PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 4.4 i zażółcone zdjecia - prośba o pomoc

Lilen
5.04.13, 21:47
Witam klubowiczów i o pomoc proszę.

Zainstalowałem Lightroom 4.4 na świeżo zakupionym sprzęcie i zaimportowałem do tego programu niewielką partię zdjęć w formacie jpg zrobionych różnymi aparatami. Okazało się, że wszystkie zdjęcia w Lightroomie, bez względu na to jakimi aparatami zostały zrobione mają żółty odcień. Nie jest to kwestia kalibracji monitora bo w innym programie zdjęcia mają prawidłowe kolory. Przykład w załączniku.

Zdjęcia bez żadnej obróbki po eksporcie mają prawidłowe kolory. Po korekcie (żeby w Lightroomie uzyskać prawidłowe kolory) i eksporcie zdjęcia oczywiście zyskują odcień niebieski.

Mam tą samą wersję na innym komputerze i tam nie ma tego problemu.
Mam nadzieję, że znajdzie się tu dobra dusza pomoże mi rozwiązać ten problem.

PioRo
5.04.13, 22:23
Zdjęcia bez żadnej obróbki po eksporcie mają prawidłowe kolory. Po korekcie (żeby w Lightroomie uzyskać prawidłowe kolory) i eksporcie zdjęcia oczywiście zyskują odcień niebieski.

Jeśli takie są objawy, to pewnie chodzi "tylko" o to, że Lightroom nie korzysta prawidłowo z profilu Twojego monitora... Ale nie wiem jak to naprawić, bo ja nigdy takiego problemu nie miałem. Na szybko nie znalazłem też takiej opcji w ustawieniach LR (przynajmniej na Macu). Jeżeli coś wymyślę, to napiszę - ale pewnie chodzi o zarządzanie kolorami w nowszych wersjach Windows...

Lilen
5.04.13, 22:29
Dziękuję za odpowiedź. Masz rację! W międzyczasie znalazłem rozwiązanie tego problemu na tej stronie:
http://www.lightroomqueen.com/2008/12/28/corrupted-monitor-profile/
Teraz już jest OK.