Zobacz pełną wersję : Moj pierwszy raz:) na forum
Witam wszystkich. Fotografia interesuje sie od 4 miesiecy. Chcialbym sie z Wami podzielic moimi fotkami dokladnie trzem z nadzieja na otrzymanie konstruktywnej krytyki, dzieki ktorej dowiem sie na co mam zwrocic uwage, jakich bledow unikac. Kazda krytyka, rada mile widziana. Wszystkie zdjecia probowalem w jakis sposob przygotowac do wystawienia-wszystkiego trzeba sie nauczyc:)
Rafał Czarny
24.08.07, 23:28
Pierwsza i trzecia fota całkiem najs. Druga okropna - nie dość, że wstrętne robale, to jeszcze nieostra.
Niezla 3cia fotka.. Dobrze kombinujesz,szukasz czegos ;)
Dzieki za odpowiedzi!!
Rafał ogladam Twoje fotki-naprawde niezla robota.
Pozdro
dog_master
28.08.07, 00:42
Pierwsze ciekawe :) Ladnie przedstawione morze :)
Druga - poruszona i jak wyzej, robaki sa be i fuj ;]
Trzecia - jakos nie pasuje mi kwiatek kolorystycznie do tla - tlo ciekawe, tylko ten kwiatek ;) Pewnie dlatego, ze ciemny dosc i chyba nieostry.
Co do tla w zdjeciu nr 3 to fajnie bylo bo slonce sie od wody odbijalo, jak dla kogos kto jest poczatkujacy to wrazenie robi:) mozliwe ze bylo by lepiej gdyby kwiatek byl jasniejszy ale co zrobic... :D z czasem nabiore wprawy ;)
chcialbym jeszcze pare fotek pokazac:)
Smerf Maruda
1.09.07, 21:24
Pierwsze i trzecie z początku wątku - bardzo dobre. Wiatraki już - mimo wszystko - trochę mniej...
wiatrak 2 całkiem fajny, nr 1 nie podchodzi.
lgrabun powiedz czy w tych zdjeciach z wiatrakami mozna cos zmienic moze jakis inny kadr ustawic, jakiekolwiek sugestie mile widziane.dodam ze nie bylo wtedy zbyt ciekawego slonca na zachodzie... pozdrawiam
Smerf Maruda
2.09.07, 22:50
lgrabun powiedz czy w tych zdjeciach z wiatrakami mozna cos zmienic moze jakis inny kadr ustawic, jakiekolwiek sugestie mile widziane.dodam ze nie bylo wtedy zbyt ciekawego slonca na zachodzie... pozdrawiam
Wiatraki mnie przytłaczają, jest ich za dużo, są monumentalne, i mimo to nieciekawe. Może to te maksymalnie uproszczone centralne kadrowanie...? Może przydałoby się trochę więcej otoczenia, kontekstu dla tych wiatraków?
Morze z palami przyjemne. Takie widoczki dobrze wykonane sie nie nudza ;)
Przy kwiatku, nie wiem czy zamierzenie czy tez nie, calkiem ciekawie wyszlo tlo.
Z wiatrakami bym cos kombinowal dalej, bo widze, ze modela masz calkiem interesujacego :) Na pewno zaczalbym ze znacznie szerszym kadrem, zeby wiatrak nie rozpychal sie od brzegu do brzegu. Moze zachod slonca? W jednym mocnym punkcie slonce, w drugim czarny kontur wiatraka.
Najbardziej podobają mi się pale.Wiatraki mają (jak to się mówi) potencjał ale jakos na tych fotkach do mnie nie przemawiają.Zgadzam się z uwagami poprzedników.Powodzenia zyczę :D
Mam kilka zdjec z szerszym kadrem. Wieczorem jesli zdaze sie nimi zajme, sa w rawie takze dla poczatkujacego to nie chwila roboty :D W tamtym miejscu jest dosc ciasno z jednej strony gospodarstwo z drugiej droga. Przy najblizszej okazji sie tam wybiore i skorzystam z Waszych rad no i oczywiscie sie podziele wynikami pracy.
Takie pytanko korzystacie z jakis specjalnych serwisow pogodowych? Kiedys kumpel mi wspominal o jakiejs stronce www ale nie pamietam jej adresu ;)
Witam jednak narazie nie umieszcze zadnego nowego wiatraka te co mam sa do kitu :razz:
Jednak zeby odswiezyc moj watek wstawiam "moja pocztowke z kolobrzegu":)
Zapraszam do komentowania zwlaszcza tego konstruktywnego
na zdjęciu nr jeden, z palami, tam w tle to jest statek?
tak to z cala pwnoscia jest statek :D
Panterra czy Twoim zdaniem psuje on fotografie?
statek nie ale delikatnie kadr poprawić...
Rafał Czarny
12.09.07, 18:41
Kuba, staraj się nie dzielić zdjęcia w połowie linią horyzontu. Lepiej, jeśli horyzont jest mniej więcej w 1/3 lub 2/3 kadru. To oczywiście nie jest jedenaste przykazanie, ale bezpieczniej dla kadru przestrzegać zasady złotego podziału
Rafał dzieki za celna uwage zapamietam to sobie na przyslosc!
konradkkk a co zrobilbys z tym kadrem?
może słońce po środku...albo na ukos złapać...
może słońce po środku...
Come on... To jest jedna z tych rzeczy, ktorych sie nie robi, bo nie wyglada to dobrze ;) Chyba juz wszystko zostalo powiedziane.