PDA

Zobacz pełną wersję : [malutki] Canon EOS 100D

gietrzy
21.03.13, 09:13
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16681&canon-eos-100d-najmniejsza-lustrzanka-na-rynku

---------- Post dodany o 08:13 ---------- Poprzedni post był o 08:08 ----------

Nowy nadal bardzo ciemny kit, szkieł "wow" wciąż brak - czyli Obrona Navarony.
Oly daj mi proszę chociaż 25p do E-M5 a obiecuję potwierdzenie zamówienia.
ps. Po tym jak Fatman ocenił D5200 czekam na maulutkiego i taniego Żółtka.

Fatman
21.03.13, 09:28
Jednak jeśli chodzi o nowy obiektyw 18-55 to widać, że Canon mocno stawia na filmowanie -kolejne szkło z silnikiem STM. Zastanawiam się, kiedy Nikon w końcu się ocknie i też wprowadzi takie obiektywy.

nightelf
21.03.13, 09:29
Dali dotykowy ekran, ciekawe co będzie można nim obsłużyć.
Jak dla mnie za mały, żeby się go wygodnie trzymało.

Maciek_WM
21.03.13, 09:45
Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka. W dodatku jej główną cechą jest jej "małość". Przecież ludzie chcący mały aparat z dużą matrycą wpierw zajrzą do działu bezlusterkowców...

Chyba, że to tylko do filmowania ;p

epicure
21.03.13, 09:48
Kolejna nudna premiera.

gibberpl
21.03.13, 09:58
W Media w koszu za 1899 PLN go widzę.

dzarro
21.03.13, 10:04
Ciekawe, że Canon całkowicie zlewa klientów-entuzjastów nastawionych na zaawansowane konstrukcje APS-C. Canon 6D to jest nadal duży wydatek - w dodatku aparat jest droższy i chyba słabszy od D-600. Po za tym na rynku są jedynie leciwe 60D i 7D. Nikon w tym czasie wprowadził już 2 modele w tym segmencie, Sony chyba jeszcze więcej. W dodatku ta matryca 18 pierdyli to już jest chyba słabsza od konkurencji m4/3 i Samsunga o liderach Sony/Fuji nie wspominając. Ja bym jednak nadal podtrzymywał tezę, że C należy czytać jak K. K jak Kodak.

Jan_S
21.03.13, 10:14
....
Jak dla mnie za mały, żeby się go wygodnie trzymało.
Te małe lustrzanki robią się jakieś takie nieproporcjonalne - dłuższe niż szersze, obawy, czy będzie się to wygodnie obsługiwało jak najbardziej uzasadnione...

Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka. W dodatku jej główną cechą jest jej "małość". Przecież ludzie chcący mały aparat z dużą matrycą wpierw zajrzą do działu bezlusterkowców...
...
Teoretycznie tak, w praktyce może być inaczej - gdy ktoś kupuje lustrzankę, często patrzy i liczy jaki zestaw obiektywów będzie mógł (musiał) nabyć... systemy bezlusterkowe mają w tym zakresie wiele słabych punktów. Owszem, w APS-C brak jest (a może ja nie znam) sensownego obiektywu o ogniskowej od ekw. 24mm. Zwłaszcza to widać u Canona z cropem 1,6... tym niemniej, można naprawdę fajną i praktyczną kolekcję szkieł zgromadzić nie rujnując się finansowo.

Kolejna nudna premiera.

O tyle nie nudna że jest dana podobno nowa matryca... zawsze można mieć nadzieję że będzie lepsza od dotychczasowych produktów Canona a taki zwiastun pewnie przez kilku fotografujących byłby mile przyjęty

---------- Post dodany o 09:14 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------

.... Ja bym jednak nadal podtrzymywał tezę, że C należy czytać jak K. K jak Kodak.

oby Twoje słowa nie okazały się prorocze bo nic tak nie szkodzi rynkowi jak brak konkurencji. A jednak Canon jest konkurencją dla Sony-matrycowej trójki (Sony/Nikon/Pentax)

taka dygresja - pamiętam nie tak dawne czasy gdy taki 40D był obiektem pożądania i wzorcem aparatu dla zaawansowanego amatora czy początkującego profesjonalisty

epicure
21.03.13, 10:19
O tyle nie nudna że jest dana podobno nowa matryca...

Tak, tak, Canon w każdym modelu chwali się nową matrycą, a od lat stosuje tę samą. Technologicznie to ten sam szrot, tyle że dodali piksele do detekcji fazy. Potwierdził to EOS-M.

Janko Muzykant
21.03.13, 10:27
Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka.
Do sprzedawania. Tak zwani zwykli użytkownicy kupią tego najwięcej ze wszystkich luster Canona, bo lustrzanka i Canon, a kosztuje mało. No i wybiorą fotoziutki robiące wesela za 500zł - jakość ta sama, co z 7D więc po co przepłacać? :)

easy_rider
21.03.13, 11:05
Dotychczasowy użytkownik "dużej" lustrzanki chcąc kupić jakiś mniejszy, ale jednak zaawansowany aparat,
musiał ciężko kombinować którego bezlusterkowca wybrać... i potem powtórne kompletowanie szklarni.

A teraz ma problem rozwiązany :-P
Idealny backup dużego aparatu, wszystkie akcesoria pasują - strzał w dziesiątkę po prostu :mrgreen:

dzarro
21.03.13, 11:19
Taaa, posiadacz 5D kupuje sobie takie cuś, podpina do tego 24-105 i otrzymuje mały, lekki, poręczny, idealnie wyważony zestawik... :-P

gietrzy
21.03.13, 11:43
Zastanawiam się, kiedy Nikon w końcu się ocknie i też wprowadzi takie obiektywy.

Ja na to patrzę tak: w czasach debiutu GF1@20/1.7 już miałem dość czekania na 35/1.8DX.

PiterM
21.03.13, 13:35
Malutki? No powiedzmy... istotnie od przodu patrząc nie jest wielki (choć w porónaniu do takiego N3200 to zaledwie po kilka mm mniej na wysokość i szerokośc). No ale nadal "grubiutki" i tego nic nie zmieni. GX1 z naleśnikiem jest cieńszy niż sama puszka tego 100D! Taki GX1 & 20/1.7 do kieszeni kurtki M65 spokojnie mi się mieścił, i to była wymierna zaleta! Podobnie zmieści się X100s :D

Janko Muzykant
21.03.13, 15:46
Taaa, posiadacz 5D kupuje sobie takie cuś, podpina do tego 24-105 i otrzymuje mały, lekki, poręczny, idealnie wyważony zestawik... :-P
Jak już wyrósł z wyważania na rzecz niedźwigania, czemu nie?

MAF
21.03.13, 15:54
Ja to widzę tak, mam szklarnię i lampę Canona to nie robi mi wielkiej różnicy wielkościowej czy wezmę 100D, czy 700D. A 700D jest jednak ciut lepszy.
Jak będę chciał coś naprawdę małego to kupię m43 lub któregoś NEXa.

Ale ten aparat IMHO będzie się świetnie sprzedawał. Lustrzanka, Canon, do tego pewnie będzie tani.

epicure
21.03.13, 16:43
To nie jest aparat, do którego się przypina szklarnię. Co najwyżej można do niego podpiąć kitową plasticzarnię ;) Do tego jest stworzony. To nie jest puszka na zapas, tylko dla mas.

wulf
21.03.13, 18:50
To nie jest aparat, do którego się przypina szklarnię. Co najwyżej można do niego podpiąć kitową plasticzarnię ;) Do tego jest stworzony. To nie jest puszka na zapas, tylko dla mas.
No to fakt, na zapas to kupuje się 5DmkIII (do 1D) a w ostateczności 6D. :cool:

goldiesr
21.03.13, 19:50
Po co tak krzyczycie, że jest duży? Porównaliście wielkość z e-m5 naprzykład?

Maciek_WM
21.03.13, 20:15
Do sprzedawania. Tak zwani zwykli użytkownicy kupią tego najwięcej ze wszystkich luster Canona, bo lustrzanka i Canon, a kosztuje mało. No i wybiorą fotoziutki robiące wesela za 500zł - jakość ta sama, co z 7D więc po co przepłacać? :)

Oczywiście budżetowe okrojone lustro ma rację bytu, ale sądziłem, że Canon ma już taką linię tj. 1100D, który pewnie zostanie zastąpiony jakimś tam 1200D za pół roku ...

Janko Muzykant
21.03.13, 20:26
Oczywiście budżetowe okrojone lustro ma rację bytu, ale sądziłem, że Canon ma już taką linię tj. 1100D, który pewnie zostanie zastąpiony jakimś tam 1200D za pół roku ...
Myślałem, że takim będzie ów maluch, ale cenią go 3300zł więc nie wiem, kto to kupi.

goldiesr
21.03.13, 20:34
Myślałem, że takim będzie ów maluch, ale cenią go 3300zł więc nie wiem, kto to kupi.
cena jak na "malucha" przystało. wszystkie "maluchy" są teraz w modzie więc są drogie.

Vindex
21.03.13, 21:32

Tak - zwlaszcza grubosc

gietrzy
21.03.13, 22:04
Nie, póki co nie mam do czego porównać 12/2.0, 45/1.8 czy 100-300.
Za to przed chwilą obejrzałem sample na optycznych - koniec sierpnia 2009, wtedy kupiłem Cichego T60/2 pod 7Demkę, od tamtego czasu jedyne co zrobili implus to gibany ekranik w Rebelu. Z drugiej strony szkoda, że nie ma odpowiednika 100LIS w m43, to szkło dało mi już historyczne dzisiaj kadry i nie żałuję ani centa z tego ty$iaka.

Konkludując daj znać jak zrobią odpowiedniki 20/1.7, 45/1.8 czy w końcu swoje ef-s 30/1.8.

epicure
21.03.13, 22:18
Optyczni już się chwalą pierwszymi zdjęciami z 700D, czyli jakość pewnie taka sama jak w tym ociosanym Rebelu. Tutaj iso 1250:

http://pliki.optyczne.pl/C700D/pierwszetesty/sample_06.jpg

Jedyny komentarz, jaki ciśnie się na usta, to: hahaha.

Jan_S
21.03.13, 22:24
tu masz sample ze 100D

http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos100d/

a tu z 700D
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos700d/

MAF
21.03.13, 22:27
Optyczni już się chwalą pierwszymi zdjęciami z 700D, czyli jakość pewnie taka sama jak w tym ociosanym Rebelu. Tutaj iso 1250:

http://pliki.optyczne.pl/C700D/pierwszetesty/sample_06.jpg

Jedyny komentarz, jaki ciśnie się na usta, to: hahaha.

Ale pamiętacie że "Optyczni" zawsze wyłączają wszystkie odszumiacze i ustawiają wyostrzania na minimalne minimum?

Nie żebym jakoś starał się bronić tego Canona, ale u "Optycznych" wszystkie sample wyglądają fatalnie, z czego by nie były...

Jan_S
21.03.13, 22:30
Ale pamiętacie że "Optyczni" zawsze wyłączają wszystkie odszumiacze i ustawiają wyostrzania na minimalne minimum?

Nie żebym jakoś starał się bronić tego Canona, ale u "Optycznych" wszystkie sample wyglądają fatalnie, z czego by nie były...

a co Ci szkodzi pobrać plik i samemu spróbować podostrzyć? ciekawe rzeczy czasem wychodzą...

W tych linkach które podałem powyżej wyostrzanie jest chyba jakoś normalniej ustawione... więcej powiem, wydaje mi się że Canon coś pokombinował z filtrem AA... z dobrym obiektywem zdjęcia są (moim zdaniem) dosyć szczegółowe jak na Canona

MAF
21.03.13, 22:33
tu masz sample ze 100D

http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos100d/

a tu z 700D
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos700d/

O właśnie, nie wdając się w jakąś głębszą analizę (bo to nie mój "target" te aparaty) to na pierwszy rzut oka te zdjęcia są znacznie lepsze niż sample "Optycznych". Nawet portret na ISO1600 wygląda ok.

gietrzy
21.03.13, 22:33

(Niestety) był jeden wyjątek - EPL1, szkoda, że Oly skasował ten silnik jpg.

MAF
21.03.13, 22:41
a co Ci szkodzi pobrać plik i samemu spróbować podostrzyć? ciekawe rzeczy czasem wychodzą...

Niby nic mi nie szkodzi samemu wyostrzyć, tyle że często słyszę różne opinie wydawane właśnie na podstawie tego co pokażą "Optyczni", a z samplami "Optycznych" to już różnie bywa, a odkąd z któregoś Nexa robili je przez szybę to już mi się nie chce brać poważnie tego typu zdjęć z ich strony.

Ich testy optyki dają mi sensowną informację, ale sample...

W tych linkach które podałem powyżej wyostrzanie jest chyba jakoś normalniej ustawione... więcej powiem, wydaje mi się że Canon coś pokombinował z filtrem AA... z dobrym obiektywem zdjęcia są (moim zdaniem) dosyć szczegółowe jak na Canona

Obrazki ze strony Canona są ok. Z drugiej strony byłoby głupio gdyby producent jako oficjalne sample pokazywał coś kiepskiego (choć w sumie Sony tak zrobiło).
Nie umiem na ich podstawie stwierdzić czy matryca jest lepsza niż w poprzedniku, czy też jak się ma do aparatów konkurencji, ale wygląda że tragedii nie ma.

Jan_S
21.03.13, 22:44
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-700d-rebel-t5i/6

a tu sample z 700D

Mirek54
21.03.13, 22:50

A ja wzielem po dwa pliki z jednego i drugiego.
Obrabiane gdyby byly identycznie to te z literka b byly by przeostrzone.
Wiec z tego gornego linka(literka a) sa ostrzone dwukrotnie i te nocne jest odszumiane.Te z dolnego (literka b) sa raz ostrzone tylko i oczywiscie wszystkie sa pomniejszone.
Obrabiane za pomoca gotowej akcji.84263842648426584266 tak jak ja bym je wstawial na forum

Jan_S
21.03.13, 23:08
no ale Ty wziąłeś sample Canona, a jakbyś to zrobił z samplami z Optycznych? (kurcze, nie wiem czy Cię do złego nie namawiam i czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc)

epicure
21.03.13, 23:23
...czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc

Pewnie nikt się do tych zdjęć nie przyznaje, bo jakoś trudno mi uwierzyć, żeby ktoś mógł się pod nimi podpisać ;)

Mirek54
21.03.13, 23:52
no ale Ty wziąłeś sample Canona, a jakbyś to zrobił z samplami z Optycznych? (kurcze, nie wiem czy Cię do złego nie namawiam i czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc)

Myslisz o tych paniach w bialych lekarskich ......No tez se wzielem i zaznaczam,ze nie jestem autorem tego zdjecia i nigdy nie bede chcial byc.Tylko pomniejszylem,wyostrzylem,odszumialem i zrobilem balans wg ucz mych. Wyszedlo to mnie tak84271

Jan_S
22.03.13, 08:36
i wyprałeś przy okazji dziewczynkom fartuszki :) bo na oryginalnym zdjęciu takie pożółknięte już były