PDA

Zobacz pełną wersję : plamki



Morbid
18.05.03, 21:02
Witam wszystkich!
posiadam olympusa c-120 ,wszystko byloby dobrze gdyby nie plamki-otoz jak sciagne zdjecia na kompa prawie na kazdym sa biale plamy-jakby na obiektywie byly male pylki-gdy wytre dokladnie obiektyw jest oki ale po zamknieciu i ponownym otworzeniu znow to samo-nie moge za kazdym razem czyscic obiektywu-spotkal sie juz ktos z was z tym?

oleksw
18.05.03, 21:18
A czy te plamki widac na zdjeciach zrobionych w dzien ?

Morbid
19.05.03, 19:56
tak,te plamki sa w dzien

miro
19.05.03, 21:45
podejrzewam ze to wypalone plamki....

Morbid
23.05.03, 10:54
...wypalone??? mozna jasniej?

miro
23.05.03, 17:27
...wypalone??? mozna jasniej?

matryca CCD ma do do siebie ze po pewnym czasie wypalaja sie pojedyncze punkty, tzn nie reaguja na to co widza, tylko stale wysylaja ten sam sygnal do CPU. Z reguły takie plamki widziane sa potem na zdjeciu jako jasne punkty. Niestety naprawa tego oznacza wymiane elementu CCD a to oznacza duze koszta...
Podobny problem dotyczy monitorów LCD..

Morbid
23.05.03, 19:31
jezeli tak to nasuwa mi sie pytanie-czy te plamki sa w okreslonych miejscach czy zmieniaja polozenie?

oleksw
23.05.03, 21:52
Chodzi chyba o piksele - a nie o wypalone "plamki"

oleksw
23.05.03, 21:57
Jesli chodzi o uszkodzone piksele - to zawsze beda w tym samym miejscu.
I raczej na zdjeciu tego nie widac - tylko na ekranie przy duzym powiekszeniu.
Np w Olku C 4000 ,jest taka funkcja "mapping" ,ktora polega na tym,ze
Izolujesz na matrycy CCD martwy piksel,ktory juz Cie nie bedzie denerwowal.
Olympus zaleca uzyc tej funkcji minimum raz do roku.

Wiec z tego wynika , ze niestety ale powoli nasz CCD sie wykancza. :cry: