PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus e500 nieprawidlowa ekspozycja?



myssa
1.04.13, 12:52
Witam.
Od trzech dni posiadam aparat Olympus e500.Kupiłam w komplecie z trzema obiektywami i całą reszta.
Tak naprawde dopiero zaczynam sie wgłębiac w tajniki i podstawy pracy z nim,zaczełam tez czytac ksiazke ''Ekspozycja bez tajemnic'',którą polecaliście dla poczatkujących.Ale mam jeden problem którego nie moge rozgryzc.Zaczełam powoli wykonywac fotki na programie M z ręcznym ustawieniem przysłony,czasu naświetlania i ISO.Lecz czasem mój aparat nie moze złapac prawidlowej ekspozycji,nie zapala sie zielona dioda w wizjerze i nie moge wykonac zdjecia.I tak samo czasem dzieje sie na programie AUTO.Czy ktos moze mnie nakierwac co robie zle?

nyny
1.04.13, 12:54
Zielona lampka to potwierdzenie ostrosci.
Ona sie moze nie zapalac, jak nie ustawi jej poprawnie :)

pozdro

myssa
1.04.13, 13:03
Taa no właśnie tak jak mówie całkiem jestem zielona i dopiero zaczynam.
Hmm mówisz ostrość..dzięki za rade.Spróbuje dalej się pobawić.
A może wiesz jak rozwiązac jeszcze jedno...na programie M ustawiam sobie na ciemno,słabo-oświetlonym obiekcie f/4.0 na 1/500s i wtedy pokazuje mi -/+ 0.0 do 5.0
Jaki powinnien byc ten ostatni przelicznik ehh jeszcze nie doszlam jak to sie nazywa fachowo aby zdjecie wyszlo nie prześwietlone lub za ciemne.?Od czego zależy ta ostatnia wartość?

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------

Taa no właśnie tak jak mówie całkiem jestem zielona i dopiero zaczynam.<br>Hmm mówisz ostrość..dzięki za rade.Spróbuje dalej się pobawić.<br>A może wiesz jak rozwiązac jeszcze jedno...na programie M ustawiam sobie na ciemno,słabo-oświetlonym obiekcie f/4.0 na 1/500s i wtedy pokazuje mi -/+ 0.0 do 5.0<br>Jaki powinnien byc ten ostatni przelicznik ehh jeszcze nie doszlam jak to sie nazywa fachowo aby zdjecie wyszlo nie prześwietlone lub za ciemne.?Od czego zależy ta ostatnia wartość?

apz
1.04.13, 13:08
Taa no właśnie tak jak mówie całkiem jestem zielona i dopiero zaczynam.
Hmm mówisz ostrość..dzięki za rade.Spróbuje dalej się pobawić.
A może wiesz jak rozwiązac jeszcze jedno...na programie M ustawiam sobie na ciemno,słabo-oświetlonym obiekcie f/4.0 na 1/500s i wtedy pokazuje mi -/+ 0.0 do 5.0
Jaki powinnien byc ten ostatni przelicznik ehh jeszcze nie doszlam jak to sie nazywa fachowo aby zdjecie wyszlo nie prześwietlone lub za ciemne.?Od czego zależy ta ostatnia wartość?

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------

Taa no właśnie tak jak mówie całkiem jestem zielona i dopiero zaczynam.<br>Hmm mówisz ostrość..dzięki za rade.Spróbuje dalej się pobawić.<br>A może wiesz jak rozwiązac jeszcze jedno...na programie M ustawiam sobie na ciemno,słabo-oświetlonym obiekcie f/4.0 na 1/500s i wtedy pokazuje mi -/+ 0.0 do 5.0<br>Jaki powinnien byc ten ostatni przelicznik ehh jeszcze nie doszlam jak to sie nazywa fachowo aby zdjecie wyszlo nie prześwietlone lub za ciemne.?Od czego zależy ta ostatnia wartość?

Ustaw może wszędzie M w menu i autofokusie? Samo ustawienie w moich aparatach na trybach pracy nie wylącza mi autofokusa. 500-setki nie znam, miałem 520.

myssa
1.04.13, 13:12
Heh nic mi to nie mówi,tak jak pisałam wczesniej dopiero od trzech dni mam ten aparat i wgłębiam sie w temat.A moze polecacie jakas strone z poradami dla poczatkujacych na takim sprzęcie?

nyny
1.04.13, 13:41
Heh nic mi to nie mówi,tak jak pisałam wczesniej dopiero od trzech dni mam ten aparat i wgłębiam sie w temat.A moze polecacie jakas strone z poradami dla poczatkujacych na takim sprzęcie?
Wlasnie na niej jestes :)
Poszukaj w dzialach tego forum, sporo sie dowiesz :)

pozdro

slaszysz
2.04.13, 17:52
Taa no właśnie tak jak mówie całkiem jestem zielona i dopiero zaczynam.
Hmm mówisz ostrość..dzięki za rade.Spróbuje dalej się pobawić.
A może wiesz jak rozwiązac jeszcze jedno...na programie M ustawiam sobie na ciemno,słabo-oświetlonym obiekcie f/4.0 na 1/500s i wtedy pokazuje mi -/+ 0.0 do 5.0
Jaki powinnien byc ten ostatni przelicznik ehh jeszcze nie doszlam jak to sie nazywa fachowo aby zdjecie wyszlo nie prześwietlone lub za ciemne.?Od czego zależy ta ostatnia wartość?
Zacznij może najpierw od programu A, gdzie ustawiasz tylko przysłonę. Obserwuj jak zmienia się czas po zmianie przysłony.
Potem program S - sterujesz tylko czasem.

A na koniec ustaw M i próbuj uzyskać ten sam efekt co w A lub S.

Skala pokazująca się w programie M pokazuje ekspozycję - jak kreska jest na środku, to jest właściwa. W prawo - za jasno (zwiększ liczbę przysłony lub skróć czas), jak kreska jest po lewej stronie skali - za ciemno (zmniejsz liczbę przesłony lub wydłuż czas).

myssa
3.04.13, 21:08
Zacznij może najpierw od programu A, gdzie ustawiasz tylko przysłonę. Obserwuj jak zmienia się czas po zmianie przysłony.
Potem program S - sterujesz tylko czasem.

A na koniec ustaw M i próbuj uzyskać ten sam efekt co w A lub S.

Skala pokazująca się w programie M pokazuje ekspozycję - jak kreska jest na środku, to jest właściwa. W prawo - za jasno (zwiększ liczbę przysłony lub skróć czas), jak kreska jest po lewej stronie skali - za ciemno (zmniejsz liczbę przesłony lub wydłuż czas).

Dzięki wielkie,dużo mi to pomogło:)Teraz rozumiem:)Faktycznie postaram się robić zdjęcie narazie na programie A,potem S i dopiero wtedy przejde na M.Zaczełam od M bo tak radzili w książce ,Ekspozycja bez tajemnic, Petersona.