Zobacz pełną wersję : Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem świeżym posiadaczem Olympusa E-PL3 i tym samym pierwszego aparatu z wymienną optyką. Chcę obok kitowego obiektywu kupić sobie naleśnika, tak abym mógł wsadzić aparat do kieszeni od kąpielówek i zabrać go na spacer. Czytałem sporo testów jednak nie mogę się zdecydować, który obiektyw wybrać:
1. Panasonic 20mm f/1.7
2. Panasonic 14mm f/2.5
3. ewentualnie M.Zuiko Digital 17mm f/2.8
Chciałbym aby obiektyw sprawdzał się w pstrykaniu podczas wycieczek w góry. Tutaj mój największy dylemat. Czy 20mm sprawdzi się równie dobrze jak 14mm w pstrykaniu krajobrazów? Czy będę czuł niedosyt przez te 18 stopni różnicy?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
PS.
Czytałem wątki nt. naleśników w tym dziale jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
Jak Ci będzie za mało zawsze jest możliwość zakupu 7,5 Samyanga i poszerzysz obie horyzont. Ja mam oba kity - 14-42 T generacji i 12-50, pierwszego wcale nie używam, drugiego rzadko, raczej noszę. 20 daje świetny, równy obrazek
Wpadnij do TG, na spotkanie to przestrzelisz sobie te wszystkie szkiełka bez problemu i sam ocenisz przed wydaniem kasy.
poznaj najpierw aparat, popstrykaj obiektywem z zestawu, daj sobie czas na zakupy. kupisz 20mm i będziesz zadowolony z ostrości i jakości fotki ale braknie ci szerokości do krajobrazów. 40mm to stanowczo za wąsko do tego.
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
20f1.7 za światło i gabaryt,
14f2.5 za gabaryt, szeroki kąt i cenę,
17f2.8 za gabaryt, cenę i szybkość AF
zdecyduj co się dla Ciebie liczy najbardziej - j
a wybrałem 20f1.7 za gabaryt, bo chcę aparat nosić w kieszeni.
Jeżeli idziesz w góry to 17 może być świetniejsza, a do krajobrazów światła ci raczej nie zabraknie.
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są 20mm 1,7 Panasonica (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=195) oraz szybszy i gorszy optycznie 17mm 1,8 Olka (http://www.optyczne.pl/280.1-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8.html).
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze Sigma 19mm 2,8 (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=262). Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
dlaczego mam żartować ? - ?
Lepiej ustawić przysłonę na 8 a ogniskową w zoomie zablokować przy pomocy taśmy klejącej, niż kupować ten wynalazek.
Zamiast dekielka polecam 14/2,5 za jakieś 600 zł.
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są 20mm 1,7 Panasonica (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=195) oraz szybszy i gorszy optycznie 17mm 1,8 Olka (http://www.optyczne.pl/280.1-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8.html).
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze Sigma 19mm 2,8 (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=262). Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
Bzzzzt! 17 mm 1.8 to NIE NALEŚNIK. Naleśnikowy jest 2.8.
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki.
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3. 14-42mm X (http://www.dpreview.com/previews/panasonic_x_14-42_3p5-5p6) - jeśli wolisz mieć zooma.
Dołącze do tych co polecają 20/1,7. Ten obiektyw ma swoje wady, ale który ich nie ma? Ma wszakże sporo zalet - jest mały, ostry i jak na średnią w m4/3 stosunkowo jasny.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki. Z tym obiektywem robię je tak że podpieram obiektyw kciukiem mniej więcej w połowie środka pierścienia ustawiania ostrości - wtedy przestawiając aparat wokół tego punktu obracamy go wokół punktu nodalnego. Odrobina wprawy + Hugin i zabawa jest przednia
też pomyślałem dzisiaj o dekielku. Jak chce Ci się tachać statyw, to już w ogóle super sprawka i świetny szeroki kadr. Na pewno nie można narzekać w nim na ostrość.
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
fakt - na pewno lepszy do tego co potrzebujesz byłby xz-2 lub p7700(za zoom)
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3. 14-42mm X (http://www.dpreview.com/previews/panasonic_x_14-42_3p5-5p6) - jeśli wolisz mieć zooma.
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
14-42 X jest maly - to wersja power zoom a nie standardowy kit
Dołącze do tych co polecają 20/1,7.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki.
Chciałem napisać to samo.
Jestem zadowolony. Najbardziej zależy mi na zabawie a tej dostarcza mi możliwość zmiany obiektywu. Pstrykam, pstrykam ale nie wiem dlaczego mam czekać skoro potrzebuję mniejszego obiektywu.
Myslałem o Panasonicu X 14-42mm. Jest mały ale nie chcę dublować tego co mam, zwłaszcza za tą cenę.
Kitem najwięcej fotek pstrykam na 14mm i kąt mi odpowiada. Kusi mnie też cena 14mm 2,5 (tj, ok 600zł). Czy warto jednak dołożyć jescze 500-600zł i mieć 20mm 1,7?
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
Dlaczego dystorsja jest poważną wadą? Czy korpus jej nie koryguje (zamierzam korzystać głównie z jpg)? Jak ogólnie wyglądą współpraca korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Czy coś się wtedy traci?
Sigma jest świetna, ale to nie naleśnik.
Darekw1967
10.03.13, 09:35
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
Witam !
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Aparat z wymienna optyka oferuje wysoka jakosc zdjec ale przy stalkach jest to kosztem wymiany obiektywow.
Jedna stalka nie zapewni Ci swobody focenia na wycieczkach roznych motywow w roznych warunkach.
W moim przypadku stosuje szkla: 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 oraz zoom 14-150mm
Natomiast gdybym mial stosowac 1 szklo do wszystkiego bralbym zooma 12-50 albo 14-150.
Co do stalek najczesciej korzystam z 20mm/1.7 i 45mm/1.8 a ostatnio duzo foce 75mm/1.8
Pozdrawiam
Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?" :)
Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
no powiedz mi że tu brakuje kąta. Robione E-P1 + 20/1,7 z ręki. Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
.jpg]źródło (http://glogoczow.pl/galerie/Peregrynacja_2012/2012-09-10_Peregrynacja_[01)
easy_rider
10.03.13, 15:23
...Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem...
To ja poproszę podobną fotkę z jadącym peletonem... :mrgreen:
hahaha, no tego nie próbowałem :) ale rozmawiamy o krajobrazie :)
Ja jak się poważnie zastanawiałem nad zakupem OMD to miedzy innnymi w plusach tego aparatu była mozliwość zakupu naleśnika 20/1,7 panasonica. I to ogromnych plusach :-) Jak ma być uniwersalnie (a do tego z możliwościami nocnego focenia) to chyba będzie najlepszy wybór i warto dać te pare stów więcej.
Jan_S - dla mnie opcja panoram zupełnie by odpadała bo kompletnie ich nie czuje i nie podobają mi się zupełnie.
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Kupiłem poręczną torbę i zestaw jest na tyle mały i lekki, że można go zabrać wszędzie. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie o współpracę korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Jak tu wygląda sprawa z RAWami i JPG?
to już bym wolał 17f2.8, używki w podobnej cenie co używany 14f2.5.
Olympus nie niweluje CA programowo, ani w swoich obiektywach, ani w żadnych innych.
Czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że i tak pewnie będę zabierał kita tam gdzie się da. Niemniej jednak naleśnika też chcę mieć i wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność.
Gdybym zabierał kita to 14mm 2.5 zostawiłbym w domu - brak spektakularnego zysku światła/jakości.
wybiorę 14mm 2.5 z racji na jego cenę i dostępność. Jak będzie mi odpowiadał to pewnie na 20mm 1.7 też przyjdzie czas. :)
proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki :) Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.
A nie lepiej dokupić sobie jakiś mały futerał na kita i doczepić go do paska (i tak nie poczujesz pewnie że go masz) a sam aparat z naleśnikiem wsadzić do kieszeni? Przy okazji jak będziesz focił krajobrazy to myślę że trzeba pomyśleć też o filtrze polaryzacyjnym ;).
Ps. krajobraz to statyczne kadry więc myślę że atut szybkiego AF-u 17-tki tutaj odpada. Ja bym wybierał pomiędzy 20 1.7 a 14mm 2.5 z tym że wolałbym 20 1.7 bo jakbyś chciał focić jakieś gorsze warunki światła mógłbyś zrobić zdjęcie bez statywu.
bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?" :)
nic dodać, nic ująć.
Mam 20mm/f/1.7 i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z jasności szkiełka.:grin:
nic dodać, nic ująć.
Już dałbyś sobie spokój z krytykowaniem mojej decyzji. Wcześniej miałem kompakta i wybrałem bezlusterkowca bo chcę się pobawić obiektywami. Jest to dla mnie nowy świat dlatego założyłem ten temat. I dobrze bo po tym co piszą inni to moja idea posiadania tylko naleśnika na wycieczki może sie nie sprawdzić.
proponuję odwrotną kolejność - kup 20/1.7 i jak będzie Ci brakowało kąta to zmienisz na 14/2.5 i jeszcze kasa zostanie na inne cele. Hehe... nie zmienisz 20-tki :) Jej zaletą w stosunku do 14/2.5 czy 17/2.8 jest światło. Jeżeli miałbym mieć jedną stałkę o jak najszerszym spektrum zastosowań to wybrałbym jednak coś jasnego.
Pochodziłem dzisiaj z kitem i jednak nie jest tak źle z rozmiarem zestawu jak myślałem. Pewnie to jego będę zabierał najczęściej. Naleśnika też chcę mieć na sytuacje gdy będę musiał wcisnąć aparat do kieszeni. Zastanowiłem się i tak jak radzisz lepiej mieć coś co będzie miało dużą zaletę w stosunku do kita. A takim obiektywem jest 20mm 1.7. :) Nie tylko będzie mały ale będę go mógł użyć gdy będzie brakowało światła. Zaczynam poszukiwania na ebayu...
słuszna decyzja,
http://allegro.pl/panasonic-h-h014-gw-24mies-wroclaw-i-f-vat-i3016905533.html
kupiłem od tego faceta miesiąc temu, co prawda dałem 20PLN więcej.
lepszej oferty nie znajdziesz
Już dałbyś sobie spokój z krytykowaniem mojej decyzji. Wcześniej miałem kompakta i wybrałem bezlusterkowca bo chcę się pobawić obiektywami. Jest to dla mnie nowy świat dlatego założyłem ten temat. I dobrze bo po tym co piszą inni to moja idea posiadania tylko naleśnika na wycieczki może sie nie sprawdzić...
a gdzie widzisz krytykowanie z mojej strony? potrafisz czytać i analizować logicznie tekst? zapodałeś temat więc przedstawiam swoje racje (popierając innych również) by pomóc ci zabezpieczyć budżet przed nie najlepszymi wydatkami, ale jeżeli liczysz na same pochwały z tytułu zakupu to radzę założyć inny temat.
kup wszystkie stałki i bądz happy. pozdro
20/1.7 +zoooomKit - mam, polecam, wystarczy :-) ....no może przydało by się jeszcze 300/2.8 ale na razie nic takiego nie wyprodukowano do mojego e-p1 :-)
Darekw1967
11.03.13, 10:09
Witam !
Zastanow sie czy nie lepiej brac panasonica 20mm /1.7
To fenomenalne jasne szklo... o bardzo bardzo wysokiej jakosci obrazu.
Moim zdaniem do wycieczek lepiej sie nada a krajobraz zlozysz z paru fot ;)
Pozdrawiam
Witam !
Zastanow sie czy nie lepiej brac panasonica 20mm /1.7
To fenomenalne jasne szklo... o bardzo bardzo wysokiej jakosci obrazu.
Moim zdaniem do wycieczek lepiej sie nada a krajobraz zlozysz z paru fot ;)
Pozdrawiam
Mam oba te szkiełka, korzystam z obu, wolę obrazek z 20/1,7, oba kity też mam w zasadzie nie używam.
Mam oba te szkiełka, korzystam z obu, wolę obrazek z 20/1,7, oba kity też mam w zasadzie nie używam.
No nie mów , że 20mm wspaniale współpracuje z OM-D :)
PS Były posiadacz 20 mm f1.7
Dziękuję wszystkim za udzielenie się w temacie. Wasze wypowiedzi skłoniły mnie do przemyśleń.
Ostatecznie mój wybór padł na 20mm 1.7. Już zamówiony, pewnie jutro u mnie będzie. :grin:
no to wielu udanych kardów z 20-tki życzymy. Jak coś ciekawego ustrzelisz - podziel się z nami na forum
Zawsze tak się kończy ;)
Kilka miesięcy temu stanęłam przed podobnym naleśnikowym dylematem,
obecnie właściwie nie odpinam 20stki od EPL3, gratuluję więc zakupu - będzie Pan zadowolony ;p
No nie mów , że 20mm wspaniale współpracuje z OM-D :)
PS Były posiadacz 20 mm f1.7
Czasami wyskoczy mora, ale ogólnie nie narzekam.
Czasami wyskoczy mora, ale ogólnie nie narzekam.
Widocznie szkło jest za ostre, bo inaczej by nie wyskoczyła :)
Czy szybkość AF z 20-tki jest podobna do tej z obiektywu 14mm?
Dzisiaj przyjechał Panas 14mm, fajne szkło ale AF jest wolniejszy niż ten w kicie.
20/1.7 jest wolniejszy od kitowego zoomu. Nie porównam z 14, bo jej na oczy nie widziałem.
20tka jest jeszcze wolniejsza, nie ma to jak sobie ponarzekac:)
pozdrowionka
20tka jest jeszcze wolniejsza, nie ma to jak sobie ponarzekac:)
pozdrowionka
Zwykle to kity są najwolniejsze - pytałem tylko z ciekawości.
Fajny ten naleśnik, wprawdzie wolałbym 17mm ale cena na razie zabija.
Tak jak napisał Janeczek 14 jest szybsza od 20, jeśli chodzi o używanie na Olympusach.
Rafał Czarny
9.05.13, 20:52
Cza mieć oba. To zupełnie inne ogniskowej. 20 jest bardziej uniwersalna.
Miałem 14-tkę i na pewno nie jest ona wolna.
Jestem już przyzwyczajony do ogniskowej 21mm i 35mm na APS - najlepszy byłby Olek 17mm ale jest za drogi.
Miałem 14-tkę i na pewno nie jest ona wolna.
Wolna nie ale wolniejsza od kita.
Ja bym powiedział cztery. Trzeba mieć te cztery szkiełka - każde mocne w swoim fachu. Obok naleśników piszę oczywiście o rybim oku Samyanga i mZD45.
Wolna nie ale wolniejsza od kita.
Pozwolę się zdecydowanie niezgodzić. MZ 14/2.5 to jedno z najszybszych szkieł w m43. Piszę z perspektywy GF1, GH2 x3 :mrgreen: i E-PL1.
trzeba mieć 9-18 i trzeba mieć 45 i czymś tę dziurkę między 18 a 45 trzeba zapchać
tylko czym ? :)
14 2.5
17 1.8
17 2.8
19 2.8
20 1.7
25 1.4
30 2.8
takie stałki są w tych okolicach chyba, że o czymś zapomniałem :)
uwzględniłem 14, 17 i 19 bo niby ogniskowa podobna czy zazębiająca się ale stałki choćby jaśniejsze :)
od nadmiaru głowa boli :D
Planowałem tylko nabyć starszy dobry kit Panasonica 14-45 i do tego jedną stałkę.
14mm nabyłem tanio i przypadkowo, nie jest to moja ogniskowa ale naleśnik jest fajny - warto przetestować szkiełko.
Pozwolę się zdecydowanie niezgodzić. MZ 14/2.5 to jedno z najszybszych szkieł w m43. Piszę z perspektywy GF1, GH2 x3 :mrgreen: i E-PL1.
Nie chce się upierać bo mam go dopiero od rana, pogoda jest paskudna i sprawdzałem szkiełko tylko w domu, może to też wynika z ustawień?
Kit jak zauważyłem rano działał b.szybko w świetle zastanym, teraz w nocy musi sobie pomagać lampką (dioda AF) i 14-tka jest szybsza - nie używa też lampki pomimo podobnej przysłony.
Jak na kitową stałke to ostrość i kontrast w centrum 14mm Panasonica jest świetna.
https://www.box.com/s/qubv779ignnonlpi0n8f
RAW zapisany tylko do JPG bez ostrzenia.
Co do tej ostrości nie jestem przekonany. W mojej 14-tce było raczej średnio. Może trafiłem na gorszy egzemplarz.
Co do tej ostrości nie jestem przekonany. W mojej 14-tce było raczej średnio. Może trafiłem na gorszy egzemplarz.
Jest naprawdę dobrze jak na otwarte szkło.
Podaję jeszcze RAW bo ten JPG trochę się rozmył po drodze?? (na kompie wyglądał dobrze)
https://www.box.com/s/mbxuh4usx3mcxts8qeh4
Wykonałem jeszcze zdjęcie przy przysłonie f/5.6 aby porównać rogi bo tutaj wyszły poza GO ale niestety było poruszone. Jak pogoda pozwoli to postaram się zrobić dziś jeszcze jedno porównanie.
witam mając 20mm opłaca się jeszcze dopupić 14? duza różnica w kontach? (jak sie patrzy na foty)
Wręcz bardzo duża różnica.
Choć jeśli wolisz jeszcze większą, to kup Olympusa 12/2.
chciałbym ale cenowo 14/2.5 dostane za 650zł a 12mm za 2k :) Wiec różnica wielka. Takze chyba ta 14mm sie opłaca jak za ta cene. Tylko własnie nie wiedziałem czy znacząca różnica
witam mając 20mm opłaca się jeszcze dopupić 14? duza różnica w kontach? (jak sie patrzy na foty)
Mając już 20mm 1,7 wolałbym dokupić 12-50mm niż 14mm 2,5. Zyskasz znacznie więcej niż jedynie trochę jaśniejszą stałkę.
ja mając kita 14-42 f3,5-5,6 bym nie kupił.
różnica między światłem 3,5 a 2,8 jest nikła, chyba że zależy Ci na gabarycie, ale ten naleśnik wcale taki znowu malutki nie jest.
Jest mniejszy, ale bez emocji.
Mając już 20mm 1,7 wolałbym dokupić 12-50mm niż 14mm 2,5. Zyskasz znacznie więcej niż jedynie trochę jaśniejszą stałkę.
Mając oba penowe kity nie widzę potrzeby fotografowania żadnym z nich. Woję stalki lub ZD 12-60. Dlaczego zatem je mam nadal? Bo 14-42 traktuje jako rezerwę , a 12-50 czasami podłączam do IR-a z uwagi na rozmiar drugiego noszonego zestawu, nie na własności optyczne tego obiektywu.
Nie mów, że 12-50 z którymkolwiek aparatow jest tak samo wygodna jak 14/2,5 czy 20/1,7...
tak jak poprzednik np 20mm bo tego mam to na pewno nie ta jakos co 14-45 czy 12-50, oczywiscie duza korzyć na konto 20 ..wiem bo 14-42panasonica miałem ;) takze na te podstawowe kity mnie nie na kusicie ;) CO do 14 to włąsnie nie wiedziałem czy odczuje znaczacą różnice;) teraz wiem ze tak ;)
Mam juz 45mm 1.8 takze zakres do 50 by sie zamknął
a od 50 dokłądnie 45-200 zakres tele mysle ze spokojnie narazie starczy
Nie mów, że 12-50 z którymkolwiek aparatow jest tak samo wygodna jak 14/2,5 czy 20/1,7...
Oczywiście, że 12-50mm jest wygodniejsza z 20mm niż 14mm. Zwłaszcza jak będziesz potrzebował 12mm, czy 50mm, nie mówiąc o makro.
Póki miałem 20mm, to to szkło było zwykle podpięte. Gdy było trzeba innej ogniskowej wyciągało się 12-50mm. Wygodny duet.
No ale fakt - jak ktoś planuje i tak 45mm 1,8 i nie potrzebuje 12mm, to wtedy 14mm 2,5 może być lepszym wyborem.
45juz mam wiece nie planuje.
Wiesz sprzedawac teraz to tracic kase..a 45rewelka tak samo jak 20 moim zdaniem;)
co do 14 to jest jeszcze opcja z konwerterem..ale tu sie nie znam i nie wiem jak za jakoscia wyglada sprawa
45juz mam wiece nie planuje. [...] co do 14 to jest jeszcze opcja z konwerterem..ale tu sie nie znam i nie wiem jak za jakoscia wyglada sprawa
Nie baw się w konwertery - psujesz jakość obrazu.
Mając już 20mm i 45mm będziesz zadowolony z 14mm. Każde z tych szkiełek jest fajne, lub bardzo fajne.
Ja np. pozbyłem się 14-42mm dla uszczelnianego 12-50mm z makro, no ale trio 14, 20 i 45 też będzie fajnie się sprawdzać.
rozumiem ..ja tez sie pozbyłem 14-42 na rzecz własnie stałek ;)
troche mysle jeszcze nad ratami 9-18 ale kurde w cholere kasy
Ja właśnie mocno rozważam sprzedaż 14-42 i zakup mZD 9-18, który wraz z 20/1.7 i 45/1.8 mógłby zastąpić mi zakres ogniskowych "kita". Teraz brakuje mi trochę szerokiego kąta.
troche mysle jeszcze nad ratami 9-18 ale kurde w cholere kasy
No ja też o nim myślałem i stwierdziłem, że zaoszczędzę i że 12mm mi wystarczy, no ale co ja będę się powtarzał :)
12 ładny ..ale do krajobrazówki to ten 9-18 ciemniejszy z balansem ogniskowych mi sie lepiej widzi :P
Cena m.ZD 9-18 jest zupełnie spoko.
wziąłem na raty za 1400 9-18 z InterFoto..takze zobaczymy jak przyjdzie jak sobie radzi ;)
wziąłem na raty za 1400 9-18 z InterFoto..takze zobaczymy jak przyjdzie jak sobie radzi ;)
Podejrzewam, że będziesz zadowolony. Miałem kiedyś 9-18 w rękach i od tego czasu cały czas mam go w swojej świadomości. :)
Ja mam 12-50 i chociaż nie jest to wybitne szkło to bardzo lubię fotki zrobione na 12mm. 14mm to już nie jest to, chyba ten szeroki kąt uzależnia. :D
Podejrzewam, że 95% zrobionych nim zdjęć będziesz miał na 9mm.
heh pewnie tak będzie ..zobaczymy ;)
takze mysle ze mam już komplet :P
szeroko: bedzie 9-18
standard jasny: 20/1.7
portret: 45/1.8
tele: 45-200mm
teraz tylko dziłać ;)
zeby nie robic specjalnie nowego tematu jade dzis w nocy do grecji na wczasy.. co proponujecie wziasc ze soba tak jak pisałem wyzej mam:
szeroko: bedzie 9-18
standard jasny: 20/1.7
portret: 45/1.8
tele: 45-200mm
na pewno wezme 9-18 i 45-200 ..i tu sie zastanawiam czy wziasc jasna 45 czy chyba bardziej uniwersalna 20 ? co proponujecie?
Ja bym wziął wszystko. Ani 20-tka, ani 45-tka ciężka nie jest.
no nie jest ale w mojej torbie na styk sie miesci :P no ale jak tak mowisz ;) 45to jedynie bym chyba użył jakbym jaki portret robił..co tego bedzie raczej naj mniej ...bada osoby ale t ogarne 20tka uniwersalna jest do takich rzeczy :)
Przy założeniu, że mogę zabrać tylko jeden z nich, brałbym 20/1.7.
To przynajmniej dla mnie częściej używana ogniskowa.
Też bym zabrał 20-tkę. Na co komu portret z wakacji z rozmytym tłem? Przecież nawet nie będzie widać, że to w Grecji było :-)
Uwielbiasz szeroki kąt? Nie wystarczy zestaw 20 i 45-200?
Ja zawsze na wyjazdy biorę ze sobą za dużo szkieł i potem się okazuje, że używam co najwyżej 2. Reszty nie chce mi się wyciągać.
szeroki kąt niedawno kupiłem takze wezme na pewno :)
Uwielbiasz szeroki kąt? Nie wystarczy zestaw 20 i 45-200?
Ja zawsze na wyjazdy biorę ze sobą za dużo szkieł i potem się okazuje, że używam co najwyżej 2. Reszty nie chce mi się wyciągać.
Mam podobnie :) Ale przed wyjazdem przyznaj ciężko się powstrzymać, w końcu każde może się przydać:)
Dwa lata temu zabrałem do dużego 4/3 komplet: 12-60, 25, 70-300. Mniej więcej 80% czasu miałem przypięty 12-60, wieczorami dla zmniejszenia gabarytów 25, a tele użyłem dosłownie RAZ w ciągu 2 tygodni.
Wniosek? Z tego co masz zostaw 45, tele może się marnować ale jak masz miejsce to bierz. Szeroki kąt - obowiązkowo, jeżeli będziesz zwiedzał jakieś wnętrza.
Mam podobnie :) Ale przed wyjazdem przyznaj ciężko się powstrzymać, w końcu każde może się przydać:)
Ale jak człowiek się zmusi, usiądzie z kartką i zacznie analizować to spokojnie schodzi do 2-3.
Ja wybieram się na kilkudniowy wyjazd w przyszłym tygodniu. Na co dzień uwielbiam do małych rzeczy używać Sigmę 150. Ale na wyjazd rozsądnie zabiorę 60tkę. Niestety pewnie dorzucę dwa zoomy do tego. Ale już rybki nie zabieram. Ja jadę odpocząć, a nie żonglować obiektywami.
Mnie dwie stałki 21mm i 35mm (na APS) przyzwyczaiły tak do podanych ogniskowych, że przeważnie tylko je uzywam nawet zooma zwykle nastawiam na podobne ogniskowe.
Ostatnio 80% moich zdjęć to 21mm - nawet się zastanawiałem czy nie wybrać Fuji x100, czy obyłbym się tylko z jedną ogniskową.
Zdecydowałem się jednak na mikrusa i zestaw kit 14-45 + ZD 17mm wydaje się optymalnym wyborem. Mam jedną z ulubionych ogniskowych a kit w razie czego da mi resztę.
Ale do tego doszedłem po kilku latach pstrykania - na początku próbowałem rozmaitych ogniskowych i zawsze było za mało.
jak jechałem na wakacje to też się zastanawiałem co zabrać i zabrałem wszystko. Nie warto rozważać czy brać 20/1.7 i 45/1.8 bo to takie maleństwa, że żal ich ze sobą nie brać. 9-18 też niewielkie, jedynie 45-200 zajmuje nieco miejsca.
Ech, korci mnie zamiana 14-42 na 9-18.
jak jechałem na wakacje to też się zastanawiałem co zabrać i zabrałem wszystko. Nie warto rozważać czy brać 20/1.7 i 45/1.8 bo to takie maleństwa, że żal ich ze sobą nie brać. 9-18 też niewielkie, jedynie 45-200 zajmuje nieco miejsca.
Też jestem zdania, że lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować a nie mieć. :wink:
I ile tak na prawdę użyłeś? A bez czego mogłeś się spokojnie obyć?
hmm... kity Panasa 14-42 (najczęściej) i 45-150. Plaża, dobra pogoda, mocne słońce. Po przymknięciu do F8 kity są całkiem przyzwoite. Kilka razy zabrałem ze sobą 20/1.7 na wieczorny spacer. Najrzadzej 45mm, bez niego mógłbym się spokojnie obyć. Zrobiłem parę zdjęć tym obiektywem (i chyba są to jakościowo najlepsze zdjęcia), bo szkoda mi było go nie podpinać jak już zabrałem, ale spokojnie mógłbym się bez niego obyć.
Dla mnie 9-18 to bylo podstawowe szklo wyjazdowe. Teraz ustapilo miejsca 12-35 ale nadal uzywam go czesciej na wyjazdach niz pozostalych (poza 12-35 oczywiscie :) )