PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet dla początkującego

wulf
11.03.13, 16:28
Od pewnego czasu dojrzewam do zakupu komputera przenośnego. Laptopa odrzuciłem bo to nie jest sprzęt przenośny. Myślałem o netbooku ale to też nie było to.
Potrzebuję coś niedużego, nie absorbującego przestrzeni podczas wyjazdów, głównie do internetu: poczta, przelewy, forum :cool: i drobnej rozrywki w czasie podróży: e-booki, filmy, muzyczka. Pomyślałem o tabletach z ekranem 7". W oko wpadł mi Ainol Crystal
np taki: http://allegro.pl/ainol-crystal-2x1-5ghz-1024x600-8gb-and-4-1-etui-i3086138482.html
Sporo osób tutaj pewnie używa podobnego sprzętu więc może ktoś będzie tak dobry i mi doradzi.
Na początek potrzebuję prostego ale w miarę przyzwoitego sprzętu, jak mi się spodoba to nabędę sobie kiedyś bardziej wypasionego z większym ekranem. Chciałbym wydać na to coś max 400zł.

grizz
11.03.13, 16:46
Jak kupisz taniutki i prosty, to może okazać się, ze bardziej wypasionego nie nabędziesz, bo tak bardzo ten taniutki i prosty Cię zrazi... zwłaszcza jakiś noname.

Saboor
11.03.13, 16:49
Jak kupisz taniutki i prosty, to może okazać się, ze bardziej wypasionego nie nabędziesz, bo tak bardzo ten taniutki i prosty Cię zrazi... zwłaszcza jakiś noname.
Ten Pan ma rację.
Odczekaj, poczytaj i wybierz konkretny model.

anmael
11.03.13, 16:50
Zgadzam się w 100%

Pomyśl nad Nexus 7 - znacznie ponad budżet, ale przynajmniej się nie zrazisz do tabletów.

koronax
11.03.13, 17:22
Szczerze odradzam tani tablet. Ja myślałem w nad tabletem w zeszłym roku. Zastanawiałem się co kupić. Zrezygnowałem z taniego.
Wolałem coś droższego no i lepszego. A 7 cali trochę mało ale jak chcesz i potrzebujesz teraz taki to kup, Ale radzę coś lepszego. Za 400 zł nie kupi się porządnego tableta. Ja wziąłem od razu 10,cali samsunga.
Nexusy są dobre.

wulf
11.03.13, 17:37
No dobra, czym właściwie w takim razie różni się taki samsung czy nexus od innych skoro jeden i drugi też robiony jest w chinach?
Wyglądają tak samo. Wszystkie mają androida 4.X dwu czy tam więcej rdzeniowe procesory, ekrany ips.
Chodzi o to, że nie chcę przeinwestować i wydawać pieniędzy na coś co nie jest mi potrzebne. Rozumiecie? Potrzebuję aparatu do robienia zdjęć na wycieczce, kupię sobie pena a nie leicę. Tak samo tutaj z tym że nie jestem obeznany w temacie.
To te tańsze tablety rozlecą się po miesiącu, czy też nie będę mógł sobie zrobić przelewu czy filmu obejrzeć?

koronax
11.03.13, 17:52
Nie trzeba wydawać dużo kasy na dobry tablet. Wspomniany Nexus 7 cali można chyba kupić poniżej 900 zł. Dobry procesor, wyświetlacz IPS z tego co się orientuje. Te tańsze mogą cię po jakimś czasie denerwować , Słabszy wyświetlacz , słabszy procesor, Słabszy czas reakcji. Naprawdę może do denerwować, a dołoży się kilkaset zł i ma się o wiele lepszy sprzęt.
Możesz wejść na tabletowo.pl .
Poczytać tam o nexusie i samsungu galaxy tab.

adambieg
11.03.13, 18:02
Od kilku miesięcy mam Ainola Elf II, dwa rdzenie, ekran zwykłe LCD. Działa świetnie, do poczty, netu itp. jest wystarczający. Koleżanka kupowała pod koniec roku Ainola Aurorę, to samo co elf ale z matrycą IPS i również chwali. Na IPSie zdjęcia wyglądają naprawdę dobrze:) Mój pracuje kilka godzin dziennie, jak nie ja, to bawią się synowie. Bateria wystarcza na jakieś 6-7 godzin z włączonym WiFi. Kupił bym go po raz kolejny.
Ten crystal to po prostu kolejne wcielenie Aurory.

Bodzip
11.03.13, 19:02
Taka dorada - patrz, czy ma wbudowany modem 3G, bo jak będziesz w lesie, to interneta niet

koronax
11.03.13, 19:16
Taka dorada - patrz, czy ma wbudowany modem 3G, bo jak będziesz w lesie, to interneta niet

Tylko że tablety z modemem działające w 3G odpowiednio więcej kosztują. A wydaje mi się że autor wątku nie chce płacić dużej kwoty za tablet.

tymczasowy_
11.03.13, 19:26
Jak kupisz taniutki i prosty, to może okazać się, ze bardziej wypasionego nie nabędziesz, bo tak bardzo ten taniutki i prosty Cię zrazi... zwłaszcza jakiś noname.Niekoniecznie jest to prawda. Wszystkie tego rodzaju zabawki są produkowane przez kilku producentów (Foxcon, Compal, AcBel itp), często taki "Aniol" to "markowy" tablet w innym opakowaniu, bez logo znanych marek ...

Taka dorada - patrz, czy ma wbudowany modem 3G, bo jak będziesz w lesie, to interneta nietWystarczy, że się ma telefon udostępniający neta przez wifi, po co w każde urządzenie wtykać sim karty i płacić za to?

Bodzip
11.03.13, 19:30
Wystarczy, że się ma telefon udostępniający neta przez wifi, po co w każde urządzenie wtykać sim karty i płacić za to?
Eeech, tak oczywiste :)
Masz plusa :mrgreen:

tymczasowy_
11.03.13, 19:36
Te tańsze mogą cię po jakimś czasie denerwować , Słabszy wyświetlacz , słabszy procesor, Słabszy czas reakcji. Naprawdę może do denerwować, a dołoży się kilkaset zł i ma się o wiele lepszy sprzęt.
Totalna nieprawda, te tańsze są robione na tych samych komponentach, czasami nawet na lepszych ... jedynie opakowanie jest inne. Jedynym minusem tych tańszych jest możliwość trafienia na felerny egzemplarz, bo dystrybutor kupuje od producenta całe kontenery jak leci (kontrola jakości kosztuje). Jedyne co musisz sprawdzić czy dystrybutor działa dłużej na rynku i będziesz miał mozliwość reklamacji - zazwyczaj jak jest jakiś problem ze sprzętem, to pojawi się on od razu.

koronax
11.03.13, 19:52
Jest różnica między tabletem za 400 zł a za 1000 zł. Nie twierdzę że ten tani jest bardzo zły. Twierdzę tylko że lepiej dołożyć kilkaset złotych i można mieć lepszy sprzęt. Ja tak zrobiłem, I piszę według mojego doświadczenia.
Dodam tylko że w moim tablecie za wiele większą kwotę denerwuje mnie czas reakcji ekranu dotykowego. Nie chcę myśleć jakby reagował w tańszym .

tymczasowy_
11.03.13, 20:05
koronax, każda decyzja ma jakieś wytłumaczenie, Ty kupując coś "firmowego" czujesz się bezpieczniejszy.

Ale można kupić takie coś za 1000zł i mieć parametry iPad'a RETINA.
http://allegro.pl/tablet-ainol-spark-quadcore-2gb-16gb-ips-z-polski-i3091712781.html

Dodam tylko że w moim tablecie za wiele większą kwotę denerwuje mnie czas reakcji ekranu dotykowego. Nie chcę myśleć jakby reagował w tańszym .W tańszym jest dokładnie taki sam ekran dotykowy ... :wink:

grizz
11.03.13, 20:47
Niekoniecznie jest to prawda. Wszystkie tego rodzaju zabawki są produkowane przez kilku producentów [COLOR="Silver"]

napisałem wyraźnie - może się okazać. Można trafić na fajny tani. Można.

Pmiętać też trzeba, ze tablet to nie tylko hardware. I o ile części z nas rootowanie, modyfikowanie grzebanie nie sprawia problemów, to część woli miec po prostu działającą w pełni sprawną zabawkę, która będzie uaktualniana i miała odpowiednią pomoc techniczną.

Ja nie jestem przeciw rozwiązaniom noname. Tylko trzeba pamietać, jakie za sobą niosą ograniczenia.

ahutta
11.03.13, 21:09
Ja kupiłem żonie takie coś i wszyscy są zadowoleni
http://www.modecom.pl/freetab_9702_ips_x2/tablety/produkty/

Nawet w jakimś wątku tochę o tym pisałm, bo ktoś pytał właśnie w kontekście Naxusa.

wulf
11.03.13, 23:14
Dziękuję wszystkim za opinie na temat zakupu pierwszego tableta.
Ponieważ nie jestem do końca przekonany do tego typu urządzeń chcę wypróbować coś nie wydając na urządzenie fortuny. Jak mi nie spasuje to dam córce :wink: na dzień dziecka.
Kiedyś może skuszę się na jakiegoś wypasionego samsunga z 10" ekranem, 3G, GPS i innymi podobnymi bajerami o ile znajdę uzasadnienie w interesach dla takiego wydatku.
Na razie poprzestanę na prostym modelu w celu zapoznania się z technologią.
Opiszę swoje wrażenia po kilku dniach od zakupu.

Harnas
12.03.13, 09:31
Tańsze tablety mają często świetne parametry, do których ciężko się przyczepić. Jednak z tego co czytam, to jest sporo egzemplarzy z różnymi wadami. Być może podzespoły, które nie trafiły do markowych tabletów są używane w produkcji tych tańszych.

rafrog
12.03.13, 09:43
Wczoraj kupiłem ADAXa 9DC2. Parametry fajne. Wykonanie bardzo ok. Niestety po uruchomieniu okazało się, że nie działa camera :) Przy próbie uruchomienia aparatu tablet się resetuje :)

Błąd oprogramowania czy uszkodzenie fizyczne?

Pierwszy tablet i już się zraziłem :)

Rafał Czarny
12.03.13, 11:05
Zgadzam się w 100%

Pomyśl nad Nexus 7 - znacznie ponad budżet, ale przynajmniej się nie zrazisz do tabletów.

Niedawno miałem ten sam dylemat i wybrałem Nexusa 7. Nie żałuję, choć tani nie jest.

Ziootek1971
12.03.13, 11:54
Kilka dni temu kupiłem swój pierwszy tablet w życiu. Miał być początkowo Samsung Note 10.1, a jak na razie skończyło się na sprzęcie marki Kruger&Matz (takim jak ten - http://allegro.pl/krugermatz-tablet-pc-9-7-android-4-0-km0970-i3093954332.html). Wyszedłem z podobnego założenia jak wulf - jak mi nie do końca będzie pasował, to dam go córce. Jak mi się spodoba używanie tabletu, to kupię po jakimś czasie lepszy. Jak na razie jestem zadowolony.

wulf
12.03.13, 12:12
No i w końcu zamówiłem ten model o którym myślałem ainol crystal.
(też myślałem początkowo o Kruger&Matz ale ainol bardziej mi się spodobał)
Kupiony w agito więc gwarancja 2 lata i inne takie tam. Zobaczę czy będzie ok.
Jak wspomniałem nie chcę pakować w to za dużo kasy. Jak mi się spodoba to może skuszę się na 10" jakiś mniej chiński.
Za kilka dni napiszę kilka słów o wrażeniach.

tymczasowy_
12.03.13, 13:26
Pmiętać też trzeba, ze tablet to nie tylko hardware. I o ile części z nas rootowanie, modyfikowanie grzebanie nie sprawia problemów, to część woli miec po prostu działającą w pełni sprawną zabawkę, która będzie uaktualniana i miała odpowiednią pomoc techniczną.
I tu też mało znane firmy wypadają znacznie lepiej niż te lepiej znane, droższe marki. Zazwyczaj tania marka dba o uaktualnienia firmware, ja czytam to takie Ainole, Modecomy itp, nawet dla modeli z przed kilku lat oferują teraz najnowszą wersję systemu operacyjnego, czego nie można powiedzieć np. o Asusie i jego pierwszych Transformerach.

PS
Za dbanie o swoich klientów 5+ przyznaję Apple, mój kilku letni iPod Touch śmiga teraz na IOS 6.xx (a w momencie zakupu była chyba wersja 3.xx) dzięki czemu mogę używać najnowszych aplikacji pisanych na iPhone 5 :wink: - to tak na marginesie.

rafrog, właśnie o takich sytuacjach pisałem, wymień sprzęt, kolejny powinien działać. To jest niestety cena niższej ceny, która nie wynika ze słabszych komponentów czy wykonania, lecz głównie z gorszej kontroli jakości.

ahutta, a jak się spisuje bateria w tym Modecom'ie? Na ile godzin pracy wystarcza?

ahutta
12.03.13, 14:48
ahutta, a jak się spisuje bateria w tym Modecom'ie? Na ile godzin pracy wystarcza?

U nas to "cudo" służy głownie żonie do przeglądania stron i jakichś tam gierek, czasem FB i tyle. Nie jest maks intensywnie używany, ale jak tak patrzę to podłączany jest do prądu co 2 dni, a w weekend raz na dzień. Tak pi*drzwi z 6-8h ciągłej pracy pewnie spokojnie pociągnie, ale nie testowałem w ten sposób.

wulf
19.03.13, 19:16
Zgodnie z obietnicą kilka słów o ainol crystal 7".
Wykonanie: zwykły plastik ale w miarę dobry.
włączanie: około 30s
ekran: ładny, nie mam porównania ale obraz jest wyraźny i kontrastowy
Filmy odtwarza, pocztę mogę kontrolować, przelew zrobić, zagrać w szachy i inne takie tam.
Zasięg wifi jest marniutki - max przez jedną ścianę.
Bateria trzyma kilka godzin - trudno mi powiedzieć ile. I właściwie tyle wrażeń.

Pytanie jakie mi się nasuwa jest następujące: co to jest to tapatalk i co mam zrobić, żeby móc wejść na forum? Jest jakaś inna alternatywa?
Ktoś z Was z Krakowa jest może magikiem androidowym? Wziął bym czteropak i przyszedł któregoś wieczoru żeby ktoś nałożył ręce na tableta i ściągnął mi co potrzebne żebym dalej mógł sobie spokojnie użytkować go bez niespodzianek. :roll:

Bodzip
19.03.13, 19:44
Zgodnie z obietnicą kilka słów o ainol crystal 7".
Wykonanie: zwykły plastik ale w miarę dobry.
włączanie: około 30s
ekran: ładny, nie mam porównania ale obraz jest wyraźny i kontrastowy
Filmy odtwarza, pocztę mogę kontrolować, przelew zrobić, zagrać w szachy i inne takie tam.
Zasięg wifi jest marniutki - max przez jedną ścianę.
Bateria trzyma kilka godzin - trudno mi powiedzieć ile. I właściwie tyle wrażeń.

Pytanie jakie mi się nasuwa jest następujące: co to jest to tapatalk i co mam zrobić, żeby móc wejść na forum? Jest jakaś inna alternatywa?
Ktoś z Was z Krakowa jest może magikiem androidowym? Wziął bym czteropak i przyszedł któregoś wieczoru żeby ktoś nałożył ręce na tableta i ściągnął mi co potrzebne żebym dalej mógł sobie spokojnie użytkować go bez niespodzianek. :roll:
Nie musisz używać Tapatalk. Uprzyj się i wymuś na tablecie normalne wyświetlanie forum w przeglądarce. Mój też się pluł o Tapatalka, ale się nie dałem :D

84114

Tapatalk to aplikacja do przeglądania niektórych forów internetowych. Jest płatna w Android Market. Zastępcze - bezpłatne jest Convo, ale tam latają reklamy

hades
19.03.13, 19:53

Taptalk to aplikacja do czytania forum. Były głosy by to udostępnić. Komunikat można zwyczajnie zignorować (pojawia się przy pierwszym wejściu na stronę).

ahutta
19.03.13, 20:30
Ewentualnie można w ustawieniach wyświetlania ustawić "tryyb komputerowy", wtedy info o Tapatalku się nie pojawia.

wulf
19.03.13, 21:04
Dzieki. Teraz sie udalo. :grin: Wlasnie pisze z tableta ale przykro mi ze nie mam (nie wiem jak wlaczyc) polskie znaki.

Ziootek1971
19.03.13, 21:07
Dzieki. Teraz sie udalo. :grin: Wlasnie pisze z tableta ale przykro mi ze nie mam (nie wiem jak wlaczyc) polskie znaki.
A próbowałeś opcji polegającej na dłuższym przytrzymaniu klawisza np. z literą "A" - wtedy pojawia się m.in. "Ą"? U mnie to działa na tablecie, a kiedyś tak samo działało jak miałem telefon z Androidem

wulf
19.03.13, 21:39
A próbowałeś opcji polegającej na dłuższym przytrzymaniu klawisza np. z literą "A" - wtedy pojawia się m.in. "Ą"? U mnie to działa na tablecie, a kiedyś tak samo działało jak miałem telefon z Androidem
Dziękuję stukrotnie. Zawsze twierdziłem że jestem słaby w gadżetotronice.:wink: