Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szykuje się LF1 od Panasonica. Czyżby następca LC1?

grzyboo
11.04.13, 12:59
Wg. 43rumors.com pod koniec kwietnia razem z G6 ma być zaprezentowany high-endowy kompakt Panasonica z wbudowanym wizjerem.
Panas już coś takiego popełnił w przeszłości, a teraz wygląda na powrót do źródeł.
Ciekawe co to będzie. Jak chcą powalczyć z Sony, Nikonem i Canonem, to potrzebują dużej matrycy i jasnego zooma.
Tylko wtedy całość może się zrobić nieco zbyt duża.

http://www.43rumors.com/ft5-panasonic-lf1-high-end-compact-to-be-announced-in-late-april/

gietrzy
11.04.13, 13:06
potrzebują dużej matrycy i jasnego zooma.

Nie doczytałeś ;)
Stałoogniskowy, nie zum.

Ciekawa propozycja, ja przed chwilą obejrzałem kilkadziesiąt klatek ze swojego XZ-1, robione w trybie Auto. Gdyby były tak fajnie ziarniste jak EPL1 byłaby rewelacja a tak tylko bardzo dobrze ;)

grzyboo
11.04.13, 13:10
Hmm... " A high end compact camera with fixed zoom lens and with built-in viewfinder"
Wg. mnie to oznacza, że będzie zoom na stałe ;)
Z drugiej strony, dzisiejszym odpowiednikiem LC1 jest LX7, który ma wszystko oprócz wbudowanego wizjera.
Tutaj pewnie będzie większy sensor i jasny zoom i wbudowany EVF.

Mcarto
11.04.13, 13:26
Nie doczytałeś ;)
Stałoogniskowy, nie zum.

Ciekawa propozycja, ja przed chwilą obejrzałem kilkadziesiąt klatek ze swojego XZ-1, robione w trybie Auto. Gdyby były tak fajnie ziarniste jak EPL1 byłaby rewelacja a tak tylko bardzo dobrze ;)

Canony s90 i s95 dają b.ciekawe ziarno - zdjęcia przy konwersji do B&W wyglądają jak z analoga.

LF1? to coś jak Fuji s100 ew. Sony RX1 i ten nowy Nikoś? Zaczyna się robić tłok.

grzyboo
16.04.13, 15:12
Wygląda na to, że to będzie LX7 z EVF. Czyli tak naprawdę nowa wersja LC1 ;)
Pytanie czy będzie wychylany ekranik?

epicure
16.04.13, 16:58
Pytanie czy będzie wychylany ekranik?

Pytanie, jaką to będzie mieć matrycę i obiektyw, a nie czy ekranik będzie się gibał. Ekranu to mogłoby nawet nie być ;)

grzyboo
16.04.13, 18:07
Matryca pewnie będzie taka jak w LX7, obiektyw może będzie miał większy zakres bo i body większe będzie.

dzarro
17.04.13, 20:12
Myślę, że jednak Panas wrzuci coś z matrycą 4/3 - za dużo się dzieje w tym segmencie, żeby nie powalczyć.

epicure
17.04.13, 20:34
LX7 z wizjerem niech sobie będzie, ale jako następca serii LX, a nie nowy "przełomowy" pro kompakt. Ludzie się na to nie nabiorą. Jeśli Panas chce pokazać coś, po czym ludzie nie będą ziewać, to musi dorównać kompaktom z APS-C czy choćby Canonowi G1X czy jak mu tam...

dzarro
18.04.13, 09:12
A przy okazji Panas mógłby nawiązać stylistycznie do tego LC1. Wyszłoby na to, że podczepia się pod trend, którego był prekursorem.

epicure
18.04.13, 09:20
Parę lat temu pisałem, że jak tylko pojawi się aparat podobny do L1 lub LC1, to kupuję z miejsca. Liczyłem, że będzie to Panas albo Olek, ale okazało się, że to Fuji zrobił taki aparat :) No cóż, to nie ja na tym straciłem...

grzyboo
18.04.13, 09:25
Jakoś nie sądzę, aby wypuścili kompakta z matrycą 4/3.
Jasny i mały zoom jest możliwy tylko dla małych matryc i tutaj dodanie EVF do LX7 powinno rozwiązać sprawę fajnego, niewielkiego kompaktu.
Pewnie pojawi się GX2 z EVF. Po co komu wtedy kompakt z taką matrycą?
Jeżeli ktoś nie potrzebuje EVF to ma GF6 czy też odpowiedniki Olka.

epicure
18.04.13, 09:50
Jakoś nie sądzę, aby wypuścili kompakta z matrycą 4/3.
Jasny i mały zoom jest możliwy tylko dla małych matryc i tutaj dodanie EVF do LX7 powinno rozwiązać sprawę fajnego, niewielkiego kompaktu.

Canon potrafił zrobić poręcznego kompakta z matrycą większą niż 4/3 i zoomem 28-112 mm ekw. f/2,8-5,8. Jakby skrócić ogniskową do 85 mm ekw., to na matrycy 4/3 może dałoby się uzyskać światło f/4.

Pewnie pojawi się GX2 z EVF. Po co komu wtedy kompakt z taką matrycą?

Bo taki kompakt kosztowałby połowę mniej (biorąc pod uwagę to, że Canon G1X kosztuje poniżej 2500 zł) i byłby o połowę mniejszy niż GX2 z 12-35 f/2,8, bo to jedyny jasny zoom w systemie. A bezlusterkowca z ciemnym kitem taki kompakt łykałby z palcem w... nosie.

Jeżeli ktoś nie potrzebuje EVF to ma GF6 czy też odpowiedniki Olka.

I co do niego podepnie?

grzyboo
18.04.13, 10:11
Ja nie piszę, co byłoby fajnie mieć, ale raczej czego się spodziewam, że będzie.
Cudów, z dużą matrycą i jasnym zoomem, wielkości kompaktu to się raczej nie spodziewam.
Panas i Olek już jakiś czas temu straciły impet i stały się bardzo zachowawcze. Do tego widać, że brakuje im jakiejś spójnej wizji systemu.
Zresztą, chyba jedyną firmą ze spójną wizją na razie wydaje się być Fuji.
Rewolucje w m4/3 skończyły się na G1 i GH1. Później już nie pojawiło się nic choćby w przybliżeniu rewolucyjnego.
Kompakt z jasnym zoomem i matrycą 4/3 byłby rewolucyjny, ale na razie się go nie spodziewam.

epicure
18.04.13, 10:14
Już jest kompakt z dużą matrycą i do połowy jasnym zoomem ;) Myślę, że nie trzeba żadnego cudu, tylko chęci.

nightelf
18.04.13, 13:47
Są też kompakty z dużymi matrycami i jasną stałką.
Obawiam się, że ten Panasonic nie będzie miał matrycy wielkości 4/3.

Swoją drogą ciekawe by było gdyby ktoś wypuścił aparat bez ekraniku, z samym EVF. Taki swoisty powrót do przeszłości.

grzyboo
18.04.13, 13:54
Jakby miał wi-fi to mogłoby się to sprawdzić. Czasami w sytuacjach kiedy do wizjera jest utrudniony dostęp lepiej mieć ekran osobno, niż przyczepiony do aparatu.
Telefon i tak prawie każdy nosi więc to mogłoby być dość praktyczne, ale też i niszowe, bo większość ludzi fotografuje w "zombi mode".
Ja ekranu używam tylko kiedy aparat jest na statywie lub komuś chcę coś pokazać, więc pewnie nawet bym nie zauważył braku ;)

nightelf
18.04.13, 14:23
Ewentualnie mógłby być sprzedawany oddzielnie opcjonalny ekran :)
Może dzięki temu na tylnej ściance dałoby się umieścić sensowne sterowanie.

grzyboo
18.04.13, 14:36
Samsung sprzedaje 5" i większe opcjonalne ekrany do aparatów z wifi.
Apple też ma takie ekrany w ofercie, ale z nieco mniejsze.
Co więcej, można z nich nawet dzwonić ;)
A brak dużego ekranu z tyłu faktycznie mógłby pozwolić na umieszczenie większych przycisków. Sam ekran mógły zostać, ale 2,5" by wystarczyło.

nightelf
18.04.13, 15:02
Jeśli tak spojrzeć, to są nawet 10" ekrany od Apple, Samsunga, Sony i innych.
Przy czym dzwonić nie potrafią, ale mogą kilka innych rzeczy :wink:

grzyboo
18.04.13, 15:12
I tak doszliśmy do wniosku, że ekranik w zaawansowanym aparacie jest niepotrzebny. Wystarczy EVF.

epicure
18.04.13, 15:14
Mi nie wystarczy.

grzyboo
18.04.13, 15:16
Spokojnie, na pewno pojawią się jakieś gripy do włożenia telefonu i będzie ekranik.

epicure
18.04.13, 15:20
A potem chcąc odebrać telefon będę odkręcał gripa, czy może przykładał aparat do ucha? ;)

MiQ27
18.04.13, 15:23
W gripie będzie schowek z firmową słuchawką BT :)

dzarro
24.04.13, 09:08
Dość bezsensowna zabawka z tego wyszła. Szkoda, że nie ma zooma do 1000 mm i netu nie można przeglądać.

http://www.optyczne.pl/5792-nowo%C5%9B%C4%87-Panasonic_Lumix_DMC-LF1.html

epicure
24.04.13, 09:09
Bida aż piszczy.

grzyboo
24.04.13, 10:01
I Panasonic nadal nie ma ma wypasionego kompaktu. Zrobili za to kolejny zabawkowy aparacik :(

gietrzy
2.09.13, 12:16
Test na http://www.optyczne.pl/235.1-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-LF1_Wst%C4%99p.html

Jd
2.09.13, 12:25
I tak doszliśmy do wniosku, że ekranik w zaawansowanym aparacie jest niepotrzebny. Wystarczy EVF.,

Akurat w tym aparacie bedzie miał rozdzielczość 200 tys. punktów czyli żenada. Kiedys do GF2 miałem wizjer pasikonikowy z 230 tyś punktów więc wiem co to za badziewie.

grzyboo
2.09.13, 14:17
Macałem wczoraj to cudo w FJ i jak dla mnie zdecydowanie za mały, chociaż całkiem zgrabny.
EVF słaby, ale awaryjnie może być.
Jednak jak mnie przyciśnie i będę naprawdę potrzebował czegoś mniejszego niż GH2 to raczej kupię jakieś maleństwo m4/3. Z naleśnikiem będzie wystarczająco mały.

Mcarto
2.09.13, 14:27
Przejżałem test i ten aparat wcale nie wygląda jak Panasonic - tj. nie jest podobny do żadnego LX?... ani do bezlusterkowców P. Z tym pierscieniem i tylnym pokretłem przypomina mi Canony serii s.
Pewnie ma z nimi konkurować - mały, szybki, kieszonkowy aparacik dla wymagających...