GO. Na przykład ciekawe mogłoby być ujęcie od przodu i z perspektywy najniższego świniaka (o ile to świniak ;-)). Dobrze zrobić kilka ujęć i zobaczyć które wyszło najlepiej.
mało zaskakujesz - wszystko jest przewidywalne - kadry źle ucięte: 82,84 : )
najbardziej rokuje 83 - motyw i kadr fajny ale reszta się lekko posypała : )
pracuj dalej ; )
kolejne zdjecia figur- myslę że choć trochę poprawione :mrgreen: również ułożone seriami.
9292514
939252094925199592518969251797925169892515
9992523100925211019252210292524
1039252510492526
10592527
pare zdjęć umieściłem również na innym wątku . jakieś uwagi ?
https://forum.olympusclub.pl/threads/87483-ciekawe-wydarzenia-z-Krakowa-w%C4%85tek-otwarty
jeżdząc na rowerze zacząłem zauważać takie rzeczy jak odbicia w szklanych budynkach - oczywiście oczekuje jakis porad ...
1069322310793224108932251099322611093227
1119322811293229
uchwycone na spacerze
11393598
11493599
11593600
... jakieś uwagi ?
owszem- zamieszczaj po 2 lub 3 zdjecia w jednym wrzucie- to w zupelnosci wystarczy i chyba nie tylko ja prosil bym o mniejsza "wage" plikow, a takze mniejszy ich rozmiar- 800 lub 900 px na dluzszym boku bedzie ok
dziekuje :grin:
Lubię odbicia w szybach ale nie znam miejsca to nie wypowiadam się na temat kadrowania. Najładniej wyszło 112. 114 też mi się podoba ale czemu to takie rozmazane wyszło?
Jak dla mnie może być do 5 zdjęć w jednym wrzucie. Rozmiar 800 czy 900pix (dłuższy bok) wtedy gdy zdjęcie w orientacji pionowej w poziomie może być 1024pix. Trochę mniejszy rozmiar to i "waga" (KB) odpowiednio spadnie.
Co do zdjęć w ostatnich ostrość nie bardzo, samolot słabo doświetlony. Odbicia w budynkach całkiem dobre.
Lubię odbicia w szybach ale nie znam miejsca to nie wypowiadam się na temat kadrowania. Najładniej wyszło 112. 114 też mi się podoba ale czemu to takie rozmazane wyszło?
spróbowałem poprawić 114
11593646
spróbowałem poprawić 114
Jednak poprawka się nie udała. Wygląda na poruszone. Stabilizacja nie poradziła sobie z czasem 1/10s.
będąc w terenie trafiłem na opuszczony tartak. cisza i brak jakiegokolwiek ruchu - bezcenne...
1169370811793709118937101199371112093712
121https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93713&stc=1&thumb=1&d=1374856380 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93713&d=1374856380)
parę zdjęć z wakacyjnego hotelu - oglądanie wschodu Słonca bezcenne...
12296517
12396518
12496519
12596520
proszę o radę jak usunąć przebarwienia na zdjęciu 126
12696522
12796521
122,123,126,127 mi się szczególnie podobają. O jakie przebarwienia Ci chodzi?
złapałeś bliki - to normalne w pracy pod światło nawet dla obiektywów o wartości niezłego używanego samochodu. Wakacyjne foty godne uwagi : )
proszę jeszcze o podpowiedź odnośnie 128 - czy takie niebo jest ok czy coś trzeba zmienić ? niestety na zdjęciu 129 widać wyraźniej bliki- jak mi podpowiedział kolega :grin:.
12896525
12996526
zdjęcie 126 na parasolu.
występluj, 129 też
występluj, 129 też
???????????
???????????
W programach graficznych występuje narzędzie "stempel".
W programach graficznych występuje narzędzie "stempel".
dzięki już znalazłem pod nazwą retusz
dzięki już znalazłem pod nazwą retusz
Fajnie,
Przebrnąłem prze Twój wątek, jest postęp z Twojej strony i prośba z mojej: 3 fotki w poście. Nie działaj jak reklamowany w TV "N"
zrobi zdjęcie zanim naciśniesz spust migawki :grin:
kup mniejszą kartę i przed naciśnięciem spustu migawki pomyśl czy aby na pewno warto.
Strzelanie fot na prawo i lewo nie ma większego sensu.
O kadrach później.
Pozdrawiam.
udało się podczas urlopu spędzic parę dni na Podhalu , zdjęcie z doliny Chochołowskiej i profesjonaliści podczas pracy
13096606
13196607
udało się podczas urlopu spędzic parę dni na Podhalu , zdjęcie z doliny Chochołowskiej i profesjonaliści podczas pracy
130 131
Albo mi się zdaje, albo nie trafiony AF na obu? 131 fajny.
udało się również zobaczyć Festiwal Rowerowy w Szklarskiej Porębie - przepiękna miejscowość i super ludzie .różnorodność form jazdy na rowerze powala. jak widać niektórym skoki nie wyszły...
13296608
13396609
13496610
Albo mi się zdaje, albo nie trafiony AF na obu? 131 fajny.
to jak na razie największy problem z fotkami - nie każda jest tak ostra jak bym sobie życzył .
to jak na razie największy problem z fotkami - nie każda jest tak ostra jak bym sobie życzył .
Rozumiem, 133 jest trafione. A trening czyni mistrza.
Powodzenia.
Jak widać, cieszy Cię robienie zdjęć. Z czasem zacznie Cię cieszyć, kiedy będą ostre :-P
opuszczony dom na Krecie
13596617
13696618
opuszczony dom na Krecie
13596617
13696618
Wyszły jakby trochę nieostre.
widok na morze
13796619
Ten granat jest niesamowity, szkoda, ze morze poza ostrością jest i jeszcze jedno- co tam wystaje czerwonego nad murkiem? Występlowałbym to....
Ten granat jest niesamowity, szkoda, ze morze poza ostrością jest i jeszcze jedno- co tam wystaje czerwonego nad murkiem? Występlowałbym to....
co za oko!!!!! teraz to dopiero zobaczyłem...
opuszczony dom na Krecie
Ty wyostrzasz,obrabiasz troche Swoje zdjecia przed wstawieniem do neta ???
Popatrz9664196642
Ty wyostrzasz,obrabiasz troche Swoje zdjecia przed wstawieniem do neta ???
Popatrz9664196642
dlatego jestem w tym dziale, aby się jeszcze czegoś nauczyć. czy wyostrzanie w picassie wystarczy czy jednak Photoshop?
Bardzo ciekawe fotorelacje.:grin: A o mankamentach niech piszą koledzy, będziesz miał ciekawe lekcje.:grin:
dlatego jestem w tym dziale, aby się jeszcze czegoś nauczyć. czy wyostrzanie w picassie wystarczy czy jednak Photoshop?
Jesli myslisz o opcji wyostrz,wyostrz bardziej....To to to samo w obu programach.Jednak jesli myslisz o wyostrzaniu z warstwami, medianie,jednoczesnym wskazywaniu,rozmywaniu,obliczaniu,odwracaniu,krzyw ych,kanalach,wylaczaniu alfy.....to wtedy PS,Ale mysle,ze duzy procent jego majacych tez tego nie stosuje,bo...
Do zdjęć hobbystycznych photoshop to przesada. Adobe LightRoom 4 albo 5 to świat i ludzie.
Aa i LR powstał z myślą o zdjęciach photoshop grafiki.
---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post był o 22:47 ----------
Jesli myslisz o opcji wyostrz,wyostrz bardziej....To to to samo w obu programach.Jednak jesli myslisz o wyostrzaniu z warstwami, medianie,jednoczesnym wskazywaniu,rozmywaniu,obliczaniu,odwracaniu,krzyw ych,kanalach,wylaczaniu alfy.....to wtedy PS,Ale mysle,ze duzy procent jego majacych tez tego nie stosuje,bo...
Nie łumi :-D
tadzik1231
25.08.13, 23:00
Nie przejmuj się Saboorem ani Mirkiem - to ludzi którzy gdyby działali w branży muzycznej z ryczącej krowy zrobili by gwiazdę La Scali :) Poznanie tajników edycji jest chyba trudniejsza niż samo zrobienie przyzwoitej fotki - wiem bo sam czegoś próbuje się nauczyć i cały czas jestem ciemny jak tabaka w rogu.
Do zdjęć hobbystycznych photoshop to przesada. Adobe LightRoom 4 albo 5 to świat i ludzie.
Aa i LR powstał z myślą o zdjęciach photoshop grafiki.
Dokładnie. W LR4 podobny myślę efekt można uzyskać dwoma suwakami Clarity i Sharpening + ewentualne miejscowe korekty tymi parametrami pędzlem (Adjustment Bursh)
96659
no to do tej pory nie wyostrzałem żadnego zdjęcia , po retuszu kilku zdjęć widzę zdecydowaną poprawę . dzięki za info!!!
no to do tej pory nie wyostrzałem żadnego zdjęcia , po retuszu kilku zdjęć widzę zdecydowaną poprawę . dzięki za info!!!
Tak tylko dodam, że po zmniejszeniu zdjęcie zawsze nieco traci na ostrości i lekkie wyostrzenie jest wskazane co by nie powiedzieć obowiązkowe. Na początek wystarczy chociażby to co oferuje Picasa.
Lepsze zwykłe wyostrzenie niż żadne. Moim przykładem aż tak bardzo się nie sugeruj. Zdaje się, że trochę przesadziłem:)
Tak tylko dodam, że po zmniejszeniu zdjęcie zawsze nieco traci na ostrości i lekkie wyostrzenie jest wskazane co by nie powiedzieć obowiązkowe. Na początek wystarczy chociażby to co oferuje Picasa.
Lepsze zwykłe wyostrzenie niż żadne. Moim przykładem aż tak bardzo się nie sugeruj. Zdaje się, że trochę przesadziłem:)
ja bym to nazwał dramatyczna tonacja :wink:
ja bym to nazwał dramatyczna tonacja :wink:
Można i tak nazwać:) Nic nie stoi na przeszkodzie aby ten "efekt" zmniejszyć np. o 50%. To tylko wskazanie możliwego kierunku podobnie jak to zrobił Mirek.
Ostateczna decyzja co do obróbki należy do Ciebie i Tobie ma się podobać przede wszystkim mz. Co do lekkiego podostrzenia po zmniejszeniu zdjęcia to podtrzymuję.
Dobrze by było abyś miał możliwość wpływu na siłę tego wyostrzenia. Nie wiem jak to jest w tej Picassie.
Można i tak nazwać:) Nic nie stoi na przeszkodzie aby ten "efekt" zmniejszyć np. o 50%. To tylko wskazanie możliwego kierunku podobnie jak to zrobił Mirek.
Ostateczna decyzja co do obróbki należy do Ciebie i Tobie ma się podobać przede wszystkim mz. Co do lekkiego podostrzenia po zmniejszeniu zdjęcia to podtrzymuję.
Dobrze by było abyś miał możliwość wpływu na siłę tego wyostrzenia. Nie wiem jak to jest w tej Picassie.
jest płynna regulacja, postaram się pokazać różnice.
kolejne kreteńskie zdjęcia - chyba jeszcze tam wrócę..
13896762
13996763
14096764
140 podoba się, ostrość OK, jakby te parasole zmieściły sie w całosci byłoby chyba jeszcze lepiej
140 podoba się, ostrość OK, jakby te parasole zmieściły sie w całosci byłoby chyba jeszcze lepiej
może być z jedną parasolką?
14196779
141
140. lepsza :)
---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post był o 23:11 ----------
A i 139. też bardzo fajne.
Może być ale też ucięta. Można było kadr przesunąć w lewo, chyba, że było tam dalej coś mocno niefotogeniczne...
tadzik1231
27.08.13, 00:05
Przepraszam Cię bardzo ale winogrona strasznie mi się spodobały i pozwoliłem sobie się trochę przy nich pobawić. Jak nie chcesz żeby ktoś ruszał Twoje zdjęcia to daj znać - mam chwilę na skasowanie.
96794
Przepraszam Cię bardzo ale winogrona strasznie mi się spodobały i pozwoliłem sobie się trochę przy nich pobawić. Jak nie chcesz żeby ktoś ruszał Twoje zdjęcia to daj znać - mam chwilę na skasowanie.
96794
super! jeśli można to w jaki sposób obrabiałeś to zdjęcie dla lepszego efektu?
tadzik1231
27.08.13, 08:16
Cieszę się że Ci przypadło do gustu. Z edycją tak jak z gotowaniem, masz talent i smak i zawsze wiesz jak zamieszać i doprawić żeby smakowało, albo mozolnie się uczysz podglądając mistrzów a danie główne mdłe jakiaś. Ja należę do opcji numer dwa więc czasami coś tam upichcę ale generalnie często wychodzi mi potrawa taka jak jednej mojej znajomej, o której jej córka mówi iż matka znowu jakieś rzygi ugotowała:)
- odszumienie (plug-in do PS w postaci Imagenomic - lubię go bo jest mało absorbujący i można działać lokalnie)
- ostrzenie po warstwach z wykorzystaniem kanału niebieskiego i maźnięciem 40% pędzlem żeby nie było przesadzone
- opcja zastosuj obraz a potem mieszanie warstw ale takie nie do końca i nie w pełni
- na końcu szczypta soli i pieprzu do smaku
- zapomnaiłem o stemplu i łatce - ten czerwony maziaj na dole wprowadzał pewien dysonans a główny motyw zdjęcia nie powinien
dotykać brzegu kadru (są wyjątki od tej reguły)
Jeżeli będziesz używał PS to polecam lekturę "Księgi kanałów" Scott'a Kelby, poznasz podstawy edycji i parę fajnych trików :)
tu jeszcze znalazłem szersze ujęcie plaży
14297496
zawodowiec na zawodach sportowych - sądząc po rozmiarach sprzetu
14397582
Tez te winogrona mi zasmakowaly,i tak je bym lakomczuchom przedstawial.9758397584Tak obok Twego abys klikaniem wylapal roznice.
Tylko na liscie nie zwracaj uwagi.Znalazly sie nie na tej warstwie co powinny.
tu jeszcze znalazłem szersze ujęcie plaży
Ładne, ale minimalnie przesadziłeś tu z wyostrzeniem mz.. Wiem czepiam się:)
Raz za mało innym razem za mocno:grin:
Oooo :)
podoba mi się wątek, będę zaglądał.
Tez te winogrona mi zasmakowaly,i tak je bym lakomczuchom przedstawial.9758397584Tak obok Twego abys klikaniem wylapal roznice.
Tylko na liscie nie zwracaj uwagi.Znalazly sie nie na tej warstwie co powinny.
może coś wiecej napiszesz o samej obróbce , chyba że to tajemnica zawodowa...
---------- Post dodany o 22:35 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------
Oooo :)
podoba mi się wątek, będę zaglądał.
bardzo mi miło:grin: . postaram się nie zawodzic.
---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post był o 22:35 ----------
Ładne, ale minimalnie przesadziłeś tu z wyostrzeniem mz.. Wiem czepiam się:)
Raz za mało innym razem za mocno:grin:
jak w życiu...
może coś wiecej napiszesz o samej obróbce , chyba że to tajemnica zawodowa...
A jaka tam tajemnica,toz ja amator.
Warstwa,na warstwie ostrznie wg mojej akcji(dostepna na forum)wygladzanie,na masce malowanie pedzlem co ma byc pominiete.Odszumianie.Definiowanie czerni i gradient z cieniami na dole obrazka.Tam mi troche niedoswietlone sie wydawalo.Ot zabawy na piec minut,zadnej alchemi i zabich udek,spluwania przez lewe ramie i.....
A jaka tam tajemnica,toz ja amator.
Warstwa,na warstwie ostrznie wg mojej akcji(dostepna na forum)wygladzanie,na masce malowanie pedzlem co ma byc pominiete.Odszumianie.Definiowanie czerni i gradient z cieniami na dole obrazka.Tam mi troche niedoswietlone sie wydawalo.Ot zabawy na piec minut,zadnej alchemi i zabich udek,spluwania przez lewe ramie i.....
podoba mi sie ten ton wypowiedzi... zero czarów.
pare zdjęć z samolotu, może uda się wam coś z tego wyciągnąć
14497598
14597599
14697600
do zdjęcia 146 muszę dodac komentarz z samolotu . nie wiem czy to widać , ale słońce jest za górnymi chmurami , a Polska pod dolną warstwą chmur. komentarz - Bóg chce być pewny, że słońca nad Polską nie będzie :wink:.
144 jest bardzo fajne - jakoś takie mało oklepane z samolotów :). W 146 równie dobrze mógłbyś dać na upartego opis, że to zachód słońca nad morzem :)
144 jest bardzo fajne - jakoś takie mało oklepane z samolotów :). W 146 równie dobrze mógłbyś dać na upartego opis, że to zachód słońca nad morzem :)
te góry były od razu po starcie więc jeszcze udało się zachować dobrą ostrość. co do zachodu słońca po tygodniu na Krecie to był znak że ciepło się skończyło...
gratuluję super ujęcia i wygranej :grin:
port Chania
14897643
14997644
W 147 czuję potencjał, ale jakoś kadr mi nie leży. Może ktoś mądrzejszy wytłumaczy, co jest nie tak?
Pomyliłem się w mojej poprzedniej wypowiedzi bo chodziło mi o 145 :) chociaż 144 miłe kolorystycznie. Zmylił mnie numerek bo zawsze biorę, że jest od góry.
No i dzięki za miłe słowa :)
W 147 czuję potencjał, ale jakoś kadr mi nie leży. Może ktoś mądrzejszy wytłumaczy, co jest nie tak?
Przepraszam Kris, że Ci się wtrynię ale może tak:
9765097651
Pomyliłem się w mojej poprzedniej wypowiedzi bo chodziło mi o 145 :) chociaż 144 miłe kolorystycznie. Zmylił mnie numerek bo zawsze biorę, że jest od góry.
No i dzięki za miłe słowa :)
Przepraszam Kris, że Ci się wtrynię ale może tak:
9765097651
przecież po to jest to forum aby bardziej doswiadczeni sie wtryniali :wink: . moim spojrzeniem jako amatora chodziło o ukazanie łódki , natomiast na twoim zdjęciu jest to w sferze domysłów. rzadko korzystam ze zdjęć czarno-białych- sama konwersja nie wystarcza ,a obrabiać jeszcze nie umiem.
dalsze ujęcia z wakacji . zdjęcie babci niestety robione przy słabym świetle , chmurka z samolotu
15098011
15198010
żona zakochała się w zdjeciach procesu krosowego, jak myślicie kiedy go używać?
ostatni weekend wakacji - Wisła.
15298013
15398014
15498015
152 jest fajne :)
dziękuję - takie okno mieliśmy na kwaterze, na marginesie to moje pierwsze zdjęcie po prostowaniu w PSE.
152 bardzo sympatyczne, ale myślę, że można by jeszcze popracować z obróbką. A babcia wygląda, jakby akwarelkami namalowana ;)
zdjęcie babci niestety robione przy słabym świetle ,
żona zakochała się w zdjeciach procesu krosowego, jak myślicie kiedy go używać?
Niepotrzebnie odszumiales babcie.Nie zganiaj na slabe swiatlo:-PZ tej babci mozna jeszcze wiele wyciagnac w strone dobrej fotografii.
Crossa uzywaj jak zalezy Ci na efekcie takim,ze temat na fotce zyska Zapamietaj,ze to nie tylko kolor niebiesko zielony.W mysl zasady,ze focac mlode obce dziewczyny nie stosujesz efektu "Dragana"
Niepotrzebnie odszumiales babcie.Nie zganiaj na slabe swiatlo:-PZ tej babci mozna jeszcze wiele wyciagnac w strone dobrej fotografii.
Crossa uzywaj jak zalezy Ci na efekcie takim,ze temat na fotce zyska Zapamietaj,ze to nie tylko kolor niebiesko zielony.W mysl zasady,ze focac mlode obce dziewczyny nie stosujesz efektu "Dragana"
na babci próbowałem pierwszy raz Neat image - rozumiem że coś przesadziłem.
jak babcia to i do kompletu dziadek :wink:
15598018
154 - hotelowy basen?
niestety nie nasza kwatera , to hotel Gołębiewski.
na babci próbowałem pierwszy raz Neat image - rozumiem że coś przesadziłem.
Przesadziłeś, a właściwie źle dobrałeś ustawienia w aparacie. Niepotrzebnie przysłona f10 i (w związku z tym) iso 1600.
Po odszumieniu w Neat image wyszła akwarela. No chyba, że tak miało być...
Przesadziłeś, a właściwie źle dobrałeś ustawienia w aparacie. Niepotrzebnie przysłona f10 i (w związku z tym) iso 1600.
Po odszumieniu w Neat image wyszła akwarela. No chyba, że tak miało być...
może nie miała to być akwarela, natomiast myślę że każde użycie filtrów artystycznych ma za zadanie zmienić trochę rzeczywistość. przysłona faktycznie źle dobrana i do tego jeszcze było daleko. babcie na widok aparatu chowają się niestety...
znowu rzeźby..
156 98032
15798033
157 - ale zrobił fajną minę do zdjęcia :)
malutki domek w górach
15899449
15999450
opuszczone torowisko i stacyjka . natura dostosowuje się idealnie do warunków- na szynach miejsce znalazły sobie ślimaki.
16099451
16199452
16299453
16399454
159 super obrazek, taka sielanka :-) W wariancie 158 za to zupełnie nieciekawy. Co do ślimaków na torach, to są tam zawsze, nie wiem, czemu upodobały sobie właśnie takie miejsca ;-)
dwa ujęcia ze spacerów.
16499727
16599728
wspomnienie lata na Krecie - już wydaje sie tak daleko....
16699732
16799731
16899733
16999734
169 to wymarzona lokalizacja na eksperymenty szczególnie z tymi krzywoliniami bocznymi - mogłeś trochę pokombinować ; )
spodobało mi się takie jedno drzewko w Parku Jordana...
170
99901
rzeźby z Rabki
17199953
17299954
17399955
kolejny domek z gór
17499956
kopalnia soli w Bochni - koncert Kombi na imprezie firmowej. na żywo to jednak co innego...
175100690
176100691
177100692
178100693
179100694
oczywiście oprócz Kombi zdołałem coś jeszcze zobaczyć
180100696jedyny kontakt z powierzchnią
181100695ależ ci górnicy niegrzeczni :wink: . tylko co to jest ten brok????
182100697sól w oryginale
kolejny maraton mtb tym razem Istebna
183100698w końcu "nasi " tu byli
184100699
185100700gość zadziwił wszystkich - był szybszy niż większość na dwóch kołach
186100701nadal ten sam fotograf na każdej edycji
Bochnia jest fajna, całkiem inna niż Wieliczka.
pierwsze próby zdjęć z nakładką makro
187101196
188101197
Jak malutki jest ten miś na 187? :) Szkoda, że na 188 ostrość nie jest na samych owocach tylko na gałązce, ale ja mam słabość do zdjęć makro, więc i tak mi się podoba jako "zdjęcia próbne". :)
Jak malutki jest ten miś na 187? :) Szkoda, że na 188 ostrość nie jest na samych owocach tylko na gałązce, ale ja mam słabość do zdjęć makro, więc i tak mi się podoba jako "zdjęcia próbne". :)
miś ma 8cm. zdjęcie z owocami będę sukcesywnie próbował poprawiać:)
170ka ciekawa. Fajnie, że się rozwijasz i odszedłeś od swojego okna ;-) W zdjęciach nocnych na przykład tych z Kombi pobawiłbym się jeszcze balansem bieli bo może to zdziałać cuda.
170ka ciekawa. Fajnie, że się rozwijasz i odszedłeś od swojego okna ;-) W zdjęciach nocnych na przykład tych z Kombi pobawiłbym się jeszcze balansem bieli bo może to zdziałać cuda.
każdą uwagę staram się wykorzystać - dziekuję za opinie
pierwsze próby zmiany balansu bieli
189101243
190101244
191101245
Pozwoliłem sobie tak na szybko pobawić się jednym jpgiem. Poprawiłem balans tak po mojemu aby znikły zafarby i czarny stał się bardziej czarny :-) Trzeba by jeszcze cos zrobić ze skóra na twarzy. Chodzi mi wyłącznie o pokazanie kierunku, a na rawie możesz w tym temacie zdziałać o wiele więcej.
101246
ps. Jeżeli przeszkadza Ci, że poprawiłem Twoje zdjęcie to daj znać szybciorem usunę :-)
Pozwoliłem sobie tak na szybko pobawić się jednym jpgiem. Poprawiłem balans tak po mojemu aby znikły zafarby i czarny stał się bardziej czarny :-) Trzeba by jeszcze cos zrobić ze skóra na twarzy. Chodzi mi wyłącznie o pokazanie kierunku, a na rawie możesz w tym temacie zdziałać o wiele więcej.
ps. Jeżeli przeszkadza Ci, że poprawiłem Twoje zdjęcie to daj znać szybciorem usunę :-)
zamiast usuwać to wolę się dowiedzieć jak zrobiłeś te zmiany. twoje wygląda o niebo lepiej...
Nie jestem przekonany do tak mocnego ingerowania w balans bieli w przypadku zdjęć koncertowych gdzie wiadomo, że są różnokolorowe światła. Tak też są oświetleni muzycy i chyba trzeba się z tym pogodzić lub niewielkie korekty tylko wprowadzać:) Poprawiłeś czerń koszulki, a skóra wyszła zielona... można jeszcze by i to korygować tylko czy jest sens. Moim zdaniem nie i bardziej podchodzi mi wersja "czerwona". Lekko bym zdjął nasycenie tej czerwieni ewentualnie.
Edit. Osobiście bym poszedł w tym kierunku:
101260
To poprawka poprawki:) Z oryginału pewnie bym inaczej zrobił. Cała obróbka to z automatu w PSE (aut. korekcja koloru, dopasuj kolor karnacji + suwaki barwa nasycenie)
Focic na koncertach latwo nie jest.Musisz wybrac,co chcesz focic.Czy muzyke czy muzykow.
Jesli muzykow to staraj sie oddac ich tak jak wygladaja.Jesli muzyke to pokazuj muzykow tak aby bylo slychac muzyke.Nie wazne wtedy sa kolory cery,wlosow.Tonacja,i gra kolorow dodaje tej calej reszty,ktorej nie ma w fotkach muzykow.
To taka bardzo wyrazna roznica.
Albo baw sie w "fotografika artyste" i pokazuj swoje wizje101266101267101268
pierwsze próby zmiany balansu bieli
189
190
191
Nie rób tego na koncertach. Świateł z filtrami kolorowymi nie ogarniesz, lepiej pokazać zastane. Pozwól Olkowi zmierzyć balans bieli i lekko skoryguj w jakiś zdecydowany kolor przy wywoływaniu.
---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
No i oczywiście podpisuje się pod tym co napisali Andtor i Mirek. Osobiście poszedłbym w stronę fotografowania muzyki. Portretowanie wykonawców po jakimś czasie się nudzi.
andtor2 - każdy robi po swojemu i nie musi się wszystkim podobać. Mnie czerwone wersje średnio się podobają ale zgadzam się, że moja jest daleka od ideału ale miała tylko pokazać kierunek.
kris12 - zazwyczaj staram się znaleźć jakiś szare pole i najechać na nie wskaźnikiem balansu bieli (w LR5 lub C1) i szukam jak najbardziej zbliżonych RGB (pojawiają się po najechaniu wskaźnikiem). Na przykład R32 G32 B32 a następnie jak jest mniej więcej tak jakbym chciał to lekko modyfikuje suwakami. Jak jest źle to szukam innego miejsca wskaźnikiem ;-) Nie zawsze się da znaleźć takie miejsce. W przypadku tego konkretnego zdjęcia najechałem wskaźnikiem na rękę artysty.
Tak robię ja ale z pewnością bardziej doświadczeni Forumowiczę mogą udzielić Ci bardziej precyzyjnych porad.
Nie rób tego na koncertach. Świateł z filtrami kolorowymi nie ogarniesz, lepiej pokazać zastane. Pozwól Olkowi zmierzyć balans bieli i lekko skoryguj w jakiś zdecydowany kolor przy wywoływaniu.
---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
No i oczywiście podpisuje się pod tym co napisali Andtor i Mirek. Osobiście poszedłbym w stronę fotografowania muzyki. Portretowanie wykonawców po jakimś czasie się nudzi.
nie wiem czy to udana próba fotografowania muzyki , ale jest trochę więcej ruchu... niestety jeszcze nie stałem pod sceną.
192101305