Zobacz pełną wersję : Czy zagrają razem ? Nikon SB600 + E510
tank_driver
24.08.07, 11:17
Witam, czy ktoś mógłby doradzić czy NIKON SB600 w trybie manualnym będzie działać z E510 ? Wybieram się na wesele jutro, i chciałbym mieć zapasową lampkę przy sobie gdyby wbudowana nie dała rady - a mam możliwość pożyczenia SB600. Czy jest szansa na współpracę ?
Z góry dziękuję, to bardzo ważne dla mnie, orherwise będę musiał lecieć po FL-36 (ale specjalnie tylko na ten jeden występ więc nie bardzo mi się uśmiecha..)
gdyby wbudowana nie dała rady, orherwise będę musiał lecieć po FL-36
rozumiem że żartujesz i nie będziesz jedynym fotografem?
tank_driver
24.08.07, 11:24
Tylko wolałbym poszaleć moim OLkiem niż Nikosiem bo jego znam bardziej, po drugie ma lepsze szkło. To jak ?
nie wiem czy nie powinno się zakleić bocznych styków na stopce, coby kuku nie zrobić przez podpinanie lamp z innego systemu.
tank_driver
24.08.07, 11:51
Ok to zrobię, ale sama synchronizacja powinna działać ? Pewnie napięcie na stopce SB600 nie będzie zbyt wysokie skoro też jest do DSLR-ów... Tak myślę przynajmniej :) Bo stopka ta sama ?
Pierwsze 2 śluby jakie fociłem ostrzelałem najniższym modelem lampy Metza. Bez ruchomej głowicy, uniwersalnej i jakoś wyszło (nawet nieźle). Teraz mam lampę vivitar 2000 takze uniwersalną, ale juz z ruchomym palnikiem i większą mocą oraz lepszą elektroniką. Spisuje się ładnie (sporo lepiej niż ten metz) i kosztowała 20$ :)
tank:
synchro będzie, do 1/180s.
dzemski:
to rzeźnik jesteś... tanie lampy gorzej rozprowadzają światło, do tego straty przy rozpraszaniu...
tank_driver
24.08.07, 12:10
Super mega dzięki :) Zafundowaliście mi spokojny sen dzisiaj :) Będę śnił o super fotkach z wesela, a jutro zobaczę czy był to sen proroczy :mrgreen: Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !
ten Vivitarek jest świetny, a do makro wręcz idealny z własnego projrktu dyfuzorem :)
No i ta cena 20$, na zestawie baterii (4 alkaliczne AA) daje jakieś 400(a nawet więcej) błysków i ładuje się 3s (po pełnym błysku)
tank_driver
25.08.07, 08:45
Dla wszystkich spragnionych odpowiedzi: DZIAŁA :) tryb manual, 1/8 błysku i wnętrza doświetla bardzo ładnie (czas ~ 1/160s, F5,6, ISO200, znikome zamoistne oświetlenie wnętrza). Zaryzykowałem i nie zaklejałem styków - nic złego się nie dzieje, nie "głupieje" ani lampa, ani aparat. Cieszę się, bo szczerze - NIKON D70 przy E510 wygląda (i działa) jak armata przeciwczołgowa przy nowoczesnej wyrzutni PPK. Nieostry, o GIGANTYCZNYCH zniekształceniach wizjer - przekłamuje nawet kolory a wcale nie jest większy niż w E510, wyświetlacz na tylnej klapie (niby ma LCD na górze, co z tego jak nic na nim nie widać i trzeba przewracać aparat, a na tylnym się nie da - może ja nie potrafię - wyświetlić ustawień, zresztą ma on rozmiar zegarka casio więc nawet lepiej), ergonomia, dźwięk migawki (to chyba największa porażka) no i jakość zdjęć przy tych samych ustawieniach - MZ do OLka E510 ten Nikoś podejścia żadnego nie ma, tym bardziej że mam zwykłe 14-42 i 40-150 a w NIKONIE jest 18-70 1:3,5-4,5G ED DX, złote literki itp. Jak mawia znajomy który ma karierę fotograficzną dłuższą niż mój wiek, własne studio, sklep i lab - CANON I NIKON to w dużej mierze znak handlowy, a dopiero później aparat. Teraz mu powiem, Stary, miałeś rację :) Pozdro i jeszcze raz dzięki za info
Zważ, ze pomiędzy d70, a e510 jest ładnych parę latek różnicy.
tank_driver
25.08.07, 09:27
Zgodzę się, masz rację - ale spodziewałem się więcej :) Ok, w takim razie rzeczy które w tym czasie bardzo poszły do przodu to MZ: wyświetlacz LCD, matryca, prędkość i jakość przetwarzania danych (szybsze, energooszczędne procesory) i miniaturyzacja. A których rozwój nie jest już tak oczywisty, a które ewidentnie odstają w Nikonie: WIZJER - notabene który w/g wielu userów Nikona w OLkach jest tragiczny.. i czym Oni rozmawiają ? No i ten dźwięk wydawany przez lustro / migawkę - przy pierwszym ujęciu myślałem że coś się urwało w środku :) Mimo wszystko BODY w tej chwili kosztuje ~ 2600 zł - stosunek cena/jakość atrakcyjna jedynie dla tych, którzy mają sporo kompatybilnego szkła. Ale jeśli ktoś startuje przygodę, to po złapaniu OLka w rękę będzie MZ niezbyt przychylnie spoglądał na swoje "cacko" :) Pozdro
zresztą ma on rozmiar zegarka casio więc nawet lepiej
dobre, ale 4 lata to cała epoka...
pokaż fotki jak już będziesz po i nie bój się wysokiego ISO.