Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom - eksport jpg do sRGB/AdobreRGB

Harnas
28.03.13, 12:32
Obrabiam zdjęcia w Lightroom 4, pracuję w przestrzeni barw AdobeRGB, bo mam nie najgorszą matrycę.
Z tego co wyczytałem, jeśli udostępniam zdjęcia w internecie, lub przekazuję komuś w jpg, to powinienem konwertować do przestrzeni sRGB.
Niestety jednak jeśli zdjęcia przekonwertowane są do jpg w sRGB, to ich kolorystyka jest mocno przekłamana, jest zwłaszcza za dużo czerwonego.
Jak przekonwertuję do przestrzeni AdobeRGB, to wygląda to dużo lepiej - nawet na dość słabych monitorach.
Jak to zatem jest z tymi przestrzeniami barw? Jakie ustawienia stosować?

hades
28.03.13, 12:39
http://fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/przygotowanie-zdjec-dla-www-i-fotolabow.html

robert1088
28.03.13, 13:43
Chyba prawda jest taka,że 90 % pracuje na sRGB . Chyba, że robisz to profesjonalnie no to inna para kaloszy .

And.N
28.03.13, 18:19
Obrabiam zdjęcia w Lightroom 4, pracuję w przestrzeni barw AdobeRGB, bo mam nie najgorszą matrycę.
Z tego co wyczytałem, jeśli udostępniam zdjęcia w internecie, lub przekazuję komuś w jpg, to powinienem konwertować do przestrzeni sRGB.
Niestety jednak jeśli zdjęcia przekonwertowane są do jpg w sRGB, to ich kolorystyka jest mocno przekłamana, jest zwłaszcza za dużo czerwonego.
Jak przekonwertuję do przestrzeni AdobeRGB, to wygląda to dużo lepiej - nawet na dość słabych monitorach.
Jak to zatem jest z tymi przestrzeniami barw? Jakie ustawienia stosować?
Sądzę, że masz coś nie tak skonfigurowane z profilami kolorów w systemie czy jakieś ustawienia w monitorze. To raczej niemożliwe aby jpeg z profilem koloru adobe rgb lepiej wygladał na słabym monitorze gdyż te słabsze nie są w stanie wyświetlić nawet całej palety kolorów sRGB. Także używam LR4 i na monitorze nie widzę żadnej różnicy w kolorach pomiędzy wyeksportowanym RAW-em do jpg z profilem Adobe RGB czy sRGB. Przyczyna prosta, mój monitor wyświetla tylko (albo aż) 100% przestrzeni sRGB.
Może wstaw jakieś dwa zdjęcia, w sensie wywołane w LR z tego samego RAW-a i raz wyeksportowane do jpg z profilem koloru Adobe RGB i drugie z profilem sRGB. (Zachowaj EXIF i dłuzszy bok starczy 1024pix) Ciekawy jestem tych "przekłamań" koloru czy rzeczywiście są... i może coś więcej można będzie powiedzieć...

Edit
Może to Ci w czymś pomoże. Dwa zdjęcia wyeksportowane z LR. Pierwsze z profilem koloru sRGB, drugie Adobe RGB.

1. (sRGB) 84711
2. (aRGB) 84710

Teraz możliwe scenariusze:)
1.Jeżeli ktoś używa przeglądarki nie obsługującej profili koloru to drugie zdjęcie z profilem koloru Adobe RGB może mieć wyblakłe kolory.
2. Jeżeli ktoś ma monitor tzw. szerokogamutowy (np. 96% przestrzeni Adobe RGB) być może dostrzeże jakieś subtelne różnice w barwie.

U mnie wyglądają identycznie w komputerze jak i przeglądarce (Firefox)

Teraz Twoja kolej na przykładowe foty, te "przekłamane" i te lepsze.
Cyba, że coś się wyjaśniło...

Harnas
29.03.13, 11:30
No właśnie też mi się wydawało, że nie powinno być problemu przy konwersji do uboższej przestrzeni barw, ale w sRGB kolory są bardziej nasycone niż widzę w Lightroom.

AdobeRGB:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://roman.faf.net.pl/RW3638_AdobeRGB.jpg)

sRGB:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://roman.faf.net.pl/RW3638_sRGB.jpg)

W tym rozmiarze tego chyba wyraźnie nie widać.

Tutaj większe pliki i inne zdjęcie:
http://roman.faf.net.pl/RW3636_AdobeRGB.jpg
http://roman.faf.net.pl/RW3636_sRGB.jpg

Ale w przeglądarce chyba też nie widzę różnicy...
Różnicę widzę oglądając jpg np. w Faststone.

And.N
29.03.13, 15:13
Odpowiem tak. Pierwsze dwa zdjęcia co zamieściłeś, (ten widoczek) na bank mają ten sam profil koloru, a dokładanie to sRGB.
Są na nich widoczne różnice w barwie. Inny odcień niebieskiego, zieleni. Ten drugi ma ogólnie lekko większe nasycenie barw Pierwszy jest jaśniejszy w ciemnych partiach (domek). Reasumujac to dwa "różne" zdjęcia ale z tym samym profilem koloru. Więc przykład zły.
Drugi przykład dobry:) Jest AdobeRGB i sRGB. Różnicy w kolorach nie dostrzegam żadnej. Zarówno w przeglądarce jak i programach graficznych. Nie twierdzę, że takowej w ogóle nie ma tylko trzeba posiadać naprawdę bardzo dobry monitor aby to zauważyć.
"Problem" z przekłamaniem barw może stanowić ten Faststone. Choć raczej (głowy nie dam:) )spodziewałbym się, że przekłamuje kolory z profilem AdobeRGB, sRGB powinnien wyświetlać dobrze. Miałem podobnie z popularną przeglądarką IrfanView. Dopiero jak w opcjach programu zaznaczyłem: "Włącz zarządzanie kolorem, stosując profil koloru" można było wybrać z listy profil, ja wybrałem : profil bieżącego monitora i dopiero zaczął poprawnie (tak samo jak LR czy Photoshop Elements) wyświetlać barwy na zdjęciach z profilem AdobeRGB.
Ogólnie mz. profil sRGB na potrzeby internetu jest najbardziej wskazany i wystarczający.

Harnas
29.03.13, 15:36
Pierwsze dwa zdjęcia na szybko zmniejszałem za pomocą Faststone, więc dlatego w obu zrobił się sRGB. Znowu wyszła moja niewiedza.
Niestety u mnie jest duża różnica kolorystyczna i mi tu coś nie pasuje, bo Faststone zdjęcia z profilem AdobreRGB wyświetla tak samo jak Lightroom.

And.N
29.03.13, 16:06
Aż sobie na próbę zainstalowałem tego FastStone. Te zdjęcia z drugiego Twojego przykładu, faktycznie z profilem sRGB ten program wyświetla bardziej nasycone barwy. wszedłem w zakładkę Ustawienia/CMS/ i zaznaczyłem: Włącz menadżera systemu koloru (CMS), następnie OK i wyświetla jednakowo kolory (uwzględnia profile)
Czyli bardzo podobne do tego co pisałem o programie IrfanView w poprzednim poście.
PS
Widzę, że ten CMS to raz działa raz nie...Po zaznaczeniu w okienku podglądu kolor się zmienił. W trybie pełnoekranowym za pierwszym razem było dobrze. Przy drugiej próbie to samo, czyli to z profilem AdobeRGB wyblakłe.
Może rozejrzyj się za innym programem do przeglądania zdjęć...

Edit.
Co jeszcze zauważyłem w tym FastStone. Z włączonym zarządzaniem koloru (CMS) po kliknięciu na zdjęcie (z profilem koloru AdobRGB) i wyświetleniu go w trybie pełnoekranowym właściwy kolor pokazuje się po ok. 5s.
Dla mnie to byłoby dyskwalifikujące ten program.
Jeszcze taka wypowiedź wyczytana w necie dotycząca tego programu:
.."Niestety nadal brak mu *pełnego* zarządzania kolorem (nie czyta profilu monitora, co zwłaszcza przy monitorach szerokogamutowych jest problemem)..."

Harnas
30.03.13, 07:46
Bardzo dziękuję za pomoc. W takim razie wywalam FastStone i wracam do IranView.

Harnas
30.03.13, 12:28
IrfanView działa prawidłowo po ściągnięciu dodatkowych pluginów.
Co ciekawe Przeglądarka Fotografii Windows w trybie pełnoekranowym też ma ten błąd.

And.N
30.03.13, 14:26
IrfanView działa prawidłowo po ściągnięciu dodatkowych pluginów.
No tak pluginy są ważne. Jak instaluje jakąś nowszą wersję Irfana to zawsze do folderu ściągam dla danej wersji: program, pluginy i spolszczenie.

Co ciekawe Przeglądarka Fotografii Windows w trybie pełnoekranowym też ma ten błąd
U mnie nie ma tego problemu...
Nie wiem, być może dlatego, że w systemie mam wskazany profil koloru dla monitora:

http://img805.imageshack.us/img805/5672/profilf.jpg

i z tego samego profilu korzysta zapewne Irfan (to zaznaczenie w opcjach o czym pisałem wcześniej)

Harnas
30.03.13, 15:01
Mam wskazany domyślny profil, chyba zawsze musi być jakiś wskazany.
Przeglądarka Windows dobrze wyświetla kolory, jeśli nie jest w trybie pełnoekranowym, więc to nie będzie z tym problem.
Ale jej nie używam i mam kolejny powód by nie używać.

And.N
30.03.13, 15:32
Mam wskazany domyślny profil, chyba zawsze musi być jakiś wskazany.
Tak, pewnie jakiś tam zawsze (choćby domyślny z windowsa) jest.

Przeglądarka Windows dobrze wyświetla kolory, jeśli nie jest w trybie pełnoekranowym, więc to nie będzie z tym problem. Ale jej nie używam i mam kolejny powód by nie używać.
O, faktycznie w trybie pełnoekranowym jest też tak i u mnie... Sprawdzałem w mniejszym oknie. Tak jak piszesz nie ma co sobie już brać tego do głowy. Tę przeglądarkę z windowsa odpaliłem chyba pierwszy raz na potrzeby wątku:)